Podstawy pielęgniarstwa i praktyka kliniczna: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 18 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Objętość dobowa
mL = kcal / (kcal/mL)
Żywienie ciągłe
mL/h = objętość dobowa / godziny karmienia
Karmienie bolusowe
mL na karmienie = objętość dobowa / liczba karmień
Dostarczona energia i białko
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Wolna woda
mL = objętość preparatu × frakcja wody
Idealna masa ciała (Devine)
mężczyźni 50 + 2,3 × (in − 60); kobiety 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m²
Żywienie pozajelitowe
glukoza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, emulsja tłuszczowa 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g białka / 6,25
Szybkość wlewu glukozy
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metoda

  1. Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
  2. Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
  3. Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
  4. Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
  5. Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Why should a tourniquet not be left on for a long time before taking blood?

  1. AIt stops the needle from entering the vein because the vein is too hard
  2. BIt makes the patient's arm grow stronger
  3. CIt can change the results, for example by concentrating the blood
  4. DIt makes the blood turn blue in the tube
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient has a platelet count of 40 × 10⁹/L (40,000/mm³). Which nursing measure is appropriate?

  1. AEncourage contact sports to raise the count
  2. BUse a firm toothbrush and floss hard to keep the gums healthy
  3. CUse a soft toothbrush and avoid IM injections where possible
  4. DGive aspirin for any headaches
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which is the correct technique for using a metered-dose inhaler without a spacer?

  1. ABreathe in quickly through the nose while pressing the canister
  2. BPress the canister twice quickly, then breathe in fast and breathe straight out again
  3. CPress the canister and wait one minute before breathing in
  4. DBreathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with back pain develops numbness around the anus and genitals and new difficulty passing urine. Which condition should be suspected?

  1. AKidney stones
  2. BCauda equina syndrome
  3. CSimple muscle strain
  4. DConstipation
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 134 mmol/L, glukoza 23,6 mmol/L i mocznik 7,1 mmol/L. Oblicz osmolalność surowicy Osm = 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, zaokrąglając do liczby całkowitej.

Na⁺ 134 mmol/Lglukoza 23,6 mmol/Lmocznik 7,1 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Na poziomie morza gazometria do ćwiczeń pobrana przy 24% tlenu pokazuje PaO₂ 60 mmHg (8,0 kPa) oraz PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa). Użyj PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, aby znaleźć Gradient A–a.

FiO₂ 24%PaO₂ 60 mmHg (8,0 kPa)PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa)
Gradient A–a = mmHg
7.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 32/min, SpO₂ 92% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 92/56 mmHg, tętno 38/min, przytomny, temperatura 37,2 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 32SpO₂ 92%O₂SBP 92HR 38AT 37,2 °C
NEWS2 =
8.Skale oceny klinicznejTrudny
niedowagaprawidłowa masa ciałanadwagaotyłość I stopniaotyłość II stopniaotyłość III stopnia

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 92 kg i ma wzrost 174 cm. Oblicz BMI i kliknij kategorię masy ciała według WHO.

92 kg174 cm
  1. 1niedowaga
  2. 2prawidłowa masa ciała
  3. 3nadwaga
  4. 4otyłość I stopnia
  5. 5otyłość II stopnia
  6. 6otyłość III stopnia
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
2 kcal/mL70% wolna woda75 mL/hco 6 h72 kg · 30 mL/kg/dobę24 h/dobęV = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie 72 kg ma cel płynowy 30 mL/kg/dobę i otrzymuje wszystkie płyny przez sondę żywieniową. Preparat zawiera 70% wolnej wody i biegnie z prędkością 75 mL/h przez 24 godzin na dobę. Pozostałą część płynów podaje się jako przepłukania wodą co 6 godzin. Jaka objętość V przypada na jedno przepłukanie? Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

72 kg30 mL/kg/dobę70%75 mL/h · 24 hco 6 h
V = mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
164 kg177 cmkobietaBMI = kg/m²P = ? g/dobę

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent w stanie krytycznym (kobieta) ma 177 cm wzrostu i waży 164 kg. Protokół ćwiczeniowy zakłada 2 g białka na kg idealnej masy ciała (Devine) na dobę, jeśli BMI wynosi od 30 do poniżej 40 kg/m², oraz 2,5 g/kg idealnej masy ciała na dobę, jeśli BMI wynosi 40 kg/m² lub więcej. Oblicz docelową podaż białka P w g/dobę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

177 cm164 kgkobietaBMI 30–40: 2 g/kg IBWBMI ≥ 40: 2,5 g/kg IBW
P = g/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Bazetta QTc = QT/√RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV III stopnia (całkowity)blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)blok AV II stopnia typu IImigotanie przedsionków

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje zaburzenie przewodzenia między przedsionkami a komorami. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1blok AV III stopnia (całkowity)
  2. 2blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)
  3. 3blok AV II stopnia typu II
  4. 4migotanie przedsionków
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient has a serum potassium of 2,9 mEq/L. Which finding should the nurse expect?

  1. AFlushed, warm skin and a slow heart rate
  2. BTall, peaked T waves and muscle twitching
  3. CA rise in urine output and thirst only
  4. DMuscle weakness and U waves on the ECG
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

LPN/LVN zgłasza, że u stabilnego pacjenta pojawił się nowy ból w klatce piersiowej. Co powinna zrobić RN?

  1. APoprosić asystenta pielęgniarskiego o wykonanie EKG i czekać na wynik
  2. BPolecić LPN/LVN podanie doraźnej nitrogliceryny bez oceny
  3. COsobiście ocenić pacjenta i zdecydować o dalszych krokach
  4. DPoprosić LPN/LVN, aby sama sobie z tym poradziła i zgłosiła się pod koniec dyżuru
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient is on a ventilator. Which bed position helps to prevent ventilator-associated pneumonia?

  1. ATrendelenburg position
  2. BHead of the bed raised 30 to 45 degrees
  3. CHead of the bed raised about 10 degrees
  4. DLying completely flat
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Podczas jałowej zmiany opatrunku cewnika centralnego koleżanka sięga ponad otwartym jałowym polem, aby podać pielęgniarce rolkę plastra. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. AUsunąć tylko przedmioty najbliższe miejscu, nad którym przeszła ręka
  2. BUznać pole za skażone i przygotować nowe
  3. CPrzykryć pole jałowym ręcznikiem i kontynuować na nim
  4. DKontynuować, ponieważ koleżanka nie dotknęła żadnego jałowego przedmiotu
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Pacjent z marskością wątroby ma albuminę 2,2 g/dL (22 g/L). Który objaw jest najprawdopodobniej z nią związany?

  1. AObrzęki i wodobrzusze
  2. BWysokie ciśnienie tętnicze
  3. CHiperkaliemia
  4. DZwiększona diureza
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient without symptoms has a TSH of 7,5 mIU/L on two occasions with a normal free T4. Which term fits best?

  1. AOvert primary hypothyroidism
  2. BSubclinical hypothyroidism
  3. CSubclinical hyperthyroidism
  4. DSecondary hypothyroidism

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · It can change the results, for example by concentrating the blood

Dlaczego to jest odpowiedź

Prolonged tourniquet time causes fluid to leave the vessel and can alter results such as potassium and protein. It is applied only as long as needed.

Odpowiedź

C · It can change the results, for example by concentrating the blood
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Use a soft toothbrush and avoid IM injections where possible

Dlaczego to jest odpowiedź

A low platelet count raises the risk of bleeding. Bleeding precautions include soft toothbrushes, electric razors, avoiding IM injections and avoiding aspirin and NSAIDs.

Odpowiedź

C · Use a soft toothbrush and avoid IM injections where possible
3.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Breathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold

Dlaczego to jest odpowiedź

The patient breathes out, seals the lips around the mouthpiece, starts breathing in slowly, presses the canister and continues a deep breath, then holds it for about 10 seconds. Spacers make coordination easier.

Odpowiedź

D · Breathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold
4.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Cauda equina syndrome

Dlaczego to jest odpowiedź

Saddle anaesthesia, bladder or bowel dysfunction and leg symptoms with back pain suggest cauda equina syndrome. It needs an emergency MRI and surgical review to prevent permanent loss of function.

Odpowiedź

B · Cauda equina syndrome
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Osm = 299 mOsm/kg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Obliczona osmolalność

Osm = 2·134 + 23,6 + 7,1 = 298,7 ≈ 299 mOsm/kg

Odpowiedź

Osm = 299 mOsm/kg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Gradient A–a = 67,37 mmHg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Tlen pęcherzykowy

PAO₂ = 0,24·713 − 35/0,8 = 171,1 − 43,75 = 127,4 mmHg

Gradient

A–a = 127,4 − 60 = 67,37 mmHg

Odpowiedź

Gradient A–a = 67,37 mmHg
7.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 12

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 32/min → 3
SpO₂ 92% → 2
na tlenie → 2
SBP 92 mmHg → 2
HR 38/min → 3
przytomny (A) → 0
T 37,2 °C → 0

Dodaj

NEWS2 = 3 + 2 + 2 + 2 + 3 + 0 + 0 = 12

Odpowiedź

NEWS2 = 12
8.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: otyłość I stopnia

Wskaźnik masy ciała: BMI = masa ciała (kg)/wzrost (m)², przy czym wzrost najpierw przelicza się na metry. Dla funtów i cali BMI = 703 × masa ciała (lb)/wzrost (in)². Kategorie WHO dla dorosłych: poniżej 18,5 niedowaga, 18,5–24,9 prawidłowa masa ciała, 25,0–29,9 nadwaga, 30,0–34,9 otyłość I stopnia, 35,0–39,9 otyłość II stopnia i 40 lub więcej otyłość III stopnia.

BMI

BMI = 92/1,74² = 30,39

Kategoria

otyłość I stopnia

Odpowiedź

otyłość I stopnia
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: V = 225 mL

Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Cel płynowy

30·72 = 2160 mL/dobę

Wolna woda z preparatu

75·24 = 1800 mL
1800·0,7 = 1260 mL

Woda, której jeszcze potrzeba

2160 − 1260 = 900 mL/dobę

Objętość jednego przepłukania

24/6 = 4 przepłukania
V = 900/4 = 225 mL

Odpowiedź

V = 225 mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: P = 169 g/dobę

Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Otyłość w stanie krytycznym (ASPEN/SCCM 2016): BMI = masa ciała/wzrost² (kg/m²). Docelowa podaż białka to 2 g/kg idealnej masy ciała na dobę przy BMI 30–40 i do 2,5 g/kg idealnej masy ciała na dobę przy BMI 40 i więcej. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Wskaźnik masy ciała

BMI = 164/1,77² = 52,35 kg/m²

Idealna masa ciała (Devine)

177 cm/2,54 = 69,69 in
IBW = 45,5 + 2,3·(69,69 − 60) = 67,78 kg

Cel białkowy

BMI 40 lub więcej: 2,5 g na kg należnej masy ciała.

P = 2,5·67,78 = 169,4 ≈ 169 g/dobę

Odpowiedź

P = 169 g/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,416 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 11 × 0,04 = 0,44 s
RR = 28 × 0,04 = 1,12 s

Wzór Bazetta

QTc = 0,44/√1,12 = 0,44/1,058 = 0,416 s

Odpowiedź

QTc = 0,416 s

W zwykłych granicach (około 0,45 s dla mężczyzn, 0,46 s dla kobiet). (416 ms)

12.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Pięć kroków

1. Częstość: 5 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 50 na minutę.
2. Rytm: regularnie nieregularny, zespoły QRS występują w grupach oddzielonych przerwą (grupowanie pobudzeń).
3. Załamki P: dodatnie i regularne (P–P 0,92 s, 65 na minutę); po jednym z każdych 3 załamków P nie następuje zespół QRS.
4. Odstęp PR: wydłuża się o 0,18 → 0,32 s, po czym jeden załamek P nie zostaje przewiedziony.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)

Odpowiedź

blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)
13.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Muscle weakness and U waves on the ECG

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypokalemia causes muscle weakness, cramps and arrhythmias, with flattened T waves and U waves on the ECG. Peaked T waves are a sign of hyperkalemia.

Odpowiedź

D · Muscle weakness and U waves on the ECG
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Osobiście ocenić pacjenta i zdecydować o dalszych krokach

Dlaczego to jest odpowiedź

Gdy u stabilnego pacjenta pojawia się nowy problem, ocenia go RN, ponieważ pacjent może być teraz niestabilny. Następnie RN decyduje o interwencjach i eskalacji, co może obejmować EKG i zleconą nitroglicerynę.

Odpowiedź

C · Osobiście ocenić pacjenta i zdecydować o dalszych krokach
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Head of the bed raised 30 to 45 degrees

Dlaczego to jest odpowiedź

Raising the head of the bed to 30–45 degrees reduces aspiration of oral and gastric secretions into the lungs. It is part of the usual ventilator care bundle, unless contraindicated.

Odpowiedź

B · Head of the bed raised 30 to 45 degrees
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Uznać pole za skażone i przygotować nowe

Dlaczego to jest odpowiedź

Sięganie ponad jałowym polem niejałowymi rękami lub przedmiotami skaża je, nawet bez dotknięcia. Pole się wymienia, a niejałowe przedmioty podaje się obok pola, nie nad nim. Gdy jałowość budzi wątpliwości, pole uznaje się za skażone.

Odpowiedź

B · Uznać pole za skażone i przygotować nowe
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Obrzęki i wodobrzusze

Dlaczego to jest odpowiedź

Albumina zapewnia większość ciśnienia onkotycznego, które utrzymuje płyn w naczyniach. Gdy jej stężenie jest niskie, płyn przenika do tkanek i jamy brzusznej, powodując obrzęki i wodobrzusze, wraz z nadciśnieniem wrotnym w marskości.Sprawdzono w: Albumin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

A · Obrzęki i wodobrzusze
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Subclinical hypothyroidism

Dlaczego to jest odpowiedź

A raised TSH with a normal free T4 is subclinical hypothyroidism; the pituitary is working harder to keep T4 normal. Overt hypothyroidism has a low free T4, and subclinical hyperthyroidism has a low TSH.Sprawdzono w: TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

B · Subclinical hypothyroidism

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals