Opieka oddechowa i tlenoterapia: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 8 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Tlenoterapia i obliczenia oddechowe

Kaniula donosowa
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Czas działania butli
min = (psi − 200) × współczynnik / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Wentylacja minutowa i pęcherzykowa
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Należna masa ciała
mężczyźni 50 + 0,91 × (cm − 152,4); kobiety 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
Wskaźnik P/F (definicja berlińska, PEEP ≥ 5)
łagodny > 200–300, umiarkowany > 100–200, ciężki ≤ 100 mmHg
Zawartość tlenu
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Dostarczanie tlenu
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
Wskaźnik ROX
(SpO₂/FiO₂)/RR

Metoda

  1. Podstaw każdą wartość w jednostkach wzoru: FiO₂ i SaO₂ jako ułamki, PaO₂ w mmHg, Hb w g/dL.
  2. Dla butli odejmij bezpieczne ciśnienie resztkowe, pomnóż przez współczynnik butli i podziel przez przepływ.
  3. Czasy działania butli i przepływy zaokrąglaj w dół, nigdy w górę.
  4. Dla wskaźnika P/F najpierw sprawdź PEEP, potem podziel PaO₂ przez FiO₂ i porównaj z 300, 200 i 100 mmHg.
  5. W wentylacji odejmij przestrzeń martwą dla wentylacji pęcherzykowej i użyj należnej masy ciała do objętości oddechowych.

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

2Zadania do ćwiczenia

1.Tlenoterapia i obliczenia oddechoweŚredni
PaO₂ 82 mmHg · FiO₂ 0,3 · PEEP 10 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)powyżej 300łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent wentylowany mechanicznie, który spełnia pozostałe kryteria berlińskie ARDS, ma PaO₂ 82 mmHg (10,9 kPa) przy 30% tlenu i PEEP 10 cmH₂O. Oblicz wskaźnik P/F i kliknij ciężkość ARDS.

PaO₂ 82 mmHg (10,9 kPa)FiO₂ 30%PEEP 10 cmH₂O
  1. 1powyżej 300
  2. 2łagodne
  3. 3umiarkowane
  4. 4ciężkie
2.Tlenoterapia i obliczenia oddechoweTrudny
1750psiDf = 0,16 L/psi90 minciśnienie resztkowe 200 psiQ = ? L/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Transport potrwa 90 minut. Butla o rozmiarze D (współczynnik 0,16 L/psi) wskazuje 1750 psi. Zachowując bezpieczne ciśnienie resztkowe 200 psi, jaki jest najwyższy przepływ całkowitoliczbowy Q w L/min, który wystarczy na cały transport?

90 min1750 psif = 0,16 L/psi200 psi
Q = L/min
3.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną z HCO₃⁻ 10 mmol/L. Użyj wzoru Wintersa, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂ (środek zakresu) w mmHg.

HCO₃⁻ 10 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
4.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Na poziomie morza gazometria do ćwiczeń pobrana przy 50% tlenu pokazuje PaO₂ 55 mmHg (7,3 kPa) oraz PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa). Użyj PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, aby znaleźć Gradient A–a.

FiO₂ 50%PaO₂ 55 mmHg (7,3 kPa)PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa)
Gradient A–a = mmHg
5.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: bardzo złe; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
6.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 16/min, SpO₂ 96% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 150/90 mmHg, tętno 82/min, przytomny, temperatura 36,7 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 16SpO₂ 96%powietrzeSBP 150HR 82AT 36,7 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
7.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

What is the purpose of cardiac resynchronisation therapy (a biventricular pacemaker)?

  1. ATo slow the atrial rate in patients with atrial fibrillation
  2. BTo deliver a shock whenever the heart rate exceeds 100/min
  3. CTo make both ventricles contract together and more efficiently
  4. DTo replace a damaged heart valve
8.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with COPD who is known to retain CO₂ arrives on 15 L/min oxygen. They are now drowsy with SpO₂ 99%. What is the most appropriate action?

  1. AGive a sedative to help the patient rest
  2. BKeep the oxygen at 15 L/min because the saturation is excellent
  3. CRemove the oxygen completely and observe
  4. DReduce the oxygen to aim for 88–92% and get a blood gas

3Roztwory

1.Tlenoterapia i obliczenia oddechowe

Odpowiedź: łagodne

Wskaźnik P/F i ARDS (definicja berlińska): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (jako ułamek). Przy PEEP lub CPAP co najmniej 5 cmH₂O ARDS jest łagodny dla 200 < P/F ≤ 300, umiarkowany dla 100 < P/F ≤ 200 i ciężki dla P/F ≤ 100 mmHg. Muszą być spełnione także pozostałe kryteria berlińskie (początek w ciągu tygodnia, obustronne zacienienia, niewyjaśnione w pełni niewydolnością serca). PaO₂ w kPa × 7,5 daje mmHg. Wskaźnik ROX (SpO₂/FiO₂)/częstość oddechów służy do obserwacji pacjentów na wysokoprzepływowej tlenoterapii donosowej.

Wskaźnik P/F

P/F = 82/0,3 = 273,3 mmHg

Ciężkość według definicji berlińskiej

łagodne

Odpowiedź

łagodne
2.Tlenoterapia i obliczenia oddechowe

Odpowiedź: Q = 2 L/min

Czas działania butli: użyteczne litry = (ciśnienie na manometrze − bezpieczne ciśnienie resztkowe) × współczynnik butli, przy czym bezpieczne ciśnienie resztkowe wynosi zwykle 200 psi. Współczynniki butli w L/psi: D 0,16, E 0,28, H (i K) 3,14. Czas (min) = użyteczne litry/przepływ (L/min). Czas działania zaokrąglaj w dół, nigdy w górę, aby butlę wymienić na czas. W układach opartych na barach objętość gazu to pojemność wodna (L) × ciśnienie (bar).

Użyteczne litry

(1750 − 200)·0,16 = 248 L

Najwyższy przepływ

248/90 = 2,756 L/min → Q = 2 L/min

Odpowiedź

Q = 2 L/min
3.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 23 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Wzór Wintersa

PaCO₂ = 1,5·10 + 8 = 23 mmHg
zasięg: 21–25 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 23 mmHg
4.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Gradient A–a = 227,8 mmHg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Tlen pęcherzykowy

PAO₂ = 0,5·713 − 59/0,8 = 356,5 − 73,75 = 282,8 mmHg

Gradient

A–a = 282,8 − 55 = 227,8 mmHg

Odpowiedź

Gradient A–a = 227,8 mmHg
5.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 14

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona → 2
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: czasami chodzi → 3
ruchomość: bez ograniczeń → 4
odżywianie: bardzo złe → 1
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 2 + 1 + 3 + 4 + 1 + 3 = 14

Odpowiedź

B = 14
6.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 16/min → 0
SpO₂ 96% → 0
na powietrzu → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 82/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Żaden parametr nie daje 3 punktów.

Grupa ryzyka

niski

Odpowiedź

niski
7.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · To make both ventricles contract together and more efficiently

Dlaczego to jest odpowiedź

In heart failure with a wide QRS (often left bundle branch block), the ventricles contract out of step. Pacing both ventricles restores coordinated contraction, improving symptoms and survival. Many devices also include a defibrillator.

Odpowiedź

C · To make both ventricles contract together and more efficiently
8.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Reduce the oxygen to aim for 88–92% and get a blood gas

Dlaczego to jest odpowiedź

In patients at risk of hypercapnic respiratory failure, excess oxygen can raise PaCO₂ and cause drowsiness and acidosis. Oxygen is stepped down to a target of 88–92% (for example via a Venturi mask), not stopped abruptly, which could cause dangerous hypoxaemia. An arterial blood gas guides further treatment, which may include NIV.

Odpowiedź

D · Reduce the oxygen to aim for 88–92% and get a blood gas

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy