NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

While wearing sterile gloves, where should the nurse keep their hands?

  1. ABehind the back when not in use
  2. BResting on the edge of the sterile field
  3. CFolded under the armpits to keep warm
  4. DAbove waist level and in sight
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient spills hot tea on their forearm. What is the best immediate first aid?

  1. APut ice or an ice pack directly on the burn for about 10 minutes
  2. BCover it with butter or a greasy cream
  3. CCool the burn under cool running water for about 20 minutes
  4. DPop any blisters to let the heat escape
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A nurse has just given an intramuscular injection with a safety needle. What should the nurse do next with the needle?

  1. AActivate the safety device and drop it into a sharps container at once
  2. BLay it on the medication tray and discard it later
  3. CBend the needle to make it unusable, then discard it
  4. DRecap it carefully with both hands and dispose of it after the drug round
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A visitor becomes very agitated and starts shouting at the nurse in a patient’s room. What should the nurse do first?

  1. ATurn away from the visitor and continue with the patient’s care as normal
  2. BKeep a safe distance and a clear exit, speak calmly and call security if needed
  3. CTouch the visitor’s arm to help them calm down
  4. DRaise the voice to show who is in charge
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient with a valid do-not-resuscitate order (DNR; called DNACPR in the UK) stops breathing and has no pulse. What should the nurse do?

  1. AStart chest compressions but not rescue breaths
  2. BStart CPR and stop when the family arrives
  3. CFollow the DNR order and do not start CPR
  4. DCall the cardiac arrest team and let them decide
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

On a cardiac step-down unit, which patient should the nurse assess first?

  1. AHeart failure, weight up 0,5 kg since yesterday, no breathlessness at rest
  2. BSix hours after a coronary stent, new chest pain with ST elevation on the monitor
  3. CDay 2 after a pacemaker insertion, asking when the wound dressing will be changed
  4. DAtrial fibrillation on warfarin with an INR of 2,6 this morning
7.Klinik hemşirelikOrta

Kırık bir bacağa alçı yapıldıktan sonra kompartman sendromunu en iyi hangi değerlendirme saptar?

  1. AYaralanmayla orantısız ağrı, özellikle pasif germeyle
  2. BSıcak, pembe ayak
  3. CAlçının altında hafif kaşıntı
  4. DAyakta güçlü nabız
8.Klinik hemşirelikZor

Transfüzyon başladıktan kısa süre sonra bir hasta nefes darlığı, hışıltı, hipotansiyon ve yüzde şişlik geliştiriyor. Hemşire ilk olarak ne yapmalıdır?

  1. ATransfüzyonu durdurmalı, damar yolunu korumalı ve acil yardım çağırmalıdır
  2. BMaruziyet süresi olabildiğince kısa olsun diye üniteyi hızla bitirmelidir
  3. CTransfüzyon hızını azaltıp gözlemleri bir saat sonra yeniden yapmalıdır
  4. DParasetamol ve antihistaminik verip transfüzyona devam etmelidir
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A blood sample drawn just after a patient ate a fatty meal is reported as "lipemic." What does this mean for the results?

  1. AThe sample shows the patient has diabetic ketoacidosis
  2. BHigh fat in the sample may interfere with some test results
  3. CThe sample was contaminated by an IV fluid with dextrose
  4. DThe results are more accurate than in a fasting sample
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Bir hastanın total kalsiyumu 7,9 mg/dL (2,0 mmol/L), albümini 2,4 g/dL (24 g/L)'dir ve belirti yoktur. Gerçek hipokalsemi olup olmadığını hangi test en iyi açıklığa kavuşturur?

  1. Aİdrar özgül ağırlığı
  2. BHbA1c
  3. CSerum sodyumu
  4. Dİyonize kalsiyum
11.FarmakolojiOrta

Which drug is used for torsades de pointes?

  1. AIntravenous verapamil
  2. BOral digoxin
  3. CIntravenous adenosine (rapid push)
  4. DIntravenous magnesium sulfate
12.FarmakolojiZor

QT aralığını uzatan birkaç ilacı birlikte kullanmak hangi hayatı tehdit eden aritminin riskini artırır?

  1. ATorsades de pointes
  2. BAtriyal fibrilasyon
  3. CBirinci derece kalp bloğu
  4. DSinüs taşikardisi
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

After varicose vein surgery, which advice is usually given?

  1. AWear the compression stockings as advised and walk regularly
  2. BAvoid all walking until the bruising has gone
  3. CStand still for long periods to help the veins heal
  4. DStay in bed for two weeks with the legs hanging down
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

During a cardiac arrest, the monitor shows an organised rhythm, but there is no pulse. What should the team do?

  1. AContinue CPR and give adrenaline (epinephrine), as the rhythm is non-shockable
  2. BGive adenosine to slow the rhythm down
  3. CDeliver an unsynchronised shock at once and then check the pulse
  4. DStop CPR, because an organised rhythm on the monitor means recovery
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which measure best detects a decline in breathing in a patient with Guillain–Barré syndrome?

  1. AOxygen saturation alone
  2. BDaily chest X-rays
  3. CRegular forced vital capacity measurements
  4. DPeak flow before and after a bronchodilator
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Ventilatöre bağlı bir hastada travmatik beyin hasarı vardır. Herniasyon yakın olmadıkça genellikle hangi PaCO₂ hedeflenir?

  1. ANormal PaCO₂ (normokapni)
  2. BUzamış hiperventilasyona bağlı düşük PaCO₂
  3. CSerebral damarları açmak için yüksek PaCO₂
  4. DKİB'i etkilemediği için herhangi bir PaCO₂
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

What is achalasia?

  1. AInflammation of the oesophagus caused by a fungal infection
  2. BFailure of the lower oesophageal sphincter to relax on swallowing
  3. CWeakness of the lower oesophageal sphincter that allows reflux
  4. DA tear at the junction of the oesophagus and the stomach
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient's long-standing groin hernia has become tender, red and irreducible, and they are vomiting. What should the nurse do?

  1. APush the hernia firmly back in, then discharge home
  2. BKeep them nil by mouth and arrange urgent surgical review
  3. CAdvise the patient to wear a tight truss and rest
  4. DApply a hot water bottle and give a laxative
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Dekolman plasenta (ablasyo plasenta) için hangi bulgular tipiktir?

  1. AKarın ağrısı, sert veya katı bir uterus ve koyu kırmızı kanama
  2. BYumuşak, gevşek ve hassas olmayan bir uterusla birlikte ağrısız parlak kırmızı kanama
  3. CKasılma olmadan berrak sıvı gelmesi
  4. DAvuç içi ve ayak tabanlarında kaşıntı
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Doğumdan 2 saat sonra bir kadında hangi bulgu en acil takibi gerektirir?

  1. ABirkaç küçük pıhtılı orta miktarda loşia rubra
  2. BVücut sıcaklığı 37,6 °C ve titreme
  3. CFundus sert ve göbeğin 1 cm altında
  4. DKalp hızı 124/dk ve soğuk, nemli cilt
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which finding at a 2-year check most needs a speech and language referral?

  1. AThe child says "no" to most suggestions
  2. BThe child is not yet combining any two words
  3. CThe child uses about 50 words or more
  4. DThe child prefers to play beside other toddlers
22.Pediatri hemşireliğiZor

Bronşiyolitli 3 aylık bir bebekte hangi bulgu hemen takip gerektirir?

  1. AAkıntılı burun ve hafif öksürük
  2. BHer zamankinden biraz az beslenme, ancak ıslak bezlerin sürmesi
  3. CSolunum duraklamaları (apne) ve %88 oksijen satürasyonu
  4. DOskültasyonda duyulan hışıltı
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

According to DSM-5, how long must signs of the disturbance last before schizophrenia can be diagnosed?

  1. AAt least 2 years, including 6 months of active symptoms
  2. BAt least 6 months, including at least 1 month of active symptoms
  3. CAt least 1 month, with no further time required
  4. DAt least 2 weeks of continuous symptoms
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

On a mental health ward, which task is most appropriate for the nurse to delegate to a healthcare assistant?

  1. AEvaluating whether a PRN medicine given an hour ago has worked
  2. BCarrying out the full admission suicide risk assessment of a newly admitted patient
  3. CTeaching a patient about the side effects of lithium
  4. DAccompanying a stable patient to the dining room and recording his food intake
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
6 lb 9 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir yenidoğan 6 lb 9 oz ağırlığında. 1 lb = 16 oz ve 1 kg = 2,2 lb kullanarak m değerini kilogram cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

6 lb 9 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1 mcg/kg/min? mg/h95 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir istem 95 kg ağırlığındaki hasta için 1 mcg/kg/dk şeklinde yazılmış. Doz hızını D mg/sa cinsinden ifade edin. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

1 mcg/kg/min95 kg
D = mg/h
27.Doz hesaplarıOrta
80 kg5 mg/kg/gün2× günlükD = ? mg

Bir hasta 80 kg. Order edilen doz günde 5 mg/kg, 2 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

80 kg5 mg/kg/gün2× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
86 kg184 cmBSA = √(h·w/3600)100 mg/m²D = ? mg

Bir hasta 184 cm boyunda ve 86 kg ağırlığında. İstem 100 mg/m². Mosteller formülü VYA = √(boy (cm) × kilo (kg)/3600) ile dozu D mg cinsinden bulun.

184 cm86 kg100 mg/m²
D = mg
29.IV infüzyon hızlarıOrta
20 gtt/mL60 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 60 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 20 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

60 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
1 g250 mL? mL/h1,5 mg/min

Bir torba 250 mL içinde 1 g ilaç içeriyor. İstem dakikada 1,5 mg. Pompayı hangi hıza R (mL/h) ayarlarsınız?

1 g/250 mL1,5 mg/min
R = mL/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
25 000 birim500 mLheparin? mL/h55 kg20 birim/kg/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 500 mL’de 25 000 ünite heparin var. Order, 55 kg ağırlığındaki bir hasta için 20 ünite/kg/h. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

25 000 birim/500 mL20 birim/kg/h55 kg
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
800 mg500 mLdopamine? mL/h75 kg2 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 500 mL’de dopamine 800 mg var. Order, 75 kg ağırlığındaki bir hasta için 2 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

800 mg/500 mL2 mcg/kg/min75 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasu150 mLsüt200 mLçorba200 mLIV infüzyon100 mL/h × 12 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar275 mLidrar300 mLidrar225 mLidrar300 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 87 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

87 kg12 hidrar: 275 mLidrar: 300 mLidrar: 225 mLidrar: 300 mL
U = mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL300 mL verilen60 mL/h21:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 60 mL/h hızla gidiyor. Saat 21:00’de 300 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL300 mL verilen60 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: hafif kısıtlı; nemlilik: nadiren nemli; aktivite: sık yürüyor; hareketlilik: çok kısıtlı; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: sorun var. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 18/dk, SpO₂ %91 ek oksijen altında, kan basıncı 124/74 mmHg, nabız 82/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,6 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 18SpO₂ 91%O₂SBP 124HR 82AT 36,6 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı PaCO₂ 73 mmHg (9,7 kPa) gösteriyor. HCO₃⁻ için 24 mmol/L başlangıç değerinden yola çıkın ve şu kuralı kullanın: akut solunumsal asidozda PaCO₂, 40’ın üstündeki her 10 mmHg için HCO₃⁻ değeri 1 mmol/L artar. Beklenen HCO₃⁻ değerini bulun.

PaCO₂ 73 mmHg (9,7 kPa)başlangıç değeri: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,26PaCO₂mmHg354523HCO₃⁻mmol/L222610ek normal açıklı asidozsaf yüksek açıklı asidozek metabolik alkaloz

Bir alıştırma gazı pH 7,26, PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa) ve HCO₃⁻ 10 mmol/L gösteriyor; Na⁺ 133 ve Cl⁻ 108 mmol/L. Anyon açığını ve delta oranını kullanarak en iyi yorumu seçip tıklayın.

pH 7,26PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa)HCO₃⁻ 10 mmol/LNa⁺ 133 mmol/LCl⁻ 108 mmol/L
  1. 1ek normal açıklı asidoz
  2. 2saf yüksek açıklı asidoz
  3. 3ek metabolik alkaloz
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridi atriyal flutter gösteriyor. Flutter dalgası aralığını ölçün ve atriyal hız değerini dakikadaki atım sayısı olarak bulun.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
atriyal hız = bpm
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVoranritimP dalgalarıPR aralığıQRS süresi

Bu DII şeridini beş adımla sırayla yorumlayın: hız, ritim, P dalgaları, PR aralığı, QRS süresi. İlk anormal bulguyu hangi adımda buluyorsunuz? Tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1oran
  2. 2ritim
  3. 3P dalgaları
  4. 4PR aralığı
  5. 5QRS süresi

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Above waist level and in sight

Cevap neden bu

Sterile hands are kept in front of the body, above the waist and within sight, so accidental contamination is noticed. The edge of the field is not sterile.

Cevap

D · Above waist level and in sight
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Cool the burn under cool running water for about 20 minutes

Cevap neden bu

Cool running water for about 20 minutes reduces pain and depth of injury. Ice can damage tissue further, grease holds heat in, and blisters are left intact to protect the skin.

Cevap

C · Cool the burn under cool running water for about 20 minutes
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Activate the safety device and drop it into a sharps container at once

Cevap neden bu

Used needles are never recapped with two hands, bent or left lying around. The safety feature is activated straight away and the needle goes into a puncture-resistant sharps container at the point of use.

Cevap

A · Activate the safety device and drop it into a sharps container at once
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Keep a safe distance and a clear exit, speak calmly and call security if needed

Cevap neden bu

In a potentially violent situation, the nurse keeps a safe distance and a clear path to the door, uses calm, simple words and gets help early. Touching or arguing with an agitated person can make things worse.

Cevap

B · Keep a safe distance and a clear exit, speak calmly and call security if needed
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Follow the DNR order and do not start CPR

Cevap neden bu

A valid DNR order means CPR is not started. The nurse keeps the patient comfortable, informs the provider and supports the family.

Cevap

C · Follow the DNR order and do not start CPR
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Six hours after a coronary stent, new chest pain with ST elevation on the monitor

Cevap neden bu

New chest pain with ST elevation after a stent suggests the stent may have blocked, causing an acute myocardial infarction. This is an emergency; the other findings are within target or routine.

Cevap

B · Six hours after a coronary stent, new chest pain with ST elevation on the monitor
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Yaralanmayla orantısız ağrı, özellikle pasif germeyle

Cevap neden bu

Analjeziyle geçmeyen ve pasif germeyle artan ağrı en erken belirtidir. Solukluk, uyuşma ve nabız kaybı geç belirtilerdir.

Cevap

A · Yaralanmayla orantısız ağrı, özellikle pasif germeyle
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Transfüzyonu durdurmalı, damar yolunu korumalı ve acil yardım çağırmalıdır

Cevap neden bu

Anafilaksi dahil ağır transfüzyon reaksiyonları transfüzyonun hemen durdurulmasını, venöz erişimin korunmasını, ABCDE yaklaşımının izlenmesini ve anafilaksinin IM adrenalinle tedavisini gerektirir.

Cevap

A · Transfüzyonu durdurmalı, damar yolunu korumalı ve acil yardım çağırmalıdır
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · High fat in the sample may interfere with some test results

Cevap neden bu

Lipemia makes serum cloudy and can interfere with several laboratory methods, giving inaccurate results. The test may need to be repeated, often after a fast, according to laboratory advice.

Cevap

B · High fat in the sample may interfere with some test results
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · İyonize kalsiyum

Cevap neden bu

Düşük albümin, aktif iyonize kalsiyumu mutlaka düşürmeden total kalsiyumu düşürür. İyonize kalsiyumu doğrudan ölçmek, tedavi gerekip gerekmediğine karar vermenin en güvenilir yoludur.Kontrol edilen kaynak: Calcium - ionized · MedlinePlus (NIH) (2025); Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

D · İyonize kalsiyum
11.Farmakoloji

Cevap: D · Intravenous magnesium sulfate

Cevap neden bu

IV magnesium is first-line for torsades de pointes, even when serum magnesium is normal. QT-prolonging drugs are stopped and potassium is corrected.

Cevap

D · Intravenous magnesium sulfate
12.Farmakoloji

Cevap: A · Torsades de pointes

Cevap neden bu

Uzun QT aralığı repolarizasyonu geciktirir ve ventriküler fibrilasyona dönüşebilen torsades de pointes'i tetikleyebilir. Bazı makrolidler, antipsikotikler ve antiaritmikler gibi ilaçlar bu riski artırır.

Cevap

A · Torsades de pointes
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Wear the compression stockings as advised and walk regularly

Cevap neden bu

After varicose vein treatment, patients are encouraged to walk regularly and wear compression as instructed to reduce bruising, swelling and DVT risk. They avoid standing still or sitting for long periods and elevate the legs when resting.

Cevap

A · Wear the compression stockings as advised and walk regularly
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Continue CPR and give adrenaline (epinephrine), as the rhythm is non-shockable

Cevap neden bu

Pulseless electrical activity is a non-shockable rhythm. Treatment is high-quality CPR, adrenaline as soon as possible and repeated, and a search for reversible causes (the 4 Hs and 4 Ts, such as hypoxia, hypovolaemia, tension pneumothorax and tamponade). Shocks are only for VF and pulseless VT.

Cevap

A · Continue CPR and give adrenaline (epinephrine), as the rhythm is non-shockable
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Regular forced vital capacity measurements

Cevap neden bu

In Guillain–Barré syndrome, the breathing muscles weaken progressively. A falling vital capacity shows this early, long before oxygen saturation drops. A weak cough and difficulty counting in one breath are other warning signs.

Cevap

C · Regular forced vital capacity measurements
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Normal PaCO₂ (normokapni)

Cevap neden bu

Yüksek CO₂ serebral damarları genişletir ve KİB'i yükseltir; hiperventilasyon ise onları daraltır ve serebral iskemiye yol açabilir. Genellikle normokapni (yaklaşık 4,7–5,3 kPa veya 35–40 mmHg) hedeflenir; kısa süreli hiperventilasyon, kesin tedaviye köprü olarak yaklaşan herniasyon bulgularına saklanır.

Cevap

A · Normal PaCO₂ (normokapni)
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Failure of the lower oesophageal sphincter to relax on swallowing

Cevap neden bu

In achalasia, peristalsis is lost and the lower oesophageal sphincter does not relax, causing dysphagia to both solids and liquids, regurgitation and weight loss. Treatments include dilatation and surgical myotomy.

Cevap

B · Failure of the lower oesophageal sphincter to relax on swallowing
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Keep them nil by mouth and arrange urgent surgical review

Cevap neden bu

A tender, red, irreducible hernia with vomiting suggests strangulation and bowel obstruction. It needs emergency surgery; the nurse keeps the patient nil by mouth, gives analgesia, and starts IV access and fluids as prescribed.

Cevap

B · Keep them nil by mouth and arrange urgent surgical review
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Karın ağrısı, sert veya katı bir uterus ve koyu kırmızı kanama

Cevap neden bu

Dekolman ağrıya, uterin hassasiyete ve sertliğe ve koyu renkli kanamaya yol açar. Kanama plasentanın arkasında gizli kalabilir; bu yüzden kan kaybı görünenden çok daha fazla olabilir.

Cevap

A · Karın ağrısı, sert veya katı bir uterus ve koyu kırmızı kanama
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Kalp hızı 124/dk ve soğuk, nemli cilt

Cevap neden bu

Soğuk, nemli cilt ile taşikardi, gizli veya süren kanamaya bağlı hipovolemi için erken bir belirtidir. Sert fundus ve orta miktarda loşia normaldir; hafif ateş yükselmesi ve titreme ilk 24 saatte yaygındır.

Cevap

D · Kalp hızı 124/dk ve soğuk, nemli cilt
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · The child is not yet combining any two words

Cevap neden bu

By 2 years most children use at least about 50 words and combine two words. Not combining words at 2 years needs assessment, including a hearing test. Saying "no" and parallel play are normal toddler behaviour.

Cevap

B · The child is not yet combining any two words
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Solunum duraklamaları (apne) ve %88 oksijen satürasyonu

Cevap neden bu

Apne ve düşük oksijen satürasyonu ağır bronşiyolit belirtileridir ve acil değerlendirme ve destek gerektirir. Diğer bulgular hafif bronşiyolit için tipiktir.

Cevap

C · Solunum duraklamaları (apne) ve %88 oksijen satürasyonu
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · At least 6 months, including at least 1 month of active symptoms

Cevap neden bu

Schizophrenia needs continuous signs for at least 6 months, with at least 1 month of active-phase symptoms such as delusions or hallucinations. An episode of 1 to 6 months is schizophreniform disorder.

Cevap

B · At least 6 months, including at least 1 month of active symptoms
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Accompanying a stable patient to the dining room and recording his food intake

Cevap neden bu

Routine, predictable tasks with stable patients, such as escorting and recording intake, can be delegated. Assessment, care planning, teaching and evaluation require the nurse's judgement.

Cevap

D · Accompanying a stable patient to the dining room and recording his food intake
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: m = 2,98 kg

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Onstan libreye

9 oz/16 = 0,5625 lb
6 + 0,5625 = 6,563 lb

Librenin kilograma çevrilmesi

m = 6,563/2,2 = 2,983 ≈ 2,98 kg

Cevap

m = 2,98 kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 5,7 mg/h

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 1 mcg/kg/min × 95 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hesaplayın

D = 1·95·60/1000 = 5,7 mg/h

Cevap

D = 5,7 mg/h
27.Doz hesapları

Cevap: D = 200 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

5·80 = 400 mg

Doz başına

D = 400/2 = 200 mg

Cevap

D = 200 mg
28.Doz hesapları

Cevap: D = 209,7 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Vücut yüzey alanı

BSA = √(184·86/3600) = √4,396 = 2,097 m²

Doz

D = 100·2,097 = 209,7 mg

Cevap

D = 209,7 mg
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 20 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

60/60 = 1 mL/min

Damla hızı

R = 1·20 = 20 gtt/min

Cevap

R = 20 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 22,5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

1000 mg/250 mL = 4 mg/mL

Saatlik doz

1,5·60 = 90 mg/h

Pompa hızı

R = 90/4 = 22,5 mL/h

Cevap

R = 22,5 mL/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 22 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Saatlik ünite

20·55 = 1 100 birim/h

Konsantrasyon

25 000/500 = 50 birim/mL

Pompa hızı

R = 1100/50 = 22 mL/h

Cevap

R = 22 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 5,6 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

2·75 = 150 mcg/min
150·60 = 9000 mcg/h

Pompa hızı

R = 9000/1600 = 5,625 ≈ 5,6 mL/h

Cevap

R = 5,6 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 1,05 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

275 + 300 + 225 + 300 = 1100 mL

Kilogram başına saatlik

U = 1100/(87·12) = 1,054 ≈ 1,05 mL/kg/h

Cevap

U = 1,05 mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 3,3 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 300 = 200 mL

Süre

t = 200/60 = 3,333 ≈ 3,3 h

Cevap

t = 3,3 h

Bu yaklaşık 3 h 20 min eder, yani torba yaklaşık saat 00:20 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 15

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: hafif kısıtlı → 3
nemlilik: nadiren nemli → 4
aktivite: sık yürüyor → 4
hareketlilik: çok kısıtlı → 2
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: sorun var → 1

Toplayın

Braden toplamı = 3 + 4 + 4 + 2 + 1 + 1 = 15

Cevap

B = 15
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 18/min → 0
SpO₂ 91% → 3
oksijen altında → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 82/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,6 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 5
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

orta

Cevap

orta

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: HCO₃⁻ = 27,3 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

PaCO₂ değişimi

|73 − 40| = 33 mmHg → 3,3 × 10 mmHg

Beklenen HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·3,3 = 27,3 mmol/L

Cevap

HCO₃⁻ = 27,3 mmol/L
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: ek normal açıklı asidoz

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 133 − (108 + 10) = 15

Delta oranı

(15 − 12)/(24 − 10) = 0,2143
ek normal açıklı asidoz

Cevap

ek normal açıklı asidoz
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: atriyal hız = 300 bpm

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Flutter dalgaları

F–F = 5 küçük kare = 0,20 sn → 1500 ÷ 5 = dakikada 300

QRS kompleksleri

R–R = 20 küçük kare = 0,80 sn → 1500 ÷ 20 = dakikada 75
iletim oranı = 300 ÷ 75 = 4:1

Cevap

atriyal hız = 300 bpm
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: oran

Her şerit için beş adım: 1. hız (300 ya da 1500 yöntemi, düzensizse 6 saniye yöntemi); 2. ritim: R–R aralıkları eşit mi; 3. P dalgaları: var mı, DII’de pozitif mi, her QRS’in öncesinde bir tane mi ve hepsi birbirine benzer mi; 4. PR aralığı: 0,12–0,20 sn ve sabit; 5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altında. Ritmi ancak beş adımdan sonra adlandırın. Normal sinüs ritmi beşini de geçer: 60–100/dk, düzenli, her QRS’in öncesinde pozitif P, PR 0,12–0,20 sn, QRS 0,12 sn’nin altında.

Beş adım

1. Hız: R–R = 36 küçük kare, 1500 ÷ 36 ≈ dakikada 42.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,44 sn.
3. P dalgaları: pozitif, her QRS’in öncesinde bir tane, hepsi birbirine benzer.
4. PR aralığı: 0,14 sn, sabit, 0,12–0,20 sn aralığında.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

İlk anormal adım

oran → sinüs bradikardisi

Cevap

oran

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions