Podstawy pielęgniarstwa i praktyka kliniczna: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 18 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Objętość dobowa
mL = kcal / (kcal/mL)
Żywienie ciągłe
mL/h = objętość dobowa / godziny karmienia
Karmienie bolusowe
mL na karmienie = objętość dobowa / liczba karmień
Dostarczona energia i białko
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Wolna woda
mL = objętość preparatu × frakcja wody
Idealna masa ciała (Devine)
mężczyźni 50 + 2,3 × (in − 60); kobiety 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m²
Żywienie pozajelitowe
glukoza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, emulsja tłuszczowa 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g białka / 6,25
Szybkość wlewu glukozy
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metoda

  1. Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
  2. Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
  3. Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
  4. Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
  5. Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

How is a 24-hour urine collection started?

  1. AOnly urine passed at night is collected
  2. BA sample is taken every four hours and the rest discarded
  3. CThe first urine of the morning is discarded and the time noted, then all urine is kept
  4. DThe first urine of the morning is kept and the rest of the day's urine is discarded
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Zdolny do decydowania dorosły pacjent prosi pielęgniarkę, by nie mówiła rodzinie o jego rozpoznaniu nowotworu. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. AUszanować prośbę i nie przekazywać informacji rodzinie
  2. BPoprosić lekarza, by mimo to powiedział rodzinie
  3. CPowiedzieć rodzinie tylko wtedy, gdy zapyta wprost
  4. DPowiedzieć rodzinie, bo krewni mają prawo wiedzieć o poważnym rozpoznaniu
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient on haemodialysis has an arteriovenous fistula in the left arm. Which nursing care is correct?

  1. AAvoid blood pressure readings and blood samples on that arm
  2. BUse the fistula arm for routine IV cannulas
  3. CKeep the arm raised and still at all times
  4. DApply a tight bandage over the fistula at night to protect it
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

After a viral illness, a patient has sharp chest pain that is worse lying flat and eased by sitting forward. What is the most likely cause?

  1. APericarditis
  2. BAortic dissection
  3. CPulmonary oedema
  4. DStable angina
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 132 mmol/L, glukoza 18,1 mmol/L i mocznik 13,2 mmol/L. Oblicz osmolalność surowicy Osm = 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, zaokrąglając do liczby całkowitej.

Na⁺ 132 mmol/Lglukoza 18,1 mmol/Lmocznik 13,2 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Gazometria do ćwiczeń pokazuje zasadowicę metaboliczną z HCO₃⁻ 43 mmol/L. Użyj oczekiwanego PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂.

HCO₃⁻ 43 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 8/min, SpO₂ 99% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 88/52 mmHg, tętno 110/min, przytomny, temperatura 34,8 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 8SpO₂ 99%O₂SBP 88HR 110AT 34,8 °C
NEWS2 =
8.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 5. minucie po urodzeniu u noworodka z zadania obserwuje się: sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele, brak czynności serca, brak reakcji na bodźce, wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego i brak oddychania. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
1,5 kcal/mL35 kcal/kg/dobę? mL/h70 kg24 h/dobę

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły o masie 70 kg (BMI poniżej 30) potrzebuje 35 kcal/kg/dobę. Żywienie przez sondę dostarcza 1,5 kcal/mL i biegnie przez pompę 24 godzin na dobę. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie w mL/h? Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

70 kg35 kcal/kg/dobę1,5 kcal/mL24 h
R = mL/h
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
118 kg188 cmmężczyznaBMI = kg/m²P = ? g/dobę

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent w stanie krytycznym (mężczyzna) ma 188 cm wzrostu i waży 118 kg. Protokół ćwiczeniowy zakłada 2 g białka na kg idealnej masy ciała (Devine) na dobę, jeśli BMI wynosi od 30 do poniżej 40 kg/m², oraz 2,5 g/kg idealnej masy ciała na dobę, jeśli BMI wynosi 40 kg/m² lub więcej. Oblicz docelową podaż białka P w g/dobę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

188 cm118 kgmężczyznaBMI 30–40: 2 g/kg IBWBMI ≥ 40: 2,5 g/kg IBW
P = g/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVprzyspieszony rytm węzłowytrzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1tachykardia zatokowaczęstoskurcz nadkomorowy (SVT)

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1przyspieszony rytm węzłowy
  2. 2trzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1
  3. 3tachykardia zatokowa
  4. 4częstoskurcz nadkomorowy (SVT)
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVtorsade de pointestrzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1rytm idiowentrykularnyczęstoskurcz nadkomorowy (SVT)

Rozpoznaj rytm na tym zapisie w odprowadzeniu II. Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1torsade de pointes
  2. 2trzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1
  3. 3rytm idiowentrykularny
  4. 4częstoskurcz nadkomorowy (SVT)
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient on a continuous IV heparin infusion has new black, tarry stools and an aPTT well above the target range. What should the nurse do first?

  1. AOffer an iron-rich meal to replace the lost blood
  2. BGive a dose of vitamin K by mouth
  3. CCheck the pump rate and leave the infusion running
  4. DStop the heparin infusion and inform the provider
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

After surgery, a patient who has taken long-term steroids becomes hypotensive and weak, and the blood pressure does not rise with IV fluids. Which problem should the nurse suspect?

  1. AAn allergic reaction to the anesthetic
  2. BAdrenal crisis from steroid withdrawal
  3. CFluid overload from too much IV fluid
  4. DNormal tiredness after anesthesia
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Która technika zdejmowania rękawiczek jest prawidłowa?

  1. AŚciągnąć obie rękawiczki jednocześnie, chwytając za opuszki palców
  2. BUmyć dłonie w rękawiczkach i użyć rękawiczek ponownie do następnej czynności
  3. CZdjąć pierwszą, chwytając za jej zewnętrzną stronę, a następnie wsunąć nieosłonięty palec pod mankiet drugiej
  4. DZdjąć drugą rękawiczkę, chwytając jej zewnętrzną stronę gołą ręką, a potem umyć ręce
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Pielęgniarka przybywa na miejsce pożaru na korytarzu, a pożar się rozprzestrzenia. W pobliskich salach przebywają pacjenci. Co powinna zrobić po uruchomieniu alarmu?

  1. AOtworzyć wszystkie drzwi i okna, aby dym mógł ujść
  2. BZabrać pacjentów na parter najbliższą windą
  3. CPróbować samodzielnie ugasić rozprzestrzeniający się pożar gaśnicą
  4. DZamknąć drzwi i przemieścić zagrożonych pacjentów poziomo za drzwi przeciwpożarowe
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient on a heparin infusion has an aPTT below the target range on the protocol. What should the nurse do?

  1. AContinue the same rate and recheck the aPTT in a few days
  2. BSwitch the infusion to oral warfarin without a prescription
  3. CAdjust the rate as the protocol directs and recheck as scheduled
  4. DStop the infusion and give protamine sulfate as quickly as possible
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient without diabetes in the ICU with sepsis has a glucose of 260 mg/dL (14,4 mmol/L) and an HbA1c of 5,2%. What is the best interpretation?

  1. AType 1 diabetes from autoimmune damage
  2. BLong-standing undiagnosed type 2 diabetes
  3. CStress hyperglycemia from acute illness
  4. DA meter error, because HbA1c is normal

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · The first urine of the morning is discarded and the time noted, then all urine is kept

Dlaczego to jest odpowiedź

The patient empties the bladder at the start and that urine is discarded. All urine for the next 24 hours is kept, including a final void at the end time.

Odpowiedź

C · The first urine of the morning is discarded and the time noted, then all urine is kept
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Uszanować prośbę i nie przekazywać informacji rodzinie

Dlaczego to jest odpowiedź

Pacjent zdolny do decydowania sam decyduje, kto może otrzymać informacje o jego zdrowiu. Pielęgniarka może zbadać powody pacjenta i zaoferować wsparcie, ale musi uszanować jego wolę.

Odpowiedź

A · Uszanować prośbę i nie przekazywać informacji rodzinie
3.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Avoid blood pressure readings and blood samples on that arm

Dlaczego to jest odpowiedź

The fistula arm is protected from pressure, cannulas and blood tests to prevent damage and clotting. Nurses check for a palpable thrill and audible bruit, which show it is working.

Odpowiedź

A · Avoid blood pressure readings and blood samples on that arm
4.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Pericarditis

Dlaczego to jest odpowiedź

Pericarditis typically causes sharp, positional chest pain relieved by sitting forward, sometimes with a pericardial rub. Viral infection is a common cause.

Odpowiedź

A · Pericarditis
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Osm = 295 mOsm/kg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Obliczona osmolalność

Osm = 2·132 + 18,1 + 13,2 = 295,3 ≈ 295 mOsm/kg

Odpowiedź

Osm = 295 mOsm/kg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 51,1 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane PaCO₂

0,7·43 + 21 = 51,1 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 51,1 mmHg

Wzrost ma granicę: samo wyrównanie rzadko podnosi PaCO₂ powyżej około 55 mmHg.

7.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 12

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 8/min → 3
SpO₂ 99% → 0
na tlenie → 2
SBP 88 mmHg → 3
HR 110/min → 1
przytomny (A) → 0
T 34,8 °C → 3

Dodaj

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 3 + 1 + 0 + 3 = 12

Odpowiedź

NEWS2 = 12
8.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele → 0
Tętno: 0 → 0
Reakcja na bodźce: brak reakcji na bodźce → 0
Aktywność: wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego → 0
Oddychanie: brak oddychania → 0

Dodaj

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Interpretacja

0 → niski

Odpowiedź

niski

Przy wyniku poniżej 7 w 5. minucie ocenę zwykle powtarza się co 5 minut do 20. minuty.

9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: R = 68 mL/h

Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Potrzebna energia

E = 35·70 = 2450 kcal/dobę

Objętość dobowa

V = 2450/1,5 = 1633 mL/dobę

Szybkość pompy

R = 1633/24 = 68,06 ≈ 68 mL/h

Odpowiedź

R = 68 mL/h
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: P = 164 g/dobę

Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Otyłość w stanie krytycznym (ASPEN/SCCM 2016): BMI = masa ciała/wzrost² (kg/m²). Docelowa podaż białka to 2 g/kg idealnej masy ciała na dobę przy BMI 30–40 i do 2,5 g/kg idealnej masy ciała na dobę przy BMI 40 i więcej. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Wskaźnik masy ciała

BMI = 118/1,88² = 33,39 kg/m²

Idealna masa ciała (Devine)

188 cm/2,54 = 74,02 in
IBW = 50 + 2,3·(74,02 − 60) = 82,24 kg

Cel białkowy

BMI od 30 do poniżej 40: 2 g na kg idealnej masy ciała.

P = 2·82,24 = 164,5 ≈ 164 g/dobę

Odpowiedź

P = 164 g/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstoskurcz nadkomorowy (SVT)

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC. Tachykardie z wąskimi zespołami i pauzy: częstoskurcz nadkomorowy (SVT) to regularny częstoskurcz o częstości około 150–250/min z wąskimi zespołami QRS; załamki P zwykle nie są widoczne, bo są ukryte w zespole QRS lub załamku T. Tachykardia zatokowa u dorosłego w spoczynku zwykle nie przekracza około 150/min i ma widoczny załamek P przed każdym QRS; trzepotanie przedsionków z przewodzeniem 2:1 często ma częstość około 150/min i pokazuje załamki piłokształtne. W zatrzymaniu zatokowym węzeł zatokowy na chwilę przestaje wyładowywać: pojawia się pauza bez załamka P i bez QRS, której długość nie jest całkowitą wielokrotnością cykli P–P (pauza równa dokładnie dwóm lub trzem cyklom wskazuje raczej na blok zatokowo-przedsionkowy).

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 8 małych kratek, 1500 ÷ 8 ≈ 188 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,32 s.
3. Załamki P: niewidoczne; przy tej częstości są ukryte w zespołach QRS lub w załamkach T.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,06 s, wąski (poniżej 0,12 s), więc rytm pochodzi z miejsca powyżej komór.

Interpretacja

częstoskurcz nadkomorowy (SVT)

Odpowiedź

częstoskurcz nadkomorowy (SVT)
12.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: torsade de pointes

Dalsze rytmy komorowe: torsade de pointes to wielokształtny częstoskurcz komorowy, zwykle 150–250/min, w którym szerokie zespoły zmieniają wysokość i skręcają się wokół linii podstawowej, przez kilka uderzeń skierowane w górę, a potem w dół. Podręczniki wiążą go z wydłużonym odstępem QT, a lekiem wskazywanym w wytycznych resuscytacji jest siarczan magnezu. Rytm idiowentrykularny to komorowy rytm zastępczy: regularny, z szerokim QRS (0,12 s lub więcej), bez załamków P, o częstości 20–40/min (przyspieszony rytm idiowentrykularny ma 40–100/min). Jednokształtny VT ma identyczne szerokie zespoły przy częstości powyżej 100/min. VF jest chaotyczne, bez żadnego powtarzającego się zespołu.

Pięć kroków

1. Częstość: bardzo szybka, zespoły są oddalone o około 6 małych kratek (około 250 na minutę).
2. Rytm: szybki i z grubsza regularny, ale wysokość i kierunek zespołów zmieniają się w powtarzającym się wzorze wrzeciona.
3. Załamki P: nie da się ich zidentyfikować.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: szeroki i wielokształtny; zespoły skręcają się wokół linii podstawowej, przez kilka uderzeń skierowane w górę, a potem w dół.

Interpretacja

torsade de pointes

Odpowiedź

torsade de pointes

Torsade de pointes to wielokształtny VT związany z wydłużonym odstępem QT. To wyłącznie ćwiczenie rozpoznawania.

13.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Stop the heparin infusion and inform the provider

Dlaczego to jest odpowiedź

Black, tarry stools suggest upper GI bleeding, and a high aPTT shows too much anticoagulation. The nurse stops the heparin, checks vital signs and informs the provider, who may prescribe protamine sulfate. Vitamin K reverses warfarin, not heparin.

Odpowiedź

D · Stop the heparin infusion and inform the provider
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Adrenal crisis from steroid withdrawal

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients on long-term steroids may not make enough cortisol to cope with surgical stress. Refractory hypotension suggests adrenal crisis, which needs urgent IV hydrocortisone as prescribed.

Odpowiedź

B · Adrenal crisis from steroid withdrawal
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Zdjąć pierwszą, chwytając za jej zewnętrzną stronę, a następnie wsunąć nieosłonięty palec pod mankiet drugiej

Dlaczego to jest odpowiedź

Zewnętrzna strona rękawiczek jest skażona, dlatego dotyka ona wyłącznie drugiej rękawiczki; goła dłoń dotyka tylko wewnętrznej strony drugiej rękawiczki. Następnie wykonuje się higienę rąk. Rękawiczek nigdy nie myje się ani nie używa ponownie.

Odpowiedź

C · Zdjąć pierwszą, chwytając za jej zewnętrzną stronę, a następnie wsunąć nieosłonięty palec pod mankiet drugiej
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Zamknąć drzwi i przemieścić zagrożonych pacjentów poziomo za drzwi przeciwpożarowe

Dlaczego to jest odpowiedź

Zamknięcie drzwi spowalnia rozprzestrzenianie się dymu i ognia. Pacjentów w bezpośrednim niebezpieczeństwie przemieszcza się poziomo do bezpiecznej strefy za drzwiami przeciwpożarowymi, a w razie potrzeby dalej ewakuuje. Wind się nie używa, a rozprzestrzeniający się pożar pozostawia się strażakom.

Odpowiedź

D · Zamknąć drzwi i przemieścić zagrożonych pacjentów poziomo za drzwi przeciwpożarowe
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Adjust the rate as the protocol directs and recheck as scheduled

Dlaczego to jest odpowiedź

A subtherapeutic aPTT means the patient is not fully anticoagulated and is at risk of clot extension. Weight-based heparin protocols specify a bolus and/or rate increase and when to recheck. The nurse follows the protocol and documents the change.Sprawdzono w: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026); Partial thromboplastin time (PTT) - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

C · Adjust the rate as the protocol directs and recheck as scheduled
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Stress hyperglycemia from acute illness

Dlaczego to jest odpowiedź

Stress hormones and inflammation raise glucose in acute illness, even without diabetes. A normal HbA1c shows that glucose was normal over the previous months. Stress hyperglycemia is still treated, usually with insulin, because it worsens outcomes.Sprawdzono w: Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

C · Stress hyperglycemia from acute illness

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals