NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

How should a nurse help a patient with severe visual impairment on admission?

  1. AIntroduce themselves, describe the room and keep items in place
  2. BSpeak more loudly than usual
  3. CGuide the patient by pushing them gently from behind as they walk
  4. DMove the patient's belongings around to keep the area tidy
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient says they have no pain, but grimaces and holds their side whenever they move. What should the nurse do?

  1. ARecord "no pain" and take no further action
  2. BExplore the difference gently and assess the pain further
  3. CTell the patient they are not being honest
  4. DGive the strongest analgesic available straight away
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

An adult with hepatitis A is incontinent of stool. Which precautions are used?

  1. AA protective environment with filtered air
  2. BAirborne precautions in a negative-pressure room with the door closed
  3. CDroplet precautions with a surgical mask
  4. DContact precautions in addition to standard precautions
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient on an anticoagulant falls and hits their head but says they feel fine. What should the nurse do?

  1. ANotify the provider and start neurological observations, because a brain bleed may develop
  2. BGive the next anticoagulant dose early to prevent clots from forming after the fall
  3. CWait until the next day to see if a headache develops
  4. DHelp the patient back to bed and do nothing more if they feel fine
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Kalça protezinden iki gün sonraki bir hasta için hemşire yardımcısının hangi görevi uygundur?

  1. AKalça önlemlerine uyarak hastanın sandalyeye geçmesine yardım etmek
  2. BTaburculuktan önce hastaya kalça önlemlerini öğretmek
  3. Cİnsizyonu kızarıklık, sıcaklık ve drenaj açısından kontrol etmek
  4. DSon ağrı kesici dozunun ağrıyı kontrol edip etmediğini değerlendirmek
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Which patient with cirrhosis should the nurse see first?

  1. ALarge ascites that is unchanged from yesterday
  2. BWants to talk about stopping drinking alcohol for good
  3. CLong-standing jaundice and itchy skin, asking for cream
  4. DVomiting bright red blood, heart rate 120/min
7.Klinik hemşirelikOrta

How is Helicobacter pylori infection usually treated?

  1. AA combination of antibiotics with a proton pump inhibitor
  2. BSurgery to remove the stomach
  3. CAntacids alone, taken after every meal for a month
  4. DA single dose of paracetamol and a bland diet for a week
8.Klinik hemşirelikZor

A patient who used sildenafil the day before develops chest pain. Why is glyceryl trinitrate (GTN, nitroglycerin) normally avoided?

  1. AThe combination causes severe hyperkalaemia
  2. BGTN makes sildenafil toxic to the liver
  3. CThe combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure
  4. DSildenafil stops GTN from being absorbed under the tongue at all
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Karaciğer yetmezliği olan bir hastada varfarin kullanmadığı hâlde INR neden yüksek olabilir?

  1. ABilirubin pıhtılaşma faktörlerini doğrudan yok eder
  2. BAlbümin bir pıhtılaşma faktörüdür ve düzeyi düşer
  3. CPıhtılaşma faktörlerinin çoğunu karaciğer yapar; bu yüzden üretim azalır
  4. DBöbrekler pıhtılaşma faktörlerini kandan temizlemeyi bırakır
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Bir hasta çok miktarda kan kustuktan 30 dakika sonra geliyor. Kalp hızı 125/dk'dır, ancak ilk hemoglobin 13,0 g/dL'dir (130 g/L). Hemoglobin neden yanıltıcıdır?

  1. AKanama sırasında hemoglobin yükselir ve bu kaybı gizler
  2. BTest acil durumlarda hiçbir zaman doğru değildir
  3. CTam kan kaybedilir; bu yüzden düzey ancak saatler sonra düşer
  4. DDeğer önemli bir kanama olmadığını kanıtlar
11.FarmakolojiOrta

Doksisiklin neden süt veya antasitlerle aynı anda alınmamalıdır?

  1. AKombinasyon ağır kabızlığa neden olur
  2. BAntasitler onu toksik bir bileşiğe dönüştürür
  3. CKalsiyum ve diğer metal iyonları ona bağlanarak emilimini azaltır
  4. DSüt, enzimleri indükleyerek karaciğerdeki yıkımını hızlandırır
12.FarmakolojiZor

Yarışmasız (geri dönüşsüz) bir antagonist doz-yanıt eğrisini nasıl değiştirir?

  1. AEğriyi sola kaydırarak
  2. BBaşka değişiklik olmadan eğriyi dikleştirerek
  3. CEğriyi aynı en yüksek değerle sağa kaydırarak
  4. DEn yüksek yanıtı düşürerek
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient taking simvastatin drinks a large glass of grapefruit juice every morning. Why is this a concern?

  1. AIt turns the statin into a blood thinner
  2. BIt causes the cholesterol level to rise sharply
  3. CIt stops the statin from being absorbed from the gut at all
  4. DIt raises statin levels and the risk of muscle damage
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A ventilated patient suddenly desaturates to 82%. The cause is not obvious and the ventilator alarms are sounding. What should the nurse do first?

  1. AChange the ventilator settings to a higher rate
  2. BSilence the alarm and wait for the result of the next routine blood gas
  3. CIncrease the sedation and watch the monitor for the next half hour
  4. DDisconnect and hand-ventilate with 100% oxygen while calling for help
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Why is nimodipine given to patients after a subarachnoid haemorrhage?

  1. ATo dissolve the blood clot around the aneurysm
  2. BTo stop seizures in the first few days
  3. CTo raise the blood pressure and improve perfusion
  4. DTo reduce brain injury from delayed vasospasm
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Artmış kafa içi basıncı için mannitol alan bir hastada hangi hemşirelik bakımı önemlidir?

  1. Aİdrar çıkışının, sodyumun ve ozmolalitenin yakın izlenmesi
  2. BBulantıyı azaltmak için ilacı yemeklerle birlikte ağızdan vermek
  3. CVücutta sıvı kalsın diye kateteri klemplemek
  4. DTedavi sırasında sıvı dengesi çizelgesini bırakmak
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

A patient with obstructive sleep apnoea is admitted for surgery. Which instruction is most appropriate?

  1. AStop all pain relief for the first three days
  2. BAvoid sleeping at all on the night after surgery
  3. CLie flat on their back for the first night
  4. DBring their CPAP machine to use after surgery
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient's platelet count is 18 × 109/L (18,000/µL). Which order should the nurse question?

  1. ADaily full blood count
  2. BOral paracetamol for headache
  3. CA soft diet with mouthwashes
  4. DAn intramuscular injection
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman in labour has severe back pain with each contraction. The fetus is in an occiput posterior position. Which measure is most likely to help?

  1. AHolding her breath and pushing with each contraction
  2. BAvoiding movement until full dilation
  3. CLying flat on her back with her legs raised
  4. DSacral counterpressure and a hands-and-knees position
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A non-stress test at 36 weeks shows no accelerations in 40 minutes. What is the most appropriate next step?

  1. ASend her home and repeat the test in a month
  2. BRecord the result as reactive and reassuring
  3. CImmediately start oxytocin to induce labour
  4. DFurther testing, such as a biophysical profile
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which advice is best for a baby with mild nappy rash?

  1. AApply talcum powder thickly at every nappy change
  2. BWipe with perfumed baby wipes at every change to kill the bacteria on the skin
  3. CUse tighter nappies so that less urine reaches the skin
  4. DChange nappies often, clean gently, use a barrier cream and allow nappy-free time
22.Pediatri hemşireliğiZor

Fallot tetralojisi olan bir yürümeye başlayan çocuk çok ağlıyor ve derin siyanotik ve hareketsiz hâle geliyor. Hemşire önce ne yapmalıdır?

  1. AKalbe kan dönüşünü artırmak için çocuğu bacakları yukarıda düz yatırmak
  2. BÇocuğu diz-göğüs pozisyonuna yerleştirmek, sakin tutmak ve yardım çağırmak
  3. CBaş çevresini ölçmek
  4. DSakinleşmesi için çocuğu yürüyüşe çıkarmak
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A teenager is starting atomoxetine for ADHD. What should the nurse teach the family to watch for?

  1. ANew or worsening suicidal thoughts or unusual changes in mood or behaviour
  2. BA dangerous rise in blood pressure after eating foods that contain tyramine
  3. CSigns of physical dependence, because it is a controlled stimulant
  4. DSevere weight gain in the first week
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A nurse is teaching a patient with anxiety how to do progressive muscle relaxation. Which instruction is correct?

  1. AHold your breath for as long as possible while lying completely still on the floor
  2. BTense each muscle group in turn for a few seconds, then let go and notice the difference
  3. CTense all your muscles at once and keep them tight for 10 minutes
  4. DDo the exercise only during a panic attack, never at other times
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
12345678910111221:45?8:45 PM9:45 AM9:45 PM11:45 PM

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 21:45 saatinde kaydedilmiş (24 saatlik saat). Hangi giriş 12 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

21:45
  1. 18:45 PM
  2. 29:45 AM
  3. 39:45 PM
  4. 411:45 PM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
2 tsp · 4/gün · 7 d? × 150 mL1 tsp = 5 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 7 gün boyunca 6 saatte bir oral süspansiyondan 2 tsp yazıyor. Süspansiyon 150 mL’lik şişelerde geliyor. 1 tsp = 5 mL kullanarak kürün tamamlanması için kaç tam şişe N verilmelidir?

2 tsp6 saatte bir7 gün150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Doz hesaplarıOrta
18 kg7,5 mg/kg/gün2× günlükD = ? mg

Bir hasta 18 kg. Order edilen doz günde 7,5 mg/kg, 2 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

18 kg7,5 mg/kg/gün2× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
40 mg/1 mLV = ? mL

16 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 1 mL’de 40 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 20 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

16 kg20 mg/kg40 mg/1 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?20 gtt/mL20 gtt/min4 h

Bir damla infüzyonu 20 gtt/mL’lik bir setle 20 gtt/min hızla akıyor. Hasta 4 saatte kaç mililitre V alır?

20 gtt/min20 gtt/mL4 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
200 mL20 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Bir serum 20 damla/mL'lik setten 28 damla/dk hızla akıyor. Torbada 200 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

28 gtt/min20 gtt/mL200 mL
t = h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
100 birim250 mLkristalize (regüler) insülin? mL/h7 birim/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 250 mL’de 100 ünite kristalize insülin içeriyor. Order 7 ünite/h. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

100 birim/250 mL7 birim/h
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
50 mg250 mLnitroglycerin? mL/h84 kg10 mcg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 84 kg ağırlığındaki bir hastaya 10 mcg/min hızında nitroglycerin order edilmiş. Torbada 250 mL’de 50 mg var. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

50 mg/250 mL10 mcg/min84 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçay150 mLmeyve suyu100 mLbuz parçaları200 mLIV infüzyon125 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar375 mLidrar500 mLidrar350 mLyara dreni60 mLkusmuk250 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun. Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

çay: 150 mLmeyve suyu: 100 mLbuz parçaları: 200 mLIV infüzyon: 125 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 1 × 100 mL
I = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL→ 80 mL/hbaşlangıç 15:30ttoplam​ = ? h120 mL/h × 3 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir infüzyon saat 15:30’de 120 mL/h hızla başlıyor. 3 saat sonra hız 80 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL120 mL/h · 3 h80 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: çok kısıtlı; nemlilik: ara sıra nemli; aktivite: sık yürüyor; hareketlilik: kısıtlılık yok; beslenme: muhtemelen yetersiz; sürtünme ve makaslama: olası sorun. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 10/dk, SpO₂ %86 ek oksijen altında, kan basıncı 222/134 mmHg, nabız 82/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,8 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 10SpO₂ 86%O₂SBP 222HR 82AT 37,8 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,53PaCO₂mmHg354543HCO₃⁻mmol/L222635kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,53, PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa) ve HCO₃⁻ 35 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk metabolik alkaloz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,53PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa)HCO₃⁻ 35 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,15PaCO₂mmHg354583HCO₃⁻mmol/L222628akutkronikkronik üzerine akut

Bir alıştırma gazı solunumsal asidoz gösteriyor: pH 7,15, PaCO₂ 83 mmHg (11,1 kPa), HCO₃⁻ 28 mmol/L. Sınıflandırmak için ‘HCO₃⁻ her 10 mmHg için 1 mmol/L artar (akut) ya da 3,5 mmol/L artar (kronik)’ kurallarını kullanın. Cevabınıza tıklayın.

pH 7,15PaCO₂ 83 mmHg (11,1 kPa)HCO₃⁻ 28 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3kronik üzerine akut
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridinde QT aralığı değerini saniye cinsinden ölçün.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QT = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVoranritimP dalgalarıPR aralığıQRS süresi

Bu DII şeridini beş adımla sırayla yorumlayın: hız, ritim, P dalgaları, PR aralığı, QRS süresi. İlk anormal bulguyu hangi adımda buluyorsunuz? Tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1oran
  2. 2ritim
  3. 3P dalgaları
  4. 4PR aralığı
  5. 5QRS süresi

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Introduce themselves, describe the room and keep items in place

Cevap neden bu

Saying who you are, explaining the layout and keeping items in familiar places help orientation and safety. When guiding, let the patient hold your arm.

Cevap

A · Introduce themselves, describe the room and keep items in place
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Explore the difference gently and assess the pain further

Cevap neden bu

When cues conflict, the nurse looks further. Patients may play pain down for many reasons, such as not wanting to bother staff or fearing side effects.

Cevap

B · Explore the difference gently and assess the pain further
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Contact precautions in addition to standard precautions

Cevap neden bu

Hepatitis A spreads through fecal contamination. For a patient who is incontinent or in diapers, contact precautions are added to standard precautions to prevent spread on hands and surfaces.

Cevap

D · Contact precautions in addition to standard precautions
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Notify the provider and start neurological observations, because a brain bleed may develop

Cevap neden bu

Head injury in a patient on anticoagulants can cause bleeding inside the skull that shows signs later. The provider is told at once, imaging may be needed and neurological checks are done closely.

Cevap

A · Notify the provider and start neurological observations, because a brain bleed may develop
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Kalça önlemlerine uyarak hastanın sandalyeye geçmesine yardım etmek

Cevap neden bu

Bakım planında zaten belirlenmiş önlemleri kullanarak stabil bir hastanın hareket etmesine yardım etmek rutin bir görevdir. Yarayı incelemek, eğitim vermek ve ağrı kesici etkisini değerlendirmek hemşirelik değerlendirmesi gerektirir.

Cevap

A · Kalça önlemlerine uyarak hastanın sandalyeye geçmesine yardım etmek
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Vomiting bright red blood, heart rate 120/min

Cevap neden bu

Vomiting blood with a fast pulse suggests bleeding esophageal varices, which can quickly be fatal. The other findings are chronic or stable.

Cevap

D · Vomiting bright red blood, heart rate 120/min
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · A combination of antibiotics with a proton pump inhibitor

Cevap neden bu

Eradication therapy combines a PPI with two antibiotics for a set course. Completing the course is important for success.

Cevap

A · A combination of antibiotics with a proton pump inhibitor
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · The combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure

Cevap neden bu

PDE5 inhibitors such as sildenafil enhance the vasodilating effect of nitrates, which can cause profound hypotension. Patients should always be asked about these drugs before nitrates are given.

Cevap

C · The combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Pıhtılaşma faktörlerinin çoğunu karaciğer yapar; bu yüzden üretim azalır

Cevap neden bu

Pıhtılaşma faktörlerinin çoğunu, K vitaminine bağımlı olanlar dahil, karaciğer yapar. Ağır karaciğer hastalığında üretimleri azalır; bu yüzden INR yükselir. Yüksek INR, karaciğer yetmezliğinin ne kadar ağır olduğunun belirteçlerinden biridir.Kontrol edilen kaynak: Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

C · Pıhtılaşma faktörlerinin çoğunu karaciğer yapar; bu yüzden üretim azalır
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Tam kan kaybedilir; bu yüzden düzey ancak saatler sonra düşer

Cevap neden bu

Kanamanın erken döneminde eritrositler ve plazma birlikte kaybedilir; bu yüzden konsantrasyon başlangıçta normal kalır. İlk saatlerde kan kaybı için kalp hızı ve kan basıncı daha iyi birer göstergedir.

Cevap

C · Tam kan kaybedilir; bu yüzden düzey ancak saatler sonra düşer
11.Farmakoloji

Cevap: C · Kalsiyum ve diğer metal iyonları ona bağlanarak emilimini azaltır

Cevap neden bu

Tetrasiklinler bağırsakta kalsiyum, magnezyum, alüminyum ve demirle kompleksler oluşturur ve bu da emilimi azaltır. Dozlar bu ürünlerden ayrı zamanlarda alınır.

Cevap

C · Kalsiyum ve diğer metal iyonları ona bağlanarak emilimini azaltır
12.Farmakoloji

Cevap: D · En yüksek yanıtı düşürerek

Cevap neden bu

Yarışmalı antagonist eğriyi sağa kaydırır ama daha yüksek agonist dozları aynı en yüksek değere ulaşır. Yarışmasız antagonist en yüksek yanıtı düşürür.

Cevap

D · En yüksek yanıtı düşürerek
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · It raises statin levels and the risk of muscle damage

Cevap neden bu

Grapefruit juice inhibits the CYP3A4 enzyme, increasing levels of drugs such as simvastatin and some calcium channel blockers. Higher statin levels raise the risk of myopathy. Patients are advised to avoid large amounts or choose a statin not affected.

Cevap

D · It raises statin levels and the risk of muscle damage
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Disconnect and hand-ventilate with 100% oxygen while calling for help

Cevap neden bu

When a ventilated patient deteriorates suddenly, bag-valve ventilation with 100% oxygen takes the ventilator out of the picture. The nurse then checks for displacement, obstruction, pneumothorax and equipment failure (often remembered as DOPE) and calls for senior help.

Cevap

D · Disconnect and hand-ventilate with 100% oxygen while calling for help
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · To reduce brain injury from delayed vasospasm

Cevap neden bu

Nimodipine, a calcium channel blocker, reduces the risk of poor outcome from delayed cerebral ischaemia caused by vasospasm. Blood pressure must be monitored because it can cause hypotension.

Cevap

D · To reduce brain injury from delayed vasospasm
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · İdrar çıkışının, sodyumun ve ozmolalitenin yakın izlenmesi

Cevap neden bu

Mannitol suyu beyinden kana çeker ve böbreklerle atılır; büyük bir diürez oluşturur. Dehidratasyon, hipotansiyon, elektrolit bozukluğu ve yüksek ozmolalite açısından izlem gerekir ve genellikle üriner kateter gerekir.

Cevap

A · İdrar çıkışının, sodyumun ve ozmolalitenin yakın izlenmesi
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Bring their CPAP machine to use after surgery

Cevap neden bu

OSA increases the risk of airway obstruction and respiratory depression after anaesthesia, especially with opioids. Using CPAP, careful opioid use, sitting up and close monitoring reduce this risk.

Cevap

D · Bring their CPAP machine to use after surgery
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · An intramuscular injection

Cevap neden bu

IM injections can cause haematomas in severe thrombocytopenia. Rectal procedures, NSAIDs and aspirin are also avoided. The nurse checks with the prescriber and the oral or IV route is used where possible.

Cevap

D · An intramuscular injection
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Sacral counterpressure and a hands-and-knees position

Cevap neden bu

In occiput posterior positions the fetal head presses on the sacrum. Counterpressure on the lower back and positions such as hands-and-knees or leaning forward ease pain and may help the head rotate.

Cevap

D · Sacral counterpressure and a hands-and-knees position
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Further testing, such as a biophysical profile

Cevap neden bu

A non-reactive NST may reflect a fetal sleep cycle or drugs, but it can also indicate hypoxia. A biophysical profile or contraction stress test is used to clarify fetal wellbeing.

Cevap

D · Further testing, such as a biophysical profile
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Change nappies often, clean gently, use a barrier cream and allow nappy-free time

Cevap neden bu

Keeping the skin clean and dry with frequent changes, gentle cleaning with water, a barrier cream and nappy-free time helps nappy rash heal. Perfumed products and talc can irritate the skin; a rash that persists may be a candidal infection.

Cevap

D · Change nappies often, clean gently, use a barrier cream and allow nappy-free time
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Çocuğu diz-göğüs pozisyonuna yerleştirmek, sakin tutmak ve yardım çağırmak

Cevap neden bu

Hipersiyanotik ("tet") krizde diz-göğüs pozisyonu sistemik direnci ve akciğer kan akımını artırır. Çocuğu sakinleştirin, oksijen verin ve acil yardım çağırın; morfin gibi ilaçlar istenebilir.

Cevap

B · Çocuğu diz-göğüs pozisyonuna yerleştirmek, sakin tutmak ve yardım çağırmak
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · New or worsening suicidal thoughts or unusual changes in mood or behaviour

Cevap neden bu

Atomoxetine is a non-stimulant ADHD medicine. Like antidepressants, it carries a warning about suicidal thinking in children and adolescents, so mood and behaviour are monitored, especially early in treatment.

Cevap

A · New or worsening suicidal thoughts or unusual changes in mood or behaviour
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Tense each muscle group in turn for a few seconds, then let go and notice the difference

Cevap neden bu

Progressive muscle relaxation involves tensing and then relaxing muscle groups in turn. Regular practice when calm makes it easier to use the skill when anxious.

Cevap

B · Tense each muscle group in turn for a few seconds, then let go and notice the difference
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 9:45 PM

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

21 − 12 = 9 → PM

Cevap

9:45 PM

Cevap

9:45 PM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: N = 2

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Toplam hacim

10 mL × 4 × 7 = 280 mL

Şişeler

280/150 = 1,867 → N = 2

Cevap

N = 2
27.Doz hesapları

Cevap: D = 67,5 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

7,5·18 = 135 mg

Doz başına

D = 135/2 = 67,5 mg

Cevap

D = 67,5 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 8 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

20·16 = 320 mg

Hacim

V = (320/40)·1 = 8 mL

Cevap

V = 8 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 240 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

20·60/20 = 60 mL/h

Hacim

V = 60·4 = 240 mL

Cevap

V = 240 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 2,4 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

28·60/20 = 84 mL/h

Kalan süre

t = 200/84 = 2,381 ≈ 2,4 h

Cevap

t = 2,4 h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 17,5 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

100/250 = 0,4 birim/mL

Pompa hızı

R = 7/0,4 = 17,5 mL/h

Cevap

R = 17,5 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 3 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

50 000/250 = 200 mcg/mL

Saatlik doz

Order hastanın tamamı için dakika başınadır, bu yüzden ağırlık gerekmez.

10·60 = 600 mcg/h

Pompa hızı

R = 600/200 = 3 mL/h

Cevap

R = 3 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1450 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 150 + 100 = 250 mL
buz parçaları: 200/2 = 100 mL
IV infüzyon: 125·8 = 1000 mL
IV antibiyotik: 1·100 = 100 mL
I = 1450 mL

Cevap

I = 1450 mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 11 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

120·3 = 360 mL
1000 − 360 = 640 mL kalan

İkinci kısım

640/80 = 8 h

Toplam süre

t = 3 + 8 = 11 h

Cevap

t = 11 h

Bu yaklaşık 11 h 00 min eder, yani torba yaklaşık saat 02:30 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 17

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: çok kısıtlı → 2
nemlilik: ara sıra nemli → 3
aktivite: sık yürüyor → 4
hareketlilik: kısıtlılık yok → 4
beslenme: muhtemelen yetersiz → 2
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 2 + 3 + 4 + 4 + 2 + 2 = 17

Cevap

B = 17
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: yüksek

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 10/min → 1
SpO₂ 86% → 3
oksijen altında → 2
SBP 222 mmHg → 3
HR 82/min → 0
uyanık (A) → 0
T 37,8 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 1 + 3 + 2 + 3 + 0 + 0 + 0 = 9
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

yüksek

Cevap

yüksek

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kompanse olmamış

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,53: alkalemi (7,45’in üstü)
PaCO₂ 43 mmHg: normal (35–45)
HCO₃⁻ 35 mmol/L: yüksek (22–26)

Kompansasyon

Klinik olarak beklenen kompansasyonu da kontrol edin: metabolik alkalozda PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 43,5–47,5 mmHg; dolayısıyla ölçülen 43 mmHg ek bir solunumsal alkaloz olduğunu gösterir (karışık bozukluk). Yukarıdaki cevap ROME sınav sınıflandırmasıdır.

kompanse olmamış

Cevap

kompanse olmamış
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: akut

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen HCO₃⁻

akut: 24 + 1·4,3 = 28,3 mmol/L
kronik: 24 + 3,5·4,3 = 39,05 mmol/L

Karşılaştırın

ölçülen: 28 mmol/L → akut

Cevap

akut
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QT = 0,46 s

QT ve QTc: QT aralığı QRS kompleksinin başından T dalgasının sonuna kadar uzanır. Kalp hızı arttıkça kısalır; bu nedenle saniye cinsinden R–R aralığı kullanılarak hıza göre düzeltilir: Bazett QTc = QT/√RR ve Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett çoğu ders kitabında kullanılan formüldür; hızlı hızlarda fazla düzeltir, bu durumlarda Fridericia tercih edilir. Sınırlar kaynaklara göre değişir: erkeklerde yaklaşık 0,45 sn, kadınlarda 0,46 sn üzerindeki QTc genellikle uzamış, 0,50 sn üzeri ise belirgin uzamış olarak adlandırılır.

Ölçün

QRS’in başından T dalgasının sonuna kadar 11,5 küçük kare

Dönüştür

QT = 11,5 × 0,04 s = 0,46 s

Cevap

QT = 0,46 s

Kaba bir kural: normal hızlarda QT, R–R aralığının yarısından kısa olmalıdır (burada R–R = 0,96 sn).

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: P dalgaları

Her şerit için beş adım: 1. hız (300 ya da 1500 yöntemi, düzensizse 6 saniye yöntemi); 2. ritim: R–R aralıkları eşit mi; 3. P dalgaları: var mı, DII’de pozitif mi, her QRS’in öncesinde bir tane mi ve hepsi birbirine benzer mi; 4. PR aralığı: 0,12–0,20 sn ve sabit; 5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altında. Ritmi ancak beş adımdan sonra adlandırın. Normal sinüs ritmi beşini de geçer: 60–100/dk, düzenli, her QRS’in öncesinde pozitif P, PR 0,12–0,20 sn, QRS 0,12 sn’nin altında.

Beş adım

1. Hız: R–R = 23 küçük kare, 1500 ÷ 23 ≈ dakikada 65.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,92 sn.
3. P dalgaları: ters, her QRS’in hemen sonrasında.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,06 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

İlk anormal adım

P dalgaları → hızlanmış junctional ritim

Cevap

P dalgaları

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions