Podstawy pielęgniarstwa i praktyka kliniczna: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 18 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Objętość dobowa
mL = kcal / (kcal/mL)
Żywienie ciągłe
mL/h = objętość dobowa / godziny karmienia
Karmienie bolusowe
mL na karmienie = objętość dobowa / liczba karmień
Dostarczona energia i białko
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Wolna woda
mL = objętość preparatu × frakcja wody
Idealna masa ciała (Devine)
mężczyźni 50 + 2,3 × (in − 60); kobiety 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m²
Żywienie pozajelitowe
glukoza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, emulsja tłuszczowa 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g białka / 6,25
Szybkość wlewu glukozy
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metoda

  1. Zapisz, o co pytają: prędkość pompy, objętość, kilokalorie, gramy białka lub wody.
  2. Zamień energię na objętość wzorem mL = kcal/(kcal/mL), a objętość na białko wzorem litry × g/L.
  3. Dla prędkości dziel przez rzeczywistą liczbę godzin podawania, a dla bolusa przez liczbę karmień.
  4. Dla zapotrzebowania pomnóż kcal/kg lub g/kg przez masę wskazaną w zasadzie; należną masę ciała znajdź wzorem Devine’a: 50 lub 45,5 + 2,3 × (cale − 60).
  5. Dla PN oblicz gramy jako % × mL/100, a następnie użyj 3,4 kcal/g dla glukozy, 4 kcal/g dla aminokwasów i podanych kcal/mL dla tłuszczu.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Which patient is at greatest risk of injury from a heat pack?

  1. AA patient with reduced sensation from diabetic neuropathy
  2. BA patient with a sore lower back after gardening
  3. CA young adult with a stiff neck after sleeping in an awkward position
  4. DA patient with period pain
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

During tracheal suction a patient's SpO₂ falls from 95% to 85% and the heart rate drops. What should the nurse do?

  1. AContinue until all the secretions have been removed from the airway
  2. BStop suctioning and give oxygen until the patient recovers
  3. CIncrease the suction pressure to finish faster
  4. DInsert the catheter further into the airway
3.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

How does CPAP help a patient with obstructive sleep apnoea?

  1. AIt keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure
  2. BIt removes excess carbon dioxide from the lungs by gentle suction
  3. CIt delivers bronchodilator drugs deep into the lungs overnight
  4. DIt strengthens the breathing muscles during the day
4.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with several days of vomiting and diarrhoea has low blood pressure, low urine output and a rising creatinine. Which description fits best?

  1. APre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume
  2. BIntrinsic kidney injury from glomerulonephritis, treated with high-dose steroids
  3. CChronic kidney disease, treated with long-term dialysis three times a week
  4. DPost-renal acute kidney injury from obstruction, treated with a catheter
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 147 mmol/L, glukoza 22,2 mmol/L i mocznik 15 mmol/L. Oblicz osmolalność surowicy Osm = 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, zaokrąglając do liczby całkowitej.

Na⁺ 147 mmol/Lglukoza 22,2 mmol/Lmocznik 15 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,15PaCO₂mmHg354542HCO₃⁻mmol/L222614prawidłowe wyrównaniedodatkowa kwasica oddechowadodatkowa zasadowica oddechowa

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną: pH 7,15, PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa), HCO₃⁻ 14 mmol/L. Porównaj zmierzone PaCO₂ ze wzorem Wintersa. Kliknij swoją interpretację.

pH 7,15PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa)HCO₃⁻ 14 mmol/L
  1. 1prawidłowe wyrównanie
  2. 2dodatkowa kwasica oddechowa
  3. 3dodatkowa zasadowica oddechowa
7.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy na zawołanie, mówi zdaniami, ale jest splątany, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: cofanie kończyny przed uciskiem (prawidłowe zgięcie). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
8.Skale oceny klinicznejTrudny
niedowagaprawidłowa masa ciałanadwagaotyłość I stopniaotyłość II stopniaotyłość III stopnia

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 41 kg i ma wzrost 161 cm. Oblicz BMI i kliknij kategorię masy ciała według WHO.

41 kg161 cm
  1. 1niedowaga
  2. 2prawidłowa masa ciała
  3. 3nadwaga
  4. 4otyłość I stopnia
  5. 5otyłość II stopnia
  6. 6otyłość III stopnia
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoŚredni
2 kcal/mL70% wolna woda85 mL/hco 6 h61 kg · 30 mL/kg/dobę20 h/dobęV = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie 61 kg ma cel płynowy 30 mL/kg/dobę i otrzymuje wszystkie płyny przez sondę żywieniową. Preparat zawiera 70% wolnej wody i biegnie z prędkością 85 mL/h przez 20 godzin na dobę. Pozostałą część płynów podaje się jako przepłukania wodą co 6 godzin. Jaka objętość V przypada na jedno przepłukanie? Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

61 kg30 mL/kg/dobę70%85 mL/h · 20 hco 6 h
V = mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowegoTrudny
24 hglukoza 10%1000 mLaminokwasy 4%1000 mLtłuszcze 20%250 mL · 2 kcal/mLglukoza 3,4 kcal/gaminokwasy 4 kcal/gNPC = ? kcal

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W ciągu 24 godzin pacjent otrzymuje 1000 mL żywienia pozajelitowego o stężeniach końcowych 10% glukozy i 4% aminokwasów oraz 250 mL 20% emulsji tłuszczowej (2 kcal/mL). Oblicz energię niebiałkową NPC w kcal na dobę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

1000 mLglukoza 10%aminokwasy 4%tłuszcze 250 mL · 2 kcal/mL
NPC = kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Bazetta QTc = QT/√RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
12.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVstawkarytmzałamki POdstęp PRCzas trwania QRS

Zinterpretuj ten zapis w odprowadzeniu II, stosując pięć kroków po kolei: częstość, rytm, załamki P, odstęp PR, czas trwania QRS. Na którym kroku znajdujesz pierwszą nieprawidłowość? Kliknij go.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1stawka
  2. 2rytm
  3. 3załamki P
  4. 4Odstęp PR
  5. 5Czas trwania QRS
13.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Pielęgniarka, która zwykle pracuje na oddziale położniczym, zostaje oddelegowana na oddział chorób wewnętrznych dla dorosłych. Którego pacjenta najodpowiedniej jej przydzielić?

  1. APacjenta z ciągłym wlewem insuliny z powodu kwasicy ketonowej
  2. BPacjenta ze świeżą tracheostomią
  3. CPacjenta z zapaleniem płuc, stabilnego na doustnych antybiotykach
  4. DPacjenta z czynnym krwawieniem z górnego odcinka przewodu pokarmowego
14.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Four stable patients need routine morning care. To reduce the spread of infection, which patient should the nurse visit first?

  1. AA patient with neutropenia after chemotherapy
  2. BA patient with influenza on droplet precautions
  3. CA patient with C. difficile diarrhea
  4. DA patient with an MRSA wound infection
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Który odpad opatrunkowy należy wyrzucić do odpadów medycznych (zakaźnych)?

  1. ANieużyty, nadal zamknięty opatrunek po upływie terminu ważności
  2. BOpatrunek nasiąknięty płynem z zakażonej rany
  3. CZewnętrzne papierowe opakowanie jałowego zestawu opatrunkowego
  4. DCzysty ręcznik papierowy użyty do osuszenia rąk
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Only one airborne infection isolation room (negative pressure) is free. Which newly admitted patient should be placed in it?

  1. AA patient with C. difficile diarrhea
  2. BA patient with suspected active pulmonary tuberculosis
  3. CA patient with confirmed seasonal influenza and a cough
  4. DA patient with an MRSA wound infection
17.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with hyperkalemia received IV regular insulin with dextrose. Which result must the nurse monitor closely over the next hours?

  1. AHemoglobin, because insulin causes red cell loss
  2. BBlood glucose, because hypoglycemia can occur
  3. CSerum calcium, because it falls sharply
  4. DSerum sodium, because it rises quickly
18.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient's AST is about twice the ALT, both moderately raised, and the GGT is high. Which cause is most likely?

  1. AAcute viral hepatitis A
  2. BAlcohol-related liver disease
  3. CAcute myocardial infarction
  4. DGallstone blocking the bile duct

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · A patient with reduced sensation from diabetic neuropathy

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients who cannot feel heat properly, such as those with neuropathy, spinal injury or reduced consciousness, can be burned without noticing. Their skin needs extra checks or heat should be avoided.

Odpowiedź

A · A patient with reduced sensation from diabetic neuropathy
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Stop suctioning and give oxygen until the patient recovers

Dlaczego to jest odpowiedź

Suction removes oxygen and can stimulate the vagus nerve, causing hypoxia and bradycardia. The nurse stops, oxygenates and lets the patient recover before trying again.

Odpowiedź

B · Stop suctioning and give oxygen until the patient recovers
3.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · It keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure

Dlaczego to jest odpowiedź

Continuous positive airway pressure acts as a splint for the upper airway, preventing collapse and apnoeas. Patients should bring their CPAP machine into hospital.

Odpowiedź

A · It keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure
4.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Pre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume

Dlaczego to jest odpowiedź

Fluid loss reduces kidney perfusion, causing pre-renal AKI. Prompt fluid replacement can restore function before the kidney tissue itself is damaged.

Odpowiedź

A · Pre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume
5.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Osm = 331 mOsm/kg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Obliczona osmolalność

Osm = 2·147 + 22,2 + 15 = 331,2 ≈ 331 mOsm/kg

Odpowiedź

Osm = 331 mOsm/kg
6.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: dodatkowa kwasica oddechowa

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane PaCO₂

1,5·14 + 8 = 29 → 27–31 mmHg

Porównaj

zmierzone: 42 mmHg → dodatkowa kwasica oddechowa

Odpowiedź

dodatkowa kwasica oddechowa
7.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: otwiera oczy na zawołanie → 3
V: mówi zdaniami, ale jest splątany → 4
M: cofanie kończyny przed uciskiem (prawidłowe zgięcie) → 4

Dodaj

GCS = 3 + 4 + 4 = 11

Ciężkość

GCS 11 → umiarkowane

Odpowiedź

umiarkowane
8.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niedowaga

Wskaźnik masy ciała: BMI = masa ciała (kg)/wzrost (m)², przy czym wzrost najpierw przelicza się na metry. Dla funtów i cali BMI = 703 × masa ciała (lb)/wzrost (in)². Kategorie WHO dla dorosłych: poniżej 18,5 niedowaga, 18,5–24,9 prawidłowa masa ciała, 25,0–29,9 nadwaga, 30,0–34,9 otyłość I stopnia, 35,0–39,9 otyłość II stopnia i 40 lub więcej otyłość III stopnia.

BMI

BMI = 41/1,61² = 15,82

Kategoria

niedowaga

Odpowiedź

niedowaga
9.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: V = 160 mL

Zapotrzebowanie i wolna woda: zapotrzebowanie energetyczne często szacuje się jako kcal/kg/dobę × masa ciała, a zapotrzebowanie na białko jako g/kg/dobę × masa ciała. Preparat jest tylko częściowo wodą, więc jego wolna woda = objętość × frakcja wody; przepłukania wodą uzupełniają resztę dobowego celu płynowego. Należna masa ciała (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg na każdy cal powyżej 5 stóp (60 in) dla mężczyzn oraz 45,5 kg + 2,3 kg na cal powyżej 60 in dla kobiet; 1 in = 2,54 cm. Wzór jest przeznaczony dla dorosłych o wzroście co najmniej 152,4 cm (5 ft). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Cel płynowy

30·61 = 1830 mL/dobę

Wolna woda z preparatu

85·20 = 1700 mL
1700·0,7 = 1190 mL

Woda, której jeszcze potrzeba

1830 − 1190 = 640 mL/dobę

Objętość jednego przepłukania

24/6 = 4 przepłukania
V = 640/4 = 160 mL

Odpowiedź

V = 160 mL
10.Obliczenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

Odpowiedź: NPC = 840 kcal/dobę

Żywienie pozajelitowe: glukoza dostarcza 3,4 kcal/g, aminokwasy 4 kcal/g, a emulsja tłuszczowa podaną liczbę kcal/mL (2 kcal/mL dla 20%, 1,1 kcal/mL dla 10%). Gramy = % × mL/100. Kcal pozabiałkowe (NPC) = kcal z glukozy + tłuszczu; azot = białko/6,25. Szybkość infuzji glukozy (GIR) w mg/kg/min = mg glukozy/(kg × minuty). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Gramy glukozy i aminokwasów

glukoza: 10·1000/100 = 100 g
aminokwasy: 4·1000/100 = 40 g

Kilokalorie z poszczególnych składników

glukoza: 100·3,4 = 340 kcal
aminokwasy: 40·4 = 160 kcal
tłuszcze: 250·2 = 500 kcal

Energia niebiałkowa

NPC = 340 + 500 = 840 kcal/dobę

Odpowiedź

NPC = 840 kcal/dobę
11.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,388 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 9,5 × 0,04 = 0,38 s
RR = 24 × 0,04 = 0,96 s

Wzór Bazetta

QTc = 0,38/√0,96 = 0,38/0,9798 = 0,388 s

Odpowiedź

QTc = 0,388 s

W zwykłych granicach (około 0,45 s dla mężczyzn, 0,46 s dla kobiet). (388 ms)

12.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: stawka

Pięć kroków dla każdego zapisu: 1. częstość (metoda 300 lub 1500, albo 6-sekundowa, jeśli rytm jest nieregularny); 2. rytm: czy odstępy R–R są jednakowe; 3. załamki P: obecne, dodatnie w odprowadzeniu II, po jednym przed każdym zespołem QRS i wszystkie takie same; 4. odstęp PR: 0,12–0,20 s i stały; 5. czas trwania QRS: poniżej 0,12 s. Dopiero po tych pięciu krokach nazwij rytm. Prawidłowy rytm zatokowy spełnia wszystkie pięć: 60–100/min, regularny, dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS poniżej 0,12 s.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 31 małych kratek, 1500 ÷ 31 ≈ 48 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 1,24 s.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym zespołem QRS, wszystkie takie same.
4. Odstęp PR: 0,14 s, stały, w granicach 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,10 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Pierwszy nieprawidłowy krok

stawka → bradykardia zatokowa

Odpowiedź

stawka
13.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Pacjenta z zapaleniem płuc, stabilnego na doustnych antybiotykach

Dlaczego to jest odpowiedź

Pielęgniarka oddelegowana powinna otrzymać stabilnych pacjentów, których opieka wymaga ogólnych umiejętności. Świeża tracheostomia, czynne krwawienie i wlew insuliny w kwasicy ketonowej wymagają doświadczenia specyficznego dla oddziału i ścisłego monitorowania.

Odpowiedź

C · Pacjenta z zapaleniem płuc, stabilnego na doustnych antybiotykach
14.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · A patient with neutropenia after chemotherapy

Dlaczego to jest odpowiedź

When urgency is equal, the nurse cares for the most vulnerable patient first and patients with transmissible infections last. This lowers the risk of carrying organisms to an immunocompromised patient.

Odpowiedź

A · A patient with neutropenia after chemotherapy
15.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Opatrunek nasiąknięty płynem z zakażonej rany

Dlaczego to jest odpowiedź

Przedmioty zanieczyszczone krwią lub zakaźnymi płynami ustrojowymi trafiają do odpadów medycznych zgodnie z lokalnymi przepisami. Czyste opakowania trafiają do odpadów komunalnych lub do recyklingu, aby ilość odpadów medycznych była jak najmniejsza.

Odpowiedź

B · Opatrunek nasiąknięty płynem z zakażonej rany
16.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · A patient with suspected active pulmonary tuberculosis

Dlaczego to jest odpowiedź

Tuberculosis needs airborne precautions in a negative-pressure room. Influenza needs droplet precautions and MRSA and C. difficile need contact precautions, which can be given in an ordinary single room.

Odpowiedź

B · A patient with suspected active pulmonary tuberculosis
17.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Blood glucose, because hypoglycemia can occur

Dlaczego to jest odpowiedź

Insulin shifts potassium into cells but also lowers glucose, and hypoglycemia can occur hours later, especially in kidney failure. Glucose is checked frequently, and potassium is rechecked, as the effect lasts only a few hours.

Odpowiedź

B · Blood glucose, because hypoglycemia can occur
18.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Alcohol-related liver disease

Dlaczego to jest odpowiedź

An AST:ALT ratio of about 2:1 or more with a high GGT is typical of alcohol-related liver disease. In acute viral hepatitis ALT is usually higher than AST and often very high; bile-duct obstruction mainly raises ALP.

Odpowiedź

B · Alcohol-related liver disease

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals