Podstawy pielęgniarstwa i praktyka kliniczna: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 18 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Objętość dobowa
mL = kcal / (kcal/mL)
Żywienie ciągłe
mL/h = objętość dobowa / godziny karmienia
Karmienie bolusowe
mL na karmienie = objętość dobowa / liczba karmień
Dostarczona energia i białko
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Wolna woda
mL = objętość preparatu × frakcja wody
Idealna masa ciała (Devine)
mężczyźni 50 + 2,3 × (in − 60); kobiety 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m²
Żywienie pozajelitowe
glukoza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, emulsja tłuszczowa 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g białka / 6,25
Szybkość wlewu glukozy
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metoda

  1. Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
  2. Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
  3. Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
  4. Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
  5. Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Jak mierzy się czas powrotu włośniczkowego?

  1. AMierzy się czas między dwoma uderzeniami serca na monitorze kardiologicznym i porównuje go z tętnem na tętnicy promieniowej
  2. BLiczy się tętno na nadgarstku przez 15 sekund
  3. CUciska się skórę przez około 5 sekund, zwalnia ucisk i mierzy czas powrotu zabarwienia
  4. DŚwieci się latarką w oko i obserwuje źrenicę
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient has a platelet count of 40 × 10⁹/L (40,000/mm³). Which nursing measure is appropriate?

  1. AUse a firm toothbrush and floss hard to keep the gums healthy
  2. BUse a soft toothbrush and avoid IM injections where possible
  3. CEncourage contact sports to raise the count
  4. DGive aspirin for any headaches
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

W trakcie wlewu dożylnego okolica kaniuli staje się obrzęknięta, chłodna i blada, a wlew zwalnia. Co jest prawdopodobne?

  1. ANacieczenie płynem otaczającej tkanki
  2. BZapalenie żyły spowodowane bakteryjnym zakażeniem ściany żyły
  3. CPrzeciążenie krążenia płynami
  4. DZator powietrzny
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

U pacjenta po dużej operacji ciśnienie tętnicze spada, tętno rośnie, a brzuch jest obrzęknięty i napięty, choć opatrunek rany jest suchy. Co należy podejrzewać?

  1. AZaparcie
  2. BPrawidłowy obrzęk pooperacyjny niebudzący obaw
  3. CZakażenie układu moczowego
  4. DKrwawienie wewnętrzne
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną z HCO₃⁻ 14 mmol/L. Użyj wzoru Wintersa, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂ (środek zakresu) w mmHg.

HCO₃⁻ 14 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Na poziomie morza gazometria do ćwiczeń pobrana przy 40% tlenu pokazuje PaO₂ 88 mmHg (11,7 kPa) oraz PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa). Użyj PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, aby znaleźć Gradient A–a.

FiO₂ 40%PaO₂ 88 mmHg (11,7 kPa)PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa)
Gradient A–a = mmHg
7.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 14/min, SpO₂ 86% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 136/82 mmHg, tętno 82/min, nowe splątanie, temperatura 38,8 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 14SpO₂ 86%powietrzeSBP 136HR 82CT 38,8 °C
NEWS2 =
8.Skale oceny klinicznejTrudny
niedowagaprawidłowa masa ciałanadwagaotyłość I stopniaotyłość II stopniaotyłość III stopnia

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 64 kg i ma wzrost 188 cm. Oblicz BMI i kliknij kategorię masy ciała według WHO.

64 kg188 cm
  1. 1niedowaga
  2. 2prawidłowa masa ciała
  3. 3nadwaga
  4. 4otyłość I stopnia
  5. 5otyłość II stopnia
  6. 6otyłość III stopnia
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
2 kcal/mL70% wolna woda60 mL/hco 4 h56 kg · 35 mL/kg/dobę18 h/dobęV = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie 56 kg ma cel płynowy 35 mL/kg/dobę i otrzymuje wszystkie płyny przez sondę żywieniową. Preparat zawiera 70% wolnej wody i biegnie z prędkością 60 mL/h przez 18 godzin na dobę. Pozostałą część płynów podaje się jako przepłukania wodą co 4 godzin. Jaka objętość V przypada na jedno przepłukanie? Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

56 kg35 mL/kg/dobę70%60 mL/h · 18 hco 4 h
V = mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
8,5 kgglukoza 7,5%59 mL/hGIR = ? mg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dziecko o masie 8,5 kg otrzymuje 7,5% glukozę z prędkością 59 mL/h. Oblicz szybkość wlewu glukozy GIR w mg/kg/min. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

8,5 kg7,5%59 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje rytm zatokowy z jedną pauzą. Zmierz pauza, czyli odstęp R–R przez pauzę, w sekundach.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
pauza = s
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVstawkarytmzałamki POdstęp PRCzas trwania QRS

Zinterpretuj ten zapis w odprowadzeniu II, stosując pięć kroków po kolei: częstość, rytm, załamki P, odstęp PR, czas trwania QRS. Na którym kroku znajdujesz pierwszą nieprawidłowość? Kliknij go.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1stawka
  2. 2rytm
  3. 3załamki P
  4. 4Odstęp PR
  5. 5Czas trwania QRS
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Cztery godziny po operacji tarczycy, który objaw u pacjenta powinna podjąć pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. ANiewielka ilość surowiczego wycieku widoczna na opatrunku szyi
  2. BBól w miejscu cięcia 4/10
  3. CGłos, który staje się coraz bardziej ochrypły, z nowym szumem oddechowym
  4. DProśba o pomoc w usadzeniu, aby się napić
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

An adult has burns over 40% of the body with no signs of airway injury. Which treatment is the priority during the first hours?

  1. AApplying antibiotic cream to all the burns before anything else
  2. BLarge-volume IV fluids with close monitoring of urine output
  3. CGiving a high-protein meal to support healing
  4. DStarting physiotherapy to prevent contractures straight away
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A confused patient keeps pulling at an IV line. Which is a less restrictive option to consider before wrist restraints?

  1. ACovering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
  2. BTying both arms to the bed frame
  3. CGiving a sedative every few hours
  4. DUsing a vest restraint in the chair so that the patient’s hands stay down
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Pacjentowi przepisano hydralazynę, ale apteka przysłała hydroksyzynę. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. APodać go, ponieważ obie nazwy leków są niemal takie same
  2. BNie podać leku i skontaktować się z apteką w celu uzyskania właściwego leku
  3. CPodać go teraz i poinformować lekarza później
  4. DPodać połowę dawki hydroksyzyny jako kompromis
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with hyperkalemia is prescribed an oral potassium binder such as patiromer or sodium zirconium cyclosilicate. How does this drug lower potassium?

  1. AIt protects the heart muscle against high potassium levels
  2. BIt moves potassium into cells in the next few minutes
  3. CIt stops the kidneys from absorbing water in the tubules
  4. DIt binds potassium in the gut so it leaves in the stool
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjentowi z liczbą płytek 35 × 10³/µL zlecono wstrzyknięcie domięśniowe. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. AZapytać lekarza zlecającego, czy można użyć innej drogi podania
  2. BPodać wstrzyknięcie dłuższą igłą
  3. CPodać wstrzyknięcie i przyłożyć ciepły okład
  4. DPodać wstrzyknięcie zgodnie ze zleceniem i mocno masować miejsce

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Uciska się skórę przez około 5 sekund, zwalnia ucisk i mierzy czas powrotu zabarwienia

Dlaczego to jest odpowiedź

Uciśnij opuszkę palca lub mostek, zwolnij i policz sekundy do powrotu zabarwienia. Wydłużony czas sugeruje słabą perfuzję obwodową, np. we wstrząsie lub odwodnieniu.

Odpowiedź

C · Uciska się skórę przez około 5 sekund, zwalnia ucisk i mierzy czas powrotu zabarwienia
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Use a soft toothbrush and avoid IM injections where possible

Dlaczego to jest odpowiedź

A low platelet count raises the risk of bleeding. Bleeding precautions include soft toothbrushes, electric razors, avoiding IM injections and avoiding aspirin and NSAIDs.

Odpowiedź

B · Use a soft toothbrush and avoid IM injections where possible
3.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Nacieczenie płynem otaczającej tkanki

Dlaczego to jest odpowiedź

Nacieczenie powoduje chłodną, obrzękniętą, bladą skórę. Przerwij wlew i usuń kaniulę. Jeśli płyn ma działanie drażniące tkanki (wesykant), jest to wynaczynienie i wymaga szczególnego postępowania.

Odpowiedź

A · Nacieczenie płynem otaczającej tkanki
4.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Krwawienie wewnętrzne

Dlaczego to jest odpowiedź

Hemodynamiczne objawy wstrząsu ze wzdęciem brzucha sugerują krwotok do jamy brzusznej, nawet bez widocznej utraty krwi. Konieczna jest pilna ocena chirurgiczna.

Odpowiedź

D · Krwawienie wewnętrzne
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 29 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Wzór Wintersa

PaCO₂ = 1,5·14 + 8 = 29 mmHg
zasięg: 27–31 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 29 mmHg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Gradient A–a = 143,4 mmHg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Tlen pęcherzykowy

PAO₂ = 0,4·713 − 43/0,8 = 285,2 − 53,75 = 231,4 mmHg

Gradient

A–a = 231,4 − 88 = 143,4 mmHg

Odpowiedź

Gradient A–a = 143,4 mmHg
7.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 7

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 14/min → 0
SpO₂ 86% → 3
na powietrzu → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 82/min → 0
nowe splątanie (C) → 3
T 38,8 °C → 1

Dodaj

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 3 + 1 = 7

Odpowiedź

NEWS2 = 7
8.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niedowaga

Wskaźnik masy ciała: BMI = masa ciała (kg)/wzrost (m)², przy czym wzrost najpierw przelicza się na metry. Dla funtów i cali BMI = 703 × masa ciała (lb)/wzrost (in)². Kategorie WHO dla dorosłych: poniżej 18,5 niedowaga, 18,5–24,9 prawidłowa masa ciała, 25,0–29,9 nadwaga, 30,0–34,9 otyłość I stopnia, 35,0–39,9 otyłość II stopnia i 40 lub więcej otyłość III stopnia.

BMI

BMI = 64/1,88² = 18,11

Kategoria

niedowaga

Odpowiedź

niedowaga
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: V = 201 mL

Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Cel płynowy

35·56 = 1960 mL/dobę

Wolna woda z preparatu

60·18 = 1080 mL
1080·0,7 = 756 mL

Woda, której jeszcze potrzeba

1960 − 756 = 1204 mL/dobę

Objętość jednego przepłukania

24/4 = 6 przepłukania
V = 1204/6 = 200,7 ≈ 201 mL

Odpowiedź

V = 201 mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: GIR = 8,68 mg/kg/min

Żywienie pozajelitowe: glukoza dostarcza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, a emulsja tłuszczowa podaną liczbę kcal/mL (2 kcal/mL dla 20%, 1,1 kcal/mL dla 10%). Gramy = % × mL/100. Kcal pozabiałkowe (NPC) = kcal z glukozy + tłuszczu; azot = białko/6,25. Szybkość infuzji glukozy (GIR) w mg/kg/min = mg glukozy/(kg × minuty). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie glukozy

7,5% = 75 mg/mL

Glukoza na minutę

75·59/60 = 73,75 mg/min

Na kilogram

GIR = 73,75/8,5 = 8,676 ≈ 8,68 mg/kg/min

Odpowiedź

GIR = 8,68 mg/kg/min

Skrót: GIR = % glukozy × mL/h/(6 × kg).

11.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: pauza = 1,64 s

Tachykardie z wąskimi zespołami i pauzy: częstoskurcz nadkomorowy (SVT) to regularny częstoskurcz o częstości około 150–250/min z wąskimi zespołami QRS; załamki P zwykle nie są widoczne, bo są ukryte w zespole QRS lub załamku T. Tachykardia zatokowa u dorosłego w spoczynku zwykle nie przekracza około 150/min i ma widoczny załamek P przed każdym QRS; trzepotanie przedsionków z przewodzeniem 2:1 często ma częstość około 150/min i pokazuje załamki piłokształtne. W zatrzymaniu zatokowym węzeł zatokowy na chwilę przestaje wyładowywać: pojawia się pauza bez załamka P i bez QRS, której długość nie jest całkowitą wielokrotnością cykli P–P (pauza równa dokładnie dwóm lub trzem cyklom wskazuje raczej na blok zatokowo-przedsionkowy).

Pomiar

41 małych kratek od R do R przez pauzę

Zamień

pauza = 41 × 0,04 s = 1,64 s

Porównaj z P–P

1,64 ÷ 0,96 ≈ 1,7 cykli P–P, nie liczba całkowita

Odpowiedź

pauza = 1,64 s

W pauzie nie ma załamka P, a pauza nie jest całkowitą wielokrotnością cykli P–P: zatrzymanie zatokowe. Pauza równa dokładnie dwóm lub trzem cyklom wskazywałaby na blok zatokowo-przedsionkowy.

12.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: Odstęp PR

Pięć kroków dla każdego zapisu: 1. częstość (metoda 300 lub 1500, albo 6-sekundowa, jeśli rytm jest nieregularny); 2. rytm: czy odstępy R–R są jednakowe; 3. załamki P: obecne, dodatnie w odprowadzeniu II, po jednym przed każdym zespołem QRS i wszystkie takie same; 4. odstęp PR: 0,12–0,20 s i stały; 5. czas trwania QRS: poniżej 0,12 s. Dopiero po tych pięciu krokach nazwij rytm. Prawidłowy rytm zatokowy spełnia wszystkie pięć: 60–100/min, regularny, dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS poniżej 0,12 s.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 22 małych kratek, 1500 ÷ 22 ≈ 68 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,88 s.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym zespołem QRS, wszystkie takie same.
4. Odstęp PR: 0,28 s, stały, dłuższy niż 0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Pierwszy nieprawidłowy krok

Odstęp PR → blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia

Odpowiedź

Odstęp PR
13.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Głos, który staje się coraz bardziej ochrypły, z nowym szumem oddechowym

Dlaczego to jest odpowiedź

Narastająca chrypka i szumy oddechowe mogą oznaczać obrzęk, krwawienie lub uszkodzenie nerwu wpływające na drogi oddechowe. Wymaga to natychmiastowej oceny i zgłoszenia dalej. Łagodny ból i niewielki wyciek surowiczy są oczekiwane.

Odpowiedź

C · Głos, który staje się coraz bardziej ochrypły, z nowym szumem oddechowym
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Large-volume IV fluids with close monitoring of urine output

Dlaczego to jest odpowiedź

Once the airway is secure, the early priority in major burns is fluid resuscitation to prevent burn shock. Urine output is a key guide to whether enough fluid is being given.

Odpowiedź

B · Large-volume IV fluids with close monitoring of urine output
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision

Dlaczego to jest odpowiedź

Covering the line, keeping it out of view and using mitts while observing the patient can stop pulling without fully restricting movement. Restraints and sedation are used only if these fail.

Odpowiedź

A · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Nie podać leku i skontaktować się z apteką w celu uzyskania właściwego leku

Dlaczego to jest odpowiedź

Hydralazyna jest lekiem przeciwnadciśnieniowym, a hydroksyzyna lekiem przeciwhistaminowym stosowanym przy swędzeniu i lęku. Podanie niewłaściwego leku jest błędem lekowym. Pielęgniarka wstrzymuje podanie, uzyskuje właściwy lek i zgłasza błąd wydania.

Odpowiedź

B · Nie podać leku i skontaktować się z apteką w celu uzyskania właściwego leku
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · It binds potassium in the gut so it leaves in the stool

Dlaczego to jest odpowiedź

Potassium binders exchange potassium in the gut for another ion, so potassium is removed from the body in the stool. They act over hours, so they are not used alone for emergencies; calcium protects the heart, and insulin with glucose shifts potassium into cells quickly.Sprawdzono w: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

D · It binds potassium in the gut so it leaves in the stool
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Zapytać lekarza zlecającego, czy można użyć innej drogi podania

Dlaczego to jest odpowiedź

Wstrzyknięcia domięśniowe mogą powodować krwawienie do mięśnia, gdy płytek jest mało. Pielęgniarka prosi o inną drogę, na przykład doustną lub dożylną. Jeśli wstrzyknięcie jest nieuniknione, potem stosuje się mocny ucisk bez masowania.Sprawdzono w: Bleeding and Bruising (Thrombocytopenia) and Cancer Treatment · National Cancer Institute (NIH) (2022)

Odpowiedź

A · Zapytać lekarza zlecającego, czy można użyć innej drogi podania

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals