NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Yaşlı bir hastanın kırılgan cildinden yapışkan bant nasıl çıkarılmalıdır?

  1. AYaradan uzağa doğru olabildiğince sert çekerek
  2. BAlkollü el antiseptiğiyle ıslattıktan sonra
  3. CCildin tersine, yukarı doğru tek sert çekişle hızla
  4. DCildi destekleyerek, yavaşça, cilde yakın ve alçak açıyla
2.Hemşirelik esaslarıZor

Opioid alan bir hastada sedasyon düzeyi neden yararlı bir erken uyarıdır?

  1. ASedasyon yalnızca solunum durduktan sonra ortaya çıkar
  2. BArtan sedasyon genellikle solunum depresyonundan önce gelir
  3. CSedasyon, ağrının tamamen geçtiğini ve dozun doğru olduğunu gösterir
  4. DSedasyon, opioid dozunun çok düşük olduğu anlamına gelir
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Amaçlı saatlik rounding'in (hasta dolaşma) temel amacı nedir?

  1. AOryantasyonu kontrol etmek için hastayı her saat uyandırmak
  2. BÇağrı ışığı ihtiyacının yerini almak
  3. CHastanın ilaçlarını her saat saymak ve eksik olmadığını kontrol etmek
  4. DHasta istemeden önce ağrıyı, tuvalet ihtiyacını, pozisyonu ve kişisel eşyaları kontrol etmek
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Kapalı kaynaklı radyoaktif implantı olan bir hasta, implantın yatağın üzerine düştüğünü bildiriyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. ARadyasyon ekibi yarın gelene kadar yatağın üzerinde bırakmalıdır
  2. BUzun saplı forsepsle alıp kurşun kaba yerleştirmelidir
  3. CEldivenli elle alıp tıbbi atığa atmalıdır
  4. DYardım gelene kadar hastadan elinde tutmasını istemelidir
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

RN’nin bir LPN/LVN’ye devretmesi için hangi görev en uygundur?

  1. AYeni insüline başlayan bir hastaya taburculuk eğitimi vermek
  2. BStabil bir hastaya kalıcı idrar sondası takmak
  3. CYeni bir hastanın yatış değerlendirmesini yapmak
  4. Dİlk ünite eritrosit süspansiyonunu başlatmak
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Bir kardiyoloji biriminde hemşire hangi hastayı önce görmelidir?

  1. AKalp hızı daha önce olduğu gibi 88/dk ve düzensiz olan atriyal fibrilasyonlu hasta
  2. BYarınki tetkik öncesi aç kalması istenen hasta
  3. CDigoksin kullanan, nabzı 48/dk, bulantısı olan ve potasyumu 3,0 mEq/L olan hasta
  4. DKalp yetmezliği olan ve dünden beri 0,3 kg alan hasta
7.Klinik hemşirelikOrta

Hangi faktör yara iyileşmesini yavaşlatma olasılığı en yüksek olandır?

  1. Aİyi kan glukoz kontrolü
  2. BProteinden zengin beslenme
  3. CYeterli sıvı alımı
  4. DSigara içmek
8.Klinik hemşirelikZor

Yaşlı bir hastanın kan basıncı yatarken 142/80 mmHg, üç dakika ayakta durduktan sonra 116/72 mmHg'dir ve hasta baş dönmesi hissetmektedir. Bu neyi gösterir?

  1. ANormal kan basıncı değişimini
  2. BBeyaz önlük hipertansiyonunu
  3. CPostural hipotansiyonu
  4. DHipertansif acili
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Bir hastanın potasyumu 7,0 mEq/L'dir. Hemşire hangi EKG değişikliğini beklemelidir?

  1. ADüzleşmiş T dalgaları
  2. BQRS öncesinde delta dalgaları
  3. CBelirgin U dalgaları
  4. DYüksek, sivri T dalgaları
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Hemşire trombositopenisi olan (trombosit 25 × 10³/µL) bir hastaya ev güvenliği konusunda eğitim verir. Hangi ifade ek eğitime ihtiyaç olduğunu gösterir?

  1. A"Burnumu zorlamadan, nazikçe sümkürürüm"
  2. B"Tıraş olmak için elektrikli tıraş makinesi kullanırım"
  3. C"Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanırım"
  4. D"Baş ağrısı olursa aspirin alırım"
11.FarmakolojiOrta

Önceden doldurulmuş enjektörden deri altı enoksaparin uygularken hangi teknik doğrudur?

  1. AÖnce enjektördeki hava kabarcığı çıkarılır, sonra deltoid kasına enjekte edilir
  2. BEl sırtındaki bir toplardamara enjekte edilir
  3. CGöbekten uzak bir noktada karın bölgesine enjekte edilir ve sonrasında bölge ovulmaz
  4. DEnjeksiyondan sonra bölge bir dakika boyunca iyice masaj yapılır
12.FarmakolojiZor

Rifampisin, izoniazid, pirazinamid ve etambutol kullanan bir hastada ağrılı, şiş bir ayak baş parmağı gelişiyor. En olası sorumlu ilaç hangisidir?

  1. APirazinamid
  2. BEtambutol
  3. CRifampisin
  4. Dİzoniazid
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

KOAH alevlenmesinin hangi özelliği antibiyotik gerektiğini en çok düşündürür?

  1. ABir gün boyunca hiç balgam olmadan kuru, gıdıklayıcı öksürük
  2. BBerrak bir burun akıntısı
  3. CYalnızca bir gün süren hafif boğaz ağrısı
  4. DPürülan (yeşil veya sarı) balgamda artış
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Kayıtlı hemşirenin, KOAH'lı bir hastaya bakan bakım asistanına (lisanssız yardımcı personele) verdiği hangi talimat en uygundur?

  1. A"Bu öğleden sonra, dinlenmesinden sonra yeni inhalerini nasıl kullanacağını ona öğret."
  2. B"SpO₂ değeri %88'in altına düşerse veya nefes darlığı artarsa hemen bana söyle."
  3. C"Öğleden sonra göğsünü dinle ve ne duyduğunu bana söyle."
  4. D"Nefesi daralmış görünürse oksijenini ihtiyacı kadar artır."
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

İleri KBH'si olan bir hasta hazımsızlığı nasıl yöneteceğini soruyor. Hangi seçenekten kaçınmalıdır?

  1. AMagnezyum içeren antasitler
  2. BGeceleri yatağın baş kısmını yükseltmek
  3. CDaha küçük ve daha sık öğünler yemek
  4. DAkşam geç saatlerde büyük öğünlerden kaçınmak
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Parkinson hastalığı olan bir hasta geceleri ajite ve konfüze olur. Hemşire yeni istenen hangi ilacı sorgulamalıdır?

  1. ALaktüloz
  2. BParasetamol (asetaminofen)
  3. CHaloperidol
  4. DMelatonin
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Nazogastrik tüpten alınan aspiratın pH'ı 7'dir. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. Aİlaçları vermek ama mamayı vermemek
  2. BMamayı yavaşça başlatıp hastayı öksürük açısından yakından izlemek
  3. CKullanmamak; daha sonra yeniden test etmek veya protokole göre röntgen ayarlamak
  4. D50 mL hava ile yıkayıp mamayı başlatmak
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Akciğer kanseri olan bir hastada yüzde şişlik, belirgin boyun venleri ve yatınca kötüleşen nefes darlığı gelişiyor. Hangi acil olasıdır?

  1. AMalignitenin hiperkalsemisi
  2. BSuperior vena kava obstrüksiyonu
  3. CMasif pulmoner emboli
  4. DOmurilik basısı
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Hangi plasental hormon gebeliğin ikinci yarısında insülin direncine yol açar?

  1. ARelaksin
  2. Bİnsan plasental laktojeni (hPL)
  3. Cİnsan koryonik gonadotropini (hCG)
  4. DOksitosin
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Doğumdan 2 saat sonra bir kadın banyoya gitmek için yardım istiyor. Epiduralı vardı ve etkisi şimdi geçmiştir. Başlıca güvenlik endişesi nedir?

  1. AYürümekten dolayı loşianın artması
  2. BYalnızca düşük kan glukozuna bağlı bayılma
  3. CBacak güçsüzlüğü veya uyuşukluğuna bağlı düşme
  4. DEpidural bölgesinin yeniden açılması
21.Pediatri hemşireliğiOrta

3 yaşındaki bir çocuk dozlu inhalerı nasıl kullanmalıdır?

  1. AAralayıcı ve maskeyle, her püskürtmeden sonra nefesini 10 saniye tutarak
  2. BAralayıcı olmadan doğrudan ağıza, olabildiğince hızlı nefes alarak
  3. CAralayıcı ve yüz maskesiyle, her püskürtmeden sonra birkaç normal nefes alarak
  4. DAralayıcıyla, reçete edilen tüm püskürtmeleri aynı anda içine vererek
22.Pediatri hemşireliğiZor

Bir çocuk açıklanamayan belirtilerle birçok kez hastaneye yatırılmıştır. Belirtiler yalnızca anne yanındayken ortaya çıkar ve çocuk ondan ayrıldığında durur. Hemşire neyi düşünmelidir?

  1. AÇocuğun okuldan kaçmak için hasta numarası yapması
  2. BBelirtilere servis ortamının veya hastane yemeklerinin neden olması
  3. CUydurulmuş veya oluşturulmuş hastalık; koruma prosedürlerini izlemeli
  4. DHemen daha fazla tetkik gerektiren nadir bir genetik hastalık
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Ruh sağlığı mevzuatı uyarınca zorunlu tutulan bir hasta, refakatli izinden dönmüyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AEkibi ve gerekirse polisi bilgilendirerek kayıp hasta prosedürünü hemen başlatmak
  2. BHastalar istedikleri zaman ayrılabildiği için hiçbir şey yapmamak
  3. CMuhtemelen kendiliğinden döneceği için ertesi güne kadar beklemek
  4. DAdını servis listesinden silip yatağını yatış bekleyen yeni bir hastaya vermek
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Bir kadın 8 aydır neredeyse her gün işini, parasını ve ailesinin sağlığını düşünerek kaygılanıyor. Kas gerginliği, yorgunluğu ve kötü uykusu var, ancak ani korku atakları yok. Hangi tanı en iyi uyar?

  1. AYakın zamandaki bir travma sonrası akut stres bozukluğu
  2. BYaygın anksiyete bozukluğu
  3. CÖzgül fobi
  4. DPanik bozukluk
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
12345678910111206:45?6:45 AM6:45 PM5:45 AM8:45 AM

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 06:45 saatinde kaydedilmiş (24 saatlik saat). Hangi giriş 12 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

06:45
  1. 16:45 AM
  2. 26:45 PM
  3. 35:45 AM
  4. 48:45 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
15 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 15 mcg/dk veriyor. Bu doz hızını D mg/sa cinsinden ifade edin.

15 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

18 kg ağırlığındaki bir çocuğa 15 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 50 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

18 kg15 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 2680 mikrogramdır. Ampul 4 mg/mL içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

2680 mcg4 mg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
500 mL10 gtt/mL2 h? gtt/min

10 damla/mL'lik bir setle 500 mL'yi 2 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

500 mL2 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
200 mL20 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Bir serum 20 damla/mL'lik setten 20 damla/dk hızla akıyor. Torbada 200 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

20 gtt/min20 gtt/mL200 mL
t = h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçorba250 mLçay150 mLsüt200 mLbuz parçaları100 mLIV infüzyon75 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar200 mLidrar450 mLidrar175 mLyara dreni60 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun. Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

çorba: 250 mLçay: 150 mLsüt: 200 mLbuz parçaları: 100 mLIV infüzyon: 75 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 100 mL
I = mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL800 mL verilen125 mL/h20:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 125 mL/h hızla gidiyor. Saat 20:00’de 800 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL800 mL verilen125 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 5 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde pembe cilt, 70/dk kalp hızı, uyarıldığında ağlama, öksürük ya da hapşırık, aktif hareket ve güçlü ağlamayla iyi solunum var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Cildi destekleyerek, yavaşça, cilde yakın ve alçak açıyla

Cevap neden bu

Bandı cildi tutarken alçak ve yavaş çekerek sıyırmak, kırılgan cilde binen çekme kuvvetini azaltır. Yapışkan çözücüler de yardımcı olabilir.

Cevap

D · Cildi destekleyerek, yavaşça, cilde yakın ve alçak açıyla
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Artan sedasyon genellikle solunum depresyonundan önce gelir

Cevap neden bu

Hastalar genellikle solunumları tehlikeli biçimde yavaşlamadan önce uyuşuk hale gelir. Sedasyonu basit bir skalayla ve solunum sayısıyla birlikte kontrol etmek erken müdahaleye olanak tanır.

Cevap

B · Artan sedasyon genellikle solunum depresyonundan önce gelir
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Hasta istemeden önce ağrıyı, tuvalet ihtiyacını, pozisyonu ve kişisel eşyaları kontrol etmek

Cevap neden bu

Ağrıyı, tuvalet ihtiyacını, pozisyonu ve ulaşılabilir eşyaları ele alan düzenli, planlı rounding düşmeleri ve çağrı ışığı kullanımını azaltır. Çağrı ışığı da ulaşılabilir yerde kalır.

Cevap

D · Hasta istemeden önce ağrıyı, tuvalet ihtiyacını, pozisyonu ve kişisel eşyaları kontrol etmek
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Uzun saplı forsepsle alıp kurşun kaba yerleştirmelidir

Cevap neden bu

Yerinden çıkmış bir kaynağa asla elle dokunulmaz. Uzun saplı forsepsler mesafeyi korur, kurşun kap kaynağı zırhlar ve radyasyon güvenliği sorumlusu hemen bilgilendirilir.

Cevap

B · Uzun saplı forsepsle alıp kurşun kaba yerleştirmelidir
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Stabil bir hastaya kalıcı idrar sondası takmak

Cevap neden bu

Stabil bir hastaya sonda takmak, genellikle LPN/LVN kapsamında olan bir beceridir. Yatış değerlendirmesi, ilk eğitim ve transfüzyonun başlatılması genellikle RN’de kalır. Kesin kapsam eyalete ve ülkeye göre farklılık gösterir.

Cevap

B · Stabil bir hastaya kalıcı idrar sondası takmak
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Digoksin kullanan, nabzı 48/dk, bulantısı olan ve potasyumu 3,0 mEq/L olan hasta

Cevap neden bu

Digoksin kullanan bir hastada bradikardi ve bulantı toksisiteyi düşündürür; düşük potasyum bunu daha olası ve daha tehlikeli kılar. Küçük bir kilo değişikliği ve kontrol altındaki, bilinen atriyal fibrilasyon stabildir.

Cevap

C · Digoksin kullanan, nabzı 48/dk, bulantısı olan ve potasyumu 3,0 mEq/L olan hasta
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Sigara içmek

Cevap neden bu

Sigara vazokonstriksiyona ve doku oksijeninin azalmasına yol açarak iyileşmeyi yavaşlatır ve enfeksiyon riskini artırır. Kötü beslenme, diyabet, enfeksiyon ve steroidler de iyileşmeyi bozar.

Cevap

D · Sigara içmek
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Postural hipotansiyonu

Cevap neden bu

Ayağa kalkınca sistolik basınçta 20 mmHg veya daha fazla düşüş (burada 26 mmHg), özellikle belirtilerle birlikteyse, postural hipotansiyonu gösterir. Nedenler arasında ilaçlar, dehidratasyon ve otonom sorunlar vardır.

Cevap

C · Postural hipotansiyonu
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Yüksek, sivri T dalgaları

Cevap neden bu

Hiperkalemi önce yüksek, sivri T dalgalarına, ardından PR aralığı uzamasına, P dalgalarının kaybına ve geniş QRS'ye yol açar; bu da ventriküler fibrilasyona veya asistoliye ilerleyebilir. U dalgaları ve düz T dalgaları hipokaleminin belirtileridir.Kontrol edilen kaynak: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025); Potassium test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

D · Yüksek, sivri T dalgaları
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · "Baş ağrısı olursa aspirin alırım"

Cevap neden bu

Aspirin trombosit fonksiyonunu geri dönüşümsüz olarak inhibe eder ve trombositopenide kanama riskini daha da artırır; bu nedenle aspirinden ve diğer NSAİİ'lerden, reçete edilmedikçe kaçınılır. Elektrikli tıraş makinesi, nazik sümkürme ve yumuşak diş fırçası küçük kanamaları azaltır.Kontrol edilen kaynak: Bleeding and Bruising (Thrombocytopenia) and Cancer Treatment · National Cancer Institute (NIH) (2022); Aspirin · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

D · "Baş ağrısı olursa aspirin alırım"
11.Farmakoloji

Cevap: C · Göbekten uzak bir noktada karın bölgesine enjekte edilir ve sonrasında bölge ovulmaz

Cevap neden bu

Enoksaparin derin deri altına, genellikle karın bölgesinde göbekten en az 5 cm uzağa uygulanır. Önceden doldurulmuş enjektördeki hava kabarcığı dışarı çıkarılmaz ve bölgeyi ovmak morarmayı artırır.

Cevap

C · Göbekten uzak bir noktada karın bölgesine enjekte edilir ve sonrasında bölge ovulmaz
12.Farmakoloji

Cevap: A · Pirazinamid

Cevap neden bu

Pirazinamid ürik asit atılımını azaltır ve hiperürisemiye ve gute yol açabilir. İzoniazid ve rifampisin gibi hepatotoksiktir de.

Cevap

A · Pirazinamid
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Pürülan (yeşil veya sarı) balgamda artış

Cevap neden bu

Antibiyotikler genellikle balgam daha pürülan hale geldiğinde, özellikle nefes darlığı veya balgam hacmi artmışsa ya da pnömoni bulguları varsa düşünülür. Birçok alevlenme viraldir. Oral kortikosteroidler ve artırılmış bronkodilatörler de kullanılır.

Cevap

D · Pürülan (yeşil veya sarı) balgamda artış
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · "SpO₂ değeri %88'in altına düşerse veya nefes darlığı artarsa hemen bana söyle."

Cevap neden bu

Devredilen görevler, bildirim için belirli parametrelerle verilmelidir. Oksijen tedavisini değiştirmek, göğüs değerlendirmesi ve hasta eğitimi kayıtlı hemşirenin bilgisini ve yargısını gerektirir. Net bildirim talimatları hastayı güvende tutar.

Cevap

B · "SpO₂ değeri %88'in altına düşerse veya nefes darlığı artarsa hemen bana söyle."
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Magnezyum içeren antasitler

Cevap neden bu

Magnezyum ve alüminyum böbreklerle atılır ve böbrek yetmezliğinde birikebilir. KBH'si olan hastalar, laksatifler ve NSAİİ'ler dahil reçetesiz ilaçları kullanmadan önce eczacıya danışmalıdır.

Cevap

A · Magnezyum içeren antasitler
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Haloperidol

Cevap neden bu

Haloperidol bir dopamin antagonistidir ve parkinsonyen belirtileri ağır biçimde kötüleştirebilir. Metoklopramid de aynı nedenle kaçınılan bir ilaçtır. Deliryum nedenleri araştırılmalı; ilaç gerekiyorsa uzman görüşü alınmalıdır.

Cevap

C · Haloperidol
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Kullanmamak; daha sonra yeniden test etmek veya protokole göre röntgen ayarlamak

Cevap neden bu

5,5'in üzerindeki pH, tüpün akciğerde veya yemek borusunda olduğu ya da mide asidinin ilaçlar veya mama nedeniyle azaldığı anlamına gelebilir. Konum, yerel protokole göre doğrulanana kadar hiçbir şey verilmez.

Cevap

C · Kullanmamak; daha sonra yeniden test etmek veya protokole göre röntgen ayarlamak
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Superior vena kava obstrüksiyonu

Cevap neden bu

Bir tümör superior vena kavayı sıkıştırabilir veya invaze edebilir; yüzde ve kolda şişliğe, genişlemiş göğüs venlerine, baş ağrısına ve nefes darlığına yol açar. Hasta oturtulur ve acilen değerlendirilir; tedavi steroidleri, stentlemeyi ve radyoterapi veya kemoterapiyi içerir.

Cevap

B · Superior vena kava obstrüksiyonu
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · İnsan plasental laktojeni (hPL)

Cevap neden bu

İnsan plasental laktojeni, diğer plasental hormonlarla birlikte annenin insülin duyarlılığını azaltır; böylece fetüse daha fazla glukoz ulaşır. Gestasyonel diyabetin genellikle gebeliğin ikinci yarısında ortaya çıkmasının nedeni budur.

Cevap

B · İnsan plasental laktojeni (hPL)
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Bacak güçsüzlüğü veya uyuşukluğuna bağlı düşme

Cevap neden bu

Epiduralden sonra hemşire, kadın ayağa kalkmadan önce bacaklardaki duyunun ve kuvvetin geri döndüğünü kontrol eder. Ortostatik hipotansiyon ve kan kaybıyla birleştiğinde ilk yürüyüş yüksek düşme riski taşır.

Cevap

C · Bacak güçsüzlüğü veya uyuşukluğuna bağlı düşme
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Aralayıcı ve yüz maskesiyle, her püskürtmeden sonra birkaç normal nefes alarak

Cevap neden bu

Küçük çocuklara iyi oturan bir yüz maskeli aralayıcı gerekir. Her seferinde bir püskürtme yapılır ve çocuk ilacı soluması için birkaç nefes (çoğunlukla 5–10) boyunca normal nefes alır. Birkaç püskürtmeyi aynı anda vermek, iletilen dozu azaltır.

Cevap

C · Aralayıcı ve yüz maskesiyle, her püskürtmeden sonra birkaç normal nefes alarak
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Uydurulmuş veya oluşturulmuş hastalık; koruma prosedürlerini izlemeli

Cevap neden bu

Uydurulmuş veya oluşturulmuş hastalık (eskiden vekâleten Munchausen sendromu), bakım verenin hastalık uydurduğu veya yarattığı bir istismar biçimidir. Dikkatli, nesnel kayıt ve koruma ekibinin erken devreye girmesi şarttır; bakım veren tek başına yüzleştirilmemelidir.

Cevap

C · Uydurulmuş veya oluşturulmuş hastalık; koruma prosedürlerini izlemeli
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Ekibi ve gerekirse polisi bilgilendirerek kayıp hasta prosedürünü hemen başlatmak

Cevap neden bu

İzinsiz ayrılan zorunlu tutulan bir hasta kendisi veya başkaları için risk oluşturabilir. Kayıp hasta prosedürleri, risk değerlendirmesi ile sorumlu klinisyenin ve ilgili makamların bilgilendirilmesi dâhil, hemen başlatılır.

Cevap

A · Ekibi ve gerekirse polisi bilgilendirerek kayıp hasta prosedürünü hemen başlatmak
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Yaygın anksiyete bozukluğu

Cevap neden bu

Yaygın anksiyete bozukluğu, en az 6 ay süren, birçok şey hakkında sürekli ve aşırı kaygıdır. Panik bozukluk ise tekrarlayan, beklenmedik panik atakları ve yenilerinin geleceği kaygısını içerir.

Cevap

B · Yaygın anksiyete bozukluğu
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 6:45 AM

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

06 → 6 AM

Cevap

6:45 AM

Cevap

6:45 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 0,9 mg/h

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 15 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hesaplayın

D = 15·60/1000 = 0,9 mg/h

Cevap

D = 0,9 mg/h
27.Doz hesapları

Cevap: V = 5,4 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 15·18 = 270 mg

Hacim

V = 270/50 = 5,4 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 5,4 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,67 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Aynı birimler

4 mg/mL = 4000 mcg/mL

Hacim

V = 2680/4000 = 0,67 mL

Cevap

V = 0,67 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 42 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

2·60 = 120 min

Damla hızı

R = 500·10/120 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Cevap

R = 42 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 42 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 3,3 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

20·60/20 = 60 mL/h

Kalan süre

t = 200/60 = 3,333 ≈ 3,3 h

Cevap

t = 3,3 h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1750 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 250 + 150 + 200 = 600 mL
buz parçaları: 100/2 = 50 mL
IV infüzyon: 75·12 = 900 mL
IV antibiyotik: 2·100 = 200 mL
I = 1750 mL

Cevap

I = 1750 mL
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 1,6 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 800 = 200 mL

Süre

t = 200/125 = 1,6 h

Cevap

t = 1,6 h

Bu yaklaşık 1 h 36 min eder, yani torba yaklaşık saat 21:36 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 90

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor → 30
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 0 + 30 + 20 + 0 + 15 = 90

Cevap

MFS = 90
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: güven verici

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: her yerde pembe cilt → 2
Nabız: 70/min → 1
Refleks tepkisi: uyarıldığında ağlama, öksürük ya da hapşırık → 2
Etkinlik: aktif hareket → 2
Solunum: güçlü ağlamayla iyi solunum → 2

Toplayın

APGAR = 2 + 1 + 2 + 2 + 2 = 9

Yorum

9 → güven verici

Cevap

güven verici

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions