Podstawy pielęgniarstwa i praktyka kliniczna: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 18 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Objętość dobowa
mL = kcal / (kcal/mL)
Żywienie ciągłe
mL/h = objętość dobowa / godziny karmienia
Karmienie bolusowe
mL na karmienie = objętość dobowa / liczba karmień
Dostarczona energia i białko
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Wolna woda
mL = objętość preparatu × frakcja wody
Idealna masa ciała (Devine)
mężczyźni 50 + 2,3 × (in − 60); kobiety 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m²
Żywienie pozajelitowe
glukoza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, emulsja tłuszczowa 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g białka / 6,25
Szybkość wlewu glukozy
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metoda

  1. Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
  2. Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
  3. Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
  4. Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
  5. Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient can wash their face and arms but cannot reach their back and feet. What is the best approach?

  1. AWash the patient completely yourself to save time and effort
  2. BLet the patient do what they can and help with the rest
  3. CLeave the back and feet unwashed
  4. DAsk the patient to wait until a relative visits
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient describes burning, shooting pain with pins and needles in both feet. Which type of pain is most likely?

  1. AAcute somatic pain
  2. BNeuropathic pain
  3. CVisceral pain
  4. DReferred pain
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

How does ulcerative colitis differ from Crohn's disease?

  1. AUlcerative colitis always affects the full thickness of the bowel wall
  2. BUlcerative colitis typically causes patchy "skip" lesions
  3. CUlcerative colitis can affect any part of the gut from mouth to anus
  4. DUlcerative colitis affects only the colon, continuously from the rectum
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Którego pacjenta należy zobaczyć najpierw w triażu?

  1. APacjenta, który prosi o powtórzenie recepty
  2. BPacjenta z głośnym oddechem i obrzękniętymi wargami po zjedzeniu orzeszków ziemnych
  3. CPacjenta z bólem gardła od dwóch dni
  4. DPacjenta ze skręconą kostką i lekkim obrzękiem
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje PaCO₂ 64 mmHg (8,5 kPa). Użyj reguły, że w przewlekłej kwasicy oddechowej HCO₃⁻ rośnie o 3,5 mmol/L na każde 10 mmHg, o które PaCO₂ przekracza 40. Zacznij od: HCO₃⁻ 24 mmol/L. Znajdź oczekiwane HCO₃⁻.

PaCO₂ 64 mmHg (8,5 kPa)wartość wyjściowa: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,33PaCO₂mmHg354563HCO₃⁻mmol/L222632ostryprzewlekłyostra na tle przewlekłej

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę oddechową: pH 7,33, PaCO₂ 63 mmHg (8,4 kPa), HCO₃⁻ 32 mmol/L. Użyj reguł „HCO₃⁻ rośnie o 1 mmol/L na 10 mmHg (ostra) lub o 3,5 mmol/L na 10 mmHg (przewlekła)”, aby ją sklasyfikować. Kliknij swoją odpowiedź.

pH 7,33PaCO₂ 63 mmHg (8,4 kPa)HCO₃⁻ 32 mmol/L
  1. 1ostry
  2. 2przewlekły
  3. 3ostra na tle przewlekłej
7.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy w ogóle nie otwiera oczu, nie wydaje żadnych dźwięków, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: brak jakiegokolwiek ruchu. Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
8.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 5. minucie po urodzeniu u noworodka z zadania obserwuje się: sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele, tętno 115/min, grymas przy pobudzeniu, aktywne ruchy i brak oddychania. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
159 cmkobietaIBW = ? kg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj wzoru Devine’a, aby znaleźć należną masę ciała IBW dla osoby (płeć: kobieta) o wzroście 159 cm (1 in = 2,54 cm). Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

159 cmkobieta1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
24 hglukoza 17,5%2000 mLaminokwasy 5%2000 mLtłuszcze 20%500 mL · 2 kcal/mLglukoza 3,4 kcal/gaminokwasy 4 kcal/gE = ? kcal

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W ciągu 24 godzin pacjent otrzymuje 2000 mL żywienia pozajelitowego o stężeniach końcowych 17,5% glukozy i 5% aminokwasów oraz 500 mL 20% emulsji tłuszczowej (2 kcal/mL). Oblicz całkowitą energię E, którą pacjent otrzymuje, w kcal na dobę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

2000 mLglukoza 17,5%aminokwasy 5%tłuszcze 500 mL · 2 kcal/mL
E = kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje rytm zatokowy z jedną pauzą. Zmierz pauza, czyli odstęp R–R przez pauzę, w sekundach.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
pauza = s
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje blok AV z nieregularnym rytmem komór. Użyj metody 6-sekundowej, aby znaleźć częstość komór w uderzeniach na minutę.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
częstość komór = bpm
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Które stwierdzenie świadczy o prawidłowym rozumieniu odpowiedzialności w delegowaniu?

  1. A„Jeśli zadanie pójdzie źle, odpowiada tylko asystent.”
  2. B„Gdy już deleguję zadanie, przestaje być moją sprawą.”
  3. C„Pozostaję odpowiedzialna za decyzję o delegowaniu i za sprawdzenie wyniku.”
  4. D„Asystent pielęgniarski odpowiada za to, czy zadanie słusznie delegowano.”
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Zaplanowany wypis którego pacjenta powinna zakwestionować pielęgniarka?

  1. APacjenta ze stabilnym opatrunkiem gipsowym, który bezpiecznie chodzi o kulach
  2. BPacjenta z zapaleniem płuc, który od 48 godzin nie ma gorączki na doustnych antybiotykach
  3. CPacjenta dwa dni po operacji z nowym tętnem 112/min i temperaturą 38,4 °C
  4. DPacjenta po operacji przepukliny, który oddaje mocz i je
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A child has swallowed a button battery. Why is this urgent?

  1. AThe only risk is poisoning from heavy metals years later
  2. BIt is only harmful if several batteries are swallowed
  3. CIt always passes through the gut without harm
  4. DIt can burn through the lining of the esophagus within hours
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient has signed a surgical consent form but tells the nurse, “I don’t really understand what they are going to do.” What should the nurse do?

  1. AInform the surgeon so the procedure can be explained again before any sedation
  2. BExplain the risks and benefits in place of the surgeon
  3. CReassure the patient that the surgeon knows best and continue with the preparation
  4. DGive the preoperative sedative so the patient relaxes
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Pacjent na wlewie heparyny ma aPTT 110 sekund; docelowo protokół zakłada 1,5–2,5-krotność kontroli wynoszącej 30 sekund. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. APostępować zgodnie z protokołem heparyny, sprawdzić, czy nie ma krwawienia, i poinformować lekarza
  2. BPodać witaminę K zgodnie ze zleceniem i kontynuować wlew
  3. CKontynuować bez zmian i powtórzyć aPTT następnego ranka
  4. DZwiększyć szybkość wlewu, ponieważ wynik jest powyżej zakresu docelowego
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A middle-aged man has fatigue, joint pain, a raised ALT and new diabetes. His ferritin is very high and his transferrin saturation is above 60%. Which condition is most likely?

  1. AAcute viral hepatitis A
  2. BHereditary hemochromatosis
  3. CAnemia of chronic disease
  4. DIron-deficiency anemia

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Let the patient do what they can and help with the rest

Dlaczego to jest odpowiedź

Encouraging patients to do what they can maintains independence, dignity and function. The nurse helps with the parts they cannot manage.

Odpowiedź

B · Let the patient do what they can and help with the rest
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Neuropathic pain

Dlaczego to jest odpowiedź

Neuropathic pain comes from damage to nerves, for example in diabetes, and is often burning, shooting or tingling. It may respond poorly to standard analgesics and need specific drugs.

Odpowiedź

B · Neuropathic pain
3.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Ulcerative colitis affects only the colon, continuously from the rectum

Dlaczego to jest odpowiedź

Ulcerative colitis involves the mucosa of the colon, spreading continuously from the rectum. Crohn's disease can affect any part of the GI tract, is transmural and has skip lesions.

Odpowiedź

D · Ulcerative colitis affects only the colon, continuously from the rectum
4.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Pacjenta z głośnym oddechem i obrzękniętymi wargami po zjedzeniu orzeszków ziemnych

Dlaczego to jest odpowiedź

Świst krtaniowy i obrzęk warg sugerują anafilaksję z zagrożeniem dróg oddechowych, co bezpośrednio zagraża życiu. Pozostali mogą bezpiecznie poczekać.

Odpowiedź

B · Pacjenta z głośnym oddechem i obrzękniętymi wargami po zjedzeniu orzeszków ziemnych
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: HCO₃⁻ = 32,4 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Zmiana PaCO₂

|64 − 40| = 24 mmHg → 2,4 × 10 mmHg

Oczekiwane HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·2,4 = 32,4 mmol/L

Odpowiedź

HCO₃⁻ = 32,4 mmol/L
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: przewlekły

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane HCO₃⁻

ostry: 24 + 1·2,3 = 26,3 mmol/L
przewlekły: 24 + 3,5·2,3 = 32,05 mmol/L

Porównaj

zmierzone: 32 mmol/L → przewlekły

Odpowiedź

przewlekły
7.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: ciężkie

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: w ogóle nie otwiera oczu → 1
V: nie wydaje żadnych dźwięków → 1
M: brak jakiegokolwiek ruchu → 1

Dodaj

GCS = 1 + 1 + 1 = 3

Ciężkość

GCS 3 → ciężkie

Odpowiedź

ciężkie
8.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowanie nieprawidłowy

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele → 0
Tętno: 115/min → 2
Reakcja na bodźce: grymas przy pobudzeniu → 1
Aktywność: aktywne ruchy → 2
Oddychanie: brak oddychania → 0

Dodaj

APGAR = 0 + 2 + 1 + 2 + 0 = 5

Interpretacja

5 → umiarkowanie nieprawidłowy

Odpowiedź

umiarkowanie nieprawidłowy

Przy wyniku poniżej 7 w 5. minucie ocenę zwykle powtarza się co 5 minut do 20. minuty.

9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: IBW = 51,5 kg

Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Wzrost w calach

159 cm/2,54 = 62,6 in

Idealna masa ciała (Devine)

IBW = 45,5 + 2,3·(62,6 − 60) = 51,48 ≈ 51,5 kg

Odpowiedź

IBW = 51,5 kg
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: E = 2590 kcal/dobę

Żywienie pozajelitowe: glukoza dostarcza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, a emulsja tłuszczowa podaną liczbę kcal/mL (2 kcal/mL dla 20%, 1,1 kcal/mL dla 10%). Gramy = % × mL/100. Kcal pozabiałkowe (NPC) = kcal z glukozy + tłuszczu; azot = białko/6,25. Szybkość infuzji glukozy (GIR) w mg/kg/min = mg glukozy/(kg × minuty). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Gramy glukozy i aminokwasów

glukoza: 17,5·2000/100 = 350 g
aminokwasy: 5·2000/100 = 100 g

Kilokalorie z poszczególnych składników

glukoza: 350·3,4 = 1190 kcal
aminokwasy: 100·4 = 400 kcal
tłuszcze: 500·2 = 1000 kcal

Energia całkowita

E = 1190 + 400 + 1000 = 2590 kcal/dobę

Odpowiedź

E = 2590 kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: pauza = 1,92 s

Tachykardie z wąskimi zespołami i pauzy: częstoskurcz nadkomorowy (SVT) to regularny częstoskurcz o częstości około 150–250/min z wąskimi zespołami QRS; załamki P zwykle nie są widoczne, bo są ukryte w zespole QRS lub załamku T. Tachykardia zatokowa u dorosłego w spoczynku zwykle nie przekracza około 150/min i ma widoczny załamek P przed każdym QRS; trzepotanie przedsionków z przewodzeniem 2:1 często ma częstość około 150/min i pokazuje załamki piłokształtne. W zatrzymaniu zatokowym węzeł zatokowy na chwilę przestaje wyładowywać: pojawia się pauza bez załamka P i bez QRS, której długość nie jest całkowitą wielokrotnością cykli P–P (pauza równa dokładnie dwóm lub trzem cyklom wskazuje raczej na blok zatokowo-przedsionkowy).

Pomiar

48 małych kratek od R do R przez pauzę

Zamień

pauza = 48 × 0,04 s = 1,92 s

Porównaj z P–P

1,92 ÷ 0,84 ≈ 2,3 cykli P–P, nie liczba całkowita

Odpowiedź

pauza = 1,92 s

W pauzie nie ma załamka P, a pauza nie jest całkowitą wielokrotnością cykli P–P: zatrzymanie zatokowe. Pauza równa dokładnie dwóm lub trzem cyklom wskazywałaby na blok zatokowo-przedsionkowy.

12.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstość komór = 50 bpm

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Częstość przedsionków

P–P = 23 małych kratek = 0,92 s → 1500 ÷ 23 = 65,22 ≈ 65 na minutę

Częstość komór

5 zespołów QRS w 6 s × 10 = 50 na minutę

Odpowiedź

częstość komór = 50 bpm

Odpowiedź

częstość komór = 50 bpm

Blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha): 4 załamków P na każde 3 zespołów QRS.

13.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · „Pozostaję odpowiedzialna za decyzję o delegowaniu i za sprawdzenie wyniku.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Pielęgniarka delegująca odpowiada za decyzję o delegowaniu oraz za nadzór i ocenę. Osoba wykonująca odpowiada za prawidłowe wykonanie zadania w granicach swoich kompetencji.

Odpowiedź

C · „Pozostaję odpowiedzialna za decyzję o delegowaniu i za sprawdzenie wyniku.”
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Pacjenta dwa dni po operacji z nowym tętnem 112/min i temperaturą 38,4 °C

Dlaczego to jest odpowiedź

Nowa gorączka i tachykardia po operacji mogą sygnalizować zakażenie lub inne powikłanie, dlatego pielęgniarka powinna ocenić pacjenta i zgłosić zastrzeżenie przed wypisem. Pozostali pacjenci są stabilni i osiągają oczekiwane cele.

Odpowiedź

C · Pacjenta dwa dni po operacji z nowym tętnem 112/min i temperaturą 38,4 °C
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · It can burn through the lining of the esophagus within hours

Dlaczego to jest odpowiedź

A button battery lodged in the esophagus can cause severe chemical burns within a few hours, so the child needs emergency assessment and often removal. It should never be treated as harmless.

Odpowiedź

D · It can burn through the lining of the esophagus within hours
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Inform the surgeon so the procedure can be explained again before any sedation

Dlaczego to jest odpowiedź

Informed consent is the responsibility of the person doing the procedure. If the patient does not understand, the nurse pauses the process and tells the surgeon, before any sedative drug is given.

Odpowiedź

A · Inform the surgeon so the procedure can be explained again before any sedation
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Postępować zgodnie z protokołem heparyny, sprawdzić, czy nie ma krwawienia, i poinformować lekarza

Dlaczego to jest odpowiedź

110 s jest znacznie powyżej celu wynoszącego około 45–75 s, więc ryzyko krwawienia jest wysokie. Pielęgniarka postępuje zgodnie z protokołem heparyny, ocenia, czy nie ma krwawienia, i informuje lekarza. Protamina jest lekiem odwracającym działanie heparyny; witamina K odwraca działanie warfaryny.Sprawdzono w: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

A · Postępować zgodnie z protokołem heparyny, sprawdzić, czy nie ma krwawienia, i poinformować lekarza
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Hereditary hemochromatosis

Dlaczego to jest odpowiedź

Hemochromatosis is an inherited disorder of increased iron absorption. Iron is deposited in the liver, pancreas, joints, heart and skin. A high transferrin saturation with a high ferritin suggests the diagnosis, and treatment is regular venesection (phlebotomy).Sprawdzono w: Hemochromatosis · MedlinePlus (NIH) (2026); Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

B · Hereditary hemochromatosis

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals