Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.
Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.
Interpretacja zapisu rytmu EKG
Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.
Ustalanie priorytetów i delegowanie
Metoda
Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).
Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Metoda
Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).
Wartości laboratoryjne i elektrolity
Metoda
Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.
2Zadania do ćwiczenia
1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni
A patient with capacity wants to leave hospital against medical advice. What should the nurse do?
AExplain the risks, inform the doctor and document the discussion
BHide the patient's clothes so they cannot leave
CLet them go without telling anyone
DLock the ward door to keep the patient in until the doctor arrives
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny
Which simple measure helps reduce the risk of delirium in an older inpatient?
AMaking sure they have their glasses and hearing aids
BKeeping the lights on all night
CLimiting visits from family members
DMoving them to a different bed every night to vary their surroundings
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni
Which finding with a groin hernia needs urgent surgical review?
AThe lump has been present for several years without pain
BThe lump disappears completely when the patient lies down flat
CThe lump has become painful and tender and cannot be pushed back
DThe lump gets bigger when the patient coughs
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny
Starszy pacjent ze złamaniem szyjki kości udowej dwa dni po urazie staje się duszny i splątany, z wybroczynową wysypką na klatce piersiowej. Jakie powikłanie należy podejrzewać?
AZespół zatoru tłuszczowego
BZespół ciasnoty przedziałów powięziowych
COdleżynę
DZakażenie układu moczowego
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,55, PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa) oraz HCO₃⁻ 42 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest zasadowica metaboliczna. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.
pH 7,55PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa)HCO₃⁻ 42 mmol/L
1niewyrównane
2częściowo wyrównane
3całkowicie wyrównane
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
Na poziomie morza gazometria do ćwiczeń pobrana przy 21% tlenu pokazuje PaO₂ 71 mmHg (9,5 kPa) oraz PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa). Użyj PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, aby znaleźć Gradient A–a.
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 11/min, SpO₂ 86% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 88/52 mmHg, tętno 114/min, przytomny, temperatura 37,1 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?
RR 11SpO₂ 86%powietrzeSBP 88HR 114AT 37,1 °C
NEWS2 =
8.Skale oceny klinicznejTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: doskonałe; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.
1brak ryzyka
2niewielkie ryzyko
3umiarkowane ryzyko
4wysokie ryzyko
5bardzo wysokie ryzyko
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie 70 kg ma cel płynowy 35 mL/kg/dobę i otrzymuje wszystkie płyny przez sondę żywieniową. Preparat zawiera 76% wolnej wody i biegnie z prędkością 85 mL/h przez 20 godzin na dobę. Pozostałą część płynów podaje się jako przepłukania wodą co 4 godzin. Jaka objętość V przypada na jedno przepłukanie? Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.
70 kg35 mL/kg/dobę76%85 mL/h · 20 hco 4 h
V = mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent w stanie krytycznym (kobieta) ma 156 cm wzrostu i waży 120 kg. Protokół ćwiczeniowy zakłada 2 g białka na kg idealnej masy ciała (Devine) na dobę, jeśli BMI wynosi od 30 do poniżej 40 kg/m², oraz 2,5 g/kg idealnej masy ciała na dobę, jeśli BMI wynosi 40 kg/m² lub więcej. Oblicz docelową podaż białka P w g/dobę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.
Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.
odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
1rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)
2prawidłowy rytm zatokowy
3migotanie przedsionków
4blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
Rozpoznaj rytm na tym zapisie w odprowadzeniu II. Kliknij odpowiedź.
odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
1częstoskurcz komorowy
2trzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1
3migotanie komór
4migotanie przedsionków
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni
Which postoperative patient should the nurse see first?
APain of 4/10 one hour after an oral analgesic
BDressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min
CAsking when the urinary catheter will be removed
DWants help with washing her hair before her visitors arrive this afternoon
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny
After surgery, a patient who has taken long-term steroids becomes hypotensive and weak, and the blood pressure does not rise with IV fluids. Which problem should the nurse suspect?
AFluid overload from too much IV fluid
BAdrenal crisis from steroid withdrawal
CAn allergic reaction to the anesthetic
DNormal tiredness after anesthesia
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni
A nurse has been fit-tested for an N95 respirator. What should the nurse do each time it is put on?
APerform a user seal check
BArrange a new fit test
CWear a surgical mask underneath it
DMoisten the edges so it seals better
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny
A nurse who is not immune to chickenpox was exposed to a patient with varicella before precautions began. What usually happens?
AThe nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
BThe nurse must take a two-week course of antibiotics to prevent the infection
CThe nurse only needs to wear gloves for the next month
DThe nurse continues working with all patients as usual, including newborns
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni
Który czynnik najprawdopodobniej zwiększy stężenie litu u pacjenta?
AOdwodnienie lub nagłe zmniejszenie podaży sodu
BPrzyjmowanie każdej dawki z posiłkiem zamiast przed nim
CPicie większej niż zwykle ilości płynów w upalną pogodę
DSpożywanie większej niż zwykle ilości soli przez kilka dni
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny
A patient has fever, chills, flank pain and costovertebral angle tenderness. Urinalysis shows many white cells and white cell casts. Which condition is most likely?
ANephrotic syndrome
BSimple cystitis
CAcute pyelonephritis
DGlomerulonephritis
3Roztwory
1.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: A · Explain the risks, inform the doctor and document the discussion
Dlaczego to jest odpowiedź
An adult with capacity can discharge themselves. The nurse explains the risks, involves the doctor, offers follow-up and documents the decision; detaining them would be unlawful.
Odpowiedź
A · Explain the risks, inform the doctor and document the discussion
2.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: A · Making sure they have their glasses and hearing aids
Dlaczego to jest odpowiedź
Sensory aids, orientation, good sleep, hydration, mobility and family involvement all help prevent delirium. Frequent moves and poor sleep make it more likely.
Odpowiedź
A · Making sure they have their glasses and hearing aids
3.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: C · The lump has become painful and tender and cannot be pushed back
Dlaczego to jest odpowiedź
An irreducible, painful, tender hernia, especially with vomiting, suggests incarceration or strangulation. This is a surgical emergency because the trapped bowel can become ischaemic.
Odpowiedź
C · The lump has become painful and tender and cannot be pushed back
4.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: A · Zespół zatoru tłuszczowego
Dlaczego to jest odpowiedź
Zator tłuszczowy pojawia się zwykle 24–72 godziny po złamaniu kości długiej lub miednicy, z triadą: niewydolność oddechowa, zmiany neurologiczne i wysypka wybroczynowa.
Odpowiedź
A · Zespół zatoru tłuszczowego
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej
Odpowiedź: częściowo wyrównane
Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.
ROME, wartość po wartości
pH 7,55: zasadowica krwi (powyżej 7,45)
PaCO₂ 50 mmHg: wysoki (35–45)
HCO₃⁻ 42 mmol/L: wysoki (22–26)
Wyrównanie
częściowo wyrównane
Odpowiedź
częściowo wyrównane
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej
Odpowiedź: Gradient A–a = 37,48 mmHg
Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.
Oceń każdy parametr
RR 11/min → 1
SpO₂ 86% → 3
na powietrzu → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 114/min → 2
przytomny (A) → 0
T 37,1 °C → 0
Dodaj
NEWS2 = 1 + 3 + 0 + 3 + 2 + 0 + 0 = 9
Odpowiedź
NEWS2 = 9
8.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: brak ryzyka
Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.
Oceń każdą podskalę
percepcja sensoryczna: bez zaburzeń → 4
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: czasami chodzi → 3
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: doskonałe → 4
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2
Dodaj
Suma w skali Braden = 4 + 4 + 3 + 2 + 4 + 2 = 19
Poziom ryzyka
19 → brak ryzyka
Odpowiedź
brak ryzyka
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego
Odpowiedź: V = 193 mL
Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Cel płynowy
35·70 = 2450 mL/dobę
Wolna woda z preparatu
85·20 = 1700 mL
1700·0,76 = 1292 mL
Woda, której jeszcze potrzeba
2450 − 1292 = 1158 mL/dobę
Objętość jednego przepłukania
24/4 = 6 przepłukania
V = 1158/6 = 193 mL
Odpowiedź
V = 193 mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego
Odpowiedź: P = 122 g/dobę
Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Otyłość w stanie krytycznym (ASPEN/SCCM 2016): BMI = masa ciała/wzrost² (kg/m²). Docelowa podaż białka to 2 g/kg idealnej masy ciała na dobę przy BMI 30–40 i do 2,5 g/kg idealnej masy ciała na dobę przy BMI 40 i więcej. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Wskaźnik masy ciała
BMI = 120/1,56² = 49,31 kg/m²
Idealna masa ciała (Devine)
156 cm/2,54 = 61,42 in
IBW = 45,5 + 2,3·(61,42 − 60) = 48,76 kg
Cel białkowy
BMI 40 lub więcej: 2,5 g na kg należnej masy ciała.
P = 2,5·48,76 = 121,9 ≈ 122 g/dobę
Odpowiedź
P = 122 g/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKG
Odpowiedź: rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)
Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.
Pięć kroków
1. Częstość: 7 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 70 na minutę.
2. Rytm: regularny (0,92 s) z wyjątkiem pobudzeń przedwczesnych i przerwy po każdym z nich.
3. Załamki P: dodatnie przed każdym wąskim zespołem QRS; brak przed przedwczesnymi szerokimi pobudzeniami.
4. Odstęp PR: 0,16 s, stały, w granicach 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s w pobudzeniach zatokowych; pobudzenia przedwczesne są szerokie (0,16 s) i dziwaczne, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę.
Interpretacja
rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)
Odpowiedź
rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)
12.Interpretacja zapisu rytmu EKG
Odpowiedź: migotanie komór
Rytmy komorowe: częstoskurcz komorowy to seria co najmniej trzech szerokich (0,12 s lub więcej) zespołów pod rząd z częstością powyżej 100/min, zwykle 150–250/min, regularna, bez związanych załamków P. Migotanie komór to chaotyczny, nieregularny przebieg bez możliwych do zidentyfikowania załamków P, zespołów QRS ani załamków T i bez możliwej do policzenia częstości. Asystolia to prawie płaska linia bez czynności komór; płaską linię zawsze potwierdza się, sprawdzając pacjenta, elektrody, wzmocnienie oraz drugie odprowadzenie. W wytycznych resuscytacji VF i VT bez tętna to rytmy do defibrylacji, a asystolia nie.
Pięć kroków
1. Częstość: brak możliwej do policzenia częstości komór.
2. Rytm: chaotyczny, bez powtarzającego się wzorca.
3. Załamki P: nie da się ich zidentyfikować.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: brak zespołów QRS.
Interpretacja
migotanie komór
Odpowiedź
migotanie komór
W wytycznych resuscytacji VF i VT bez tętna to rytmy do defibrylacji. To jest wyłącznie ćwiczenie rozpoznawania.
13.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: B · Dressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min
Dlaczego to jest odpowiedź
Heavy fresh bleeding with a rising heart rate suggests hemorrhage and early shock. The other patients have routine needs that can wait.
Odpowiedź
B · Dressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: B · Adrenal crisis from steroid withdrawal
Dlaczego to jest odpowiedź
Patients on long-term steroids may not make enough cortisol to cope with surgical stress. Refractory hypotension suggests adrenal crisis, which needs urgent IV hydrocortisone as prescribed.
Odpowiedź
B · Adrenal crisis from steroid withdrawal
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: A · Perform a user seal check
Dlaczego to jest odpowiedź
A fit test confirms that a model and size suit the person. A user seal check, breathing in and out to feel for leaks at the edges, is done every time the respirator is put on.
Odpowiedź
A · Perform a user seal check
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: A · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
Dlaczego to jest odpowiedź
A non-immune worker exposed to varicella may become infectious before the rash appears, so they are usually excluded from patient contact for the incubation period, and post-exposure vaccination or other measures may be offered.
Odpowiedź
A · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: A · Odwodnienie lub nagłe zmniejszenie podaży sodu
Dlaczego to jest odpowiedź
Gdy w organizmie brakuje sodu lub wody, nerki zatrzymują więcej sodu, a wraz z nim lit, więc jego stężenie rośnie. NLPZ, diuretyki tiazydowe i inhibitory konwertazy angiotensyny mogą również zwiększać stężenie litu.
Odpowiedź
A · Odwodnienie lub nagłe zmniejszenie podaży sodu
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: C · Acute pyelonephritis
Dlaczego to jest odpowiedź
White cell casts show that the inflammation is in the kidney itself, not just the bladder. With fever and flank pain this indicates pyelonephritis. Glomerulonephritis typically causes red cell casts, and nephrotic syndrome causes heavy protein loss.Sprawdzono w:Urinary casts · MedlinePlus (NIH) (2025); Glomerulonephritis · MedlinePlus (NIH) (2025)