Podstawy pielęgniarstwa i praktyka kliniczna: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 18 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Objętość dobowa
mL = kcal / (kcal/mL)
Żywienie ciągłe
mL/h = objętość dobowa / godziny karmienia
Karmienie bolusowe
mL na karmienie = objętość dobowa / liczba karmień
Dostarczona energia i białko
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Wolna woda
mL = objętość preparatu × frakcja wody
Idealna masa ciała (Devine)
mężczyźni 50 + 2,3 × (in − 60); kobiety 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m²
Żywienie pozajelitowe
glukoza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, emulsja tłuszczowa 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g białka / 6,25
Szybkość wlewu glukozy
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metoda

  1. Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
  2. Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
  3. Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
  4. Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
  5. Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Przytomny pacjent z cukrzycą ma niską glikemię i może bezpiecznie połykać. Jaki jest pierwszy krok?

  1. APodać kolejną dawkę insuliny
  2. BPodać doustnie szybko działające węglowodany i ponownie zmierzyć glukozę
  3. CNie podawać niczego do przyjścia lekarza
  4. DPodać obfity posiłek od razu i skontrolować glikemię następnego ranka
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A pulse oximeter reads 82% on a patient with cold hands who is talking in full sentences with a normal respiratory rate. What is the best first action?

  1. ARemove any oxygen because the reading must be wrong
  2. BCheck the patient and probe, then warm the hand or move the probe
  3. CRecord the reading and recheck it at the next routine set of observations
  4. DIgnore the reading because the patient looks well
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Pacjent jest od niedawna splątany, ma częstość oddechów 24/min i skurczowe ciśnienie tętnicze 95 mmHg. Co należy podejrzewać w pierwszej kolejności?

  1. AUpojenie alkoholowe
  2. BPrawidłowy przebieg pooperacyjny
  3. CLęk
  4. DSepsę
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Krótko po rozpoczęciu transfuzji u pacjenta pojawia się duszność, świsty, hipotensja i obrzęk twarzy. Co pielęgniarka powinna zrobić najpierw?

  1. ASzybko dokończyć jednostkę, aby czas ekspozycji był jak najkrótszy
  2. BPodać paracetamol i lek przeciwhistaminowy i kontynuować transfuzję
  3. CZwolnić szybkość transfuzji i skontrolować parametry za godzinę
  4. DPrzerwać transfuzję, utrzymać dostęp dożylny i wezwać pilną pomoc
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje PaCO₂ 53 mmHg (7,1 kPa). Użyj reguły, że w ostrej kwasicy oddechowej HCO₃⁻ rośnie o 1 mmol/L na każde 10 mmHg, o które PaCO₂ przekracza 40. Zacznij od: HCO₃⁻ 24 mmol/L. Znajdź oczekiwane HCO₃⁻.

PaCO₂ 53 mmHg (7,1 kPa)wartość wyjściowa: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 144, Cl⁻ 108, HCO₃⁻ 19 mmol/L i albumina 21 g/L. Znajdź lukę anionową skorygowaną o albuminy AGc = AG + 0,25·(40 − albumina).

Na⁺ 144 mmol/LCl⁻ 108 mmol/LHCO₃⁻ 19 mmol/Lalbumina 21 g/L
AGc = mmol/L
7.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
8.Skale oceny klinicznejTrudny
87?SBPDBPmmHgMAP = 65

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Zespół dąży do średniego ciśnienia tętniczego wynoszącego co najmniej 65 mmHg. Ciśnienie skurczowe pacjenta wynosi 87 mmHg. Używając MAP = (SBP + 2·DBP)/3, jakie jest najniższe ciśnienie rozkurczowe DBP, które nadal daje MAP równe 65 mmHg?

MAP 65 mmHgSBP 87 mmHg
DBP = mmHg
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
1 kcal/mL84% wolna woda90 mL/hco 4 h71 kg · 35 mL/kg/dobę18 h/dobęV = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie 71 kg ma cel płynowy 35 mL/kg/dobę i otrzymuje wszystkie płyny przez sondę żywieniową. Preparat zawiera 84% wolnej wody i biegnie z prędkością 90 mL/h przez 18 godzin na dobę. Pozostałą część płynów podaje się jako przepłukania wodą co 4 godzin. Jaka objętość V przypada na jedno przepłukanie? Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

71 kg35 mL/kg/dobę84%90 mL/h · 18 hco 4 h
V = mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
171 kg173 cmmężczyznaBMI = kg/m²E = ? kcal/dobę

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Osoba w stanie krytycznym (płeć: mężczyzna) ma wzrost 173 cm i waży 171 kg. Protokół ćwiczebny przewiduje 11 kcal/kg rzeczywistej masy ciała na dobę, jeśli BMI wynosi 30–50 kg/m², oraz 25 kcal/kg należnej masy ciała (Devine) na dobę, jeśli BMI jest powyżej 50 kg/m². Oblicz cel energetyczny E w kcal/dobę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

173 cm171 kgmężczyznaBMI 30–50: 11 kcal/kg rzeczywistaBMI > 50: 25 kcal/kg IBW
E = kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje trzepotanie przedsionków. Ile wynosi fale trzepotania na zespół QRS (liczba n w przewodzeniu n:1)?

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
fale trzepotania na zespół QRS =
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVbradykardia zatokowablok AV III stopnia (całkowity)migotanie komórasystolia

Rozpoznaj rytm na tym zapisie w odprowadzeniu II. Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1bradykardia zatokowa
  2. 2blok AV III stopnia (całkowity)
  3. 3migotanie komór
  4. 4asystolia
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Pielęgniarka deleguje rutynowy pomiar parametrów życiowych asystentowi pielęgniarskiemu u pacjenta, którego ciśnienie tętnicze spada od godziny. Którego „właściwego” elementu delegowania nie spełniono?

  1. AWłaściwej osoby
  2. BWłaściwego zadania, ponieważ parametrów życiowych nigdy nie można delegować
  3. CWłaściwych wskazówek i komunikacji
  4. DWłaściwych okoliczności
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Pacjent otrzymuje dożylnie chlorek potasu przez wkłucie obwodowe i skarży się na pieczenie w miejscu wkłucia, które jest zaczerwienione. Co robi pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. AZatrzymuje wlew i ocenia miejsce wkłucia dożylnego
  2. BZwiększa szybkość wlewu, aby szybciej zakończyć dawkę
  3. CMówi pacjentowi, że pieczenie jest oczekiwane, i kontynuuje
  4. DPrzykłada ciepły okład i kontynuuje wlew
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A nurse cleans an IV pump with a disinfectant wipe. What must happen for the disinfectant to work?

  1. AThe wipe is used on many pumps to save product
  2. BThe surface stays wet for the contact time on the product label
  3. CThe surface is dried with a clean towel right after wiping
  4. DThe surface is wiped once lightly without pressure
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse has a needlestick from a patient whose HIV and hepatitis status is unknown. What should happen?

  1. ANothing, because the source patient is probably not infected
  2. BThe source patient is tested per policy, and the nurse has baseline tests
  3. CThe nurse waits six months before having any blood tests at all
  4. DThe nurse is assumed to be infected and stops all work
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A stool test for Clostridioides difficile is ordered. Which sample is appropriate?

  1. AAny stool after a laxative dose
  2. BA rectal swab from a patient with constipation
  3. CAn unformed (liquid or soft) stool
  4. DA formed, hard stool sample
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A young woman with frequent self-induced vomiting has swollen salivary glands. Which laboratory pattern is most likely?

  1. ALow sodium, low bicarbonate and high lipase
  2. BHigh calcium, high phosphate and high glucose
  3. CLow potassium, high bicarbonate and high amylase
  4. DHigh potassium, low bicarbonate and low amylase

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Podać doustnie szybko działające węglowodany i ponownie zmierzyć glukozę

Dlaczego to jest odpowiedź

Przytomnym pacjentom, którzy mogą połykać, podaje się szybko działającą glukozę, np. tabletki glukozy lub sok, i po krótkim czasie ponownie mierzy jej poziom. Gdy wzrośnie, podaje się węglowodany o dłuższym działaniu.

Odpowiedź

B · Podać doustnie szybko działające węglowodany i ponownie zmierzyć glukozę
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Check the patient and probe, then warm the hand or move the probe

Dlaczego to jest odpowiedź

Cold peripheries, movement and nail varnish can give falsely low readings. The nurse assesses the patient first, then checks the waveform and probe site; a low reading is never ignored until it is explained.

Odpowiedź

B · Check the patient and probe, then warm the hand or move the probe
3.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Sepsę

Dlaczego to jest odpowiedź

Te trzy objawy tworzą kryteria qSOFA i wskazują na duże ryzyko złego rokowania w sepsie. Pilnie eskaluj i rozpocznij ścieżkę postępowania w sepsie.

Odpowiedź

D · Sepsę
4.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Przerwać transfuzję, utrzymać dostęp dożylny i wezwać pilną pomoc

Dlaczego to jest odpowiedź

Ciężkie reakcje potransfuzyjne, w tym anafilaksja, wymagają natychmiastowego przerwania transfuzji, utrzymania dostępu żylnego, postępowania według schematu ABCDE i leczenia anafilaksji adrenaliną i.m.

Odpowiedź

D · Przerwać transfuzję, utrzymać dostęp dożylny i wezwać pilną pomoc
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: HCO₃⁻ = 25,3 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Zmiana PaCO₂

|53 − 40| = 13 mmHg → 1,3 × 10 mmHg

Oczekiwane HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·1,3 = 25,3 mmol/L

Odpowiedź

HCO₃⁻ = 25,3 mmol/L
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: AGc = 21,75 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 144 − (108 + 19) = 17

Korekta na albuminy

17 + 0,25·(40 − 21) = 21,75 mmol/L

Odpowiedź

AGc = 21,75 mmol/L

Powyżej około 12 po korekcie: duża luka anionowa.

7.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 30

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 15 + 0 + 0 + 0 + 15 = 30

Odpowiedź

MFS = 30
8.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: DBP = 54 mmHg

Wartości ciśnienia tętniczego: ciśnienie tętna PP = SBP − DBP. Średnie ciśnienie tętnicze MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 to szacunek oparty na tym, że przy prawidłowej częstości akcji serca serce spędza około dwóch trzecich każdego cyklu w rozkurczu (mniej dokładny przy szybkiej akcji serca); MAP co najmniej około 65 mmHg to częsty cel dla perfuzji narządów. Wskaźnik wstrząsu SI = częstość akcji serca/SBP wynosi prawidłowo około 0,5–0,7; wartość powyżej około 1 jest sygnałem ostrzegawczym wstrząsu.

Przekształć wzór

DBP = (3·MAP − SBP)/2

Podstaw

DBP = (3·65 − 87)/2 = 108/2 = 54 mmHg

Odpowiedź

DBP = 54 mmHg
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: V = 187 mL

Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Cel płynowy

35·71 = 2485 mL/dobę

Wolna woda z preparatu

90·18 = 1620 mL
1620·0,84 = 1361 mL

Woda, której jeszcze potrzeba

2485 − 1361 = 1124 mL/dobę

Objętość jednego przepłukania

24/4 = 6 przepłukania
V = 1124/6 = 187,4 ≈ 187 mL

Odpowiedź

V = 187 mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: E = 1716 kcal/dobę

Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Otyłość w stanie krytycznym (ASPEN/SCCM 2016): BMI = masa ciała/wzrost² (kg/m²). Dla BMI 30–50 cel energetyczny wynosi 11–14 kcal/kg rzeczywistej masy ciała na dobę; powyżej 50 jest to 22–25 kcal/kg należnej masy ciała na dobę. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Wskaźnik masy ciała

BMI = 171/1,73² = 57,14 kg/m²

Idealna masa ciała (Devine)

173 cm/2,54 = 68,11 in
IBW = 50 + 2,3·(68,11 − 60) = 68,65 kg

Cel energetyczny

BMI powyżej 50: kcal na kg należnej masy ciała.

E = 25·68,65 = 1716 kcal/dobę

Odpowiedź

E = 1716 kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: fale trzepotania na zespół QRS = 2

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Fale trzepotania

F–F = 5 małych kratek = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 na minutę

Zespoły QRS

R–R = 10 małych kratek = 0,40 s → 1500 ÷ 10 = 150 na minutę
stosunek przewodzenia = 300 ÷ 150 = 2:1

Odpowiedź

fale trzepotania na zespół QRS = 2
12.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: asystolia

Rytmy komorowe: częstoskurcz komorowy to seria co najmniej trzech szerokich (0,12 s lub więcej) zespołów pod rząd z częstością powyżej 100/min, zwykle 150–250/min, regularna, bez związanych załamków P. Migotanie komór to chaotyczny, nieregularny przebieg bez możliwych do zidentyfikowania załamków P, zespołów QRS ani załamków T i bez możliwej do policzenia częstości. Asystolia to prawie płaska linia bez czynności komór; płaską linię zawsze potwierdza się, sprawdzając pacjenta, elektrody, wzmocnienie oraz drugie odprowadzenie. W wytycznych resuscytacji VF i VT bez tętna to rytmy do defibrylacji, a asystolia nie.

Pięć kroków

1. Częstość: brak możliwej do policzenia częstości komór.
2. Rytm: brak; linia prawie płaska.
3. Załamki P: nie da się ich zidentyfikować.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: brak zespołów QRS.

Interpretacja

asystolia

Odpowiedź

asystolia

Płaską linię zawsze się weryfikuje: sprawdź pacjenta, elektrody i wzmocnienie oraz obejrzyj drugie odprowadzenie, ponieważ luźna elektroda lub drobnofalowe VF mogą wyglądać jak asystolia.

13.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Właściwych okoliczności

Dlaczego to jest odpowiedź

Parametry życiowe zwykle można delegować, ale ten pacjent jest niestabilny, więc okoliczności nie są właściwe. Pacjent, którego stan się pogarsza, wymaga osobistej oceny i interpretacji ustaleń przez RN.

Odpowiedź

D · Właściwych okoliczności
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Zatrzymuje wlew i ocenia miejsce wkłucia dożylnego

Dlaczego to jest odpowiedź

Ból i zaczerwienienie sugerują zapalenie żyły lub wynaczynienie. Pielęgniarka zatrzymuje wlew, ocenia miejsce wkłucia i informuje lekarza. Kontynuowanie wlewu lub jego przyspieszenie zwiększa uszkodzenie tkanek.

Odpowiedź

A · Zatrzymuje wlew i ocenia miejsce wkłucia dożylnego
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · The surface stays wet for the contact time on the product label

Dlaczego to jest odpowiedź

Each disinfectant has a contact (dwell) time during which the surface must stay visibly wet. Drying it early or spreading one wipe over many items reduces its effect.

Odpowiedź

B · The surface stays wet for the contact time on the product label
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · The source patient is tested per policy, and the nurse has baseline tests

Dlaczego to jest odpowiedź

After first aid and reporting, the source patient is tested according to law and policy, and the nurse has baseline testing. A rapid risk assessment decides whether HIV prophylaxis is started while results are awaited.

Odpowiedź

B · The source patient is tested per policy, and the nurse has baseline tests
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · An unformed (liquid or soft) stool

Dlaczego to jest odpowiedź

C. difficile testing is done on unformed stool from patients with diarrhea, because many people carry the organism without disease. Testing formed stool, or stool after laxatives, can lead to misdiagnosis.Sprawdzono w: C. diff Testing · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

C · An unformed (liquid or soft) stool
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Low potassium, high bicarbonate and high amylase

Dlaczego to jest odpowiedź

Repeated vomiting causes hypokalemia and metabolic alkalosis (high bicarbonate) from the loss of stomach acid. Enlarged salivary glands can raise salivary amylase. Hypokalemia can cause dangerous arrhythmias, so it is monitored and corrected.Sprawdzono w: Bulimia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

C · Low potassium, high bicarbonate and high amylase

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals