NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A catheterised patient has had no urine in the bag for two hours. What should the nurse check first?

  1. AThe tubing for kinks or blockage and where the bag is
  2. BNothing, as two hours without urine is normal
  3. CWhether the patient has eaten or drunk anything recently
  4. DThe patient's blood glucose level and recent insulin doses
2.Hemşirelik esaslarıZor

Why should only the patient press the button of a patient-controlled analgesia (PCA) pump?

  1. ANurses are not allowed to give opioids
  2. BVisitors might damage the pump or change its settings if they touch it
  3. CThe pump only works with the patient's fingerprint
  4. DA drowsy patient stops pressing, which helps prevent overdose
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

How are neuromuscular blocking drugs, such as vecuronium, safely stored?

  1. ASeparate from other drugs, with a warning that they cause paralysis
  2. BMixed in the same bin as other high-use drugs
  3. CNext to common IV antibiotics so they are easy to find
  4. DIn the general stock cupboard with the other IV drugs and no special labels
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse has weeping dermatitis on both hands. What is the most appropriate action?

  1. ACover the lesions with a waterproof bandage and keep working with patients as usual
  2. BUse extra alcohol hand rub on the lesions
  3. CAvoid direct patient care and handling of equipment until it heals, and see occupational health
  4. DContinue care as usual and wear one pair of gloves
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient’s urinary catheter has drained no urine for two hours, and the lower abdomen is swollen. What should the nurse do first?

  1. ACheck the tubing for kinks or obstruction
  2. BEncourage the patient to drink more water
  3. CGive a prescribed diuretic straight away
  4. DRemove the catheter and wait for the patient to void
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

An RN has five patients and a nursing assistant. One patient has just become short of breath. Which task should the RN delegate so that the RN can go to that patient?

  1. AAssessing the breathless patient’s lung sounds
  2. BGiving the breathless patient’s IV furosemide
  3. CMorning vital signs on the four stable patients
  4. DExplaining the new diagnosis to the breathless patient’s family
7.Klinik hemşirelikOrta

DSÖ analjezik merdiveni ne önerir?

  1. AKanser ağrısında yalnızca ilaç dışı yöntemler kullanmayı
  2. BAnaljeziyi yalnızca ağrı şiddetlendiğinde vermeyi
  3. CAğrı arttıkça opioid olmayanlardan zayıf, sonra güçlü opioidlere geçmeyi
  4. DTüm hastalara güçlü opioidlerle başlamayı
8.Klinik hemşirelikZor

Kafa travması olan bir hastanın GKS'si 14'ten 10'a düşüyor ve bir pupil büyüyüp ışığa yavaş yanıt veriyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AHastayı uyumaya teşvik etmelidir
  2. BNörolojik acil durum olarak hemen bildirmelidir
  3. CGKS'yi bir sonraki rutin gözlem turunda yeniden kontrol etmelidir
  4. DHastayı sakinleştirmek için sedatif vermelidir
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient taking furosemide has a potassium of 3,3 mEq/L and is told to eat more potassium-rich foods. Which snack is the best choice?

  1. ARice cakes
  2. BWhite bread
  3. CDried apricots
  4. DPlain crackers
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Uzun süredir akciğer hastalığı olan bir hastanın serum bikarbonatı 32 mEq/L, arteriyel PaCO₂'si sürekli yüksek ve pH'ı 7,36'dır. Hangi durum en iyi uyar?

  1. AHızlı solunumla birlikte akut aspirin aşırı dozu
  2. BKronik CO₂ retansiyonu ve metabolik kompanzasyonu olan KOAH
  3. CAğır dehidratasyon ve kusmayla birlikte akut diyabetik ketoasidoz
  4. DBüyük bikarbonat kayıplarıyla birlikte akut ağır ishal
11.FarmakolojiOrta

A patient with Addison's disease on hydrocortisone develops a fever with flu. What is the usual advice?

  1. AIncrease the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting
  2. BHalve the hydrocortisone to reduce side effects
  3. CStop the hydrocortisone until the fever settles, to let the body recover
  4. DMake no change, as illness does not affect cortisol needs
12.FarmakolojiZor

A patient taking hydralazine for several months develops joint pain, fever and a rash. Anti-histone antibodies are positive. What is the most likely diagnosis?

  1. AAn acute viral infection
  2. BGout
  3. CRheumatoid arthritis
  4. DDrug-induced lupus
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A young patient with hypertrophic cardiomyopathy asks why they are told to avoid dehydration. What is the best explanation?

  1. ALow blood volume can worsen obstruction of blood leaving the heart
  2. BDehydration is the cause of the inherited condition
  3. CDehydration makes the heart muscle grow thicker within a few hours
  4. DFluids dissolve the extra muscle in the heart wall
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Minutes after an IV antibiotic is started, a patient has wheeze, swollen lips, a rash and BP 78/44 mmHg. The infusion has been stopped and help called. What is the next priority?

  1. AGive an oral antihistamine tablet and observe for an hour
  2. BRestart the infusion at a slower rate
  3. CGive a nebulised salbutamol dose only
  4. DGive intramuscular adrenaline (epinephrine)
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A stroke patient speaks fluently, but the words make little sense, and they do not follow simple instructions. Which type of aphasia is this?

  1. AGlobal aphasia with no speech at all
  2. BDysarthria from facial weakness
  3. CReceptive (Wernicke's) aphasia
  4. DExpressive (Broca's) aphasia
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with renal colic has normal kidney function and no other contraindications. Which drug is usually the first choice for pain?

  1. AA benzodiazepine such as diazepam
  2. BAn NSAID such as diclofenac
  3. CAn oral antihistamine such as cetirizine
  4. DOral paracetamol (acetaminophen) alone
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which is a recognised risk of long-term proton pump inhibitor use?

  1. AHypernatraemia
  2. BHypercalcaemia
  3. CHyperkalaemia
  4. DHypomagnesaemia
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with diabetes has rapidly spreading redness around a small wound, severe pain out of proportion, fever and crackling under the skin. What should the nurse suspect?

  1. AA simple insect bite
  2. BA healing venous ulcer
  3. CMild contact dermatitis
  4. DNecrotising fasciitis
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman has a positive home pregnancy test. How is this sign classified?

  1. AA diagnostic sign of pregnancy
  2. BA probable sign of pregnancy
  3. CA presumptive sign of pregnancy
  4. DA positive sign of pregnancy
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

30 haftalık bir kadında her 5 dakikada bir düzenli ağrılı kasılmalar ve servikal değişiklik var. Doğum gerçekleşirse bebeğin akciğerlerini korumak için hangi tedavi beklenir?

  1. AAntenatal kortikosteroidler
  2. BAnti-D immünglobülin
  3. CMetilergonovin
  4. DOksitosin
21.Pediatri hemşireliğiOrta

9 aylık bir bebekte dizlerini karnına çekerek şiddetli ağlama atakları var ve frenk üzümü jölesi gibi görünen dışkı yapıyor. Olası neden nedir?

  1. AÇölyak hastalığı
  2. Bİnvajinasyon
  3. CKabızlık
  4. DPilor stenozu
22.Pediatri hemşireliğiZor

A child has a swollen, red eyelid with fever, pain on moving the eye and blurred vision. What should the nurse suspect?

  1. AAn insect bite, which needs only a cold compress
  2. BSimple conjunctivitis, treated with eye drops at home
  3. COrbital cellulitis, which needs urgent review and IV antibiotics
  4. DA stye, which will drain on its own with warm compresses
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Which side effects are most common with quetiapine?

  1. AA cough and swollen ankles
  2. BHigh prolactin with breast enlargement in almost every patient
  3. CSedation, dizziness when standing and weight gain
  4. DInsomnia and severe weight loss
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient asks, "Do you think I should divorce my husband?" Which response best supports the patient's autonomy?

  1. A"Yes, I think you'd be happier without him."
  2. B"No, divorce would only make things worse for you."
  3. C"You should ask your doctor what to do about it."
  4. D"What are your thoughts about the options you have?"
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
6 ft 5 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hasta 6 ft 5 in boyunda. 1 ft = 12 in ve 1 in = 2,54 cm kullanarak h değerini santimetre cinsinden, en yakın tam santimetreye yuvarlayarak bulun.

6 ft 5 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
150 mL/h? L/gün1 gün = 24 h1 L = 1000 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir idame infüzyonu ara vermeden 150 mL/sa hızla akıyor. 24 saatte kaç litre V verir?

150 mL/h24 h
V = L
27.Doz hesaplarıOrta
22 kg2 mg/kgD = ? mg

Bir hasta 22 kg ve tek doz olarak 2 mg/kg order edilmiş. Dozu D mg cinsinden bulun.

22 kg2 mg/kg
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
125 mg/5 mLV = ? mL

24 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 125 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 5 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

24 kg5 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1500 mL15 gtt/mL8 h? gtt/min

15 damla/mL'lik bir setle 1500 mL'yi 8 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1500 mL8 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
900 mL15 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Bir serum 15 damla/mL'lik setten 50 damla/dk hızla akıyor. Torbada 900 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır?

50 gtt/min15 gtt/mL900 mL
t = h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasu150 mLçay240 mLmeyve suyu100 mLIV infüzyon50 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar150 mLidrar200 mLyara dreni120 mLkusmuk200 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

su: 150 mLçay: 240 mLmeyve suyu: 100 mLIV infüzyon: 50 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 50 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL100 mL verilen150 mL/h17:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 150 mL/h hızla gidiyor. Saat 17:30’de 100 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL100 mL verilen150 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: çok kısıtlı; nemlilik: nadiren nemli; aktivite: ara sıra yürüyor; hareketlilik: çok kısıtlı; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: olası sorun. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 12/dk, SpO₂ %97 oda havasında, kan basıncı 100/60 mmHg, nabız 64/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 35,5 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 12SpO₂ 97%havaSBP 100HR 64AT 35,5 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · The tubing for kinks or blockage and where the bag is

Cevap neden bu

Kinked or trapped tubing, a bag above bladder level or a blocked catheter are common causes. If these are fine, the patient is assessed for low output and the doctor informed.

Cevap

A · The tubing for kinks or blockage and where the bag is
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · A drowsy patient stops pressing, which helps prevent overdose

Cevap neden bu

If the patient becomes too sleepy they cannot press the button, so no more opioid is given. When others press it this safety is lost and respiratory depression can follow.

Cevap

D · A drowsy patient stops pressing, which helps prevent overdose
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Separate from other drugs, with a warning that they cause paralysis

Cevap neden bu

Neuromuscular blockers stop breathing. They are stored apart from other drugs, often in sealed or colored containers with warnings such as “Paralyzing agent: causes respiratory arrest”.

Cevap

A · Separate from other drugs, with a warning that they cause paralysis
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Avoid direct patient care and handling of equipment until it heals, and see occupational health

Cevap neden bu

Weeping skin lesions increase the risk of passing organisms to patients and of the nurse picking up bloodborne pathogens. The nurse should avoid direct patient contact and handling of patient equipment until the condition is assessed and resolved.

Cevap

C · Avoid direct patient care and handling of equipment until it heals, and see occupational health
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Check the tubing for kinks or obstruction

Cevap neden bu

Sudden lack of drainage with a full bladder usually means a kinked or blocked catheter. The nurse checks the tubing and position first, then follows the policy for irrigation or replacement.

Cevap

A · Check the tubing for kinks or obstruction
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Morning vital signs on the four stable patients

Cevap neden bu

Routine vital signs on stable patients can be delegated, freeing the RN to assess and treat the unstable patient. Assessment, IV medication and explaining a new diagnosis stay with the RN.

Cevap

C · Morning vital signs on the four stable patients
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Ağrı arttıkça opioid olmayanlardan zayıf, sonra güçlü opioidlere geçmeyi

Cevap neden bu

Merdiven opioid olmayanlardan (parasetamol gibi) zayıf opioidlere, sonra güçlü opioidlere ilerler; her basamakta adjuvanlar eklenebilir. Süregen ağrıda düzenli dozlama tercih edilir.

Cevap

C · Ağrı arttıkça opioid olmayanlardan zayıf, sonra güçlü opioidlere geçmeyi
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Nörolojik acil durum olarak hemen bildirmelidir

Cevap neden bu

Tek taraflı genişlemiş pupille birlikte düşen GKS, artan kafa içi basıncı ve olası beyin herniasyonunu düşündürür. Acil hekim değerlendirmesi ve görüntüleme gerekir.

Cevap

B · Nörolojik acil durum olarak hemen bildirmelidir
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Dried apricots

Cevap neden bu

Dried fruits such as apricots, raisins and prunes are rich in potassium, as are bananas, oranges, potatoes, beans and tomatoes. Refined grain products such as white bread and crackers are low in potassium.Kontrol edilen kaynak: Potassium in diet · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

C · Dried apricots
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Kronik CO₂ retansiyonu ve metabolik kompanzasyonu olan KOAH

Cevap neden bu

Ağır KOAH'ta olduğu gibi kronik CO₂ retansiyonunda böbrekler günler içinde bikarbonatı tutar ve pH'ı normale doğru, çoğunlukla aralığın alt ucuna getirir. DKA ve ishal bikarbonatı düşürür; aspirin aşırı dozu ise PaCO₂'yi düşüren hızlı solunuma yol açar.Kontrol edilen kaynak: Respiratory Acidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf)

Cevap

B · Kronik CO₂ retansiyonu ve metabolik kompanzasyonu olan KOAH
11.Farmakoloji

Cevap: A · Increase the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting

Cevap neden bu

During illness, the body needs more cortisol, so patients usually double their glucocorticoid dose as instructed. If they cannot keep tablets down, they need injectable hydrocortisone and urgent care.

Cevap

A · Increase the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting
12.Farmakoloji

Cevap: D · Drug-induced lupus

Cevap neden bu

Hydralazine and procainamide are classic causes of drug-induced lupus, especially in slow acetylators. Symptoms usually resolve after the drug is stopped.

Cevap

D · Drug-induced lupus
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Low blood volume can worsen obstruction of blood leaving the heart

Cevap neden bu

In hypertrophic cardiomyopathy, a thickened septum can obstruct the left ventricular outflow tract, and the obstruction worsens when the ventricle is underfilled. Dehydration, vasodilators and strenuous exertion can trigger symptoms or arrhythmias. It is a cause of sudden cardiac death in young people.

Cevap

A · Low blood volume can worsen obstruction of blood leaving the heart
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Give intramuscular adrenaline (epinephrine)

Cevap neden bu

Anaphylaxis is treated first with intramuscular adrenaline into the anterolateral thigh, repeated after about 5 minutes if needed. It reverses bronchospasm, vasodilation and swelling. Oxygen, IV fluids and lying the patient flat (or sitting if breathing is easier) follow. Antihistamines and steroids are not first-line.

Cevap

D · Give intramuscular adrenaline (epinephrine)
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Receptive (Wernicke's) aphasia

Cevap neden bu

Receptive aphasia comes from damage to Wernicke's area in the dominant temporal lobe. Speech is fluent but often meaningless, and comprehension is impaired. Patients are often unaware of their errors.

Cevap

C · Receptive (Wernicke's) aphasia
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · An NSAID such as diclofenac

Cevap neden bu

NSAIDs are recommended first line for renal colic in suitable patients because they reduce prostaglandin-driven pain and ureteric spasm. Opioids are added if needed. NSAIDs are avoided in kidney impairment.

Cevap

B · An NSAID such as diclofenac
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Hypomagnesaemia

Cevap neden bu

Long-term PPIs are linked with low magnesium, C. difficile infection, fractures and B12 deficiency. The need for continuing treatment should be reviewed regularly.

Cevap

D · Hypomagnesaemia
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Necrotising fasciitis

Cevap neden bu

Necrotising soft tissue infection spreads rapidly along fascial planes and can cause septic shock. It is a surgical emergency needing urgent debridement, IV antibiotics and sepsis care.

Cevap

D · Necrotising fasciitis
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · A probable sign of pregnancy

Cevap neden bu

A positive hCG test is a probable sign, because hCG can also be raised by a molar pregnancy or some tumours. Only fetal heart activity, fetal movement felt by an examiner or visualisation of the fetus are positive signs.

Cevap

B · A probable sign of pregnancy
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Antenatal kortikosteroidler

Cevap neden bu

Antenatal kortikosteroidler preterm bebeklerde solunum sıkıntısını azaltır. Zaman kazanmak için tokoliz kullanılabilir; yaklaşık 32. haftadan önce doğum olasıysa fetal nöroproteksiyon için magnezyum sülfat verilebilir.

Cevap

A · Antenatal kortikosteroidler
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · İnvajinasyon

Cevap neden bu

İnvajinasyon, aralıklı kolik tarzı ağrıya, kusmaya, sosis biçimli kitleye ve kanlı, mukuslu dışkıya yol açar. Acil bir durumdur.

Cevap

B · İnvajinasyon
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Orbital cellulitis, which needs urgent review and IV antibiotics

Cevap neden bu

Painful eye movements, reduced vision or proptosis with eyelid swelling suggest orbital cellulitis, which can spread to the brain. The child needs urgent assessment, imaging if indicated and IV antibiotics.

Cevap

C · Orbital cellulitis, which needs urgent review and IV antibiotics
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Sedation, dizziness when standing and weight gain

Cevap neden bu

Quetiapine commonly causes drowsiness, orthostatic hypotension and metabolic effects. It has a lower risk of extrapyramidal effects and raised prolactin than many other antipsychotics.

Cevap

C · Sedation, dizziness when standing and weight gain
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · "What are your thoughts about the options you have?"

Cevap neden bu

Asking the patient to explore her own options supports problem-solving and autonomy. Giving an opinion, or passing the question on, takes the decision away from her.

Cevap

D · "What are your thoughts about the options you have?"
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: h = 196 cm

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

İnç cinsinden boy

6·12 + 5 = 77 in

İnçten santimetreye

h = 77·2,54 = 195,6 ≈ 196 cm

Cevap

h = 196 cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 3,6 L

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Bir günde hacim

150 mL/h × 24 h = 3600 mL

Litre cinsinden

V = 3600/1000 = 3,6 L

Cevap

V = 3,6 L
27.Doz hesapları

Cevap: D = 44 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Doz

2·22 = 44 mg

Cevap

D = 44 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 4,8 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

5·24 = 120 mg

Hacim

V = (120/125)·5 = 4,8 mL

Cevap

V = 4,8 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 47 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

8·60 = 480 min

Damla hızı

R = 1500·15/480 = 46,88 ≈ 47 gtt/min

Cevap

R = 47 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 47 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 4,5 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

50·60/15 = 200 mL/h

Kalan süre

t = 900/200 = 4,5 h

Cevap

t = 4,5 h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1140 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 150 + 240 + 100 = 490 mL
IV infüzyon: 50·12 = 600 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
I = 1140 mL

Cevap

I = 1140 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 2,7 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 100 = 400 mL

Süre

t = 400/150 = 2,667 ≈ 2,7 h

Cevap

t = 2,7 h

Bu yaklaşık 2 h 40 min eder, yani torba yaklaşık saat 20:10 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 14

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: çok kısıtlı → 2
nemlilik: nadiren nemli → 4
aktivite: ara sıra yürüyor → 3
hareketlilik: çok kısıtlı → 2
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 2 + 4 + 3 + 2 + 1 + 2 = 14

Cevap

B = 14
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 12/min → 0
SpO₂ 97% → 0
oda havasında → 0
SBP 100 mmHg → 2
HR 64/min → 0
uyanık (A) → 0
T 35,5 °C → 1

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 1 = 3
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions