Podstawy pielęgniarstwa i praktyka kliniczna: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 18 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Objętość dobowa
mL = kcal / (kcal/mL)
Żywienie ciągłe
mL/h = objętość dobowa / godziny karmienia
Karmienie bolusowe
mL na karmienie = objętość dobowa / liczba karmień
Dostarczona energia i białko
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Wolna woda
mL = objętość preparatu × frakcja wody
Idealna masa ciała (Devine)
mężczyźni 50 + 2,3 × (in − 60); kobiety 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m²
Żywienie pozajelitowe
glukoza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, emulsja tłuszczowa 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g białka / 6,25
Szybkość wlewu glukozy
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metoda

  1. Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
  2. Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
  3. Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
  4. Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
  5. Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Co dzieje się na etapie ewaluacji w procesie pielęgnowania?

  1. APielęgniarka po raz pierwszy zbiera wywiad od pacjenta i wstępne pomiary parametrów
  2. BPielęgniarka realizuje zaplanowane interwencje
  3. CPielęgniarka sprawdza, czy cele zostały osiągnięte, i modyfikuje plan
  4. DPielęgniarka pisze kartę wypisową dla lekarza
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

During a handover the nurse notices a colleague is sharing patient details loudly in a busy corridor. What should the nurse do?

  1. AIgnore it, as handover is part of care
  2. BJoin in to finish the handover more quickly
  3. CSuggest moving the handover to a private place
  4. DReport the colleague to the police
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient is admitted with cellulitis of the leg. Why might the nurse mark the edge of the redness on the skin?

  1. ATo help the patient find the sore area
  2. BTo mark the site for an injection
  3. CTo show the surgeon exactly where to make the incision
  4. DTo monitor whether the infection is spreading or improving
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A nurse teaches a patient with reflux disease. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will raise the head of my bed with blocks."
  2. B"I will cut down on alcohol."
  3. C"A big meal just before bed is fine if I take my tablet."
  4. D"I will try to lose some weight over the next months."
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,16PaCO₂mmHg354570HCO₃⁻mmol/L222624niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,16, PaCO₂ 70 mmHg (9,3 kPa) oraz HCO₃⁻ 24 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest kwasica oddechowa. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,16PaCO₂ 70 mmHg (9,3 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Na poziomie morza gazometria do ćwiczeń pobrana przy 50% tlenu pokazuje PaO₂ 59 mmHg (7,9 kPa) oraz PaCO₂ 60 mmHg (8,0 kPa). Użyj PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, aby znaleźć Gradient A–a.

FiO₂ 50%PaO₂ 59 mmHg (7,9 kPa)PaCO₂ 60 mmHg (8,0 kPa)
Gradient A–a = mmHg
7.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy na zawołanie, wydaje tylko niezrozumiałe dźwięki, takie jak jęki, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: cofanie kończyny przed uciskiem (prawidłowe zgięcie). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
8.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 5. minucie po urodzeniu u noworodka z zadania obserwuje się: różowa skóra na całym ciele, tętno 145/min, grymas przy pobudzeniu, aktywne ruchy i dobre oddychanie z silnym płaczem. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
1 kcal/mL84% wolna woda75 mL/hco 8 h77 kg · 30 mL/kg/dobę24 h/dobęV = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie 77 kg ma cel płynowy 30 mL/kg/dobę i otrzymuje wszystkie płyny przez sondę żywieniową. Preparat zawiera 84% wolnej wody i biegnie z prędkością 75 mL/h przez 24 godzin na dobę. Pozostałą część płynów podaje się jako przepłukania wodą co 8 godzin. Jaka objętość V przypada na jedno przepłukanie? Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

77 kg30 mL/kg/dobę84%75 mL/h · 24 hco 8 h
V = mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
24 hglukoza 25%1000 mLaminokwasy 4%1000 mL67 kg24 hGIR = ? mg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły o masie 67 kg otrzymuje 1000 mL żywienia pozajelitowego zawierającego 25% glukozy, wlewanego w ciągu 24 godzin. Oblicz szybkość wlewu glukozy GIR w mg/kg/min. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

67 kg1000 mLglukoza 25%24 h
GIR = mg/kg/min
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVbradykardia zatokowaprawidłowy rytm zatokowyblok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopniatachykardia zatokowa

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1bradykardia zatokowa
  2. 2prawidłowy rytm zatokowy
  3. 3blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
  4. 4tachykardia zatokowa
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV II stopnia typu IIblok AV III stopnia (całkowity)blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)rytm węzłowy

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje zaburzenie przewodzenia między przedsionkami a komorami. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1blok AV II stopnia typu II
  2. 2blok AV III stopnia (całkowity)
  3. 3blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)
  4. 4rytm węzłowy
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A nurse teaches a patient with heart failure. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I add extra salt to my food so it tastes better.”
  2. B“I will take my water tablet in the morning.”
  3. C“I will call if my weight goes up quickly over a day or two.”
  4. D“I will weigh myself every morning after I use the toilet.”
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Na oddziale kardiologicznym, którego pacjenta pielęgniarka powinna zobaczyć w pierwszej kolejności?

  1. APacjenta przyjmującego digoksynę z tętnem 48/min, nudnościami i potasem 3,0 mEq/L
  2. BPacjenta z niewydolnością serca, który przybrał 0,3 kg od wczoraj
  3. CPacjenta, którego poproszono o pozostanie na czczo przed jutrzejszym badaniem
  4. DPacjenta z migotaniem przedsionków, którego tętno wynosi 88/min i jest nieregularne, jak wcześniej
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Jakiego sposobu przemieszczania pacjentów zwykle unika się podczas pożaru w szpitalu?

  1. APrzewożenia łóżek przez drzwi przeciwpożarowe
  2. BWind
  3. CSchodów
  4. DPrzemieszczenia poziomego do innej strefy na tym samym piętrze, za drzwiami przeciwpożarowymi
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse finds a patient lying on the floor next to the bed. What should the nurse do first?

  1. AComplete an incident report while the details are fresh
  2. BAssess the patient for injury before moving them
  3. CTelephone the family to tell them about the fall
  4. DLift the patient back into bed with a colleague
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

How should a patient collect a clean-catch midstream urine sample?

  1. ACollect the very first urine of the stream directly in the sterile cup
  2. BFill the cup completely, then add tap water if there is not enough
  3. CClean the area, start voiding into the toilet, then catch the middle part
  4. DCollect urine from the toilet bowl after voiding into the toilet
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient on warfarin with an INR of 3,6 fell and hit their head an hour ago. They now report a worsening headache and drowsiness. What is the priority?

  1. AReport urgently for imaging and possible reversal
  2. BHold warfarin for one dose and observe at home
  3. CGive acetaminophen (paracetamol) and recheck the INR tomorrow
  4. DEncourage rest in a dark room to settle the pain

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Pielęgniarka sprawdza, czy cele zostały osiągnięte, i modyfikuje plan

Dlaczego to jest odpowiedź

Ewaluacja porównuje wynik u pacjenta z zaplanowanymi celami. Jeśli cele nie zostały osiągnięte, pielęgniarka ponownie ocenia stan pacjenta i zmienia plan opieki.

Odpowiedź

C · Pielęgniarka sprawdza, czy cele zostały osiągnięte, i modyfikuje plan
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Suggest moving the handover to a private place

Dlaczego to jest odpowiedź

Information shared for care must still be protected from people who do not need it. Moving to a private area or speaking quietly at the bedside protects patient confidentiality.

Odpowiedź

C · Suggest moving the handover to a private place
3.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · To monitor whether the infection is spreading or improving

Dlaczego to jest odpowiedź

Marking the margin helps staff see whether the redness is spreading despite treatment, which may mean antibiotics need review. The limb is also elevated and observations monitored.

Odpowiedź

D · To monitor whether the infection is spreading or improving
4.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · "A big meal just before bed is fine if I take my tablet."

Dlaczego to jest odpowiedź

Large late meals increase reflux even when a PPI is taken. Raising the head of the bed, losing weight and reducing alcohol are correct measures.

Odpowiedź

C · "A big meal just before bed is fine if I take my tablet."
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: niewyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,16: kwasica krwi (poniżej 7,35)
PaCO₂ 70 mmHg: wysoki (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: wartości normalne (22–26)

Wyrównanie

niewyrównane

Odpowiedź

niewyrównane
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Gradient A–a = 222,5 mmHg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Tlen pęcherzykowy

PAO₂ = 0,5·713 − 60/0,8 = 356,5 − 75 = 281,5 mmHg

Gradient

A–a = 281,5 − 59 = 222,5 mmHg

Odpowiedź

Gradient A–a = 222,5 mmHg
7.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: otwiera oczy na zawołanie → 3
V: wydaje tylko niezrozumiałe dźwięki, takie jak jęki → 2
M: cofanie kończyny przed uciskiem (prawidłowe zgięcie) → 4

Dodaj

GCS = 3 + 2 + 4 = 9

Ciężkość

GCS 9 → umiarkowane

Odpowiedź

umiarkowane
8.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: uspokajający

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: różowa skóra na całym ciele → 2
Tętno: 145/min → 2
Reakcja na bodźce: grymas przy pobudzeniu → 1
Aktywność: aktywne ruchy → 2
Oddychanie: dobre oddychanie z silnym płaczem → 2

Dodaj

APGAR = 2 + 2 + 1 + 2 + 2 = 9

Interpretacja

9 → uspokajający

Odpowiedź

uspokajający
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: V = 266 mL

Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Cel płynowy

30·77 = 2310 mL/dobę

Wolna woda z preparatu

75·24 = 1800 mL
1800·0,84 = 1512 mL

Woda, której jeszcze potrzeba

2310 − 1512 = 798 mL/dobę

Objętość jednego przepłukania

24/8 = 3 przepłukania
V = 798/3 = 266 mL

Odpowiedź

V = 266 mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: GIR = 2,59 mg/kg/min

Żywienie pozajelitowe: glukoza dostarcza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, a emulsja tłuszczowa podaną liczbę kcal/mL (2 kcal/mL dla 20%, 1,1 kcal/mL dla 10%). Gramy = % × mL/100. Kcal pozabiałkowe (NPC) = kcal z glukozy + tłuszczu; azot = białko/6,25. Szybkość infuzji glukozy (GIR) w mg/kg/min = mg glukozy/(kg × minuty). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Glukoza w worku

25·1000/100 = 250 g = 250 000 mg

Minuty wlewu

24·60 = 1440 min

Szybkość wlewu glukozy

GIR = 250 000/(67·1440) = 2,591 ≈ 2,59 mg/kg/min

Odpowiedź

GIR = 2,59 mg/kg/min
11.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 17 małych kratek, 1500 ÷ 17 ≈ 88 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,68 s.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym zespołem QRS, wszystkie takie same.
4. Odstęp PR: 0,32 s, stały, dłuższy niż 0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia

Odpowiedź

blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
12.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok AV III stopnia (całkowity)

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 34 małych kratek, 1500 ÷ 34 ≈ 44 na minutę.
2. Rytm: R–R regularny (1,36 s) i P–P regularny (0,80 s), ale oba są od siebie niezależne.
3. Załamki P: dodatnie i regularne z częstością 75 na minutę, ale niezwiązane z zespołami QRS; niektóre są ukryte w zespole QRS lub w załamku T.
4. Odstęp PR: zmienia się z pobudzenia na pobudzenie; nie ma stałej zależności.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

blok AV III stopnia (całkowity)

Odpowiedź

blok AV III stopnia (całkowity)

Bloki typu II i III stopnia mogą nagle się pogłębić, dlatego podręczniki uznają je za poważniejsze niż typ I.

13.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · “I add extra salt to my food so it tastes better.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Salt causes fluid retention and can worsen heart failure. Daily weights, reporting rapid weight gain and taking diuretics in the morning are all correct.

Odpowiedź

A · “I add extra salt to my food so it tastes better.”
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Pacjenta przyjmującego digoksynę z tętnem 48/min, nudnościami i potasem 3,0 mEq/L

Dlaczego to jest odpowiedź

Bradykardia i nudności u pacjenta przyjmującego digoksynę sugerują zatrucie, a niski potas czyni je bardziej prawdopodobnym i groźniejszym. Niewielka zmiana masy ciała i kontrolowane, znane migotanie przedsionków są stabilne.

Odpowiedź

A · Pacjenta przyjmującego digoksynę z tętnem 48/min, nudnościami i potasem 3,0 mEq/L
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Wind

Dlaczego to jest odpowiedź

Wind nie używa się podczas pożaru, chyba że zdecyduje o tym straż pożarna, ponieważ mogą się zatrzymać lub wypełnić dymem. Pacjentów zwykle przemieszcza się najpierw poziomo za drzwi przeciwpożarowe, a w razie potrzeby następnie schodami w dół.

Odpowiedź

B · Wind
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Assess the patient for injury before moving them

Dlaczego to jest odpowiedź

The first step is to stay with the patient and assess them, including consciousness, vital signs and signs of fracture or head injury, before deciding how to move them. Notifying the provider, documenting and reporting come afterwards.

Odpowiedź

B · Assess the patient for injury before moving them
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Clean the area, start voiding into the toilet, then catch the middle part

Dlaczego to jest odpowiedź

Cleaning the urethral area and discarding the first part of the stream reduce contamination from skin and urethral bacteria. The inside of the sterile container must not be touched, and the sample should reach the laboratory promptly.Sprawdzono w: Clean catch urine sample · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

C · Clean the area, start voiding into the toilet, then catch the middle part
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Report urgently for imaging and possible reversal

Dlaczego to jest odpowiedź

A head injury in an anticoagulated patient, with worsening headache and drowsiness, suggests intracranial bleeding. The provider is told at once, neurological checks are done often, urgent imaging is arranged, and warfarin reversal (vitamin K and a prothrombin complex concentrate) may be prescribed.Sprawdzono w: Taking warfarin (Coumadin, Jantoven) - what to ask your doctor · MedlinePlus (NIH) (2025); Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

A · Report urgently for imaging and possible reversal

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals