Opieka oddechowa i tlenoterapia: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 8 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Tlenoterapia i obliczenia oddechowe

Kaniula donosowa
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Czas działania butli
min = (psi − 200) × współczynnik / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Wentylacja minutowa i pęcherzykowa
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Należna masa ciała
mężczyźni 50 + 0,91 × (cm − 152,4); kobiety 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
Wskaźnik P/F (definicja berlińska, PEEP ≥ 5)
łagodny > 200–300, umiarkowany > 100–200, ciężki ≤ 100 mmHg
Zawartość tlenu
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Dostarczanie tlenu
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
Wskaźnik ROX
(SpO₂/FiO₂)/RR

Metoda

  1. Podstaw każdą wartość w jednostkach wzoru: FiO₂ i SaO₂ jako ułamki, PaO₂ w mmHg, Hb w g/dL.
  2. Dla butli odejmij bezpieczne ciśnienie resztkowe, pomnóż przez współczynnik butli i podziel przez przepływ.
  3. Czasy działania butli i przepływy zaokrąglaj w dół, nigdy w górę.
  4. Dla wskaźnika P/F najpierw sprawdź PEEP, potem podziel PaO₂ przez FiO₂ i porównaj z 300, 200 i 100 mmHg.
  5. W wentylacji odejmij przestrzeń martwą dla wentylacji pęcherzykowej i użyj należnej masy ciała do objętości oddechowych.

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

2Zadania do ćwiczenia

1.Tlenoterapia i obliczenia oddechoweŚredni
PaO₂ 132 mmHg · FiO₂ 0,3 · PEEP 8 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)powyżej 300: brak stopnia ARDSłagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent wentylowany mechanicznie, który spełnia pozostałe kryteria berlińskie ARDS, ma PaO₂ 132 mmHg (17,6 kPa) przy 30% tlenu i PEEP 8 cmH₂O. Oblicz wskaźnik P/F i kliknij ciężkość ARDS.

PaO₂ 132 mmHg (17,6 kPa)FiO₂ 30%PEEP 8 cmH₂O
  1. 1powyżej 300: brak stopnia ARDS
  2. 2łagodne
  3. 3umiarkowane
  4. 4ciężkie
2.Tlenoterapia i obliczenia oddechoweTrudny
98 kg169 cm♂6 mL/kg PBWVT​ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wentylowany mężczyzna ma wzrost 169 cm i waży 98 kg. Wentylację protekcyjną dla płuc ustawiono na 6 mL na kg należnej masy ciała. Używając PBW = 50 + 0,91 × (height cm − 152,4) kg, oblicz objętość oddechową VT z dokładnością do mL.

169 cm98 kg6 mL/kg
VT = mL
3.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną z HCO₃⁻ 18 mmol/L. Użyj wzoru Wintersa, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂ (środek zakresu) w mmHg.

HCO₃⁻ 18 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
4.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 134, Cl⁻ 107, HCO₃⁻ 19 mmol/L i albumina 27 g/L. Znajdź lukę anionową skorygowaną o albuminy AGc = AG + 0,25·(40 − albumina).

Na⁺ 134 mmol/LCl⁻ 107 mmol/LHCO₃⁻ 19 mmol/Lalbumina 27 g/L
AGc = mmol/L
5.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy w ogóle nie otwiera oczu, wydaje tylko niezrozumiałe dźwięki, takie jak jęki, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: brak jakiegokolwiek ruchu. Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
6.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma różowa skóra na całym ciele, tętno 80/min, płacz, kaszel lub kichnięcie przy pobudzeniu, aktywne ruchy i dobre oddychanie z silnym płaczem. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski
7.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Ciśnienie krwi pacjenta wynosi 200/125 mmHg, z nowym splątaniem i niewyraźnym widzeniem. Jak zwykle należy je obniżać?

  1. ANową tabletką doustną i kontrolą za tydzień
  2. BDożylnymi lekami miareczkowanymi, o około 25% w pierwszej godzinie
  3. CJak najszybciej, do wartości prawidłowej w ciągu kilku minut
  4. DW ogóle, ponieważ mózg zależy teraz od wysokiego ciśnienia
8.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A 74-year-old man with a known abdominal aortic aneurysm suddenly has severe back and abdominal pain. His heart rate is 128/min and BP 82/50 mmHg. What is the priority?

  1. AGive oral analgesia and reassess the pain in an hour
  2. BEncourage him to walk to ease the back pain
  3. CCall for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
  4. DArrange a routine outpatient ultrasound scan of the aneurysm

3Roztwory

1.Tlenoterapia i obliczenia oddechowe

Odpowiedź: powyżej 300: brak stopnia ARDS

Wskaźnik P/F i ARDS (definicja berlińska): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (jako ułamek). Przy PEEP lub CPAP co najmniej 5 cmH₂O ARDS jest łagodny dla 200 < P/F ≤ 300, umiarkowany dla 100 < P/F ≤ 200 i ciężki dla P/F ≤ 100 mmHg. Muszą być spełnione także pozostałe kryteria berlińskie (początek w ciągu tygodnia, obustronne zacienienia, niewyjaśnione w pełni niewydolnością serca). PaO₂ w kPa × 7,5 daje mmHg. Wskaźnik ROX (SpO₂/FiO₂)/częstość oddechów służy do obserwacji pacjentów na wysokoprzepływowej tlenoterapii donosowej.

Wskaźnik P/F

P/F = 132/0,3 = 440 mmHg

Ciężkość według definicji berlińskiej

powyżej 300: brak stopnia ARDS

Odpowiedź

powyżej 300: brak stopnia ARDS
2.Tlenoterapia i obliczenia oddechowe

Odpowiedź: VT = 391 mL

Wentylacja: wentylacja minutowa V̇E = objętość oddechowa × częstość oddechów (u zdrowego dorosłego około 5–8 L/min). Wentylacja pęcherzykowa V̇A = (objętość oddechowa − przestrzeń martwa) × częstość, ponieważ powietrze w drogach oddechowych (około 150 mL u dorosłego) nie bierze udziału w wymianie gazowej. Wentylacja protekcyjna dla płuc stosuje około 6 mL na kg należnej (przewidywanej) masy ciała (PBW): mężczyźni 50 + 0,91 × (wzrost w cm − 152,4) kg, kobiety 45,5 + 0,91 × (wzrost w cm − 152,4) kg (w calach: 2,3 na cal powyżej 60 in).

Należna masa ciała

PBW = 50 + 0,91·(169 − 152,4) = 65,11 kg

Objętość oddechowa

VT = 6·65,11 = 390,6 ≈ 391 mL

Odpowiedź

VT = 391 mL
3.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 35 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Wzór Wintersa

PaCO₂ = 1,5·18 + 8 = 35 mmHg
zasięg: 33–37 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 35 mmHg
4.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: AGc = 11,25 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 134 − (107 + 19) = 8

Korekta na albuminy

8 + 0,25·(40 − 27) = 11,25 mmol/L

Odpowiedź

AGc = 11,25 mmol/L

Po korekcie nadal w zakresie około 8–12.

5.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: ciężkie

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: w ogóle nie otwiera oczu → 1
V: wydaje tylko niezrozumiałe dźwięki, takie jak jęki → 2
M: brak jakiegokolwiek ruchu → 1

Dodaj

GCS = 1 + 2 + 1 = 4

Ciężkość

GCS 4 → ciężkie

Odpowiedź

ciężkie
6.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: uspokajający

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: różowa skóra na całym ciele → 2
Tętno: 80/min → 1
Reakcja na bodźce: płacz, kaszel lub kichnięcie przy pobudzeniu → 2
Aktywność: aktywne ruchy → 2
Oddychanie: dobre oddychanie z silnym płaczem → 2

Dodaj

APGAR = 2 + 1 + 2 + 2 + 2 = 9

Interpretacja

9 → uspokajający

Odpowiedź

uspokajający
7.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Dożylnymi lekami miareczkowanymi, o około 25% w pierwszej godzinie

Dlaczego to jest odpowiedź

Stan nagły nadciśnieniowy (ciężkie nadciśnienie z ostrym uszkodzeniem narządowym) leczy się w warunkach monitorowania dożylnymi lekami miareczkowanymi. Zbyt szybkie obniżenie ciśnienia może spowodować niedokrwienie mózgu, serca lub nerek, dlatego większość wytycznych zaleca zmniejszenie ciśnienia nie więcej niż o około 25% w pierwszej godzinie (z innymi celami w niektórych stanach, np. rozwarstwieniu aorty).

Odpowiedź

B · Dożylnymi lekami miareczkowanymi, o około 25% w pierwszej godzinie
8.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery

Dlaczego to jest odpowiedź

Sudden abdominal or back pain with hypotension in a patient with an AAA suggests rupture, which is often fatal without urgent repair. The team is called at once, large-bore IV access and blood are arranged, and the patient goes to theatre. Fluid may be limited so the blood pressure is not pushed high (permissive hypotension), as directed by the team.

Odpowiedź

C · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy