NCLEX-PN tarzı alıştırma soruları (LPN/LVN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 34 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A student nurse is asked to carry out a procedure they have not been trained to do. What should they do?

  1. AWatch a video and then do it alone
  2. BExplain that they have not been trained and ask for supervision
  3. CDo it anyway, carefully, to avoid upsetting the team or delaying care
  4. DAsk the patient to talk them through it
2.Hemşirelik esaslarıZor

Which measure is most important in protecting a patient with severe neutropenia from infection?

  1. AStrict hand hygiene by everyone who enters the room
  2. BTaking the temperature every hour
  3. CGiving the patient a high-protein diet with extra vitamin supplements
  4. DKeeping the room door open for fresh air
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Why does a nurse wear chemotherapy-tested gloves and a gown when emptying the urinal of a patient who recently had chemotherapy?

  1. AThe urine always contains infectious bacteria after chemotherapy
  2. BThe patient is on airborne precautions after treatment
  3. CThe body fluids can contain active drug for a time after treatment
  4. DChemotherapy makes the urine strongly acidic and corrosive
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse who is not immune to chickenpox was exposed to a patient with varicella before precautions began. What usually happens?

  1. AThe nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
  2. BThe nurse only needs to wear gloves for the next month
  3. CThe nurse continues working with all patients as usual, including newborns
  4. DThe nurse must take a two-week course of antibiotics to prevent the infection
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Tiroid ameliyatından dört saat sonra hemşire hangi hasta bulgusuna önce müdahale etmelidir?

  1. Aİçmek için oturma isteği
  2. BBoyun pansumanında görülen az miktarda seröz drenaj
  3. Cİnsizyonda 4/10 ağrı
  4. DGiderek kısılan ses ve yeni gürültülü solunum
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

An adult choking on food is coughing forcefully and can speak a little. What should the nurse do?

  1. AGive abdominal thrusts straight away until the food comes out
  2. BEncourage the patient to keep coughing and stay with them
  3. CSweep the mouth blindly with a finger
  4. DGive the patient water to wash the food down
7.Klinik hemşirelikOrta

Which factor is most likely to slow wound healing?

  1. ASmoking
  2. BAdequate fluid intake
  3. CA diet rich in protein
  4. DGood blood glucose control
8.Klinik hemşirelikZor

A patient suddenly develops a severe "worst ever" headache that reached full intensity within seconds, followed by vomiting and neck stiffness. What should be suspected?

  1. ATension headache
  2. BMigraine with aura in a known migraine sufferer
  3. CSubarachnoid haemorrhage
  4. DSinusitis
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient with type 2 diabetes starts prednisone each morning. When is the glucose most likely to be highest?

  1. AIn the early morning, before the dose
  2. BThe glucose will not change
  3. CIn the afternoon and evening
  4. DAt midnight only
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Uzun süredir akciğer hastalığı olan bir hastanın serum bikarbonatı 32 mEq/L, arteriyel PaCO₂'si sürekli yüksek ve pH'ı 7,36'dır. Hangi durum en iyi uyar?

  1. ABüyük bikarbonat kayıplarıyla birlikte akut ağır ishal
  2. BKronik CO₂ retansiyonu ve metabolik kompanzasyonu olan KOAH
  3. CAğır dehidratasyon ve kusmayla birlikte akut diyabetik ketoasidoz
  4. DHızlı solunumla birlikte akut aspirin aşırı dozu
11.FarmakolojiOrta

Klopidogrel trombosit agregasyonunu nasıl azaltır?

  1. AAntitrombini aktive eder
  2. BTrombositlerdeki ADP için P2Y12 reseptörünü bloke eder
  3. CGlikoprotein IIb/IIIa reseptörünü doğrudan bloke eder
  4. DTrombosit COX-1'ini inhibe eder
12.FarmakolojiZor

A patient who has had several courses of bleomycin develops a dry cough and worsening breathlessness. What should the nurse suspect?

  1. AAsthma caused by anxiety
  2. BHeart failure from bleomycin
  3. CPulmonary fibrosis from bleomycin
  4. DA normal effect that will pass in a day
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

After an above-knee amputation, which measure helps prevent a hip flexion contracture?

  1. ASitting in a chair for most of the day with the hips bent
  2. BLying prone for periods and avoiding pillows under the stump
  3. CKeeping a pillow under the stump at all times, day and night
  4. DKeeping the hip bent to reduce stump swelling
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient being treated for infective endocarditis of the mitral valve suddenly develops slurred speech and weakness of the right arm. What is the most likely cause?

  1. AA migraine aura triggered by the fever
  2. BAn embolus from a valve vegetation causing a stroke
  3. CLow blood glucose from a reduced appetite
  4. DA side effect of the IV antibiotic on the nerves
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient with Addison's disease takes fludrocortisone as well as hydrocortisone. Why?

  1. ATo treat a low thyroid hormone level
  2. BTo replace the missing aldosterone
  3. CTo replace the missing adrenaline
  4. DTo lower the blood pressure
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient has fever, confusion, odd behaviour and a new seizure. Herpes simplex encephalitis is suspected. Which drug is usually started straight away?

  1. AOral amoxicillin
  2. BIV insulin
  3. CIV aciclovir
  4. DOral prednisolone
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which statement about corticosteroids in inflammatory bowel disease is correct?

  1. AThey are the best long-term maintenance treatment
  2. BThey cure the disease after one course
  3. CThey are given only as a one-off injection
  4. DThey are used to induce remission, not for maintenance
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Four patients are on a gastroenterology ward. Which should the nurse see first?

  1. AA patient with stable ulcerative colitis asking about diet
  2. BA patient with an ileostomy waiting to change the pouch
  3. CA patient with GORD who wants an antacid
  4. DA patient with cirrhosis who is newly confused and drowsy
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Doğum eylemindeki bir kadının kaydında değişken deselerasyonlar görülüyor. Hemşire önce hangi eylemi yapmalıdır?

  1. AOnu sırtüstü düz yatırmak
  2. BKadının pozisyonunu değiştirmek
  3. COksitosin infüzyonunu artırmak
  4. DHemen ıkınma çabalarını başlatmak
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

An 18-year-old at 30 weeks has missed several antenatal visits. What is the most helpful nursing approach?

  1. ADischarge her from antenatal care
  2. BExplore barriers and offer flexible, youth-friendly care
  3. CReport her to social services for missing visits
  4. DTell her she is putting her baby at risk and must attend
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Hangi bulgu aort koarktasyonunu düşündürür?

  1. AGüçlü femoral nabızlar, zayıf kol nabızları ve kollarda daha düşük kan basıncı
  2. BKollarda bacaklardan daha yüksek kan basıncı ve zayıf femoral nabızlar
  3. CTüm ekstremitelerde eşit kan basıncı
  4. DHavlayan öksürük
22.Pediatri hemşireliğiZor

A child recovering from acute rheumatic fever with heart involvement asks why she needs regular penicillin for years. What is the best answer?

  1. ATo prevent common viral colds during the school year
  2. BTo prevent new strep infections that could cause further attacks and more valve damage
  3. CTo reduce the joint pain that continues after the illness
  4. DTo cure the heart valve damage that has already occurred and let the valves heal completely
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient shouts at the nurse, "You're useless! You never help me!" Which response is most therapeutic?

  1. A"That's not true. I've helped you all day."
  2. B"You sound very angry. Tell me what has happened."
  3. C"You shouldn't talk to people like that."
  4. D"If you speak to me like that, I'm leaving."
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient asks, "Do you think I should divorce my husband?" Which response best supports the patient's autonomy?

  1. A"No, divorce would only make things worse for you."
  2. B"You should ask your doctor what to do about it."
  3. C"Yes, I think you'd be happier without him."
  4. D"What are your thoughts about the options you have?"
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C100,7 °F? °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 100,7 °F. °C = (°F − 32) × 5/9 formülüyle T değerini santigrat dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

100,7 °F
T = °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0023:0506:10t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 23:05 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 06:10 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç saat sürdü? Cevabı saat cinsinden, iki ondalık basamağa yuvarlanmış ondalık sayı olarak verin.

23:0506:10
t = h
27.Doz hesaplarıOrta
45 kg30 mg/kg/gün3× günlükD = ? mg

Bir hasta 45 kg. Order edilen doz günde 30 mg/kg, 3 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

45 kg30 mg/kg/gün3× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
50k birim500 mL? mL/h800 birim/h

Bir infüzyon 500 mL'de 50000 ünite ilaç içeriyor. Order saatte 800 ünite. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız?

50000 birim/500 mL800 birim/h
R = mL/h
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1130 mLkalan? mL/h6 h kalan

10 saatte 1500 mL istenmişti. 4 saat sonra torbada hâlâ 1130 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Pompa hangi hıza R (mL/h) yeniden ayarlanmalıdır?

1500 mL / 10 hsonra 4 h: 1130 mL
R = mL/h
30.IV infüzyon hızlarıZor
1000 mg250 mL30 mL/h? mg/h

Bir torba 250 mL'de 1000 mg ilaç içeriyor ve 30 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

1000 mg/250 mL30 mL/h
D = mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyajöle100 mLçorba180 mLsüt100 mLbuz parçaları240 mLIV infüzyon60 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar500 mLidrar475 mLyara dreni80 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 66 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

66 kg12 hidrar: 500 mLidrar: 475 mLyara dreni: 80 mL
U = mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL200 mL verilen50 mL/h12:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 50 mL/h hızla gidiyor. Saat 12:00’de 200 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL200 mL verilen50 mL/h
t = h
33.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
34.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 25/dk, SpO₂ %97 ek oksijen altında, kan basıncı 136/82 mmHg, nabız 92/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,6 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 25SpO₂ 97%O₂SBP 136HR 92AT 37,6 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Explain that they have not been trained and ask for supervision

Cevap neden bu

Nurses and students must only practise within their competence. Saying so, and asking to observe or be supervised, protects the patient and the student.

Cevap

B · Explain that they have not been trained and ask for supervision
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Strict hand hygiene by everyone who enters the room

Cevap neden bu

A neutropenic patient cannot fight infection well, and hand hygiene is the key protective measure. Other steps include a single room and keeping away visitors who are unwell.

Cevap

A · Strict hand hygiene by everyone who enters the room
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · The body fluids can contain active drug for a time after treatment

Cevap neden bu

Many hazardous drugs are excreted in urine, stool and vomit for a period after treatment. Staff wear protective gloves and gowns when handling these fluids, according to policy.

Cevap

C · The body fluids can contain active drug for a time after treatment
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy

Cevap neden bu

A non-immune worker exposed to varicella may become infectious before the rash appears, so they are usually excluded from patient contact for the incubation period, and post-exposure vaccination or other measures may be offered.

Cevap

A · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Giderek kısılan ses ve yeni gürültülü solunum

Cevap neden bu

Artan ses kısıklığı ve gürültülü solunum, hava yolunu etkileyen şişliği, kanamayı veya sinir hasarını gösterebilir. Bu hemen değerlendirilmeli ve üst basamağa bildirilmelidir. Hafif ağrı ve az miktarda seröz drenaj beklenen bulgulardır.

Cevap

D · Giderek kısılan ses ve yeni gürültülü solunum
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Encourage the patient to keep coughing and stay with them

Cevap neden bu

A partial obstruction with a forceful cough is best cleared by the patient’s own coughing. The nurse stays and is ready to act if the cough becomes weak or the patient cannot speak or breathe.

Cevap

B · Encourage the patient to keep coughing and stay with them
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Smoking

Cevap neden bu

Smoking causes vasoconstriction and reduces tissue oxygen, slowing healing and increasing infection risk. Poor nutrition, diabetes, infection and steroids also impair healing.

Cevap

A · Smoking
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Subarachnoid haemorrhage

Cevap neden bu

A sudden thunderclap headache suggests bleeding into the subarachnoid space, often from a ruptured aneurysm. It needs an urgent CT scan and neurosurgical input.

Cevap

C · Subarachnoid haemorrhage
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · In the afternoon and evening

Cevap neden bu

A morning dose of prednisone raises glucose mainly in the afternoon and evening, with a smaller effect overnight. Glucose monitoring and insulin plans often target these times, and doses are adjusted when the steroid is tapered.Kontrol edilen kaynak: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

C · In the afternoon and evening
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Kronik CO₂ retansiyonu ve metabolik kompanzasyonu olan KOAH

Cevap neden bu

Ağır KOAH'ta olduğu gibi kronik CO₂ retansiyonunda böbrekler günler içinde bikarbonatı tutar ve pH'ı normale doğru, çoğunlukla aralığın alt ucuna getirir. DKA ve ishal bikarbonatı düşürür; aspirin aşırı dozu ise PaCO₂'yi düşüren hızlı solunuma yol açar.Kontrol edilen kaynak: Respiratory Acidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf)

Cevap

B · Kronik CO₂ retansiyonu ve metabolik kompanzasyonu olan KOAH
11.Farmakoloji

Cevap: B · Trombositlerdeki ADP için P2Y12 reseptörünü bloke eder

Cevap neden bu

Klopidogrel karaciğerde aktive edilir ve trombositlerdeki P2Y12 ADP reseptörünü geri dönüşümsüz bloke eder. Kalp krizi veya stent sonrası çoğu zaman aspirinle birlikte kullanılır.

Cevap

B · Trombositlerdeki ADP için P2Y12 reseptörünü bloke eder
12.Farmakoloji

Cevap: C · Pulmonary fibrosis from bleomycin

Cevap neden bu

Bleomycin can cause pneumonitis and pulmonary fibrosis, especially at higher cumulative doses. New respiratory symptoms are reported, and lung function may be monitored.

Cevap

C · Pulmonary fibrosis from bleomycin
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Lying prone for periods and avoiding pillows under the stump

Cevap neden bu

Prolonged hip flexion, such as long periods sitting or a pillow under the stump, can lead to a fixed contracture that makes fitting a prosthesis difficult. Lying prone for periods, keeping the hip extended and early physiotherapy help prevent it.

Cevap

B · Lying prone for periods and avoiding pillows under the stump
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · An embolus from a valve vegetation causing a stroke

Cevap neden bu

Vegetations on the mitral or aortic valve can break off and embolise to the brain, kidneys, spleen or limbs. Sudden focal neurological signs suggest an embolic stroke: the nurse calls for urgent help, checks the blood glucose to exclude hypoglycaemia and expects urgent brain imaging. Thrombolysis is generally avoided in endocarditis because of the bleeding risk.

Cevap

B · An embolus from a valve vegetation causing a stroke
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · To replace the missing aldosterone

Cevap neden bu

In primary adrenal insufficiency, both cortisol and aldosterone are lacking. Hydrocortisone replaces cortisol, and fludrocortisone replaces aldosterone to keep sodium, potassium and blood pressure normal.

Cevap

B · To replace the missing aldosterone
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · IV aciclovir

Cevap neden bu

Herpes simplex encephalitis is treatable but can cause severe brain damage. IV aciclovir is started as soon as it is suspected, without waiting for test results. Kidney function and hydration are monitored during treatment.

Cevap

C · IV aciclovir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · They are used to induce remission, not for maintenance

Cevap neden bu

Steroids settle flares but are not effective or safe for maintenance because of side effects such as osteoporosis, diabetes and infection. Drugs such as aminosalicylates, immunomodulators or biologics maintain remission.

Cevap

D · They are used to induce remission, not for maintenance
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · A patient with cirrhosis who is newly confused and drowsy

Cevap neden bu

New confusion and drowsiness in cirrhosis may be hepatic encephalopathy with a precipitant such as bleeding or infection, and the airway may be at risk. The others are stable.

Cevap

D · A patient with cirrhosis who is newly confused and drowsy
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Kadının pozisyonunu değiştirmek

Cevap neden bu

Pozisyon değiştirme (bir yandan diğerine ya da el-diz pozisyonu) kordon sıkışmasını çoğunlukla giderir. Deselerasyonlar sürerse sağlık profesyoneline haber verilir. Düz yatmak vena kava basısını artırır.

Cevap

B · Kadının pozisyonunu değiştirmek
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Explore barriers and offer flexible, youth-friendly care

Cevap neden bu

Teenagers may miss care because of school, transport, fear or stigma. Asking about barriers and offering flexible, non-judgemental services improves attendance and outcomes.

Cevap

B · Explore barriers and offer flexible, youth-friendly care
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Kollarda bacaklardan daha yüksek kan basıncı ve zayıf femoral nabızlar

Cevap neden bu

Koarktasyon aortu daraltır, genellikle kollara giden atardamarların ötesinde; bu yüzden kollarda basınç yüksek, bacaklarda düşüktür ve femoral nabızlar zayıf veya gecikmiştir.

Cevap

B · Kollarda bacaklardan daha yüksek kan basıncı ve zayıf femoral nabızlar
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · To prevent new strep infections that could cause further attacks and more valve damage

Cevap neden bu

Recurrent episodes of rheumatic fever follow new group A streptococcal infections and worsen rheumatic heart disease. Long-term secondary prophylaxis with penicillin prevents these infections; it does not reverse existing damage.

Cevap

B · To prevent new strep infections that could cause further attacks and more valve damage
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · "You sound very angry. Tell me what has happened."

Cevap neden bu

A calm, non-defensive response that names the feeling invites the patient to explain the cause of the anger. Arguing or threatening tends to escalate the situation.

Cevap

B · "You sound very angry. Tell me what has happened."
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · "What are your thoughts about the options you have?"

Cevap neden bu

Asking the patient to explore her own options supports problem-solving and autonomy. Giving an opinion, or passing the question on, takes the decision away from her.

Cevap

D · "What are your thoughts about the options you have?"
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 38,2 °C

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

32’yi çıkarın

100,7 − 32 = 68,7

5/9 ile çarpın

T = 68,7·5/9 = 38,17 ≈ 38,2 °C

Cevap

T = 38,2 °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 7,08 h

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

23:05 → 24:00 = 55 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 06:10 = 370 min

Toplam

55 + 370 = 425 min
t = 425/60 = 7,083 ≈ 7,08 h

Cevap

t = 7,08 h
27.Doz hesapları

Cevap: D = 450 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

30·45 = 1350 mg

Doz başına

D = 1350/3 = 450 mg

Cevap

D = 450 mg
28.Doz hesapları

Cevap: R = 8 mL/h

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Konsantrasyon

50000/500 = 100 birim/mL

Pompa hızı

R = 800/100 = 8 mL/h

Cevap

R = 8 mL/h
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 188,3 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1500/10 = 150 mL/h

Yeni hız

R = 1130/6 = 188,3 mL/h

Cevap

R = 188,3 mL/h

Bu %25’ten fazla bir artıştır: çoğu hastane açığı kapatmak yerine istemi yazan hekimle iletişime geçmenizi ve hastayı sıvı yüklenmesi açısından değerlendirmenizi ister.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 120 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

1000/250 = 4 mg/mL

Doz hızı

D = 4·30 = 120 mg/h

Cevap

D = 120 mg/h
31.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 1,23 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

500 + 475 = 975 mL

Kilogram başına saatlik

U = 975/(66·12) = 1,231 ≈ 1,23 mL/kg/h

Cevap

U = 1,23 mL/kg/h
32.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 6 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 200 = 300 mL

Süre

t = 300/50 = 6 h

Cevap

t = 6 h

Bu yaklaşık 6 h 00 min eder, yani torba yaklaşık saat 18:00 civarında biter.

33.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 95

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 15 + 0 + 20 + 20 + 15 = 95

Cevap

MFS = 95
34.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 25/min → 3
SpO₂ 97% → 0
oksijen altında → 2
SBP 136 mmHg → 0
HR 92/min → 1
uyanık (A) → 0
T 37,6 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 0 + 1 + 0 + 0 = 6
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

orta

Cevap

orta

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions