NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Which response is an example of false reassurance?

  1. A"What are you most concerned about?"
  2. B"I can see this is hard for you."
  3. C"You seem worried. Would you like to talk about it?"
  4. D"Don't worry, everything will be fine."
2.Hemşirelik esaslarıZor

Which statement about the use of physical restraint is correct?

  1. AIt can be used whenever a patient is confused, without further assessment
  2. BIt never needs to be documented if it is used only overnight
  3. CIt is the best way to stop older patients from falling
  4. DIt is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Where should the dispersive (grounding) pad for electrosurgery be placed?

  1. AOver a bony prominence such as the hip bone
  2. BOn skin that is wet with antiseptic prep
  3. COver an area with scar tissue or a tattoo, so that the pad does not slip
  4. DOn clean, dry skin over a well-perfused muscle, close to the surgical site
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

An 84-year-old resident with an indwelling catheter suddenly becomes confused but has no fever. What should the nurse consider?

  1. AInfection can be ruled out because there is no fever
  2. BA sedative is needed to keep the resident calm
  3. CAn infection may present as confusion in older adults, so assess further and report
  4. DThe confusion is part of normal aging at this age and needs no further action
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A drowsy patient who has just returned from surgery starts to vomit. What should the nurse do first?

  1. AGive a drink of water
  2. BGive an oral anti-sickness tablet
  3. CRaise the legs above the heart
  4. DTurn the patient onto their side
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

An RN sees an LPN/LVN crushing an extended-release metoprolol tablet to mix with applesauce. What should the RN do?

  1. AStop the LPN/LVN and contact the prescriber or pharmacist about another form
  2. BLet the LPN/LVN continue, since crushing makes the tablet easier to swallow
  3. CTell the LPN/LVN to give half of the crushed tablet now and the other half at lunchtime
  4. DReport the LPN/LVN at the end of the month without saying anything now
7.Klinik hemşirelikOrta

Which lifestyle advice helps a patient with gastro-oesophageal reflux disease?

  1. AEat one very large meal a day rather than several small ones
  2. BWear tight belts to support the stomach
  3. CAvoid large meals late in the evening and raise the head of the bed
  4. DLie down straight after each meal to let the food settle
8.Klinik hemşirelikZor

During a blood transfusion, an older patient with heart failure becomes breathless with a rising blood pressure, raised JVP and crackles in the lungs. What is the most likely cause?

  1. ATransfusion-associated circulatory overload
  2. BTransfusion-related acute lung injury with hypotension
  3. CAnaphylaxis
  4. DA febrile non-haemolytic reaction
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Bir hastanın sodyumu 124 mEq/L, baş ağrısı ve yeni konfüzyonu var. Hangi hemşirelik önlemi en uygundur?

  1. ANöbet önlemlerini almak ve nörolojik durumu izlemek
  2. BReçete edilen tiyazid diüretiğin bir sonraki dozunu erken vermek
  3. CHastayı düz yatırmak ve nörolojik kontrolleri vardiyada bire indirmek
  4. DHastayı bol bol sade su içmeye teşvik etmek
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Two sets of blood cultures were taken from separate sites. Only one bottle in one set grows coagulase-negative staphylococci, and the patient has no line or implant. What is the most likely interpretation?

  1. AInfection with a resistant organism such as MRSA
  2. BProof that the patient has infective endocarditis
  3. CProbable skin contamination of the sample
  4. DCertain bloodstream infection needing treatment
11.FarmakolojiOrta

Which rule applies to intravenous potassium chloride?

  1. AIt may be given intramuscularly if there is no IV access
  2. BIt is mixed into blood products to save time
  3. CIt is given as a rapid IV push to correct low levels quickly
  4. DIt must be diluted and given as an infusion, never as an IV push
12.FarmakolojiZor

Five days after starting clindamycin, a patient has frequent watery diarrhoea, abdominal cramps and a fever. What should the nurse suspect and do?

  1. AA normal side effect; give loperamide and continue as usual
  2. BAn allergy to clindamycin; give an antihistamine and continue the antibiotic
  3. CC. difficile infection; send stool, use contact precautions, avoid antidiarrhoeals
  4. DFood poisoning; encourage a high-fibre diet and plenty of milk products
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Göğüs tüpü su sızdırmazlık haznesi, hasta öksürmediğinde bile sürekli kabarcık çıkarıyor. Bu neyi düşündürür?

  1. AAkciğer tamamen yeniden genişlemiştir ve dren çıkarılmaya hazırdır
  2. BEmiş kaynağı kapatılmıştır
  3. CAkciğerden veya drenaj sisteminden hava kaçağı
  4. DDren hortumdaki bir pıhtıyla tıkanmıştır
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with lung cancer develops swelling of the face and arms, distended neck and chest veins and breathlessness that is worse when bending forward. What is the most likely cause?

  1. ARight-sided heart failure
  2. BAn allergic reaction to chemotherapy
  3. CA deep vein thrombosis in the leg
  4. DSuperior vena cava obstruction
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient with untreated hyperthyroidism is losing weight. Which diet is most appropriate until the condition is controlled?

  1. AA low-calorie diet to protect the heart
  2. BA diet very high in caffeine for energy
  3. CA strict low-protein diet
  4. DA high-calorie diet with enough protein
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

İnme şüphesi olan bir hasta başlangıçtan iki saat sonra geliyor. Kapiller glukoz 2,4 mmol/L'dir (43 mg/dL). Sonra ne yapılmalıdır?

  1. ABaşka kontrol yapmadan hemen trombolizis vermek
  2. BDüşük glukozu tedavi etmek ve nörolojik bulguları yeniden değerlendirmek
  3. CBeyin hücrelerini korumak için IV insülin vermek
  4. Dİnme değerlendirmesiyle ilgili olmadığı için glukozu görmezden gelmek
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Why are carbohydrate drinks often given before surgery in enhanced recovery programmes?

  1. ATo replace the need for any IV fluids afterwards
  2. BTo reduce insulin resistance and improve recovery
  3. CTo make the bowels open before the operation
  4. DTo raise the blood pressure during the anaesthetic
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A nurse teaches a patient after a colonoscopy with polyp removal. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."
  2. B"Some wind and bloating today is expected."
  3. C"I'll report heavy bleeding from my bottom."
  4. D"I should report a fever or a swollen, painful abdomen."
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman who has had a caesarean asks when she can drive again. Which answer is most accurate?

  1. ANever before 6 months
  2. BOnly after her stitches are removed by a doctor
  3. CThe same day she is discharged
  4. DWhen she can brake hard without pain
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Doğumdan altı saat sonra bir kadın hâlâ idrar yapmamıştır. Fundus gevşek ve sağa doğru yer değiştirmiş, kanama artmıştır. Bu neden önceliklidir?

  1. ADolu mesane uterusun kasılmasını engeller ve kanamayı artırır
  2. BDolu mesane normal iyileşmenin belirtisidir
  3. Cİdrar retansiyonu yalnızca sezaryen sonrasında önemlidir, vajinal doğumdan sonra değil
  4. DEpiduralin hâlâ iyi çalıştığını gösterir
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Çocuklarda genellikle kaçınılan aspirin neden Kawasaki hastalığında kullanılır?

  1. AYalnızca döküntü ve eklem ağrısı için ağrı kesici olarak kullanılır ve ateş düşünce kesilir
  2. BHastalığa neden olan enfeksiyonu iyileştirir
  3. CReye sendromunu önler
  4. DUzman gözetiminde, inflamasyonu ve koroner arter pıhtı riskini azaltır
22.Pediatri hemşireliğiZor

Two weeks after a ventriculoperitoneal shunt was inserted, an infant has a fever, irritability and redness along the shunt tract. What should the nurse suspect?

  1. ATeething, which explains the fever and the irritability
  2. BAn allergy to the hospital soap
  3. CShunt infection; report it urgently
  4. DNormal healing; no action needed
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A veteran with PTSD sits with his back to the wall, scans the room constantly and jumps at every door slam. Which symptom group do these behaviours belong to?

  1. AChanges in arousal and reactivity
  2. BIntrusion symptoms
  3. CAvoidance
  4. DDissociative amnesia for the trauma
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A 15-year-old tells the school nurse she has been cutting herself and asks her not to tell her parents. What is the best response?

  1. APhone her parents at once without telling her
  2. BTell her that cutting is a phase that many teenagers go through and it needs no help
  3. CPromise never to tell anyone about it, so that she keeps trusting the school nurse
  4. DExplain that safety information must be shared, and involve her in how this is done
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
12345678910111206:30?6:30 PM6:30 AM8:30 AM5:30 AM

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 06:30 saatinde kaydedilmiş (24 saatlik saat). Hangi giriş 12 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

06:30
  1. 16:30 PM
  2. 26:30 AM
  3. 38:30 AM
  4. 45:30 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
15 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 15 mcg/dk veriyor. Bu doz hızını D mg/sa cinsinden ifade edin.

15 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Doz hesaplarıOrta
104 kgBSA = 1,98 m²100 mg/m²D = ? mg

104 kg ağırlığındaki bir hastanın vücut yüzey alanı 1,98 m². İstem 100 mg/m². Dozu D mg cinsinden bulun.

104 kgBSA = 1,98 m²100 mg/m²
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 820 ünitedir; ilaç 1000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

820 units1000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1000 mL60 gtt/mL10 h? gtt/min

60 damla/mL'lik bir setle 1000 mL'yi 10 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun.

1000 mL10 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
600 mL20 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Bir serum 20 damla/mL'lik setten 20 damla/dk hızla akıyor. Torbada 600 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır?

20 gtt/min20 gtt/mL600 mL
t = h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
100 birim100 mLkristalize (regüler) insülin? mL/h68 kg0,05 birim/kg/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 100 mL’de 100 ünite kristalize insülin içeriyor. Order, 68 kg ağırlığındaki bir hasta için 0,05 ünite/kg/h. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

100 birim/100 mL0,05 birim/kg/h68 kg
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
500 mg250 mLdobutamine13 mL/h69 kg? mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 250 mL’de 500 mg içeren bir dobutamine infüzyonu 13 mL/h hızla gidiyor. Hasta 69 kg. Hasta mcg/kg/min cinsinden hangi dozu D alıyor? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mg/250 mL13 mL/h69 kg
D = mcg/kg/min
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyameyve suyu120 mLsu250 mLjöle120 mLIV infüzyon60 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar475 mLidrar300 mLidrar500 mLidrar250 mLyara dreni80 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

meyve suyu: 120 mLsu: 250 mLjöle: 120 mLIV infüzyon: 60 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 1 × 50 mLidrar: 475 mLidrar: 300 mLidrar: 500 mLidrar: 250 mLyara dreni: 80 mL
B = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL550 mL verilen60 mL/h20:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba pompayla 60 mL/h hızla gidiyor. Saat 20:30’de 550 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL550 mL verilen60 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: tamamen kısıtlı; nemlilik: çok nemli; aktivite: sık yürüyor; hareketlilik: hafif kısıtlı; beslenme: mükemmel; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: bozukluk yok; nemlilik: nadiren nemli; aktivite: yatağa bağımlı; hareketlilik: kısıtlılık yok; beslenme: yeterli; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,37PaCO₂mmHg354570HCO₃⁻mmol/L222639kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,37, PaCO₂ 70 mmHg (9,3 kPa) ve HCO₃⁻ 39 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk solunumsal asidoz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,37PaCO₂ 70 mmHg (9,3 kPa)HCO₃⁻ 39 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354534HCO₃⁻mmol/L222617uygun kompansasyonek solunumsal asidozek solunumsal alkaloz

Bir alıştırma gazı metabolik asidoz gösteriyor: pH 7,32, PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa), HCO₃⁻ 17 mmol/L. Ölçülen PaCO₂ değerini Winter formülüyle karşılaştırın. Yorumunuza tıklayın.

pH 7,32PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
  1. 1uygun kompansasyon
  2. 2ek solunumsal asidoz
  3. 3ek solunumsal alkaloz
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu düzenli DII şeridinde QT aralığını ve R–R aralığını ölçün, sonra hıza göre düzeltilmiş QTc değerini Fridericia formülüyle hesaplayın: QTc = QT/∛RR (her ikisi de saniye cinsinden). Cevabı saniye cinsinden üç ondalık basamakla verin.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QTc = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVventriküler fibrilasyontorsades de pointesasistoliatriyal fibrilasyon

Bu DII şeridindeki ritmi belirleyin. Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1ventriküler fibrilasyon
  2. 2torsades de pointes
  3. 3asistoli
  4. 4atriyal fibrilasyon

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · "Don't worry, everything will be fine."

Cevap neden bu

False reassurance dismisses the patient's feelings and promises something the nurse cannot know. Acknowledging the worry and exploring it is more helpful.

Cevap

D · "Don't worry, everything will be fine."
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · It is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks

Cevap neden bu

Restraint carries risks such as injury, distress and pressure damage. It is used only when alternatives have failed, in the least restrictive form, for the shortest time, with monitoring and documentation.

Cevap

D · It is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · On clean, dry skin over a well-perfused muscle, close to the surgical site

Cevap neden bu

The pad returns the current safely. Good contact over a well-perfused muscle prevents burns, while bony areas, scars, hair and moisture reduce contact and can cause burns at the pad site.

Cevap

D · On clean, dry skin over a well-perfused muscle, close to the surgical site
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · An infection may present as confusion in older adults, so assess further and report

Cevap neden bu

In older adults, infections such as urinary tract infection may present with new confusion, falls or reduced appetite rather than fever. Sudden confusion is assessed and reported, not dismissed as aging.

Cevap

C · An infection may present as confusion in older adults, so assess further and report
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Turn the patient onto their side

Cevap neden bu

A drowsy patient who vomits can aspirate. Turning them to the side lets vomit drain from the mouth; suction and a prescribed antiemetic follow.

Cevap

D · Turn the patient onto their side
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Stop the LPN/LVN and contact the prescriber or pharmacist about another form

Cevap neden bu

Crushing an extended-release tablet releases the whole dose at once and can cause toxicity, such as severe bradycardia or hypotension. The RN steps in now and arranges a suitable form.

Cevap

A · Stop the LPN/LVN and contact the prescriber or pharmacist about another form
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Avoid large meals late in the evening and raise the head of the bed

Cevap neden bu

Smaller meals, not eating close to bedtime, raising the head of the bed, weight loss and stopping smoking reduce reflux. Lying flat after eating makes it worse.

Cevap

C · Avoid large meals late in the evening and raise the head of the bed
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Transfusion-associated circulatory overload

Cevap neden bu

TACO causes pulmonary oedema with hypertension and raised venous pressure, especially in older people and those with heart or kidney disease. TRALI usually presents with hypotension and no fluid overload signs.

Cevap

A · Transfusion-associated circulatory overload
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Nöbet önlemlerini almak ve nörolojik durumu izlemek

Cevap neden bu

Hiponatremi serebral ödeme ve nöbetlere yol açabilir. Hemşire nörolojik durumu izler, nöbet önlemlerini alır ve sonucu bildirir. Fazladan su ve tiyazidler sodyumu daha da düşürebilir.Kontrol edilen kaynak: Low blood sodium · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

A · Nöbet önlemlerini almak ve nörolojik durumu izlemek
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Probable skin contamination of the sample

Cevap neden bu

Coagulase-negative staphylococci are common skin flora. Growth in only one of several bottles, without a catheter or implant, most often reflects contamination during collection. Good skin antisepsis reduces contamination, which can lead to unnecessary antibiotics.Kontrol edilen kaynak: Blood culture · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · Probable skin contamination of the sample
11.Farmakoloji

Cevap: D · It must be diluted and given as an infusion, never as an IV push

Cevap neden bu

Concentrated potassium given as a bolus can cause fatal cardiac arrhythmias. It is always diluted and given at a controlled rate, usually with an infusion pump.

Cevap

D · It must be diluted and given as an infusion, never as an IV push
12.Farmakoloji

Cevap: C · C. difficile infection; send stool, use contact precautions, avoid antidiarrhoeals

Cevap neden bu

Broad-spectrum antibiotics, especially clindamycin, allow C. difficile to overgrow and release toxins. Stool is tested, contact precautions with soap-and-water handwashing are used, and antidiarrhoeals are avoided because they keep toxin in the gut.

Cevap

C · C. difficile infection; send stool, use contact precautions, avoid antidiarrhoeals
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Akciğerden veya drenaj sisteminden hava kaçağı

Cevap neden bu

Pnömotoraks boşalırken ekspirasyonda veya öksürükte aralıklı kabarcık çıkması beklenir. Sürekli kabarcık, akciğerden (bronkoplevral fistül gibi) ya da gevşek bir bağlantıdan veya yerinden çıkmış bir tüpten kalıcı hava kaçağını düşündürür. Sistem hastadan başlayarak aşağı doğru kontrol edilir ve bildirilir.

Cevap

C · Akciğerden veya drenaj sisteminden hava kaçağı
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Superior vena cava obstruction

Cevap neden bu

A tumour in the mediastinum can compress the superior vena cava, causing swelling of the face, neck and arms, dilated veins on the chest and breathlessness. It is an oncological emergency. The patient is sat upright and given oxygen if hypoxic, and treatment may include a stent, steroids or radiotherapy.

Cevap

D · Superior vena cava obstruction
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · A high-calorie diet with enough protein

Cevap neden bu

Excess thyroid hormone raises metabolism, so patients need more calories and protein to prevent weight loss. Caffeine is limited because it worsens palpitations, tremor and anxiety.

Cevap

D · A high-calorie diet with enough protein
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Düşük glukozu tedavi etmek ve nörolojik bulguları yeniden değerlendirmek

Cevap neden bu

Hipoglisemi, inmeyi taklit eden fokal defisitlere yol açabilir. Önce düzeltilmeli ve hasta yeniden değerlendirilmelidir. Yaklaşık 2,7 mmol/L'nin (50 mg/dL) altındaki glukoz, tedavi edilip defisit sürene kadar genellikle trombolizis verilmemesinin nedenidir.

Cevap

B · Düşük glukozu tedavi etmek ve nörolojik bulguları yeniden değerlendirmek
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · To reduce insulin resistance and improve recovery

Cevap neden bu

Carbohydrate loading the night before and a few hours before surgery reduces thirst, hunger and postoperative insulin resistance. It is not used in every patient, for example some with diabetes.

Cevap

B · To reduce insulin resistance and improve recovery
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · "Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."

Cevap neden bu

Mild bloating and cramps from the air used are expected. Severe or worsening pain, fever, a distended abdomen or heavy rectal bleeding can mean perforation or haemorrhage and must be reported straight away.

Cevap

A · "Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · When she can brake hard without pain

Cevap neden bu

There is no fixed time. She can drive when she can brake suddenly, look over her shoulder and wear a seat belt comfortably. Many women need about 4 to 6 weeks, and insurance rules may apply.

Cevap

D · When she can brake hard without pain
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Dolu mesane uterusun kasılmasını engeller ve kanamayı artırır

Cevap neden bu

Distansiyonlu mesane uterusu yukarı ve yana iter, atoniye ve daha fazla kanamaya yol açar. İdrar yapmasına yardım edin veya istenirse sonda takın, ardından fundusu ve kanamayı yeniden değerlendirin.

Cevap

A · Dolu mesane uterusun kasılmasını engeller ve kanamayı artırır
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Uzman gözetiminde, inflamasyonu ve koroner arter pıhtı riskini azaltır

Cevap neden bu

Kawasaki hastalığı, koroner arter anevrizmalarına yol açabilen bir vaskülittir. Uzman gözetiminde IV immünglobülin ve aspirinle tedavi edilir; koroner arterleri kontrol etmek için ekokardiyografi yapılır.

Cevap

D · Uzman gözetiminde, inflamasyonu ve koroner arter pıhtı riskini azaltır
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Shunt infection; report it urgently

Cevap neden bu

Shunt infections usually occur within the first months after surgery and may show fever, redness or swelling along the tract, poor feeding and irritability, sometimes with signs of shunt blockage. Urgent assessment, cultures and antibiotics are needed.

Cevap

C · Shunt infection; report it urgently
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Changes in arousal and reactivity

Cevap neden bu

Hypervigilance and an exaggerated startle response belong to the arousal and reactivity group, along with irritability, poor concentration and sleep problems.

Cevap

A · Changes in arousal and reactivity
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Explain that safety information must be shared, and involve her in how this is done

Cevap neden bu

Confidentiality has limits when there is risk of harm. The nurse explains this honestly, assesses risk and works with the young person on how and with whom information is shared, in line with safeguarding policy.

Cevap

D · Explain that safety information must be shared, and involve her in how this is done
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 6:30 AM

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

06 → 6 AM

Cevap

6:30 AM

Cevap

6:30 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 0,9 mg/h

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 15 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hesaplayın

D = 15·60/1000 = 0,9 mg/h

Cevap

D = 0,9 mg/h
27.Doz hesapları

Cevap: D = 198 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Doz

D = 100·1,98 = 198 mg

Cevap

D = 198 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,82 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 820/1000 = 0,82 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,82 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 100 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

10·60 = 600 min

Damla hızı

R = 1000·60/600 = 100 gtt/min

Cevap

R = 100 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 10 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

20·60/20 = 60 mL/h

Kalan süre

t = 600/60 = 10 h

Cevap

t = 10 h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 3,4 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Saatlik ünite

0,05·68 = 3,4 birim/h

Konsantrasyon

100/100 = 1 birim/mL

Pompa hızı

R = 3,4/1 = 3,4 mL/h

Cevap

R = 3,4 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: D = 6,3 mcg/kg/min

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dakikadaki mikrogram

13·2000 = 26000 mcg/h
26000/60 = 433,3 mcg/min

Kilogram başına

D = 433,3/69 = 6,28 ≈ 6,3 mcg/kg/min

Cevap

D = 6,3 mcg/kg/min
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = −345 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 120 + 250 + 120 = 490 mL
IV infüzyon: 60·12 = 720 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
toplam alınan = 1260 mL

Toplam çıkarılan

475 + 300 + 500 + 250 + 80 = 1605 mL

Denge

B = 1260 − 1605 = −345 mL

Cevap

B = −345 mL

Negatif: hasta aldığından daha fazla sıvı kaybetti.

34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 7,5 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

1000 − 550 = 450 mL

Süre

t = 450/60 = 7,5 h

Cevap

t = 7,5 h

Bu yaklaşık 7 h 30 min eder, yani torba yaklaşık saat 04:00 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 17

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: tamamen kısıtlı → 1
nemlilik: çok nemli → 2
aktivite: sık yürüyor → 4
hareketlilik: hafif kısıtlı → 3
beslenme: mükemmel → 4
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 1 + 2 + 4 + 3 + 4 + 3 = 17

Cevap

B = 17
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: risk yok

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: bozukluk yok → 4
nemlilik: nadiren nemli → 4
aktivite: yatağa bağımlı → 1
hareketlilik: kısıtlılık yok → 4
beslenme: yeterli → 3
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 4 + 4 + 1 + 4 + 3 + 3 = 19

Risk düzeyi

19 → risk yok

Cevap

risk yok
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: tam kompanse

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,37: 7,35–7,45 içinde
PaCO₂ 70 mmHg: yüksek (35–45)
HCO₃⁻ 39 mmol/L: yüksek (22–26)

Kompansasyon

tam kompanse

Cevap

tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: uygun kompansasyon

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen PaCO₂

1,5·17 + 8 = 33,5 → 31,5–35,5 mmHg

Karşılaştırın

ölçülen: 34 mmHg → uygun kompansasyon

Cevap

uygun kompansasyon
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QTc = 0,466 s

QT ve QTc: QT aralığı QRS kompleksinin başından T dalgasının sonuna kadar uzanır. Kalp hızı arttıkça kısalır; bu nedenle saniye cinsinden R–R aralığı kullanılarak hıza göre düzeltilir: Bazett QTc = QT/√RR ve Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett çoğu ders kitabında kullanılan formüldür; hızlı hızlarda fazla düzeltir, bu durumlarda Fridericia tercih edilir. Sınırlar kaynaklara göre değişir: erkeklerde yaklaşık 0,45 sn, kadınlarda 0,46 sn üzerindeki QTc genellikle uzamış, 0,50 sn üzeri ise belirgin uzamış olarak adlandırılır.

Ölçün

QT = 11,5 × 0,04 = 0,46 s
RR = 24 × 0,04 = 0,96 s

Fridericia formülü

QTc = 0,46/∛0,96 = 0,46/0,9865 = 0,466 s

Cevap

QTc = 0,466 s

Hem erkekler (yaklaşık 0,45 sn) hem kadınlar (yaklaşık 0,46 sn) için olağan sınırların üzerinde: uzamış. (466 ms)

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ventriküler fibrilasyon

Ventriküler ritimler: ventriküler taşikardi, 100/dk’nın üzerinde, genellikle 150–250/dk hızında, düzenli, ilişkili P dalgası olmayan, art arda üç ya da daha fazla geniş (0,12 sn ve üzeri) kompleks dizisidir. Ventriküler fibrilasyon, tanımlanabilir P dalgası, QRS kompleksi ya da T dalgası ve sayılabilir hızı olmayan kaotik, düzensiz bir dalga biçimidir. Asistoli, ventriküler aktivitenin olmadığı neredeyse düz bir çizgidir; düz çizgi her zaman hastanın, elektrotların ve kazancın kontrol edilmesi ve ikinci bir derivasyon ile doğrulanır. Resüsitasyon kılavuzlarında VF ve nabızsız VT şok verilebilir ritimlerdir, asistoli değildir.

Beş adım

1. Hız: sayılabilir ventrikül hızı yok.
2. Ritim: kaotik, tekrar eden bir örüntü yok.
3. P dalgaları: tanımlanabilir değil.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: QRS kompleksi yok.

Yorum

ventriküler fibrilasyon

Cevap

ventriküler fibrilasyon

Resüsitasyon kılavuzlarında VF ve nabızsız VT şok verilebilir ritimlerdir. Bu yalnızca tanıma alıştırmasıdır.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions