NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Yemek yemesine yardım edilen disfajili bir hasta öksürüyor ve sesi ıslak ve gurgurlu çıkıyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AYorulmadan öğün bitsin diye daha hızlı beslemelidir
  2. BDinlenmesi için hastayı düz yatırmalıdır
  3. CBeslemeyi durdurmalı ve yutma değerlendirmesi için bildirmelidir
  4. DYemeği aşağı itmek için su içirmelidir
2.Hemşirelik esaslarıZor

Düzenli morfin alan bir hasta çok uykulu, pupilleri iğne ucu gibi ve dakikada 8 kez soluyor. Öncelik nedir?

  1. AHastanın uyumasına izin verip dört saat sonra yeniden kontrol etmek
  2. BYardım çağırmak, solunumu desteklemek, opioidi vermemek ve protokole göre nalokson hazırlamak
  3. CSert bir fincan kahve vermek
  4. DOrder edildiği gibi bir sonraki morfin dozunu vermek
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Steril bir alan hazırlanırken hemşire bir soruyu yanıtlamak için alana sırtını dönüyor. Hangisi doğrudur?

  1. AAlan kontamine kabul edilir ve yeniden kurulmalıdır
  2. BSonradan örtülürse alan kullanılabilir
  3. CBu arada kimse dokunmadığı için alan hâlâ steriledir
  4. DYalnızca hemşireye en yakın malzemelerin değiştirilmesi gerekir
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Epidural infüzyonda yanlış yol hatasını en iyi hangi eylem önler?

  1. AHastanın tüm infüzyonları için aynı pompa türünü ve hortumu kullanmak
  2. BEpidural hattı etiketlemek ve kendine ait ayrı bir pompada tutmak
  3. CEpidural port tıkanırsa boş bir damar yolu portunu kullanmak
  4. DDüzenli dursun diye tüm hatları birbirine bantlamak
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Bir hastanın idrar sondasından iki saattir idrar gelmemektedir ve alt karın şiştir. Hemşire önce ne yapmalıdır?

  1. ATüpü kıvrılma veya tıkanıklık açısından kontrol etmelidir
  2. BHastayı daha fazla su içmeye teşvik etmelidir
  3. CHemen istem edilen bir diüretik vermelidir
  4. DSondayı çıkarıp hastanın idrar yapmasını beklemelidir
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Yeni bir yatışa yer açmak için yoğun bakımdan hangi hastayı taşımak en iyi seçimdir?

  1. A2 gün önce ekstübe edilmiş, 2 L/dk nazal oksijenle stabil, vazoaktif infüzyon yok
  2. BGece GİS kanamasıyla yatırılmış ve hâlâ kan alan
  3. CSolunum yetmezliği nedeniyle 1 saat önce entübe edilmiş, hâlâ sedatize
  4. DDozu bu sabah artırılan norepinefrin infüzyonu alan
7.Klinik hemşirelikOrta

Ölmekte olan bir hasta artık sıvı içemiyor ve ağzı kuru. En uygun hemşirelik bakımı nedir?

  1. AKuruluğu gidermek için hızlı damar içi infüzyon başlamak
  2. BSıvı için nazogastrik tüp takmak
  3. CRahatsız etmemek için ağza dokunmamak
  4. DDudakları ve ağzı nemli tutan sık ağız bakımı
8.Klinik hemşirelikZor

Yüksek omurilik yaralanmasından sonra bir hastada düşük kan basıncı, yavaş kalp hızı ve sıcak, kuru cilt vardır. En olası tanı nedir?

  1. AHipovolemik şok
  2. BKardiyak tamponad
  3. CNörojenik şok
  4. DSeptik şok
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Potasyumu 2,8 mEq/L olan bir hastaya IV potasyum klorür reçete edilmiştir. Verilişiyle ilgili hangi ifade doğrudur?

  1. ADüzey çok düşükse bir dakikada yavaş IV bolus olarak verilebilir
  2. BKarıştırılmadan IV torbasına eklenir; böylece dipte kalır
  3. CTahrişi önlemek için seyreltilmeden büyük bir vene bolus olarak verilir
  4. DHer zaman seyreltilir ve infüzyon pompasıyla verilir, asla IV bolus olarak verilmez
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Bir huzurevinde yaşayan, güçsüz yaşlı bir kadın sıcak hava dalgası sırasında çok az sıvı almıştır. Konfüze ve sodyumu 158 mEq/L'dir. Hemşire hangi tedaviyi beklemelidir?

  1. AGünde 800 mL'nin altında katı sıvı kısıtlaması
  2. BSerbest suyun saatlere yayılarak kademeli olarak yerine konması
  3. CHacmi artırmak için %3 salinin hızlı infüzyonu
  4. DFazla sodyumu hızla atmak için bir loop diüretik
11.FarmakolojiOrta

Bir hasta yazılmış bir oral ilacı reddediyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. ATableti hastanın yemeğine gizlemelidir
  2. BBir sonraki vardiya için çizelge eksiksiz kalsın diye ilacı verilmiş olarak kaydetmelidir
  3. CNedeni araştırmalı, kararına saygı göstermeli, belgelemeli ve hekime haber vermelidir
  4. DTableti sonra almak üzere komodinin üzerinde bırakmalıdır
12.FarmakolojiZor

Rituksimaba başlamadan önce hastalar hepatit B yönünden test edilir. Neden?

  1. ARituksimab hepatit B'yi yeniden aktifleştirebilir ve karaciğer yetmezliğine yol açabilir
  2. BRituksimab hepatit B'ye karşı bir aşıdır
  3. CRituksimab hepatit B virüsünden yapılır
  4. DHepatit B enfeksiyonu rituksimabı tamamen etkisiz kılar
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Göğüs ağrısı olan bir hastanın ilk troponin sonucu, ağrı başladıktan bir saat sonra normal aralıktadır. Neden tekrar test istenir?

  1. ATroponin MI sırasında düşer; bu yüzden daha düşük bir değer onu doğrular
  2. Bİlk örnek her zaman kontamine olur
  3. CTroponinin kas hasarından sonra yükselmesi birkaç saat alabilir
  4. DTekrar test yalnızca 80 yaş üstü hastalar için gerekir
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Göğse düşmeden sonra bir hastanın göğüs duvarının bir bölümü nefes alırken içeri, nefes verirken dışarı hareket ediyor. Bu neyi gösterir?

  1. AGöğüs duvarına bastıran büyük bir plevral efüzyon
  2. BBirden fazla yerinden kırılmış kaburgalara bağlı yelken göğüs
  3. CNefes alırken ağrıya bağlı normal göğüs hareketi
  4. DAkciğer hasarı olmayan tek bir basit kaburga kırığı
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Sitagliptin gibi DPP-4 inhibitörleri nasıl etki eder?

  1. ABağırsağın yağı emmesini engellerler
  2. BPankreasın yapamadığı insülinin yerini alırlar
  3. CBağırsak inkretin hormonlarının etkisini uzatırlar
  4. DBöbrekte glukoz geri emilimini bloke ederler
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Varfarin kullanan bir hasta hipotiroidi için levotiroksine başlıyor. Hemşire neyi daha yakından izlemeyi beklemelidir?

  1. Aİdrar çıkışı, çünkü durabilir
  2. BPotasyum, çünkü yükselebilir
  3. CINR, çünkü yükselebilir
  4. DKan glukozu, çünkü düşebilir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Stoma ameliyatından sonra parastomal herni riskini azaltmaya hangi öneri yardımcı olabilir?

  1. AErken dönemde ağır kaldırmaktan kaçınmak ve önerildiği gibi destek giysileri kullanmak
  2. Bİlk haftadan itibaren yoğun mekik çekmek
  3. CStoma torbasını mümkün olduğunca dolu tutmak
  4. DKarın kaslarını güçlendirmek için her gün tuvalette sertçe ıkınmak
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Ev yangınından yüz yanığıyla gelen bir hasta geldiğinde normal konuşuyordu. İki saat sonra sesi kısık ve stridor var. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. ABoğazı yatıştırmak için sıcak bir içecek vermek
  2. BHastayı sesini dinlendirmeye teşvik edip yarın yeniden değerlendirmek
  3. CUyumasına yardımcı olmak için hastayı düz yatırmak
  4. DHava yolu şiştiği için acil anestezi desteği çağırmak
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Bir yenidoğanın kan glukozu düşüktür, ancak bebek iyidir ve beslenebilmektedir. Olağan ilk adım nedir?

  1. ABebeğe biberonla sade su vermek
  2. BBeslenmeyi kesip 6 saat gözlemlemek
  3. CHemen IV insülin vermek
  4. DBebeği beslemek ve glukozu yeniden kontrol etmek
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Preterm bir bebek taburcu edilmeye hazırlanmaktadır. Ebeveynlerin hangi ifadesi kanguru (ten tene) bakımı anladıklarını gösterir?

  1. A"Ten tene temas üşüme riskini artırır."
  2. B"Onu çıplak göğsümde tutmak onu sıcak tutar."
  3. C"Ten tene temas yalnızca term bebekler içindir."
  4. D"Onu kucağıma almadan önce tamamen giydirilmeli ve sarılmalı."
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Kanül takılmadan önce topikal anestezik krem (lidokain–prilokain) planlanıyor. Neyi bilmek önemlidir?

  1. Aİğneden yalnızca birkaç saniye önce uygulanmalıdır
  2. BÖnceden, genellikle yaklaşık 60 dakika önce, oklüzif bir pansumanın altında uygulanmalıdır
  3. CCilde sertçe sürülmeli ve pansuman olmadan yaklaşık 1 dakika sonra silinmelidir
  4. DDaha hızlı etki için bütünlüğü bozulmuş cilde uygulanmalıdır
22.Pediatri hemşireliğiZor

Fazla kilolu 12 yaşındaki bir çocuk 3 haftadır topallamakta ve dizinde ağrı yakınmaktadır. Diz normal görünmektedir. Hemşire neyden şüphelenmelidir?

  1. ADizin jüvenil idiyopatik artriti
  2. BBüyüme ağrıları
  3. COsgood–Schlatter hastalığı
  4. DFemur başı epifiz kayması
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Şizofreni hastası, "Sesler bana kötü olduğumu söylüyor" diyor. Hangi yanıt en iyisidir?

  1. A"Ses duyuyorsanız çok hasta olmalısınız."
  2. B"Ben sesleri duymuyorum, ama sizi üzdüklerini görebiliyorum. Size ne söylüyorlar?"
  3. C"Sesler gerçek değil, o yüzden onları görmezden gelin."
  4. D"Şimdilik seslerden bahsetmeyelim. Bunun yerine bana ailenizden ve planlarınızdan söz edin."
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Bir erkek tarafından cinsel saldırıya uğradıktan sonra TSSB'si olan bir kadın, kendisine erkek hemşire görevlendirildiğinde sıkıntı yaşıyor. En uygun yanıt hangisidir?

  1. AMümkünse kadın hemşire görevlendirmek ve bakım planını ona açıklamak
  2. BSakinleşene kadar onu sorumlu hemşiresiz bırakmak
  3. COna korkularıyla yüzleşmeyi öğrenmesi gerektiğini söylemek
  4. DTüm çalışanlar profesyonel olduğu için erkek hemşireyi kabul etmesinde ısrar etmek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
0,25395 mL? mLşuna yuvarla 0,01 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Küçük bir enjeksiyon için doz hesaplaması 0,25395 mL veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın mL’nin yüzde birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

0,25395 mL
x = mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
143 g/L? g/dL1 L = 10 dL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hemoglobin sonucu 143 g/L. Bunu Hb g/dL cinsinden ifade edin.

143 g/L1 L = 10 dL
Hb = g/dL
27.Doz hesaplarıOrta
40 kgBSA = 1,28 m²250 mg/m²D = ? mg

40 kg ağırlığındaki bir hastanın vücut yüzey alanı 1,28 m². İstem 250 mg/m². Dozu D mg cinsinden bulun.

40 kgBSA = 1,28 m²250 mg/m²
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 1350 ünitedir; ilaç 5000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

1350 units5000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1000 mL15 gtt/mL12 h? gtt/min

15 damla/mL'lik bir setle 1000 mL'yi 12 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1000 mL12 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
250 mg250 mL20 mL/h? mg/h

Bir torba 250 mL'de 250 mg ilaç içeriyor ve 20 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

250 mg/250 mL20 mL/h
D = mg/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
100 birim100 mLkristalize (regüler) insülin? mL/h65 kg0,1 birim/kg/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 100 mL’de 100 ünite kristalize insülin içeriyor. Order, 65 kg ağırlığındaki bir hasta için 0,1 ünite/kg/h. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

100 birim/100 mL0,1 birim/kg/h65 kg
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
800 mg500 mLdopamine? mL/h63 kg2 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 500 mL’de dopamine 800 mg var. Order, 63 kg ağırlığındaki bir hasta için 2 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

800 mg/500 mL2 mcg/kg/min63 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyasüt200 mLsu150 mLbuz parçaları120 mLIV infüzyon60 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar150 mLidrar425 mLyara dreni40 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 94 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

94 kg8 hidrar: 150 mLidrar: 425 mLyara dreni: 40 mL
U = mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL50 mL/hbaşlangıç 13:4517:15: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba saat 13:45’de başlatıldı ve pompayla 50 mL/h hızla gidiyor. Saat 17:15’te torbada kaç mL V kalmıştır?

500 mL50 mL/h13:45 → 17:15
V = mL
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 26/dk, SpO₂ %99 ek oksijen altında, kan basıncı 112/68 mmHg, nabız 140/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,3 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 26SpO₂ 99%O₂SBP 112HR 140AT 36,3 °C
NEWS2 =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 1 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde pembe cilt, 165/dk kalp hızı, uyarıldığında ağlama, öksürük ya da hapşırık, aktif hareket ve güçlü ağlamayla iyi solunum var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 10 mmol/L ile metabolik asidoz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini (aralığın merkezi), mmHg cinsinden bulmak için Winter formülünü kullanın.

HCO₃⁻ 10 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Deniz seviyesinde, %40 oksijende alınan bir alıştırma gazı PaO₂ 92 mmHg (12,3 kPa) ve PaCO₂ 39 mmHg (5,2 kPa) gösteriyor. A–a gradyanı değerini bulmak için PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 kullanın.

FiO₂ 40%PaO₂ 92 mmHg (12,3 kPa)PaCO₂ 39 mmHg (5,2 kPa)
A–a gradyanı = mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVatriyal flutter, 2:1 iletisupraventriküler taşikardi (SVT)ventriküler taşikardihızlanmış junctional ritim

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1atriyal flutter, 2:1 ileti
  2. 2supraventriküler taşikardi (SVT)
  3. 3ventriküler taşikardi
  4. 4hızlanmış junctional ritim
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVoranritimP dalgalarıPR aralığıQRS süresi

Bu DII şeridini beş adımla sırayla yorumlayın: hız, ritim, P dalgaları, PR aralığı, QRS süresi. İlk anormal bulguyu hangi adımda buluyorsunuz? Tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1oran
  2. 2ritim
  3. 3P dalgaları
  4. 4PR aralığı
  5. 5QRS süresi

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Beslemeyi durdurmalı ve yutma değerlendirmesi için bildirmelidir

Cevap neden bu

Öğün sırasında öksürme, boğulma ve ıslak ses, yiyecek ya da içeceğin hava yoluna girdiğini düşündürür. Besleme durdurulur, hasta dik oturtulur ve konuşma ve dil terapisti tarafından değerlendirilir.

Cevap

C · Beslemeyi durdurmalı ve yutma değerlendirmesi için bildirmelidir
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Yardım çağırmak, solunumu desteklemek, opioidi vermemek ve protokole göre nalokson hazırlamak

Cevap neden bu

Azalmış bilinç, yavaş solunum ve iğne ucu pupiller opioid toksisitesini düşündürür. Hemşire yardım almalı, hava yolunu korumalı ve gerektiğinde oksijen vermeli, opioidleri kesmeli ve protokolde order edildiği şekilde nalokson kullanmalıdır.

Cevap

B · Yardım çağırmak, solunumu desteklemek, opioidi vermemek ve protokole göre nalokson hazırlamak
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Alan kontamine kabul edilir ve yeniden kurulmalıdır

Cevap neden bu

Steril alan her zaman görüş alanında tutulmalıdır. Sterilite doğrulanamıyorsa alan kontamine kabul edilir. Kural şudur: şüphe varsa steril değil say.

Cevap

A · Alan kontamine kabul edilir ve yeniden kurulmalıdır
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Epidural hattı etiketlemek ve kendine ait ayrı bir pompada tutmak

Cevap neden bu

Hatların bağlantı ucunda etiketlenmesi, farklı (Luer olmayan) konnektörlerin kullanılması ve ayrı, açıkça işaretlenmiş pompalar yanlış yol bağlantılarını çok daha az olası kılar. Bağlamadan önce hatlar hastadan kaynağa kadar izlenir.

Cevap

B · Epidural hattı etiketlemek ve kendine ait ayrı bir pompada tutmak
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Tüpü kıvrılma veya tıkanıklık açısından kontrol etmelidir

Cevap neden bu

Dolu mesaneyle birlikte ani drenaj kesilmesi genellikle sondanın kıvrıldığı veya tıkandığı anlamına gelir. Hemşire önce tüpü ve pozisyonu kontrol eder, ardından irrigasyon veya değiştirme politikasına uyar.

Cevap

A · Tüpü kıvrılma veya tıkanıklık açısından kontrol etmelidir
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · 2 gün önce ekstübe edilmiş, 2 L/dk nazal oksijenle stabil, vazoaktif infüzyon yok

Cevap neden bu

Düşük akımlı oksijenle ve vazoaktif ilaçsız ekstübe edilmiş hasta stabildir ve düzelmektedir. Yakın zamandaki entübasyon, artan vazopresör gereksinimi ve aktif kanamanın hepsi yoğun bakım düzeyinde bakım gerektirir.

Cevap

A · 2 gün önce ekstübe edilmiş, 2 L/dk nazal oksijenle stabil, vazoaktif infüzyon yok
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Dudakları ve ağzı nemli tutan sık ağız bakımı

Cevap neden bu

Nemli süngerler, su spreyleri ve dudak kremiyle yapılan düzenli ağız bakımı, yaşamın son günlerinde ağız kuruluğunu giderir. Ailelere nasıl yardımcı olabilecekleri gösterilebilir.

Cevap

D · Dudakları ve ağzı nemli tutan sık ağız bakımı
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Nörojenik şok

Cevap neden bu

Servikal veya yüksek torasik yaralanmaya bağlı nörojenik şok, sempatik çıkış kaybolduğu için vazodilatasyona ve bradikardiye yol açar. Hipovolemik şok ise genellikle taşikardiye ve soğuk, soluk cilde neden olur.

Cevap

C · Nörojenik şok
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Her zaman seyreltilir ve infüzyon pompasıyla verilir, asla IV bolus olarak verilmez

Cevap neden bu

Konsantre potasyum klorürün IV bolus olarak verilmesi ölümcül kalp durmasına yol açabilir; bu nedenle asla bolus yapılmaz. Seyreltilir, iyice karıştırılır ve protokolle belirlenen hızda infüzyon pompasıyla verilir; yüksek hızlarda çoğunlukla kardiyak monitorizasyon da yapılır.

Cevap

D · Her zaman seyreltilir ve infüzyon pompasıyla verilir, asla IV bolus olarak verilmez
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Serbest suyun saatlere yayılarak kademeli olarak yerine konması

Cevap neden bu

Yaşlı erişkinlerde susama duyusu azalmıştır ve su kaybına bağlı hipernatremi kolayca gelişir. Sodyumun çok hızlı düşürülmesi beyin ödemine yol açabileceğinden serbest su kademeli olarak yerine konur. Hipertonik salin ve sıvı kısıtlaması durumu kötüleştirir.

Cevap

B · Serbest suyun saatlere yayılarak kademeli olarak yerine konması
11.Farmakoloji

Cevap: C · Nedeni araştırmalı, kararına saygı göstermeli, belgelemeli ve hekime haber vermelidir

Cevap neden bu

Karar verme yetisi olan hastalar tedaviyi reddedebilir. Hemşire endişeleri araştırır, amacı ve riskleri açıklar, reddi belgeler ve hekime haber verir; gizli ilaç uygulaması ise resmi hukuki ve klinik prosedürler gerektirir.

Cevap

C · Nedeni araştırmalı, kararına saygı göstermeli, belgelemeli ve hekime haber vermelidir
12.Farmakoloji

Cevap: A · Rituksimab hepatit B'yi yeniden aktifleştirebilir ve karaciğer yetmezliğine yol açabilir

Cevap neden bu

Rituksimab CD20 pozitif B hücrelerini yok eder ve latent hepatit B'nin kontrolünü zayıflatır. Yeniden aktifleşme fulminan hepatite yol açabilir; bu nedenle taşıyıcılar izlenir ya da antiviral profilaksi alır.

Cevap

A · Rituksimab hepatit B'yi yeniden aktifleştirebilir ve karaciğer yetmezliğine yol açabilir
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Troponinin kas hasarından sonra yükselmesi birkaç saat alabilir

Cevap neden bu

Troponin, miyokard hasarından sonra saatler içinde yükselmeye başlar; bu nedenle çok erken bir sonuç normal olabilir. Protokoller MI'yı tanımlamak veya dışlamak için EKG ve klinik tabloyla birlikte belirli aralıklarla seri ölçümler kullanır. Yükselen patern akut hasarı destekler.

Cevap

C · Troponinin kas hasarından sonra yükselmesi birkaç saat alabilir
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Birden fazla yerinden kırılmış kaburgalara bağlı yelken göğüs

Cevap neden bu

Yelken segment, komşu kaburgalar iki veya daha fazla yerden kırıldığında ortaya çıkar ve segment paradoksal hareket eder. Sıklıkla akciğer kontüzyonu ve solunum yetmezliği ile birliktedir. Yönetimi oksijen, güçlü analjezi ve bazen ventilasyon veya cerrahi tespiti içerir.

Cevap

B · Birden fazla yerinden kırılmış kaburgalara bağlı yelken göğüs
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Bağırsak inkretin hormonlarının etkisini uzatırlar

Cevap neden bu

DPP-4 inhibitörleri, GLP-1 gibi inkretinlerin yıkımını yavaşlatır; böylece yemeklerden sonra daha fazla insülin ve daha az glukagon salınır. Tek başlarına nadiren hipoglisemiye yol açar ve kiloya etkisizdir.

Cevap

C · Bağırsak inkretin hormonlarının etkisini uzatırlar
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · INR, çünkü yükselebilir

Cevap neden bu

Tiroid fonksiyonu normale döndükçe pıhtılaşma faktörleri daha hızlı yıkılır; bu da varfarinin etkisini artırır. INR daha sık kontrol edilir ve varfarin dozunun azaltılması gerekebilir.

Cevap

C · INR, çünkü yükselebilir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Erken dönemde ağır kaldırmaktan kaçınmak ve önerildiği gibi destek giysileri kullanmak

Cevap neden bu

İlk aylarda ağır kaldırmaktan kaçınmak, öksürürken karnı desteklemek, stoma ekibinin önerdiği şekilde hafif merkez kas egzersizleri ve sağlıklı kilo riski azaltabilir.

Cevap

A · Erken dönemde ağır kaldırmaktan kaçınmak ve önerildiği gibi destek giysileri kullanmak
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Hava yolu şiştiği için acil anestezi desteği çağırmak

Cevap neden bu

Yüz veya inhalasyon yanığından sonra ilerleyen ses kısıklığı ve stridor, hava yolunun daraldığı anlamına gelir. Şişlik imkânsız hale getirmeden önce deneyimli bir anestezi uzmanınca erken entübasyon gerekir. Hasta oturtulur ve oksijen verilir.

Cevap

D · Hava yolu şiştiği için acil anestezi desteği çağırmak
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Bebeği beslemek ve glukozu yeniden kontrol etmek

Cevap neden bu

Hafif, asemptomatik hipoglisemide erken beslenme ve bukkal glukoz jeli kullanılır; glukoz protokole göre yeniden kontrol edilir. Semptomatik veya süregelen hipoglisemi IV glukoz gerektirir.

Cevap

D · Bebeği beslemek ve glukozu yeniden kontrol etmek
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · "Onu çıplak göğsümde tutmak onu sıcak tutar."

Cevap neden bu

Kanguru bakımında bebek, bezle ebeveynin çıplak göğsüne yerleştirilir. Isıyı, kalp hızını ve solunumu stabilize eder, emzirmeyi ve bağlanmayı destekler ve preterm bebekler için yararlıdır.

Cevap

B · "Onu çıplak göğsümde tutmak onu sıcak tutar."
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Önceden, genellikle yaklaşık 60 dakika önce, oklüzif bir pansumanın altında uygulanmalıdır

Cevap neden bu

Topikal anestezik kremlerin tam etki göstermesi için zamana, genellikle yaklaşık bir saate ve oklüzif bir pansumana ihtiyaç vardır. Çocuğun yararlanabilmesi için önceden planlayın.

Cevap

B · Önceden, genellikle yaklaşık 60 dakika önce, oklüzif bir pansumanın altında uygulanmalıdır
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Femur başı epifiz kayması

Cevap neden bu

Femur başı epifiz kayması tipik olarak büyüme atılımı sırasında fazla kilolu ergenleri etkiler. Kalça patolojisi sıklıkla diz ağrısı olarak ortaya çıkar. Çocuk ağırlık vermekten kaçınmalıdır ve acil ortopedik değerlendirme gerekir.

Cevap

D · Femur başı epifiz kayması
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · "Ben sesleri duymuyorum, ama sizi üzdüklerini görebiliyorum. Size ne söylüyorlar?"

Cevap neden bu

Hemşire tartışmaz ya da onaylamaz; kendi gerçekliğini belirtir, empati gösterir ve içeriği sorar; özellikle hastayı veya başkalarını riske atabilecek emir veren halüsinasyonları.

Cevap

B · "Ben sesleri duymuyorum, ama sizi üzdüklerini görebiliyorum. Size ne söylüyorlar?"
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Mümkünse kadın hemşire görevlendirmek ve bakım planını ona açıklamak

Cevap neden bu

Travma odaklı bakım, hastanın güvenlik ve kontrol gereksinimine saygı gösterir. Mümkün olduğunda personel düzenini ayarlamak yeniden travmatize olmayı azaltır ve güven oluşturmaya yardımcı olur.

Cevap

A · Mümkünse kadın hemşire görevlendirmek ve bakım planını ona açıklamak
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 0,25 mL

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

yüzdebirler basamağındaki rakam

0,25395 → 5

Yalnızca sonraki rakam belirler

0,25395 → 3
3, 4 veya daha küçük; bu yüzden 5 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (95) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 0,25 mL

Cevap

x = 0,25 mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: Hb = 14,3 g/dL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Dönüştür

Hb = 143 g/L × (1 L/10 dL) = 14,3 g/dL

Cevap

Hb = 14,3 g/dL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 320 mg

Vücut yüzey alanına göre dozlama: birçok sitotoksik ve bazı pediatrik dozlar vücut yüzey alanının metrekaresi başına yazılır: doz (mg) = m² başına doz × VYA (m²). Mosteller formülü VYA’yı tahmin eder: VYA = √(boy (cm) × kilo (kg)/3600).

Doz

D = 250·1,28 = 320 mg

Cevap

D = 320 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,27 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 1350/5000 = 0,27 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,27 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 21 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

12·60 = 720 min

Damla hızı

R = 1000·15/720 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Cevap

R = 21 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 21 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 20 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

250/250 = 1 mg/mL

Doz hızı

D = 1·20 = 20 mg/h

Cevap

D = 20 mg/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 6,5 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Saatlik ünite

0,1·65 = 6,5 birim/h

Konsantrasyon

100/100 = 1 birim/mL

Pompa hızı

R = 6,5/1 = 6,5 mL/h

Cevap

R = 6,5 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 4,7 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

2·63 = 126 mcg/min
126·60 = 7560 mcg/h

Pompa hızı

R = 7560/1600 = 4,725 ≈ 4,7 mL/h

Cevap

R = 4,7 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 0,76 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

150 + 425 = 575 mL

Kilogram başına saatlik

U = 575/(94·8) = 0,7646 ≈ 0,76 mL/kg/h

Cevap

U = 0,76 mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 325 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

13:45 → 17:15 = 3,5 h

Verilen hacim

50·3,5 = 175 mL

Kalan hacim

V = 500 − 175 = 325 mL

Cevap

V = 325 mL
35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 8

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 26/min → 3
SpO₂ 99% → 0
oksijen altında → 2
SBP 112 mmHg → 0
HR 140/min → 3
uyanık (A) → 0
T 36,3 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 0 + 3 + 0 + 0 = 8

Cevap

NEWS2 = 8
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: güven verici

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: her yerde pembe cilt → 2
Nabız: 165/min → 2
Refleks tepkisi: uyarıldığında ağlama, öksürük ya da hapşırık → 2
Etkinlik: aktif hareket → 2
Solunum: güçlü ağlamayla iyi solunum → 2

Toplayın

APGAR = 2 + 2 + 2 + 2 + 2 = 10

Yorum

10 → güven verici

Cevap

güven verici
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: PaCO₂ = 23 mmHg

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Winter formülü

PaCO₂ = 1,5·10 + 8 = 23 mmHg
menzil: 21–25 mmHg

Cevap

PaCO₂ = 23 mmHg
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: A–a gradyanı = 144,4 mmHg

Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.

Alveoler oksijen

PAO₂ = 0,4·713 − 39/0,8 = 285,2 − 48,75 = 236,4 mmHg

Gradyan

A–a = 236,4 − 92 = 144,4 mmHg

Cevap

A–a gradyanı = 144,4 mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: supraventriküler taşikardi (SVT)

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır. Dar kompleksli taşikardi ve duraklamalar: supraventriküler taşikardi (SVT), dakikada yaklaşık 150–250 hızında, dar QRS komplekslerine sahip düzenli bir taşikardidir; P dalgaları genellikle QRS kompleksinin veya T dalgasının içinde gizlendiği için görünmez. İstirahatteki bir yetişkinde sinüs taşikardisi genellikle dakikada yaklaşık 150’nin altındadır ve her QRS’den önce görünür bir P dalgası vardır; 2:1 iletili atriyal flutter çoğunlukla dakikada yaklaşık 150 hızındadır ve testere dişi dalgaları gösterir. Sinüs arrestinde sinüs düğümü bir an için ateşlemeyi bırakır: P dalgası ve QRS olmayan, süresi P–P döngülerinin tam katı olmayan bir duraklama oluşur (tam iki veya üç döngülük bir duraklama bunun yerine sinüs çıkış blokunu düşündürür).

Beş adım

1. Hız: R–R = 10 küçük kare, 1500 ÷ 10 ≈ dakikada 150.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,40 sn.
3. P dalgaları: görünmüyor; bu hızda QRS komplekslerinin veya T dalgalarının içinde gizlenmiştir.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında), dolayısıyla ritim karıncıkların üstünden başlıyor.

Yorum

supraventriküler taşikardi (SVT)

Cevap

supraventriküler taşikardi (SVT)
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QRS süresi

Her şerit için beş adım: 1. hız (300 ya da 1500 yöntemi, düzensizse 6 saniye yöntemi); 2. ritim: R–R aralıkları eşit mi; 3. P dalgaları: var mı, DII’de pozitif mi, her QRS’in öncesinde bir tane mi ve hepsi birbirine benzer mi; 4. PR aralığı: 0,12–0,20 sn ve sabit; 5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altında. Ritmi ancak beş adımdan sonra adlandırın. Normal sinüs ritmi beşini de geçer: 60–100/dk, düzenli, her QRS’in öncesinde pozitif P, PR 0,12–0,20 sn, QRS 0,12 sn’nin altında.

Beş adım

1. Hız: R–R = 20 küçük kare, 1500 ÷ 20 ≈ dakikada 75.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,80 sn.
3. P dalgaları: pozitif, her QRS’in öncesinde bir tane, hepsi birbirine benzer.
4. PR aralığı: 0,16 sn, sabit, 0,12–0,20 sn aralığında.
5. QRS: 0,14 sn, geniş (0,12 sn ve üzeri).

İlk anormal adım

QRS süresi → geniş QRS’li sinüs ritmi

Cevap

QRS süresi

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions