Podstawy pielęgniarstwa i praktyka kliniczna: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 18 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Objętość dobowa
mL = kcal / (kcal/mL)
Żywienie ciągłe
mL/h = objętość dobowa / godziny karmienia
Karmienie bolusowe
mL na karmienie = objętość dobowa / liczba karmień
Dostarczona energia i białko
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Wolna woda
mL = objętość preparatu × frakcja wody
Idealna masa ciała (Devine)
mężczyźni 50 + 2,3 × (in − 60); kobiety 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m²
Żywienie pozajelitowe
glukoza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, emulsja tłuszczowa 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g białka / 6,25
Szybkość wlewu glukozy
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metoda

  1. Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
  2. Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
  3. Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
  4. Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
  5. Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

In the PQRST pain assessment, what does "Q" ask about?

  1. AWhether the pain is quieter at night
  2. BThe quality of the pain, such as sharp, dull or burning
  3. CThe quantity of analgesia the patient has already taken today
  4. DHow quickly the pain started
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Which feature suggests that a sore area is a moisture lesion rather than a pressure ulcer?

  1. AA dark area of necrotic tissue over the heel
  2. BA circular area of damage directly over the sacral bone
  3. CDiffuse, irregular redness in a skin fold, not over a bone
  4. DA deep wound with straight edges over the hip
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

During a red cell transfusion, when are serious acute reactions most likely to start?

  1. AAbout 24 hours later
  2. BIn the first 15 minutes
  3. COnly after the unit has finished
  4. DAfter the third unit only
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with long-standing COPD has an arterial blood gas with pH 7,37, a raised PaCO2 and a raised bicarbonate. How is this best described?

  1. AMixed metabolic and respiratory alkalosis
  2. BCompensated respiratory acidosis
  3. CAcute respiratory acidosis
  4. DUncompensated metabolic alkalosis
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną z HCO₃⁻ 12 mmol/L. Użyj wzoru Wintersa, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂ (środek zakresu) w mmHg.

HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 137, Cl⁻ 105 oraz HCO₃⁻ 15 mmol/L. Oblicz wskaźnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), używając AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Podaj dwa miejsca po przecinku.

Na⁺ 137 mmol/LCl⁻ 105 mmol/LHCO₃⁻ 15 mmol/L
wskaźnik delta =
7.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: zaburzony; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
8.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
63 g/L1,5 g/kg/dobę65 mL/h56 kg16 h/dobę5 g/miarkan = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie 56 kg potrzebuje 1,5 g białka na kg na dobę. Żywienie przez sondę zawiera 63 g białka na litr i biegnie z prędkością 65 mL/h przez 16 godzin na dobę. Odżywka białkowa w proszku dostarcza 5 g białka na miarkę. Ile miarek n na dobę potrzeba, aby pokryć niedobór? Zaokrąglij w górę do pełnej miarki.

56 kg1,5 g/kg/dobę63 g/L65 mL/h · 16 h5 g/miarka
n =
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
10 kgglukoza 10%40 mL/hGIR = ? mg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dziecko o masie 10 kg otrzymuje 10% glukozę z prędkością 40 mL/h. Oblicz szybkość wlewu glukozy GIR w mg/kg/min. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

10 kg10%40 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVmigotanie przedsionkówtrzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1tachykardia zatokowatrzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1migotanie przedsionków
  2. 2trzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1
  3. 3tachykardia zatokowa
  4. 4trzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVmigotanie komórczęstoskurcz komorowymigotanie przedsionkówtorsade de pointes

Rozpoznaj rytm na tym zapisie w odprowadzeniu II. Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1migotanie komór
  2. 2częstoskurcz komorowy
  3. 3migotanie przedsionków
  4. 4torsade de pointes
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient’s chest tube becomes disconnected from the drainage system. What should the nurse do first?

  1. AWait for the provider to arrive before doing anything else
  2. BRemove the tube and cover the site
  3. CPlace the end of the tube in a bottle of sterile water
  4. DClamp the tube for the rest of the shift
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A nurse must care for a patient with a radioactive implant. Which approach best limits the nurse’s exposure?

  1. ASpend longer in the room each time but visit less often during the shift
  2. BStand close to the patient to finish care faster
  3. CWear a surgical mask to block the radiation
  4. DLimit time in the room, keep as far away as possible and use shielding
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

An infant has had a cleft lip repair. Why are elbow restraints often used?

  1. ATo stop the infant’s hands reaching the mouth while still allowing arm movement
  2. BTo prevent the infant from sucking a pacifier
  3. CTo keep the infant from rolling over in the crib
  4. DTo hold the IV line in place during feeds and stop it being pulled out
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse who is not immune to chickenpox was exposed to a patient with varicella before precautions began. What usually happens?

  1. AThe nurse must take a two-week course of antibiotics to prevent the infection
  2. BThe nurse only needs to wear gloves for the next month
  3. CThe nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
  4. DThe nurse continues working with all patients as usual, including newborns
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

An older adult with chronic kidney disease starts trimethoprim-sulfamethoxazole for a urinary tract infection. Which electrolyte should be monitored closely?

  1. ASodium, because the drug causes heavy sodium retention
  2. BCalcium, because the drug binds calcium in the gut
  3. CPotassium, because trimethoprim can raise it
  4. DChloride, because the drug causes chloride loss
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Which patient should the nurse assess first?

  1. AHeart failure with a BNP lower than the result on admission
  2. BHypertension with a potassium of 3,6 mEq/L on a thiazide
  3. CChest pain with troponin rising from the first to the second sample
  4. DStable angina with a total cholesterol of 245 mg/dL (6,3 mmol/L)

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · The quality of the pain, such as sharp, dull or burning

Dlaczego to jest odpowiedź

PQRST covers Provoking or palliating factors, Quality, Region and radiation, Severity and Timing. Describing the quality helps identify the cause of the pain.

Odpowiedź

B · The quality of the pain, such as sharp, dull or burning
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Diffuse, irregular redness in a skin fold, not over a bone

Dlaczego to jest odpowiedź

Moisture lesions are usually superficial, diffuse and irregular, often in the natal cleft or skin folds. Pressure ulcers are typically over bony prominences and may have necrotic tissue.

Odpowiedź

C · Diffuse, irregular redness in a skin fold, not over a bone
3.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · In the first 15 minutes

Dlaczego to jest odpowiedź

Severe reactions such as ABO incompatibility and anaphylaxis usually begin early. The patient should be watched closely in the first 15 minutes, with observations repeated as per local policy.

Odpowiedź

B · In the first 15 minutes
4.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Compensated respiratory acidosis

Dlaczego to jest odpowiedź

Chronic CO2 retention is offset by the kidneys retaining bicarbonate, bringing the pH back to normal. A normal pH with high PaCO2 and high bicarbonate is a compensated respiratory acidosis.

Odpowiedź

B · Compensated respiratory acidosis
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 26 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Wzór Wintersa

PaCO₂ = 1,5·12 + 8 = 26 mmHg
zasięg: 24–28 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 26 mmHg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: wskaźnik delta = 0,5556

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 137 − (105 + 15) = 17

Wskaźnik delta

(17 − 12)/(24 − 15) = 5/9 = 0,5556

Odpowiedź

wskaźnik delta = 0,5556

Poniżej 1: dodatkowa kwasica z prawidłową luką anionową.

7.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 55

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 15 + 0 + 20 + 20 + 0 = 55

Odpowiedź

MFS = 55
8.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 15 + 0 + 20 + 0 + 0 = 35

Poziom ryzyka

35 → umiarkowane ryzyko

Odpowiedź

umiarkowane ryzyko
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: n = 4

Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Potrzebne białko

1,5·56 = 84 g/dobę

Białko z żywienia

65·16 = 1040 mL = 1,04 L
1,04·63 = 65,52 g/dobę

Niedobór

ΔP = 84 − 65,52 = 18,48 g

Miarki

18,48/5 = 3,696 → n = 4

Odpowiedź

n = 4
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: GIR = 6,67 mg/kg/min

Żywienie pozajelitowe: glukoza dostarcza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, a emulsja tłuszczowa podaną liczbę kcal/mL (2 kcal/mL dla 20%, 1,1 kcal/mL dla 10%). Gramy = % × mL/100. Kcal pozabiałkowe (NPC) = kcal z glukozy + tłuszczu; azot = białko/6,25. Szybkość infuzji glukozy (GIR) w mg/kg/min = mg glukozy/(kg × minuty). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie glukozy

10% = 100 mg/mL

Glukoza na minutę

100·40/60 = 66,67 mg/min

Na kilogram

GIR = 66,67/10 = 6,667 ≈ 6,67 mg/kg/min

Odpowiedź

GIR = 6,67 mg/kg/min

Skrót: GIR = % glukozy × mL/h/(6 × kg).

11.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: trzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 24 małych kratek, 1500 ÷ 24 ≈ 63 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,96 s.
3. Załamki P: brak; regularne fale trzepotania o kształcie zębów piły co 0,24 s (250 na minutę), 4 na każdy zespół QRS.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

trzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1

Odpowiedź

trzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1
12.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: migotanie komór

Rytmy komorowe: częstoskurcz komorowy to seria co najmniej trzech szerokich (0,12 s lub więcej) zespołów pod rząd z częstością powyżej 100/min, zwykle 150–250/min, regularna, bez związanych załamków P. Migotanie komór to chaotyczny, nieregularny przebieg bez możliwych do zidentyfikowania załamków P, zespołów QRS ani załamków T i bez możliwej do policzenia częstości. Asystolia to prawie płaska linia bez czynności komór; płaską linię zawsze potwierdza się, sprawdzając pacjenta, elektrody, wzmocnienie oraz drugie odprowadzenie. W wytycznych resuscytacji VF i VT bez tętna to rytmy do defibrylacji, a asystolia nie.

Pięć kroków

1. Częstość: brak możliwej do policzenia częstości komór.
2. Rytm: chaotyczny, bez powtarzającego się wzorca.
3. Załamki P: nie da się ich zidentyfikować.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: brak zespołów QRS.

Interpretacja

migotanie komór

Odpowiedź

migotanie komór

W wytycznych resuscytacji VF i VT bez tętna to rytmy do defibrylacji. To jest wyłącznie ćwiczenie rozpoznawania.

13.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Place the end of the tube in a bottle of sterile water

Dlaczego to jest odpowiedź

Putting the tube end in sterile water creates a temporary water seal until a new drainage system is connected. Long clamping can cause a tension pneumothorax, and the nurse does not remove the tube.

Odpowiedź

C · Place the end of the tube in a bottle of sterile water
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Limit time in the room, keep as far away as possible and use shielding

Dlaczego to jest odpowiedź

Radiation exposure falls with less time, more distance and shielding. Care is planned to be efficient, and a surgical mask does not protect against radiation.

Odpowiedź

D · Limit time in the room, keep as far away as possible and use shielding
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · To stop the infant’s hands reaching the mouth while still allowing arm movement

Dlaczego to jest odpowiedź

Elbow restraints keep the elbows straight so the infant cannot touch the suture line. They are removed regularly, one at a time, for skin checks and movement under supervision.

Odpowiedź

A · To stop the infant’s hands reaching the mouth while still allowing arm movement
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy

Dlaczego to jest odpowiedź

A non-immune worker exposed to varicella may become infectious before the rash appears, so they are usually excluded from patient contact for the incubation period, and post-exposure vaccination or other measures may be offered.

Odpowiedź

C · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Potassium, because trimethoprim can raise it

Dlaczego to jest odpowiedź

Trimethoprim blocks sodium channels in the collecting duct, reducing potassium excretion, much like amiloride. Hyperkalemia is more likely in older adults, with kidney disease, or with ACE inhibitors, ARBs or spironolactone.Sprawdzono w: Trimethoprim-Sulfamethoxazole · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Trimethoprim is a potassium-sparing diuretic like amiloride and causes hyperkalemia in high-risk patients (abstract) · PubMed (NLM) / Am J Ther (1997)

Odpowiedź

C · Potassium, because trimethoprim can raise it
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Chest pain with troponin rising from the first to the second sample

Dlaczego to jest odpowiedź

A rising troponin with chest pain indicates acute myocardial injury, possibly infarction, which needs urgent assessment and treatment. High cholesterol is a long-term risk, a falling BNP shows improvement, and a potassium of 3,6 mEq/L is normal.Sprawdzono w: Troponin Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Odpowiedź

C · Chest pain with troponin rising from the first to the second sample

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals