NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A catheterised patient has had no urine in the bag for two hours. What should the nurse check first?

  1. AThe tubing for kinks or blockage and where the bag is
  2. BWhether the patient has eaten or drunk anything recently
  3. CNothing, as two hours without urine is normal
  4. DThe patient's blood glucose level and recent insulin doses
2.Hemşirelik esaslarıZor

A stable patient is woken every hour for observations and is becoming tired and confused. What is the best nursing action?

  1. AAsk the doctor for a sedative to help the patient sleep
  2. BAsk the team whether the observations can safely be done less often
  3. CKeep the same plan, as observations matter more than sleep for patients
  4. DStop all observations so the patient can sleep
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

How should a nurse handle soiled bed linen?

  1. APut it on the floor until the bed is made
  2. BShake it out first to check for lost items
  3. CCarry it bundled against the body to the soiled utility room down the hall
  4. DHold it away from the uniform and place it straight into a linen bag
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse often skips barcode scanning to save time, as many colleagues do. In a just culture, how is this behavior classed?

  1. ASimple human error, managed only by consoling the nurse and moving on
  2. BAt-risk behavior, managed by coaching and fixing the system pressures behind it
  3. CReckless behavior, managed by immediate dismissal and reporting to the licensing board
  4. DAcceptable behavior, because it is common on the unit
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Bir hemşire yardımcısı, hastanın kan basıncının 168/98 mmHg olduğunu (daha önce 130/80 idi) ve hastanın baş ağrısı olduğunu bildiriyor. RN ne yapmalıdır?

  1. AYardımcıdan kan basıncını bir saat sonra yeniden ölçmesini istemek
  2. BDeğeri belgelemek ve ilaç turuna devam etmek
  3. CHastayı değerlendirmek, kan basıncını yeniden kontrol etmek ve belirtileri aramak
  4. DYardımcıdan gerektiğinde verilen antihipertansif ilacı şimdi vermesini istemek
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

During surgery under general anesthesia, a patient develops rising end-tidal carbon dioxide, muscle rigidity and a rapidly increasing temperature. Which drug should the nurse anticipate?

  1. AFlumazenil
  2. BDantrolene
  3. CNaloxone
  4. DAtropine
7.Klinik hemşirelikOrta

An arterial blood gas shows a low pH, a high PaCO2 and a normal bicarbonate. What does this show?

  1. ARespiratory alkalosis
  2. BRespiratory acidosis
  3. CMetabolic alkalosis
  4. DMetabolic acidosis
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with poorly controlled hyperthyroidism develops a high fever, very fast heart rate, agitation and vomiting during an infection. What is likely?

  1. AThyroid storm
  2. BMyxoedema coma
  3. CHypoglycaemia
  4. DAddisonian crisis
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Vankomisin dip düzeyi hedef aralığın üzerindedir. Başlıca endişe hangi advers etkidir?

  1. ABöbrek hasarı (nefrotoksisite)
  2. BKabızlık ve şişkinlik
  3. CYüksek trombosit sayısı (trombositoz)
  4. DDüşük kan glikozu (hipoglisemi)
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Diyabetik ketoasidozlu bir hastanın potasyumu insülin infüzyonu başlamadan önce 3,0 mEq/L'dir. Hemşire ne beklemelidir?

  1. Aİnsülin potasyumu yükselteceği için potasyum yerine konmaz
  2. BÖnce potasyum yerine konur ve insülin, protokole göre düzey güvenli olana kadar bekler
  3. Cİnsülin hemen daha yüksek bir hızda başlanır
  4. DPotasyum normale dönene kadar sıvılar durdurulur
11.FarmakolojiOrta

How is adenosine given for supraventricular tachycardia?

  1. AAs a tablet under the tongue
  2. BAs a slow infusion over one hour
  3. CAs a rapid IV push followed by a fast saline flush
  4. DAs an intramuscular injection into the outer thigh muscle
12.FarmakolojiZor

A patient's record shows anaphylaxis to penicillin. Amoxicillin has been prescribed. What should the nurse do?

  1. AGive half the dose and observe for a reaction
  2. BWithhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin
  3. CGive the amoxicillin with an antihistamine to prevent a reaction
  4. DGive the amoxicillin, as it belongs to a different antibiotic group
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

How is the jugular venous pressure usually assessed?

  1. APatient reclined at 45° with the head turned slightly to the left
  2. BPatient lying completely flat with the head turned to the right
  3. CPatient standing with the neck flexed forward
  4. DPatient sitting upright with the arms raised above the head
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient being treated for infective endocarditis of the mitral valve suddenly develops slurred speech and weakness of the right arm. What is the most likely cause?

  1. AAn embolus from a valve vegetation causing a stroke
  2. BA migraine aura triggered by the fever
  3. CA side effect of the IV antibiotic on the nerves
  4. DLow blood glucose from a reduced appetite
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which group of drugs is a well-known cause of SIADH and hyponatraemia, especially in older people?

  1. ABulk-forming laxatives
  2. BSSRI antidepressants
  3. CProton pump inhibitors
  4. DPenicillin antibiotics
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

The night after hip surgery, an 84-year-old becomes suddenly confused and tries to pull out their IV line. What is the most appropriate first step?

  1. AAsk for a strong sedative so that the patient can sleep
  2. BApply wrist restraints to protect the IV line
  3. CLook for causes such as low oxygen, pain, retention or infection
  4. DTell the family that this is the start of dementia
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Endoskopiden önce üst GİS kanamasında riski değerlendirmek için hangi skor kullanılır?

  1. ADVT için Wells skoru
  2. BGlasgow-Blatchford skoru
  3. CWaterlow bası yarası risk skoru
  4. DGlasgow Koma Skalası
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

After surgery, a patient keeps asking for analgesia before it is due, watches the clock and rates pain 8/10. What is the most appropriate interpretation?

  1. AThe patient is addicted and should have analgesia withheld
  2. BPain may be undertreated; reassess and ask for a review of the plan
  3. CThe patient is exaggerating, so the pain scores should be ignored for now
  4. DThe patient needs only distraction and no change in drugs
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman 4 hours after birth has severe perineal pain and pressure. Her fundus is firm, lochia is normal, and her heart rate is rising. What should the nurse suspect?

  1. AA urinary tract infection
  2. BNormal afterpains
  3. CUterine atony
  4. DA vulvar or vaginal haematoma
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

38 haftalık bir kadın telefonla bebeğinin dünden beri her zamankinden çok daha az hareket ettiğini söylüyor. En iyi öneri nedir?

  1. ASoğuk, şekerli bir içecek içmesi ve yalnızca 3 gün hareket olmazsa aramasını
  2. BTerme yakın azalmış hareketin normal olduğu ve işlem gerektirmediği
  3. CÖnümüzdeki haftaki rutin randevusunu beklemesi
  4. DFetal kalp hızı değerlendirmesi için bugün gelmesi
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A 20-month-old drinks about 1,5 litres of cow's milk a day and eats little solid food. He is pale and tired. What is the most likely problem?

  1. ASickle cell disease
  2. BVitamin B12 deficiency
  3. CLactose intolerance
  4. DIron-deficiency anaemia
22.Pediatri hemşireliğiZor

A baby born to a mother who used opioids in pregnancy has a high-pitched cry, tremors, sneezing and poor feeding. Which plan is best?

  1. ALow-stimulation care, swaddling, small frequent feeds and a withdrawal scoring tool
  2. BDelay all feeds until the tremors and sneezing have settled
  3. CKeep the baby in a bright, busy area of the unit and stimulate them often to keep them awake
  4. DGive naloxone to reverse the effects of the opioid
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A teenager is starting atomoxetine for ADHD. What should the nurse teach the family to watch for?

  1. AA dangerous rise in blood pressure after eating foods that contain tyramine
  2. BSigns of physical dependence, because it is a controlled stimulant
  3. CNew or worsening suicidal thoughts or unusual changes in mood or behaviour
  4. DSevere weight gain in the first week
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient says, "I don't have a drinking problem. I only drink at weekends, like everyone else." He drinks heavily every weekend. Which approach fits his stage of change best?

  1. AHelp him set a quit date for next week
  2. BOffer non-judgemental information and explore how drinking affects his life
  3. CDiscuss detailed strategies to prevent a relapse after he has stopped drinking
  4. DRefer him straight to a residential detox programme
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
6,0781 mL? mLşuna yuvarla 0,1 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir enjeksiyon için doz hesaplaması 6,0781 mL veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın mL’nin onda birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

6,0781 mL
x = mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1½ tbsp? mL4 fl oz? mL1½ tsp? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 1½ tbsp / sıvı takviye, 4 fl oz / meyve suyu, 1½ tsp / öksürük şurubu alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
70 kg7,5 mg/kg/gün3× günlükD = ? mg

Bir hasta 70 kg. Order edilen doz günde 7,5 mg/kg, 3 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

70 kg7,5 mg/kg/gün3× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
120 mg/5 mLV = ? mL

14 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 120 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 10 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

14 kg10 mg/kg120 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1000 mL15 gtt/mL12 h? gtt/min

15 damla/mL'lik bir setle 1000 mL'yi 12 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1000 mL12 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
450 mL60 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Bir serum 60 damla/mL'lik setten 20 damla/dk hızla akıyor. Torbada 450 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır?

20 gtt/min60 gtt/mL450 mL
t = h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçay200 mLjöle100 mLçorba250 mLIV infüzyon125 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar325 mLidrar350 mLidrar375 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

çay: 200 mLjöle: 100 mLçorba: 250 mLIV infüzyon: 125 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 2 × 50 mLidrar: 325 mLidrar: 350 mLidrar: 375 mL
B = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL→ 80 mL/hbaşlangıç 11:30ttoplam​ = ? h75 mL/h × 4 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir infüzyon saat 11:30’de 75 mL/h hızla başlıyor. 4 saat sonra hız 80 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL75 mL/h · 4 h80 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: zayıf; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 5 dakika sonra alıştırma yenidoğanında pembe gövde ile mavi eller ve ayaklar, 115/dk kalp hızı, uyarıldığında ağlama, öksürük ya da hapşırık, aktif hareket ve zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · The tubing for kinks or blockage and where the bag is

Cevap neden bu

Kinked or trapped tubing, a bag above bladder level or a blocked catheter are common causes. If these are fine, the patient is assessed for low output and the doctor informed.

Cevap

A · The tubing for kinks or blockage and where the bag is
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Ask the team whether the observations can safely be done less often

Cevap neden bu

Lack of sleep can contribute to delirium. If the patient's scores are stable, the frequency of observations can be reviewed by the team so care is safe but less disruptive.

Cevap

B · Ask the team whether the observations can safely be done less often
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Hold it away from the uniform and place it straight into a linen bag

Cevap neden bu

Soiled linen is rolled up, held away from the uniform and placed directly into a laundry bag at the bedside. Shaking linen spreads organisms into the air, and the floor is a contaminated surface.

Cevap

D · Hold it away from the uniform and place it straight into a linen bag
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · At-risk behavior, managed by coaching and fixing the system pressures behind it

Cevap neden bu

At-risk behavior is a choice whose risk is not recognized or is believed to be justified, often because shortcuts have become normal. It is managed by coaching and removing the pressures behind it, while reckless behavior may need disciplinary action.

Cevap

B · At-risk behavior, managed by coaching and fixing the system pressures behind it
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Hastayı değerlendirmek, kan basıncını yeniden kontrol etmek ve belirtileri aramak

Cevap neden bu

Baş ağrısıyla birlikte ani yükselme, RN’nin değerlendirmesi gereken bir değişikliktir. Bir saat beklemek bakımı geciktirir ve yardımcı personel ilaç vermez veya tedaviye karar vermez.

Cevap

C · Hastayı değerlendirmek, kan basıncını yeniden kontrol etmek ve belirtileri aramak
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Dantrolene

Cevap neden bu

Malignant hyperthermia is a reaction to some anesthetic agents that causes hypermetabolism. The triggering drug is stopped and dantrolene is given, with active cooling and support.

Cevap

B · Dantrolene
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Respiratory acidosis

Cevap neden bu

A raised PaCO2 with a low pH means the lungs are not removing enough CO2, for example from hypoventilation. A normal bicarbonate suggests it is acute.

Cevap

B · Respiratory acidosis
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Thyroid storm

Cevap neden bu

Thyroid storm is a life-threatening worsening of hyperthyroidism, often triggered by infection or surgery. It needs urgent treatment with cooling, beta-blockade and antithyroid drugs.

Cevap

A · Thyroid storm
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Böbrek hasarı (nefrotoksisite)

Cevap neden bu

Yüksek vankomisin düzeyleri akut böbrek hasarıyla ve daha seyrek olarak işitme hasarıyla ilişkilidir. Hemşire sonucu bir sonraki dozdan önce bildirir ve kreatinini ve idrar çıkışını kontrol eder.

Cevap

A · Böbrek hasarı (nefrotoksisite)
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Önce potasyum yerine konur ve insülin, protokole göre düzey güvenli olana kadar bekler

Cevap neden bu

İnsülin potasyumu daha da düşürür ve tehlikeli aritmilere yol açabilir. Yaygın kılavuzlar potasyumu yerine koyar ve düzey en az yaklaşık 3,3 mEq/L olana kadar insülini geciktirir; IV sıvılar sürer. Hemşire hastanenin protokolünü izler ve EKG'yi izler.Kontrol edilen kaynak: Ketoacidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Cevap

B · Önce potasyum yerine konur ve insülin, protokole göre düzey güvenli olana kadar bekler
11.Farmakoloji

Cevap: C · As a rapid IV push followed by a fast saline flush

Cevap neden bu

Adenosine must reach the heart quickly, so it is pushed rapidly into a large vein and flushed. Patients are warned about brief flushing, chest tightness and a short pause in the heartbeat.

Cevap

C · As a rapid IV push followed by a fast saline flush
12.Farmakoloji

Cevap: B · Withhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin

Cevap neden bu

Amoxicillin is a penicillin, so it must not be given to someone with penicillin anaphylaxis. The nurse holds the dose, informs the prescriber and makes sure the allergy is clearly recorded.

Cevap

B · Withhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Patient reclined at 45° with the head turned slightly to the left

Cevap neden bu

With the patient at 45°, the vertical height of the pulsation in the right internal jugular vein above the sternal angle is estimated. A height above about 3–4 cm suggests raised right-sided pressure, as in right heart failure or fluid overload.

Cevap

A · Patient reclined at 45° with the head turned slightly to the left
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · An embolus from a valve vegetation causing a stroke

Cevap neden bu

Vegetations on the mitral or aortic valve can break off and embolise to the brain, kidneys, spleen or limbs. Sudden focal neurological signs suggest an embolic stroke: the nurse calls for urgent help, checks the blood glucose to exclude hypoglycaemia and expects urgent brain imaging. Thrombolysis is generally avoided in endocarditis because of the bleeding risk.

Cevap

A · An embolus from a valve vegetation causing a stroke
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · SSRI antidepressants

Cevap neden bu

SSRIs such as sertraline and citalopram can cause SIADH, particularly in older adults. Carbamazepine, some antipsychotics and some chemotherapy drugs are other causes. Sodium is checked if symptoms appear.

Cevap

B · SSRI antidepressants
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Look for causes such as low oxygen, pain, retention or infection

Cevap neden bu

Acute confusion after surgery is often delirium. The nurse first looks for causes: hypoxia, pain, retention, constipation, infection, low glucose, dehydration and drugs. Sedation and restraints can make it worse and are a last resort.

Cevap

C · Look for causes such as low oxygen, pain, retention or infection
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Glasgow-Blatchford skoru

Cevap neden bu

Glasgow-Blatchford skoru, müdahale gerektiren hastaları belirlemek için üreyi, hemoglobini, sistolik kan basıncını, nabzı, melenayı, senkopu, karaciğer hastalığını ve kalp yetmezliğini kullanır. Tam Rockall skoru endoskopiden sonra kullanılır.

Cevap

B · Glasgow-Blatchford skoru
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Pain may be undertreated; reassess and ask for a review of the plan

Cevap neden bu

Clock-watching often reflects inadequate analgesia. The nurse reassesses pain and function, considers multimodal options, and asks the prescriber to review the plan rather than labelling the patient.

Cevap

B · Pain may be undertreated; reassess and ask for a review of the plan
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · A vulvar or vaginal haematoma

Cevap neden bu

A haematoma causes severe pain and pressure out of proportion to the birth, often with a firm uterus and normal lochia. Signs of hidden blood loss such as tachycardia must be reported.

Cevap

D · A vulvar or vaginal haematoma
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Fetal kalp hızı değerlendirmesi için bugün gelmesi

Cevap neden bu

Azalmış fetal hareketler fetal bozulmanın uyarısı olabilir. Genellikle aynı gün içinde, fetal kalp hızı kontrolü ve gerektiğinde ek tetkiklerle hızla değerlendirilmelidir. Hareketler terme yakın normalde azalmaz.

Cevap

D · Fetal kalp hızı değerlendirmesi için bugün gelmesi
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Iron-deficiency anaemia

Cevap neden bu

Large volumes of cow's milk are low in iron, reduce appetite for iron-rich foods and can cause small losses of blood from the gut. Toddlers who drink too much milk are a classic group for iron-deficiency anaemia; milk is usually limited to about 500 mL a day.

Cevap

D · Iron-deficiency anaemia
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Low-stimulation care, swaddling, small frequent feeds and a withdrawal scoring tool

Cevap neden bu

Neonatal abstinence (withdrawal) is managed first with calm, low-stimulation care, swaddling, frequent feeds and support for parents, with regular scoring to guide any drug treatment. Naloxone is avoided because it can trigger acute withdrawal and seizures.

Cevap

A · Low-stimulation care, swaddling, small frequent feeds and a withdrawal scoring tool
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · New or worsening suicidal thoughts or unusual changes in mood or behaviour

Cevap neden bu

Atomoxetine is a non-stimulant ADHD medicine. Like antidepressants, it carries a warning about suicidal thinking in children and adolescents, so mood and behaviour are monitored, especially early in treatment.

Cevap

C · New or worsening suicidal thoughts or unusual changes in mood or behaviour
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Offer non-judgemental information and explore how drinking affects his life

Cevap neden bu

In precontemplation, the aim is to raise awareness without confrontation, for example by giving personalised feedback and exploring the pros and cons. Action-focused plans fit later stages.

Cevap

B · Offer non-judgemental information and explore how drinking affects his life
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 6,1 mL

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

ondabirler basamağındaki rakam

6.0781 → 0

Yalnızca sonraki rakam belirler

6,0781 → 7
7, 5 veya daha büyük; bu yüzden 0 yukarı yuvarlanır.
Sonraki rakamlar (81) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 6,1 mL

Cevap

x = 6,1 mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 150 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL
4 fl oz = 4·30 = 120 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL

Toplayın

V = 22,5 + 120 + 7,5 = 150 mL

Cevap

V = 150 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 175 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

7,5·70 = 525 mg

Doz başına

D = 525/3 = 175 mg

Cevap

D = 175 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 5,8 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

10·14 = 140 mg

Hacim

V = (140/120)·5 = 5,833 ≈ 5,8 mL

Cevap

V = 5,8 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 21 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

12·60 = 720 min

Damla hızı

R = 1000·15/720 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Cevap

R = 21 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 21 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 22,5 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

20·60/60 = 20 mL/h

Kalan süre

t = 450/20 = 22,5 h

Cevap

t = 22,5 h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 600 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 200 + 100 + 250 = 550 mL
IV infüzyon: 125·8 = 1000 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
toplam alınan = 1650 mL

Toplam çıkarılan

325 + 350 + 375 = 1050 mL

Denge

B = 1650 − 1050 = 600 mL

Cevap

B = 600 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 6,5 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

75·4 = 300 mL
500 − 300 = 200 mL kalan

İkinci kısım

200/80 = 2,5 h

Toplam süre

t = 4 + 2,5 = 6,5 h

Cevap

t = 6,5 h

Bu yaklaşık 6 h 30 min eder, yani torba yaklaşık saat 18:00 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 10

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: zayıf → 10
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 0 + 0 + 10 + 0 = 10

Cevap

MFS = 10
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: güven verici

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: pembe gövde ile mavi eller ve ayaklar → 1
Nabız: 115/min → 2
Refleks tepkisi: uyarıldığında ağlama, öksürük ya da hapşırık → 2
Etkinlik: aktif hareket → 2
Solunum: zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum → 1

Toplayın

APGAR = 1 + 2 + 2 + 2 + 1 = 8

Yorum

8 → güven verici

Cevap

güven verici

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions