Podstawy pielęgniarstwa i praktyka kliniczna: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 18 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Objętość dobowa
mL = kcal / (kcal/mL)
Żywienie ciągłe
mL/h = objętość dobowa / godziny karmienia
Karmienie bolusowe
mL na karmienie = objętość dobowa / liczba karmień
Dostarczona energia i białko
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Wolna woda
mL = objętość preparatu × frakcja wody
Idealna masa ciała (Devine)
mężczyźni 50 + 2,3 × (in − 60); kobiety 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m²
Żywienie pozajelitowe
glukoza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, emulsja tłuszczowa 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g białka / 6,25
Szybkość wlewu glukozy
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metoda

  1. Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
  2. Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
  3. Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
  4. Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
  5. Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Which adverse effect is a particular risk with NSAIDs such as ibuprofen?

  1. ABreathing slowing down
  2. BLow blood sugar
  3. CSevere constipation that lasts for weeks
  4. DStomach irritation and bleeding
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A healthcare assistant (nursing assistant) has recorded a blood pressure of 82/50 mmHg during routine observations but did not report it. What should the registered nurse do first?

  1. ATalk to the healthcare assistant about reporting
  2. BRepeat the observations at the next routine time
  3. CComplete an incident report
  4. DAssess the patient straight away
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Zaraz rozpocznie się przetaczanie krwi. Jaka kontrola bezpieczeństwa jest najważniejsza?

  1. AOgrzanie całej krwi w mikrofalówce
  2. BJednoznaczna identyfikacja pacjenta porównana ze składnikiem krwi przy łóżku
  3. CSprawdzenie preferencji żywieniowych pacjenta
  4. DSprawdzenie wyłącznie masy ciała pacjenta
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Diureza pacjenta od 12 godzin jest bardzo mała, a kreatynina gwałtownie wzrosła. Który lek z karty zleceń najpewniej wymaga przeglądu?

  1. ASuplement witaminowy
  2. BKrem natłuszczający
  3. CParacetamol w zwykłych dawkach
  4. DNiesteroidowy lek przeciwzapalny, np. ibuprofen
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje PaCO₂ 72 mmHg (9,6 kPa). Użyj reguły, że w ostrej kwasicy oddechowej HCO₃⁻ rośnie o 1 mmol/L na każde 10 mmHg, o które PaCO₂ przekracza 40. Zacznij od: HCO₃⁻ 24 mmol/L. Znajdź oczekiwane HCO₃⁻.

PaCO₂ 72 mmHg (9,6 kPa)wartość wyjściowa: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,24PaCO₂mmHg354524HCO₃⁻mmol/L222610prawidłowe wyrównaniedodatkowa kwasica oddechowadodatkowa zasadowica oddechowa

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną: pH 7,24, PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa), HCO₃⁻ 10 mmol/L. Porównaj zmierzone PaCO₂ ze wzorem Wintersa. Kliknij swoją interpretację.

pH 7,24PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa)HCO₃⁻ 10 mmol/L
  1. 1prawidłowe wyrównanie
  2. 2dodatkowa kwasica oddechowa
  3. 3dodatkowa zasadowica oddechowa
7.Skale oceny klinicznejŚredni
13085SBPDBPmmHgHR 115/min · SI = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma tętno 115/min i ciśnienie tętnicze 130/85 mmHg. Oblicz wskaźnik wstrząsu SI = HR/SBP. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

HR 115/minBP 130/85 mmHg
SI =
8.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 10/min, SpO₂ 97% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 136/82 mmHg, tętno 70/min, przytomny, temperatura 38,1 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 10SpO₂ 97%powietrzeSBP 136HR 70AT 38,1 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
1,5 kcal/mL30 kcal/kg/dobę? mL/h94 kg20 h/dobę

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły o masie 94 kg (BMI poniżej 30) potrzebuje 30 kcal/kg/dobę. Żywienie przez sondę dostarcza 1,5 kcal/mL i biegnie przez pompę 20 godzin na dobę. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie w mL/h? Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

94 kg30 kcal/kg/dobę1,5 kcal/mL20 h
R = mL/h
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
24 hglukoza 25%1200 mLaminokwasy 4,25%1200 mLtłuszcze 20%100 mL · 2 kcal/mLN = białko/6,25NPC : N = ? : 1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W ciągu 24 godzin pacjent otrzymuje 1200 mL żywienia pozajelitowego o stężeniach końcowych 25% glukozy i 4,25% aminokwasów oraz 100 mL 20% emulsji tłuszczowej (2 kcal/mL). Oblicz stosunek kilokalorii niebiałkowych do azotu NPC : N (liczba x w x : 1). Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

1200 mLglukoza 25%aminokwasy 4,25%tłuszcze 100 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz Odstęp QT na tym zapisie w odprowadzeniu II, w sekundach.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QT = s
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVrytm węzłowymigotanie komórasystoliabradykardia zatokowa

Rozpoznaj rytm na tym zapisie w odprowadzeniu II. Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1rytm węzłowy
  2. 2migotanie komór
  3. 3asystolia
  4. 4bradykardia zatokowa
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Według Emergency Severity Index, który pacjent otrzymuje najwyższy poziom pilności?

  1. APacjent z możliwym złamaniem kostki
  2. BPacjent z bólem w klatce piersiowej i prawidłowymi parametrami życiowymi
  3. CPacjent z bólem gardła od trzech dni i prawidłowymi parametrami życiowymi
  4. DNieprzytomny pacjent z agonalnymi, nieregularnymi oddechami
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Czterech pacjentów przybywa na szpitalny oddział ratunkowy razem. Kto powinien zostać przyjęty jako pierwszy?

  1. ADorosły z migreną i ciśnieniem tętniczym 150/90 mmHg
  2. BNastolatek z rozcięciem ramienia, u którego krwawienie jest opanowane
  3. CDorosły ze zniekształconą kostką i prawidłowym tętnem na stopie
  4. D2-latek, który się ślini, siedzi pochylony do przodu i ma stridor
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A newly hired nurse had BCG vaccine as a child. Which TB screening test is usually preferred?

  1. ANo screening, because BCG prevents all TB
  2. BAn interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
  3. CA chest x-ray every month for the first year
  4. DA tuberculin skin test, which is read 24 hours after it is placed
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse teaches a patient with active pulmonary tuberculosis who is going home on treatment. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will cover my mouth with a tissue when I cough.”
  2. B“I will come back for sputum tests as planned.”
  3. C“I can stop taking the pills once I feel better.”
  4. D“I will need to take my medicines for several months.”
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient scheduled for surgery this morning has a potassium of 3,0 mEq/L on pre-operative tests. What should the nurse do?

  1. ARepeat the test after the surgery is finished
  2. BGive an oral potassium dose without a prescription
  3. CReport it to the surgical team before surgery
  4. DSend the patient to surgery without comment
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjent w kwasicy ketonowej cukrzycowej ma potas 3,0 mEq/L, zanim rozpoczęto wlew insuliny. Czego powinna się spodziewać pielęgniarka?

  1. ANajpierw uzupełnia się potas, a insulina czeka, aż stężenie będzie bezpieczne według protokołu
  2. BPłyny zatrzymuje się do czasu normalizacji potasu
  3. CInsulinę włącza się od razu z większą szybkością
  4. DPotasu się nie uzupełnia, ponieważ insulina go podniesie

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Stomach irritation and bleeding

Dlaczego to jest odpowiedź

NSAIDs can irritate the stomach lining and cause ulcers and bleeding. They are taken with food, avoided in some patients and may also affect the kidneys.

Odpowiedź

D · Stomach irritation and bleeding
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Assess the patient straight away

Dlaczego to jest odpowiedź

A low blood pressure may mean deterioration, so the nurse assesses the patient at once and escalates if needed. Feedback to the assistant and reporting follow afterwards.

Odpowiedź

D · Assess the patient straight away
3.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Jednoznaczna identyfikacja pacjenta porównana ze składnikiem krwi przy łóżku

Dlaczego to jest odpowiedź

Tożsamość pacjenta z opaski porównuje się przy łóżku z etykietą zgodności i zleceniem. Przed rozpoczęciem wykonuje się pomiary wyjściowe parametrów życiowych.

Odpowiedź

B · Jednoznaczna identyfikacja pacjenta porównana ze składnikiem krwi przy łóżku
4.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Niesteroidowy lek przeciwzapalny, np. ibuprofen

Dlaczego to jest odpowiedź

W ostrym uszkodzeniu nerek przegląda się i często odstawia leki nefrotoksyczne (takie jak NLPZ i aminoglikozydy) oraz leki zmniejszające perfuzję nerek (takie jak inhibitory ACE i diuretyki).

Odpowiedź

D · Niesteroidowy lek przeciwzapalny, np. ibuprofen
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: HCO₃⁻ = 27,2 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Zmiana PaCO₂

|72 − 40| = 32 mmHg → 3,2 × 10 mmHg

Oczekiwane HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·3,2 = 27,2 mmol/L

Odpowiedź

HCO₃⁻ = 27,2 mmol/L
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: prawidłowe wyrównanie

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane PaCO₂

1,5·10 + 8 = 23 → 21–25 mmHg

Porównaj

zmierzone: 24 mmHg → prawidłowe wyrównanie

Odpowiedź

prawidłowe wyrównanie
7.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: SI = 0,88

Wartości ciśnienia tętniczego: ciśnienie tętna PP = SBP − DBP. Średnie ciśnienie tętnicze MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 to szacunek oparty na tym, że przy prawidłowej częstości akcji serca serce spędza około dwóch trzecich każdego cyklu w rozkurczu (mniej dokładny przy szybkiej akcji serca); MAP co najmniej około 65 mmHg to częsty cel dla perfuzji narządów. Wskaźnik wstrząsu SI = częstość akcji serca/SBP wynosi prawidłowo około 0,5–0,7; wartość powyżej około 1 jest sygnałem ostrzegawczym wstrząsu.

Wskaźnik wstrząsu

SI = 115/130 = 0,8846 ≈ 0,88

Odpowiedź

SI = 0,88

Powyżej zwykłych 0,5–0,7.

8.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 10/min → 1
SpO₂ 97% → 0
na powietrzu → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 70/min → 0
przytomny (A) → 0
T 38,1 °C → 1

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 2
Żaden parametr nie daje 3 punktów.

Grupa ryzyka

niski

Odpowiedź

niski
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: R = 94 mL/h

Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Potrzebna energia

E = 30·94 = 2820 kcal/dobę

Objętość dobowa

V = 2820/1,5 = 1880 mL/dobę

Szybkość pompy

R = 1880/20 = 94 mL/h

Odpowiedź

R = 94 mL/h
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: NPC : N = 150

Żywienie pozajelitowe: glukoza dostarcza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, a emulsja tłuszczowa podaną liczbę kcal/mL (2 kcal/mL dla 20%, 1,1 kcal/mL dla 10%). Gramy = % × mL/100. Kcal pozabiałkowe (NPC) = kcal z glukozy + tłuszczu; azot = białko/6,25. Szybkość infuzji glukozy (GIR) w mg/kg/min = mg glukozy/(kg × minuty). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Gramy glukozy i aminokwasów

glukoza: 25·1200/100 = 300 g
aminokwasy: 4,25·1200/100 = 51 g

Kilokalorie z poszczególnych składników

glukoza: 300·3,4 = 1020 kcal
aminokwasy: 51·4 = 204 kcal
tłuszcze: 100·2 = 200 kcal

Kilokalorie niebiałkowe i azot

NPC = 1020 + 200 = 1220 kcal
N = 51/6,25 = 8,16 g

Stosunek

NPC : N = 1220/8,16 = 149,5 ≈ 150 : 1

Odpowiedź

NPC : N = 150

Stosunki około 150 : 1 są typowe dla stabilnych pacjentów; niższe stosunki oznaczają względnie więcej białka.

11.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QT = 0,42 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

10,5 małych kratek od początku zespołu QRS do końca załamka T

Zamień

QT = 10,5 × 0,04 s = 0,42 s

Odpowiedź

QT = 0,42 s

Przybliżona zasada: przy prawidłowej częstości QT powinien być krótszy niż połowa odstępu R–R (tu R–R = 1,00 s).

12.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: asystolia

Rytmy komorowe: częstoskurcz komorowy to seria co najmniej trzech szerokich (0,12 s lub więcej) zespołów pod rząd z częstością powyżej 100/min, zwykle 150–250/min, regularna, bez związanych załamków P. Migotanie komór to chaotyczny, nieregularny przebieg bez możliwych do zidentyfikowania załamków P, zespołów QRS ani załamków T i bez możliwej do policzenia częstości. Asystolia to prawie płaska linia bez czynności komór; płaską linię zawsze potwierdza się, sprawdzając pacjenta, elektrody, wzmocnienie oraz drugie odprowadzenie. W wytycznych resuscytacji VF i VT bez tętna to rytmy do defibrylacji, a asystolia nie.

Pięć kroków

1. Częstość: brak możliwej do policzenia częstości komór.
2. Rytm: brak; linia prawie płaska.
3. Załamki P: nie da się ich zidentyfikować.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: brak zespołów QRS.

Interpretacja

asystolia

Odpowiedź

asystolia

Płaską linię zawsze się weryfikuje: sprawdź pacjenta, elektrody i wzmocnienie oraz obejrzyj drugie odprowadzenie, ponieważ luźna elektroda lub drobnofalowe VF mogą wyglądać jak asystolia.

13.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Nieprzytomny pacjent z agonalnymi, nieregularnymi oddechami

Dlaczego to jest odpowiedź

Nieprzytomny pacjent z oddechem agonalnym wymaga natychmiastowego zabezpieczenia dróg oddechowych i wsparcia oddychania, czyli poziom 1 ESI. Ból w klatce piersiowej z prawidłowymi parametrami życiowymi to wysokie ryzyko (poziom 2), a pozostali to niższe poziomy.

Odpowiedź

D · Nieprzytomny pacjent z agonalnymi, nieregularnymi oddechami
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · 2-latek, który się ślini, siedzi pochylony do przodu i ma stridor

Dlaczego to jest odpowiedź

Ślinienie się, pozycja pochylona do przodu (trójnożna) i stridor sugerują ciężką niedrożność górnych dróg oddechowych, np. zapalenie nagłośni, która może szybko stać się całkowita. Dziecko należy uspokajać i nie badać gardła do przybycia specjalistów od dróg oddechowych.

Odpowiedź

D · 2-latek, który się ślini, siedzi pochylony do przodu i ma stridor
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test

Dlaczego to jest odpowiedź

BCG vaccine can cause a false-positive tuberculin skin test. IGRA blood tests are not affected by BCG, so they are preferred for people who have had the vaccine.

Odpowiedź

B · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · “I can stop taking the pills once I feel better.”

Dlaczego to jest odpowiedź

TB treatment lasts several months, and stopping when symptoms improve can lead to relapse and drug-resistant TB. Covering coughs and attending follow-up for sputum tests are correct.

Odpowiedź

C · “I can stop taking the pills once I feel better.”
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Report it to the surgical team before surgery

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypokalemia increases the risk of arrhythmias during anesthesia and can prolong muscle weakness. Abnormal pre-operative results are reported to the surgeon and anesthetist, who decide whether to correct it or delay surgery.Sprawdzono w: Hypokalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Odpowiedź

C · Report it to the surgical team before surgery
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Najpierw uzupełnia się potas, a insulina czeka, aż stężenie będzie bezpieczne według protokołu

Dlaczego to jest odpowiedź

Insulina jeszcze bardziej obniży potas i może wywołać groźne zaburzenia rytmu. Powszechne wytyczne zalecają uzupełnienie potasu i opóźnienie insuliny, aż stężenie osiągnie co najmniej około 3,3 mEq/L, przy kontynuacji płynów dożylnych. Pielęgniarka postępuje według protokołu szpitala i monitoruje EKG.Sprawdzono w: Ketoacidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Odpowiedź

A · Najpierw uzupełnia się potas, a insulina czeka, aż stężenie będzie bezpieczne według protokołu

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals