Opieka oddechowa i tlenoterapia: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 8 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Tlenoterapia i obliczenia oddechowe

Kaniula donosowa
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Czas działania butli
min = (psi − 200) × współczynnik / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Wentylacja minutowa i pęcherzykowa
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Należna masa ciała
mężczyźni 50 + 0,91 × (cm − 152,4); kobiety 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
Wskaźnik P/F (definicja berlińska, PEEP ≥ 5)
łagodny > 200–300, umiarkowany > 100–200, ciężki ≤ 100 mmHg
Zawartość tlenu
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Dostarczanie tlenu
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
Wskaźnik ROX
(SpO₂/FiO₂)/RR

Metoda

  1. Podstaw każdą wartość w jednostkach wzoru: FiO₂ i SaO₂ jako ułamki, PaO₂ w mmHg, Hb w g/dL.
  2. Dla butli odejmij bezpieczne ciśnienie resztkowe, pomnóż przez współczynnik butli i podziel przez przepływ.
  3. Czasy działania butli i przepływy zaokrąglaj w dół, nigdy w górę.
  4. Dla wskaźnika P/F najpierw sprawdź PEEP, potem podziel PaO₂ przez FiO₂ i porównaj z 300, 200 i 100 mmHg.
  5. W wentylacji odejmij przestrzeń martwą dla wentylacji pęcherzykowej i użyj należnej masy ciała do objętości oddechowych.

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

2Zadania do ćwiczenia

1.Tlenoterapia i obliczenia oddechoweŚredni
PaO₂ 54 mmHg · FiO₂ 0,9 · PEEP 6 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)powyżej 300łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent wentylowany mechanicznie, który spełnia pozostałe kryteria berlińskie ARDS, ma PaO₂ 54 mmHg (7,2 kPa) przy 90% tlenu i PEEP 6 cmH₂O. Oblicz wskaźnik P/F i kliknij ciężkość ARDS.

PaO₂ 54 mmHg (7,2 kPa)FiO₂ 90%PEEP 6 cmH₂O
  1. 1powyżej 300
  2. 2łagodne
  3. 3umiarkowane
  4. 4ciężkie
2.Tlenoterapia i obliczenia oddechoweTrudny
Hb130 g/LSaO₂96%PaO₂81 mmHgCaO₂mL/dL× CO4,3 L/minDO₂?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma Hb 130 g/L, SaO₂ 96%, PaO₂ 81 mmHg (10,8 kPa) i rzut serca 4,3 L/min. Używając CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), oblicz dostarczanie tlenu DO₂ = CaO₂ × CO × 10 w mL/min.

Hb 130 g/LSaO₂ 96%PaO₂ 81 mmHg (10,8 kPa)CO 4,3 L/min
DO₂ = mL/min
3.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,16PaCO₂mmHg354569HCO₃⁻mmol/L222624niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,16, PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa) oraz HCO₃⁻ 24 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest kwasica oddechowa. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,16PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
4.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,30PaCO₂mmHg354585HCO₃⁻mmol/L222640ostryprzewlekłyostra na tle przewlekłej

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę oddechową: pH 7,30, PaCO₂ 85 mmHg (11,3 kPa), HCO₃⁻ 40 mmol/L. Użyj reguł „HCO₃⁻ rośnie o 1 mmol/L na 10 mmHg (ostra) lub o 3,5 mmol/L na 10 mmHg (przewlekła)”, aby ją sklasyfikować. Kliknij swoją odpowiedź.

pH 7,30PaCO₂ 85 mmHg (11,3 kPa)HCO₃⁻ 40 mmol/L
  1. 1ostry
  2. 2przewlekły
  3. 3ostra na tle przewlekłej
5.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona; wilgotność: bardzo wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: całkowicie nieruchomy; odżywianie: bardzo złe; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
6.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 14/min, SpO₂ 96% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 88/52 mmHg, tętno 120/min, przytomny, temperatura 36,5 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 14SpO₂ 96%powietrzeSBP 88HR 120AT 36,5 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
7.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

U pacjenta stwierdzono podwyższone stężenie peptydu natriuretycznego typu B (BNP lub NT-proBNP). Co to głównie odzwierciedla?

  1. AUszkodzenie mięśni szkieletowych po upadku
  2. BZapalenie wątroby wywołane zastojem
  3. CRozciągnięcie i przeciążenie ciśnieniowe komór
  4. DNiedokrwienne uszkodzenie mięśnia sercowego
8.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

During CPR on an adult, a nurse notices a colleague compressing at about 140/min and leaning on the chest between compressions. Which correction is most appropriate?

  1. ASlow to 100–120/min and allow full chest recoil
  2. BStop compressions until a pulse is felt
  3. CPress more gently, to a depth of about 2 cm
  4. DSpeed up to about 160/min to improve the blood flow

3Roztwory

1.Tlenoterapia i obliczenia oddechowe

Odpowiedź: ciężkie

Wskaźnik P/F i ARDS (definicja berlińska): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (jako ułamek). Przy PEEP lub CPAP co najmniej 5 cmH₂O ARDS jest łagodny dla 200 < P/F ≤ 300, umiarkowany dla 100 < P/F ≤ 200 i ciężki dla P/F ≤ 100 mmHg. Muszą być spełnione także pozostałe kryteria berlińskie (początek w ciągu tygodnia, obustronne zacienienia, niewyjaśnione w pełni niewydolnością serca). PaO₂ w kPa × 7,5 daje mmHg. Wskaźnik ROX (SpO₂/FiO₂)/częstość oddechów służy do obserwacji pacjentów na wysokoprzepływowej tlenoterapii donosowej.

Wskaźnik P/F

P/F = 54/0,9 = 60 mmHg

Ciężkość według definicji berlińskiej

ciężkie

Odpowiedź

ciężkie
2.Tlenoterapia i obliczenia oddechowe

Odpowiedź: DO₂ = 729,5 mL/min

Zawartość i dostarczanie tlenu: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), w mL O₂ na dL krwi, przy SaO₂ jako ułamku. Prawie cały tlen jest związany z hemoglobiną; część rozpuszczona jest niewielka. Dostarczanie DO₂ = CaO₂ × rzut serca (L/min) × 10 (mL/min), ponieważ 1 L = 10 dL; prawidłowa wartość u dorosłego w spoczynku wynosi około 1000 mL/min.

Zawartość tlenu

130 g/L = 13 g/dL
CaO₂ = 1,34·13·0,96 + 0,003·81 = 16,97 mL/dL

Dostarczanie tlenu

DO₂ = 16,97·4,3·10 = 729,5 mL/min

Odpowiedź

DO₂ = 729,5 mL/min

Prawidłowa wartość u dorosłego w spoczynku wynosi około 1000 mL/min.

3.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: niewyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,16: kwasica krwi (poniżej 7,35)
PaCO₂ 69 mmHg: wysoki (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: wartości normalne (22–26)

Wyrównanie

niewyrównane

Odpowiedź

niewyrównane
4.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: przewlekły

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane HCO₃⁻

ostry: 24 + 1·4,5 = 28,5 mmol/L
przewlekły: 24 + 3,5·4,5 = 39,75 mmol/L

Porównaj

zmierzone: 40 mmol/L → przewlekły

Odpowiedź

przewlekły
5.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 8

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona → 2
wilgotność: bardzo wilgotna → 2
aktywność: leży w łóżku → 1
ruchomość: całkowicie nieruchomy → 1
odżywianie: bardzo złe → 1
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 2 + 2 + 1 + 1 + 1 + 1 = 8

Odpowiedź

B = 8
6.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: średni

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 14/min → 0
SpO₂ 96% → 0
na powietrzu → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 120/min → 2
przytomny (A) → 0
T 36,5 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 2 + 0 + 0 = 5
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

średni

Odpowiedź

średni

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

7.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Rozciągnięcie i przeciążenie ciśnieniowe komór

Dlaczego to jest odpowiedź

Peptydy natriuretyczne są uwalniane przez miocyty komór w odpowiedzi na rozciągnięcie ściany. Prawidłowe stężenie sprawia, że niewydolność serca jest mało prawdopodobna; podwyższone potwierdza rozpoznanie i odzwierciedla ciężkość. Stężenie może być też podwyższone w niewydolności nerek i w starszym wieku. Martwicę mięśnia sercowego odzwierciedla troponina, a nie BNP.

Odpowiedź

C · Rozciągnięcie i przeciążenie ciśnieniowe komór
8.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Slow to 100–120/min and allow full chest recoil

Dlaczego to jest odpowiedź

High-quality adult CPR uses a rate of 100–120/min, a depth of 5–6 cm, full recoil after each compression and minimal interruptions. Leaning prevents the chest from re-expanding, so the heart fills less. Compressors should swap about every 2 minutes to avoid fatigue.

Odpowiedź

A · Slow to 100–120/min and allow full chest recoil

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy