Podstawy pielęgniarstwa i praktyka kliniczna: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 18 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Objętość dobowa
mL = kcal / (kcal/mL)
Żywienie ciągłe
mL/h = objętość dobowa / godziny karmienia
Karmienie bolusowe
mL na karmienie = objętość dobowa / liczba karmień
Dostarczona energia i białko
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Wolna woda
mL = objętość preparatu × frakcja wody
Idealna masa ciała (Devine)
mężczyźni 50 + 2,3 × (in − 60); kobiety 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m²
Żywienie pozajelitowe
glukoza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, emulsja tłuszczowa 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g białka / 6,25
Szybkość wlewu glukozy
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metoda

  1. Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
  2. Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
  3. Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
  4. Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
  5. Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Tętno na tętnicy promieniowej pacjenta jest niemiarowe. Jak należy je liczyć?

  1. APrzez pełne 60 sekund, najlepiej nad koniuszkiem serca
  2. BWyłącznie za pomocą automatycznego ciśnieniomierza
  3. CPrzez 10 sekund i pomnożyć przez sześć
  4. DPrzez 15 sekund i pomnożyć przez cztery
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Which newly started medication most increases an older patient's risk of falling?

  1. AA vitamin D supplement
  2. BA night-time sedative such as a benzodiazepine
  3. CAn emollient cream for dry skin
  4. DRegular paracetamol (acetaminophen) for back pain
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

An older adult has left lower abdominal pain, fever and a raised CRP. Which condition is most likely?

  1. AAppendicitis
  2. BDiverticulitis
  3. CBiliary colic
  4. DGastric ulcer
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Która zmiana w EKG jest klasycznie związana z ciężką hiperkaliemią?

  1. AWyraźne załamki U
  2. BWysokie, spiczaste załamki T
  3. CTylko obniżenie odcinka ST
  4. DSkrócony odstęp PR
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 139 mmol/L, glukoza 5,9 mmol/L i mocznik 7,3 mmol/L. Oblicz osmolalność surowicy Osm = 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, zaokrąglając do liczby całkowitej.

Na⁺ 139 mmol/Lglukoza 5,9 mmol/Lmocznik 7,3 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 133, Cl⁻ 92 oraz HCO₃⁻ 14 mmol/L. Oblicz wskaźnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), używając AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Podaj dwa miejsca po przecinku.

Na⁺ 133 mmol/LCl⁻ 92 mmol/LHCO₃⁻ 14 mmol/L
wskaźnik delta =
7.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy na zawołanie, wypowiada niestosowne, przypadkowe słowa, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: cofanie kończyny przed uciskiem (prawidłowe zgięcie). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
8.Skale oceny klinicznejTrudny
niedowagaprawidłowa masa ciałanadwagaotyłość I stopniaotyłość II stopniaotyłość III stopnia

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 92 kg i ma wzrost 188 cm. Oblicz BMI i kliknij kategorię masy ciała według WHO.

92 kg188 cm
  1. 1niedowaga
  2. 2prawidłowa masa ciała
  3. 3nadwaga
  4. 4otyłość I stopnia
  5. 5otyłość II stopnia
  6. 6otyłość III stopnia
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
44 g/L1,2 g/kg/dobę90 mL/h91 kg16 h/dobę6 g/miarkan = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie 91 kg potrzebuje 1,2 g białka na kg na dobę. Żywienie przez sondę zawiera 44 g białka na litr i biegnie z prędkością 90 mL/h przez 16 godzin na dobę. Odżywka białkowa w proszku dostarcza 6 g białka na miarkę. Ile miarek n na dobę potrzeba, aby pokryć niedobór? Zaokrąglij w górę do pełnej miarki.

91 kg1,2 g/kg/dobę44 g/L90 mL/h · 16 h6 g/miarka
n =
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
89 kg168 cmmężczyznaBMI = kg/m²P = ? g/dobę

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent w stanie krytycznym (mężczyzna) ma 168 cm wzrostu i waży 89 kg. Protokół ćwiczeniowy zakłada 2 g białka na kg idealnej masy ciała (Devine) na dobę, jeśli BMI wynosi od 30 do poniżej 40 kg/m², oraz 2,5 g/kg idealnej masy ciała na dobę, jeśli BMI wynosi 40 kg/m² lub więcej. Oblicz docelową podaż białka P w g/dobę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

168 cm89 kgmężczyznaBMI 30–40: 2 g/kg IBWBMI ≥ 40: 2,5 g/kg IBW
P = g/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz Odstęp QT na tym zapisie w odprowadzeniu II, w sekundach.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QT = s
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje blok AV, więc przedsionki i komory pracują z różną częstością. Zespoły QRS są regularne: znajdź częstość komór w uderzeniach na minutę (metoda 1500, liczba całkowita).

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
częstość komór = bpm
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient with a spinal cord injury at T4 suddenly has a severe headache, flushing above the injury and a blood pressure of 200/110 mmHg. What does the nurse do first?

  1. AGive a warm drink and recheck the blood pressure in an hour
  2. BApply extra blankets to keep the patient warm and calm
  3. CSit the patient upright with the legs lowered
  4. DLay the patient flat with the legs raised
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient on airborne precautions for suspected tuberculosis must go to the radiology department. What should the patient wear during transport?

  1. ANothing, if the trip is short
  2. BA fit-tested N95 respirator
  3. CGloves and a gown only
  4. DA surgical mask
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Czytnik kodów kreskowych ostrzega, że lek nie zgadza się z kartą pacjenta. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. APominąć ostrzeżenie i podać lek
  2. BZatrzymać się i ustalić przyczynę przed podaniem leku
  3. CPodać lek i zgłosić ostrzeżenie później w trakcie zmiany
  4. DZeskanować opaskę innego pacjenta
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Only one airborne infection isolation room (negative pressure) is free. Which newly admitted patient should be placed in it?

  1. AA patient with C. difficile diarrhea
  2. BA patient with suspected active pulmonary tuberculosis
  3. CA patient with an MRSA wound infection
  4. DA patient with confirmed seasonal influenza and a cough
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient receiving chemotherapy has an ANC of 300/µL and a new temperature of 38,3 °C (100,9 °F). What should the nurse do first?

  1. AReport it at once so cultures and antibiotics start quickly
  2. BRemove extra blankets and offer a tepid sponge bath
  3. CGive acetaminophen (paracetamol) and recheck the temperature in 4 hours
  4. DEncourage oral fluids and record the fever in the chart
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjent z nową zakrzepicą żył głębokich otrzymuje wlew heparyny, a właśnie rozpoczęto warfarynę. Dlaczego heparynę kontynuuje się przez kilka dni?

  1. AHeparyna zapobiega działaniom niepożądanym warfaryny
  2. BWarfaryna działa tylko wtedy, gdy równocześnie podaje się heparynę
  3. CWarfaryna potrzebuje kilku dni, aby osiągnąć pełne działanie przeciwzakrzepowe
  4. DHeparyna zwiększa wchłanianie warfaryny z jelita

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Przez pełne 60 sekund, najlepiej nad koniuszkiem serca

Dlaczego to jest odpowiedź

Niemiarowe tętno należy liczyć przez pełną minutę. Liczenie nad koniuszkiem serca stetoskopem jest dokładniejsze, bo niektóre uderzenia mogą być zbyt słabe, by wyczuć je na nadgarstku.

Odpowiedź

A · Przez pełne 60 sekund, najlepiej nad koniuszkiem serca
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · A night-time sedative such as a benzodiazepine

Dlaczego to jest odpowiedź

Sedatives cause drowsiness, slowed reactions and unsteadiness, especially at night and in older adults. Diuretics and drugs that lower blood pressure also raise falls risk.

Odpowiedź

B · A night-time sedative such as a benzodiazepine
3.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Diverticulitis

Dlaczego to jest odpowiedź

Diverticulitis is inflammation of diverticula, usually in the sigmoid colon, so pain is typically in the left iliac fossa. It is common in older adults.

Odpowiedź

B · Diverticulitis
4.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Wysokie, spiczaste załamki T

Dlaczego to jest odpowiedź

Hiperkaliemia powoduje spiczaste załamki T, potem poszerzenie QRS, a nawet zapis sinusoidalny i zatrzymanie krążenia. Hipokaliemia daje spłaszczone załamki T i załamki U.

Odpowiedź

B · Wysokie, spiczaste załamki T
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Osm = 291 mOsm/kg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Obliczona osmolalność

Osm = 2·139 + 5,9 + 7,3 = 291,2 ≈ 291 mOsm/kg

Odpowiedź

Osm = 291 mOsm/kg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: wskaźnik delta = 1,5

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 133 − (92 + 14) = 27

Wskaźnik delta

(27 − 12)/(24 − 14) = 15/10 = 1,5

Odpowiedź

wskaźnik delta = 1,5

Między 1 a 2: czysta kwasica z dużą luką anionową.

7.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: otwiera oczy na zawołanie → 3
V: wypowiada niestosowne, przypadkowe słowa → 3
M: cofanie kończyny przed uciskiem (prawidłowe zgięcie) → 4

Dodaj

GCS = 3 + 3 + 4 = 10

Ciężkość

GCS 10 → umiarkowane

Odpowiedź

umiarkowane
8.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: nadwaga

Wskaźnik masy ciała: BMI = masa ciała (kg)/wzrost (m)², przy czym wzrost najpierw przelicza się na metry. Dla funtów i cali BMI = 703 × masa ciała (lb)/wzrost (in)². Kategorie WHO dla dorosłych: poniżej 18,5 niedowaga, 18,5–24,9 prawidłowa masa ciała, 25,0–29,9 nadwaga, 30,0–34,9 otyłość I stopnia, 35,0–39,9 otyłość II stopnia i 40 lub więcej otyłość III stopnia.

BMI

BMI = 92/1,88² = 26,03

Kategoria

nadwaga

Odpowiedź

nadwaga
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: n = 8

Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Potrzebne białko

1,2·91 = 109,2 g/dobę

Białko z żywienia

90·16 = 1440 mL = 1,44 L
1,44·44 = 63,36 g/dobę

Niedobór

ΔP = 109,2 − 63,36 = 45,84 g

Miarki

45,84/6 = 7,64 → n = 8

Odpowiedź

n = 8
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: P = 128 g/dobę

Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Otyłość w stanie krytycznym (ASPEN/SCCM 2016): BMI = masa ciała/wzrost² (kg/m²). Docelowa podaż białka to 2 g/kg idealnej masy ciała na dobę przy BMI 30–40 i do 2,5 g/kg idealnej masy ciała na dobę przy BMI 40 i więcej. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Wskaźnik masy ciała

BMI = 89/1,68² = 31,53 kg/m²

Idealna masa ciała (Devine)

168 cm/2,54 = 66,14 in
IBW = 50 + 2,3·(66,14 − 60) = 64,13 kg

Cel białkowy

BMI od 30 do poniżej 40: 2 g na kg idealnej masy ciała.

P = 2·64,13 = 128,3 ≈ 128 g/dobę

Odpowiedź

P = 128 g/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QT = 0,42 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

10,5 małych kratek od początku zespołu QRS do końca załamka T

Zamień

QT = 10,5 × 0,04 s = 0,42 s

Odpowiedź

QT = 0,42 s

Przybliżona zasada: przy prawidłowej częstości QT powinien być krótszy niż połowa odstępu R–R (tu R–R = 0,92 s).

12.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstość komór = 39 bpm

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Częstość przedsionków

P–P = 19 małych kratek = 0,76 s → 1500 ÷ 19 = 78,95 ≈ 79 na minutę

Częstość komór

R–R = 38 małych kratek = 1,52 s → 1500 ÷ 38 = 39,47 ≈ 39 na minutę

Odpowiedź

częstość komór = 39 bpm

Odpowiedź

częstość komór = 39 bpm

Blok AV 2:1: co drugi załamek P nie jest przewodzony, więc częstość przedsionków jest dwa razy większa niż częstość komór.

13.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Sit the patient upright with the legs lowered

Dlaczego to jest odpowiedź

Autonomic dysreflexia is an emergency in injuries at T6 or above. Sitting the patient up lowers the blood pressure; the nurse then looks for the trigger, most often a full bladder or constipation.

Odpowiedź

C · Sit the patient upright with the legs lowered
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · A surgical mask

Dlaczego to jest odpowiedź

A patient with an airborne infection wears a surgical mask outside the isolation room to contain respiratory particles. Staff caring for the patient wear fit-tested respirators, and the receiving department is told in advance.

Odpowiedź

D · A surgical mask
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Zatrzymać się i ustalić przyczynę przed podaniem leku

Dlaczego to jest odpowiedź

Ostrzeżenia kodów kreskowych służą wychwytywaniu błędów dotyczących niewłaściwego pacjenta, leku i dawki. Pielęgniarka zatrzymuje się, sprawdza zlecenie i produkt oraz kontaktuje się z apteką lub lekarzem zlecającym. Pomijanie ostrzeżeń z przyzwyczajenia prowadzi do błędów.

Odpowiedź

B · Zatrzymać się i ustalić przyczynę przed podaniem leku
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · A patient with suspected active pulmonary tuberculosis

Dlaczego to jest odpowiedź

Tuberculosis needs airborne precautions in a negative-pressure room. Influenza needs droplet precautions and MRSA and C. difficile need contact precautions, which can be given in an ordinary single room.

Odpowiedź

B · A patient with suspected active pulmonary tuberculosis
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Report it at once so cultures and antibiotics start quickly

Dlaczego to jest odpowiedź

Neutropenic fever is a medical emergency, because infection can progress to sepsis rapidly without the usual signs of inflammation. Blood cultures are taken and broad-spectrum antibiotics are started promptly as prescribed.Sprawdzono w: Watch Out for Fever · CDC (2024); What You Need to Know: Neutropenia and Risk for Infection · CDC

Odpowiedź

A · Report it at once so cultures and antibiotics start quickly
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Warfaryna potrzebuje kilku dni, aby osiągnąć pełne działanie przeciwzakrzepowe

Dlaczego to jest odpowiedź

Warfaryna blokuje wytwarzanie nowych czynników krzepnięcia zależnych od witaminy K, ale istniejące czynniki utrzymują się przez kilka dni. Dlatego heparynę stosuje się równolegle, aż INR będzie w zakresie docelowym, zwykle co najmniej 24 godziny i po minimum około 5 dniach.

Odpowiedź

C · Warfaryna potrzebuje kilku dni, aby osiągnąć pełne działanie przeciwzakrzepowe

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals