NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

What is the correct order of techniques when assessing the abdomen?

  1. AInspection, auscultation, percussion, palpation
  2. BPalpation, inspection, auscultation, percussion
  3. CAuscultation, palpation, inspection, percussion
  4. DInspection, palpation, percussion, auscultation
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient standing for the first time after surgery becomes pale, sweaty and dizzy. What should the nurse do first?

  1. AGive the patient a sugary drink while standing
  2. BLeave the patient standing and fetch the blood pressure machine
  3. CEncourage the patient to keep walking to build strength
  4. DHelp the patient sit or lie down safely
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Bir hastanın göğüs bölgesinin bir alanında zona (herpes zoster) var, bağışıklığı normal ve lezyonlar tamamen örtülebiliyor. Genellikle hangi önlemler gerekir?

  1. ALezyonlar örtülerek standart önlemler
  2. BNegatif basınçlı odada havayolu önlemleri
  3. CYalnızca damlacık önlemleri
  4. DPozitif basınçlı koruyucu ortam
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient who speaks little English is being discharged with new medications. The patient’s 12-year-old child offers to interpret. What should the nurse do?

  1. AGive written instructions in English only
  2. BUse simple English and many hand gestures
  3. CLet the child interpret, because the family prefers it
  4. DUse a professional medical interpreter
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient is admitted with diabetic ketoacidosis. Which prescribed treatment is usually started first?

  1. ASubcutaneous long-acting insulin only, given once
  2. BA high-carbohydrate meal
  3. CIV isotonic fluid such as 0,9% sodium chloride
  4. DOral potassium tablets
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Two hours after a femoral cardiac catheterization, the nurse sees blood spreading from the puncture site. What is the first action?

  1. ARemove the dressing and leave the site open to the air
  2. BAsk the patient to bend the leg at the hip to stop the bleeding
  3. CApply firm, direct pressure just above the puncture site
  4. DRaise the head of the bed so the patient can sit up
7.Klinik hemşirelikOrta

Which of these is one of the "4 Hs", the reversible causes of cardiac arrest?

  1. AHyperventilation
  2. BHypertension
  3. CHyperthyroidism
  4. DHypoxia
8.Klinik hemşirelikZor

A patient taking dapagliflozin is vomiting and unwell, with high blood ketones and a blood glucose of only 11 mmol/L (198 mg/dL). What should be suspected?

  1. AHyperosmolar hyperglycaemic state
  2. BEuglycaemic diabetic ketoacidosis
  3. CSimple gastroenteritis with no further concern
  4. DHypoglycaemia
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

For most hospitalized adults with diabetes who are critically ill, which glucose target range is commonly recommended?

  1. AAbout 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)
  2. BAbout 60–80 mg/dL (3,3–4,4 mmol/L)
  3. CAbout 300–350 mg/dL (16,7–19,4 mmol/L)
  4. DAbout 250–300 mg/dL (13,9–16,7 mmol/L)
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

An RN cares for a patient on a 24-hour urine collection. Which task can be delegated to unlicensed assistive personnel (UAP), such as a nursing or healthcare assistant?

  1. ATeaching the patient why the 24-hour collection is needed
  2. BDeciding whether to restart the collection after a missed sample
  3. CInterpreting the creatinine clearance result when it comes back
  4. DSaving all urine in the collection container as instructed
11.FarmakolojiOrta

After several years of levodopa treatment, which problem is common?

  1. ADyskinesias and "on–off" fluctuations in response
  2. BPermanent hearing loss
  3. CComplete and permanent loss of all Parkinson's symptoms
  4. DSevere hypoglycaemia after each dose
12.FarmakolojiZor

X ilacı 1 mg'lık EC50 ile %100'lük en yüksek yanıt veriyor. Y ilacı 10 mg'lık EC50 ile %100'lük en yüksek yanıt veriyor. Hangi ifade doğrudur?

  1. AX'in etkinliği Y'den yüksektir
  2. BY'nin etkinliği X'ten yüksektir
  3. CY, X'ten daha potenttir ve ikisinin etkinliği aynıdır
  4. DX, Y'den daha potenttir ve ikisinin etkinliği aynıdır
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Why is pyridoxine (vitamin B6) often given with isoniazid?

  1. ATo prevent orange discolouration of urine
  2. BTo prevent loss of colour vision
  3. CTo prevent peripheral neuropathy
  4. DTo prevent gout attacks
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A fit 24-year-old marathon runner has a resting heart rate of 46/min on admission for minor surgery. He has no dizziness, chest pain or breathlessness, and his BP is 118/70 mmHg. What is the appropriate response?

  1. AGive IV atropine straight away to bring the rate above 60/min
  2. BDocument and report it, as this is often normal in an athlete
  3. CStart chest compressions
  4. DCancel the surgery and arrange a permanent pacemaker urgently
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

In the first trimester of pregnancy, why is propylthiouracil often preferred to carbimazole for hyperthyroidism?

  1. ACarbimazole cannot cross into the mother's blood
  2. BCarbimazole has a higher risk of birth defects early on
  3. CPropylthiouracil has no side effects at all
  4. DPropylthiouracil works faster than any other drug
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Artmış kafa içi basıncı için mannitol alan bir hastada hangi hemşirelik bakımı önemlidir?

  1. ATedavi sırasında sıvı dengesi çizelgesini bırakmak
  2. BVücutta sıvı kalsın diye kateteri klemplemek
  3. Cİdrar çıkışının, sodyumun ve ozmolalitenin yakın izlenmesi
  4. DBulantıyı azaltmak için ilacı yemeklerle birlikte ağızdan vermek
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Akut üst GİS kanaması olan bir hastanın gelişte hemoglobini normaldir. Bu neden yanıltıcı olabilir?

  1. AHer kan kaybından sonra hemoglobin başlangıçta her zaman yükselir
  2. BHemoglobin ancak bir hafta boyunca sürekli kanamadan sonra düşer
  3. CAncak sıvı kaymaları veya IV sıvılar kanı sulandırdıktan sonra düşer
  4. DHemoglobin bağırsaktan kanamadan etkilenmez
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Two days after a PEG insertion, a patient reports pain on feeding, and feed is leaking around the site. What should the nurse do?

  1. AGive the next medicines through the tube as usual
  2. BContinue feeding and apply a thicker dressing
  3. CIncrease the feed rate to improve nutrition
  4. DStop the feed at once and seek urgent medical advice
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

In which order do the final cardinal movements of labour occur after extension?

  1. AExpulsion, restitution, external rotation
  2. BInternal rotation, descent, expulsion
  3. CRestitution, external rotation, expulsion
  4. DExternal rotation, flexion, expulsion
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman at 12 weeks has light bleeding and mild cramping. The cervix is closed and fetal heart activity is seen on ultrasound. How is this classified?

  1. AIncomplete miscarriage
  2. BThreatened miscarriage
  3. CMissed miscarriage
  4. DInevitable miscarriage
21.Pediatri hemşireliğiOrta

When is the best time to tell a 2-year-old about an upcoming procedure?

  1. AAbout a week before, so there is time to get used to it
  2. BJust before it happens, in simple, concrete words
  3. CThe day before, with a detailed explanation
  4. DNot at all, to avoid upsetting the child beforehand
22.Pediatri hemşireliğiZor

Which statement by the parent of a child with peanut allergy shows a need for further teaching?

  1. A"I'll check the use-by date on her auto-injectors regularly and replace them before they expire."
  2. B"I'll read food labels for peanuts every time I shop."
  3. C"I'll call an ambulance every time I use the auto-injector, even if she seems to recover quickly."
  4. D"If she has a bad reaction, I'll give an antihistamine and wait an hour before using the auto-injector."
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Lityum kullanan bir hastaya tuz ve sıvı konusunda hangi öneri verilmelidir?

  1. AMümkün olduğunca az su içmek
  2. BSabit, normal bir tuz alımını sürdürmek ve özellikle sıcak havada veya hastalıkta yeterli sıvı içmek
  3. CHer gün tuz tableti almak
  4. DKatı bir tuzsuz diyet izlemek ve özellikle sıcak havada mümkün olduğunca az sıvı içmek
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

The parents of a young man with schizophrenia often criticise him for being "lazy". He has relapsed twice this year. Which intervention is most helpful?

  1. ADischarge him to live alone in a flat, without any support from his family or the team
  2. BTell the parents that they caused his illness
  3. CFamily psychoeducation and help to communicate with less criticism
  4. DAdvise the parents to stop all contact with their son
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
14,2585 mL? mLşuna yuvarla 0,1 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir enjeksiyon için doz hesaplaması 14,2585 mL veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın mL’nin onda birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

14,2585 mL
x = mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0021:0502:45t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 21:05 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 02:45 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç dakika sürdü?

21:0502:45
t = min
27.Doz hesaplarıOrta
70 kg5 mg/kg/gün2× günlükD = ? mg

Bir hasta 70 kg. Order edilen doz günde 5 mg/kg, 2 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

70 kg5 mg/kg/gün2× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
50%stoksu = ? mL

%50 (a/h) stok çözeltiden 500 mL %2 (a/h) çözelti hazırlamanız gerekiyor. Stoka ne kadar su W eklenmelidir?

C₁ = 50%C₂ = 2%V₂ = 500 mL
W = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
500 mL20 gtt/mL6 h? gtt/min

20 damla/mL'lik bir setle 500 mL'yi 6 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

500 mL6 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
1 g500 mL? mL/h4 mg/min

Bir torba 500 mL içinde 1 g ilaç içeriyor. İstem dakikada 4 mg. Pompayı hangi hıza R (mL/h) ayarlarsınız?

1 g/500 mL4 mg/min
R = mL/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçorba200 mLjöle100 mLsüt100 mLbuz parçaları100 mLIV infüzyon100 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar150 mLidrar500 mLyara dreni30 mLkusmuk250 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir). Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

çorba: 200 mLjöle: 100 mLsüt: 100 mLbuz parçaları: 100 mLIV infüzyon: 100 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 100 mLidrar: 150 mLidrar: 500 mLyara dreni: 30 mLkusmuk: 250 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL→ 200 mL/hbaşlangıç 12:00ttoplam​ = ? h150 mL/h × 3 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir infüzyon saat 12:00’de 150 mL/h hızla başlıyor. 3 saat sonra hız 200 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL150 mL/h · 3 h200 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 12/dk, SpO₂ %98 oda havasında, kan basıncı 90/54 mmHg, nabız 88/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,8 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 12SpO₂ 98%havaSBP 90HR 88AT 37,8 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 20/dk, SpO₂ %91 oda havasında, kan basıncı 100/60 mmHg, nabız 126/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 38,0 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 20SpO₂ 91%havaSBP 100HR 126AT 38,0 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Inspection, auscultation, percussion, palpation

Cevap neden bu

In the abdomen the nurse listens before touching, because percussion and palpation can change bowel sounds. In other body systems palpation and percussion come before auscultation.

Cevap

A · Inspection, auscultation, percussion, palpation
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Help the patient sit or lie down safely

Cevap neden bu

These signs suggest postural hypotension and a risk of fainting. The nurse lowers the patient safely first, then checks blood pressure and pulse and reports the finding.

Cevap

D · Help the patient sit or lie down safely
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Lezyonlar örtülerek standart önlemler

Cevap neden bu

Bağışıklığı normal bir hastada, örtülebilen lezyonlarla sınırlı zona standart önlemlerle yönetilir. Yaygın zona, tüm lezyonlar kuruyup kabuklanana kadar havayolu ve temas önlemleri gerektirir; bağışıklığı baskılanmış hastada sınırlı zona ise yaygınlaşma dışlanana kadar bu önlemleri gerektirir. Varisellaya karşı bağışıklığı olmayan personel bakım vermemelidir.

Cevap

A · Lezyonlar örtülerek standart önlemler
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Use a professional medical interpreter

Cevap neden bu

Professional medical interpreters reduce errors and protect privacy. Children and other family members may translate wrongly, leave things out or be placed in a difficult position.

Cevap

D · Use a professional medical interpreter
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · IV isotonic fluid such as 0,9% sodium chloride

Cevap neden bu

Patients with DKA are severely dehydrated, so IV isotonic fluid is started first. IV insulin follows, with close monitoring of potassium, which can fall quickly.

Cevap

C · IV isotonic fluid such as 0,9% sodium chloride
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Apply firm, direct pressure just above the puncture site

Cevap neden bu

Direct manual pressure just above the puncture site compresses the femoral artery and stops bleeding. The patient keeps the leg straight, and the nurse checks vital signs and distal pulses and informs the provider.

Cevap

C · Apply firm, direct pressure just above the puncture site
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Hypoxia

Cevap neden bu

The 4 Hs are hypoxia, hypovolaemia, hypo- or hyperkalaemia and other metabolic causes, and hypothermia. The 4 Ts are thrombosis, tension pneumothorax, tamponade and toxins.

Cevap

D · Hypoxia
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Euglycaemic diabetic ketoacidosis

Cevap neden bu

SGLT2 inhibitors can cause DKA with near-normal or modestly raised glucose because glucose is lost in the urine. Ketones should be checked in unwell patients on these drugs.

Cevap

B · Euglycaemic diabetic ketoacidosis
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · About 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)

Cevap neden bu

For most critically ill patients, insulin is used to keep glucose around 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L); UK guidance uses a similar range of about 6–10 mmol/L. Lower targets increase the risk of hypoglycemia, and persistently higher levels increase infection and other complications.

Cevap

A · About 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Saving all urine in the collection container as instructed

Cevap neden bu

UAP can help with routine, standard tasks such as saving urine and keeping the container cool as instructed. Teaching, clinical decisions and interpreting results require nursing judgment and stay with the RN.

Cevap

D · Saving all urine in the collection container as instructed
11.Farmakoloji

Cevap: A · Dyskinesias and "on–off" fluctuations in response

Cevap neden bu

Long-term levodopa use often leads to motor fluctuations, with periods of good control and periods of stiffness, and to dyskinesias at peak dose. Dose timing and add-on drugs are adjusted to manage this.

Cevap

A · Dyskinesias and "on–off" fluctuations in response
12.Farmakoloji

Cevap: D · X, Y'den daha potenttir ve ikisinin etkinliği aynıdır

Cevap neden bu

Daha düşük EC50, etkinin yarısı için daha az ilaç gerektiği anlamına gelir; bu yüzden X daha potenttir. Her ikisi de aynı en yüksek değere ulaştığı için etkinlikleri eşittir.

Cevap

D · X, Y'den daha potenttir ve ikisinin etkinliği aynıdır
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · To prevent peripheral neuropathy

Cevap neden bu

Isoniazid increases pyridoxine loss, which can cause peripheral neuropathy, especially in people with diabetes, alcohol dependence, malnutrition or HIV. Pyridoxine prevents this. Isoniazid can also cause hepatitis. Ethambutol affects vision; pyrazinamide can cause gout.

Cevap

C · To prevent peripheral neuropathy
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Document and report it, as this is often normal in an athlete

Cevap neden bu

Endurance training increases vagal tone and stroke volume, so resting rates in the 40s can be normal. Without symptoms or haemodynamic compromise, no treatment is needed, though it is recorded and the team informed. Symptomatic bradycardia is treated.

Cevap

B · Document and report it, as this is often normal in an athlete
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Carbimazole has a higher risk of birth defects early on

Cevap neden bu

Carbimazole is linked to congenital abnormalities when used in early pregnancy, so propylthiouracil is often used in the first trimester. Propylthiouracil can cause serious liver injury, so it is not preferred at other times.

Cevap

B · Carbimazole has a higher risk of birth defects early on
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · İdrar çıkışının, sodyumun ve ozmolalitenin yakın izlenmesi

Cevap neden bu

Mannitol suyu beyinden kana çeker ve böbreklerle atılır; büyük bir diürez oluşturur. Dehidratasyon, hipotansiyon, elektrolit bozukluğu ve yüksek ozmolalite açısından izlem gerekir ve genellikle üriner kateter gerekir.

Cevap

C · İdrar çıkışının, sodyumun ve ozmolalitenin yakın izlenmesi
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Ancak sıvı kaymaları veya IV sıvılar kanı sulandırdıktan sonra düşer

Cevap neden bu

Akut kanamada kırmızı hücreler ve plazma birlikte kaybedilir, bu nedenle konsantrasyon başlangıçta değişmez. Sıvı dokulardan dolaşıma geçtikçe ve IV sıvılar verildikçe düşer. Yaşam bulguları ve klinik bulgular erken göstergeler olarak daha güvenilirdir.

Cevap

C · Ancak sıvı kaymaları veya IV sıvılar kanı sulandırdıktan sonra düşer
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Stop the feed at once and seek urgent medical advice

Cevap neden bu

Pain on feeding, external leakage or new bleeding soon after PEG insertion may mean feed is leaking into the peritoneum. Feeding and medicines are stopped immediately and senior review is arranged to exclude peritonitis.

Cevap

D · Stop the feed at once and seek urgent medical advice
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Restitution, external rotation, expulsion

Cevap neden bu

After extension delivers the head, it rotates back into line with the shoulders (restitution), then rotates further as the shoulders turn (external rotation), and finally the body is born (expulsion).

Cevap

C · Restitution, external rotation, expulsion
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Threatened miscarriage

Cevap neden bu

Bleeding with a closed cervix and a viable pregnancy is a threatened miscarriage; many continue normally. An open cervix means an inevitable or incomplete miscarriage, and a missed miscarriage has no fetal heart activity.

Cevap

B · Threatened miscarriage
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Just before it happens, in simple, concrete words

Cevap neden bu

Toddlers do not understand future time, so preparation long in advance only creates anxiety. A short, honest explanation immediately before, with a parent present and a comfort object, works best.

Cevap

B · Just before it happens, in simple, concrete words
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · "If she has a bad reaction, I'll give an antihistamine and wait an hour before using the auto-injector."

Cevap neden bu

Adrenaline is the first treatment for anaphylaxis and must be given without delay; antihistamines do not treat airway swelling or shock. Checking expiry dates, reading labels and calling emergency services after use are correct.

Cevap

D · "If she has a bad reaction, I'll give an antihistamine and wait an hour before using the auto-injector."
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Sabit, normal bir tuz alımını sürdürmek ve özellikle sıcak havada veya hastalıkta yeterli sıvı içmek

Cevap neden bu

Sodyum veya sıvı kaybedildiğinde (terleme, kusma, ishal, tuzsuz diyet) böbrekler daha fazla lityum tutar ve düzey yükselir. Sabit bir tuz ve sıvı alımı düzeyleri sabit tutar.

Cevap

B · Sabit, normal bir tuz alımını sürdürmek ve özellikle sıcak havada veya hastalıkta yeterli sıvı içmek
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Family psychoeducation and help to communicate with less criticism

Cevap neden bu

Family interventions that explain symptoms such as avolition and teach problem-solving and communication skills reduce expressed emotion and relapse rates.

Cevap

C · Family psychoeducation and help to communicate with less criticism
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 14,3 mL

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

ondabirler basamağındaki rakam

14.2585 → 2

Yalnızca sonraki rakam belirler

14,2585 → 5
5, 5 veya daha büyük; bu yüzden 2 yukarı yuvarlanır.
Sonraki rakamlar (85) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 14,3 mL

Cevap

x = 14,3 mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 340 min

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

21:05 → 24:00 = 175 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 02:45 = 165 min

Toplam

t = 175 + 165 = 340 min

Cevap

t = 340 min
27.Doz hesapları

Cevap: D = 175 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

5·70 = 350 mg

Doz başına

D = 350/2 = 175 mg

Cevap

D = 175 mg
28.Doz hesapları

Cevap: W = 480 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stok hacmi

V₁ = 2·500/50 = 20 mL

Eklenecek su

W = 500 − 20 = 480 mL

Cevap

W = 480 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 28 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

6·60 = 360 min

Damla hızı

R = 500·20/360 = 27,78 ≈ 28 gtt/min

Cevap

R = 28 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 28 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 120 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

1000 mg/500 mL = 2 mg/mL

Saatlik doz

4·60 = 240 mg/h

Pompa hızı

R = 240/2 = 120 mL/h

Cevap

R = 120 mL/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 920 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 200 + 100 + 100 = 400 mL
buz parçaları: 100/2 = 50 mL
IV infüzyon: 100·12 = 1200 mL
IV antibiyotik: 2·100 = 200 mL
toplam alınan = 1850 mL

Toplam çıkarılan

150 + 500 + 30 + 250 = 930 mL

Denge

B = 1850 − 930 = 920 mL

Cevap

B = 920 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 5,8 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

150·3 = 450 mL
1000 − 450 = 550 mL kalan

İkinci kısım

550/200 = 2,75 h

Toplam süre

t = 3 + 2,75 = 5,75 ≈ 5,8 h

Cevap

t = 5,8 h

Bu yaklaşık 5 h 45 min eder, yani torba yaklaşık saat 17:45 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 12/min → 0
SpO₂ 98% → 0
oda havasında → 0
SBP 90 mmHg → 3
HR 88/min → 0
uyanık (A) → 0
T 37,8 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3

Cevap

NEWS2 = 3
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: yüksek

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 20/min → 0
SpO₂ 91% → 3
oda havasında → 0
SBP 100 mmHg → 2
HR 126/min → 2
uyanık (A) → 0
T 38,0 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 2 + 2 + 0 + 0 = 7
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

yüksek

Cevap

yüksek

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions