Podstawy pielęgniarstwa i praktyka kliniczna: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 18 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Objętość dobowa
mL = kcal / (kcal/mL)
Żywienie ciągłe
mL/h = objętość dobowa / godziny karmienia
Karmienie bolusowe
mL na karmienie = objętość dobowa / liczba karmień
Dostarczona energia i białko
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Wolna woda
mL = objętość preparatu × frakcja wody
Idealna masa ciała (Devine)
mężczyźni 50 + 2,3 × (in − 60); kobiety 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m²
Żywienie pozajelitowe
glukoza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, emulsja tłuszczowa 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g białka / 6,25
Szybkość wlewu glukozy
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metoda

  1. Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
  2. Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
  3. Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
  4. Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
  5. Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

When should discharge planning begin?

  1. AAfter the patient has gone home
  2. BOnly after the doctor agrees to discharge
  3. COn admission, or as early as possible
  4. DOn the morning of discharge
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A nurse realises that a dose of analgesia given two hours ago was not documented. What is correct?

  1. ALeave it out, as it is now too late to record it in the notes
  2. BWrite it in the space for two hours ago as if it was recorded then
  3. CWrite it now as a late entry, stating when it was given
  4. DAsk a colleague to sign that they gave it
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Modern wound care generally aims to keep a healing wound bed:

  1. ACompletely dry and open to the air
  2. BSoaked in antiseptic solution every day
  3. CMoist but not wet
  4. DTightly packed with dry gauze
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient going home with a leg cast is taught about cast care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will keep the cast dry."
  2. B"I will keep my leg raised on pillows for the first few days."
  3. C"I will come back if my toes go numb or turn blue."
  4. D"I can push a knitting needle down the cast to scratch an itch."
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa). Użyj reguły, że w ostrej zasadowicy oddechowej HCO₃⁻ maleje o 2 mmol/L na każde 10 mmHg, o które PaCO₂ jest poniżej 40. Zacznij od: HCO₃⁻ 24 mmol/L. Znajdź oczekiwane HCO₃⁻.

PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa)wartość wyjściowa: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Na poziomie morza gazometria do ćwiczeń pobrana przy 24% tlenu pokazuje PaO₂ 88 mmHg (11,7 kPa) oraz PaCO₂ 38 mmHg (5,1 kPa). Użyj PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, aby znaleźć Gradient A–a.

FiO₂ 24%PaO₂ 88 mmHg (11,7 kPa)PaCO₂ 38 mmHg (5,1 kPa)
Gradient A–a = mmHg
7.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: słaby; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
8.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 14/min, SpO₂ 98% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 130/78 mmHg, tętno 104/min, przytomny, temperatura 37,6 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 14SpO₂ 98%powietrzeSBP 130HR 104AT 37,6 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
1 kcal/mL84% wolna woda55 mL/hco 4 h86 kg · 30 mL/kg/dobę24 h/dobęV = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie 86 kg ma cel płynowy 30 mL/kg/dobę i otrzymuje wszystkie płyny przez sondę żywieniową. Preparat zawiera 84% wolnej wody i biegnie z prędkością 55 mL/h przez 24 godzin na dobę. Pozostałą część płynów podaje się jako przepłukania wodą co 4 godzin. Jaka objętość V przypada na jedno przepłukanie? Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

86 kg30 mL/kg/dobę84%55 mL/h · 24 hco 4 h
V = mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
24 hglukoza 15%1200 mLaminokwasy 3,5%1200 mLtłuszcze 10%500 mL · 1,1 kcal/mLglukoza 3,4 kcal/gaminokwasy 4 kcal/gE = ? kcal

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W ciągu 24 godzin pacjent otrzymuje 1200 mL żywienia pozajelitowego o stężeniach końcowych 15% glukozy i 3,5% aminokwasów oraz 500 mL 10% emulsji tłuszczowej (1,1 kcal/mL). Oblicz całkowitą energię E, którą pacjent otrzymuje, w kcal na dobę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

1200 mLglukoza 15%aminokwasy 3,5%tłuszcze 500 mL · 1,1 kcal/mL
E = kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Bazetta QTc = QT/√RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVstawkarytmzałamki POdstęp PRCzas trwania QRS

Zinterpretuj ten zapis w odprowadzeniu II, stosując pięć kroków po kolei: częstość, rytm, załamki P, odstęp PR, czas trwania QRS. Na którym kroku znajdujesz pierwszą nieprawidłowość? Kliknij go.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1stawka
  2. 2rytm
  3. 3załamki P
  4. 4Odstęp PR
  5. 5Czas trwania QRS
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A nurse teaches a patient about storing insulin at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will not leave my insulin in a hot car.”
  2. B“I will keep unopened insulin in the fridge.”
  3. C“I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”
  4. D“I will check the expiry date on the label before I use the vial.”
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Weeks after a kidney transplant, a patient has a fever, less urine and tenderness over the new kidney. What should the nurse suspect?

  1. ARejection of the transplant
  2. BDehydration from drinking too much
  3. CNormal healing of the transplant
  4. DA side effect of eating salty food
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Why is keeping a patient warm (normothermia) during surgery part of infection prevention?

  1. AWarmth sterilizes the surgical site
  2. BCold makes bacteria grow faster in the operating room air and on the drapes
  3. CWarm patients do not need antibiotic prophylaxis
  4. DLow body temperature reduces blood flow and immune function in the wound
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient refuses to wear an identification wristband. What should the nurse do?

  1. AStop giving the patient any care until they agree to wear the band
  2. BForce the band onto the patient’s wrist
  3. CAccept the refusal and identify the patient by room number and bed space instead
  4. DExplain why it is needed, use other ID methods per policy and document
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

On the first day after major surgery, a patient's white cell count is 12,5 × 10³/µL, with no fever or wound signs. What is the best interpretation?

  1. AA sign of leukemia that needs bone marrow testing
  2. BA common stress response to surgery that is monitored
  3. CDefinite wound infection that needs antibiotics now
  4. DA laboratory error, since surgery lowers white cells
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjent z długotrwałą chorobą płuc ma wodorowęglan w surowicy 32 mEq/L, stale wysokie PaCO₂ we krwi tętniczej i pH 7,36. Który stan najlepiej pasuje?

  1. AOstre przedawkowanie kwasu acetylosalicylowego z przyspieszonym oddechem
  2. BPOChP z przewlekłym zatrzymywaniem CO₂ i kompensacją metaboliczną
  3. COstra ciężka biegunka z dużymi stratami wodorowęglanu
  4. DOstra kwasica ketonowa cukrzycowa z ciężkim odwodnieniem i wymiotami

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · On admission, or as early as possible

Dlaczego to jest odpowiedź

Starting discharge planning early allows time for teaching, equipment, referrals and support at home, reducing delays and readmissions.

Odpowiedź

C · On admission, or as early as possible
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Write it now as a late entry, stating when it was given

Dlaczego to jest odpowiedź

Late entries are clearly marked as such, showing both when care was given and when the note was written. This keeps the record accurate and prevents a second dose being given.

Odpowiedź

C · Write it now as a late entry, stating when it was given
3.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Moist but not wet

Dlaczego to jest odpowiedź

A moist wound environment speeds epithelial cell migration and healing. Too much moisture causes maceration, so dressings are chosen to manage exudate.

Odpowiedź

C · Moist but not wet
4.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · "I can push a knitting needle down the cast to scratch an itch."

Dlaczego to jest odpowiedź

Pushing objects under a cast can injure the skin and cause infection or pressure sores. Elevation, keeping the cast dry and reporting numbness, colour change or increasing pain are correct.

Odpowiedź

D · "I can push a knitting needle down the cast to scratch an itch."
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: HCO₃⁻ = 21,6 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Zmiana PaCO₂

|28 − 40| = 12 mmHg → 1,2 × 10 mmHg

Oczekiwane HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 2·1,2 = 21,6 mmol/L

Odpowiedź

HCO₃⁻ = 21,6 mmol/L
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Gradient A–a = 35,62 mmHg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Tlen pęcherzykowy

PAO₂ = 0,24·713 − 38/0,8 = 171,1 − 47,5 = 123,6 mmHg

Gradient

A–a = 123,6 − 88 = 35,62 mmHg

Odpowiedź

Gradient A–a = 35,62 mmHg
7.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 45

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: słaby → 10
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 15 + 20 + 10 + 0 = 45

Odpowiedź

MFS = 45
8.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 14/min → 0
SpO₂ 98% → 0
na powietrzu → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 104/min → 1
przytomny (A) → 0
T 37,6 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 1
Żaden parametr nie daje 3 punktów.

Grupa ryzyka

niski

Odpowiedź

niski
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: V = 245 mL

Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Cel płynowy

30·86 = 2580 mL/dobę

Wolna woda z preparatu

55·24 = 1320 mL
1320·0,84 = 1109 mL

Woda, której jeszcze potrzeba

2580 − 1109 = 1471 mL/dobę

Objętość jednego przepłukania

24/4 = 6 przepłukania
V = 1471/6 = 245,2 ≈ 245 mL

Odpowiedź

V = 245 mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: E = 1330 kcal/dobę

Żywienie pozajelitowe: glukoza dostarcza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, a emulsja tłuszczowa podaną liczbę kcal/mL (2 kcal/mL dla 20%, 1,1 kcal/mL dla 10%). Gramy = % × mL/100. Kcal pozabiałkowe (NPC) = kcal z glukozy + tłuszczu; azot = białko/6,25. Szybkość infuzji glukozy (GIR) w mg/kg/min = mg glukozy/(kg × minuty). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Gramy glukozy i aminokwasów

glukoza: 15·1200/100 = 180 g
aminokwasy: 3,5·1200/100 = 42 g

Kilokalorie z poszczególnych składników

glukoza: 180·3,4 = 612 kcal
aminokwasy: 42·4 = 168 kcal
tłuszcze: 500·1,1 = 550 kcal

Energia całkowita

E = 612 + 168 + 550 = 1330 kcal/dobę

Odpowiedź

E = 1330 kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,514 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 11,5 × 0,04 = 0,46 s
RR = 20 × 0,04 = 0,80 s

Wzór Bazetta

QTc = 0,46/√0,80 = 0,46/0,8944 = 0,514 s

Odpowiedź

QTc = 0,514 s

Powyżej 0,50 s: znacznie wydłużony. (514 ms)

12.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: rytm

Pięć kroków dla każdego zapisu: 1. częstość (metoda 300 lub 1500, albo 6-sekundowa, jeśli rytm jest nieregularny); 2. rytm: czy odstępy R–R są jednakowe; 3. załamki P: obecne, dodatnie w odprowadzeniu II, po jednym przed każdym zespołem QRS i wszystkie takie same; 4. odstęp PR: 0,12–0,20 s i stały; 5. czas trwania QRS: poniżej 0,12 s. Dopiero po tych pięciu krokach nazwij rytm. Prawidłowy rytm zatokowy spełnia wszystkie pięć: 60–100/min, regularny, dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS poniżej 0,12 s.

Pięć kroków

1. Częstość: 7 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 70 na minutę.
2. Rytm: nieregularny, R–R od 0,76 do 1,04 s, stopniowo się wydłuża i skraca.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym zespołem QRS, wszystkie takie same.
4. Odstęp PR: 0,16 s, stały, w granicach 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Pierwszy nieprawidłowy krok

rytm → arytmia zatokowa

Odpowiedź

rytm
13.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · “I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Freezing damages insulin, and frozen insulin should not be used. Unopened insulin is kept in the fridge, and heat and expired products are avoided.

Odpowiedź

C · “I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Rejection of the transplant

Dlaczego to jest odpowiedź

Fever, falling urine output and graft tenderness are signs of possible rejection. The nurse reports promptly, because early treatment can save the kidney.

Odpowiedź

A · Rejection of the transplant
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Low body temperature reduces blood flow and immune function in the wound

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypothermia causes vasoconstriction and less oxygen in the wound, which weakens the immune defense. Keeping the patient warm is linked to fewer surgical site infections.

Odpowiedź

D · Low body temperature reduces blood flow and immune function in the wound
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Explain why it is needed, use other ID methods per policy and document

Dlaczego to jest odpowiedź

The nurse explains how the band prevents errors. If the patient still refuses, the nurse follows policy for alternative identification using two identifiers, informs the team and documents it.

Odpowiedź

D · Explain why it is needed, use other ID methods per policy and document
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · A common stress response to surgery that is monitored

Dlaczego to jest odpowiedź

A mild leukocytosis is common after surgery because of tissue injury and the stress response. It is monitored along with temperature and wound assessment. A rising count after several days, or fever, suggests infection.Sprawdzono w: WBC count · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

B · A common stress response to surgery that is monitored
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · POChP z przewlekłym zatrzymywaniem CO₂ i kompensacją metaboliczną

Dlaczego to jest odpowiedź

Przy przewlekłym zatrzymywaniu CO₂, jak w ciężkiej POChP, nerki w ciągu dni zatrzymują wodorowęglan i przywracają pH w kierunku normy, często do dolnej granicy zakresu. Kwasica ketonowa i biegunka obniżają wodorowęglan, a przedawkowanie kwasu acetylosalicylowego powoduje przyspieszony oddech obniżający PaCO₂.Sprawdzono w: Respiratory Acidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf)

Odpowiedź

B · POChP z przewlekłym zatrzymywaniem CO₂ i kompensacją metaboliczną

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals