NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

When measuring a wound, how is the length usually taken?

  1. AIn whichever direction is shortest
  2. BAround the edge of the wound with a tape measure
  3. CIn the head-to-toe direction across the longest part
  4. DFrom the wound to the nearest joint
2.Hemşirelik esaslarıZor

Why should only the patient press the button of a patient-controlled analgesia (PCA) pump?

  1. ANurses are not allowed to give opioids
  2. BA drowsy patient stops pressing, which helps prevent overdose
  3. CVisitors might damage the pump or change its settings if they touch it
  4. DThe pump only works with the patient's fingerprint
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A new antibiotic is prescribed for a patient. What should the nurse check before giving the first dose?

  1. AOnly the patient’s blood pressure and pulse before giving the drug
  2. BThe patient’s preferred pharmacy
  3. CThe patient’s allergies, by checking the record and asking the patient
  4. DOnly the time of the patient’s last meal and drink
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient with suspected sepsis has orders for blood cultures and an IV antibiotic. What is the correct order of actions?

  1. AWait for the culture results before starting the antibiotic
  2. BGive the antibiotic and take the cultures an hour later
  3. CDraw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay
  4. DGive the antibiotic first so that treatment starts, and take the cultures the next day
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Bir hastada ani burun kanaması var, uyanık ve normal soluyor. Hemşire önce ne yapar?

  1. APıhtıları temizlemek için hastadan burnunu sert üflemesini ister
  2. BHastayı dizlerinin altında yastıkla sırtüstü düz yatırır
  3. CHastayı oturtur, öne eğer ve burnun yumuşak kısmını sıkar
  4. DBaşı geriye yatırır ve ense arkasına buz uygular
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Hangi görevi RN’nin bir hemşire yardımcısına devretmek yerine bizzat yapması en uygundur?

  1. AKalp yetmezliği olan bir hastayı her sabah tartmak
  2. BBir hastaya ağız bakımında yardım etmek
  3. CAmeliyattan sonraki üçüncü günde stabil bir hastayı koridorda yürütmek
  4. DAmeliyattan sonra bir hastayı ilk kez yataktan kaldırmak
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient with dysphagia after a stroke has been cleared for a modified diet. How should they be positioned for meals?

  1. ALying flat on their back with the head turned to one side
  2. BLying on their side with the knees bent
  3. CSitting fully upright, and staying upright for a time after eating
  4. DSemi-reclined at about 20 degrees, with the head supported on pillows
8.Klinik hemşirelikZor

Ölmekte olan bir hastada boğazdaki sekresyonlara bağlı gürültülü, hırıltılı solunum var ve hastanın bilinci kapalı. Hangi yaklaşım uygundur?

  1. AAileye hastanın boğulduğunu ve ventilasyon gerektiğini söylemek
  2. BSekresyonları inceltip temizlemek için hızlı intravenöz sıvı başlatmak
  3. CPozisyon vermek, order edilmiş antisekretuvar ilaçları değerlendirmek ve aileyi desteklemek
  4. DGece boyunca her 10 dakikada bir derin orofaringeal aspirasyon başlatmak
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Two sets of blood cultures are ordered for a patient with suspected sepsis. How are they best collected?

  1. AFrom two separate venipuncture sites, using strict aseptic technique
  2. BBoth from the same site, one minute apart, to save time for the patient
  3. CAfter the first antibiotic dose, so the infusion is not delayed
  4. DFrom the existing IV line while the infusion continues to run
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Bir hasta 24 saat önce büyük miktarda asetaminofen (parasetamol) aşırı dozu aldı. En çok hangi laboratuvar değişiklikleri beklenir?

  1. ANormal ALT ile yüksek bir troponin
  2. BNormal karaciğer testleriyle düşük bir beyaz hücre sayısı
  3. CÇok yüksek ALT ve AST ile yükselen bir INR
  4. DDüşük ALT ve AST ile düşük bir INR
11.FarmakolojiOrta

Bir ilaç karaciğer enzimi CYP3A4'ü baskılıyor. Esas olarak CYP3A4 ile metabolize edilen ikinci bir ilaca ne olabilir?

  1. APlazma düzeyi düşer ve olağan dozda etkisini kaybedebilir
  2. BPlazma düzeyi yükselir ve yan etki riski artar
  3. CBöbreklerden daha hızlı atılır
  4. DHiçbir şey, çünkü enzimler başka ilaçları etkilemez
12.FarmakolojiZor

A man taking spironolactone for heart failure develops painful breast enlargement. Which change may be considered?

  1. ASwitching to eplerenone, which has fewer anti-androgen effects
  2. BDoubling the spironolactone dose to overcome the side effect
  3. CSwitching to potassium chloride tablets
  4. DAdding testosterone injections
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient has episodes of severe headache, sweating and palpitations with very high blood pressure. Which rare cause should be considered?

  1. AAortic stenosis
  2. BStable angina
  3. CPhaeochromocytoma
  4. DAsthma
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with infective endocarditis is on IV gentamicin with another antibiotic. Which monitoring is most important?

  1. ADrug levels, renal function and hearing or balance changes
  2. BBlood glucose only
  3. CPeak flow readings and spirometry before and after each dose
  4. DLiver size by daily palpation and weekly abdominal ultrasound
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient with migraine takes painkillers or triptans on most days and now has a headache almost every day. What is the likely problem?

  1. ANormal progress of migraine
  2. BA brain tumour, which is almost certain
  3. CMedication overuse headache
  4. DAn allergy to the painkillers
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient on IV gentamicin has a rising creatinine and a high trough level. What should the nurse do?

  1. AEncourage more fluids and give the dose as planned
  2. BHold the next dose and inform the prescriber
  3. CGive the next dose early to clear the infection quickly
  4. DStop measuring the drug levels
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which is a recognised risk of long-term proton pump inhibitor use?

  1. AHypomagnesaemia
  2. BHypercalcaemia
  3. CHypernatraemia
  4. DHyperkalaemia
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

After two days of large volumes of IV 5% glucose, a postoperative patient becomes confused with a headache. Sodium is 124 mmol/L. What is the likely cause?

  1. AHypernatraemia from too much salt
  2. BHypoglycaemia from the glucose
  3. CNormal confusion after any anaesthetic
  4. DHyponatraemia from hypotonic fluids
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Obesity before pregnancy (BMI 40) most increases the risk of which pregnancy complication?

  1. ALow birth weight from overnutrition
  2. BGestational diabetes
  3. CPlacenta praevia only
  4. DHyperemesis gravidarum
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A nurse teaches a first-time mother about exclusive breastfeeding. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"My milk supply increases the more often she feeds."
  2. B"On hot days I should give my baby extra water between feeds."
  3. C"I should feed my baby whenever she shows hunger cues."
  4. D"Wet nappies help me check that she is getting enough."
21.Pediatri hemşireliğiOrta

How should the nurse position the ear when giving ear drops to a 2-year-old?

  1. APull the pinna gently up and back
  2. BLeave the pinna alone and tilt the head
  3. CPull the pinna gently down and back
  4. DPull the earlobe gently forward and up
22.Pediatri hemşireliğiZor

The nurse has taught the parents of a child with epilepsy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll move hard objects away and put something soft under his head."
  2. B"When the jerking stops, I'll turn him onto his side."
  3. C"I'll put a spoon in his mouth so he doesn't bite or swallow his tongue."
  4. D"I'll time the seizure and give the rescue medicine if it lasts too long."
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

In DSM-5-TR, prolonged grief disorder in adults requires that at least how long has passed since the death?

  1. A2 weeks
  2. B3 years
  3. C12 months
  4. D6 weeks
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient finds clothes in her wardrobe she does not remember buying, has gaps in her memory and is called by different names by people she does not know. Which condition is most likely?

  1. ABorderline personality disorder
  2. BDissociative identity disorder
  3. CBipolar I disorder
  4. DSchizophrenia
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C? °F38,1 °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 38,1 °C. °F = °C × 9/5 + 32 formülüyle T değerini Fahrenheit dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

38,1 °C
T = °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0021:5503:20t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 21:55 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 03:20 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç dakika sürdü?

21:5503:20
t = min
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

24 kg ağırlığındaki bir çocuğa 2,5 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 20 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

24 kg2,5 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 0,94 mg. Ampul mL başına 2000 mikrogram içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

0,94 mg2000 mcg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
540 mLkalan? mL/h5 h kalan

10 saatte 1000 mL istenmişti. 5 saat sonra torbada hâlâ 540 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Pompa hangi hıza R (mL/h) yeniden ayarlanmalıdır?

1000 mL / 10 hsonra 5 h: 540 mL
R = mL/h
30.IV infüzyon hızlarıZor
300 mL60 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Bir serum 60 damla/mL'lik setten 20 damla/dk hızla akıyor. Torbada 300 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır?

20 gtt/min60 gtt/mL300 mL
t = h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
25 000 birim250 mLheparin? mL/h59 kg12 birim/kg/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de 25 000 ünite heparin var. Order, 59 kg ağırlığındaki bir hasta için 12 ünite/kg/h. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

25 000 birim/250 mL12 birim/kg/h59 kg
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
8 mg250 mLnorepinephrine? mL/h73 kg12 mcg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 73 kg ağırlığındaki bir hastaya 12 mcg/min hızında norepinephrine order edilmiş. Torbada 250 mL’de 8 mg var. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

8 mg/250 mL12 mcg/min73 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyasüt100 mLjöle120 mLsu300 mLIV infüzyon125 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar300 mLidrar275 mLidrar275 mLidrar375 mLyara dreni80 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

süt: 100 mLjöle: 120 mLsu: 300 mLIV infüzyon: 125 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 2 × 50 mLidrar: 300 mLidrar: 275 mLidrar: 275 mLidrar: 375 mLyara dreni: 80 mL
B = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL100 mL/hbaşlangıç 07:4511:45: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 07:45’de başlatıldı ve pompayla 100 mL/h hızla gidiyor. Saat 11:45’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL100 mL/h07:45 → 11:45
V = mL
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: tamamen kısıtlı; nemlilik: çok nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: hafif kısıtlı; beslenme: muhtemelen yetersiz; sürtünme ve makaslama: olası sorun. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı PaCO₂ 75 mmHg (10,0 kPa) gösteriyor. HCO₃⁻ için 24 mmol/L başlangıç değerinden yola çıkın ve şu kuralı kullanın: kronik solunumsal asidozda PaCO₂, 40’ın üstündeki her 10 mmHg için HCO₃⁻ değeri 3,5 mmol/L artar. Beklenen HCO₃⁻ değerini bulun.

PaCO₂ 75 mmHg (10,0 kPa)başlangıç değeri: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Alıştırma değerleri: Na⁺ 138, Cl⁻ 101, HCO₃⁻ 18 mmol/L ve albümin 32 g/L. Albümine göre düzeltilmiş anyon açığını, AGc = AG + 0,25·(40 − albümin), bulun.

Na⁺ 138 mmol/LCl⁻ 101 mmol/LHCO₃⁻ 18 mmol/Lalbümin 32 g/L
AGc = mmol/L
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVsinüs bradikardisijunctional ritimbirinci derece AV blokatriyal fibrilasyon

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1sinüs bradikardisi
  2. 2junctional ritim
  3. 3birinci derece AV blok
  4. 4atriyal fibrilasyon
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVüçüncü derece (tam) AV blokikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)2:1 AV blok (tip belirsiz)ikinci derece AV blok tip II

Bu DII şeridini yorumlayın. Bu tek şeritten hangi yorumu savunabilirsiniz? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1üçüncü derece (tam) AV blok
  2. 2ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)
  3. 32:1 AV blok (tip belirsiz)
  4. 4ikinci derece AV blok tip II

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · In the head-to-toe direction across the longest part

Cevap neden bu

Using the body's head-to-toe axis for length and side-to-side for width keeps measurements consistent between nurses, so changes in size are meaningful.

Cevap

C · In the head-to-toe direction across the longest part
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · A drowsy patient stops pressing, which helps prevent overdose

Cevap neden bu

If the patient becomes too sleepy they cannot press the button, so no more opioid is given. When others press it this safety is lost and respiratory depression can follow.

Cevap

B · A drowsy patient stops pressing, which helps prevent overdose
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · The patient’s allergies, by checking the record and asking the patient

Cevap neden bu

Before any new drug, the nurse checks recorded allergies and asks the patient directly about past reactions. The patient is then watched closely after the first dose.

Cevap

C · The patient’s allergies, by checking the record and asking the patient
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Draw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay

Cevap neden bu

Cultures are drawn before the first antibiotic dose so the organism can still be grown and identified. The antibiotic is then given promptly, because delay increases the risk of death in sepsis.

Cevap

C · Draw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Hastayı oturtur, öne eğer ve burnun yumuşak kısmını sıkar

Cevap neden bu

Öne eğilmek kanı hava yolundan ve mideden uzak tutar; burnun yumuşak kısmına sıkı basınç ise genellikle kanamayı durdurur. Başı geriye yatırmak veya düz yatırmak kanın boğaza akmasına izin verir.

Cevap

C · Hastayı oturtur, öne eğer ve burnun yumuşak kısmını sıkar
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Ameliyattan sonra bir hastayı ilk kez yataktan kaldırmak

Cevap neden bu

Ameliyattan sonra ilk kez yataktan kalkarken hasta bayılabilir veya başka beklenmedik tepkiler gösterebilir; bu yüzden RN genellikle bu sırada hastayı değerlendirir. Stabil bir hastayla sonraki yürüyüşler, günlük tartılar ve ağız bakımı rutin görevlerdir.

Cevap

D · Ameliyattan sonra bir hastayı ilk kez yataktan kaldırmak
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Sitting fully upright, and staying upright for a time after eating

Cevap neden bu

Sitting upright during and after meals reduces the risk of aspiration. The patient should also be supervised and given the consistency recommended by the speech and language therapist.

Cevap

C · Sitting fully upright, and staying upright for a time after eating
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Pozisyon vermek, order edilmiş antisekretuvar ilaçları değerlendirmek ve aileyi desteklemek

Cevap neden bu

"Ölüm hırıltısı" pozisyon verme, ağız bakımı ve bazen sekresyonları azaltan ilaçlarla yönetilir. Bunu yakınlara açıklamak onların sıkıntısını hafifletir.

Cevap

C · Pozisyon vermek, order edilmiş antisekretuvar ilaçları değerlendirmek ve aileyi desteklemek
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · From two separate venipuncture sites, using strict aseptic technique

Cevap neden bu

Taking cultures from two separate sites helps distinguish true bacteremia (growth in both sets) from skin contamination (growth in only one). The skin is cleaned carefully, the bottle tops are disinfected, and cultures are taken before antibiotics.

Cevap

A · From two separate venipuncture sites, using strict aseptic technique
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Çok yüksek ALT ve AST ile yükselen bir INR

Cevap neden bu

Toksik bir doz karaciğer hücrelerine zarar verir; bu yüzden ALT ve AST sert biçimde yükselir ve karaciğer yetmezliği INR'yi yükseltir. Asetilsistein antidottur ve erken verildiğinde en iyi sonucu verir.Kontrol edilen kaynak: Acetaminophen Toxicity · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Cevap

C · Çok yüksek ALT ve AST ile yükselen bir INR
11.Farmakoloji

Cevap: B · Plazma düzeyi yükselir ve yan etki riski artar

Cevap neden bu

Enzim inhibitörleri (örneğin CYP3A4 için klaritromisin ya da greyfurt suyu) metabolizmayı yavaşlatır, böylece ikinci ilaç birikir. Enzim indükleyicileri ters etki yapar.

Cevap

B · Plazma düzeyi yükselir ve yan etki riski artar
12.Farmakoloji

Cevap: A · Switching to eplerenone, which has fewer anti-androgen effects

Cevap neden bu

Spironolactone has anti-androgenic and progestogenic effects that can cause gynaecomastia. Eplerenone is a more selective mineralocorticoid antagonist with a much lower risk of this effect.

Cevap

A · Switching to eplerenone, which has fewer anti-androgen effects
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Phaeochromocytoma

Cevap neden bu

Phaeochromocytoma is a catecholamine-secreting tumour, usually of the adrenal medulla. Classic features are paroxysmal headache, sweating, palpitations and hypertension. It is diagnosed with plasma or urine metanephrines.

Cevap

C · Phaeochromocytoma
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Drug levels, renal function and hearing or balance changes

Cevap neden bu

Gentamicin is nephrotoxic and ototoxic. Levels are measured to guide dosing, renal function is checked regularly and patients are asked about tinnitus, hearing loss and dizziness. Risk is greater with loop diuretics, older age and longer courses.

Cevap

A · Drug levels, renal function and hearing or balance changes
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Medication overuse headache

Cevap neden bu

Frequent use of painkillers or triptans can cause medication overuse headache. Treatment involves withdrawing the overused drug under guidance and starting a preventive treatment if needed.

Cevap

C · Medication overuse headache
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Hold the next dose and inform the prescriber

Cevap neden bu

Aminoglycosides can cause acute tubular necrosis and ototoxicity, especially with high trough levels. A high trough suggests poor clearance. The dose is held and the prescriber reviews the regimen.

Cevap

B · Hold the next dose and inform the prescriber
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Hypomagnesaemia

Cevap neden bu

Long-term PPIs are linked with low magnesium, C. difficile infection, fractures and B12 deficiency. The need for continuing treatment should be reviewed regularly.

Cevap

A · Hypomagnesaemia
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Hyponatraemia from hypotonic fluids

Cevap neden bu

Once the glucose is metabolised, 5% glucose acts as free water. Surgical stress increases ADH, so sodium falls, which can cause cerebral oedema. The team reviews fluids and corrects sodium carefully.

Cevap

D · Hyponatraemia from hypotonic fluids
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Gestational diabetes

Cevap neden bu

Obesity raises the risks of gestational diabetes, pre-eclampsia, venous thromboembolism, macrosomia, caesarean birth and stillbirth. Early glucose testing and VTE risk assessment are often recommended.

Cevap

B · Gestational diabetes
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · "On hot days I should give my baby extra water between feeds."

Cevap neden bu

Exclusively breastfed babies under 6 months do not need extra water, even in hot weather; more frequent feeds meet their needs. Water can fill the stomach and reduce milk intake.

Cevap

B · "On hot days I should give my baby extra water between feeds."
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Pull the pinna gently down and back

Cevap neden bu

In children under about 3 years the ear canal is short and angled upward, so the pinna is pulled down and back. In older children and adults it is pulled up and back.

Cevap

C · Pull the pinna gently down and back
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · "I'll put a spoon in his mouth so he doesn't bite or swallow his tongue."

Cevap neden bu

Putting objects in the mouth can break teeth, injure the mouth or block the airway; the tongue cannot be swallowed. Timing the seizure, protecting from injury and placing the child on the side afterwards are correct.

Cevap

C · "I'll put a spoon in his mouth so he doesn't bite or swallow his tongue."
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · 12 months

Cevap neden bu

In adults, prolonged grief disorder requires at least 12 months since the loss (6 months for children and adolescents), with intense yearning or preoccupation that impairs functioning. ICD-11 uses a shorter minimum of 6 months.

Cevap

C · 12 months
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Dissociative identity disorder

Cevap neden bu

Dissociative identity disorder involves two or more distinct personality states with recurrent gaps in memory. It is strongly linked to severe, repeated trauma in childhood. It is different from schizophrenia, which is a psychotic disorder.

Cevap

B · Dissociative identity disorder
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 100,6 °F

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

9/5 ile çarpın

38,1·9/5 = 68,58

32 ekleyin

T = 68,58 + 32 = 100,6 °F

Cevap

T = 100,6 °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 325 min

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

21:55 → 24:00 = 125 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 03:20 = 200 min

Toplam

t = 125 + 200 = 325 min

Cevap

t = 325 min
27.Doz hesapları

Cevap: V = 3 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 2,5·24 = 60 mg

Hacim

V = 60/20 = 3 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 3 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,47 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Aynı birimler

0,94 mg = 940 mcg

Hacim

V = 940/2000 = 0,47 mL

Cevap

V = 0,47 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 108 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1000/10 = 100 mL/h

Yeni hız

R = 540/5 = 108 mL/h

Cevap

R = 108 mL/h

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 15 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

20·60/60 = 20 mL/h

Kalan süre

t = 300/20 = 15 h

Cevap

t = 15 h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 7,1 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Saatlik ünite

12·59 = 708 birim/h

Konsantrasyon

25 000/250 = 100 birim/mL

Pompa hızı

R = 708/100 = 7,08 ≈ 7,1 mL/h

Cevap

R = 7,1 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 22,5 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

8 000/250 = 32 mcg/mL

Saatlik doz

Order hastanın tamamı için dakika başınadır, bu yüzden ağırlık gerekmez.

12·60 = 720 mcg/h

Pompa hızı

R = 720/32 = 22,5 mL/h

Cevap

R = 22,5 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 315 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 100 + 120 + 300 = 520 mL
IV infüzyon: 125·8 = 1000 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
toplam alınan = 1620 mL

Toplam çıkarılan

300 + 275 + 275 + 375 + 80 = 1305 mL

Denge

B = 1620 − 1305 = 315 mL

Cevap

B = 315 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 600 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

07:45 → 11:45 = 4 h

Verilen hacim

100·4 = 400 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 400 = 600 mL

Cevap

V = 600 mL
35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 110

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç → 15
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 15 + 15 + 20 + 20 + 15 = 110

Cevap

MFS = 110
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: yüksek risk

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: tamamen kısıtlı → 1
nemlilik: çok nemli → 2
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: hafif kısıtlı → 3
beslenme: muhtemelen yetersiz → 2
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 1 + 2 + 2 + 3 + 2 + 2 = 12

Risk düzeyi

12 → yüksek risk

Cevap

yüksek risk
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: HCO₃⁻ = 36,25 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

PaCO₂ değişimi

|75 − 40| = 35 mmHg → 3,5 × 10 mmHg

Beklenen HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·3,5 = 36,25 mmol/L

Cevap

HCO₃⁻ = 36,25 mmol/L
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: AGc = 21 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 138 − (101 + 18) = 19

Albümin düzeltmesi

19 + 0,25·(40 − 32) = 21 mmol/L

Cevap

AGc = 21 mmol/L

Düzeltmeden sonra yaklaşık 12’nin üstünde: yüksek anyon açığı.

39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: junctional ritim

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: R–R = 33 küçük kare, 1500 ÷ 33 ≈ dakikada 45.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,32 sn.
3. P dalgaları: ters, her QRS’in hemen öncesinde.
4. PR aralığı: 0,08 sn, 0,12 sn’den kısa.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

junctional ritim

Cevap

junctional ritim
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: 2:1 AV blok (tip belirsiz)

2:1 AV blok: her QRS için iki P dalgası olduğunda, iletilen iki P dalgası art arda gelmez; bu yüzden iletilmeyen P dalgasından önce PR’nin uzayıp uzamayacağını (tip I) ya da sabit kalıp kalmayacağını (tip II) göremezsiniz. Tek bir şeritten buna 2:1 AV blok denir; tipi daha uzun bir şerit veya iletim oranındaki bir değişiklik belirler. Dar QRS tip I’i, geniş QRS tip II’yi daha olası kılar, ancak hiçbiri bunu kanıtlamaz.

Beş adım

1. Hız: R–R = 42 küçük kare, 1500 ÷ 42 ≈ dakikada 36.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,68 sn.
3. P dalgaları: pozitif ve düzenli (P–P 0,84 sn, dakikada 71), her QRS için iki tane.
4. PR aralığı: iletilen atımlarda 0,18 sn ile sabit.
5. QRS: 0,10 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Tipin neden açık kaldığı

Her ikinci P dalgası iletilmiyor, bu yüzden art arda iki iletilen atım yok ve PR’nin uzaması hiç görülemez.
2:1 AV blok (tip belirsiz)

Cevap

2:1 AV blok (tip belirsiz)

Dar QRS tip I’i, geniş QRS tip II’yi daha olası kılar, ancak yalnızca daha uzun bir şerit veya iletim oranındaki bir değişiklik belirler.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions