NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A smoker says, "I know I should stop, and I'm thinking about it some time in the next few months." Which stage of change is this?

  1. AContemplation
  2. BMaintenance
  3. CPrecontemplation
  4. DPreparation
2.Hemşirelik esaslarıZor

Why must a needlestick injury be reported straight away rather than at the end of the shift?

  1. AReporting late means the nurse has to pay for the tests
  2. BPost-exposure prophylaxis works best when it is started as soon as possible
  3. CThe source patient will be discharged soon
  4. DThe injury must be documented within ten minutes for the report to be valid
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Which room lighting is safest at night for a patient at high risk of falls?

  1. AA low night light that lights the path to the bathroom
  2. BOnly the light from the television screen
  3. CBright overhead lights left on all night in the room
  4. DComplete darkness so the patient sleeps more deeply
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient on an anticoagulant falls and hits their head but says they feel fine. What should the nurse do?

  1. AGive the next anticoagulant dose early to prevent clots from forming after the fall
  2. BNotify the provider and start neurological observations, because a brain bleed may develop
  3. CWait until the next day to see if a headache develops
  4. DHelp the patient back to bed and do nothing more if they feel fine
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Two nursing assistants argue loudly at the station about their assignments. What is the charge nurse’s best first step?

  1. AReport them to human resources at once
  2. BChange both of their assignments without any discussion
  3. CMeet both of them privately to hear each side
  4. DIgnore it and hope they sort it out
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient has peripheral arterial disease with a non-healing ulcer on the toe. Which advice about leg position is correct?

  1. AWrap the legs tightly with compression bandages
  2. BKeep the legs level or slightly lowered, not raised
  3. CSit with the legs crossed to improve blood flow
  4. DKeep the legs raised above the heart as much as possible
7.Klinik hemşirelikOrta

Kalp yetmezliği olan bir hastada pembe, köpüklü balgam ve her iki akciğerde yaygın raller var. Ne oluyor?

  1. AAkut akciğer ödemi
  2. BÜst gastrointestinal kanama
  3. CAstım atağı
  4. DPnömotoraks
8.Klinik hemşirelikZor

Heparin infüzyonu alan bir hastada başladıktan beş gün sonra trombosit sayısı aniden düşüyor. Ne düşünülmelidir?

  1. AHeparine normal yanıt
  2. BDemir eksikliği anemisi
  3. CHeparine bağlı trombositopeni
  4. DYetersiz alıma bağlı K vitamini eksikliği
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient with suspected pulmonary TB needs sputum samples for acid-fast bacilli. Which instruction is correct?

  1. AGive one sample of saliva collected from the mouth at any time of day
  2. BGive several samples of nasal mucus blown into a tissue
  3. CGive several deep-cough samples, often first thing in the morning
  4. DGive one sample after brushing with mouthwash so it is clean
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Two weeks after a sore throat, a child develops dark (cola-colored) urine, puffy eyes and high blood pressure. Urinalysis shows red cell casts and protein. Which condition is most likely?

  1. APost-streptococcal glomerulonephritis
  2. BKidney stone in the ureter
  3. CLower urinary tract infection (cystitis)
  4. DPrerenal acute kidney injury
11.FarmakolojiOrta

A patient takes low-dose weekly methotrexate for rheumatoid arthritis. Which monitoring is needed?

  1. AMonthly hearing tests
  2. BRegular blood count, liver and kidney function tests
  3. CDaily blood glucose checks
  4. DWeekly INR checks and a monthly ECG to check the heart rhythm
12.FarmakolojiZor

Kombine oral kontraseptif kullanan bir kadın epilepsi için karbamazepine başlıyor. Temel endişe nedir?

  1. AHormonlar daha hızlı metabolize edildiği için kontrasepsiyon başarısızlığı
  2. Bİlaçlar etkileşmediği için endişe yoktur
  3. CHap metabolizmasını güçlü biçimde engellediği için karbamazepin toksisitesi
  4. DKombinasyona bağlı ağır hipoglisemi
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient with a mechanical heart valve asks to switch from warfarin to apixaban. What is the correct response?

  1. AMechanical valves do not need anticoagulation after the first month
  2. BAny anticoagulant works equally well once the valve is in place
  3. CAspirin alone can replace warfarin once the valve has healed
  4. DDirect oral anticoagulants are not used for mechanical valves
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

NSTEMI sonrası koroner stent takılan bir hasta neden iki antiagregan ilaç aldığını soruyor. Hangi yanıt en doğrudur?

  1. Aİki ilaç kolesterolü düşürür, böylece yeni tıkanıklıklar oluşamaz
  2. Bİki yol bloke edilir, stent korunur, ancak kanama riski artar
  3. Cİkinci ilaç mide mukozasını aspirinden korur
  4. Dİkinci ilaç ilk kalp krizine yol açan pıhtıyı çözer
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which nursing care is most important for a patient with diabetes insipidus?

  1. AStrict fluid balance, daily weight and free access to water
  2. BA strict fluid restriction to reduce the amount of urine passed
  3. CGiving a loop diuretic to clear extra fluid
  4. DWeighing the patient once a month
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

İnme için alteplaz infüzyonu sırasında hastada şiddetli baş ağrısı, kusma ve düşen GKS gelişiyor. Hemşire önce ne yapmalıdır?

  1. Aİnfüzyonu durdurmalı ve inme ekibini acilen çağırmalıdır
  2. BHastayı yatıştırmak için sedatif verip devam etmelidir
  3. CBir antiemetik verip GKS'yi bir saat sonra yeniden kontrol etmelidir
  4. DDaha erken bitsin diye infüzyonu hızlandırmalıdır
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Birçok kemoterapi ilacından sonra vücut sıvıları için özel önlemler çoğu zaman ne kadar süreyle alınır?

  1. AHiçbir zaman gerekmez
  2. BYalnızca infüzyon sırasında
  3. CGenellikle yaklaşık 48 saat
  4. DTam bir yıl boyunca
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient on modified-release morphine for cancer pain has needed four breakthrough doses every day for several days. What should the nurse do?

  1. AStop the breakthrough doses to reduce opioid use
  2. BTell the patient to put up with the pain between doses
  3. CReport it, as the regular background dose may need review
  4. DGive all breakthrough doses at the same time
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Why is tight glucose control before conception important in women with pre-existing diabetes?

  1. AIt guarantees that the baby will be born at term
  2. BEarly hyperglycaemia raises the risk of birth defects
  3. CIt prevents the mother from developing pre-eclampsia
  4. DIt prevents the need for any monitoring during pregnancy
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A healthy newborn is jittery. Which finding helps tell jitteriness from a seizure?

  1. ASeizures stop when the limb is held
  2. BJitteriness comes with eye deviation and apnoea
  3. CSeizures are always triggered by loud sounds
  4. DJitteriness stops when the limb is gently held
21.Pediatri hemşireliğiOrta

How can acute rheumatic fever be prevented?

  1. ABy giving aspirin for every fever
  2. BBy prompt antibiotic treatment of streptococcal sore throat
  3. CBy avoiding dairy products and cold drinks during every cold or cough
  4. DBy routine MMR vaccination in infancy
22.Pediatri hemşireliğiZor

Fallot tetralojisi olan bir yürümeye başlayan çocuk çok ağlıyor ve derin siyanotik ve hareketsiz hâle geliyor. Hemşire önce ne yapmalıdır?

  1. AKalbe kan dönüşünü artırmak için çocuğu bacakları yukarıda düz yatırmak
  2. BÇocuğu diz-göğüs pozisyonuna yerleştirmek, sakin tutmak ve yardım çağırmak
  3. CSakinleşmesi için çocuğu yürüyüşe çıkarmak
  4. DBaş çevresini ölçmek
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A severely depressed older patient says, "My insides have rotted away; I am already dead." Which type of delusion is this?

  1. ANihilistic
  2. BGrandiose
  3. CErotomanic
  4. DPersecutory
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A nurse posts on social media about a "funny" patient on her ward, without giving his name. What is correct?

  1. AIt is acceptable if the post is set to "friends only"
  2. BIt breaches confidentiality, because he could still be identified
  3. CIt is acceptable because his name was not used
  4. DIt is only a problem if the patient finds the post himself
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
4 lb 2 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir yenidoğan 4 lb 2 oz ağırlığında. 1 lb = 16 oz ve 1 kg = 2,2 lb kullanarak m değerini kilogram cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

4 lb 2 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1½ su bardağı? mL1½ tsp? mL1 fl oz? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 1½ su bardağı / çay, 1½ tsp / öksürük şurubu, 1 fl oz / meyve suyu alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
15 kg2 mg/kg/gün2× günlükD = ? mg

Bir hasta 15 kg. Order edilen doz günde 2 mg/kg, 2 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

15 kg2 mg/kg/gün2× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
20%stokV₁ = ? mL

%20 (a/h) stok çözeltiden 200 mL %2 (a/h) çözelti hazırlamanız gerekiyor. Ne kadar stok hacmine V₁ ihtiyacınız var?

C₁ = 20%C₂ = 2%V₂ = 200 mL
V₁ = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
60 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 120 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 60 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

120 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
400 mg50 mL30 mL/h? mg/h

Bir torba 50 mL'de 400 mg ilaç içeriyor ve 30 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?

400 mg/50 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
100 birim100 mLkristalize (regüler) insülin? mL/h3 birim/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 100 mL’de 100 ünite kristalize insülin içeriyor. Order 3 ünite/h. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

100 birim/100 mL3 birim/h
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
25 mg250 mLnitroglycerin? mL/h77 kg5 mcg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 77 kg ağırlığındaki bir hastaya 5 mcg/min hızında nitroglycerin order edilmiş. Torbada 250 mL’de 25 mg var. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

25 mg/250 mL5 mcg/min77 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçay200 mLsüt100 mLçorba250 mLIV infüzyon100 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 50 mLidrar350 mLidrar300 mLyara dreni70 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

çay: 200 mLsüt: 100 mLçorba: 250 mLIV infüzyon: 100 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 1 × 50 mL
I = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL→ 150 mL/hbaşlangıç 16:00ttoplam​ = ? h80 mL/h × 2 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir infüzyon saat 16:00’de 80 mL/h hızla başlıyor. 2 saat sonra hız 150 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL80 mL/h · 2 h150 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 18/dk, SpO₂ %96 ek oksijen altında, kan basıncı 102/62 mmHg, nabız 76/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,1 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 18SpO₂ 96%O₂SBP 102HR 76AT 37,1 °C
NEWS2 =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: çok kısıtlı; nemlilik: çok nemli; aktivite: ara sıra yürüyor; hareketlilik: kısıtlılık yok; beslenme: yeterli; sürtünme ve makaslama: olası sorun. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,52PaCO₂mmHg354543HCO₃⁻mmol/L222634kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,52, PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa) ve HCO₃⁻ 34 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk metabolik alkaloz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,52PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa)HCO₃⁻ 34 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 32 mmol/L ile metabolik alkaloz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini bulmak için beklenen PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 formülünü kullanın.

HCO₃⁻ 32 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridinde QT aralığı değerini saniye cinsinden ölçün.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QT = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVtranskutan paceacil defibrilasyonCPR (şok verilemeyen ritim)senkronize kardiyoversiyon

Palpe edilebilir nabzı olmayan bir hastada monitörde bu organize ritim görülüyor (nabızsız elektriksel aktivite). Erişkin resüsitasyon kılavuzları bunun için hangi tedaviyi belirtir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1transkutan pace
  2. 2acil defibrilasyon
  3. 3CPR (şok verilemeyen ritim)
  4. 4senkronize kardiyoversiyon

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Contemplation

Cevap neden bu

In the stages-of-change model, contemplation means considering change within about six months without a firm plan. Precontemplation means not thinking about change yet.

Cevap

A · Contemplation
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Post-exposure prophylaxis works best when it is started as soon as possible

Cevap neden bu

After a high-risk exposure, for example to HIV or hepatitis B, preventive treatment is most effective when started early. Prompt reporting also allows the source patient to be assessed.

Cevap

B · Post-exposure prophylaxis works best when it is started as soon as possible
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · A low night light that lights the path to the bathroom

Cevap neden bu

A night light lets the patient see obstacles and the way to the bathroom without disturbing sleep. Many falls happen in the dark on the way to the toilet.

Cevap

A · A low night light that lights the path to the bathroom
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Notify the provider and start neurological observations, because a brain bleed may develop

Cevap neden bu

Head injury in a patient on anticoagulants can cause bleeding inside the skull that shows signs later. The provider is told at once, imaging may be needed and neurological checks are done closely.

Cevap

B · Notify the provider and start neurological observations, because a brain bleed may develop
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Meet both of them privately to hear each side

Cevap neden bu

Talking with both staff members privately allows the charge nurse to understand the problem and look for a fair solution. Ignoring the conflict or acting without facts usually makes it worse.

Cevap

C · Meet both of them privately to hear each side
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Keep the legs level or slightly lowered, not raised

Cevap neden bu

In arterial disease, gravity helps blood reach the feet, so legs are not elevated. Elevation and compression suit venous disease, and crossing the legs reduces flow further.

Cevap

B · Keep the legs level or slightly lowered, not raised
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Akut akciğer ödemi

Cevap neden bu

Akut akciğer ödemi ağır nefes darlığına, rallere ve köpüklü balgama neden olur. Hastayı oturtun, oksijen verin ve acilen tıbbi yardım çağırın; genellikle diüretik verilir.

Cevap

A · Akut akciğer ödemi
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Heparine bağlı trombositopeni

Cevap neden bu

HIT tipik olarak heparine başlandıktan 5–10 gün sonra, trombositlerde %50'den fazla düşüş ve tromboz riskiyle ortaya çıkar. Heparin kesilir ve heparin dışı bir antikoagülan kullanılır.

Cevap

C · Heparine bağlı trombositopeni
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Give several deep-cough samples, often first thing in the morning

Cevap neden bu

Usually a series of three sputum samples is collected, at least one in the early morning, when secretions have pooled overnight. The patient rinses with water (not mouthwash), takes deep breaths and coughs deeply to bring up sputum, not saliva. Airborne precautions are used.Kontrol edilen kaynak: Sputum Culture · MedlinePlus (NIH) (2024); Acid-Fast Bacillus (AFB) Tests · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · Give several deep-cough samples, often first thing in the morning
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Post-streptococcal glomerulonephritis

Cevap neden bu

Red cell casts show bleeding from the glomeruli, which is typical of glomerulonephritis. After a streptococcal infection, immune complexes inflame the glomeruli, causing hematuria, proteinuria, edema and hypertension. Cystitis and stones do not cause red cell casts.Kontrol edilen kaynak: Strep A Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

A · Post-streptococcal glomerulonephritis
11.Farmakoloji

Cevap: B · Regular blood count, liver and kidney function tests

Cevap neden bu

Methotrexate can cause bone marrow suppression and liver damage, and poor kidney function raises its levels. Blood tests are regular, alcohol is limited and folic acid is usually given on another day.

Cevap

B · Regular blood count, liver and kidney function tests
12.Farmakoloji

Cevap: A · Hormonlar daha hızlı metabolize edildiği için kontrasepsiyon başarısızlığı

Cevap neden bu

Karbamazepin CYP3A4'ü indükleyerek östrojen ve progestojenin yıkımını hızlandırır. Kontraseptif düzeyleri düşer ve gebelik oluşabilir; bu yüzden başka bir yöntem önerilir.

Cevap

A · Hormonlar daha hızlı metabolize edildiği için kontrasepsiyon başarısızlığı
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Direct oral anticoagulants are not used for mechanical valves

Cevap neden bu

Mechanical valves need lifelong anticoagulation with a vitamin K antagonist such as warfarin. Direct oral anticoagulants caused more clots and bleeding in mechanical valve patients and are contraindicated. Biological valves usually need only short-term anticoagulation.

Cevap

D · Direct oral anticoagulants are not used for mechanical valves
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · İki yol bloke edilir, stent korunur, ancak kanama riski artar

Cevap neden bu

Çift antiagregan tedavi (aspirin artı klopidogrel, tikagrelor veya prasugrel gibi bir P2Y₁₂ inhibitörü) tekrarlayan olayları ve stent trombozunu azaltır, genellikle 12 aya kadar sürer. Kanama riskini artırır ve özellikle stentten sonra kardiyoloji önerisi olmadan erken bırakılmamalıdır.

Cevap

B · İki yol bloke edilir, stent korunur, ancak kanama riski artar
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Strict fluid balance, daily weight and free access to water

Cevap neden bu

Patients with DI can become dehydrated and hypernatraemic quickly. Strict input and output, daily weights, sodium monitoring and access to water are essential. Desmopressin replaces the missing ADH in cranial DI.

Cevap

A · Strict fluid balance, daily weight and free access to water
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · İnfüzyonu durdurmalı ve inme ekibini acilen çağırmalıdır

Cevap neden bu

Trombolizis sırasında veya sonrasında yeni baş ağrısı, kusma, hipertansiyon veya nörolojik kötüleşme semptomatik intrakraniyal kanamayı gösterebilir. İnfüzyon durdurulur, acil tıbbi değerlendirme sağlanır ve acil BT ile koagülasyon testleri beklenir.

Cevap

A · İnfüzyonu durdurmalı ve inme ekibini acilen çağırmalıdır
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Genellikle yaklaşık 48 saat

Cevap neden bu

Birçok sitotoksik ilaç, uygulamadan sonra bir süre idrar, dışkı, kusmuk ve diğer sıvılarla atılır. Yerel politikalar çoğu zaman vücut sıvılarını işlerken yaklaşık 48 saat, bazı ilaçlar için daha uzun süre eldiven ve önlük gerektirir.

Cevap

C · Genellikle yaklaşık 48 saat
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Report it, as the regular background dose may need review

Cevap neden bu

Regular need for breakthrough doses usually means the background analgesia is inadequate. The prescriber reviews and may adjust the regular dose, while side effects such as sedation are monitored.

Cevap

C · Report it, as the regular background dose may need review
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Early hyperglycaemia raises the risk of birth defects

Cevap neden bu

Hyperglycaemia during organogenesis increases the risk of heart, neural tube and other anomalies and of miscarriage. Good preconception control and high-dose folic acid lower this risk.

Cevap

B · Early hyperglycaemia raises the risk of birth defects
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Jitteriness stops when the limb is gently held

Cevap neden bu

Jitteriness is a rhythmic tremor that is stimulus-sensitive and stops when the limb is held or flexed. Seizures continue when restrained and may include eye deviation, apnoea or lip smacking. Glucose and calcium are checked in both.

Cevap

D · Jitteriness stops when the limb is gently held
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · By prompt antibiotic treatment of streptococcal sore throat

Cevap neden bu

Rheumatic fever is an immune reaction following group A streptococcal throat infection. Treating strep throat with a full course of antibiotics prevents it and the heart valve damage it can cause.

Cevap

B · By prompt antibiotic treatment of streptococcal sore throat
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Çocuğu diz-göğüs pozisyonuna yerleştirmek, sakin tutmak ve yardım çağırmak

Cevap neden bu

Hipersiyanotik ("tet") krizde diz-göğüs pozisyonu sistemik direnci ve akciğer kan akımını artırır. Çocuğu sakinleştirin, oksijen verin ve acil yardım çağırın; morfin gibi ilaçlar istenebilir.

Cevap

B · Çocuğu diz-göğüs pozisyonuna yerleştirmek, sakin tutmak ve yardım çağırmak
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Nihilistic

Cevap neden bu

Nihilistic delusions are beliefs that the self, the body or the world does not exist or has been destroyed. They can occur in psychotic depression and require urgent assessment, including of nutrition and suicide risk.

Cevap

A · Nihilistic
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · It breaches confidentiality, because he could still be identified

Cevap neden bu

Sharing patient information on social media, even without a name, can identify the patient and breaches confidentiality and dignity. Professional codes prohibit it.

Cevap

B · It breaches confidentiality, because he could still be identified
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: m = 1,88 kg

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Onstan libreye

2 oz/16 = 0,125 lb
4 + 0,125 = 4,125 lb

Librenin kilograma çevrilmesi

m = 4,125/2,2 = 1,875 ≈ 1,88 kg

Cevap

m = 1,88 kg
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 397,5 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

1½ su bardağı = 1,5·240 = 360 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
1 fl oz = 1·30 = 30 mL

Toplayın

V = 360 + 7,5 + 30 = 397,5 mL

Cevap

V = 397,5 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 15 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

2·15 = 30 mg

Doz başına

D = 30/2 = 15 mg

Cevap

D = 15 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V₁ = 20 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stok hacmi

V₁ = 2·200/20 = 20 mL

Cevap

V₁ = 20 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 120 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

120/60 = 2 mL/min

Damla hızı

R = 2·60 = 120 gtt/min

Cevap

R = 120 gtt/min

Mikro damla setiyle (60 gtt/mL) gtt/min, mL/h’ye eşittir.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: D = 240 mg/h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Konsantrasyon

400/50 = 8 mg/mL

Doz hızı

D = 8·30 = 240 mg/h

Cevap

D = 240 mg/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 3 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

100/100 = 1 birim/mL

Pompa hızı

R = 3/1 = 3 mL/h

Cevap

R = 3 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 3 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

25 000/250 = 100 mcg/mL

Saatlik doz

Order hastanın tamamı için dakika başınadır, bu yüzden ağırlık gerekmez.

5·60 = 300 mcg/h

Pompa hızı

R = 300/100 = 3 mL/h

Cevap

R = 3 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1400 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 200 + 100 + 250 = 550 mL
IV infüzyon: 100·8 = 800 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
I = 1400 mL

Cevap

I = 1400 mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 7,6 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

80·2 = 160 mL
1000 − 160 = 840 mL kalan

İkinci kısım

840/150 = 5,6 h

Toplam süre

t = 2 + 5,6 = 7,6 h

Cevap

t = 7,6 h

Bu yaklaşık 7 h 36 min eder, yani torba yaklaşık saat 23:36 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 18/min → 0
SpO₂ 96% → 0
oksijen altında → 2
SBP 102 mmHg → 1
HR 76/min → 0
uyanık (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 1 + 0 + 0 + 0 = 3

Cevap

NEWS2 = 3
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: hafif risk

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: çok kısıtlı → 2
nemlilik: çok nemli → 2
aktivite: ara sıra yürüyor → 3
hareketlilik: kısıtlılık yok → 4
beslenme: yeterli → 3
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 2 + 2 + 3 + 4 + 3 + 2 = 16

Risk düzeyi

16 → hafif risk

Cevap

hafif risk
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kompanse olmamış

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,52: alkalemi (7,45’in üstü)
PaCO₂ 43 mmHg: normal (35–45)
HCO₃⁻ 34 mmol/L: yüksek (22–26)

Kompansasyon

kompanse olmamış

Cevap

kompanse olmamış
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: PaCO₂ = 43,4 mmHg

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen PaCO₂

0,7·32 + 21 = 43,4 mmHg

Cevap

PaCO₂ = 43,4 mmHg

Yükselişin bir sınırı vardır: PaCO₂ yalnızca kompansasyonla nadiren yaklaşık 55 mmHg’nin üstüne çıkar.

39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QT = 0,38 s

QT ve QTc: QT aralığı QRS kompleksinin başından T dalgasının sonuna kadar uzanır. Kalp hızı arttıkça kısalır; bu nedenle saniye cinsinden R–R aralığı kullanılarak hıza göre düzeltilir: Bazett QTc = QT/√RR ve Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett çoğu ders kitabında kullanılan formüldür; hızlı hızlarda fazla düzeltir, bu durumlarda Fridericia tercih edilir. Sınırlar kaynaklara göre değişir: erkeklerde yaklaşık 0,45 sn, kadınlarda 0,46 sn üzerindeki QTc genellikle uzamış, 0,50 sn üzeri ise belirgin uzamış olarak adlandırılır.

Ölçün

QRS’in başından T dalgasının sonuna kadar 9,5 küçük kare

Dönüştür

QT = 9,5 × 0,04 s = 0,38 s

Cevap

QT = 0,38 s

Kaba bir kural: normal hızlarda QT, R–R aralığının yarısından kısa olmalıdır (burada R–R = 0,80 sn).

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: CPR (şok verilemeyen ritim)

Nabızsız elektriksel aktivite (PEA): PEA bir şeritte görülemez. Monitör organize elektriksel aktivite gösterir (VF, VT veya asistoli dışında bir ritim) ancak hastanın palpe edilebilir nabzı yoktur; bu nedenle hasta kontrol edilerek tanınır. Erişkin resüsitasyon kılavuzlarında PEA ve asistoli şok verilemeyen kalp durması ritimleridir: yüksek kaliteli CPR, mümkün olan en kısa sürede epinefrin ve geri döndürülebilir nedenlerin araştırılması (Hs ve Ts: hipovolemi, hipoksi, tansiyon pnömotoraks ve kardiyak tamponad gibi). VF ve nabızsız VT şok verilebilen ritimlerdir.

Şeridin gösterdiği

1. Hız: R–R = 35 küçük kare, 1500 ÷ 35 ≈ dakikada 43.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,40 sn.
3. P dalgaları: pozitif, her QRS’in öncesinde bir tane, hepsi birbirine benzer.
4. PR aralığı: 0,14 sn, sabit, 0,12–0,20 sn aralığında.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).
sinüs bradikardisi

Hastanın gösterdiği

organize elektriksel aktiviteye rağmen nabız yok: nabızsız elektriksel aktivite (PEA), şok verilemeyen bir kalp durması ritmi

Cevap

CPR (şok verilemeyen ritim)

Cevap

CPR (şok verilemeyen ritim)

PEA yatak başında tanınır, asla yalnızca şeritten değil. Bu bir sınav alıştırmasıdır, klinik rehber değildir.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions