Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.
Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.
Interpretacja zapisu rytmu EKG
Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.
Ustalanie priorytetów i delegowanie
Metoda
Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).
Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Metoda
Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).
Wartości laboratoryjne i elektrolity
Metoda
Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.
2Zadania do ćwiczenia
1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni
Jaka jest prawidłowa kolejność faz gojenia się rany?
AHemostaza, zapalenie, proliferacja, dojrzewanie
BProliferacja, zapalenie, hemostaza, dojrzewanie
CDojrzewanie, proliferacja, zapalenie, hemostaza
DZapalenie, hemostaza, dojrzewanie, proliferacja
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny
Co oznacza „A" w narzędziu komunikacji SBAR?
APrzyjęcie
BAlergie
CAkcja
DAssessment (ocena)
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni
A very anxious patient breathes rapidly for a long period. Which change is expected?
AMetabolic acidosis from a low bicarbonate
BRespiratory alkalosis from a low PaCO2
CMetabolic alkalosis from vomiting
DRespiratory acidosis from a high PaCO2
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny
Pacjent z cewnikiem żyły centralnej nagle staje się duszny i hipotensyjny podczas odłączania linii w pozycji siedzącej. Jakie powikłanie jest najbardziej prawdopodobne?
AZapalenie płuc
BHipoglikemia
CZator powietrzny
DZapalenie żyły
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 133 mmol/L, glukoza 10,8 mmol/L i mocznik 4,3 mmol/L. Oblicz osmolalność surowicy Osm = 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, zaokrąglając do liczby całkowitej.
Gazometria do ćwiczeń pokazuje zasadowicę metaboliczną z HCO₃⁻ 32 mmol/L. Użyj oczekiwanego PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂.
HCO₃⁻ 32 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Skale oceny klinicznejŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Oblicz sumę w skali Braden B.
6–23
B =
8.Skale oceny klinicznejTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: zaburzony; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.
1niskie ryzyko
2umiarkowane ryzyko
3wysokie ryzyko
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj wzoru Devine’a, aby znaleźć należną masę ciała IBW dla osoby (płeć: kobieta) o wzroście 173 cm (1 in = 2,54 cm). Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
173 cmkobieta1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Osoba w stanie krytycznym (płeć: mężczyzna) ma wzrost 183 cm i waży 120 kg. Protokół ćwiczebny przewiduje 12 kcal/kg rzeczywistej masy ciała na dobę, jeśli BMI wynosi 30–50 kg/m², oraz 24 kcal/kg należnej masy ciała (Devine) na dobę, jeśli BMI jest powyżej 50 kg/m². Oblicz cel energetyczny E w kcal/dobę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.
Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Fridericii QTc = QT/∛RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.
odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha). Ile wynosi Załamki P w grupie, licząc także załamek nieprzewiedziony (liczba n w bloku n:(n − 1))?
odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
Załamki P w grupie =
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni
One hour after a vaginal birth, the nurse finds a soft, boggy uterus and heavy bleeding. What is the first action?
AMassage the fundus
BEncourage the patient to rest quietly
COffer a meal and fluids
DApply an ice pack to the perineum
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny
A patient with severe sepsis starts oozing blood from IV sites and the gums, and bruises appear on the skin. What should the nurse suspect?
AVitamin C deficiency
BDisseminated intravascular coagulation (DIC)
CAn allergic reaction to the adhesive tape
DNormal bruising from blood tests
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni
Hair must be removed from a planned surgical site. Which method reduces the risk of surgical site infection?
AClipping with electric clippers just before surgery
BShaving with a disposable razor the night before surgery
CUsing wax strips on the morning of surgery
DShaving with a razor just before the incision
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny
A patient’s blood splashes onto a nurse’s forearm. The skin is intact. What is the correct response?
AWash the area with soap and water, then follow the reporting policy
BDo nothing, because intact skin cannot be contaminated
CScrub the area with undiluted bleach
DStart HIV post-exposure prophylaxis right away, before any other step is taken
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni
A patient has had severe watery diarrhea for 4 days. Which laboratory pattern would the nurse expect?
AHigh potassium and high bicarbonate
BLow glucose and high magnesium
CLow potassium and low bicarbonate
DHigh sodium and high calcium
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny
A patient taking isoniazid for latent TB reports nausea, loss of appetite and dark urine. The ALT is five times the upper limit of normal. What is the best action?
AReassure the patient that dark urine is a harmless drug effect
BContinue the isoniazid and give it with food to settle the stomach
CHold the isoniazid and report the findings to the prescriber at once
DDouble the dose to finish the treatment course more quickly
3Roztwory
1.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: A · Hemostaza, zapalenie, proliferacja, dojrzewanie
Dlaczego to jest odpowiedź
Gojenie zaczyna się od hemostazy, następnie zapalenie usuwa resztki, proliferacja buduje nową tkankę, a dojrzewanie (przebudowa) przez miesiące wzmacnia bliznę.
Odpowiedź
A · Hemostaza, zapalenie, proliferacja, dojrzewanie
Odpowiedź: B · Respiratory alkalosis from a low PaCO2
Dlaczego to jest odpowiedź
Hyperventilation blows off CO2, raising the pH. Symptoms can include tingling of the lips and fingers and lightheadedness.
Odpowiedź
B · Respiratory alkalosis from a low PaCO2
4.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: C · Zator powietrzny
Dlaczego to jest odpowiedź
Zator powietrzny może wystąpić, gdy linia centralna jest otwarta na powietrze. Zaciśnij linię, w miarę możliwości ułóż pacjenta na lewym boku z głową niżej, podaj tlen w dużym przepływie i wezwij pomoc.
Odpowiedź
C · Zator powietrzny
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej
Odpowiedź: Osm = 281 mOsm/kg
Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.
Obliczona osmolalność
Osm = 2·133 + 10,8 + 4,3 = 281,1 ≈ 281 mOsm/kg
Odpowiedź
Osm = 281 mOsm/kg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej
Odpowiedź: PaCO₂ = 43,4 mmHg
Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.
Oczekiwane PaCO₂
0,7·32 + 21 = 43,4 mmHg
Odpowiedź
PaCO₂ = 43,4 mmHg
Wzrost ma granicę: samo wyrównanie rzadko podnosi PaCO₂ powyżej około 55 mmHg.
7.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: B = 13
Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.
Oceń każdą podskalę
percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona → 2
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające → 2
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3
Dodaj
Suma w skali Braden = 2 + 1 + 2 + 3 + 2 + 3 = 13
Odpowiedź
B = 13
8.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: wysokie ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.
Oceń każdą pozycję
upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15
Dodaj
Suma w skali Morse’a = 0 + 15 + 30 + 20 + 20 + 15 = 100
Poziom ryzyka
100 → wysokie ryzyko
Odpowiedź
wysokie ryzyko
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego
Odpowiedź: IBW = 64,2 kg
Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Wzrost w calach
173 cm/2,54 = 68,11 in
Idealna masa ciała (Devine)
IBW = 45,5 + 2,3·(68,11 − 60) = 64,15 ≈ 64,2 kg
Odpowiedź
IBW = 64,2 kg
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego
Odpowiedź: E = 1440 kcal/dobę
Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Otyłość w stanie krytycznym (ASPEN/SCCM 2016): BMI = masa ciała/wzrost² (kg/m²). Dla BMI 30–50 cel energetyczny wynosi 11–14 kcal/kg rzeczywistej masy ciała na dobę; powyżej 50 jest to 22–25 kcal/kg należnej masy ciała na dobę. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Wskaźnik masy ciała
BMI = 120/1,83² = 35,83 kg/m²
Cel energetyczny
BMI 30–50: kcal na kg rzeczywistej masy ciała.
E = 12·120 = 1440 kcal/dobę
Odpowiedź
E = 1440 kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKG
Odpowiedź: QTc = 0,496 s
QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.
Pomiar
QT = 11,5 × 0,04 = 0,46 s
RR = 20 × 0,04 = 0,80 s
Wzór Fridericii
QTc = 0,46/∛0,80 = 0,46/0,9283 = 0,496 s
Odpowiedź
QTc = 0,496 s
Powyżej zwykłych granic zarówno dla mężczyzn (około 0,45 s), jak i kobiet (około 0,46 s): wydłużony. (496 ms)
12.Interpretacja zapisu rytmu EKG
Odpowiedź: Załamki P w grupie = 3
Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.
Wyznacz załamki P
P–P = 0,88 s, regularny; po jednym załamku P z każdych 3 nie następuje przewodzenie
PR w każdej grupie
PR₁ = 0,18 s, PR₂ = 0,32 s
Odpowiedź
Załamki P w grupie = 3
Blok Wenckebacha 3:2.
13.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: A · Massage the fundus
Dlaczego to jest odpowiedź
Uterine atony is the most common cause of postpartum hemorrhage. Fundal massage helps the uterus contract; the nurse then calls for help and gives prescribed uterotonics if bleeding continues.
Odpowiedź
A · Massage the fundus
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: B · Disseminated intravascular coagulation (DIC)
Dlaczego to jest odpowiedź
In DIC, widespread clotting uses up platelets and clotting factors, causing bleeding from many sites. It is a serious complication of sepsis that needs urgent escalation.
Odpowiedź
B · Disseminated intravascular coagulation (DIC)
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: A · Clipping with electric clippers just before surgery
Dlaczego to jest odpowiedź
Razors cause tiny skin cuts that bacteria can colonize, which raises the infection risk. If hair must be removed, clippers are used close to the time of surgery.
Odpowiedź
A · Clipping with electric clippers just before surgery
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: A · Wash the area with soap and water, then follow the reporting policy
Dlaczego to jest odpowiedź
Blood on intact skin carries very little risk of bloodborne infection, but it is still washed off promptly and handled according to policy. Bleach damages skin, and prophylaxis is for higher-risk exposures.
Odpowiedź
A · Wash the area with soap and water, then follow the reporting policy
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: C · Low potassium and low bicarbonate
Dlaczego to jest odpowiedź
Lower gut fluid contains potassium and bicarbonate, so severe diarrhea causes hypokalemia and a normal anion gap (hyperchloremic) metabolic acidosis, plus dehydration. Vomiting, in contrast, causes metabolic alkalosis.Sprawdzono w:Potassium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Metabolic acidosis · MedlinePlus (NIH) (2025)
Odpowiedź
C · Low potassium and low bicarbonate
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: C · Hold the isoniazid and report the findings to the prescriber at once
Dlaczego to jest odpowiedź
Isoniazid can cause hepatitis, which may be severe. Symptoms such as nausea, loss of appetite and dark urine with a markedly raised ALT mean the drug should be held and the prescriber informed. Patients are taught to avoid alcohol and report these symptoms early.
Odpowiedź
C · Hold the isoniazid and report the findings to the prescriber at once