Podstawy pielęgniarstwa i praktyka kliniczna: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 18 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Objętość dobowa
mL = kcal / (kcal/mL)
Żywienie ciągłe
mL/h = objętość dobowa / godziny karmienia
Karmienie bolusowe
mL na karmienie = objętość dobowa / liczba karmień
Dostarczona energia i białko
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Wolna woda
mL = objętość preparatu × frakcja wody
Idealna masa ciała (Devine)
mężczyźni 50 + 2,3 × (in − 60); kobiety 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m²
Żywienie pozajelitowe
glukoza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, emulsja tłuszczowa 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g białka / 6,25
Szybkość wlewu glukozy
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metoda

  1. Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
  2. Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
  3. Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
  4. Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
  5. Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Czym jest uzgodnienie leków (medicines reconciliation) przy przyjęciu?

  1. AZmiana wszystkich leków pacjenta na szpitalne marki
  2. BUzyskanie dokładnej listy leków przyjmowanych przed przyjęciem
  3. CZamawianie nowego zapasu z apteki
  4. DLiczenie tabletek w wózku z lekami na początku każdej zmiany
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Pacjent, który obecnie nie ma zdolności do decydowania, sporządził ważne i mające zastosowanie oświadczenie woli na przyszłość (advance decision), odmawiając konkretnego leczenia podtrzymującego życie. Co powinien zrobić personel (Anglia i Walia)?

  1. AZignorować je, bo liczą się tylko ustne życzenia
  2. BZastosować leczenie, bo pacjent nie może teraz decydować
  3. CPoprosić rodzinę o uchylenie oświadczenia
  4. DPostąpić zgodnie z oświadczeniem i nie stosować tego leczenia
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Nieprzytomny pacjent z cukrzycą ma glikemię 2,1 mmol/L i nie ma dostępu dożylnego. Co można podać?

  1. AInsulinę podskórnie
  2. BTabletki glukozy doustnie
  3. CGlukagon domięśniowo
  4. DSok owocowy doustnie
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

U pacjenta regularnie przyjmującego ibuprofen nagle pojawia się silny ból w górnej części brzucha, brzuch twardy jak deska i tachykardia. Co jest najbardziej prawdopodobne?

  1. AZaparcie
  2. BPerforacja wrzodu trawiennego
  3. CZespół jelita drażliwego
  4. DNiestrawność, która ustąpi po lekach zobojętniających
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 146 mmol/L, glukoza 29,8 mmol/L i mocznik 5,3 mmol/L. Oblicz osmolalność surowicy Osm = 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, zaokrąglając do liczby całkowitej.

Na⁺ 146 mmol/Lglukoza 29,8 mmol/Lmocznik 5,3 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Na poziomie morza gazometria do ćwiczeń pobrana przy 40% tlenu pokazuje PaO₂ 56 mmHg (7,5 kPa) oraz PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa). Użyj PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, aby znaleźć Gradient A–a.

FiO₂ 40%PaO₂ 56 mmHg (7,5 kPa)PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa)
Gradient A–a = mmHg
7.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: słaby; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
8.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 20/min, SpO₂ 99% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 136/82 mmHg, tętno 76/min, przytomny, temperatura 37,2 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 20SpO₂ 99%powietrzeSBP 136HR 76AT 37,2 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
1,5 kcal/mL76% wolna woda55 mL/hco 4 h80 kg · 30 mL/kg/dobę20 h/dobęV = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie 80 kg ma cel płynowy 30 mL/kg/dobę i otrzymuje wszystkie płyny przez sondę żywieniową. Preparat zawiera 76% wolnej wody i biegnie z prędkością 55 mL/h przez 20 godzin na dobę. Pozostałą część płynów podaje się jako przepłukania wodą co 4 godzin. Jaka objętość V przypada na jedno przepłukanie? Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

80 kg30 mL/kg/dobę76%55 mL/h · 20 hco 4 h
V = mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
18 hglukoza 25%1200 mLaminokwasy 4,25%1200 mL93 kg18 hGIR = ? mg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły o masie 93 kg otrzymuje 1200 mL żywienia pozajelitowego zawierającego 25% glukozy, wlewanego w ciągu 18 godzin. Oblicz szybkość wlewu glukozy GIR w mg/kg/min. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

93 kg1200 mLglukoza 25%18 h
GIR = mg/kg/min
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz Odstęp QT na tym zapisie w odprowadzeniu II, w sekundach.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QT = s
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje blok AV, więc przedsionki i komory pracują z różną częstością. Zmierz odstęp P–P i znajdź częstość przedsionków w uderzeniach na minutę (metoda 1500, liczba całkowita).

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
częstość przedsionków = bpm
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Pacjent przyjmujący klozapinę zgłasza ból gardła i gorączkę. Jakie jest działanie priorytetowe?

  1. AZwiększyć dawkę, ponieważ objawy sugerują nawrót choroby
  2. BPoradzić pacjentowi płukanie gardła ciepłą słoną wodą i odpoczynek w łóżku
  3. CWstrzymać dawkę i zgłosić, aby sprawdzić liczbę krwinek białych
  4. DZaproponować pastylki na gardło i podać zwykłą dawkę
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Który objaw po laparoskopowej cholecystektomii jest oczekiwany i wymaga jedynie uspokojenia oraz środków poprawiających komfort?

  1. AŻółta skóra z ciemnym moczem w drugiej dobie
  2. BTętno 125/min ze spadającym ciśnieniem tętniczym
  3. CBól prawego barku spowodowany gazem użytym podczas operacji
  4. DNarastający ból brzucha z temperaturą 39 °C
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Jaki jest główny cel celowych godzinowych obchodów (purposeful hourly rounding)?

  1. ABudzenie pacjenta co godzinę w celu sprawdzenia orientacji
  2. BSprawdzenie bólu, potrzeb toaletowych, pozycji i rzeczy osobistych, zanim pacjent o to poprosi
  3. CLiczenie leków pacjenta co godzinę i sprawdzanie, czy żadnego nie brakuje
  4. DZastąpienie przycisku przywołania pielęgniarki
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Pielęgniarka uczy pacjenta z neutropenią zapobiegania zakażeniom w domu. Które stwierdzenie wskazuje, że potrzebna jest dalsza edukacja?

  1. A„Będę unikać tłumów i osób przeziębionych.”
  2. B„Będę często myć ręce i poproszę gości, żeby robili to samo.”
  3. C„Mogę czyścić kuwetę kota, jeśli założę maskę na twarz.”
  4. D„Będę mierzyć temperaturę i zadzwonię, jeśli pojawi się gorączka.”
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

U 55-letniego pacjenta podczas rutynowych badań przesiewowych uzyskano dodatni immunochemiczny test na krew utajoną w kale (FIT). Jaki jest zwykły następny krok?

  1. APowtórzenie badania za 10 lat
  2. BBrak działań, jeśli nie ma objawów
  3. CRozpoczęcie wyłącznie suplementacji żelaza
  4. DSkierowanie na kolonoskopię
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjent trafia 30 minut po wymiotowaniu dużą ilością krwi. Tętno wynosi 125/min, ale pierwsza hemoglobina to 13,0 g/dL (130 g/L). Dlaczego hemoglobina jest myląca?

  1. AWartość dowodzi, że nie ma istotnego krwawienia
  2. BTraci się pełną krew, więc stężenie spada dopiero po kilku godzinach
  3. CHemoglobina rośnie podczas krwawienia, co ukrywa utratę
  4. DBadanie nigdy nie jest dokładne w sytuacjach nagłych

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Uzyskanie dokładnej listy leków przyjmowanych przed przyjęciem

Dlaczego to jest odpowiedź

Uzgodnienie leków porównuje leki własne pacjenta z tym, co jest zlecone w szpitalu, z wykorzystaniem kilku źródeł, aby zmiany były zamierzone, a błędom zapobiegano.

Odpowiedź

B · Uzyskanie dokładnej listy leków przyjmowanych przed przyjęciem
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Postąpić zgodnie z oświadczeniem i nie stosować tego leczenia

Dlaczego to jest odpowiedź

Ważne i mające zastosowanie oświadczenie woli ma taki sam skutek jak odmowa wyrażona przez pacjenta zdolnego do decydowania. Odmowa leczenia podtrzymującego życie musi mieć formę pisemną, być podpisana, poświadczona przez świadka i stwierdzać, że obowiązuje nawet w razie zagrożenia życia.

Odpowiedź

D · Postąpić zgodnie z oświadczeniem i nie stosować tego leczenia
3.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Glukagon domięśniowo

Dlaczego to jest odpowiedź

W hipoglikemii z utratą przytomności leczenie doustne grozi zachłyśnięciem. Glukagon i.m. uwalnia glikogen z wątroby; jeśli jest dostęp dożylny, podaje się glukozę dożylnie.

Odpowiedź

C · Glukagon domięśniowo
4.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Perforacja wrzodu trawiennego

Dlaczego to jest odpowiedź

Nagły silny ból z brzuchem twardym jak deska sugeruje perforację i zapalenie otrzewnej. Pacjent wymaga pozostawienia na czczo, dostępu dożylnego, leczenia przeciwbólowego i pilnej konsultacji chirurgicznej.

Odpowiedź

B · Perforacja wrzodu trawiennego
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Osm = 327 mOsm/kg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Obliczona osmolalność

Osm = 2·146 + 29,8 + 5,3 = 327,1 ≈ 327 mOsm/kg

Odpowiedź

Osm = 327 mOsm/kg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Gradient A–a = 175,4 mmHg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Tlen pęcherzykowy

PAO₂ = 0,4·713 − 43/0,8 = 285,2 − 53,75 = 231,4 mmHg

Gradient

A–a = 231,4 − 56 = 175,4 mmHg

Odpowiedź

Gradient A–a = 175,4 mmHg
7.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 65

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: słaby → 10
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 30 + 0 + 10 + 0 = 65

Odpowiedź

MFS = 65
8.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 20/min → 0
SpO₂ 99% → 0
na powietrzu → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 76/min → 0
przytomny (A) → 0
T 37,2 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Żaden parametr nie daje 3 punktów.

Grupa ryzyka

niski

Odpowiedź

niski
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: V = 261 mL

Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Cel płynowy

30·80 = 2400 mL/dobę

Wolna woda z preparatu

55·20 = 1100 mL
1100·0,76 = 836 mL

Woda, której jeszcze potrzeba

2400 − 836 = 1564 mL/dobę

Objętość jednego przepłukania

24/4 = 6 przepłukania
V = 1564/6 = 260,7 ≈ 261 mL

Odpowiedź

V = 261 mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: GIR = 2,99 mg/kg/min

Żywienie pozajelitowe: glukoza dostarcza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, a emulsja tłuszczowa podaną liczbę kcal/mL (2 kcal/mL dla 20%, 1,1 kcal/mL dla 10%). Gramy = % × mL/100. Kcal pozabiałkowe (NPC) = kcal z glukozy + tłuszczu; azot = białko/6,25. Szybkość infuzji glukozy (GIR) w mg/kg/min = mg glukozy/(kg × minuty). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Glukoza w worku

25·1200/100 = 300 g = 300 000 mg

Minuty wlewu

18·60 = 1080 min

Szybkość wlewu glukozy

GIR = 300 000/(93·1080) = 2,987 ≈ 2,99 mg/kg/min

Odpowiedź

GIR = 2,99 mg/kg/min
11.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QT = 0,46 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

11,5 małych kratek od początku zespołu QRS do końca załamka T

Zamień

QT = 11,5 × 0,04 s = 0,46 s

Odpowiedź

QT = 0,46 s

Przybliżona zasada: przy prawidłowej częstości QT powinien być krótszy niż połowa odstępu R–R (tu R–R = 0,88 s).

12.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstość przedsionków = 94 bpm

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Częstość przedsionków

P–P = 16 małych kratek = 0,64 s → 1500 ÷ 16 = 93,75 ≈ 94 na minutę

Częstość komór

R–R = 42 małych kratek = 1,68 s → 1500 ÷ 42 = 35,71 ≈ 36 na minutę

Odpowiedź

częstość przedsionków = 94 bpm

Odpowiedź

częstość przedsionków = 94 bpm

Blok AV III stopnia z szerokozespołowym rytmem zastępczym komorowym (zwykle 20–40 na minutę).

13.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Wstrzymać dawkę i zgłosić, aby sprawdzić liczbę krwinek białych

Dlaczego to jest odpowiedź

Klozapina może powodować agranulocytozę. Ból gardła lub gorączka mogą być pierwszym objawem zakażenia, dlatego pielęgniarka zgłasza to, a przed podaniem kolejnych dawek sprawdza się liczbę neutrofilów.

Odpowiedź

C · Wstrzymać dawkę i zgłosić, aby sprawdzić liczbę krwinek białych
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Ból prawego barku spowodowany gazem użytym podczas operacji

Dlaczego to jest odpowiedź

Gaz użyty do rozprężenia jamy brzusznej drażni przeponę i powoduje przeniesiony ból barku, który ustępuje po dobie lub dwóch. Żółtaczka, gorączka z nasilającym się bólem i objawy wstrząsu sugerują powikłania.

Odpowiedź

C · Ból prawego barku spowodowany gazem użytym podczas operacji
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Sprawdzenie bólu, potrzeb toaletowych, pozycji i rzeczy osobistych, zanim pacjent o to poprosi

Dlaczego to jest odpowiedź

Regularne, zaplanowane obchody, obejmujące ból, potrzeby toaletowe, ułożenie i dostępność rzeczy w zasięgu ręki, zmniejszają liczbę upadków i użycia przycisku przywołania. Przycisk przywołania nadal pozostaje w zasięgu ręki.

Odpowiedź

B · Sprawdzenie bólu, potrzeb toaletowych, pozycji i rzeczy osobistych, zanim pacjent o to poprosi
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · „Mogę czyścić kuwetę kota, jeśli założę maskę na twarz.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Pacjenci z obniżoną odpornością powinni unikać czyszczenia kuwet i innych odchodów zwierząt z powodu drobnoustrojów takich jak Toxoplasma. Powinna to robić inna osoba. Pozostałe stwierdzenia są prawidłowe.

Odpowiedź

C · „Mogę czyścić kuwetę kota, jeśli założę maskę na twarz.”
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Skierowanie na kolonoskopię

Dlaczego to jest odpowiedź

Dodatni FIT oznacza utajoną krew w stolcu, która może pochodzić z polipa, raka lub innej zmiany, więc potrzebna jest kolonoskopia, aby znaleźć jej źródło. Dodatniego wyniku badania przesiewowego nigdy się nie ignoruje, nawet bez objawów.Sprawdzono w: Fecal Occult Blood Test (FOBT) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

D · Skierowanie na kolonoskopię
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Traci się pełną krew, więc stężenie spada dopiero po kilku godzinach

Dlaczego to jest odpowiedź

Na początku krwotoku krwinki czerwone i osocze są tracone razem, więc stężenie początkowo pozostaje prawidłowe. Tętno i ciśnienie tętnicze lepiej wskazują utratę krwi w pierwszych godzinach.

Odpowiedź

B · Traci się pełną krew, więc stężenie spada dopiero po kilku godzinach

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals