Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.
Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.
Interpretacja zapisu rytmu EKG
Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.
Ustalanie priorytetów i delegowanie
Metoda
Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).
Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Metoda
Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).
Wartości laboratoryjne i elektrolity
Metoda
Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.
2Zadania do ćwiczenia
1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni
A patient shouts at the nurse that nobody has told them when their operation will be. What is the best first response?
AWalk away until the patient calms down by themselves
BTell the patient to stop shouting or leave the ward
CArgue back that the staff are very busy
DStay calm, listen and acknowledge their frustration
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny
A patient opens their eyes only to pain, makes incomprehensible sounds and withdraws from a painful stimulus. What is the Glasgow Coma Scale score?
A11
B9
C8
D6
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni
Which measure helps prevent delirium in older inpatients?
AKeeping the lights on all night
BReorientation, glasses and hearing aids in use, and good sleep and hydration
CMoving the patient to a different bed each night to give them a change of scene
DRestricting fluids to avoid incontinence
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny
Starszy pacjent ze złamaniem szyjki kości udowej dwa dni po urazie staje się duszny i splątany, z wybroczynową wysypką na klatce piersiowej. Jakie powikłanie należy podejrzewać?
AZespół ciasnoty przedziałów powięziowych
BOdleżynę
CZakażenie układu moczowego
DZespół zatoru tłuszczowego
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną z HCO₃⁻ 12 mmol/L. Użyj wzoru Wintersa, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂ (środek zakresu) w mmHg.
HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 139, Cl⁻ 103, HCO₃⁻ 17 mmol/L i albumina 30 g/L. Znajdź lukę anionową skorygowaną o albuminy AGc = AG + 0,25·(40 − albumina).
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy), wypowiada niestosowne, przypadkowe słowa, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: nieprawidłowe zgięcie rąk (postawa dekortykacyjna). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.
1łagodne
2umiarkowane
3ciężkie
8.Skale oceny klinicznejTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 96 kg i ma wzrost 189 cm. Oblicz BMI i kliknij kategorię masy ciała według WHO.
96 kg189 cm
1niedowaga
2prawidłowa masa ciała
3nadwaga
4otyłość I stopnia
5otyłość II stopnia
6otyłość III stopnia
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie 54 kg ma cel płynowy 35 mL/kg/dobę i otrzymuje wszystkie płyny przez sondę żywieniową. Preparat zawiera 84% wolnej wody i biegnie z prędkością 85 mL/h przez 20 godzin na dobę. Pozostałą część płynów podaje się jako przepłukania wodą co 8 godzin. Jaka objętość V przypada na jedno przepłukanie? Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.
54 kg35 mL/kg/dobę84%85 mL/h · 20 hco 8 h
V = mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły o masie 94 kg otrzymuje 2000 mL żywienia pozajelitowego zawierającego 15% glukozy, wlewanego w ciągu 24 godzin. Oblicz szybkość wlewu glukozy GIR w mg/kg/min. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.
94 kg2000 mLglukoza 15%24 h
GIR = mg/kg/min
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
Zmierz Odstęp QT na tym zapisie w odprowadzeniu II, w sekundach.
odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QT = s
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
Rozpoznaj rytm na tym zapisie w odprowadzeniu II. Kliknij odpowiedź.
odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
1migotanie komór
2asystolia
3rytm węzłowy
4bradykardia zatokowa
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni
During labor, the nurse sees the umbilical cord in the vagina after the membranes rupture. What is the first action?
AAsk the patient to walk around the room to bring the baby lower and speed up labor
BPush the cord back into the uterus
CWait for the next contraction before acting
DRelieve pressure on the cord by lifting the presenting part with a gloved hand
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny
A patient opens their eyes only to pain, uses inappropriate words and withdraws from pain. What is the Glasgow Coma Scale score?
A7
B9
C11
D13
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni
A patient needs to be moved up in bed and cannot help much. Which approach is safest?
AUse a friction-reducing sheet with enough staff, with the bed flat if tolerated
BRaise the head of the bed fully and lift the patient up by the shoulders
CHave one nurse pull the patient up by the arms
DAsk the patient to push up with their heels alone
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny
A patient on long-term high-dose corticosteroids asks for the nasal spray influenza vaccine. What should the nurse explain?
APeople on steroids should never have any influenza vaccine
BEither type is fine, as long as it is given in the morning
CThe nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
DThe nasal spray is the best choice for people on steroids, because it is not injected
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni
A healthy woman at 28 weeks of pregnancy has a mildly lower hemoglobin than before pregnancy, with a normal MCV and ferritin. What is the most likely explanation?
AIron is being lost through the kidneys during the pregnancy
BThe fetus is destroying the mother's red cells in the circulation
CPlasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood
DPregnancy hormones stop the bone marrow from making red cells
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny
A patient with advanced chronic kidney disease has a mildly raised troponin that has stayed the same on several tests over months. There is no chest pain and the ECG is unchanged. What is the best interpretation?
AA laboratory error, because troponin is never raised in kidney disease
BProof of an acute myocardial infarction that needs emergency treatment now
CA sign of skeletal muscle injury, because troponin comes from all muscles
DA chronic stable rise; infarction needs a rising or falling pattern
3Roztwory
1.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: D · Stay calm, listen and acknowledge their frustration
Dlaczego to jest odpowiedź
Listening calmly and acknowledging feelings often de-escalates anger. The nurse then finds out the answer or explains what will happen next. Staff safety is maintained throughout.
Odpowiedź
D · Stay calm, listen and acknowledge their frustration
2.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: C · 8
Dlaczego to jest odpowiedź
Eyes to pain score 2, incomprehensible sounds score 2 and withdrawal from pain scores 4, giving 8. A GCS of 8 or less suggests the patient may not be able to protect their airway.
Odpowiedź
C · 8
3.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: B · Reorientation, glasses and hearing aids in use, and good sleep and hydration
Dlaczego to jest odpowiedź
Multicomponent prevention, including orientation, sensory aids, hydration, nutrition, mobility, sleep and avoiding unnecessary moves or drugs, reduces delirium.
Odpowiedź
B · Reorientation, glasses and hearing aids in use, and good sleep and hydration
4.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: D · Zespół zatoru tłuszczowego
Dlaczego to jest odpowiedź
Zator tłuszczowy pojawia się zwykle 24–72 godziny po złamaniu kości długiej lub miednicy, z triadą: niewydolność oddechowa, zmiany neurologiczne i wysypka wybroczynowa.
Odpowiedź
D · Zespół zatoru tłuszczowego
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej
Odpowiedź: PaCO₂ = 26 mmHg
Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·12 + 8 = 26 mmHg
zasięg: 24–28 mmHg
Odpowiedź
PaCO₂ = 26 mmHg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej
Odpowiedź: AGc = 21,5 mmol/L
Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.
Luka anionowa
AG = 139 − (103 + 17) = 19
Korekta na albuminy
19 + 0,25·(40 − 30) = 21,5 mmol/L
Odpowiedź
AGc = 21,5 mmol/L
Powyżej około 12 po korekcie: duża luka anionowa.
7.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: ciężkie
Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.
Oceń każdy obszar
E: otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy) → 2
V: wypowiada niestosowne, przypadkowe słowa → 3
M: nieprawidłowe zgięcie rąk (postawa dekortykacyjna) → 3
Dodaj
GCS = 2 + 3 + 3 = 8
Ciężkość
GCS 8 → ciężkie
Odpowiedź
ciężkie
8.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: nadwaga
Wskaźnik masy ciała: BMI = masa ciała (kg)/wzrost (m)², przy czym wzrost najpierw przelicza się na metry. Dla funtów i cali BMI = 703 × masa ciała (lb)/wzrost (in)². Kategorie WHO dla dorosłych: poniżej 18,5 niedowaga, 18,5–24,9 prawidłowa masa ciała, 25,0–29,9 nadwaga, 30,0–34,9 otyłość I stopnia, 35,0–39,9 otyłość II stopnia i 40 lub więcej otyłość III stopnia.
BMI
BMI = 96/1,89² = 26,87
Kategoria
nadwaga
Odpowiedź
nadwaga
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego
Odpowiedź: V = 154 mL
Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Cel płynowy
35·54 = 1890 mL/dobę
Wolna woda z preparatu
85·20 = 1700 mL
1700·0,84 = 1428 mL
Woda, której jeszcze potrzeba
1890 − 1428 = 462 mL/dobę
Objętość jednego przepłukania
24/8 = 3 przepłukania
V = 462/3 = 154 mL
Odpowiedź
V = 154 mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego
Odpowiedź: GIR = 2,22 mg/kg/min
Żywienie pozajelitowe: glukoza dostarcza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, a emulsja tłuszczowa podaną liczbę kcal/mL (2 kcal/mL dla 20%, 1,1 kcal/mL dla 10%). Gramy = % × mL/100. Kcal pozabiałkowe (NPC) = kcal z glukozy + tłuszczu; azot = białko/6,25. Szybkość infuzji glukozy (GIR) w mg/kg/min = mg glukozy/(kg × minuty). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Glukoza w worku
15·2000/100 = 300 g = 300 000 mg
Minuty wlewu
24·60 = 1440 min
Szybkość wlewu glukozy
GIR = 300 000/(94·1440) = 2,216 ≈ 2,22 mg/kg/min
Odpowiedź
GIR = 2,22 mg/kg/min
11.Interpretacja zapisu rytmu EKG
Odpowiedź: QT = 0,34 s
QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.
Pomiar
8,5 małych kratek od początku zespołu QRS do końca załamka T
Zamień
QT = 8,5 × 0,04 s = 0,34 s
Odpowiedź
QT = 0,34 s
Przybliżona zasada: przy prawidłowej częstości QT powinien być krótszy niż połowa odstępu R–R (tu R–R = 0,64 s).
12.Interpretacja zapisu rytmu EKG
Odpowiedź: asystolia
Rytmy komorowe: częstoskurcz komorowy to seria co najmniej trzech szerokich (0,12 s lub więcej) zespołów pod rząd z częstością powyżej 100/min, zwykle 150–250/min, regularna, bez związanych załamków P. Migotanie komór to chaotyczny, nieregularny przebieg bez możliwych do zidentyfikowania załamków P, zespołów QRS ani załamków T i bez możliwej do policzenia częstości. Asystolia to prawie płaska linia bez czynności komór; płaską linię zawsze potwierdza się, sprawdzając pacjenta, elektrody, wzmocnienie oraz drugie odprowadzenie. W wytycznych resuscytacji VF i VT bez tętna to rytmy do defibrylacji, a asystolia nie.
Pięć kroków
1. Częstość: brak możliwej do policzenia częstości komór.
2. Rytm: brak; linia prawie płaska.
3. Załamki P: nie da się ich zidentyfikować.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: brak zespołów QRS.
Interpretacja
asystolia
Odpowiedź
asystolia
Płaską linię zawsze się weryfikuje: sprawdź pacjenta, elektrody i wzmocnienie oraz obejrzyj drugie odprowadzenie, ponieważ luźna elektroda lub drobnofalowe VF mogą wyglądać jak asystolia.
13.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: D · Relieve pressure on the cord by lifting the presenting part with a gloved hand
Dlaczego to jest odpowiedź
In cord prolapse, the presenting part can compress the cord and cut off fetal oxygen. The nurse lifts the presenting part off the cord, calls for help and positions the patient (for example knee-chest) while urgent birth is arranged.
Odpowiedź
D · Relieve pressure on the cord by lifting the presenting part with a gloved hand
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: B · 9
Dlaczego to jest odpowiedź
Eyes open to pain scores 2, inappropriate words score 3 and withdrawal from pain scores 4, giving 9. A score of 8 or less often means the patient cannot protect their airway.
Odpowiedź
B · 9
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: A · Use a friction-reducing sheet with enough staff, with the bed flat if tolerated
Dlaczego to jest odpowiedź
Lowering the head of the bed, if the patient tolerates it, and using a slide sheet with two or more staff reduces the force needed. Pulling on arms can injure shoulders, and dragging damages skin.
Odpowiedź
A · Use a friction-reducing sheet with enough staff, with the bed flat if tolerated
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: C · The nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
Dlaczego to jest odpowiedź
The nasal spray influenza vaccine contains live, weakened virus and is avoided in immunosuppressed people. The inactivated injectable vaccine is safe and recommended for them.
Odpowiedź
C · The nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: C · Plasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood
Dlaczego to jest odpowiedź
In pregnancy, plasma volume increases by more than red cell mass, so the hemoglobin falls slightly (physiologic or dilutional anemia). Iron deficiency is still common in pregnancy and is checked with the MCV and ferritin.Sprawdzono w:Anemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)
Odpowiedź
C · Plasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: D · A chronic stable rise; infarction needs a rising or falling pattern
Dlaczego to jest odpowiedź
Troponin is often chronically raised in CKD and other conditions. Acute infarction is diagnosed by a rise and/or fall in troponin together with symptoms or ECG changes, so serial results are compared with the patient's baseline.Sprawdzono w:Troponin Test · MedlinePlus (NIH) (2023)
Odpowiedź
D · A chronic stable rise; infarction needs a rising or falling pattern