Podstawy pielęgniarstwa i praktyka kliniczna: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 18 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Objętość dobowa
mL = kcal / (kcal/mL)
Żywienie ciągłe
mL/h = objętość dobowa / godziny karmienia
Karmienie bolusowe
mL na karmienie = objętość dobowa / liczba karmień
Dostarczona energia i białko
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Wolna woda
mL = objętość preparatu × frakcja wody
Idealna masa ciała (Devine)
mężczyźni 50 + 2,3 × (in − 60); kobiety 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m²
Żywienie pozajelitowe
glukoza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, emulsja tłuszczowa 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g białka / 6,25
Szybkość wlewu glukozy
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metoda

  1. Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
  2. Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
  3. Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
  4. Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
  5. Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

When is a sputum sample for culture best collected?

  1. AAfter the first few doses of antibiotics
  2. BIn the morning, from a deep cough, before antibiotics start
  3. CAt any time, using saliva from the mouth
  4. DIn the evening, after the patient has eaten and drunk
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Pacjent po operacji o masie 70 kg z cewnikiem oddaje od trzech godzin 20 mL moczu na godzinę. Jaka jest najlepsza interpretacja?

  1. AWielomocz wymagający ograniczenia płynów
  2. BPrawidłowa diureza po operacji
  3. CNiedrożny cewnik, który można bezpiecznie zostawić do przeglądu przez poranny zespół
  4. DSkąpomocz, który należy eskalować, bo diureza jest poniżej 0,5 mL/kg/h
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient who injects drugs has a fever, a new heart murmur and small dark lines under the nails. What is the likely diagnosis?

  1. AMyocardial infarction
  2. BRheumatic fever
  3. CInfective endocarditis
  4. DPericarditis
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

U pacjenta po dużej operacji ciśnienie tętnicze spada, tętno rośnie, a brzuch jest obrzęknięty i napięty, choć opatrunek rany jest suchy. Co należy podejrzewać?

  1. AKrwawienie wewnętrzne
  2. BPrawidłowy obrzęk pooperacyjny niebudzący obaw
  3. CZaparcie
  4. DZakażenie układu moczowego
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,37PaCO₂mmHg354556HCO₃⁻mmol/L222631niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,37, PaCO₂ 56 mmHg (7,5 kPa) oraz HCO₃⁻ 31 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest kwasica oddechowa. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,37PaCO₂ 56 mmHg (7,5 kPa)HCO₃⁻ 31 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,16PaCO₂mmHg354538HCO₃⁻mmol/L222613prawidłowe wyrównaniedodatkowa kwasica oddechowadodatkowa zasadowica oddechowa

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną: pH 7,16, PaCO₂ 38 mmHg (5,1 kPa), HCO₃⁻ 13 mmol/L. Porównaj zmierzone PaCO₂ ze wzorem Wintersa. Kliknij swoją interpretację.

pH 7,16PaCO₂ 38 mmHg (5,1 kPa)HCO₃⁻ 13 mmol/L
  1. 1prawidłowe wyrównanie
  2. 2dodatkowa kwasica oddechowa
  3. 3dodatkowa zasadowica oddechowa
7.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: zaburzony; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
8.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: zaburzony; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
44 g/L1,5 g/kg/dobę60 mL/h52 kg24 h/dobęΔP = ? g

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie 52 kg potrzebuje 1,5 g białka na kg na dobę. Żywienie przez sondę zawiera 44 g białka na litr i biegnie z prędkością 60 mL/h przez 24 godzin na dobę. Ile gramów dodatkowego białka ΔP na dobę nadal jest potrzebne? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

52 kg1,5 g/kg/dobę44 g/L60 mL/h · 24 h
ΔP = g/dobę
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
24 hglukoza 15%2400 mLaminokwasy 4%2400 mLtłuszcze 20%100 mL · 2 kcal/mLglukoza 3,4 kcal/gaminokwasy 4 kcal/gNPC = ? kcal

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W ciągu 24 godzin pacjent otrzymuje 2400 mL żywienia pozajelitowego o stężeniach końcowych 15% glukozy i 4% aminokwasów oraz 100 mL 20% emulsji tłuszczowej (2 kcal/mL). Oblicz energię niebiałkową NPC w kcal na dobę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

2400 mLglukoza 15%aminokwasy 4%tłuszcze 100 mL · 2 kcal/mL
NPC = kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVbradykardia zatokowarytm zatokowy z zatrzymaniem zatokowymprawidłowy rytm zatokowyblok AV II stopnia typu II

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1bradykardia zatokowa
  2. 2rytm zatokowy z zatrzymaniem zatokowym
  3. 3prawidłowy rytm zatokowy
  4. 4blok AV II stopnia typu II
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje blok AV, więc przedsionki i komory pracują z różną częstością. Zmierz odstęp P–P i znajdź częstość przedsionków w uderzeniach na minutę (metoda 1500, liczba całkowita).

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
częstość przedsionków = bpm
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Asystent pielęgniarski zgłasza, że ciśnienie tętnicze pacjenta wynosi 168/98 mmHg (wcześniej 130/80), a pacjent ma ból głowy. Co powinna zrobić RN?

  1. APoprosić asystenta o podanie teraz doraźnego leku hipotensyjnego
  2. BUdokumentować wartość i kontynuować rozdawanie leków
  3. CPoprosić asystenta o ponowny pomiar ciśnienia za godzinę
  4. DOcenić pacjenta, ponownie zmierzyć ciśnienie tętnicze i poszukać objawów
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A toddler with tetralogy of Fallot becomes very blue and breathless while crying. What should the nurse do first?

  1. APlace the child in a knee-to-chest position
  2. BGive a large drink of water to calm the child
  3. CLay the child flat on their back
  4. DEncourage the child to keep crying to open the lungs
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Co powinna zrobić pielęgniarka po przypadkowym zachlapaniu oczu krwią pacjenta?

  1. ANajpierw delikatnie przetrzeć oczy czystą, suchą chusteczką, aby usunąć krew
  2. BNatychmiast przepłukać oczy dużą ilością wody lub soli fizjologicznej, a następnie zgłosić zdarzenie
  3. CDokończyć zabieg, a zdarzenie zgłosić następnego dnia
  4. DZakropić oczy antybiotykiem i nikomu o tym nie mówić
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient with dementia is often found at the exit doors trying to leave the unit. Which measure is most appropriate?

  1. AUse an electronic wander alert, supervise closely and offer meaningful activity
  2. BGive a sedative each time the patient goes to the door
  3. CKeep the patient in a chair with a vest restraint
  4. DLock the patient alone in a single room so that they cannot reach the exit doors
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient scheduled for surgery this morning has a potassium of 3,0 mEq/L on pre-operative tests. What should the nurse do?

  1. ARepeat the test after the surgery is finished
  2. BSend the patient to surgery without comment
  3. CReport it to the surgical team before surgery
  4. DGive an oral potassium dose without a prescription
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient using an insulin pump has a glucose of 300 mg/dL (16,7 mmol/L) that has not fallen 2 hours after a correction bolus through the pump. Blood ketones are 1,8 mmol/L. What is the most likely problem and action?

  1. ARebound after a hypo; give fast-acting carbohydrate and recheck in 15 minutes
  2. BInsulin delivery failure; inject a correction dose by pen and change the set
  3. CInsulin overdose from the pump; suspend the pump and stop all insulin for a day
  4. DNormal pump function; wait for the next mealtime bolus to lower the glucose

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · In the morning, from a deep cough, before antibiotics start

Dlaczego to jest odpowiedź

An early-morning sample from deep in the chest gives the best yield. Saliva is not sputum, and antibiotics can stop organisms growing in the lab.

Odpowiedź

B · In the morning, from a deep cough, before antibiotics start
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Skąpomocz, który należy eskalować, bo diureza jest poniżej 0,5 mL/kg/h

Dlaczego to jest odpowiedź

Dla dorosłego o masie 70 kg 0,5 mL/kg/h to 35 mL/h. Diureza 20 mL/h przez kilka godzin sugeruje słabą perfuzję nerek lub ostre uszkodzenie nerek. Sprawdź cewnik i eskaluj.

Odpowiedź

D · Skąpomocz, który należy eskalować, bo diureza jest poniżej 0,5 mL/kg/h
3.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Infective endocarditis

Dlaczego to jest odpowiedź

Infective endocarditis causes fever and a new or changing murmur, sometimes with splinter haemorrhages. Several sets of blood cultures are taken before long-course IV antibiotics.

Odpowiedź

C · Infective endocarditis
4.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Krwawienie wewnętrzne

Dlaczego to jest odpowiedź

Hemodynamiczne objawy wstrząsu ze wzdęciem brzucha sugerują krwotok do jamy brzusznej, nawet bez widocznej utraty krwi. Konieczna jest pilna ocena chirurgiczna.

Odpowiedź

A · Krwawienie wewnętrzne
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: całkowicie wyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,37: w zakresie 7,35–7,45
PaCO₂ 56 mmHg: wysoki (35–45)
HCO₃⁻ 31 mmol/L: wysoki (22–26)

Wyrównanie

całkowicie wyrównane

Odpowiedź

całkowicie wyrównane
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: dodatkowa kwasica oddechowa

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane PaCO₂

1,5·13 + 8 = 27,5 → 25,5–29,5 mmHg

Porównaj

zmierzone: 38 mmHg → dodatkowa kwasica oddechowa

Odpowiedź

dodatkowa kwasica oddechowa
7.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 60

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 15 + 0 + 0 + 20 + 0 = 60

Odpowiedź

MFS = 60
8.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysokie ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 15 + 30 + 0 + 20 + 0 = 90

Poziom ryzyka

90 → wysokie ryzyko

Odpowiedź

wysokie ryzyko
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: ΔP = 14,6 g/dobę

Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Potrzebne białko

1,5·52 = 78 g/dobę

Białko z żywienia

60·24 = 1440 mL = 1,44 L
1,44·44 = 63,36 g/dobę

Niedobór

ΔP = 78 − 63,36 = 14,64 ≈ 14,6 g/dobę

Odpowiedź

ΔP = 14,6 g/dobę
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: NPC = 1424 kcal/dobę

Żywienie pozajelitowe: glukoza dostarcza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, a emulsja tłuszczowa podaną liczbę kcal/mL (2 kcal/mL dla 20%, 1,1 kcal/mL dla 10%). Gramy = % × mL/100. Kcal pozabiałkowe (NPC) = kcal z glukozy + tłuszczu; azot = białko/6,25. Szybkość infuzji glukozy (GIR) w mg/kg/min = mg glukozy/(kg × minuty). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Gramy glukozy i aminokwasów

glukoza: 15·2400/100 = 360 g
aminokwasy: 4·2400/100 = 96 g

Kilokalorie z poszczególnych składników

glukoza: 360·3,4 = 1224 kcal
aminokwasy: 96·4 = 384 kcal
tłuszcze: 100·2 = 200 kcal

Energia niebiałkowa

NPC = 1224 + 200 = 1424 kcal/dobę

Odpowiedź

NPC = 1424 kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: rytm zatokowy z zatrzymaniem zatokowym

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC. Tachykardie z wąskimi zespołami i pauzy: częstoskurcz nadkomorowy (SVT) to regularny częstoskurcz o częstości około 150–250/min z wąskimi zespołami QRS; załamki P zwykle nie są widoczne, bo są ukryte w zespole QRS lub załamku T. Tachykardia zatokowa u dorosłego w spoczynku zwykle nie przekracza około 150/min i ma widoczny załamek P przed każdym QRS; trzepotanie przedsionków z przewodzeniem 2:1 często ma częstość około 150/min i pokazuje załamki piłokształtne. W zatrzymaniu zatokowym węzeł zatokowy na chwilę przestaje wyładowywać: pojawia się pauza bez załamka P i bez QRS, której długość nie jest całkowitą wielokrotnością cykli P–P (pauza równa dokładnie dwóm lub trzem cyklom wskazuje raczej na blok zatokowo-przedsionkowy).

Pięć kroków

1. Częstość: 7 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 70 na minutę.
2. Rytm: regularny (R–R 0,72 s) z wyjątkiem jednej pauzy trwającej 1,72 s, która nie jest całkowitą wielokrotnością cykli P–P.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym QRS; podczas pauzy nie ma żadnego załamka P.
4. Odstęp PR: 0,16 s, stały, w granicach 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

rytm zatokowy z zatrzymaniem zatokowym

Odpowiedź

rytm zatokowy z zatrzymaniem zatokowym
12.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstość przedsionków = 83 bpm

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Częstość przedsionków

P–P = 18 małych kratek = 0,72 s → 1500 ÷ 18 = 83,33 ≈ 83 na minutę

Częstość komór

R–R = 49 małych kratek = 1,96 s → 1500 ÷ 49 = 30,61 ≈ 31 na minutę

Odpowiedź

częstość przedsionków = 83 bpm

Odpowiedź

częstość przedsionków = 83 bpm

Blok AV III stopnia z szerokozespołowym rytmem zastępczym komorowym (zwykle 20–40 na minutę).

13.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Ocenić pacjenta, ponownie zmierzyć ciśnienie tętnicze i poszukać objawów

Dlaczego to jest odpowiedź

Nagły wzrost z bólem głowy to zmiana, którą RN musi ocenić. Czekanie godzinę opóźnia opiekę, a personel pomocniczy nie podaje leków ani nie decyduje o leczeniu.

Odpowiedź

D · Ocenić pacjenta, ponownie zmierzyć ciśnienie tętnicze i poszukać objawów
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Place the child in a knee-to-chest position

Dlaczego to jest odpowiedź

In a hypercyanotic (“tet”) spell, the knee-chest position raises systemic vascular resistance and sends more blood to the lungs. Oxygen and prescribed medication follow.

Odpowiedź

A · Place the child in a knee-to-chest position
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Natychmiast przepłukać oczy dużą ilością wody lub soli fizjologicznej, a następnie zgłosić zdarzenie

Dlaczego to jest odpowiedź

Błony śluzowe płucze się natychmiast dużą ilością wody lub soli fizjologicznej, np. przy stanowisku do płukania oczu. Ekspozycję zgłasza się od razu, aby ocenić ryzyko i rozważyć leczenie poekspozycyjne.

Odpowiedź

B · Natychmiast przepłukać oczy dużą ilością wody lub soli fizjologicznej, a następnie zgłosić zdarzenie
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Use an electronic wander alert, supervise closely and offer meaningful activity

Dlaczego to jest odpowiedź

Wander alert systems, close supervision, orientation and activity reduce the risk of elopement without restricting the patient. Seclusion, restraints and sedation used for convenience are not appropriate.

Odpowiedź

A · Use an electronic wander alert, supervise closely and offer meaningful activity
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Report it to the surgical team before surgery

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypokalemia increases the risk of arrhythmias during anesthesia and can prolong muscle weakness. Abnormal pre-operative results are reported to the surgeon and anesthetist, who decide whether to correct it or delay surgery.Sprawdzono w: Hypokalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Odpowiedź

C · Report it to the surgical team before surgery
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Insulin delivery failure; inject a correction dose by pen and change the set

Dlaczego to jest odpowiedź

A high glucose that does not respond to a pump bolus, with rising ketones, suggests a kinked, blocked or dislodged cannula. Because pumps use only rapid-acting insulin, DKA can develop within hours. The usual advice is to give a correction dose by pen or syringe, change the infusion set, check glucose and ketones often, and seek help if ketones keep rising or vomiting starts.

Odpowiedź

B · Insulin delivery failure; inject a correction dose by pen and change the set

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals