NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

How should a nurse speak to a patient with hearing loss?

  1. ASpeak very fast to keep the message short
  2. BShout loudly from behind the patient so they can hear every word
  3. CCover the mouth to stop background noise
  4. DFace the patient and speak clearly at a normal pace
2.Hemşirelik esaslarıZor

An 82-year-old takes nine regular medicines and has had two falls this month. What is the most useful next step?

  1. AStop all the medicines straight away
  2. BAsk for a full medication review
  3. CAdvise the patient to stay in bed
  4. DAdd a sedative to help them rest
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Bir hasta reçete edilmiş bir ilacı reddetmek istiyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AAlındığından emin olmak için ilacı hastanın yiyecek veya içeceğine gizlemelidir
  2. BNedenini araştırmalı, açıklama yapmalı, karar verme yetisi olan hastanın seçimine saygı göstermeli ve belgelemelidir
  3. CReçete edildiği için yine de vermelidir
  4. DEkibin soru sormaması için dozu verilmiş olarak kaydetmelidir
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient on a general ward for two days is found to have smear-positive pulmonary TB. What should the nurse do besides moving the patient to an airborne isolation room?

  1. ATell all the exposed patients to start TB drugs at once, before any testing
  2. BClose the ward to all new admissions for a full year
  3. CInform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up
  4. DNothing more, because the patient has now been isolated
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Kardiyak monitör bir hasta için düz çizgi (asistoli) gösteriyor, ancak hasta oturuyor ve konuşuyor. Hemşire önce ne yapar?

  1. AŞok vermek için defibrilatörü hazırlar
  2. BHastayı ve elektrot kablolarını kontrol eder
  3. CHemen göğüs kompresyonlarına başlar
  4. DKalp durması ekibini çağırır
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Hangi hasta hemşirenin önce dikkatini gerektirir?

  1. AAniden başlayan “hayatımın en kötü baş ağrısı” diyen ve kan basıncı 170/100 mmHg olan hasta
  2. BIsı paketi isteyen kronik sırt ağrılı hasta
  3. CUzun süredir hipertansiyonu olan, kan basıncı 158/94 mmHg olan ve belirtisi olmayan hasta
  4. DBilinen migreni olan ve her zamanki gibi baş ağrısı olan hasta
7.Klinik hemşirelikOrta

Under the Mental Capacity Act 2005 (England and Wales), which principle applies?

  1. AA person must be assumed to have capacity unless it is shown that they lack it
  2. BA diagnosis of dementia means the person lacks capacity for all decisions
  3. CEveryone over 75 is assumed to lack capacity
  4. DCapacity is decided by the next of kin, who must sign a form for every decision
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with a confirmed pulmonary embolism is started on anticoagulation. Which statement best explains its purpose?

  1. AIt thins the blood so that the lungs absorb more oxygen
  2. BIt dissolves the clot completely within minutes of the first dose being given
  3. CIt is mainly given to lower the blood pressure
  4. DIt stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A woman who is 30 weeks pregnant has a new blood pressure of 152/98 mm Hg. Which urine finding would most support preeclampsia?

  1. AKetones in the urine
  2. BGlucose in the urine
  3. CProtein in the urine
  4. DNitrites in the urine
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with jaundice and nausea has a positive IgM antibody to hepatitis A virus (IgM anti-HAV). What does this show?

  1. APast hepatitis B infection that has cleared
  2. BChronic hepatitis A lasting many years
  3. CImmunity from hepatitis A vaccine long ago
  4. DA current or recent hepatitis A infection
11.FarmakolojiOrta

Metformin kan şekerini esas olarak nasıl düşürür?

  1. AEksik insülinin yerini alır
  2. BBöbrekte glukoz emilimini engeller
  3. CKaraciğerin glukoz üretimini azaltır
  4. DPankreastan insülin salınımını uyarır
12.FarmakolojiZor

Why do infants absorb more of a topical corticosteroid than adults?

  1. ATheir liver changes the cream into a much stronger form
  2. BTheir skin contains no blood vessels
  3. CInfants do not absorb topical drugs at all
  4. DThey have more skin area per kilogram and thinner skin
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

What is the main problem in heart failure with preserved ejection fraction?

  1. AA stiff ventricle that fills poorly in diastole
  2. BA dilated ventricle that cannot contract strongly
  3. CA blocked pulmonary artery
  4. DA leaking aortic valve
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

After a pneumonectomy, how is the patient usually positioned?

  1. AFlat and prone for the whole of the first day after surgery
  2. BHead down with the legs raised, to drain secretions from the lung
  3. COn the back or the operated side, not fully on the remaining lung
  4. DFully on the non-operated side, to help drain the empty space
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which lifestyle advice best helps a patient with epilepsy reduce their seizures?

  1. ASkip a dose on days without any warning signs
  2. BAvoid all physical exercise and stay indoors
  3. CKeep regular sleep and take every dose on time
  4. DDrink coffee in the evening to stay alert
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Akciğer kanseri ve SIADH'si olan bir hastanın sodyumu 112 mmol/L'dir ve nöbet geçirmektedir. En uygun tedavi nedir?

  1. Aİdrarı seyreltmeye yardımcı olmak için büyük hacimlerde oral su
  2. Bİzlem altında, yükselme hızı sınırlandırılmış hipertonik serum
  3. CNöbetler durana kadar yüksek hızda IV %5 glukoz
  4. Dİlk altı saatte 140 mmol/L'ye hızlı düzeltme
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Ameliyattan sonra yara ayrılması (dehisens) hangi dönemde en olasıdır?

  1. Aİlk saat içinde
  2. BAmeliyattan bir yıldan fazla sonra
  3. CAmeliyattan yaklaşık 5–10 gün sonra
  4. DYalnızca ameliyat sırasında
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Yanık resüsitasyonu sırasında 80 kg'lık bir erişkinin idrar çıkışı 2 saat boyunca 15 mL/sa'dır. Bu neyi gösterir?

  1. ABasitçe çıkarılması gereken tıkanmış kateter
  2. BYetersiz resüsitasyon; sıvı hızının genellikle artırılması gerekir
  3. CYanıklı bir hasta için normal idrar çıkışı
  4. DSıvı yüklenmesi; tüm IV sıvılar şimdi durdurulmalıdır
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Why is it important that the uterus relaxes fully between contractions?

  1. ABlood flow to the placenta is restored between contractions
  2. BIt prevents the membranes from rupturing
  3. CIt allows the cervix to close again between contractions
  4. DIt reduces the mother's need for fluids
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

10 haftalık bir kadın günlerdir kusuyor, idrarında keton var, vücut ağırlığının %6'sını kaybetmiş ve ayağa kalkınca başı dönüyor. Öncelik nedir?

  1. AKilo verme diyetine başlatmak
  2. Bİlk trimesterden sonra kendiliğinden geçeceğini ve takibe gerek olmadığını söylemek
  3. COna günde üç büyük öğün yemesini önermek
  4. DDehidratasyonu reçete edilen IV sıvı ve elektrolitlerle düzeltmek
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Daha önce kısa cümlelerle konuşan 3 yaşındaki bir kız çocuğu konuşmayı bırakmış ve adına yanıt vermiyor. En önemli nokta nedir?

  1. ADil ani sıçramalarla gelişir; bu yüzden bu beklenen bir durumdur
  2. BÇocuğun yorgun olduğu anlamına gelir ve bir yıl sonra görülmelidir
  3. CDaha önce kazanılmış becerilerin herhangi bir yaşta kaybı hızlı değerlendirme gerektirir
  4. DBu yaşta normal bir gerilemedir
22.Pediatri hemşireliğiZor

Hemofilisi olan 6 yaşındaki bir çocuk düşüyor ve dizi şiş ve ağrılı. Öncelik nedir?

  1. ADize sıcak uygulamak
  2. BEklemi hareketli tutmak ve sertliği önlemek için çocuğu dizi üzerinde yürümeye teşvik etmek
  3. CAğrı için aspirin vermek
  4. DReçete edilen faktör replasmanını vermek ve eklemi dinlendirmek, buzlamak, sıkıştırmak ve yükseltmek
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A newly admitted patient asks, "Do you think I'm crazy?" Which response is most therapeutic?

  1. A"You seem worried about what being here means. Can you tell me more?"
  2. B"Of course not. Only crazy people would ask that."
  3. C"Everyone here is a bit crazy in some way, so there's really nothing for you to worry about."
  4. D"Yes, but you're in the right place now."
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

The parents of a young man with schizophrenia often criticise him for being "lazy". He has relapsed twice this year. Which intervention is most helpful?

  1. ATell the parents that they caused his illness
  2. BDischarge him to live alone in a flat, without any support from his family or the team
  3. CAdvise the parents to stop all contact with their son
  4. DFamily psychoeducation and help to communicate with less criticism
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
12345678910111210:20?10:20 AM9:20 AM10:20 PM12:20 AM

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 10:20 saatinde kaydedilmiş (24 saatlik saat). Hangi giriş 12 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

10:20
  1. 110:20 AM
  2. 29:20 AM
  3. 310:20 PM
  4. 412:20 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1 tsp · 2/gün · 14 d? mL1 tsp = 5 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 14 gün boyunca günde iki kez oral süspansiyondan 1 tsp yazıyor. 1 tsp = 5 mL kullanarak tüm kür için kaç mL V gerekir?

1 tspgünde iki kez14 gün1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
500 mg+ 4,6 mLV = ? mL

Bir flakon 500 mg toz içeriyor. Etikette şöyle yazıyor: toplam 5 mL hacim elde etmek için 4,6 mL enjeksiyonluk su ekleyin. İstem 200 mg. Sulandırılmış çözeltiden hangi hacmi V verirsiniz?

500 mg+ 4,6 mL → 5 mL200 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 3600 ünitedir; ilaç 5000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

3600 units5000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1000 mL20 gtt/mL6 h? gtt/min

20 damla/mL'lik bir setle 1000 mL'yi 6 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1000 mL6 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
100 mg500 mL30 mL/h? mg/h

Bir torba 500 mL'de 100 mg ilaç içeriyor ve 30 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

100 mg/500 mL30 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçay150 mLjöle100 mLbuz parçaları200 mLIV infüzyon75 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar300 mLidrar250 mLidrar150 mLidrar475 mLyara dreni50 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun. Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

çay: 150 mLjöle: 100 mLbuz parçaları: 200 mLIV infüzyon: 75 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 100 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL→ 50 mL/hbaşlangıç 12:00ttoplam​ = ? h80 mL/h × 2 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir infüzyon saat 12:00’de 80 mL/h hızla başlıyor. 2 saat sonra hız 50 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL80 mL/h · 2 h50 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 21/dk, SpO₂ %89 ek oksijen altında, kan basıncı 90/54 mmHg, nabız 140/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 39,0 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 21SpO₂ 89%O₂SBP 90HR 140AT 39,0 °C
NEWS2 =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 5 dakika sonra alıştırma yenidoğanında pembe gövde ile mavi eller ve ayaklar, 95/dk kalp hızı, uyarıldığında yüz buruşturma, kas tonusu olmayan gevşek ekstremiteler ve zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Face the patient and speak clearly at a normal pace

Cevap neden bu

Facing the patient in good light, reducing background noise and speaking clearly, without shouting, helps understanding. Hearing aids should be in and working.

Cevap

D · Face the patient and speak clearly at a normal pace
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Ask for a full medication review

Cevap neden bu

Polypharmacy increases the risk of falls, side effects and interactions in older adults. A review by the prescriber or pharmacist can stop or adjust medicines safely.

Cevap

B · Ask for a full medication review
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Nedenini araştırmalı, açıklama yapmalı, karar verme yetisi olan hastanın seçimine saygı göstermeli ve belgelemelidir

Cevap neden bu

Reddetme hakkı, ilaç uygulamasının haklarından biridir. Hemşire nedenini öğrenir ve bilgi verir, ancak karar verme yetisi olan hastanın kararına saygı gösterilir. Yasal bir süreç olmadan gizlice ilaç vermek veya yanlış kayıt tutmak kabul edilemez.

Cevap

B · Nedenini araştırmalı, açıklama yapmalı, karar verme yetisi olan hastanın seçimine saygı göstermeli ve belgelemelidir
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Inform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up

Cevap neden bu

Infection prevention and public health carry out a contact investigation to identify and screen people exposed while the patient was not isolated. Treatment of contacts depends on their test results.

Cevap

C · Inform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Hastayı ve elektrot kablolarını kontrol eder

Cevap neden bu

Konuşan bir hastanın nabzı vardır; bu yüzden düz çizgi neredeyse kesinlikle bir kablo veya elektrot sorunudur. Hemşire hastayı değerlendirir ve kabloları düzeltir. CPR ve defibrilasyon gerçekten arrest olan hastalar içindir.

Cevap

B · Hastayı ve elektrot kablolarını kontrol eder
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Aniden başlayan “hayatımın en kötü baş ağrısı” diyen ve kan basıncı 170/100 mmHg olan hasta

Cevap neden bu

Ani, şiddetli “gök gürültüsü” baş ağrısı subaraknoid kanama gibi beyinde bir kanamayı gösterebilir ve bir acildir. Diğer hastaların bilinen, stabil sorunları vardır ve öykülerine uyar.

Cevap

A · Aniden başlayan “hayatımın en kötü baş ağrısı” diyen ve kan basıncı 170/100 mmHg olan hasta
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · A person must be assumed to have capacity unless it is shown that they lack it

Cevap neden bu

The Act begins by presuming capacity. Capacity is decision-specific and time-specific, and people must be given all practicable help to make their own decision.

Cevap

A · A person must be assumed to have capacity unless it is shown that they lack it
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · It stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down

Cevap neden bu

Anticoagulants prevent clot extension and new clots; the body's own fibrinolysis gradually breaks down the existing clot. Thrombolysis, which actively dissolves clots, is reserved for massive PE with shock.

Cevap

D · It stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Protein in the urine

Cevap neden bu

Preeclampsia is new hypertension after 20 weeks of pregnancy with proteinuria or other signs of organ involvement, such as low platelets, raised liver enzymes or rising creatinine. Proteinuria reflects damage to the glomerular filter.Kontrol edilen kaynak: Preeclampsia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

C · Protein in the urine
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · A current or recent hepatitis A infection

Cevap neden bu

IgM antibodies appear early, so IgM anti-HAV indicates acute hepatitis A. IgG anti-HAV alone shows past infection or vaccination and lifelong immunity. Hepatitis A does not become chronic and spreads by the fecal-oral route, so hand hygiene is essential.Kontrol edilen kaynak: Hepatitis A · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

D · A current or recent hepatitis A infection
11.Farmakoloji

Cevap: C · Karaciğerin glukoz üretimini azaltır

Cevap neden bu

Metformin esas olarak hepatik glukoneogenezi azaltır ve insülin duyarlılığını artırır. İnsülin salınımını uyarmadığı için tek başına kullanıldığında hipoglisemi nadirdir.

Cevap

C · Karaciğerin glukoz üretimini azaltır
12.Farmakoloji

Cevap: D · They have more skin area per kilogram and thinner skin

Cevap neden bu

Infants have a high surface area-to-weight ratio and a thinner skin barrier, so topical drugs reach higher systemic levels. Nappies can act as an occlusive dressing and increase absorption further.

Cevap

D · They have more skin area per kilogram and thinner skin
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · A stiff ventricle that fills poorly in diastole

Cevap neden bu

In HFpEF, the left ventricle is stiff and relaxes poorly, so filling pressures rise and cause congestion even though the ejection fraction is normal. It is common in older people with hypertension, diabetes and obesity. HFrEF is mainly a problem of contraction.

Cevap

A · A stiff ventricle that fills poorly in diastole
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · On the back or the operated side, not fully on the remaining lung

Cevap neden bu

After a pneumonectomy, the remaining lung needs room to expand, and the mediastinum must not shift. Patients usually lie on their back or on the operated side, semi-upright. Lying fully on the non-operated side can compress the remaining lung. Chest drains, if present, are managed per surgical instructions.

Cevap

C · On the back or the operated side, not fully on the remaining lung
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Keep regular sleep and take every dose on time

Cevap neden bu

Missed doses and lack of sleep are among the most common seizure triggers. Excess alcohol and, in some people, flashing lights are others. Most people can exercise safely, with sensible precautions such as not swimming alone.

Cevap

C · Keep regular sleep and take every dose on time
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · İzlem altında, yükselme hızı sınırlandırılmış hipertonik serum

Cevap neden bu

Ağır semptomatik hiponatremi, sodyumu birkaç mmol/L yükseltmek ve nöbetleri durdurmak için küçük hipertonik serum bolusları ile tedavi edilir. Ozmotik demiyelinizasyon sendromundan kaçınmak için toplam düzeltme sınırlandırılır (çoğunlukla 24 saatte yaklaşık 8–10 mmol/L'yi aşmayacak şekilde). Sodyum sık kontrol edilir.

Cevap

B · İzlem altında, yükselme hızı sınırlandırılmış hipertonik serum
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Ameliyattan yaklaşık 5–10 gün sonra

Cevap neden bu

Dehisens en sık, yaranın sütürlere ve erken kollajene bağlı olduğu 5–10. günlerde görülür. Risk faktörleri arasında obezite, malnütrisyon, diyabet, enfeksiyon, steroid kullanımı, sigara, öksürme ve ıkınma bulunur.

Cevap

C · Ameliyattan yaklaşık 5–10 gün sonra
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Yetersiz resüsitasyon; sıvı hızının genellikle artırılması gerekir

Cevap neden bu

Olağan erişkin hedefi yaklaşık 0,5 mL/kg/sa'dır (burada 40 mL/sa). 15 mL/sa'lik çıkış yetersiz böbrek perfüzyonunu düşündürür ve kateter kontrol edildikten sonra reçete edildiği şekilde sıvı hızı artırılır. Aşırı sıvı da ödem ve kompartman sendromlarına yol açarak zararlıdır; bu nedenle formül yalnızca bir başlangıç noktasıdır.

Cevap

B · Yetersiz resüsitasyon; sıvı hızının genellikle artırılması gerekir
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Blood flow to the placenta is restored between contractions

Cevap neden bu

During contractions, blood flow to the intervillous space falls. Relaxation between contractions restores oxygen delivery to the fetus. Short rest periods, as in tachysystole, can cause fetal hypoxia.

Cevap

A · Blood flow to the placenta is restored between contractions
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Dehidratasyonu reçete edilen IV sıvı ve elektrolitlerle düzeltmek

Cevap neden bu

Bunlar dehidratasyonlu hiperemezis gravidarum belirtileridir. IV sıvılar, elektrolit replasmanı, antiemetikler ve reçete edildiği şekilde tiamin gibi vitamin takviyeleri önceliktir.

Cevap

D · Dehidratasyonu reçete edilen IV sıvı ve elektrolitlerle düzeltmek
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Daha önce kazanılmış becerilerin herhangi bir yaşta kaybı hızlı değerlendirme gerektirir

Cevap neden bu

Gerileme, yani dil, sosyal veya motor becerilerin kaybı her zaman bir uyarı işaretidir ve hızlı gelişimsel ve tıbbi değerlendirme gerektirir.

Cevap

C · Daha önce kazanılmış becerilerin herhangi bir yaşta kaybı hızlı değerlendirme gerektirir
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Reçete edilen faktör replasmanını vermek ve eklemi dinlendirmek, buzlamak, sıkıştırmak ve yükseltmek

Cevap neden bu

Erken faktör replasmanı kanamayı durdurur. İstirahat, soğuk, hafif kompresyon ve yükseltme şişliği azaltır. Aspirin ve sıcak kanamayı artırır. Tekrarlayan eklem kanamaları eklemi hasarlandırır.

Cevap

D · Reçete edilen faktör replasmanını vermek ve eklemi dinlendirmek, buzlamak, sıkıştırmak ve yükseltmek
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · "You seem worried about what being here means. Can you tell me more?"

Cevap neden bu

The question often hides fear or shame about being in a mental health setting. Exploring the concern shows acceptance, while labelling or false reassurance does not help.

Cevap

A · "You seem worried about what being here means. Can you tell me more?"
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Family psychoeducation and help to communicate with less criticism

Cevap neden bu

Family interventions that explain symptoms such as avolition and teach problem-solving and communication skills reduce expressed emotion and relapse rates.

Cevap

D · Family psychoeducation and help to communicate with less criticism
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 10:20 AM

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

10 → 10 AM

Cevap

10:20 AM

Cevap

10:20 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 140 mL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Doz başına hacim

1 tsp = 1·5 = 5 mL

Tüm tedavi

V = 5 mL × 2/gün × 14 = 140 mL

Cevap

V = 140 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 2 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Karıştırmadan sonraki konsantrasyon

500 mg/5 mL = 100 mg/mL

Hacim

V = 200/100 = 2 mL

Cevap

V = 2 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,72 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 3600/5000 = 0,72 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,72 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 56 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

6·60 = 360 min

Damla hızı

R = 1000·20/360 = 55,56 ≈ 56 gtt/min

Cevap

R = 56 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 56 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 6 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

100/500 = 0,2 mg/mL

Doz hızı

D = 0,2·30 = 6 mg/h

Cevap

D = 6 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1350 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 150 + 100 = 250 mL
buz parçaları: 200/2 = 100 mL
IV infüzyon: 75·12 = 900 mL
IV antibiyotik: 1·100 = 100 mL
I = 1350 mL

Cevap

I = 1350 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 18,8 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

80·2 = 160 mL
1000 − 160 = 840 mL kalan

İkinci kısım

840/50 = 16,8 h

Toplam süre

t = 2 + 16,8 = 18,8 h

Cevap

t = 18,8 h

Bu yaklaşık 18 h 48 min eder, yani torba yaklaşık saat 06:48 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 14

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 21/min → 2
SpO₂ 89% → 3
oksijen altında → 2
SBP 90 mmHg → 3
HR 140/min → 3
uyanık (A) → 0
T 39,0 °C → 1

Toplayın

NEWS2 = 2 + 3 + 2 + 3 + 3 + 0 + 1 = 14

Cevap

NEWS2 = 14
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta düzeyde anormal

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: pembe gövde ile mavi eller ve ayaklar → 1
Nabız: 95/min → 1
Refleks tepkisi: uyarıldığında yüz buruşturma → 1
Etkinlik: kas tonusu olmayan gevşek ekstremiteler → 0
Solunum: zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum → 1

Toplayın

APGAR = 1 + 1 + 1 + 0 + 1 = 4

Yorum

4 → orta düzeyde anormal

Cevap

orta düzeyde anormal

5. dakikada 7’nin altındaysa skor genellikle 20. dakikaya kadar her 5 dakikada bir tekrarlanır.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions