NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Why is a slide sheet used to move a patient up the bed?

  1. AIt warms the patient during the move
  2. BIt reduces friction and shear on the skin
  3. CIt lets one nurse lift the patient alone
  4. DIt keeps the bed clean during the move
2.Hemşirelik esaslarıZor

According to the gate control theory, why can rubbing a bumped elbow ease the pain?

  1. ARubbing makes the elbow numb by stopping its blood supply
  2. BRubbing removes the damaged tissue from the elbow
  3. CRubbing increases the release of pain chemicals so the nerves tire out
  4. DTouch signals reduce pain signals passing up the spinal cord
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

During routine handwashing with soap and water (medical asepsis), how are the hands held?

  1. ALower than the elbows, so water runs off the fingertips
  2. BHigher than the elbows, so water runs down the arms
  3. CLevel with the shoulders, away from the sink
  4. DTouching the inside of the sink for support
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Temas önlemleri uygulanan bir hastayla çalışan bir hemşire, önlüğün kolunda yırtık olduğunu fark ediyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AYırtık küçük ve yalnızca kolda olduğu için çalışmaya devam etmelidir
  2. BHastadan uzaklaşmalı, kişisel koruyucu ekipmanı kapı ağzında güvenle çıkarmalı, ellerini temizlemeli ve yeniden önlük giymelidir
  3. CYırtığı bir şerit bantla kapatıp devam etmelidir
  4. DYırtık önlüğün üzerine ikinci bir önlük giymelidir
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient has a serum potassium of 6,8 mEq/L. Which action comes first?

  1. AGive the patient’s scheduled potassium supplement
  2. BRecheck the level next week
  3. CEncourage foods high in potassium
  4. DPlace the patient on a cardiac monitor
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient with MRSA in a wound is on contact precautions. Which instruction to the nursing assistant is correct?

  1. AWear a gown and gloves for contact with the patient or the room, and use dedicated equipment
  2. BWear a respirator mask in the room, because MRSA in a wound spreads through the air to others
  3. CNo special precautions are needed if the wound is covered with a dressing
  4. DOnly wear gloves when touching the wound itself; skin and bedding are safe
7.Klinik hemşirelikOrta

An arterial blood gas shows a low pH, a high PaCO2 and a normal bicarbonate. What does this show?

  1. AMetabolic alkalosis
  2. BMetabolic acidosis
  3. CRespiratory alkalosis
  4. DRespiratory acidosis
8.Klinik hemşirelikZor

Yüksek akımlı oksijen alan KOAH'lı bir hasta, dolgun nabız ve kızarık ciltle uykulu hâle geliyor. Kan gazında PaCO2 yüksek, pH düşük. En olası neden nedir?

  1. AKusmaya bağlı metabolik alkaloz
  2. BHipoglisemi
  3. CKısmen aşırı oksijene bağlı hiperkapnik solunum yetmezliği
  4. DOpioid alerjisi
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A stool test for Clostridioides difficile is ordered. Which sample is appropriate?

  1. AAny stool after a laxative dose
  2. BA rectal swab from a patient with constipation
  3. CA formed, hard stool sample
  4. DAn unformed (liquid or soft) stool
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient's low calcium does not improve despite several days of calcium replacement. Which other electrolyte should be checked and corrected?

  1. ASodium
  2. BMagnesium
  3. CChloride
  4. DBicarbonate
11.FarmakolojiOrta

While giving medicines, a patient says, "That pill looks different from the one I usually take." What should the nurse do?

  1. AStop and recheck the order and the medicine before giving it
  2. BExplain that only the staff decide which medicines are given
  3. CGive the pill and check the chart afterwards
  4. DReassure the patient and give the pill anyway
12.FarmakolojiZor

A patient taking furosemide has a serum potassium of 2,9 mmol/L (mEq/L). Which ECG change is typical of this level?

  1. AFlattened T waves and prominent U waves
  2. BWidened QRS with a sine-wave pattern
  3. CA short QT interval with high R waves
  4. DTall, peaked T waves
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

After varicose vein surgery, which advice is usually given?

  1. AStand still for long periods to help the veins heal
  2. BAvoid all walking until the bruising has gone
  3. CWear the compression stockings as advised and walk regularly
  4. DStay in bed for two weeks with the legs hanging down
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with a confirmed pulmonary embolism has BP 78/50 mmHg despite fluids, and the right ventricle is dilated on echocardiography. Which treatment is most likely?

  1. ASystemic thrombolysis
  2. BCompression stockings and bed rest
  3. COral apixaban only, started next week
  4. DAn inhaled bronchodilator
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient with a spinal cord injury can still feel a light touch around the anus. What does this show?

  1. AThe injury is complete, and recovery is not possible
  2. BThe injury is incomplete, which suggests a better chance of recovery
  3. CThe patient has an injury of the brain, not the cord
  4. DThe sensation is only a spinal reflex and has no real meaning for recovery
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Hemodiyaliz hastaları için hangi ilaç zamanlaması sorunu önemlidir?

  1. ATüm ilaçlar seanstan hemen önce verilmelidir
  2. BDiyaliz hiçbir ilacı uzaklaştırmaz
  3. CDiyaliz günlerinde hiçbir ilaç alınamaz
  4. DDiyalizle uzaklaşabilen ilaçların seanstan sonra verilmesi gerekebilir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which is a recognised side effect of ondansetron?

  1. AHair loss
  2. BHearing loss
  3. CSevere hypoglycaemia
  4. DConstipation
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with a toe ulcer says the leg pain is worse at night and eases when they hang the leg over the side of the bed. What does this suggest?

  1. AArterial insufficiency
  2. BVenous insufficiency
  3. CLymphoedema
  4. DNeuropathic itching
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Rh negatif bir kadın az önce Rh pozitif bir bebek doğurdu. Anti-D immünglobülin ne zaman verilmelidir?

  1. ADoğumdan sonraki 72 saat içinde
  2. BYalnızca bebekte sarılık gelişirse
  3. CDoğumdan sonraki 2 hafta içinde
  4. DYalnızca bir sonraki gebelikten önce
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A nurse teaches a first-time mother about exclusive breastfeeding. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"Wet nappies help me check that she is getting enough."
  2. B"On hot days I should give my baby extra water between feeds."
  3. C"My milk supply increases the more often she feeds."
  4. D"I should feed my baby whenever she shows hunger cues."
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Okul çağında astımlı bir çocuk her gün inhale kortikosteroid kullanıyor. Hemşire neyi öğretmelidir?

  1. AYalnızca astım atağı sırasında kullanmak
  2. BTozu su ile yutmak
  3. CBelirtiler düzelir düzelmez bırakmak
  4. DHer dozdan sonra ağzı çalkalamak ve spacer kullanmak
22.Pediatri hemşireliğiZor

Which child should the nurse see first?

  1. AA 6-year-old with asthma whose peak flow is 85% of his best after salbutamol
  2. BA 5-month-old with bronchiolitis who has an oxygen saturation of 95% and is feeding
  3. CA 4-year-old with asthma who can say only one or two words between breaths
  4. DA 2-year-old with croup who has a barking cough but no stridor at rest
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Which finding in a patient with anorexia nervosa is most concerning?

  1. AConstipation for the past few days
  2. BDry skin and brittle hair
  3. CFeeling cold in a warm room
  4. DA resting heart rate of 38/min
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

For the last 3 years a man has had frequent periods of mildly raised mood and periods of low mood. None has been severe enough to count as hypomania or a major depressive episode. Which diagnosis fits best?

  1. AMajor depressive disorder
  2. BBipolar I disorder
  3. CCyclothymic disorder
  4. DBipolar II disorder
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
6 ft 11 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hasta 6 ft 11 in boyunda. 1 ft = 12 in ve 1 in = 2,54 cm kullanarak h değerini santimetre cinsinden, en yakın tam santimetreye yuvarlayarak bulun.

6 ft 11 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
0,5 mcg/kg/min? mg/h103 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir istem 103 kg ağırlığındaki hasta için 0,5 mcg/kg/dk şeklinde yazılmış. Doz hızını D mg/sa cinsinden ifade edin. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

0,5 mcg/kg/min103 kg
D = mg/h
27.Doz hesaplarıOrta
78 kgBSA = 1,69 m²50 mg/m²D = ? mg

78 kg ağırlığındaki bir hastanın vücut yüzey alanı 1,69 m². İstem 50 mg/m². Dozu D mg cinsinden bulun.

78 kgBSA = 1,69 m²50 mg/m²
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 130 mikrogramdır. Ampul 0,5 mg/mL içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

130 mcg0,5 mg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
250 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

10 damla/mL'lik bir setle 250 mL'yi 3 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

250 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
1200 mLkalan? mL/h7 h kalan

10 saatte 1500 mL istenmişti. 3 saat sonra torbada hâlâ 1200 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?

1500 mL / 10 hsonra 3 h: 1200 mL
Δ = %
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
100 birim100 mLkristalize (regüler) insülin? mL/h5 birim/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 100 mL’de 100 ünite kristalize insülin içeriyor. Order 5 ünite/h. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

100 birim/100 mL5 birim/h
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
500 mg250 mLdobutamine? mL/h76 kg12,5 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de dobutamine 500 mg var. Order, 76 kg ağırlığındaki bir hasta için 12,5 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mg/250 mL12,5 mcg/kg/min76 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyameyve suyu120 mLsu250 mLIV infüzyon125 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar475 mLidrar225 mLyara dreni100 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 102 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

102 kg8 hidrar: 475 mLidrar: 225 mLyara dreni: 100 mL
U = mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL150 mL/hbaşlangıç 12:3013:30: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 12:30’de başlatıldı ve pompayla 150 mL/h hızla gidiyor. Saat 13:30’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL150 mL/h12:30 → 13:30
V = mL
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 20/dk, SpO₂ %88 oda havasında, kan basıncı 130/78 mmHg, nabız 64/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,8 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 20SpO₂ 88%havaSBP 130HR 64AT 36,8 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,16PaCO₂mmHg354570HCO₃⁻mmol/L222624kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,16, PaCO₂ 70 mmHg (9,3 kPa) ve HCO₃⁻ 24 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk solunumsal asidoz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,16PaCO₂ 70 mmHg (9,3 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,05PaCO₂mmHg354530HCO₃⁻mmol/L22268uygun kompansasyonek solunumsal asidozek solunumsal alkaloz

Bir alıştırma gazı metabolik asidoz gösteriyor: pH 7,05, PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa), HCO₃⁻ 8 mmol/L. Ölçülen PaCO₂ değerini Winter formülüyle karşılaştırın. Yorumunuza tıklayın.

pH 7,05PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa)HCO₃⁻ 8 mmol/L
  1. 1uygun kompansasyon
  2. 2ek solunumsal asidoz
  3. 3ek solunumsal alkaloz
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu düzenli DII şeridinde QT aralığını ve R–R aralığını ölçün, sonra hıza göre düzeltilmiş QTc değerini Bazett formülüyle hesaplayın: QTc = QT/√RR (her ikisi de saniye cinsinden). Cevabı saniye cinsinden üç ondalık basamakla verin.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QTc = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridi bir AV blok gösteriyor; bu nedenle atriyumlar ve ventriküller farklı hızlarda atıyor. QRS kompleksleri düzenli: ventriküler hız değerini dakikadaki atım sayısı olarak bulun (1500 yöntemi, tam sayı).

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
ventriküler hız = bpm

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · It reduces friction and shear on the skin

Cevap neden bu

Slide sheets let the patient glide rather than be dragged, protecting the skin from friction and shear and reducing strain on staff.

Cevap

B · It reduces friction and shear on the skin
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Touch signals reduce pain signals passing up the spinal cord

Cevap neden bu

The gate control theory proposes that input from touch fibres "closes the gate" in the dorsal horn of the spinal cord, reducing pain transmission. This underlies massage and TENS.

Cevap

D · Touch signals reduce pain signals passing up the spinal cord
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Lower than the elbows, so water runs off the fingertips

Cevap neden bu

For routine handwashing, hands are held lower than the elbows so dirty water flows off the fingertips into the sink, not up the arms. For a surgical scrub, the opposite applies.

Cevap

A · Lower than the elbows, so water runs off the fingertips
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Hastadan uzaklaşmalı, kişisel koruyucu ekipmanı kapı ağzında güvenle çıkarmalı, ellerini temizlemeli ve yeniden önlük giymelidir

Cevap neden bu

Yırtık kişisel koruyucu ekipman cildin ve giysilerin kontaminasyonuna izin verir. Güvenli olduğunda hemşire hastadan uzaklaşır, ekipmanı kapı ağzında veya ön odada doğru sırayla çıkarır, ellerini temizler ve yeni ekipman giyer.

Cevap

B · Hastadan uzaklaşmalı, kişisel koruyucu ekipmanı kapı ağzında güvenle çıkarmalı, ellerini temizlemeli ve yeniden önlük giymelidir
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Place the patient on a cardiac monitor

Cevap neden bu

Severe hyperkalemia can cause dangerous arrhythmias, so continuous cardiac monitoring comes first while the provider is informed and treatment is prepared.

Cevap

D · Place the patient on a cardiac monitor
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Wear a gown and gloves for contact with the patient or the room, and use dedicated equipment

Cevap neden bu

MRSA spreads through direct contact and contaminated surfaces. Gown and gloves, hand hygiene and dedicated equipment prevent transmission; a respirator is not needed for contact precautions.

Cevap

A · Wear a gown and gloves for contact with the patient or the room, and use dedicated equipment
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Respiratory acidosis

Cevap neden bu

A raised PaCO2 with a low pH means the lungs are not removing enough CO2, for example from hypoventilation. A normal bicarbonate suggests it is acute.

Cevap

D · Respiratory acidosis
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Kısmen aşırı oksijene bağlı hiperkapnik solunum yetmezliği

Cevap neden bu

CO2 tutan hastalarda kontrolsüz oksijen hiperkapniyi ve solunumsal asidozu kötüleştirebilir. Oksijen %88–92'ye titre edilmeli ve olasılıkla non-invaziv ventilasyon için hekim değerlendirmesi istenmelidir.

Cevap

C · Kısmen aşırı oksijene bağlı hiperkapnik solunum yetmezliği
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · An unformed (liquid or soft) stool

Cevap neden bu

C. difficile testing is done on unformed stool from patients with diarrhea, because many people carry the organism without disease. Testing formed stool, or stool after laxatives, can lead to misdiagnosis.Kontrol edilen kaynak: C. diff Testing · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

D · An unformed (liquid or soft) stool
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Magnesium

Cevap neden bu

Low magnesium reduces parathyroid hormone secretion and the body's response to it, so hypocalcemia does not correct until magnesium is replaced. The same applies to refractory hypokalemia.Kontrol edilen kaynak: Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Cevap

B · Magnesium
11.Farmakoloji

Cevap: A · Stop and recheck the order and the medicine before giving it

Cevap neden bu

A patient's concern can reveal a wrong drug or wrong patient error. The nurse rechecks the order and product, and may call the pharmacy; a different brand or strength may explain the change.

Cevap

A · Stop and recheck the order and the medicine before giving it
12.Farmakoloji

Cevap: A · Flattened T waves and prominent U waves

Cevap neden bu

Hypokalaemia causes flat T waves, ST depression and U waves, and it increases the risk of arrhythmias. Peaked T waves and wide QRS complexes are signs of hyperkalaemia.

Cevap

A · Flattened T waves and prominent U waves
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Wear the compression stockings as advised and walk regularly

Cevap neden bu

After varicose vein treatment, patients are encouraged to walk regularly and wear compression as instructed to reduce bruising, swelling and DVT risk. They avoid standing still or sitting for long periods and elevate the legs when resting.

Cevap

C · Wear the compression stockings as advised and walk regularly
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Systemic thrombolysis

Cevap neden bu

A PE causing sustained hypotension is high-risk and usually treated with thrombolysis to dissolve the clot quickly, unless contraindicated, when surgical or catheter removal may be used. Stable patients are usually treated with anticoagulation alone.

Cevap

A · Systemic thrombolysis
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · The injury is incomplete, which suggests a better chance of recovery

Cevap neden bu

Preserved sensation or movement in the lowest sacral segments (sacral sparing) means the injury is incomplete. Incomplete injuries have a much better chance of some functional recovery.

Cevap

B · The injury is incomplete, which suggests a better chance of recovery
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Diyalizle uzaklaşabilen ilaçların seanstan sonra verilmesi gerekebilir

Cevap neden bu

Diyalizle uzaklaşabilen ilaçlar (örneğin bazı antibiyotikler) uzaklaştırılmamaları için seanstan sonra verilebilir. Antihipertansifler hipotansiyonu önlemek için çoğu zaman diyalizden önce tutulur. Zamanlamayı hekim ve eczacı belirler.

Cevap

D · Diyalizle uzaklaşabilen ilaçların seanstan sonra verilmesi gerekebilir
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Constipation

Cevap neden bu

Common side effects of ondansetron include constipation and headache. It can also prolong the QT interval, so caution is needed with other QT-prolonging drugs and electrolyte imbalance.

Cevap

D · Constipation
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · Arterial insufficiency

Cevap neden bu

Rest pain eased by dependency is typical of severe peripheral arterial disease. Elevating the leg worsens pain, and compression is avoided. Vascular assessment is needed.

Cevap

A · Arterial insufficiency
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Doğumdan sonraki 72 saat içinde

Cevap neden bu

Anti-D, bir test annenin henüz duyarlanmadığını doğruladıktan sonra, Rh pozitif bir bebeğin doğumundan sonraki 72 saat içinde verilir. Bebek Rh negatifse gerekmez.

Cevap

A · Doğumdan sonraki 72 saat içinde
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · "On hot days I should give my baby extra water between feeds."

Cevap neden bu

Exclusively breastfed babies under 6 months do not need extra water, even in hot weather; more frequent feeds meet their needs. Water can fill the stomach and reduce milk intake.

Cevap

B · "On hot days I should give my baby extra water between feeds."
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Her dozdan sonra ağzı çalkalamak ve spacer kullanmak

Cevap neden bu

İnhale kortikosteroidler koruyucu ilaçlardır ve her gün kullanılır. Ağzı çalkalamak oral pamukçuk ve ses kısıklığı riskini azaltır, spacer ise ilacın akciğerlere ulaşmasını iyileştirir. Ataklarda kısa etkili bir rahatlatıcı ilaç kullanılır.

Cevap

D · Her dozdan sonra ağzı çalkalamak ve spacer kullanmak
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · A 4-year-old with asthma who can say only one or two words between breaths

Cevap neden bu

Being unable to speak in sentences is a sign of severe or life-threatening asthma and needs immediate treatment. The other children have mild illness or are responding to treatment.

Cevap

C · A 4-year-old with asthma who can say only one or two words between breaths
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · A resting heart rate of 38/min

Cevap neden bu

Severe bradycardia suggests cardiovascular compromise from starvation and can lead to dangerous arrhythmias. It is a common reason for urgent medical admission.

Cevap

D · A resting heart rate of 38/min
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Cyclothymic disorder

Cevap neden bu

Cyclothymic disorder involves at least 2 years (1 year in young people) of many hypomanic and depressive symptoms that do not meet full criteria for hypomanic or major depressive episodes.

Cevap

C · Cyclothymic disorder
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: h = 211 cm

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

İnç cinsinden boy

6·12 + 11 = 83 in

İnçten santimetreye

h = 83·2,54 = 210,8 ≈ 211 cm

Cevap

h = 211 cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 3,09 mg/h

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 0,5 mcg/kg/min × 103 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hesaplayın

D = 0,5·103·60/1000 = 3,09 mg/h

Cevap

D = 3,09 mg/h
27.Doz hesapları

Cevap: D = 84,5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Doz

D = 50·1,69 = 84,5 mg

Cevap

D = 84,5 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,26 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Aynı birimler

0,5 mg/mL = 500 mcg/mL

Hacim

V = 130/500 = 0,26 mL

Cevap

V = 0,26 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 14 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

3·60 = 180 min

Damla hızı

R = 250·10/180 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Cevap

R = 14 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 14 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: Δ = 14,29 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1500/10 = 150 mL/h

Yeni hız

R = 1200/7 = 171,4 mL/h

Yüzde değişim

Δ = (171,4 − 150)/150·100% = 14,29%

Cevap

Δ = 14,29%

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 5 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

100/100 = 1 birim/mL

Pompa hızı

R = 5/1 = 5 mL/h

Cevap

R = 5 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 28,5 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

12,5·76 = 950 mcg/min
950·60 = 57000 mcg/h

Pompa hızı

R = 57000/2000 = 28,5 mL/h

Cevap

R = 28,5 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 0,86 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

475 + 225 = 700 mL

Kilogram başına saatlik

U = 700/(102·8) = 0,8578 ≈ 0,86 mL/kg/h

Cevap

U = 0,86 mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 850 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

12:30 → 13:30 = 1 h

Verilen hacim

150·1 = 150 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 150 = 850 mL

Cevap

V = 850 mL
35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 85

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç → 15
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 15 + 15 + 20 + 20 + 15 = 85

Cevap

MFS = 85
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük–orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 20/min → 0
SpO₂ 88% → 3
oda havasında → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 64/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,8 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

düşük–orta

Cevap

düşük–orta

Toplam düşük olsa bile tek bir 3 puan acil değerlendirme gerektirir.

37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kompanse olmamış

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,16: asidemi (7,35’in altı)
PaCO₂ 70 mmHg: yüksek (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: normal (22–26)

Kompansasyon

kompanse olmamış

Cevap

kompanse olmamış
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: ek solunumsal asidoz

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen PaCO₂

1,5·8 + 8 = 20 → 18–22 mmHg

Karşılaştırın

ölçülen: 30 mmHg → ek solunumsal asidoz

Cevap

ek solunumsal asidoz
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QTc = 0,52 s

QT ve QTc: QT aralığı QRS kompleksinin başından T dalgasının sonuna kadar uzanır. Kalp hızı arttıkça kısalır; bu nedenle saniye cinsinden R–R aralığı kullanılarak hıza göre düzeltilir: Bazett QTc = QT/√RR ve Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett çoğu ders kitabında kullanılan formüldür; hızlı hızlarda fazla düzeltir, bu durumlarda Fridericia tercih edilir. Sınırlar kaynaklara göre değişir: erkeklerde yaklaşık 0,45 sn, kadınlarda 0,46 sn üzerindeki QTc genellikle uzamış, 0,50 sn üzeri ise belirgin uzamış olarak adlandırılır.

Ölçün

QT = 13 × 0,04 = 0,52 s
RR = 25 × 0,04 = 1,00 s

Bazett formülü

QTc = 0,52/√1,00 = 0,52/1 = 0,52 s

Cevap

QTc = 0,52 s

0,50 sn’nin üzeri: belirgin uzamış. (520 ms)

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ventriküler hız = 45 bpm

AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.

Atriyal hız

P–P = 20 küçük kare = 0,80 sn → 1500 ÷ 20 = 75 ≈ dakikada 75

Ventriküler hız

R–R = 33 küçük kare = 1,32 sn → 1500 ÷ 33 = 45,45 ≈ dakikada 45

Cevap

ventriküler hız = 45 bpm

Cevap

ventriküler hız = 45 bpm

Dar kompleksli junctional kaçış ritmiyle (genellikle dakikada 40–60) üçüncü derece blok.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions