Podstawy pielęgniarstwa i praktyka kliniczna: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 18 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Objętość dobowa
mL = kcal / (kcal/mL)
Żywienie ciągłe
mL/h = objętość dobowa / godziny karmienia
Karmienie bolusowe
mL na karmienie = objętość dobowa / liczba karmień
Dostarczona energia i białko
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Wolna woda
mL = objętość preparatu × frakcja wody
Idealna masa ciała (Devine)
mężczyźni 50 + 2,3 × (in − 60); kobiety 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m²
Żywienie pozajelitowe
glukoza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, emulsja tłuszczowa 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g białka / 6,25
Szybkość wlewu glukozy
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metoda

  1. Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
  2. Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
  3. Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
  4. Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
  5. Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Why are patients with a new ileostomy at risk of dehydration?

  1. AThe output is liquid and contains a lot of water and salt
  2. BThey are not allowed to drink for several weeks after surgery
  3. CThe colon removes too much water from the stool
  4. DThe stoma absorbs water from the body
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A healthcare assistant (nursing assistant) has recorded a blood pressure of 82/50 mmHg during routine observations but did not report it. What should the registered nurse do first?

  1. ATalk to the healthcare assistant about reporting
  2. BRepeat the observations at the next routine time
  3. CComplete an incident report
  4. DAssess the patient straight away
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Pacjent z marskością wątroby staje się splątany i senny, z drżeniem trzepoczącym rąk. Jakie powikłanie jest prawdopodobne?

  1. AEncefalopatia wątrobowa
  2. BWyłącznie upojenie alkoholowe
  3. CUdar
  4. DHipoglikemia wywołana insuliną
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Pacjent długotrwale przyjmujący steroidy jest w ciężkim stanie po wymiotach i pominięciu dawek, z hipotensją i splątaniem. Jaki stan nagły należy rozważyć?

  1. APrzełom tarczycowy
  2. BPrzełom nadnerczowy
  3. CHiperkalcemię
  4. DMoczówkę prostą
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,37PaCO₂mmHg354532HCO₃⁻mmol/L222618niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,37, PaCO₂ 32 mmHg (4,3 kPa) oraz HCO₃⁻ 18 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest kwasica metaboliczna. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,37PaCO₂ 32 mmHg (4,3 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Na poziomie morza gazometria do ćwiczeń pobrana przy 21% tlenu pokazuje PaO₂ 72 mmHg (9,6 kPa) oraz PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa). Użyj PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, aby znaleźć Gradient A–a.

FiO₂ 21%PaO₂ 72 mmHg (9,6 kPa)PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa)
Gradient A–a = mmHg
7.Skale oceny klinicznejŚredni
E3 / 4+V3 / 5+M? / 6GCS 8?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta ćwiczebna zapisuje GCS 8, z E3 i V3. Jaką ocenę ruchową M zapisano i którą odpowiedź opisuje? Podaj liczbę.

GCS 8E3V3
M =
8.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele, brak czynności serca, brak reakcji na bodźce, wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego i brak oddychania. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
1,5 kcal/mL76% wolna woda90 mL/hco 4 h62 kg · 35 mL/kg/dobę20 h/dobęV = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie 62 kg ma cel płynowy 35 mL/kg/dobę i otrzymuje wszystkie płyny przez sondę żywieniową. Preparat zawiera 76% wolnej wody i biegnie z prędkością 90 mL/h przez 20 godzin na dobę. Pozostałą część płynów podaje się jako przepłukania wodą co 4 godzin. Jaka objętość V przypada na jedno przepłukanie? Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

62 kg35 mL/kg/dobę76%90 mL/h · 20 hco 4 h
V = mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
24 hglukoza 17,5%1000 mLaminokwasy 4%1000 mLtłuszcze 10%250 mL · 1,1 kcal/mLglukoza 3,4 kcal/gaminokwasy 4 kcal/gE = ? kcal

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W ciągu 24 godzin pacjent otrzymuje 1000 mL żywienia pozajelitowego o stężeniach końcowych 17,5% glukozy i 4% aminokwasów oraz 250 mL 10% emulsji tłuszczowej (1,1 kcal/mL). Oblicz całkowitą energię E, którą pacjent otrzymuje, w kcal na dobę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

1000 mLglukoza 17,5%aminokwasy 4%tłuszcze 250 mL · 1,1 kcal/mL
E = kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Bazetta QTc = QT/√RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVrytm węzłowyblok AV III stopnia (całkowity)blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)blok AV II stopnia typu II

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje zaburzenie przewodzenia między przedsionkami a komorami. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1rytm węzłowy
  2. 2blok AV III stopnia (całkowity)
  3. 3blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)
  4. 4blok AV II stopnia typu II
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A nurse teaches a patient to use an incentive spirometer. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will breathe in slowly and deeply through the mouthpiece.”
  2. B“I will try to hold my breath for a few seconds at the top.”
  3. C“I will use it several times every hour while awake.”
  4. D“I will blow into it as hard and fast as I can.”
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Podczas ciągłego żywienia przez zgłębnik pacjent nagle zaczyna kaszleć, ma duszność, a SpO₂ spada. Jakie jest pierwsze działanie pielęgniarki?

  1. AUłożyć pacjenta płasko, aby odpoczął
  2. BZatrzymać żywienie, posadzić pacjenta w pozycji pionowej i ocenić oddychanie
  3. CZwiększyć szybkość żywienia, aby skończyło się szybciej
  4. DPrzepłukać zgłębnik 50 mL wody, a następnie kontynuować żywienie jak poprzednio
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A peripheral IV site is red, warm and tender along the vein. What should the nurse do?

  1. AIncrease the infusion rate to finish the bag sooner
  2. BApply a warm pack and keep using the same site
  3. CFlush the catheter harder to clear the vein and keep using the same site
  4. DRemove the catheter and insert a new one at another site if still needed
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

An IV bag from the pharmacy holds the correct drug, but the label shows another patient’s name. What should the nurse do?

  1. AAsk the patient whether it is fine to use the bag
  2. BCross out the name and write in the correct patient’s name
  3. CNot hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy
  4. DHang it, because the drug and dose are correct
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Dlaczego niskie stężenie wapnia całkowitego należy interpretować ostrożnie u pacjenta z niską albuminą w surowicy?

  1. AAlbuminę i wapń oznacza się tą samą reakcją chemiczną, więc zawsze spadają razem
  2. BNiska albumina zawsze powoduje prawdziwą, objawową hipokalcemię
  3. CDużo wapnia jest związane z albuminą, więc wapń całkowity spada, nawet jeśli wapń zjonizowany jest prawidłowy
  4. DNiska albumina sprawia, że każde oznaczenie wapnia jest niedokładne i bezużyteczne
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

The nurse teaches a patient with severe neutropenia after chemotherapy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll avoid people who have a cold or the flu"
  2. B"I'll wash my hands before eating and after the toilet"
  3. C"I'll call the clinic if my temperature rises"
  4. D"I'll check my temperature rectally to be accurate"

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · The output is liquid and contains a lot of water and salt

Dlaczego to jest odpowiedź

The colon normally reabsorbs water and salt. An ileostomy bypasses it, so high output can quickly cause dehydration and low sodium; output is monitored and fluids encouraged.

Odpowiedź

A · The output is liquid and contains a lot of water and salt
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Assess the patient straight away

Dlaczego to jest odpowiedź

A low blood pressure may mean deterioration, so the nurse assesses the patient at once and escalates if needed. Feedback to the assistant and reporting follow afterwards.

Odpowiedź

D · Assess the patient straight away
3.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Encefalopatia wątrobowa

Dlaczego to jest odpowiedź

Encefalopatia wątrobowa powoduje splątanie i asteriksję. Zwykle stosuje się laktulozę, by zmniejszyć wchłanianie amoniaku, oraz leczy czynniki wyzwalające, takie jak zakażenie czy krwawienie.

Odpowiedź

A · Encefalopatia wątrobowa
4.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Przełom nadnerczowy

Dlaczego to jest odpowiedź

Pominięcie dawek steroidów w czasie choroby może wywołać przełom nadnerczowy ze wstrząsem, wymiotami i splątaniem. Leczy się go pilnie pozajelitowym hydrokortyzonem i płynami.

Odpowiedź

B · Przełom nadnerczowy
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: całkowicie wyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,37: w zakresie 7,35–7,45
PaCO₂ 32 mmHg: niski (35–45)
HCO₃⁻ 18 mmol/L: niski (22–26)

Wyrównanie

Klinicznie sprawdź też oczekiwaną kompensację: wzór Wintersa przewiduje PaCO₂ 33–37 mmHg, więc zmierzone 32 mmHg wskazuje na dodatkowa zasadowica oddechowa (zaburzenie mieszane). Powyższa odpowiedź to klasyfikacja egzaminacyjna metodą ROME.

całkowicie wyrównane

Odpowiedź

całkowicie wyrównane
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Gradient A–a = 40,23 mmHg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Tlen pęcherzykowy

PAO₂ = 0,21·713 − 30/0,8 = 149,7 − 37,5 = 112,2 mmHg

Gradient

A–a = 112,2 − 72 = 40,23 mmHg

Odpowiedź

Gradient A–a = 40,23 mmHg
7.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: M = 2

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Ocena ruchowa

M = 8 − 3 − 3 = 2
M2: wyprost rąk i nóg (wyprost nieprawidłowy)

Odpowiedź

M = 2
8.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele → 0
Tętno: 0 → 0
Reakcja na bodźce: brak reakcji na bodźce → 0
Aktywność: wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego → 0
Oddychanie: brak oddychania → 0

Dodaj

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Interpretacja

0 → niski

Odpowiedź

niski
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: V = 134 mL

Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Cel płynowy

35·62 = 2170 mL/dobę

Wolna woda z preparatu

90·20 = 1800 mL
1800·0,76 = 1368 mL

Woda, której jeszcze potrzeba

2170 − 1368 = 802 mL/dobę

Objętość jednego przepłukania

24/4 = 6 przepłukania
V = 802/6 = 133,7 ≈ 134 mL

Odpowiedź

V = 134 mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: E = 1030 kcal/dobę

Żywienie pozajelitowe: glukoza dostarcza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, a emulsja tłuszczowa podaną liczbę kcal/mL (2 kcal/mL dla 20%, 1,1 kcal/mL dla 10%). Gramy = % × mL/100. Kcal pozabiałkowe (NPC) = kcal z glukozy + tłuszczu; azot = białko/6,25. Szybkość infuzji glukozy (GIR) w mg/kg/min = mg glukozy/(kg × minuty). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Gramy glukozy i aminokwasów

glukoza: 17,5·1000/100 = 175 g
aminokwasy: 4·1000/100 = 40 g

Kilokalorie z poszczególnych składników

glukoza: 175·3,4 = 595 kcal
aminokwasy: 40·4 = 160 kcal
tłuszcze: 250·1,1 = 275 kcal

Energia całkowita

E = 595 + 160 + 275 = 1030 kcal/dobę

Odpowiedź

E = 1030 kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,51 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 12,5 × 0,04 = 0,50 s
RR = 24 × 0,04 = 0,96 s

Wzór Bazetta

QTc = 0,50/√0,96 = 0,50/0,9798 = 0,51 s

Odpowiedź

QTc = 0,51 s

Powyżej 0,50 s: znacznie wydłużony. (510 ms)

12.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok AV III stopnia (całkowity)

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 31 małych kratek, 1500 ÷ 31 ≈ 48 na minutę.
2. Rytm: R–R regularny (1,24 s) i P–P regularny (0,72 s), ale oba są od siebie niezależne.
3. Załamki P: dodatnie i regularne z częstością 83 na minutę, ale niezwiązane z zespołami QRS; niektóre są ukryte w zespole QRS lub w załamku T.
4. Odstęp PR: zmienia się z pobudzenia na pobudzenie; nie ma stałej zależności.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

blok AV III stopnia (całkowity)

Odpowiedź

blok AV III stopnia (całkowity)

Bloki typu II i III stopnia mogą nagle się pogłębić, dlatego podręczniki uznają je za poważniejsze niż typ I.

13.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · “I will blow into it as hard and fast as I can.”

Dlaczego to jest odpowiedź

An incentive spirometer is used by breathing in slowly and deeply, then holding the breath briefly. Blowing into it does not expand the lungs.

Odpowiedź

D · “I will blow into it as hard and fast as I can.”
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Zatrzymać żywienie, posadzić pacjenta w pozycji pionowej i ocenić oddychanie

Dlaczego to jest odpowiedź

Kaszel, duszność i spadająca saturacja podczas żywienia przez zgłębnik sugerują aspirację lub przemieszczenie zgłębnika. Żywienie zatrzymuje się natychmiast, pacjenta sadza się, ocenia się drogi oddechowe i oddychanie, w razie potrzeby stosuje się odsysanie i tlen, a lekarz zostaje poinformowany. Położenie zgłębnika sprawdza się przed wznowieniem żywienia.

Odpowiedź

B · Zatrzymać żywienie, posadzić pacjenta w pozycji pionowej i ocenić oddychanie
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Remove the catheter and insert a new one at another site if still needed

Dlaczego to jest odpowiedź

Redness, warmth and tenderness along the vein indicate phlebitis, which can lead to infection. The catheter is removed and, if IV access is still needed, a new one is placed at a different site.

Odpowiedź

D · Remove the catheter and insert a new one at another site if still needed
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Not hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy

Dlaczego to jest odpowiedź

A label with another patient’s name means the bag may be meant for someone else or may differ in other ways. The nurse does not use it, returns it and reports the issue so the error can be investigated.

Odpowiedź

C · Not hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Dużo wapnia jest związane z albuminą, więc wapń całkowity spada, nawet jeśli wapń zjonizowany jest prawidłowy

Dlaczego to jest odpowiedź

Około 40–45% wapnia jest związane z białkami osocza, głównie z albuminą. Gdy albumina jest niska, wapń całkowity spada, choć wapń zjonizowany może być prawidłowy. Obraz rzeczywisty daje wapń skorygowany lub oznaczony wapń zjonizowany.Sprawdzono w: Hypocalcemia (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Odpowiedź

C · Dużo wapnia jest związane z albuminą, więc wapń całkowity spada, nawet jeśli wapń zjonizowany jest prawidłowy
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · "I'll check my temperature rectally to be accurate"

Dlaczego to jest odpowiedź

Rectal temperatures, suppositories and enemas are avoided in neutropenia, because injury to the rectal mucosa can let bacteria into the blood. Prompt reporting of fever, hand hygiene and avoiding sick contacts are correct.

Odpowiedź

D · "I'll check my temperature rectally to be accurate"

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals