Podstawy pielęgniarstwa i praktyka kliniczna: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 18 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Objętość dobowa
mL = kcal / (kcal/mL)
Żywienie ciągłe
mL/h = objętość dobowa / godziny karmienia
Karmienie bolusowe
mL na karmienie = objętość dobowa / liczba karmień
Dostarczona energia i białko
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Wolna woda
mL = objętość preparatu × frakcja wody
Idealna masa ciała (Devine)
mężczyźni 50 + 2,3 × (in − 60); kobiety 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m²
Żywienie pozajelitowe
glukoza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, emulsja tłuszczowa 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g białka / 6,25
Szybkość wlewu glukozy
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metoda

  1. Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
  2. Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
  3. Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
  4. Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
  5. Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Która pozycja jest zalecana, aby zmniejszyć ucisk na kość krzyżową i biodra, gdy pacjent leży na boku?

  1. ASiedzenie prosto w łóżku przez wiele godzin
  2. BLeżenie płasko na plecach ze stromo uniesioną głową
  3. CLeżenie bezpośrednio na biodrze pod kątem 90 stopni
  4. DPrzechylenie o 30 stopni podparte poduszkami
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Which nursing diagnosis is written in the problem–aetiology–signs (PES) format?

  1. AImpaired skin integrity related to immobility, as shown by a sacral wound
  2. BPneumonia related to a bacterial infection in the right lung
  3. CTurn the patient every two hours to protect the skin
  4. DPain related to pain, as shown by the patient saying that it hurts a lot
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which blood result often rises in an upper GI bleed because blood is digested in the gut?

  1. AUrea (blood urea nitrogen)
  2. BSodium
  3. CCalcium
  4. DGlucose
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

U pacjenta po dużej operacji ciśnienie tętnicze spada, tętno rośnie, a brzuch jest obrzęknięty i napięty, choć opatrunek rany jest suchy. Co należy podejrzewać?

  1. APrawidłowy obrzęk pooperacyjny niebudzący obaw
  2. BZaparcie
  3. CKrwawienie wewnętrzne
  4. DZakażenie układu moczowego
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,58PaCO₂mmHg354520HCO₃⁻mmol/L222618niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,58, PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa) oraz HCO₃⁻ 18 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest zasadowica oddechowa. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,58PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 141, Cl⁻ 112, HCO₃⁻ 18 mmol/L i albumina 19 g/L. Znajdź lukę anionową skorygowaną o albuminy AGc = AG + 0,25·(40 − albumina).

Na⁺ 141 mmol/LCl⁻ 112 mmol/LHCO₃⁻ 18 mmol/Lalbumina 19 g/L
AGc = mmol/L
7.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 18/min, SpO₂ 91% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 102/62 mmHg, tętno 70/min, przytomny, temperatura 36,4 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 18SpO₂ 91%O₂SBP 102HR 70AT 36,4 °C
NEWS2 =
8.Skale oceny klinicznejTrudny
niedowagaprawidłowa masa ciałanadwagaotyłość I stopniaotyłość II stopniaotyłość III stopnia

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 85 kg i ma wzrost 163 cm. Oblicz BMI i kliknij kategorię masy ciała według WHO.

85 kg163 cm
  1. 1niedowaga
  2. 2prawidłowa masa ciała
  3. 3nadwaga
  4. 4otyłość I stopnia
  5. 5otyłość II stopnia
  6. 6otyłość III stopnia
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
1 kcal/mL84% wolna woda50 mL/hco 8 h52 kg · 30 mL/kg/dobę18 h/dobęV = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie 52 kg ma cel płynowy 30 mL/kg/dobę i otrzymuje wszystkie płyny przez sondę żywieniową. Preparat zawiera 84% wolnej wody i biegnie z prędkością 50 mL/h przez 18 godzin na dobę. Pozostałą część płynów podaje się jako przepłukania wodą co 8 godzin. Jaka objętość V przypada na jedno przepłukanie? Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

52 kg30 mL/kg/dobę84%50 mL/h · 18 hco 8 h
V = mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
24 hglukoza 15%2000 mLaminokwasy 5%2000 mLtłuszcze 20%500 mL · 2 kcal/mLglukoza 3,4 kcal/gaminokwasy 4 kcal/gNPC = ? kcal

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W ciągu 24 godzin pacjent otrzymuje 2000 mL żywienia pozajelitowego o stężeniach końcowych 15% glukozy i 5% aminokwasów oraz 500 mL 20% emulsji tłuszczowej (2 kcal/mL). Oblicz energię niebiałkową NPC w kcal na dobę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

2000 mLglukoza 15%aminokwasy 5%tłuszcze 500 mL · 2 kcal/mL
NPC = kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Fridericii QTc = QT/∛RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha). O ile wzrasta odstęp PR od pierwszego do drugiego pobudzenia w grupie (ΔPR), w sekundach?

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
ΔPR = s
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Which finding is an early sign of compartment syndrome in a patient with a lower leg fracture?

  1. AA strong pedal pulse with warm, pink toes and pain that settles with analgesia
  2. BPain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched
  3. CItching under the cast during the first week after it was applied
  4. DMild bruising around the fracture site on the second day
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient was knocked out briefly in a fall, then woke and talked normally. Two hours later the patient becomes drowsy and one pupil is larger. What is the most likely cause?

  1. AA mild concussion that is settling
  2. BNormal tiredness after a fall
  3. CAn epidural hematoma
  4. DLow blood sugar from missing a meal
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

An infant has had a cleft lip repair. Why are elbow restraints often used?

  1. ATo prevent the infant from sucking a pacifier
  2. BTo keep the infant from rolling over in the crib
  3. CTo hold the IV line in place during feeds and stop it being pulled out
  4. DTo stop the infant’s hands reaching the mouth while still allowing arm movement
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

U pacjenta stwierdzono MRSA w ranie i teraz wymaga zmiany opatrunku. Jakie środki ochrony indywidualnej są odpowiednie?

  1. AWyłącznie rękawiczki jałowe, bez fartucha i innej ochrony
  2. BWyłącznie respirator N95, ponieważ MRSA jest drobnoustrojem opornym
  3. CFartuch i rękawiczki, a także ochrona oczu i maska, jeśli prawdopodobne jest rozpryskiwanie
  4. DBrak środków ochrony, jeśli ręce zostaną potem umyte
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with hyponatremia from SIADH starts tolvaptan. Why is the serum sodium checked frequently in the first day?

  1. AThe drug causes severe hyperkalemia
  2. BThe drug lowers blood glucose sharply
  3. CThe sodium can rise too quickly
  4. DThe sodium always falls further
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Po operacji pacjent otrzymujący duże objętości hipotonicznego płynu dożylnego ma ból głowy, nudności i splątanie. Który wynik najlepiej to wyjaśnia?

  1. APotas 4,2 mEq/L
  2. BGlukoza 110 mg/dL (6,1 mmol/L)
  3. CSód 126 mEq/L
  4. DWapń 9,4 mg/dL (2,35 mmol/L)

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Przechylenie o 30 stopni podparte poduszkami

Dlaczego to jest odpowiedź

Przechylenie o 30 stopni przenosi ciężar z kości krzyżowej i krętarza większego. Strome uniesienie wezgłowia nasila zsuwanie się i siły ścinające działające na okolicę krzyżową.

Odpowiedź

D · Przechylenie o 30 stopni podparte poduszkami
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Impaired skin integrity related to immobility, as shown by a sacral wound

Dlaczego to jest odpowiedź

A PES statement gives the nursing problem, the related cause and the defining signs. Pneumonia is a medical diagnosis, turning is an intervention, and a cause cannot repeat the problem.

Odpowiedź

A · Impaired skin integrity related to immobility, as shown by a sacral wound
3.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Urea (blood urea nitrogen)

Dlaczego to jest odpowiedź

Blood proteins digested in the upper GI tract are absorbed and converted to urea, so urea rises out of proportion to creatinine. Urea is part of the Glasgow-Blatchford bleeding score.

Odpowiedź

A · Urea (blood urea nitrogen)
4.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Krwawienie wewnętrzne

Dlaczego to jest odpowiedź

Hemodynamiczne objawy wstrząsu ze wzdęciem brzucha sugerują krwotok do jamy brzusznej, nawet bez widocznej utraty krwi. Konieczna jest pilna ocena chirurgiczna.

Odpowiedź

C · Krwawienie wewnętrzne
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: częściowo wyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,58: zasadowica krwi (powyżej 7,45)
PaCO₂ 20 mmHg: niski (35–45)
HCO₃⁻ 18 mmol/L: niski (22–26)

Wyrównanie

częściowo wyrównane

Odpowiedź

częściowo wyrównane
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: AGc = 16,25 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 141 − (112 + 18) = 11

Korekta na albuminy

11 + 0,25·(40 − 19) = 16,25 mmol/L

Odpowiedź

AGc = 16,25 mmol/L

Powyżej około 12 po korekcie: duża luka anionowa.

7.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 18/min → 0
SpO₂ 91% → 3
na tlenie → 2
SBP 102 mmHg → 1
HR 70/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,4 °C → 0

Dodaj

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 1 + 0 + 0 + 0 = 6

Odpowiedź

NEWS2 = 6
8.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: otyłość I stopnia

Wskaźnik masy ciała: BMI = masa ciała (kg)/wzrost (m)², przy czym wzrost najpierw przelicza się na metry. Dla funtów i cali BMI = 703 × masa ciała (lb)/wzrost (in)². Kategorie WHO dla dorosłych: poniżej 18,5 niedowaga, 18,5–24,9 prawidłowa masa ciała, 25,0–29,9 nadwaga, 30,0–34,9 otyłość I stopnia, 35,0–39,9 otyłość II stopnia i 40 lub więcej otyłość III stopnia.

BMI

BMI = 85/1,63² = 31,99

Kategoria

otyłość I stopnia

Odpowiedź

otyłość I stopnia
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: V = 268 mL

Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Cel płynowy

30·52 = 1560 mL/dobę

Wolna woda z preparatu

50·18 = 900 mL
900·0,84 = 756 mL

Woda, której jeszcze potrzeba

1560 − 756 = 804 mL/dobę

Objętość jednego przepłukania

24/8 = 3 przepłukania
V = 804/3 = 268 mL

Odpowiedź

V = 268 mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: NPC = 2020 kcal/dobę

Żywienie pozajelitowe: glukoza dostarcza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, a emulsja tłuszczowa podaną liczbę kcal/mL (2 kcal/mL dla 20%, 1,1 kcal/mL dla 10%). Gramy = % × mL/100. Kcal pozabiałkowe (NPC) = kcal z glukozy + tłuszczu; azot = białko/6,25. Szybkość infuzji glukozy (GIR) w mg/kg/min = mg glukozy/(kg × minuty). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Gramy glukozy i aminokwasów

glukoza: 15·2000/100 = 300 g
aminokwasy: 5·2000/100 = 100 g

Kilokalorie z poszczególnych składników

glukoza: 300·3,4 = 1020 kcal
aminokwasy: 100·4 = 400 kcal
tłuszcze: 500·2 = 1000 kcal

Energia niebiałkowa

NPC = 1020 + 1000 = 2020 kcal/dobę

Odpowiedź

NPC = 2020 kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,373 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 8,5 × 0,04 = 0,34 s
RR = 19 × 0,04 = 0,76 s

Wzór Fridericii

QTc = 0,34/∛0,76 = 0,34/0,9126 = 0,373 s

Odpowiedź

QTc = 0,373 s

W zwykłych granicach (około 0,45 s dla mężczyzn, 0,46 s dla kobiet). (373 ms)

12.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: ΔPR = 0,14 s

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Wyznacz załamki P

P–P = 1,00 s, regularny; po jednym załamku P z każdych 3 nie następuje przewodzenie

PR w każdej grupie

PR₁ = 0,16 s, PR₂ = 0,30 s

Odpowiedź

ΔPR = 0,14 s

Największy przyrost PR następuje między pierwszym a drugim pobudzeniem grupy; kolejne przyrosty są mniejsze, dlatego odstępy R–R skracają się przed przerwą.

13.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Pain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched

Dlaczego to jest odpowiedź

The earliest sign is severe pain that is not relieved by usual analgesia and worsens on passive stretch. Loss of pulse is a late sign, so the nurse reports pain early.

Odpowiedź

B · Pain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · An epidural hematoma

Dlaczego to jest odpowiedź

An epidural hematoma often causes a brief loss of consciousness, a lucid interval, then rapid deterioration as arterial bleeding compresses the brain. It is a neurosurgical emergency.

Odpowiedź

C · An epidural hematoma
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · To stop the infant’s hands reaching the mouth while still allowing arm movement

Dlaczego to jest odpowiedź

Elbow restraints keep the elbows straight so the infant cannot touch the suture line. They are removed regularly, one at a time, for skin checks and movement under supervision.

Odpowiedź

D · To stop the infant’s hands reaching the mouth while still allowing arm movement
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Fartuch i rękawiczki, a także ochrona oczu i maska, jeśli prawdopodobne jest rozpryskiwanie

Dlaczego to jest odpowiedź

MRSA szerzy się przez kontakt, dlatego zakłada się fartuch i rękawiczki. Środki ostrożności standardowe dodają ochronę oczu i twarzy, gdy możliwe jest rozpryskiwanie płynu z rany. Respirator nie jest potrzebny przy MRSA w ranie.

Odpowiedź

C · Fartuch i rękawiczki, a także ochrona oczu i maska, jeśli prawdopodobne jest rozpryskiwanie
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · The sodium can rise too quickly

Dlaczego to jest odpowiedź

Tolvaptan blocks ADH receptors in the kidney, causing free water loss. Sodium can rise too fast, risking osmotic demyelination, so treatment is started in hospital with frequent sodium checks. Fluid restriction is usually avoided at the start.

Odpowiedź

C · The sodium can rise too quickly
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Sód 126 mEq/L

Dlaczego to jest odpowiedź

Stres operacyjny zwiększa wydzielanie hormonu antydiuretycznego, a płyny hipotoniczne dodają wolnej wody, więc sód spada. Hiponatremia powoduje ból głowy, nudności i splątanie. Pozostałe wartości są prawidłowe.Sprawdzono w: Low blood sodium · MedlinePlus (NIH) (2025); Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion · MedlinePlus (NIH) (2025); Hyponatremia · StatPearls (NCBI Bookshelf)

Odpowiedź

C · Sód 126 mEq/L

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals