Psikolojiye Giriş: hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 8 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Alıştırma soruları

1.Bilişsel psikolojiOrta

Tanıdık bir sözcüğü okumak gibi otomatik bir sürecin tipik özelliği hangisidir?

  1. AHızlıdır ve başladıktan sonra durdurulması zordur
  2. BYalnızca yavaşça, adım adım yapılabilir
  3. CÇok fazla bilinçli çaba gerektirir
  4. Dİkinci bir görevle kolayca bozulur
2.Bilişsel psikolojiZor

Clive Wearing bir beyin enfeksiyonundan sonra ağır amnezi geliştirdi ve olayları andan ana hatırlayamıyor, ancak hâlâ piyano çalabiliyor ve orkestra yönetebiliyor. Bu neyi gösterir?

  1. Aİşlemsel belleğin epizodik bellekteki ağır kayba rağmen korunabileceğini
  2. BTüm uzun süreli belleğin tek bir sisteme dayandığını
  3. CMüzik becerilerinin kısa süreli bellekte depolandığını
  4. DHerhangi bir beceriyi yerine getirmek için epizodik belleğin gerektiğini
3.Gelişim psikolojisiOrta

18 yaşındaki bir genç kız, başka seçenekleri hiç düşünmeden, ebeveynlerinin beklediği gibi diş hekimi oluyor. Marcia'nın modelinde kimlik statüsü nedir?

  1. AMoratoryum
  2. BKapanma (ipotekli kimlik)
  3. CKimlik başarısı
  4. DKimlik dağınıklığı
4.Gelişim psikolojisiZor

Hazan ve Shaver'ın "aşk testi", yetişkinlerin romantik bağlanma stilleri hakkında ne buldu?

  1. ABebek türlerinin oranlarından farklı olarak neredeyse tamamının güvensiz-kaçıngan olduğunu
  2. BBebeklikteki tür oranlarıyla örtüştüklerini ve hatırlanan çocukluk bakımıyla ilişkili olduklarını
  3. CBir ilişkiden diğerine rastgele tamamen değiştiklerini
  4. Dİnsanların çocukluklarını nasıl hatırladıklarıyla tamamen ilgisiz olduklarını
5.Sosyal psikolojiOrta

Herkes bir komedyene gülüyor, Sam bu komedyene gülüyor ama başka hiçbirine gülmüyor ve Sam ona her zaman gülüyor. Kelley'nin ortak değişim modeline göre neden büyük olasılıkla nedir?

  1. ARastlantısal koşullar
  2. BKomedyen
  3. CSam'in o geceki ruh hâli
  4. DSam'in kişiliği
6.Sosyal psikolojiZor

Tepkisellik (reaktans) kuramı, ikna edici bir mesajın özgürlüklerini tehdit ettiğini hisseden insanların ne yapacağını öngörür?

  1. AMesajı hemen unuturlar
  2. Bİstenenin tersini yapmaya güdülenirler
  3. CDaha uysal olurlar
  4. DMesajı hiçbir duygusal tepki vermeden tamamen görmezden gelirler
7.Klinik psikolojiOrta

Clark'ın bilişsel panik modeline göre panik atakları neden kaynaklanır?

  1. AGündelik yaşamda ödüllendirici etkinliklerin azlığından
  2. Bİd ile süperego arasındaki yasaklı dürtülere ilişkin bilinçdışı çatışmadan
  3. CBaşkaları tarafından değerlendirilme korkusundan
  4. DNormal bedensel duyumların felaketleştirici biçimde yanlış yorumlanmasından
8.Klinik psikolojiZor

Bir öğrenci "Mükemmel değilsem değersizim" diye inanıyor. Beck'in modelinde bu inanç en iyi nasıl sınıflandırılır?

  1. AKişiyi kırılgan kılan işlevsel olmayan bir varsayım veya temel inanç
  2. BAntipsikotik gerektiren bir halüsinasyon
  3. CŞizofreninin negatif bir belirtisi
  4. DSıkıntıyı toplumsal değeri olan işe yönelten, yüceltme adı verilen bir savunma mekanizması

2Çözeltiler

1.Bilişsel psikoloji

Cevap: A · Hızlıdır ve başladıktan sonra durdurulması zordur

Cevap neden bu

Otomatik süreçler hızlı ve zahmetsizdir, az dikkat gerektirir ve bastırılması zordur. Denetimli süreçler ise yavaş, zahmetli ve esnektir.

Cevap

A · Hızlıdır ve başladıktan sonra durdurulması zordur
2.Bilişsel psikoloji

Cevap: A · İşlemsel belleğin epizodik bellekteki ağır kayba rağmen korunabileceğini

Cevap neden bu

Becerilerin korunduğu, epizotlara ilişkin derin anterograd ve retrograd amnezisi, bildirimsel ve işlemsel bilgi için ayrı bellek sistemleri olduğunu destekler.

Cevap

A · İşlemsel belleğin epizodik bellekteki ağır kayba rağmen korunabileceğini
3.Gelişim psikolojisi

Cevap: B · Kapanma (ipotekli kimlik)

Cevap neden bu

Kapanma, kişisel keşif olmadan başkalarından alınmış amaç veya değerlere bağlanmak demektir. Kimlik başarısı keşiften sonra bağlanımı içerir.

Cevap

B · Kapanma (ipotekli kimlik)
4.Gelişim psikolojisi

Cevap: B · Bebeklikteki tür oranlarıyla örtüştüklerini ve hatırlanan çocukluk bakımıyla ilişkili olduklarını

Cevap neden bu

Yetişkinlerin öz bildirime dayalı stilleri (güvenli, kaçıngan, kaygılı) bebek çalışmalarına benzer oranlarda görüldü ve hatırlanan ebeveyn ilişkileriyle ilişkiliydi; ancak veriler geriye dönük öz bildirimlerdi.

Cevap

B · Bebeklikteki tür oranlarıyla örtüştüklerini ve hatırlanan çocukluk bakımıyla ilişkili olduklarını
5.Sosyal psikoloji

Cevap: B · Komedyen

Cevap neden bu

Uzlaşma, ayırt edicilik ve tutarlılık yüksek olduğunda insanlar davranışı kişiye değil uyarana (komedyene) yükler.

Cevap

B · Komedyen
6.Sosyal psikoloji

Cevap: B · İstenenin tersini yapmaya güdülenirler

Cevap neden bu

Psikolojik tepkisellik (Brehm), tehdit edilen özgürlüğü geri kazanma güdüsüdür; çoğu zaman direnerek veya yasaklanan davranışı yaparak ortaya çıkar.

Cevap

B · İstenenin tersini yapmaya güdülenirler
7.Klinik psikoloji

Cevap: D · Normal bedensel duyumların felaketleştirici biçimde yanlış yorumlanmasından

Cevap neden bu

Clark, insanların çarpıntı veya baş dönmesi gibi duyumları yakın bir felaketin işareti olarak yorumladığını, bunun kaygıyı ve duyumları artırarak bir kısır döngü oluşturduğunu öne sürdü.

Cevap

D · Normal bedensel duyumların felaketleştirici biçimde yanlış yorumlanmasından
8.Klinik psikoloji

Cevap: A · Kişiyi kırılgan kılan işlevsel olmayan bir varsayım veya temel inanç

Cevap neden bu

Beck, yüzeydeki olumsuz otomatik düşünceleri daha derin şemalardan ve koşullu varsayımlardan ayırdı. Bu tür inançlar başarısızlık gibi uygun bir stres etkeniyle etkinleşene kadar uykuda kalır.

Cevap

A · Kişiyi kırılgan kılan işlevsel olmayan bir varsayım veya temel inanç

ExamProblems · examproblems.com/courses/introduction-to-psychology