NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A caller says they are a patient's daughter and asks for details of the patient's condition. What should the nurse do?

  1. ARead out the latest notes over the phone
  2. BGive full details, as close family members have a right to know
  3. CHang up without saying anything
  4. DCheck the patient's wishes and the caller's identity first
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient with type 1 diabetes is vomiting and not eating. Which advice is correct?

  1. AStop all insulin until eating normally again
  2. BDrink only sugar-free fluids and stop testing for ketones until better
  3. CHalve every dose and stop testing the glucose
  4. DKeep taking basal insulin and check glucose and ketones more often
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Why is keeping a patient warm (normothermia) during surgery part of infection prevention?

  1. ACold makes bacteria grow faster in the operating room air and on the drapes
  2. BLow body temperature reduces blood flow and immune function in the wound
  3. CWarm patients do not need antibiotic prophylaxis
  4. DWarmth sterilizes the surgical site
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Konfüze bir hasta nazogastrik sondayı sürekli çekiştiriyor. Önce hangi yaklaşım denenmelidir?

  1. AYeniden oryantasyon ve refakatçi gibi daha az kısıtlayıcı önlemler
  2. BSondayı korumak için hemen bilek kısıtlayıcıları
  3. CHastanın gece sessizce uyuması için bir sedatif
  4. DEkibe danışmadan sondayı çıkarmak
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

IV antibiyotik infüzyonu sırasında bir hastada kurdeşen, hırıltı ve boğuk ses gelişiyor. Hemşire önce ne yapar?

  1. AReaksiyonu dosyaya belgeler
  2. BOral difenhidramin verir
  3. Cİnfüzyonu durdurur
  4. Dİnfüzyonu yarı hızına düşürür
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Four stable patients need routine morning care. To reduce the spread of infection, which patient should the nurse visit first?

  1. AA patient with C. difficile diarrhea
  2. BA patient with influenza on droplet precautions
  3. CA patient with neutropenia after chemotherapy
  4. DA patient with an MRSA wound infection
7.Klinik hemşirelikOrta

An older adult has left lower abdominal pain, fever and a raised CRP. Which condition is most likely?

  1. AAppendicitis
  2. BBiliary colic
  3. CGastric ulcer
  4. DDiverticulitis
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with myasthenia gravis develops increasing difficulty swallowing and weak, shallow breathing. What is the main danger?

  1. AA urinary tract infection
  2. BRespiratory failure from a myasthenic crisis
  3. CA sudden rise in blood glucose from the stress
  4. DSevere hypertension from anxiety
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient's potassium is unexpectedly 5,8 mEq/L. The sample was taken after the tourniquet was on for several minutes while the patient pumped their fist. What is the best interpretation?

  1. ATourniquet time affects only the glucose result, not the potassium
  2. BThe result may be falsely high and should be repeated with better technique
  3. CThe result confirms true hyperkalemia and needs no further checking
  4. DFist pumping lowers potassium, so the true level is even higher
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with chronic kidney disease stage 4 has a high phosphate, a low-normal calcium and a very high parathyroid hormone (PTH). What does this show?

  1. AHypoparathyroidism after neck surgery
  2. BPrimary hyperparathyroidism from a tumor
  3. CVitamin D toxicity from supplements
  4. DSecondary hyperparathyroidism from CKD
11.FarmakolojiOrta

A child weighing 20 kg is prescribed a drug at 15 mg/kg per dose. What is the dose?

  1. A3000 mg
  2. B35 mg
  3. C300 mg
  4. D150 mg
12.FarmakolojiZor

Lithium taken in the first trimester of pregnancy has been linked to which type of birth defect?

  1. AHeart malformations, such as Ebstein's anomaly
  2. BLimb defects similar to thalidomide
  3. CNeural tube defects such as spina bifida
  4. DCleft lip and palate only
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Supraventriküler taşikardisi olan bir hastaya IV adenozin verilecektir. Hemşire hastayı neyle ilgili uyarmalıdır?

  1. ASonrasında günlerce süren bir baş ağrısı
  2. BKısa süreli kızarma veya göğüste sıkışma ve birkaç saniyelik bir duraklama
  3. CYaklaşık bir hafta kol veninde yanıcı ağrı
  4. DSonrasında saatlerce uyku hali, peltek konuşma ve konfüzyon
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with severe asthma develops a stable narrow-complex tachycardia, and IV adenosine is prescribed. What should the nurse do?

  1. AQuestion the prescription, as adenosine can cause bronchospasm
  2. BGive it as prescribed, as adenosine is safe in every patient
  3. CGive it orally instead of intravenously
  4. DGive it as a slow infusion over an hour to reduce side effects
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Bir hastada inme sonrası homonim hemianopi vardır. Hemşire başlangıçta nasıl yardımcı olmalıdır?

  1. AEğitmek için çağrı zilini ve içecekleri görmeyen tarafa koymalıdır
  2. BEtkilenen taraftaki gözü bantla kapatmalıdır
  3. CGörsel uyarımı azaltmak için odayı karanlık tutmalıdır
  4. DGören taraftan yaklaşmalı ve taramak için başı çevirmeyi öğretmelidir
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Six hours after a catheter is removed, a patient has not passed urine and feels uncomfortable. What should the nurse do?

  1. ADo a bladder scan to check for retention
  2. BPut the catheter back without assessing
  3. CTell the patient to drink two litres of water quickly
  4. DWait until the next morning before checking
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Why are patients with diabetes often placed early on the operating list?

  1. ABecause their wounds heal faster in the morning
  2. BTo shorten fasting and reduce swings in blood glucose
  3. CBecause they need to go home before midday
  4. DBecause their surgery always takes longer than others
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A 60 kg adult with 25% TBSA burns arrives 2 hours after the injury, having had no IV fluids. Using the Parkland formula, what hourly rate is needed for the rest of the first 8 hours?

  1. A1000 mL/h
  2. B375 mL/h
  3. C250 mL/h
  4. D500 mL/h
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Why is tight glucose control before conception important in women with pre-existing diabetes?

  1. AIt guarantees that the baby will be born at term
  2. BEarly hyperglycaemia raises the risk of birth defects
  3. CIt prevents the mother from developing pre-eclampsia
  4. DIt prevents the need for any monitoring during pregnancy
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman at 30 weeks is in a minor car accident. She feels fine and has no bleeding. What should the nurse advise?

  1. ATake a warm bath and rest
  2. BStay at home because there is no bleeding
  3. CCome in for fetal monitoring even without symptoms
  4. DCome in only if she bleeds within a week
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Which advice best prevents dog bites in young children?

  1. AChoose a small breed, as small dogs never bite
  2. BTeach the child to stare into the dog's eyes to show who is in charge
  3. CNever leave a young child alone with a dog, even the family pet
  4. DLet the child hug the dog while it eats so it gets used to children
22.Pediatri hemşireliğiZor

An infant with a large VSD now breathes faster, sweats during feeds and has gained 300 g overnight with puffy eyelids. What does this most likely indicate?

  1. ADehydration due to sweating during feeds
  2. BGood growth thanks to improved feeding
  3. CAn allergic reaction to the new high-energy formula started yesterday
  4. DWorsening heart failure with fluid retention
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient with borderline personality disorder has made superficial cuts to her arm on the ward. What is the most appropriate nursing response?

  1. AScold her for breaking the ward rules and remove all her privileges
  2. BTreat the wounds in a calm, matter-of-fact way and assess her current risk and feelings
  3. CIgnore the wounds completely so as not to reinforce the self-harming behaviour in any way
  4. DGive her a lot of extra attention for the rest of the day
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A mother with suspected postpartum psychosis says her newborn baby is "evil" and "must be stopped". What is the priority?

  1. AKeep the baby safe, never alone with her, and arrange urgent assessment
  2. BPlan a routine follow-up appointment with the health visitor in 2 weeks
  3. CEncourage her to spend more time alone with the baby so that they can bond
  4. DReassure her that all new mothers feel this way
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
4 ft 2 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hasta 4 ft 2 in boyunda. 1 ft = 12 in ve 1 in = 2,54 cm kullanarak h değerini santimetre cinsinden, en yakın tam santimetreye yuvarlayarak bulun.

4 ft 2 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
½ tbsp · 3/gün · 14 d? mL1 tbsp = 15 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 14 gün boyunca günde üç kez oral süspansiyondan ½ tbsp yazıyor. 1 tbsp = 15 mL kullanarak tüm kür için kaç mL V gerekir?

½ tbspgünde üç kez14 gün1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
90 kg25 mg/kg/gün4× günlükD = ? mg

Bir hasta 90 kg. Order edilen doz günde 25 mg/kg, 4 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

90 kg25 mg/kg/gün4× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
32 kg121 cmBSA = √(h·w/3600)60 mg/m²D = ? mg

Bir hasta 121 cm boyunda ve 32 kg ağırlığında. İstem 60 mg/m². Mosteller formülü VYA = √(boy (cm) × kilo (kg)/3600) ile dozu D mg cinsinden bulun.

121 cm32 kg60 mg/m²
D = mg
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?15 gtt/mL25 gtt/min4 h

Bir damla infüzyonu 15 gtt/mL’lik bir setle 25 gtt/min hızla akıyor. Hasta 4 saatte kaç mililitre V alır?

25 gtt/min15 gtt/mL4 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
400 mL15 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Bir serum 15 damla/mL'lik setten 25 damla/dk hızla akıyor. Torbada 400 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır?

25 gtt/min15 gtt/mL400 mL
t = h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
25 000 birim500 mLheparin? mL/h54 kg12 birim/kg/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 500 mL’de 25 000 ünite heparin var. Order, 54 kg ağırlığındaki bir hasta için 12 ünite/kg/h. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

25 000 birim/500 mL12 birim/kg/h54 kg
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
25 mg250 mLnitroglycerin? mL/h82 kg5 mcg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 82 kg ağırlığındaki bir hastaya 5 mcg/min hızında nitroglycerin order edilmiş. Torbada 250 mL’de 25 mg var. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

25 mg/250 mL5 mcg/min82 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçorba250 mLmeyve suyu120 mLsu300 mLbuz parçaları240 mLIV infüzyon100 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar200 mLidrar475 mLidrar200 mLidrar350 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 59 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

59 kg12 hidrar: 200 mLidrar: 475 mLidrar: 200 mLidrar: 350 mL
U = mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL→ 75 mL/hbaşlangıç 06:30ttoplam​ = ? h80 mL/h × 4 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir infüzyon saat 06:30’de 80 mL/h hızla başlıyor. 4 saat sonra hız 75 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL80 mL/h · 4 h75 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: hafif kısıtlı; nemlilik: ara sıra nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: tamamen hareketsiz; beslenme: yeterli; sürtünme ve makaslama: olası sorun. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 22/dk, SpO₂ %96 oda havasında, kan basıncı 142/86 mmHg, nabız 88/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 39,6 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 22SpO₂ 96%havaSBP 142HR 88AT 39,6 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,12PaCO₂mmHg354577HCO₃⁻mmol/L222624kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,12, PaCO₂ 77 mmHg (10,3 kPa) ve HCO₃⁻ 24 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk solunumsal asidoz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,12PaCO₂ 77 mmHg (10,3 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,34PaCO₂mmHg354531HCO₃⁻mmol/L222616ek normal açıklı asidozsaf yüksek açıklı asidozek metabolik alkaloz

Bir alıştırma gazı pH 7,34, PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa) ve HCO₃⁻ 16 mmol/L gösteriyor; Na⁺ 138 ve Cl⁻ 91 mmol/L. Anyon açığını ve delta oranını kullanarak en iyi yorumu seçip tıklayın.

pH 7,34PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/LNa⁺ 138 mmol/LCl⁻ 91 mmol/L
  1. 1ek normal açıklı asidoz
  2. 2saf yüksek açıklı asidoz
  3. 3ek metabolik alkaloz
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVatriyal flutter, 2:1 iletiatriyal flutter, 4:1 iletisinüs taşikardisiatriyal fibrilasyon

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1atriyal flutter, 2:1 ileti
  2. 2atriyal flutter, 4:1 ileti
  3. 3sinüs taşikardisi
  4. 4atriyal fibrilasyon
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVüçüncü derece (tam) AV blokbirinci derece AV blokikinci derece AV blok tip II2:1 AV blok (tip belirsiz)

Bu DII şeridini yorumlayın. Bu tek şeritten hangi yorumu savunabilirsiniz? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1üçüncü derece (tam) AV blok
  2. 2birinci derece AV blok
  3. 3ikinci derece AV blok tip II
  4. 42:1 AV blok (tip belirsiz)

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Check the patient's wishes and the caller's identity first

Cevap neden bu

Information is shared only with people the patient has agreed to, and the caller's identity is checked as per policy. Often only limited information is given by phone.

Cevap

D · Check the patient's wishes and the caller's identity first
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Keep taking basal insulin and check glucose and ketones more often

Cevap neden bu

Sick-day rules say people with type 1 diabetes should never stop their insulin, as illness increases glucose and the risk of ketoacidosis. Frequent testing and early advice are needed.

Cevap

D · Keep taking basal insulin and check glucose and ketones more often
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Low body temperature reduces blood flow and immune function in the wound

Cevap neden bu

Hypothermia causes vasoconstriction and less oxygen in the wound, which weakens the immune defense. Keeping the patient warm is linked to fewer surgical site infections.

Cevap

B · Low body temperature reduces blood flow and immune function in the wound
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Yeniden oryantasyon ve refakatçi gibi daha az kısıtlayıcı önlemler

Cevap neden bu

Önce daha az kısıtlayıcı önlemler denenir: yeniden oryantasyon, ağrı gibi nedenlerin araştırılması, sondanın görünmeyecek biçimde sabitlenmesi ve hastanın yanında birinin kalması. Kısıtlayıcılar veya sedatifler yalnızca bunlar başarısız olursa ve hasta risk altındaysa, bir istemle kullanılır.

Cevap

A · Yeniden oryantasyon ve refakatçi gibi daha az kısıtlayıcı önlemler
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · İnfüzyonu durdurur

Cevap neden bu

İlacı durdurmak alerjene daha fazla maruziyeti durdurur. Hemşire ardından yardım çağırır ve anafilaksi için reçete edildiği şekilde epinefrini hazırlar. İnfüzyonu yavaşlatmak yine de daha fazla ilaç verir; belgeleme ise daha sonra yapılır.

Cevap

C · İnfüzyonu durdurur
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · A patient with neutropenia after chemotherapy

Cevap neden bu

When urgency is equal, the nurse cares for the most vulnerable patient first and patients with transmissible infections last. This lowers the risk of carrying organisms to an immunocompromised patient.

Cevap

C · A patient with neutropenia after chemotherapy
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Diverticulitis

Cevap neden bu

Diverticulitis is inflammation of diverticula, usually in the sigmoid colon, so pain is typically in the left iliac fossa. It is common in older adults.

Cevap

D · Diverticulitis
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Respiratory failure from a myasthenic crisis

Cevap neden bu

In a myasthenic crisis, weakness of respiratory and bulbar muscles can cause aspiration and respiratory failure. Breathing function is monitored closely and ventilation may be needed.

Cevap

B · Respiratory failure from a myasthenic crisis
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · The result may be falsely high and should be repeated with better technique

Cevap neden bu

Repeated fist clenching and a long tourniquet time release potassium from muscle and can cause hemolysis, both of which give a falsely high potassium. The patient is assessed and the test is repeated with correct technique; true hyperkalemia must not be missed.Kontrol edilen kaynak: Potassium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Potassium test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

B · The result may be falsely high and should be repeated with better technique
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Secondary hyperparathyroidism from CKD

Cevap neden bu

In CKD, phosphate retention and reduced activation of vitamin D lower calcium, which stimulates the parathyroid glands. The result is high PTH with high phosphate, causing bone disease. Phosphate binders, diet and active vitamin D are used.Kontrol edilen kaynak: Parathyroid Hormone (PTH) Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Cevap

D · Secondary hyperparathyroidism from CKD
11.Farmakoloji

Cevap: C · 300 mg

Cevap neden bu

20 kg × 15 mg/kg = 300 mg. The result is also checked against the safe dose range and the adult maximum.

Cevap

C · 300 mg
12.Farmakoloji

Cevap: A · Heart malformations, such as Ebstein's anomaly

Cevap neden bu

First-trimester lithium is associated with a small increased risk of cardiac malformations, classically Ebstein's anomaly. Women of childbearing age need counselling and specialist planning before pregnancy.

Cevap

A · Heart malformations, such as Ebstein's anomaly
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Kısa süreli kızarma veya göğüste sıkışma ve birkaç saniyelik bir duraklama

Cevap neden bu

Adenozin hızlı IV bolus olarak verilir ve ardından serum fizyolojik ile yıkanır; sürekli EKG izlemi yapılır. AV nod iletimini kısa süreli bloke eder, çoğu zaman birkaç saniyelik asistoli, kızarma, göğüs rahatsızlığı, nefes darlığı veya yaklaşan ölüm hissine yol açar. Etkiler yalnızca saniyeler sürer.

Cevap

B · Kısa süreli kızarma veya göğüste sıkışma ve birkaç saniyelik bir duraklama
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Question the prescription, as adenosine can cause bronchospasm

Cevap neden bu

Adenosine can trigger severe bronchospasm and is generally avoided in asthma. Alternatives such as verapamil may be used, depending on the patient. The nurse raises the concern with the prescriber before giving it.

Cevap

A · Question the prescription, as adenosine can cause bronchospasm
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Gören taraftan yaklaşmalı ve taramak için başı çevirmeyi öğretmelidir

Cevap neden bu

Başlangıçta önemli eşyaları ve yaklaşımı görme sağlam olan tarafa yerleştirmek güvenliği artırır. Zamanla hastaya, başı kaybedilen alana çevirerek taramayı öğretilir. Bir gözü kapatmak yardımcı olmaz; çünkü her iki göz de aynı yarım alanı kaybetmiştir.

Cevap

D · Gören taraftan yaklaşmalı ve taramak için başı çevirmeyi öğretmelidir
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Do a bladder scan to check for retention

Cevap neden bu

After catheter removal, the patient is monitored for voiding. Discomfort without voiding suggests retention. A bladder scan shows the volume, and the team decides whether to re-catheterise or use intermittent catheterisation.

Cevap

A · Do a bladder scan to check for retention
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · To shorten fasting and reduce swings in blood glucose

Cevap neden bu

Shorter fasting reduces the risk of hypoglycaemia and makes it easier to restart normal eating and medicines. Glucose is monitored, and a variable-rate insulin infusion may be used for longer fasts.

Cevap

B · To shorten fasting and reduce swings in blood glucose
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · 500 mL/h

Cevap neden bu

Parkland gives 4 × 60 × 25 = 6000 mL in 24 hours, with 3000 mL due in the first 8 hours from the time of injury. With 6 hours left, 3000 ÷ 6 = 500 mL/h. Dividing by 8 (375 mL/h) ignores the delay. The rate is then adjusted to urine output.

Cevap

D · 500 mL/h
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Early hyperglycaemia raises the risk of birth defects

Cevap neden bu

Hyperglycaemia during organogenesis increases the risk of heart, neural tube and other anomalies and of miscarriage. Good preconception control and high-dose folic acid lower this risk.

Cevap

B · Early hyperglycaemia raises the risk of birth defects
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Come in for fetal monitoring even without symptoms

Cevap neden bu

Even minor trauma can cause placental abruption, sometimes without bleeding. Pregnant women after trauma are usually monitored with CTG for several hours. Rh-negative women may need anti-D.

Cevap

C · Come in for fetal monitoring even without symptoms
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Never leave a young child alone with a dog, even the family pet

Cevap neden bu

Most dog bites to young children are from familiar dogs, often to the face. Constant supervision, teaching children not to disturb dogs that are eating or sleeping and not to hug or stare at dogs reduces the risk.

Cevap

C · Never leave a young child alone with a dog, even the family pet
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Worsening heart failure with fluid retention

Cevap neden bu

A sudden overnight weight gain with periorbital oedema, tachypnoea and sweating suggests fluid retention from worsening heart failure. Daily weights on the same scale are a key way to monitor fluid status in these infants.

Cevap

D · Worsening heart failure with fluid retention
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Treat the wounds in a calm, matter-of-fact way and assess her current risk and feelings

Cevap neden bu

Wounds need care, and self-harm requires risk assessment. A calm, non-judgemental response avoids both punishment and unintended reinforcement, and helps the patient explore triggers and safer coping.

Cevap

B · Treat the wounds in a calm, matter-of-fact way and assess her current risk and feelings
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Keep the baby safe, never alone with her, and arrange urgent assessment

Cevap neden bu

Postpartum psychosis with delusions about the baby carries a risk of harm to the infant and to the mother. The baby must be kept safe and the mother assessed urgently, usually with admission.

Cevap

A · Keep the baby safe, never alone with her, and arrange urgent assessment
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: h = 127 cm

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

İnç cinsinden boy

4·12 + 2 = 50 in

İnçten santimetreye

h = 50·2,54 = 127 cm

Cevap

h = 127 cm
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 315 mL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Doz başına hacim

½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL

Tüm tedavi

V = 7,5 mL × 3/gün × 14 = 315 mL

Cevap

V = 315 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 562,5 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

25·90 = 2250 mg

Doz başına

D = 2250/4 = 562,5 mg

Cevap

D = 562,5 mg
28.Doz hesapları

Cevap: D = 62,23 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Vücut yüzey alanı

BSA = √(121·32/3600) = √1,076 = 1,037 m²

Doz

D = 60·1,037 = 62,23 mg

Cevap

D = 62,23 mg
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 400 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

25·60/15 = 100 mL/h

Hacim

V = 100·4 = 400 mL

Cevap

V = 400 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 4 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

25·60/15 = 100 mL/h

Kalan süre

t = 400/100 = 4 h

Cevap

t = 4 h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 13 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Saatlik ünite

12·54 = 648 birim/h

Konsantrasyon

25 000/500 = 50 birim/mL

Pompa hızı

R = 648/50 = 12,96 ≈ 13 mL/h

Cevap

R = 13 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 3 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

25 000/250 = 100 mcg/mL

Saatlik doz

Order hastanın tamamı için dakika başınadır, bu yüzden ağırlık gerekmez.

5·60 = 300 mcg/h

Pompa hızı

R = 300/100 = 3 mL/h

Cevap

R = 3 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 1,73 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

200 + 475 + 200 + 350 = 1225 mL

Kilogram başına saatlik

U = 1225/(59·12) = 1,73 mL/kg/h

Cevap

U = 1,73 mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 13,1 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

80·4 = 320 mL
1000 − 320 = 680 mL kalan

İkinci kısım

680/75 = 9,067 h

Toplam süre

t = 4 + 9,067 = 13,07 ≈ 13,1 h

Cevap

t = 13,1 h

Bu yaklaşık 13 h 04 min eder, yani torba yaklaşık saat 19:34 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 14

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: hafif kısıtlı → 3
nemlilik: ara sıra nemli → 3
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: tamamen hareketsiz → 1
beslenme: yeterli → 3
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 3 + 3 + 2 + 1 + 3 + 2 = 14

Cevap

B = 14
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 22/min → 2
SpO₂ 96% → 0
oda havasında → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 88/min → 0
uyanık (A) → 0
T 39,6 °C → 2

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 2 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 2 = 4
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kompanse olmamış

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,12: asidemi (7,35’in altı)
PaCO₂ 77 mmHg: yüksek (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: normal (22–26)

Kompansasyon

kompanse olmamış

Cevap

kompanse olmamış
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: ek metabolik alkaloz

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 138 − (91 + 16) = 31

Delta oranı

(31 − 12)/(24 − 16) = 2,375
ek metabolik alkaloz

Cevap

ek metabolik alkaloz
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: atriyal flutter, 4:1 ileti

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: R–R = 20 küçük kare, 1500 ÷ 20 ≈ dakikada 75.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,80 sn.
3. P dalgaları: yok; her 0,20 sn’de bir (300/dk) düzenli testere dişi flutter dalgaları var, her QRS için 4.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

atriyal flutter, 4:1 ileti

Cevap

atriyal flutter, 4:1 ileti
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: 2:1 AV blok (tip belirsiz)

2:1 AV blok: her QRS için iki P dalgası olduğunda, iletilen iki P dalgası art arda gelmez; bu yüzden iletilmeyen P dalgasından önce PR’nin uzayıp uzamayacağını (tip I) ya da sabit kalıp kalmayacağını (tip II) göremezsiniz. Tek bir şeritten buna 2:1 AV blok denir; tipi daha uzun bir şerit veya iletim oranındaki bir değişiklik belirler. Dar QRS tip I’i, geniş QRS tip II’yi daha olası kılar, ancak hiçbiri bunu kanıtlamaz.

Beş adım

1. Hız: R–R = 42 küçük kare, 1500 ÷ 42 ≈ dakikada 36.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,68 sn.
3. P dalgaları: pozitif ve düzenli (P–P 0,84 sn, dakikada 71), her QRS için iki tane.
4. PR aralığı: iletilen atımlarda 0,16 sn ile sabit.
5. QRS: 0,12 sn, geniş (0,12 sn ve üzeri).

Tipin neden açık kaldığı

Her ikinci P dalgası iletilmiyor, bu yüzden art arda iki iletilen atım yok ve PR’nin uzaması hiç görülemez.
2:1 AV blok (tip belirsiz)

Cevap

2:1 AV blok (tip belirsiz)

Dar QRS tip I’i, geniş QRS tip II’yi daha olası kılar, ancak yalnızca daha uzun bir şerit veya iletim oranındaki bir değişiklik belirler.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions