NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Nazogastrik tüpün kullanılmadan önce midede olduğunu doğrulamanın en güvenilir yolu nedir?

  1. AAspiratın pH'ını test etmek, gerekirse akciğer grafisiyle
  2. BTüpün ucunu suya batırıp kabarcık aramak
  3. CHastaya doğru hissedip hissetmediğini sormak
  4. DHava verdikten sonra "fışırtı" sesini dinlemek
2.Hemşirelik esaslarıZor

After treatment for hypoglycaemia a patient's glucose is now 5,2 mmol/L (94 mg/dL) and the next meal is hours away. What should the nurse do next?

  1. AGive nothing more, as the glucose is now normal
  2. BGive a second glucose drink every 15 minutes
  3. CGive a longer-acting carbohydrate, such as a sandwich
  4. DGive another dose of insulin to balance out the extra sugar
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

How should a newborn be moved through hospital corridors?

  1. AOn the mother’s lap in a wheelchair, without staff
  2. BIn a bassinet, not carried in the arms
  3. CCarried in the nurse’s arms for comfort
  4. DIn the arms of any visitor who offers to help
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse often skips barcode scanning to save time, as many colleagues do. In a just culture, how is this behavior classed?

  1. AReckless behavior, managed by immediate dismissal and reporting to the licensing board
  2. BAt-risk behavior, managed by coaching and fixing the system pressures behind it
  3. CSimple human error, managed only by consoling the nurse and moving on
  4. DAcceptable behavior, because it is common on the unit
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

An Rh-negative mother has just given birth to an Rh-positive baby. What does the nurse expect to give the mother?

  1. AVitamin K to the mother
  2. BA dose of the hepatitis B vaccine instead
  3. CNo treatment is needed
  4. DRh immunoglobulin within 72 hours
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

An older adult with type 2 diabetes is confused and very dehydrated. The glucose is 900 mg/dL (50 mmol/L), and blood and urine show no significant ketones. What is the most likely problem?

  1. AHypoglycemia with rebound
  2. BStress-induced mild hyperglycemia
  3. CDiabetic ketoacidosis
  4. DHyperosmolar hyperglycemic state
7.Klinik hemşirelikOrta

A confused patient keeps trying to climb out of bed. Why are bed rails not automatically the answer?

  1. ABed rails always make patients more confused, but only during the day
  2. BBed rails are illegal in all hospitals and must never be used at all
  3. CBed rails stop staff from taking observations
  4. DPatients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails
8.Klinik hemşirelikZor

Why should "units" never be abbreviated to "U" or "IU" on an insulin prescription?

  1. AIt changes the type of insulin given
  2. BThe abbreviation is only allowed on prescriptions for children
  3. CThe letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose
  4. DPharmacists cannot dispense insulin written that way
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Uygunsuz antidiüretik hormon salgılanması sendromu (SIADH) olan bir hastanın sodyumu 128 mEq/L'dir. Hemşire hangi reçete edilmiş önlemi beklemelidir?

  1. AFazladan su alımını teşvik etmek
  2. BDüşük sodyumlu diyet
  3. CSıvı kısıtlaması
  4. DBüyük hacimlerde IV %5 glikoz
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with a serum albumin of 1,9 g/dL (19 g/L) has signs of phenytoin toxicity, although the total phenytoin level is in the usual range. What is the most likely explanation?

  1. ALow albumin makes the liver clear phenytoin much faster
  2. BLow albumin makes the total level falsely high in all cases
  3. CLow albumin stops phenytoin from crossing into the brain
  4. DLow albumin raises the free (active) fraction of phenytoin
11.FarmakolojiOrta

How should a hyoscine (scopolamine) patch for motion sickness be used?

  1. AApply it to the chest only after the vomiting has started
  2. BApply it behind the ear several hours before travel
  3. CSwallow it if no water is available
  4. DCut it in half for children without advice
12.FarmakolojiZor

A patient has received a sodium nitroprusside infusion for several days. He becomes confused and develops a metabolic acidosis. What should be suspected?

  1. AAn allergic reaction to the plastic of the infusion bag
  2. BHypoglycaemia from nitroprusside
  3. CCyanide toxicity from nitroprusside breakdown
  4. DHyperkalaemia from the infusion
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient with angle-closure glaucoma needs nebulised ipratropium. What precaution is sensible?

  1. ARun it at the highest possible gas flow
  2. BMix it with an eye drop before putting it in the nebuliser
  3. CUse a mouthpiece or protect the eyes from the mist
  4. DGive it only with the patient lying completely flat
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with rheumatoid arthritis is due to start an anti-TNF biologic drug. Which screening is essential beforehand?

  1. AAn exercise ECG test on a treadmill
  2. BScreening for latent tuberculosis
  3. CA peak flow diary for a month
  4. DA sweat chloride test
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

ABH'li bir hastanın üriner kateteri hiçbir şey drene etmiyor. Hangi hızlı yatak başı kontrolü postrenal nedeni dışlamaya yardımcı olur?

  1. AKateterde bükülme veya tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmek ve mesane taraması yapmak
  2. BKültür için idrar örneği gönderip laboratuvar sonucunu beklemek
  3. CHemen büyük bir IV sıvı bolusu vermek
  4. DHastayı iki litre su içmeye teşvik etmek
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with SIADH needs IV fluid. Which fluid is most likely to worsen the hyponatraemia?

  1. A3% saline
  2. B5% glucose (dextrose, D5W)
  3. C8,4% sodium bicarbonate
  4. D20% human albumin
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which long-term effect must be monitored in patients receiving anthracyclines such as doxorubicin?

  1. APermanent high blood glucose
  2. BLoss of the sense of smell
  3. CDamage to the heart muscle
  4. DExcess growth of body hair
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

After surgery, a patient keeps asking for analgesia before it is due, watches the clock and rates pain 8/10. What is the most appropriate interpretation?

  1. AThe patient is addicted and should have analgesia withheld
  2. BPain may be undertreated; reassess and ask for a review of the plan
  3. CThe patient is exaggerating, so the pain scores should be ignored for now
  4. DThe patient needs only distraction and no change in drugs
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A newborn has flat, blue-grey patches over the lower back and buttocks. How should the nurse interpret this?

  1. ABruising that suggests birth trauma or abuse
  2. BA port-wine stain that will need laser treatment
  3. CHarmless dermal melanocytosis, to be documented
  4. DA sign of a serious blood clotting disorder
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Bir kadına 26. haftada gestasyonel diyabet tanısı konuldu. Yönetimde olağan ilk adım nedir?

  1. ADoğuma kadar takibe gerek yoktur
  2. BKan glikozu değerleri ne gösterirse göstersin her kadında hemen insülin veya oral sülfonilüre başlamak
  3. CTüm karbonhidratları yemeyi bırakmak
  4. DBeslenme önerileri, fiziksel aktivite ve kan glikozu izlemi; hedeflere ulaşılamazsa ilaç
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Why should a child with diabetes rotate insulin injection sites?

  1. ATo make sure each part of the body gets the same amount of insulin
  2. BTo prevent lumpy fatty areas that absorb insulin unpredictably
  3. CTo stop the insulin from becoming less effective over the years
  4. DBecause the same site causes an allergy to insulin
22.Pediatri hemşireliğiZor

Tuvalet eğitimini almış 3 yaşındaki bir çocuk hastanede yattığı sırada altını ıslatmaya başlıyor. Ebeveynler endişelidir. Hemşire ne söylemelidir?

  1. AÇocuğa kalıcı olarak yeniden bez bağlanmalı ve tuvalet eğitimi yıllarca yeniden denenmemelidir
  2. BBu, çocuğun ciddi bir böbrek hastalığı olduğunu kanıtlar
  3. CÇocuk yaramazlık yapıyor ve azarlanmalıdır
  4. DGerileme, hastane stresine yaygın bir tepkidir ve genellikle geçer; çocuğu cezalandırmayın
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Bir hasta personelin yemeğini zehirlediğinde ısrar ediyor. En iyi ilk yaklaşım nedir?

  1. ASuçlamayı bırakana kadar ona yemek verilmeyeceğini kararlı biçimde söylemek
  2. BHata yaptığını kabul edene kadar mantıkla tartışmak
  3. CSizi güvenilir bulması için onunla aynı fikirde olmak
  4. Dİnanç üzerine tartışmadan korkusunu kabul etmek ve gerçeğe dayalı konulara odaklanmak
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient in a manic episode starts taking off her clothes in the busy day room. What is the most appropriate action?

  1. ACall security to remove her from the ward
  2. BCalmly cover her and guide her to her room or a quiet area
  3. CTell her loudly in front of everyone that she must stop
  4. DAsk the other patients to ignore her and carry on
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C101,3 °F? °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 101,3 °F. °C = (°F − 32) × 5/9 formülüyle T değerini santigrat dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

101,3 °F
T = °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
8 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 8 mg/sa veriyor. Bu doz hızını D mcg/dk cinsinden ifade edin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

8 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Doz hesaplarıOrta
90 kg20 mg/kg/gün4× günlükD = ? mg

Bir hasta 90 kg. Order edilen doz günde 20 mg/kg, 4 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

90 kg20 mg/kg/gün4× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
25k birim1000 mL? mL/h500 birim/h

Bir infüzyon 1000 mL'de 25000 ünite ilaç içeriyor. Order saatte 500 ünite. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız?

25000 birim/1000 mL500 birim/h
R = mL/h
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1000 mL15 gtt/mL3 h? gtt/min

15 damla/mL'lik bir setle 1000 mL'yi 3 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1000 mL3 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
250 mg50 mL30 mL/h? mg/h

Bir torba 50 mL'de 250 mg ilaç içeriyor ve 30 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

250 mg/50 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
50 birim50 mLkristalize (regüler) insülin? mL/h2 birim/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 50 mL’de 50 ünite kristalize insülin içeriyor. Order 2 ünite/h. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

50 birim/50 mL2 birim/h
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
800 mg500 mLdopamine? mL/h56 kg6 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 500 mL’de dopamine 800 mg var. Order, 56 kg ağırlığındaki bir hasta için 6 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

800 mg/500 mL6 mcg/kg/min56 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçay240 mLmeyve suyu200 mLjöle120 mLIV infüzyon60 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar275 mLidrar325 mLidrar325 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

çay: 240 mLmeyve suyu: 200 mLjöle: 120 mLIV infüzyon: 60 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 2 × 50 mL
I = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL100 mL/hbaşlangıç 08:1516:15: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 08:15’de başlatıldı ve pompayla 100 mL/h hızla gidiyor. Saat 16:15’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL100 mL/h08:15 → 16:15
V = mL
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 12 mmol/L ile metabolik asidoz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini (aralığın merkezi), mmHg cinsinden bulmak için Winter formülünü kullanın.

HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 39 mmol/L ile metabolik alkaloz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini bulmak için beklenen PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 formülünü kullanın.

HCO₃⁻ 39 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridi, bir duraklamalı sinüs ritmini gösteriyor. Duraklama boyunca R–R aralığı olan duraklama değerini saniye cinsinden ölçün.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
duraklama = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVoranritimP dalgalarıPR aralığıQRS süresi

Bu DII şeridini beş adımla sırayla yorumlayın: hız, ritim, P dalgaları, PR aralığı, QRS süresi. İlk anormal bulguyu hangi adımda buluyorsunuz? Tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1oran
  2. 2ritim
  3. 3P dalgaları
  4. 4PR aralığı
  5. 5QRS süresi

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Aspiratın pH'ını test etmek, gerekirse akciğer grafisiyle

Cevap neden bu

Aspiratın pH'ı mide yerleşimini destekler (Birleşik Krallık kılavuzlarında 5,5 veya altı; ABD kılavuzlarında tipik olarak 5 veya altı). Röntgen en doğru doğrulamadır; ABD'deki birçok kurumda ilk yerleştirmede ve pH belirsiz olduğunda ya da aspirat alınamadığında kullanılır. Hava verme testi güvenilir değildir.

Cevap

A · Aspiratın pH'ını test etmek, gerekirse akciğer grafisiyle
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Give a longer-acting carbohydrate, such as a sandwich

Cevap neden bu

Fast-acting glucose raises the level quickly but briefly. A starchy snack, or the next meal if due, keeps it from falling again. The episode is recorded and its cause reviewed.

Cevap

C · Give a longer-acting carbohydrate, such as a sandwich
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · In a bassinet, not carried in the arms

Cevap neden bu

Infants are moved in a bassinet through corridors. This prevents drops and makes abduction easier to spot, because carrying a baby in the arms in a hallway is unusual.

Cevap

B · In a bassinet, not carried in the arms
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · At-risk behavior, managed by coaching and fixing the system pressures behind it

Cevap neden bu

At-risk behavior is a choice whose risk is not recognized or is believed to be justified, often because shortcuts have become normal. It is managed by coaching and removing the pressures behind it, while reckless behavior may need disciplinary action.

Cevap

B · At-risk behavior, managed by coaching and fixing the system pressures behind it
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Rh immunoglobulin within 72 hours

Cevap neden bu

Rh immunoglobulin given within 72 hours of birth prevents the mother from forming anti-D antibodies, which could harm a future Rh-positive baby.

Cevap

D · Rh immunoglobulin within 72 hours
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Hyperosmolar hyperglycemic state

Cevap neden bu

Hyperosmolar hyperglycemic state occurs mainly in type 2 diabetes, with extreme glucose, severe dehydration and little or no ketosis. Treatment starts with IV fluids, as in DKA.

Cevap

D · Hyperosmolar hyperglycemic state
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Patients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails

Cevap neden bu

Bed rails can cause entrapment or a fall from a greater height. Their use is based on an individual risk assessment; alternatives include a low bed, crash mats and closer observation.

Cevap

D · Patients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · The letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose

Cevap neden bu

"U" can be misread as 0, so "10U" might be read as 100, and "IU" can be mistaken for "IV" or "10". Writing "units" in full is a standard safety rule (ISMP), because insulin errors can cause severe hypoglycaemia.

Cevap

C · The letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Sıvı kısıtlaması

Cevap neden bu

SIADH'de çok fazla antidiüretik hormon böbreklerin su tutmasına ve sodyumun seyrelmesine neden olur. İlk önlem sıvı kısıtlamasıdır. Hipotonik sıvılar veya fazladan su sodyumu daha da düşürür.Kontrol edilen kaynak: Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · Sıvı kısıtlaması
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Low albumin raises the free (active) fraction of phenytoin

Cevap neden bu

Phenytoin is highly protein bound, and only the free drug is active. When albumin is low, more phenytoin is free, so toxicity can occur with a "normal" total level. A free phenytoin level or a corrected level helps.Kontrol edilen kaynak: Phenytoin · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Antiepileptic Drug Monitoring · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Cevap

D · Low albumin raises the free (active) fraction of phenytoin
11.Farmakoloji

Cevap: B · Apply it behind the ear several hours before travel

Cevap neden bu

The patch is applied behind the ear several hours before travel, and the hands are washed afterwards. Touching the eye with drug on the fingers can dilate the pupil and blur vision.

Cevap

B · Apply it behind the ear several hours before travel
12.Farmakoloji

Cevap: C · Cyanide toxicity from nitroprusside breakdown

Cevap neden bu

Nitroprusside releases cyanide, which is normally converted to thiocyanate. With high doses, long infusions or poor organ function, cyanide and thiocyanate can accumulate; the infusion is also protected from light.

Cevap

C · Cyanide toxicity from nitroprusside breakdown
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Use a mouthpiece or protect the eyes from the mist

Cevap neden bu

Ipratropium is an antimuscarinic bronchodilator. Mist escaping from a face mask can reach the eyes, dilate the pupil and trigger acute angle-closure glaucoma in susceptible patients. A mouthpiece or eye protection reduces the risk.

Cevap

C · Use a mouthpiece or protect the eyes from the mist
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Screening for latent tuberculosis

Cevap neden bu

TNF-alpha is essential for containing TB in granulomas. Anti-TNF drugs can reactivate latent TB, sometimes as severe disseminated disease. Patients are screened (history, chest X-ray, IGRA) and treated for latent TB before starting.

Cevap

B · Screening for latent tuberculosis
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Kateterde bükülme veya tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmek ve mesane taraması yapmak

Cevap neden bu

Tıkanmış veya bükülmüş bir kateter ya da distandü mesane anüriye yol açabilir veya onu taklit edebilir. Hortumu kontrol etmek, izin verildiği ölçüde kateteri yıkamak veya değiştirmek ve mesane taraması yapmak tıkanıklığı hızla belirler. Böbreklerin ultrasonografisi hidronefroz gibi daha yukarıdaki tıkanıklığı araştırır.

Cevap

A · Kateterde bükülme veya tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmek ve mesane taraması yapmak
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · 5% glucose (dextrose, D5W)

Cevap neden bu

5% glucose (5% dextrose, D5W) provides free water once the glucose is metabolised. In SIADH, this water is kept, so sodium falls further. Hypotonic fluids are avoided. Hypertonic saline is used for severe symptomatic hyponatraemia.

Cevap

B · 5% glucose (dextrose, D5W)
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Damage to the heart muscle

Cevap neden bu

Anthracyclines can cause cumulative, dose-related cardiomyopathy and heart failure. Cardiac function is checked before and during treatment, and a lifetime dose limit is applied.

Cevap

C · Damage to the heart muscle
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Pain may be undertreated; reassess and ask for a review of the plan

Cevap neden bu

Clock-watching often reflects inadequate analgesia. The nurse reassesses pain and function, considers multimodal options, and asks the prescriber to review the plan rather than labelling the patient.

Cevap

B · Pain may be undertreated; reassess and ask for a review of the plan
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Harmless dermal melanocytosis, to be documented

Cevap neden bu

Congenital dermal melanocytosis (Mongolian spots) are harmless and usually fade over years. They should be documented clearly so they are not mistaken later for bruises.

Cevap

C · Harmless dermal melanocytosis, to be documented
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Beslenme önerileri, fiziksel aktivite ve kan glikozu izlemi; hedeflere ulaşılamazsa ilaç

Cevap neden bu

Birinci basamak yönetim tıbbi beslenme tedavisi, aktivite ve glikozun kendi kendine izlenmesidir. Hedeflere ulaşılamazsa insülin gibi bir ilaç eklenir. Tip 2 diyabet riski arttığı için doğumdan sonra glikoz yeniden test edilir.

Cevap

D · Beslenme önerileri, fiziksel aktivite ve kan glikozu izlemi; hedeflere ulaşılamazsa ilaç
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · To prevent lumpy fatty areas that absorb insulin unpredictably

Cevap neden bu

Injecting repeatedly into the same spot causes lipohypertrophy, thickened fatty lumps where insulin absorption is erratic. Rotating within and between sites keeps absorption more predictable.

Cevap

B · To prevent lumpy fatty areas that absorb insulin unpredictably
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Gerileme, hastane stresine yaygın bir tepkidir ve genellikle geçer; çocuğu cezalandırmayın

Cevap neden bu

Hastanede yatan küçük çocuklarda geçici gerileme yaygındır. Cezalandırmadan kabul edin, tanıdık rutinleri koruyun ve çocuğu övün; beceriler genellikle taburcu olduktan sonra geri döner.

Cevap

D · Gerileme, hastane stresine yaygın bir tepkidir ve genellikle geçer; çocuğu cezalandırmayın
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · İnanç üzerine tartışmadan korkusunu kabul etmek ve gerçeğe dayalı konulara odaklanmak

Cevap neden bu

Tartışmak sanrıları güçlendirir ve güveni zedeler, onaylamak ise pekiştirir. Duyguya (korku) yanıt verin, gerçeğe bağlı kalın ve mühürlü veya paketli yiyecek gibi pratik seçenekler sunun.

Cevap

D · İnanç üzerine tartışmadan korkusunu kabul etmek ve gerçeğe dayalı konulara odaklanmak
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Calmly cover her and guide her to her room or a quiet area

Cevap neden bu

Disinhibition in mania can lead to embarrassment and exploitation. The nurse protects her privacy and dignity quietly and moves her to a less stimulating environment.

Cevap

B · Calmly cover her and guide her to her room or a quiet area
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 38,5 °C

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

32’yi çıkarın

101,3 − 32 = 69,3

5/9 ile çarpın

T = 69,3·5/9 = 38,5 °C

Cevap

T = 38,5 °C
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 133,3 mcg/min

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 8 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Hesaplayın

D = 8000/60 = 133,3 mcg/min

Cevap

D = 133,3 mcg/min
27.Doz hesapları

Cevap: D = 450 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

20·90 = 1800 mg

Doz başına

D = 1800/4 = 450 mg

Cevap

D = 450 mg
28.Doz hesapları

Cevap: R = 20 mL/h

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Konsantrasyon

25000/1000 = 25 birim/mL

Pompa hızı

R = 500/25 = 20 mL/h

Cevap

R = 20 mL/h
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 83 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

3·60 = 180 min

Damla hızı

R = 1000·15/180 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Cevap

R = 83 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 83 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 150 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

250/50 = 5 mg/mL

Doz hızı

D = 5·30 = 150 mg/h

Cevap

D = 150 mg/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 2 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

50/50 = 1 birim/mL

Pompa hızı

R = 2/1 = 2 mL/h

Cevap

R = 2 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 12,6 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

6·56 = 336 mcg/min
336·60 = 20160 mcg/h

Pompa hızı

R = 20160/1600 = 12,6 mL/h

Cevap

R = 12,6 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1140 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 240 + 200 + 120 = 560 mL
IV infüzyon: 60·8 = 480 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
I = 1140 mL

Cevap

I = 1140 mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 200 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

08:15 → 16:15 = 8 h

Verilen hacim

100·8 = 800 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 800 = 200 mL

Cevap

V = 200 mL
35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 110

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor → 30
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 15 + 30 + 20 + 20 + 0 = 110

Cevap

MFS = 110
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor → 30
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 30 + 0 + 0 + 0 = 30

Risk düzeyi

30 → orta risk

Cevap

orta risk
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: PaCO₂ = 26 mmHg

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Winter formülü

PaCO₂ = 1,5·12 + 8 = 26 mmHg
menzil: 24–28 mmHg

Cevap

PaCO₂ = 26 mmHg
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: PaCO₂ = 48,3 mmHg

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen PaCO₂

0,7·39 + 21 = 48,3 mmHg

Cevap

PaCO₂ = 48,3 mmHg

Yükselişin bir sınırı vardır: PaCO₂ yalnızca kompansasyonla nadiren yaklaşık 55 mmHg’nin üstüne çıkar.

39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: duraklama = 2,04 s

Dar kompleksli taşikardi ve duraklamalar: supraventriküler taşikardi (SVT), dakikada yaklaşık 150–250 hızında, dar QRS komplekslerine sahip düzenli bir taşikardidir; P dalgaları genellikle QRS kompleksinin veya T dalgasının içinde gizlendiği için görünmez. İstirahatteki bir yetişkinde sinüs taşikardisi genellikle dakikada yaklaşık 150’nin altındadır ve her QRS’den önce görünür bir P dalgası vardır; 2:1 iletili atriyal flutter çoğunlukla dakikada yaklaşık 150 hızındadır ve testere dişi dalgaları gösterir. Sinüs arrestinde sinüs düğümü bir an için ateşlemeyi bırakır: P dalgası ve QRS olmayan, süresi P–P döngülerinin tam katı olmayan bir duraklama oluşur (tam iki veya üç döngülük bir duraklama bunun yerine sinüs çıkış blokunu düşündürür).

Ölçün

Duraklama boyunca R’den R’ye 51 küçük kare

Dönüştür

duraklama = 51 × 0,04 s = 2,04 s

P–P ile karşılaştırın

2,04 ÷ 0,84 ≈ 2,4 P–P döngüsü, tam sayı değil

Cevap

duraklama = 2,04 s

Duraklamada P dalgası görünmüyor ve duraklama P–P döngülerinin tam katı değil: sinüs arresti. Tam iki veya üç döngülük bir duraklama sinüs çıkış blokunu düşündürürdü.

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QRS süresi

Her şerit için beş adım: 1. hız (300 ya da 1500 yöntemi, düzensizse 6 saniye yöntemi); 2. ritim: R–R aralıkları eşit mi; 3. P dalgaları: var mı, DII’de pozitif mi, her QRS’in öncesinde bir tane mi ve hepsi birbirine benzer mi; 4. PR aralığı: 0,12–0,20 sn ve sabit; 5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altında. Ritmi ancak beş adımdan sonra adlandırın. Normal sinüs ritmi beşini de geçer: 60–100/dk, düzenli, her QRS’in öncesinde pozitif P, PR 0,12–0,20 sn, QRS 0,12 sn’nin altında.

Beş adım

1. Hız: R–R = 17 küçük kare, 1500 ÷ 17 ≈ dakikada 88.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,68 sn.
3. P dalgaları: pozitif, her QRS’in öncesinde bir tane, hepsi birbirine benzer.
4. PR aralığı: 0,16 sn, sabit, 0,12–0,20 sn aralığında.
5. QRS: 0,14 sn, geniş (0,12 sn ve üzeri).

İlk anormal adım

QRS süresi → geniş QRS’li sinüs ritmi

Cevap

QRS süresi

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions