NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A patient says, "I've never seen this tablet before," as the nurse offers it. What should the nurse do?

  1. AReassure the patient that the tablet is correct and give it
  2. BGive half the tablet until the doctor visits
  3. CStop and recheck the prescription before giving it
  4. DLeave the tablet on the table for the patient to take later
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient with heart failure weighs 2 kg more than yesterday on the same scales. What does this most likely show?

  1. AThe patient is becoming dehydrated
  2. BAbout 2 litres of fluid has been retained
  3. CThe scales must have been faulty
  4. DThe patient has gained 2 kg of body fat
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Why should a child’s weight be recorded only in kilograms?

  1. AChildren weigh less, so smaller units are needed
  2. BKilograms are easier for parents to remember
  3. CScales that show kilograms are always more accurate than those that show pounds
  4. DMixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient on oxygen needs an MRI scan. Which plan is safe?

  1. ALeave the steel cylinder on the patient’s bed during the scan
  2. BUse only MRI-safe equipment, and never take a standard steel oxygen cylinder into the scanner room
  3. CRemove the oxygen for the scan without telling anyone
  4. DTake the usual steel cylinder into the room if it is tightly strapped to the trolley frame
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

An Rh-negative mother has just given birth to an Rh-positive baby. What does the nurse expect to give the mother?

  1. ARh immunoglobulin within 72 hours
  2. BA dose of the hepatitis B vaccine instead
  3. CVitamin K to the mother
  4. DNo treatment is needed
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient with Guillain-Barré syndrome has weakness that is spreading up from the legs. Which assessment has the highest priority?

  1. ASkin condition over the heels
  2. BThe patient’s mood and coping
  3. CBreathing strength, such as vital capacity and the ability to cough
  4. DMuscle strength in the feet and ankles at the start of each morning
7.Klinik hemşirelikOrta

Which advice is correct for a patient taking levothyroxine?

  1. AStop taking it once the symptoms improve
  2. BTake it only on days when feeling tired
  3. CTake it with a large meal to avoid nausea and stomach upset
  4. DTake it on an empty stomach, usually before breakfast
8.Klinik hemşirelikZor

Which action is most important in protecting a patient with severe neutropenia from infection?

  1. AGiving routine intramuscular injections
  2. BKeeping fresh flowers and plants in the room to help the patient's mood
  3. CTaking rectal temperatures regularly
  4. DStrict hand hygiene by everyone who has contact with the patient
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

When should the nurse check the glucose before giving a mealtime dose of rapid-acting insulin (such as lispro)?

  1. AJust before the meal, giving insulin when the food is ready
  2. BOnly once a day, then giving the same dose before every meal
  3. CTwo hours after the meal, then giving the insulin dose
  4. DAt bedtime only, then giving the mealtime insulin overnight
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with a heart murmur and fever has three sets of blood cultures, taken hours apart, all growing the same Streptococcus species. What does this suggest?

  1. AContamination of all three samples during collection
  2. BA normal finding in patients with heart murmurs
  3. CA urinary tract infection that has spread to the skin
  4. DPersistent bacteremia, as in infective endocarditis
11.FarmakolojiOrta

When does oseltamivir give the most benefit in influenza?

  1. AOnly after a bacterial pneumonia has developed
  2. BWhen started within 48 hours of the first symptoms
  3. COnly after symptoms have lasted at least one week
  4. DAt any time, as the timing makes no difference
12.FarmakolojiZor

A patient who used cocaine has chest pain, agitation, a high temperature, sweating, tachycardia and dilated pupils. Which drug class is commonly first-line for the agitation and sympathetic overactivity?

  1. AOpioid antagonists
  2. BAnticholinergic drugs
  3. CAntihistamines
  4. DBenzodiazepines
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Septic shock belongs to which category of shock?

  1. ADistributive shock
  2. BObstructive shock
  3. CCardiogenic shock
  4. DHypovolaemic shock
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Bir hastanın göğüs tüpü kazara çekilip çıkıyor. Acil eylem nedir?

  1. ABölgeyi steril bir oklüzif pansumanla kapatmak ve yardım çağırmak
  2. BAkciğeri genişletmek için hastadan sert öksürmesini istemek
  3. CDireni göğse geri itip bantla sabitlemek
  4. DHapsolan hava çıkabilsin diye deliği açık bırakmak
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Hipertiroidi nedeniyle karbimazol kullanan bir hasta boğaz ağrısı ve ateş bildiriyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. ATiroidi daha hızlı kontrol altına almak için dozu ikiye katlamalıdır
  2. BAgranülositozu aramak için acil tam kan sayımı ayarlamalıdır
  3. Cİlacın ciddi kan yan etkisi olmadığı için hastayı rahatlatmalıdır
  4. DTuzlu suyla gargara önermeli ve ilaca bir hafta daha devam etmelidir
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Saat 03,00'te bir hastanın glukozu 3,6 mmol/L'dir, ancak kahvaltıdan önce yüksektir. Akşamları uzun etkili insülin alıyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. ADüşüklüğü tedavi etmeli ve akşam dozunun gözden geçirilmesi için örüntüyü bildirmelidir
  2. BSabah değeri yüksek olacağı için 03,00'te ek insülin vermelidir
  3. CGece ölçümünü görmezden gelip yalnızca sabah değerine göre davranmalıdır
  4. DTüm insülini kalıcı olarak kesmeli ve glukozu dört saatte bir izlemelidir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Why are patients with large burns at risk of hypothermia?

  1. ALoss of skin reduces their ability to keep in heat
  2. BTheir metabolism stops after the injury
  3. CThe fluids given are always chilled
  4. DBurns always cause a low thyroid hormone level in the blood
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

On day 3 after surgery, a patient has a temperature of 38,6 °C, respiratory rate 24/min, pulse 118/min, BP 92/58 mmHg and new confusion. What should the nurse do?

  1. AGive paracetamol and recheck in four hours
  2. BEscalate urgently and start the sepsis pathway
  3. CEncourage oral fluids and wait for the doctor's round
  4. DRecord the observations and continue routine care
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Why is it important that the uterus relaxes fully between contractions?

  1. AIt allows the cervix to close again between contractions
  2. BIt reduces the mother's need for fluids
  3. CIt prevents the membranes from rupturing
  4. DBlood flow to the placenta is restored between contractions
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

An 18-year-old at 30 weeks has missed several antenatal visits. What is the most helpful nursing approach?

  1. ATell her she is putting her baby at risk and must attend
  2. BReport her to social services for missing visits
  3. CExplore barriers and offer flexible, youth-friendly care
  4. DDischarge her from antenatal care
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Okul çağında astımlı bir çocuk her gün inhale kortikosteroid kullanıyor. Hemşire neyi öğretmelidir?

  1. AYalnızca astım atağı sırasında kullanmak
  2. BTozu su ile yutmak
  3. CBelirtiler düzelir düzelmez bırakmak
  4. DHer dozdan sonra ağzı çalkalamak ve spacer kullanmak
22.Pediatri hemşireliğiZor

A parent asks whether giving paracetamol (acetaminophen) at the first sign of fever will prevent another febrile seizure. What is the best answer?

  1. ANo; it may ease discomfort but does not prevent febrile seizures
  2. BYes, but only if a cold bath is given at the same time
  3. CYes; giving it every 4 hours during a fever will always prevent seizures
  4. DNo, because paracetamol can cause febrile seizures
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient taking valproate is starting lamotrigine. Why must lamotrigine be increased especially slowly?

  1. AThe two drugs together cause severe hair growth
  2. BValproate raises lamotrigine levels, which increases the risk of a serious rash
  3. CLamotrigine will lower the valproate level until it has no effect
  4. DValproate makes lamotrigine work faster, so the dose must be increased quickly
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient with alcohol dependence is confused, unsteady on his feet and has abnormal eye movements. Why is it urgent to give thiamine?

  1. AWernicke's encephalopathy can be reversed if treated early, but may otherwise lead to permanent Korsakoff syndrome
  2. BThiamine quickly lowers the blood alcohol level
  3. CThiamine prevents all alcohol withdrawal seizures
  4. DThiamine will make him dislike the taste of alcohol in the future, which helps prevent a relapse
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
12345678910111221:30?9:30 PM8:30 PM9:30 AM11:30 PM

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 21:30 saatinde kaydedilmiş (24 saatlik saat). Hangi giriş 12 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

21:30
  1. 19:30 PM
  2. 28:30 PM
  3. 39:30 AM
  4. 411:30 PM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0017:2005:45t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 17:20 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 05:45 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç dakika sürdü?

17:2005:45
t = min
27.Doz hesaplarıOrta
1:1000ampulV = ? mL

Bir adrenalin (epinefrin) ampulünün etiketinde 1:1000 (1 mg/mL) yazıyor. Anafilaksi için istem 0,5 mg IM. Hangi hacmi V çekersiniz?

1:10000,5 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
50k birim250 mL? mL/h1500 birim/h

Bir infüzyon 250 mL'de 50000 ünite ilaç içeriyor. Order saatte 1500 ünite. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız?

50000 birim/250 mL1500 birim/h
R = mL/h
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1500 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

10 damla/mL'lik bir setle 1500 mL'yi 3 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1500 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
750 mL20 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Bir serum 20 damla/mL'lik setten 28 damla/dk hızla akıyor. Torbada 750 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

28 gtt/min20 gtt/mL750 mL
t = h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasu120 mLsüt240 mLIV infüzyon125 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar375 mLidrar300 mLkusmuk200 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 66 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

66 kg12 hidrar: 375 mLidrar: 300 mLkusmuk: 200 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL→ 75 mL/hbaşlangıç 17:00ttoplam​ = ? h150 mL/h × 2 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir infüzyon saat 17:00’de 150 mL/h hızla başlıyor. 2 saat sonra hız 75 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL150 mL/h · 2 h75 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 1 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde mavi ya da soluk cilt, kalp atımı yok, uyarana yanıt yok, kas tonusu olmayan gevşek ekstremiteler ve solunum yok var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Stop and recheck the prescription before giving it

Cevap neden bu

A patient questioning a medicine may be a sign of an error. The nurse holds the dose, checks the prescription and the drug and explains before giving it.

Cevap

C · Stop and recheck the prescription before giving it
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · About 2 litres of fluid has been retained

Cevap neden bu

A rapid weight change over a day reflects fluid, not fat; 1 kg is roughly 1 litre. Daily weights taken at the same time on the same scales are a sensitive measure of fluid retention.

Cevap

B · About 2 litres of fluid has been retained
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Mixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors

Cevap neden bu

Pediatric doses are often calculated per kilogram. A weight recorded in pounds but read as kilograms gives a dose more than twice as high, so weight is recorded and used only in kilograms.

Cevap

D · Mixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Use only MRI-safe equipment, and never take a standard steel oxygen cylinder into the scanner room

Cevap neden bu

Steel oxygen cylinders can become projectiles in an MRI room and cause fatal injuries. Only equipment labeled MRI-safe is used, and the patient’s oxygen needs are planned with the MRI team.

Cevap

B · Use only MRI-safe equipment, and never take a standard steel oxygen cylinder into the scanner room
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Rh immunoglobulin within 72 hours

Cevap neden bu

Rh immunoglobulin given within 72 hours of birth prevents the mother from forming anti-D antibodies, which could harm a future Rh-positive baby.

Cevap

A · Rh immunoglobulin within 72 hours
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Breathing strength, such as vital capacity and the ability to cough

Cevap neden bu

Guillain-Barré syndrome causes ascending weakness that can involve the respiratory muscles. Falling vital capacity or a weak cough can mean the patient needs ventilation, so breathing is monitored closely.

Cevap

C · Breathing strength, such as vital capacity and the ability to cough
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Take it on an empty stomach, usually before breakfast

Cevap neden bu

Levothyroxine is absorbed best on an empty stomach and is usually taken at the same time each morning. It is normally lifelong, with doses adjusted by thyroid blood tests.

Cevap

D · Take it on an empty stomach, usually before breakfast
8.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Strict hand hygiene by everyone who has contact with the patient

Cevap neden bu

Hand hygiene is the single most effective measure to protect neutropenic patients. Rectal procedures and IM injections are avoided because they can cause mucosal or tissue injury and bleeding.

Cevap

D · Strict hand hygiene by everyone who has contact with the patient
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Just before the meal, giving insulin when the food is ready

Cevap neden bu

Rapid-acting insulin starts working within about 15 minutes, so glucose is checked before the meal and the insulin is given when the meal is available, usually within 15 minutes of eating. Giving it without food can cause hypoglycemia.

Cevap

A · Just before the meal, giving insulin when the food is ready
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Persistent bacteremia, as in infective endocarditis

Cevap neden bu

Several positive cultures with the same organism, taken at different times, show continuous bacteremia, typical of infective endocarditis. Echocardiography is done and prolonged IV antibiotics are started. Contamination usually affects only one bottle.Kontrol edilen kaynak: Blood culture · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

D · Persistent bacteremia, as in infective endocarditis
11.Farmakoloji

Cevap: B · When started within 48 hours of the first symptoms

Cevap neden bu

Neuraminidase inhibitors work best early, while the virus is multiplying. Started within 48 hours, they shorten illness; in high-risk or hospitalised patients they may still be given later.

Cevap

B · When started within 48 hours of the first symptoms
12.Farmakoloji

Cevap: D · Benzodiazepines

Cevap neden bu

Cocaine causes a sympathomimetic toxidrome. Benzodiazepines reduce agitation, tachycardia, hypertension and hyperthermia, while cooling and cardiac monitoring are also given.

Cevap

D · Benzodiazepines
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Distributive shock

Cevap neden bu

In distributive shock (septic, anaphylactic, neurogenic), vessels dilate and leak, so blood is maldistributed and pressure falls. Obstructive shock includes PE, tamponade and tension pneumothorax; cardiogenic shock is pump failure; hypovolaemic shock is volume loss.

Cevap

A · Distributive shock
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Bölgeyi steril bir oklüzif pansumanla kapatmak ve yardım çağırmak

Cevap neden bu

Göğse hava girmesini önlemek için bölge hemen steril bir oklüzif pansumanla kapatılır. Hasta tekrarlayan veya tansiyon pnömotoraks (artan nefes darlığı, düşen satürasyon, taşikardi, trakea kayması) açısından değerlendirilir ve tıbbi ekip bilgilendirilir. Bir dren asla yeniden yerleştirilmez.

Cevap

A · Bölgeyi steril bir oklüzif pansumanla kapatmak ve yardım çağırmak
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Agranülositozu aramak için acil tam kan sayımı ayarlamalıdır

Cevap neden bu

Tiyonamidler (karbimazol, metimazol, propiltiourasil) nadir ancak yaşamı tehdit eden nötrofil düşüşü olan agranülositoza yol açabilir. Hastalara boğaz ağrısı, ateş veya ağız yaralarını hemen bildirmeleri öğretilir ve acil kan sayımı yapılır; nötrofiller düşükse ilaç kesilir.

Cevap

B · Agranülositozu aramak için acil tam kan sayımı ayarlamalıdır
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Düşüklüğü tedavi etmeli ve akşam dozunun gözden geçirilmesi için örüntüyü bildirmelidir

Cevap neden bu

Nokturnal hipoglisemi tedavi edilmelidir. Gece düşüklüğünden sonra yüksek sabah glukozu rebound'u (Somogyi etkisi) veya ayrı bir nedeni yansıtabilir; her iki durumda da akşam insülin rejimi gözden geçirilmelidir. Geceleri ek insülin vermek hipoglisemiyi kötüleştirir.

Cevap

A · Düşüklüğü tedavi etmeli ve akşam dozunun gözden geçirilmesi için örüntüyü bildirmelidir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Loss of skin reduces their ability to keep in heat

Cevap neden bu

Burned skin loses heat and water through evaporation. Cooling the burn is limited to the wound, the rest of the patient is kept warm, and fluids and the environment are warmed.

Cevap

A · Loss of skin reduces their ability to keep in heat
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Escalate urgently and start the sepsis pathway

Cevap neden bu

These findings suggest sepsis with poor perfusion. Urgent medical review and a sepsis bundle, including blood cultures, antibiotics within an hour, lactate, fluids and urine output monitoring, improve survival.

Cevap

B · Escalate urgently and start the sepsis pathway
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Blood flow to the placenta is restored between contractions

Cevap neden bu

During contractions, blood flow to the intervillous space falls. Relaxation between contractions restores oxygen delivery to the fetus. Short rest periods, as in tachysystole, can cause fetal hypoxia.

Cevap

D · Blood flow to the placenta is restored between contractions
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Explore barriers and offer flexible, youth-friendly care

Cevap neden bu

Teenagers may miss care because of school, transport, fear or stigma. Asking about barriers and offering flexible, non-judgemental services improves attendance and outcomes.

Cevap

C · Explore barriers and offer flexible, youth-friendly care
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Her dozdan sonra ağzı çalkalamak ve spacer kullanmak

Cevap neden bu

İnhale kortikosteroidler koruyucu ilaçlardır ve her gün kullanılır. Ağzı çalkalamak oral pamukçuk ve ses kısıklığı riskini azaltır, spacer ise ilacın akciğerlere ulaşmasını iyileştirir. Ataklarda kısa etkili bir rahatlatıcı ilaç kullanılır.

Cevap

D · Her dozdan sonra ağzı çalkalamak ve spacer kullanmak
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · No; it may ease discomfort but does not prevent febrile seizures

Cevap neden bu

Antipyretics relieve discomfort but have not been shown to prevent febrile seizure recurrence. Parents are taught seizure first aid, when to call for help and that most febrile seizures are harmless.

Cevap

A · No; it may ease discomfort but does not prevent febrile seizures
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Valproate raises lamotrigine levels, which increases the risk of a serious rash

Cevap neden bu

Valproate inhibits the metabolism of lamotrigine, roughly doubling its levels. Because lamotrigine rash, including Stevens-Johnson syndrome, is linked to rapid dose increases, a slower titration is used.

Cevap

B · Valproate raises lamotrigine levels, which increases the risk of a serious rash
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Wernicke's encephalopathy can be reversed if treated early, but may otherwise lead to permanent Korsakoff syndrome

Cevap neden bu

Wernicke's encephalopathy is an emergency caused by thiamine deficiency. Prompt high-dose thiamine can reverse it, but delay can lead to Korsakoff syndrome with lasting memory loss, or death.

Cevap

A · Wernicke's encephalopathy can be reversed if treated early, but may otherwise lead to permanent Korsakoff syndrome
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 9:30 PM

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

21 − 12 = 9 → PM

Cevap

9:30 PM

Cevap

9:30 PM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 745 min

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

17:20 → 24:00 = 400 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 05:45 = 345 min

Toplam

t = 400 + 345 = 745 min

Cevap

t = 745 min
27.Doz hesapları

Cevap: V = 0,5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Konsantrasyon

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Hacim

V = 0,5/1 = 0,5 mL

Cevap

V = 0,5 mL

ABD etiketlerinde artık mg/mL yazıyor (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). 1 mg/mL adrenalini asla IV puşe vermeyin.

28.Doz hesapları

Cevap: R = 7,5 mL/h

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Konsantrasyon

50000/250 = 200 birim/mL

Pompa hızı

R = 1500/200 = 7,5 mL/h

Cevap

R = 7,5 mL/h
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 83 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

3·60 = 180 min

Damla hızı

R = 1500·10/180 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Cevap

R = 83 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 83 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 8,9 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

28·60/20 = 84 mL/h

Kalan süre

t = 750/84 = 8,929 ≈ 8,9 h

Cevap

t = 8,9 h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 0,85 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

375 + 300 = 675 mL

Kilogram başına saatlik

U = 675/(66·12) = 0,8523 ≈ 0,85 mL/kg/h

Cevap

U = 0,85 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 4,7 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

150·2 = 300 mL
500 − 300 = 200 mL kalan

İkinci kısım

200/75 = 2,667 h

Toplam süre

t = 2 + 2,667 = 4,667 ≈ 4,7 h

Cevap

t = 4,7 h

Bu yaklaşık 4 h 40 min eder, yani torba yaklaşık saat 21:40 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 40

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 15 + 0 + 0 + 0 + 0 = 40

Cevap

MFS = 40
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: her yerde mavi ya da soluk cilt → 0
Nabız: 0 → 0
Refleks tepkisi: uyarana yanıt yok → 0
Etkinlik: kas tonusu olmayan gevşek ekstremiteler → 0
Solunum: solunum yok → 0

Toplayın

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Yorum

0 → düşük

Cevap

düşük

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions