Podstawy pielęgniarstwa i praktyka kliniczna: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 18 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Objętość dobowa
mL = kcal / (kcal/mL)
Żywienie ciągłe
mL/h = objętość dobowa / godziny karmienia
Karmienie bolusowe
mL na karmienie = objętość dobowa / liczba karmień
Dostarczona energia i białko
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Wolna woda
mL = objętość preparatu × frakcja wody
Idealna masa ciała (Devine)
mężczyźni 50 + 2,3 × (in − 60); kobiety 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m²
Żywienie pozajelitowe
glukoza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, emulsja tłuszczowa 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g białka / 6,25
Szybkość wlewu glukozy
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metoda

  1. Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
  2. Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
  3. Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
  4. Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
  5. Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Why is nail varnish or false nails often removed before surgery?

  1. AThey are a common cause of wound infection
  2. BThey can catch fire from the electrical equipment used in theatre
  3. CThey can affect pulse oximetry and checking skin colour
  4. DThey make the anaesthetic work less well
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

At the start of a shift, which task should the nurse do first?

  1. AGive the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
  2. BChange the bed linen of a patient who is going home
  3. COrder supplies for the ward store room
  4. DUpdate the ward whiteboard with the names of all the new patients
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Pacjent z neutropenią po chemioterapii ma temperaturę 38,3 °C. Co jest priorytetem?

  1. AZachęcenie pacjenta do spaceru
  2. BPodanie tylko paracetamolu i ponowna kontrola temperatury następnego dnia
  3. CPostępowanie jak w sepsie neutropenicznej i pilne podanie antybiotyków dożylnie
  4. DOdczekanie 24 godzin, czy gorączka ustąpi
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Which feature best distinguishes delirium from dementia?

  1. ADelirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually
  2. BDementia always causes visual hallucinations
  3. CDelirium is permanent, while dementia is reversible
  4. DDelirium only affects people under 50, while dementia affects older people
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną z HCO₃⁻ 14 mmol/L. Użyj wzoru Wintersa, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂ (środek zakresu) w mmHg.

HCO₃⁻ 14 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 146, Cl⁻ 107 oraz HCO₃⁻ 17 mmol/L. Oblicz wskaźnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), używając AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Podaj dwa miejsca po przecinku.

Na⁺ 146 mmol/LCl⁻ 107 mmol/LHCO₃⁻ 17 mmol/L
wskaźnik delta =
7.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 30/min, SpO₂ 98% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 78/46 mmHg, tętno 64/min, przytomny, temperatura 37,9 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 30SpO₂ 98%powietrzeSBP 78HR 64AT 37,9 °C
NEWS2 =
8.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 20/min, SpO₂ 90% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 124/74 mmHg, tętno 58/min, przytomny, temperatura 36,6 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 20SpO₂ 90%powietrzeSBP 124HR 58AT 36,6 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
79 kg177 cmmężczyznaIBW (Devine)%IBW = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Osoba (płeć: mężczyzna) ma wzrost 177 cm i waży 79 kg. Oblicz rzeczywistą masę ciała jako procent należnej masy ciała, %IBW, używając wzoru Devine’a (1 in = 2,54 cm). Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

177 cm79 kgmężczyzna
%IBW = %
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
133 kg189 cmmężczyznaBMI = kg/m²E = ? kcal/dobę

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Osoba w stanie krytycznym (płeć: mężczyzna) ma wzrost 189 cm i waży 133 kg. Protokół ćwiczebny przewiduje 11 kcal/kg rzeczywistej masy ciała na dobę, jeśli BMI wynosi 30–50 kg/m², oraz 23 kcal/kg należnej masy ciała (Devine) na dobę, jeśli BMI jest powyżej 50 kg/m². Oblicz cel energetyczny E w kcal/dobę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

189 cm133 kgmężczyznaBMI 30–50: 11 kcal/kg rzeczywistaBMI > 50: 23 kcal/kg IBW
E = kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVtrzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1prawidłowy rytm zatokowytachykardia zatokowatrzepotanie przedsionków, przewodzenie 3:1

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1trzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1
  2. 2prawidłowy rytm zatokowy
  3. 3tachykardia zatokowa
  4. 4trzepotanie przedsionków, przewodzenie 3:1
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVmigotanie komórtrzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1częstoskurcz komorowymigotanie przedsionków

Rozpoznaj rytm na tym zapisie w odprowadzeniu II. Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1migotanie komór
  2. 2trzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1
  3. 3częstoskurcz komorowy
  4. 4migotanie przedsionków
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Which action by a nursing assistant needs the nurse to step in?

  1. ATaking an oral temperature just after the patient drank cold water
  2. BPutting the call light within the patient’s reach
  3. CCleaning hands before entering the room
  4. DLowering the bed to its lowest position and locking the wheels after care
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Which patient needs airborne precautions rather than droplet precautions?

  1. AA teenager with mumps
  2. BA child with pertussis (whooping cough)
  3. CA child with chickenpox (varicella)
  4. DAn adult with influenza
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Które postępowanie z fiolkami leków i strzykawkami jest bezpieczne?

  1. APonowne użycie strzykawki, jeśli założono nową igłę
  2. BUżywanie nowej jałowej igły i strzykawki przy każdym wkłuciu do fiolki
  3. CUżycie tej samej strzykawki u dwóch pacjentów, jeśli została przepłukana
  4. DPozostawienie igły w korku fiolki do późniejszego użycia
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Pacjent z zamkniętym implantem radioaktywnym zgłasza, że implant wypadł na łóżko. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. APodnieść go ręką w rękawiczce i wyrzucić do odpadów medycznych
  2. BZostawić go na łóżku do przybycia zespołu radiologicznego jutro
  3. CDługimi szczypcami umieścić go w ołowianym pojemniku
  4. DPoprosić pacjenta, by potrzymał go do przybycia pomocy
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Which instruction is correct for a patient starting oral iron tablets?

  1. AYour urine will turn bright orange while you take it
  2. BTake the tablet with an antacid to improve absorption
  3. CYour stools may turn dark green or black
  4. DTake each tablet with milk to protect the stomach
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with right upper abdominal pain from gallstones now has jaundice, a total bilirubin of 4,8 mg/dL (82 µmol/L) and a raised ALP. What is the most likely cause?

  1. AA stone blocking the common bile duct
  2. BHemolysis caused by the gallstones
  3. CGilbert syndrome triggered by pain
  4. DUncomplicated gallbladder inflammation

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · They can affect pulse oximetry and checking skin colour

Dlaczego to jest odpowiedź

Dark varnish or false nails can block the oximeter's light and hide nail-bed colour. Clear access to the nails helps monitor oxygenation and circulation.

Odpowiedź

C · They can affect pulse oximetry and checking skin colour
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Give the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis

Dlaczego to jest odpowiedź

In sepsis antibiotics are time-critical, and every hour of delay increases the risk of death. Routine tasks are done afterwards.

Odpowiedź

A · Give the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
3.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Postępowanie jak w sepsie neutropenicznej i pilne podanie antybiotyków dożylnie

Dlaczego to jest odpowiedź

Sepsa neutropeniczna to stan nagły w onkologii. Antybiotyki dożylne o szerokim spektrum należy podać w ciągu godziny, nie czekając na wyniki badań.

Odpowiedź

C · Postępowanie jak w sepsie neutropenicznej i pilne podanie antybiotyków dożylnie
4.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Delirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually

Dlaczego to jest odpowiedź

Delirium develops over hours to days, with fluctuating attention and consciousness, and is often reversible when the cause is treated. Dementia is a gradual, progressive decline. Patients with dementia are at higher risk of delirium.

Odpowiedź

A · Delirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 29 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Wzór Wintersa

PaCO₂ = 1,5·14 + 8 = 29 mmHg
zasięg: 27–31 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 29 mmHg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: wskaźnik delta = 1,429

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 146 − (107 + 17) = 22

Wskaźnik delta

(22 − 12)/(24 − 17) = 10/7 = 1,429

Odpowiedź

wskaźnik delta = 1,429

Między 1 a 2: czysta kwasica z dużą luką anionową.

7.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 30/min → 3
SpO₂ 98% → 0
na powietrzu → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 64/min → 0
przytomny (A) → 0
T 37,9 °C → 0

Dodaj

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 6

Odpowiedź

NEWS2 = 6
8.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie–średnie

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 20/min → 0
SpO₂ 90% → 3
na powietrzu → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 58/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,6 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

niskie–średnie

Odpowiedź

niskie–średnie

Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.

9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: %IBW = 109 %

Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Idealna masa ciała (Devine)

177 cm/2,54 = 69,69 in
IBW = 50 + 2,3·(69,69 − 60) = 72,28 kg

Procent należnej masy ciała

%IBW = 79/72,28·100 = 109,3 ≈ 109%

Odpowiedź

%IBW = 109%
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: E = 1463 kcal/dobę

Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Otyłość w stanie krytycznym (ASPEN/SCCM 2016): BMI = masa ciała/wzrost² (kg/m²). Dla BMI 30–50 cel energetyczny wynosi 11–14 kcal/kg rzeczywistej masy ciała na dobę; powyżej 50 jest to 22–25 kcal/kg należnej masy ciała na dobę. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Wskaźnik masy ciała

BMI = 133/1,89² = 37,23 kg/m²

Cel energetyczny

BMI 30–50: kcal na kg rzeczywistej masy ciała.

E = 11·133 = 1463 kcal/dobę

Odpowiedź

E = 1463 kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: trzepotanie przedsionków, przewodzenie 3:1

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 15 małych kratek, 1500 ÷ 15 ≈ 100 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,60 s.
3. Załamki P: brak; regularne fale trzepotania o kształcie zębów piły co 0,20 s (300 na minutę), 3 na każdy zespół QRS.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

trzepotanie przedsionków, przewodzenie 3:1

Odpowiedź

trzepotanie przedsionków, przewodzenie 3:1
12.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstoskurcz komorowy

Rytmy komorowe: częstoskurcz komorowy to seria co najmniej trzech szerokich (0,12 s lub więcej) zespołów pod rząd z częstością powyżej 100/min, zwykle 150–250/min, regularna, bez związanych załamków P. Migotanie komór to chaotyczny, nieregularny przebieg bez możliwych do zidentyfikowania załamków P, zespołów QRS ani załamków T i bez możliwej do policzenia częstości. Asystolia to prawie płaska linia bez czynności komór; płaską linię zawsze potwierdza się, sprawdzając pacjenta, elektrody, wzmocnienie oraz drugie odprowadzenie. W wytycznych resuscytacji VF i VT bez tętna to rytmy do defibrylacji, a asystolia nie.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 10 małych kratek, 1500 ÷ 10 ≈ 150 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,40 s.
3. Załamki P: nie da się ich zidentyfikować.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,16 s, szeroki (0,12 s lub więcej).

Interpretacja

częstoskurcz komorowy

Odpowiedź

częstoskurcz komorowy

W wytycznych resuscytacji VF i VT bez tętna to rytmy do defibrylacji. To jest wyłącznie ćwiczenie rozpoznawania.

13.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Taking an oral temperature just after the patient drank cold water

Dlaczego to jest odpowiedź

A cold drink lowers mouth temperature for a short time, so the reading will be falsely low. The nurse should ask the assistant to wait before measuring. The other actions are correct.

Odpowiedź

A · Taking an oral temperature just after the patient drank cold water
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · A child with chickenpox (varicella)

Dlaczego to jest odpowiedź

Varicella spreads by the airborne route (and contact), so it needs an airborne infection isolation room. Influenza, pertussis and mumps are spread mainly by droplets.

Odpowiedź

C · A child with chickenpox (varicella)
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Używanie nowej jałowej igły i strzykawki przy każdym wkłuciu do fiolki

Dlaczego to jest odpowiedź

Igły i strzykawki są jednorazowe. Użyta strzykawka może skazić fiolkę, a ogniska wirusowego zapalenia wątroby łączono z ponownym użyciem strzykawek. Fiolki jednodawkowe stosuje się u jednego pacjenta, a fiolki wielodawkowe w miarę możliwości przypisuje się do jednego pacjenta.

Odpowiedź

B · Używanie nowej jałowej igły i strzykawki przy każdym wkłuciu do fiolki
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Długimi szczypcami umieścić go w ołowianym pojemniku

Dlaczego to jest odpowiedź

Przemieszczonego źródła nigdy nie dotyka się ręką. Długie szczypce zapewniają dystans, ołowiany pojemnik osłania źródło, a inspektora ochrony radiologicznej informuje się natychmiast.

Odpowiedź

C · Długimi szczypcami umieścić go w ołowianym pojemniku
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Your stools may turn dark green or black

Dlaczego to jest odpowiedź

Oral iron commonly darkens the stools, which is harmless, but black tarry stools with abdominal pain should be reported. Milk, antacids and tea reduce absorption; vitamin C or orange juice can improve it.Sprawdzono w: Ferrograd C patient information leaflet (ferrous sulfate + vitamin C) · electronic medicines compendium (eMC), UK (2018)

Odpowiedź

C · Your stools may turn dark green or black
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · A stone blocking the common bile duct

Dlaczego to jest odpowiedź

A gallstone in the common bile duct (choledocholithiasis) obstructs bile flow, raising conjugated bilirubin and ALP. Fever with jaundice and pain suggests cholangitis, an emergency. Simple cholecystitis usually causes only mild liver test changes.Sprawdzono w: Choledocholithiasis · MedlinePlus (NIH) (2025); Cholangitis · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

A · A stone blocking the common bile duct

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals