Opieka oddechowa i tlenoterapia: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 8 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Tlenoterapia i obliczenia oddechowe

Kaniula donosowa
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Czas działania butli
min = (psi − 200) × współczynnik / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Wentylacja minutowa i pęcherzykowa
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Należna masa ciała
mężczyźni 50 + 0,91 × (cm − 152,4); kobiety 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
Wskaźnik P/F (definicja berlińska, PEEP ≥ 5)
łagodny > 200–300, umiarkowany > 100–200, ciężki ≤ 100 mmHg
Zawartość tlenu
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Dostarczanie tlenu
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
Wskaźnik ROX
(SpO₂/FiO₂)/RR

Metoda

  1. Podstaw każdą wartość w jednostkach wzoru: FiO₂ i SaO₂ jako ułamki, PaO₂ w mmHg, Hb w g/dL.
  2. Dla butli odejmij bezpieczne ciśnienie resztkowe, pomnóż przez współczynnik butli i podziel przez przepływ.
  3. Czasy działania butli i przepływy zaokrąglaj w dół, nigdy w górę.
  4. Dla wskaźnika P/F najpierw sprawdź PEEP, potem podziel PaO₂ przez FiO₂ i porównaj z 300, 200 i 100 mmHg.
  5. W wentylacji odejmij przestrzeń martwą dla wentylacji pęcherzykowej i użyj należnej masy ciała do objętości oddechowych.

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

2Zadania do ćwiczenia

1.Tlenoterapia i obliczenia oddechoweŚredni
PaO₂ 52 mmHg · FiO₂ 1 · PEEP 14 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)powyżej 300: brak stopnia ARDSłagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent wentylowany mechanicznie, który spełnia pozostałe kryteria berlińskie ARDS, ma PaO₂ 52 mmHg (6,9 kPa) przy 100% tlenu i PEEP 14 cmH₂O. Oblicz wskaźnik P/F i kliknij ciężkość ARDS.

PaO₂ 52 mmHg (6,9 kPa)FiO₂ 100%PEEP 14 cmH₂O
  1. 1powyżej 300: brak stopnia ARDS
  2. 2łagodne
  3. 3umiarkowane
  4. 4ciężkie
2.Tlenoterapia i obliczenia oddechoweTrudny
1250psiDf = 0,16 L/psi40 minciśnienie resztkowe 200 psiQ = ? L/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Transport potrwa 40 minut. Butla o rozmiarze D (współczynnik 0,16 L/psi) wskazuje 1250 psi. Zachowując bezpieczne ciśnienie resztkowe 200 psi, jaki jest najwyższy przepływ całkowitoliczbowy Q w L/min, który wystarczy na cały transport?

40 min1250 psif = 0,16 L/psi200 psi
Q = L/min
3.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje PaCO₂ 77 mmHg (10,3 kPa). Użyj reguły, że w ostrej kwasicy oddechowej HCO₃⁻ rośnie o 1 mmol/L na każde 10 mmHg, o które PaCO₂ przekracza 40. Zacznij od: HCO₃⁻ 24 mmol/L. Znajdź oczekiwane HCO₃⁻.

PaCO₂ 77 mmHg (10,3 kPa)wartość wyjściowa: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
4.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 137, Cl⁻ 105, HCO₃⁻ 18 mmol/L i albumina 36 g/L. Znajdź lukę anionową skorygowaną o albuminy AGc = AG + 0,25·(40 − albumina).

Na⁺ 137 mmol/LCl⁻ 105 mmol/LHCO₃⁻ 18 mmol/Lalbumina 36 g/L
AGc = mmol/L
5.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy), mówi zdaniami, ale jest splątany, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: cofanie kończyny przed uciskiem (prawidłowe zgięcie). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
6.Skale oceny klinicznejTrudny
niedowagaprawidłowa masa ciałanadwagaotyłość I stopniaotyłość II stopniaotyłość III stopnia

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 126 kg i ma wzrost 167 cm. Oblicz BMI i kliknij kategorię masy ciała według WHO.

126 kg167 cm
  1. 1niedowaga
  2. 2prawidłowa masa ciała
  3. 3nadwaga
  4. 4otyłość I stopnia
  5. 5otyłość II stopnia
  6. 6otyłość III stopnia
7.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A 70 kg patient has passed 20 mL of urine per hour for the last three hours. How should this be interpreted?

  1. AHigh, suggesting fluid overload that needs a diuretic
  2. BBelow 0,5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion
  3. CNormal, because the target is 0,1 mL/kg/h
  4. DNormal, because any measurable urine output is reassuring
8.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient has sudden severe chest pain spreading to the back between the shoulder blades. Which finding most supports aortic dissection rather than myocardial infarction?

  1. APain that started at rest
  2. BA large difference in blood pressure between the arms
  3. CA heart rate of 104/min and a respiratory rate of 22/min
  4. DSweating, nausea and pallor that started with the pain

3Roztwory

1.Tlenoterapia i obliczenia oddechowe

Odpowiedź: ciężkie

Wskaźnik P/F i ARDS (definicja berlińska): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (jako ułamek). Przy PEEP lub CPAP co najmniej 5 cmH₂O ARDS jest łagodny dla 200 < P/F ≤ 300, umiarkowany dla 100 < P/F ≤ 200 i ciężki dla P/F ≤ 100 mmHg. Muszą być spełnione także pozostałe kryteria berlińskie (początek w ciągu tygodnia, obustronne zacienienia, niewyjaśnione w pełni niewydolnością serca). PaO₂ w kPa × 7,5 daje mmHg. Wskaźnik ROX (SpO₂/FiO₂)/częstość oddechów służy do obserwacji pacjentów na wysokoprzepływowej tlenoterapii donosowej.

Wskaźnik P/F

P/F = 52/1 = 52 mmHg

Ciężkość według definicji berlińskiej

ciężkie

Odpowiedź

ciężkie
2.Tlenoterapia i obliczenia oddechowe

Odpowiedź: Q = 4 L/min

Czas działania butli: użyteczne litry = (ciśnienie na manometrze − bezpieczne ciśnienie resztkowe) × współczynnik butli, przy czym bezpieczne ciśnienie resztkowe wynosi zwykle 200 psi. Współczynniki butli w L/psi: D 0,16, E 0,28, H (i K) 3,14. Czas (min) = użyteczne litry/przepływ (L/min). Czas działania zaokrąglaj w dół, nigdy w górę, aby butlę wymienić na czas. W układach opartych na barach objętość gazu to pojemność wodna (L) × ciśnienie (bar).

Użyteczne litry

(1250 − 200)·0,16 = 168 L

Najwyższy przepływ

168/40 = 4,2 L/min → Q = 4 L/min

Odpowiedź

Q = 4 L/min
3.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: HCO₃⁻ = 27,7 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Zmiana PaCO₂

|77 − 40| = 37 mmHg → 3,7 × 10 mmHg

Oczekiwane HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·3,7 = 27,7 mmol/L

Odpowiedź

HCO₃⁻ = 27,7 mmol/L
4.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: AGc = 15 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 137 − (105 + 18) = 14

Korekta na albuminy

14 + 0,25·(40 − 36) = 15 mmol/L

Odpowiedź

AGc = 15 mmol/L

Powyżej około 12 po korekcie: duża luka anionowa.

5.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy) → 2
V: mówi zdaniami, ale jest splątany → 4
M: cofanie kończyny przed uciskiem (prawidłowe zgięcie) → 4

Dodaj

GCS = 2 + 4 + 4 = 10

Ciężkość

GCS 10 → umiarkowane

Odpowiedź

umiarkowane
6.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: otyłość III stopnia

Wskaźnik masy ciała: BMI = masa ciała (kg)/wzrost (m)², przy czym wzrost najpierw przelicza się na metry. Dla funtów i cali BMI = 703 × masa ciała (lb)/wzrost (in)². Kategorie WHO dla dorosłych: poniżej 18,5 niedowaga, 18,5–24,9 prawidłowa masa ciała, 25,0–29,9 nadwaga, 30,0–34,9 otyłość I stopnia, 35,0–39,9 otyłość II stopnia i 40 lub więcej otyłość III stopnia.

BMI

BMI = 126/1,67² = 45,18

Kategoria

otyłość III stopnia

Odpowiedź

otyłość III stopnia
7.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Below 0,5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion

Dlaczego to jest odpowiedź

A urine output below about 0,5 mL/kg/h (35 mL/h for 70 kg) for several hours is oliguria and may indicate hypovolaemia, shock or acute kidney injury. It should be reported along with the other observations, and the catheter checked for blockage.

Odpowiedź

B · Below 0,5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion
8.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · A large difference in blood pressure between the arms

Dlaczego to jest odpowiedź

A difference of more than about 20 mmHg in systolic pressure between the arms, a pulse deficit or a new aortic regurgitation murmur suggests dissection. Sweating, tachycardia and rest pain also occur in MI. Thrombolysis and anticoagulants could be disastrous in dissection, so the distinction matters.

Odpowiedź

B · A large difference in blood pressure between the arms

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy