Podstawy pielęgniarstwa i praktyka kliniczna: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 18 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Objętość dobowa
mL = kcal / (kcal/mL)
Żywienie ciągłe
mL/h = objętość dobowa / godziny karmienia
Karmienie bolusowe
mL na karmienie = objętość dobowa / liczba karmień
Dostarczona energia i białko
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Wolna woda
mL = objętość preparatu × frakcja wody
Idealna masa ciała (Devine)
mężczyźni 50 + 2,3 × (in − 60); kobiety 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m²
Żywienie pozajelitowe
glukoza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, emulsja tłuszczowa 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g białka / 6,25
Szybkość wlewu glukozy
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metoda

  1. Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
  2. Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
  3. Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
  4. Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
  5. Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient starts regular morphine. What is usually prescribed alongside it to prevent a common side effect?

  1. AA laxative
  2. BA diuretic
  3. CAn antibiotic
  4. DAn antihistamine
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Która cecha najlepiej pomaga odróżnić majaczenie od otępienia?

  1. AMajaczenie zawsze trwa wiele lat
  2. BOtępienie zaczyna się w ciągu kilku godzin od zakażenia
  3. CMajaczenie zaczyna się nagle, a uwaga zmienia się w ciągu dnia
  4. DOtępienie zawsze ustępuje po leczeniu przyczyny podstawowej
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which rule is essential for safe use of patient-controlled analgesia (PCA)?

  1. AThe nurse should press it every hour
  2. BThe button should be pressed before each meal
  3. CRelatives should press it while the patient sleeps
  4. DOnly the patient should press the button
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient on metformin with reduced kidney function is due a CT scan with IV contrast. Why might metformin be withheld?

  1. AThere is a risk of lactic acidosis if kidney function worsens
  2. BMetformin causes severe bleeding during scans
  3. CMetformin reacts with the contrast to cause severe hyperglycaemia
  4. DMetformin makes the images blurry
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 150 mmol/L, glukoza 13,4 mmol/L i mocznik 6,6 mmol/L. Oblicz osmolalność surowicy Osm = 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, zaokrąglając do liczby całkowitej.

Na⁺ 150 mmol/Lglukoza 13,4 mmol/Lmocznik 6,6 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 138, Cl⁻ 108 oraz HCO₃⁻ 8 mmol/L. Oblicz wskaźnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), używając AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Podaj dwa miejsca po przecinku.

Na⁺ 138 mmol/LCl⁻ 108 mmol/LHCO₃⁻ 8 mmol/L
wskaźnik delta =
7.Skale oceny klinicznejŚredni
E1 / 4+V1 / 5+M? / 6GCS 5?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta ćwiczebna zapisuje GCS 5, z E1 i V1. Jaką ocenę ruchową M zapisano i którą odpowiedź opisuje? Podaj liczbę.

GCS 5E1V1
M =
8.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 20/min, SpO₂ 98% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 112/68 mmHg, tętno 92/min, przytomny, temperatura 38,1 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 20SpO₂ 98%powietrzeSBP 112HR 92AT 38,1 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
193 cmmężczyznaIBW = ? kg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj wzoru Devine’a, aby znaleźć należną masę ciała IBW dla osoby (płeć: mężczyzna) o wzroście 193 cm (1 in = 2,54 cm). Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

193 cmmężczyzna1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
119 kg175 cmmężczyznaBMI = kg/m²P = ? g/dobę

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent w stanie krytycznym (mężczyzna) ma 175 cm wzrostu i waży 119 kg. Protokół ćwiczeniowy zakłada 2 g białka na kg idealnej masy ciała (Devine) na dobę, jeśli BMI wynosi od 30 do poniżej 40 kg/m², oraz 2,5 g/kg idealnej masy ciała na dobę, jeśli BMI wynosi 40 kg/m² lub więcej. Oblicz docelową podaż białka P w g/dobę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

175 cm119 kgmężczyznaBMI 30–40: 2 g/kg IBWBMI ≥ 40: 2,5 g/kg IBW
P = g/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Bazetta QTc = QT/√RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje blok AV z nieregularnym rytmem komór. Użyj metody 6-sekundowej, aby znaleźć częstość komór w uderzeniach na minutę.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
częstość komór = bpm
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient receiving chemotherapy has a temperature of 38,3 °C and a very low neutrophil count. What should the nurse do?

  1. AGive a cool shower and offer extra fluids, then wait and see what happens
  2. BRecheck the temperature in four hours before telling anyone
  3. CDocument the reading and mention it at the next handover
  4. DReport it at once, because cultures and antibiotics are needed quickly
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Which assignment by the charge nurse should be changed?

  1. AAn RN is assigned to a patient receiving a blood transfusion
  2. BAn LPN/LVN is assigned to admit a new patient from the emergency department
  3. CA nursing assistant is assigned to help several stable patients with their meals
  4. DAn LPN/LVN is assigned to give oral medications to stable patients
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient with a fever and a cough arrives in a crowded clinic waiting room. What should the nurse do?

  1. AGive the patient a mask and seat them apart from others
  2. BAsk the patient to wait outside in the car park
  3. CGive everyone else in the waiting room a mask instead
  4. DDo nothing until the patient is seen by the provider
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nursing student describes how they remove PPE (gown, gloves and a mask worn for splash protection) at the doorway before leaving a contact precautions room. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I remove my gloves without touching the outside with my bare hand.”
  2. B“I clean my hands as soon as all the PPE is off.”
  3. C“I take off my mask first, and then I take off my gloves.”
  4. D“I roll the gown inward as I take it off.”
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Pacjent przyjmujący furosemid ma potas 2,9 mEq/L. Jakiego objawu spodziewa się pielęgniarka?

  1. AMrowienia wokół ust z dodatnim objawem Chvostka
  2. BOsłabienia mięśni i skurczów nóg
  3. CBiegunki i skurczów brzucha z nadmiernej perystaltyki jelit
  4. DWysokich, szpiczastych załamków T w EKG
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjent z niewydolnością serca przyjmuje lizynopryl, spironolakton i suplement potasu. Dziś potas wynosi 6,0 mEq/L. Jakie jest najbardziej prawdopodobne wyjaśnienie?

  1. ASuplementy potasu nie wpływają na jego stężenie w surowicy
  2. BLizynopryl obniża potas
  3. CJednocześnie przyjmuje się kilka leków zwiększających potas
  4. DSpironolakton powoduje utratę potasu

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · A laxative

Dlaczego to jest odpowiedź

Because opioid-induced constipation is so common, a regular laxative is usually prescribed with regular opioids, and bowel movements are monitored.

Odpowiedź

A · A laxative
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Majaczenie zaczyna się nagle, a uwaga zmienia się w ciągu dnia

Dlaczego to jest odpowiedź

Majaczenie rozwija się w ciągu godzin lub dni ze zmiennym poziomem uwagi i świadomości, często z przyczyny somatycznej. Otępienie rozwija się stopniowo przez miesiące lub lata. Osoby z otępieniem są bardziej narażone na majaczenie.

Odpowiedź

C · Majaczenie zaczyna się nagle, a uwaga zmienia się w ciągu dnia
3.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Only the patient should press the button

Dlaczego to jest odpowiedź

If the patient becomes too sedated, they stop pressing the button, which protects them. When others press it, this safety mechanism is lost and overdose can occur.

Odpowiedź

D · Only the patient should press the button
4.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · There is a risk of lactic acidosis if kidney function worsens

Dlaczego to jest odpowiedź

Iodinated contrast can worsen kidney function, and metformin can then accumulate and cause lactic acidosis. Local policy guides when to stop and restart it.

Odpowiedź

A · There is a risk of lactic acidosis if kidney function worsens
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Osm = 320 mOsm/kg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Obliczona osmolalność

Osm = 2·150 + 13,4 + 6,6 = 320 ≈ 320 mOsm/kg

Odpowiedź

Osm = 320 mOsm/kg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: wskaźnik delta = 0,625

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 138 − (108 + 8) = 22

Wskaźnik delta

(22 − 12)/(24 − 8) = 10/16 = 0,625

Odpowiedź

wskaźnik delta = 0,625

Poniżej 1: dodatkowa kwasica z prawidłową luką anionową.

7.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: M = 3

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Ocena ruchowa

M = 5 − 1 − 1 = 3
M3: nieprawidłowe zgięcie rąk (postawa dekortykacyjna)

Odpowiedź

M = 3
8.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 20/min → 0
SpO₂ 98% → 0
na powietrzu → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 92/min → 1
przytomny (A) → 0
T 38,1 °C → 1

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 1 = 2
Żaden parametr nie daje 3 punktów.

Grupa ryzyka

niski

Odpowiedź

niski
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: IBW = 86,8 kg

Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Wzrost w calach

193 cm/2,54 = 75,98 in

Idealna masa ciała (Devine)

IBW = 50 + 2,3·(75,98 − 60) = 86,76 ≈ 86,8 kg

Odpowiedź

IBW = 86,8 kg
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: P = 141 g/dobę

Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Otyłość w stanie krytycznym (ASPEN/SCCM 2016): BMI = masa ciała/wzrost² (kg/m²). Docelowa podaż białka to 2 g/kg idealnej masy ciała na dobę przy BMI 30–40 i do 2,5 g/kg idealnej masy ciała na dobę przy BMI 40 i więcej. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Wskaźnik masy ciała

BMI = 119/1,75² = 38,86 kg/m²

Idealna masa ciała (Devine)

175 cm/2,54 = 68,9 in
IBW = 50 + 2,3·(68,9 − 60) = 70,46 kg

Cel białkowy

BMI od 30 do poniżej 40: 2 g na kg idealnej masy ciała.

P = 2·70,46 = 140,9 ≈ 141 g/dobę

Odpowiedź

P = 141 g/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,5 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 12,5 × 0,04 = 0,50 s
RR = 25 × 0,04 = 1,00 s

Wzór Bazetta

QTc = 0,50/√1,00 = 0,50/1 = 0,5 s

Odpowiedź

QTc = 0,5 s

Powyżej zwykłych granic zarówno dla mężczyzn (około 0,45 s), jak i kobiet (około 0,46 s): wydłużony. (500 ms)

12.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstość komór = 40 bpm

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Częstość przedsionków

P–P = 24 małych kratek = 0,96 s → 1500 ÷ 24 = 62,5 ≈ 63 na minutę

Częstość komór

4 zespołów QRS w 6 s × 10 = 40 na minutę

Odpowiedź

częstość komór = 40 bpm

Odpowiedź

częstość komór = 40 bpm

Blok AV II stopnia typu II: 3 załamków P na każde 2 zespołów QRS, ze stałym PR.

13.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Report it at once, because cultures and antibiotics are needed quickly

Dlaczego to jest odpowiedź

Neutropenic fever is a medical emergency. The patient may have few other signs of infection, so the nurse reports it immediately so that cultures can be taken and IV antibiotics started.

Odpowiedź

D · Report it at once, because cultures and antibiotics are needed quickly
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · An LPN/LVN is assigned to admit a new patient from the emergency department

Dlaczego to jest odpowiedź

Admitting a new patient includes the initial assessment and plan of care, which belong to the RN. The other assignments match each staff member’s role.

Odpowiedź

B · An LPN/LVN is assigned to admit a new patient from the emergency department
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Give the patient a mask and seat them apart from others

Dlaczego to jest odpowiedź

Offering a mask to people with respiratory symptoms and separating them from others reduces the spread of droplets. Tissues, hand hygiene products and waste bins are also provided.

Odpowiedź

A · Give the patient a mask and seat them apart from others
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · “I take off my mask first, and then I take off my gloves.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Gloves are the most contaminated item and are removed first, so dirty gloves do not touch the face or mask. Gown and gloves are taken off at the doorway before leaving the room, and hand hygiene follows. The other steps are correct.

Odpowiedź

C · “I take off my mask first, and then I take off my gloves.”
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Osłabienia mięśni i skurczów nóg

Dlaczego to jest odpowiedź

Niski potas powoduje osłabienie mięśni, skurcze, osłabioną perystaltykę jelit (zaparcia, a nawet niedrożność porażenną) i zaburzenia rytmu. Szpiczaste załamki T występują w hiperkaliemii, a mrowienie wokół ust sugeruje niski wapń.Sprawdzono w: Heart failure - fluids and diuretics · MedlinePlus (NIH); Low blood potassium · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

B · Osłabienia mięśni i skurczów nóg
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Jednocześnie przyjmuje się kilka leków zwiększających potas

Dlaczego to jest odpowiedź

Inhibitory konwertazy angiotensyny i spironolakton sprawiają, że nerki zatrzymują potas, a suplement dodaje go jeszcze więcej. Pielęgniarka wstrzymuje suplement, informuje lekarza zlecającego i sprawdza czynność nerek oraz EKG.Sprawdzono w: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025); Spironolactone · MedlinePlus (NIH) (2018)

Odpowiedź

C · Jednocześnie przyjmuje się kilka leków zwiększających potas

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals