Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.
Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.
Interpretacja zapisu rytmu EKG
Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.
Ustalanie priorytetów i delegowanie
Metoda
Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).
Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Metoda
Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).
Wartości laboratoryjne i elektrolity
Metoda
Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.
2Zadania do ćwiczenia
1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni
A nurse posts about an "interesting patient" on social media without naming them. Why is this a problem?
AIt is not a problem if the account is private
BThe patient may still be identifiable, which breaches confidentiality
CIt is only a problem if the post also includes a photograph of the patient
DIt is not a problem because no name was given
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny
For a patient at risk of pressure ulcers, why is the head of the bed usually kept at 30 degrees or less if their condition allows?
ALower angles stop the patient from getting out of bed
BLower angles increase blood flow to the heels
CHigher angles always cause breathing problems in patients who are bedbound
DHigher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni
Which measure helps reduce the risk of surgical site infection?
ARemoving hair, if needed, with clippers rather than a razor
BLeaving the patient cool during surgery to slow bacterial growth
CShaving the area with a razor the night before surgery
DChanging the wound dressing every hour
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny
Why is hypokalaemia particularly dangerous in a patient taking digoxin?
ALow potassium makes digoxin work too slowly
BDigoxin raises potassium to dangerous levels when it is already low
CLow potassium stops digoxin from being absorbed
DLow potassium increases the risk of digoxin toxicity
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
Gazometria do ćwiczeń pokazuje PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa). Użyj reguły, że w ostrej kwasicy oddechowej HCO₃⁻ rośnie o 1 mmol/L na każde 10 mmHg, o które PaCO₂ przekracza 40. Zacznij od: HCO₃⁻ 24 mmol/L. Znajdź oczekiwane HCO₃⁻.
Gazometria do ćwiczeń pokazuje pH 7,27, PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa) oraz HCO₃⁻ 11 mmol/L, przy Na⁺ 144 i Cl⁻ 105 mmol/L. Użyj luki anionowej i wskaźnika delta, aby kliknąć najlepszą interpretację.
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma tętno 150/min i ciśnienie tętnicze 160/88 mmHg. Oblicz wskaźnik wstrząsu SI = HR/SBP. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.
HR 150/minBP 160/88 mmHg
SI =
8.Skale oceny klinicznejTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 20/min, SpO₂ 99% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 88/52 mmHg, tętno 82/min, przytomny, temperatura 36,9 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.
RR 20SpO₂ 99%powietrzeSBP 88HR 82AT 36,9 °C
1niski
2niskie–średnie
3średni
4wysoki
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj wzoru Devine’a, aby znaleźć należną masę ciała IBW dla osoby (płeć: mężczyzna) o wzroście 175 cm (1 in = 2,54 cm). Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
175 cmmężczyzna1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Osoba w stanie krytycznym (płeć: mężczyzna) ma wzrost 180 cm i waży 187 kg. Protokół ćwiczebny przewiduje 13 kcal/kg rzeczywistej masy ciała na dobę, jeśli BMI wynosi 30–50 kg/m², oraz 24 kcal/kg należnej masy ciała (Devine) na dobę, jeśli BMI jest powyżej 50 kg/m². Oblicz cel energetyczny E w kcal/dobę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.
Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.
odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
1tachykardia zatokowa
2trzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1
3trzepotanie przedsionków, przewodzenie 3:1
4trzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje zaburzenie przewodzenia między przedsionkami a komorami. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.
odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
1blok AV II stopnia typu II
2blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)
3bradykardia zatokowa
4blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni
A patient has a new plaster cast that is still drying. How should the nurse handle it?
ABy resting it directly on a hard surface
BWith the fingertips, pressing firmly to test it
CBy covering it tightly with a plastic sheet
DWith the palms of the hands, not the fingertips
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny
Podczas triażu START dorosły, który nie chodzi, oddycha 28 razy na minutę, nie ma tętna na tętnicy promieniowej i ma nawrót włośniczkowy 4 sekundy. Do jakiej kategorii zostaje zakwalifikowany?
ACzarnej (oczekujący)
BŻółtej (odroczona), ponieważ częstość oddechów jest poniżej 30/min
CCzerwonej (natychmiastowa pomoc)
DZielonej (drobne obrażenia)
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni
Przyjęto dwóch pacjentów zakażonych tym samym drobnoustrojem i nie ma wolnej sali jednoosobowej. Jaka opcja jest akceptowana?
AUmieszczenie ich razem w jednej sali (kohortowanie), zgodnie z zaleceniami zespołu kontroli zakażeń
BZaprzestanie stosowania środków ostrożności przeciwko transmisji przez kontakt
CUmieszczenie ich na korytarzu
DUmieszczenie każdego z nich z pacjentem o osłabionej odporności
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny
A child with fever, cough, red eyes and a spreading rash is in a clinic waiting room. Measles is suspected. What should the nurse do first?
AAsk the family to wait in the main waiting room until the child is called in
BGive the child an antipyretic and continue triage
CPut a mask on the child and move them into an airborne isolation room
DSend the child home to rest without an assessment
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni
A patient with diabetes is found unconscious with a blood glucose of 38 mg/dL (2,1 mmol/L). Which treatment is appropriate?
AOrange juice poured slowly into the patient's mouth
BGlucose tablets placed between the patient's teeth
CGlucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
DA dose of rapid-acting insulin to stabilize the glucose
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny
An older adult with type 2 diabetes is drowsy and very dehydrated. Glucose 920 mg/dL (51 mmol/L), serum osmolality 350 mOsm/kg, pH 7,36, urine ketones negative or trace. Which condition fits best?
AMetformin-related lactic acidosis
BSyndrome of inappropriate ADH (SIADH)
CHyperosmolar hyperglycemic state (HHS)
DDiabetic ketoacidosis (DKA)
3Roztwory
1.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: B · The patient may still be identifiable, which breaches confidentiality
Dlaczego to jest odpowiedź
Details such as the ward, the condition or the date can reveal who a patient is. Professional codes forbid sharing patient information on social media, even without names.
Odpowiedź
B · The patient may still be identifiable, which breaches confidentiality
2.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: D · Higher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum
Dlaczego to jest odpowiedź
When the head is raised high, the body tends to slide while the skin stays still, distorting the tissues over the sacrum. Keeping the angle low, where safe, reduces this shear.
Odpowiedź
D · Higher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum
3.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: A · Removing hair, if needed, with clippers rather than a razor
Dlaczego to jest odpowiedź
Razors cause micro-abrasions that increase infection risk, so hair is removed only if necessary with clippers just before surgery. Keeping patients warm and good skin preparation also help.
Odpowiedź
A · Removing hair, if needed, with clippers rather than a razor
4.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: D · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity
Dlaczego to jest odpowiedź
Digoxin binds to the sodium–potassium ATPase at the site potassium normally uses. When potassium is low, digoxin binds more, raising the risk of toxicity and arrhythmias.
Odpowiedź
D · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej
Odpowiedź: HCO₃⁻ = 25,8 mmol/L
Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.
Zmiana PaCO₂
|58 − 40| = 18 mmHg → 1,8 × 10 mmHg
Oczekiwane HCO₃⁻
HCO₃⁻ = 24 + 1·1,8 = 25,8 mmol/L
Odpowiedź
HCO₃⁻ = 25,8 mmol/L
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej
Odpowiedź: czysta kwasica z dużą luką
Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.
Luka anionowa
AG = 144 − (105 + 11) = 28
Wskaźnik delta
(28 − 12)/(24 − 11) = 1,231
czysta kwasica z dużą luką
Odpowiedź
czysta kwasica z dużą luką
7.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: SI = 0,94
Wartości ciśnienia tętniczego: ciśnienie tętna PP = SBP − DBP. Średnie ciśnienie tętnicze MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 to szacunek oparty na tym, że przy prawidłowej częstości akcji serca serce spędza około dwóch trzecich każdego cyklu w rozkurczu (mniej dokładny przy szybkiej akcji serca); MAP co najmniej około 65 mmHg to częsty cel dla perfuzji narządów. Wskaźnik wstrząsu SI = częstość akcji serca/SBP wynosi prawidłowo około 0,5–0,7; wartość powyżej około 1 jest sygnałem ostrzegawczym wstrząsu.
Wskaźnik wstrząsu
SI = 150/160 = 0,9375 ≈ 0,94
Odpowiedź
SI = 0,94
Powyżej zwykłych 0,5–0,7.
8.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: niskie–średnie
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.
Oceń każdy parametr
RR 20/min → 0
SpO₂ 99% → 0
na powietrzu → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 82/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,9 °C → 0
Suma i czerwone wyniki
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.
Grupa ryzyka
niskie–średnie
Odpowiedź
niskie–średnie
Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego
Odpowiedź: IBW = 70,5 kg
Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Wzrost w calach
175 cm/2,54 = 68,9 in
Idealna masa ciała (Devine)
IBW = 50 + 2,3·(68,9 − 60) = 70,46 ≈ 70,5 kg
Odpowiedź
IBW = 70,5 kg
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego
Odpowiedź: E = 1800 kcal/dobę
Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Otyłość w stanie krytycznym (ASPEN/SCCM 2016): BMI = masa ciała/wzrost² (kg/m²). Dla BMI 30–50 cel energetyczny wynosi 11–14 kcal/kg rzeczywistej masy ciała na dobę; powyżej 50 jest to 22–25 kcal/kg należnej masy ciała na dobę. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.
Pięć kroków
1. Częstość: R–R = 20 małych kratek, 1500 ÷ 20 ≈ 75 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,80 s.
3. Załamki P: brak; regularne fale trzepotania o kształcie zębów piły co 0,20 s (300 na minutę), 4 na każdy zespół QRS.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).
Interpretacja
trzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1
Odpowiedź
trzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1
12.Interpretacja zapisu rytmu EKG
Odpowiedź: blok AV II stopnia typu II
Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.
Pięć kroków
1. Częstość: 5 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 50 na minutę.
2. Rytm: załamki P są regularne; R–R jest regularny z wyjątkiem długiej przerwy, w której brakuje zespołu QRS.
3. Załamki P: dodatnie i regularne (P–P 0,72 s, 83 na minutę); po jednym z każdych 3 załamków P nie następuje zespół QRS.
4. Odstęp PR: stały i wynosi 0,18 s w pobudzeniach przewiedzionych.
5. QRS: 0,14 s, szeroki (0,12 s lub więcej).
Interpretacja
blok AV II stopnia typu II
Odpowiedź
blok AV II stopnia typu II
Bloki typu II i III stopnia mogą nagle się pogłębić, dlatego podręczniki uznają je za poważniejsze niż typ I.
13.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: D · With the palms of the hands, not the fingertips
Dlaczego to jest odpowiedź
A wet plaster cast can be dented by fingertips, causing pressure points under the cast. It is handled with the palms, supported on pillows and left uncovered to dry.
Odpowiedź
D · With the palms of the hands, not the fingertips
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: C · Czerwonej (natychmiastowa pomoc)
Dlaczego to jest odpowiedź
Częstość poniżej 30/min przechodzi kontrolę oddychania, ale brak tętna na tętnicy promieniowej lub nawrót włośniczkowy powyżej 2 sekund nie przechodzą kontroli perfuzji, więc poszkodowany jest w kategorii natychmiastowej (czerwonej). Pułapką jest zatrzymanie się po kontroli oddychania.
Odpowiedź
C · Czerwonej (natychmiastowa pomoc)
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: A · Umieszczenie ich razem w jednej sali (kohortowanie), zgodnie z zaleceniami zespołu kontroli zakażeń
Dlaczego to jest odpowiedź
Gdy brakuje sal jednoosobowych, pacjenci z tym samym drobnoustrojem (i bez innych zakażeń) mogą dzielić salę (kohortowanie), przy utrzymaniu środków ostrożności. Doradza w tym zespół kontroli zakażeń.
Odpowiedź
A · Umieszczenie ich razem w jednej sali (kohortowanie), zgodnie z zaleceniami zespołu kontroli zakażeń
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: C · Put a mask on the child and move them into an airborne isolation room
Dlaczego to jest odpowiedź
Measles is highly contagious through airborne spread. The child is masked and placed in an airborne infection isolation room, or a closed single room if none is available, and exposed people may need follow-up.
Odpowiedź
C · Put a mask on the child and move them into an airborne isolation room
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: C · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
Dlaczego to jest odpowiedź
A patient who cannot swallow safely must not receive anything by mouth because of the risk of aspiration. Glucagon (injected or intranasal) or IV dextrose raises the glucose; once awake and able to swallow, the patient is given oral carbohydrate and a snack.Sprawdzono w:Hypoglycemia · MedlinePlus (NIH); Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)
Odpowiedź
C · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: C · Hyperosmolar hyperglycemic state (HHS)
Dlaczego to jest odpowiedź
HHS causes extreme hyperglycemia and high osmolality with severe dehydration, but enough insulin is present to prevent significant ketosis, so the pH is near normal. DKA has ketones and acidosis; SIADH has low osmolality.Sprawdzono w:Ketoacidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Osmolality blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)