NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Why should insulin injection sites be rotated?

  1. ATo make the insulin work more quickly with each injection
  2. BBecause each site can only be used once
  3. CTo stop the patient getting used to the needle
  4. DTo prevent lumpy fatty swelling that affects absorption
2.Hemşirelik esaslarıZor

Mental Capacity Act 2005'e (İngiltere ve Galler) göre bunlardan hangisi bir kişinin karar verip veremeyeceği testinin parçasıdır?

  1. ABilgiyi anlayıp akılda tutabilmesi, tartabilmesi ve bir kararı iletebilmesi
  2. B65 yaşın üzerinde olması
  3. CDemans tanısının olması
  4. DVerdiği kararın hekimin ve bakım ekibinin önerisiyle uyuşması
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Aktif akciğer tüberkülozu olan bir hastanın radyoloji bölümüne gitmesi gerekiyor. Hasta nasıl nakledilmelidir?

  1. AUyum testi yapılmamış bir N95 solunum maskesi takarak
  2. BEldiven ve önlük giyerek, maske gerekmeden
  3. CKoridor iyi havalandırılmış ve kısa olduğu için maskesiz
  4. DCerrahi maske takarak ve radyoloji önceden uyarılarak
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A flexible bronchoscope contacts mucous membranes but does not enter sterile tissue. Which level of processing is required at a minimum between patients?

  1. ALow-level disinfection
  2. BWiping with an alcohol wipe
  3. CCleaning with soap and water only
  4. DHigh-level disinfection
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Which patient on an addiction unit should the nurse see first?

  1. ALast drink this morning; asking when lunch will arrive
  2. BLast drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects
  3. CIn recovery for a year; came to the clinic today for a routine check and a repeat prescription
  4. DLast drink one week ago; asking about support groups
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A 2-month-old infant has a spiral fracture of the femur. The parents say the baby rolled off the sofa. What should the nurse recognize?

  1. AA spiral fracture in an infant is always caused by birth trauma
  2. BThe injury does not fit the infant’s development, so possible abuse must be reported
  3. CNo further action is needed once the fracture is treated
  4. DInfants of this age often roll off furniture and break bones in this way
7.Klinik hemşirelikOrta

When should discharge planning usually begin?

  1. AOn or soon after admission
  2. BAfter the patient has been home for a week
  3. COnly after the patient asks to go home
  4. DOn the morning of discharge
8.Klinik hemşirelikZor

Which route and site are recommended for the first dose of adrenaline (epinephrine) in anaphylaxis on a ward?

  1. ASubcutaneous injection into the upper arm
  2. BIntramuscular injection into the anterolateral thigh
  3. CIntravenous bolus given by the nurse without monitoring
  4. DOral tablet dissolved under the tongue
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient with a potassium of 2,8 mEq/L has potassium chloride prescribed IV. Which statement about giving it is correct?

  1. AIt is added to the IV bag without mixing, so it stays at the bottom
  2. BIt may be given as a slow IV push over one minute if the level is very low
  3. CIt is given as an undiluted bolus into a large vein to avoid irritation
  4. DIt is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

The nurse teaches a patient with severe neutropenia after chemotherapy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll call the clinic if my temperature rises"
  2. B"I'll check my temperature rectally to be accurate"
  3. C"I'll avoid people who have a cold or the flu"
  4. D"I'll wash my hands before eating and after the toilet"
11.FarmakolojiOrta

Which assessment is most important before giving a dose of IV morphine?

  1. ABlood glucose and temperature, checked before each dose
  2. BPupil size and hearing
  3. CRespiratory rate and level of sedation
  4. DBowel sounds and urine colour
12.FarmakolojiZor

A man taking doxazosin for hypertension starts sildenafil for erectile dysfunction. What is the main risk?

  1. AHyperkalaemia
  2. BSymptomatic low blood pressure and fainting
  3. CSevere hypertension and a pounding headache
  4. DBronchospasm
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Supraventriküler taşikardisi olan bir hastaya IV adenozin verilecektir. Hemşire hastayı neyle ilgili uyarmalıdır?

  1. AYaklaşık bir hafta kol veninde yanıcı ağrı
  2. BKısa süreli kızarma veya göğüste sıkışma ve birkaç saniyelik bir duraklama
  3. CSonrasında saatlerce uyku hali, peltek konuşma ve konfüzyon
  4. DSonrasında günlerce süren bir baş ağrısı
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Miyokard enfarktüsünden üç hafta sonra bir hastada ateş, öne eğilince azalan plöretik göğüs ağrısı ve perikardiyal sürtünme sesi vardır. En olası durum hangisidir?

  1. AAkut sol ventrikül yetmezliği
  2. BAkut aort diseksiyonu
  3. CBaşka bir arterde yeni STEMI
  4. DMI sonrası (Dressler) sendromu
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

An 82-year-old taking apixaban fell three weeks ago. Since then their family has noticed increasing confusion and headaches. Which condition is most likely?

  1. ASubarachnoid haemorrhage from an aneurysm
  2. BNormal ageing with mild memory loss
  3. CChronic subdural haematoma
  4. DAcute extradural haematoma
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Why might a frail 88-year-old with type 2 diabetes have a less strict HbA1c target?

  1. ABecause diabetes cannot damage older people
  2. BBecause older people cannot use any glucose medicines
  3. CTo reduce the risk of hypos, falls and confusion
  4. DTo save money on blood tests and drugs
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which wound drain observation should be reported immediately?

  1. ASmall amounts of pink serous fluid
  2. BA little dried blood around the drain site
  3. CA sudden large volume of fresh red blood
  4. DDrainage slowly falling each day
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Akut pankreatitin ilk saatlerinde genellikle hangi sıvı stratejisi önerilir?

  1. AHerhangi bir kristaloid yerine tek başına IV albümin
  2. BYanıta göre yönlendirilen, hedefe yönelik dengeli kristaloid
  3. CHiç IV sıvı yok, yalnızca küçük yudum oral su
  4. DHastanın yanıtına bakılmaksızın çok büyük hacimler
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A breastfed baby has jaundice in the first week with poor feeding and few wet nappies. What is the most likely cause?

  1. ABreast milk jaundice
  2. BSuboptimal intake jaundice
  3. CABO incompatibility
  4. DBiliary atresia with obstruction
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A term newborn has rapid breathing at 2 hours after a caesarean without labour. Saturation is normal, there is no fever and the chest X-ray shows fluid in the fissures. What is the most likely diagnosis?

  1. ANeonatal pneumonia with sepsis
  2. BTransient tachypnoea of the newborn
  3. CRespiratory distress syndrome of prematurity
  4. DMeconium aspiration syndrome
21.Pediatri hemşireliğiOrta

When is airway clearance (chest physiotherapy) best done for a child with cystic fibrosis?

  1. AOnly on days when the child has a fever
  2. BOnly at bedtime, lying flat after the evening meal
  3. CBefore meals, or well after eating
  4. DStraight after a large meal, when the child has more energy
22.Pediatri hemşireliğiZor

A child develops the "slapped cheek" rash of fifth disease. The parent asks whether the child is still infectious. What is the best answer?

  1. AThe illness is not infectious at any stage
  2. BYes, until every trace of the rash has faded from the cheeks and limbs
  3. CYes, for 6 weeks after the rash appears
  4. DUsually not; the child was most infectious before the rash appeared
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Shortly after a sexual assault, a woman in the emergency department is calm, quiet and answers questions in a flat voice. How should the nurse interpret this?

  1. AShe is not distressed and does not need any support
  2. BHer calmness shows that the assault did not happen
  3. CShe is probably exaggerating the seriousness of what happened, because she does not seem upset
  4. DA controlled response is a common reaction in the acute phase after assault
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

During a session, a patient asks the nurse, "Are you married? Do you have children?" Which response is most appropriate?

  1. AIgnore the question completely and stay silent until the patient changes the subject
  2. BEnd the session because personal questions are not allowed
  3. CAnswer briefly or decline politely, then return the focus to the patient
  4. DShare details about the nurse's family to build a friendship
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
0,46126 mL? mLşuna yuvarla 0,01 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Küçük bir enjeksiyon için doz hesaplaması 0,46126 mL veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın mL’nin yüzde birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

0,46126 mL
x = mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
½ tsp · 4/gün · 10 d? mL1 tsp = 5 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 10 gün boyunca 6 saatte bir oral süspansiyondan ½ tsp yazıyor. 1 tsp = 5 mL kullanarak tüm kür için kaç mL V gerekir?

½ tsp6 saatte bir10 gün1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

32 kg ağırlığındaki bir çocuğa 2 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 10 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

32 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 870 ünitedir; ilaç 1000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

870 units1000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
15 gtt/mL40 mL/h? gtt/min

Bir infüzyon 40 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 15 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

40 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
690 mLkalan? mL/h3 h kalan

8 saatte 1500 mL istenmişti. 5 saat sonra torbada hâlâ 690 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?

1500 mL / 8 hsonra 5 h: 690 mL
Δ = %
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
heparin 5 000 birim/mL70 birim/kg · 79 kg → V = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma protokolü, 79 kg ağırlığındaki bir hasta için 70 ünite/kg heparin bolusu öngörüyor. Flakon 5 000 ünite/mL içeriyor. Hangi hacmi V çekersiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

70 birim/kg79 kg5 000 birim/mL
V = mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
8 mg250 mLnorepinephrine? mL/h76 kg16 mcg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 76 kg ağırlığındaki bir hastaya 16 mcg/min hızında norepinephrine order edilmiş. Torbada 250 mL’de 8 mg var. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

8 mg/250 mL16 mcg/min76 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyajöle120 mLsüt100 mLçorba150 mLIV infüzyon60 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar500 mLidrar300 mLidrar300 mLidrar300 mLkusmuk100 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

jöle: 120 mLsüt: 100 mLçorba: 150 mLIV infüzyon: 60 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 100 mLidrar: 500 mLidrar: 300 mLidrar: 300 mLidrar: 300 mLkusmuk: 100 mL
B = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL100 mL verilen125 mL/h06:30t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 125 mL/h hızla gidiyor. Saat 06:30’de 100 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL100 mL verilen125 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 9/dk, SpO₂ %93 ek oksijen altında, kan basıncı 78/46 mmHg, nabız 126/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,8 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 9SpO₂ 93%O₂SBP 78HR 126AT 36,8 °C
NEWS2 =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 5 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde pembe cilt, 150/dk kalp hızı, uyarıldığında yüz buruşturma, kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon ve güçlü ağlamayla iyi solunum var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,05PaCO₂mmHg354541HCO₃⁻mmol/L222611kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,05, PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa) ve HCO₃⁻ 11 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk metabolik asidoz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,05PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,26PaCO₂mmHg354523HCO₃⁻mmol/L222610ek normal açıklı asidozsaf yüksek açıklı asidozek metabolik alkaloz

Bir alıştırma gazı pH 7,26, PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa) ve HCO₃⁻ 10 mmol/L gösteriyor; Na⁺ 136 ve Cl⁻ 107 mmol/L. Anyon açığını ve delta oranını kullanarak en iyi yorumu seçip tıklayın.

pH 7,26PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa)HCO₃⁻ 10 mmol/LNa⁺ 136 mmol/LCl⁻ 107 mmol/L
  1. 1ek normal açıklı asidoz
  2. 2saf yüksek açıklı asidoz
  3. 3ek metabolik alkaloz
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu düzenli DII şeridinde QT aralığını ve R–R aralığını ölçün, sonra hıza göre düzeltilmiş QTc değerini Bazett formülüyle hesaplayın: QTc = QT/√RR (her ikisi de saniye cinsinden). Cevabı saniye cinsinden üç ondalık basamakla verin.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QTc = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVoranritimP dalgalarıPR aralığıQRS süresi

Bu DII şeridini beş adımla sırayla yorumlayın: hız, ritim, P dalgaları, PR aralığı, QRS süresi. İlk anormal bulguyu hangi adımda buluyorsunuz? Tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1oran
  2. 2ritim
  3. 3P dalgaları
  4. 4PR aralığı
  5. 5QRS süresi

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · To prevent lumpy fatty swelling that affects absorption

Cevap neden bu

Injecting in the same place causes lipohypertrophy, which makes absorption unpredictable. Patients rotate within an area and check sites for lumps.

Cevap

D · To prevent lumpy fatty swelling that affects absorption
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Bilgiyi anlayıp akılda tutabilmesi, tartabilmesi ve bir kararı iletebilmesi

Cevap neden bu

Bir kişi, zihin veya beyindeki bir bozukluk nedeniyle bilgiyi anlayamıyor, akılda tutamıyor, kullanamıyor veya tartamıyorsa ya da kararını iletemiyorsa o karar için yeterliliği yoktur. Akıllıca olmayan bir seçim tek başına yeterlilik eksikliğini göstermez.

Cevap

A · Bilgiyi anlayıp akılda tutabilmesi, tartabilmesi ve bir kararı iletebilmesi
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Cerrahi maske takarak ve radyoloji önceden uyarılarak

Cevap neden bu

Nakil sırasında hasta, solunum partiküllerini tutmak için cerrahi maske takar ve kabul eden bölüm, personeli ve diğer hastaları koruyabilmesi için bilgilendirilir. Hastaya bakan personel uyumu test edilmiş solunum maskeleri takar.

Cevap

D · Cerrahi maske takarak ve radyoloji önceden uyarılarak
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · High-level disinfection

Cevap neden bu

Items that touch mucous membranes or non-intact skin are semi-critical and need at least high-level disinfection after thorough cleaning. Inadequate reprocessing of endoscopes has caused outbreaks.

Cevap

D · High-level disinfection
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Last drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects

Cevap neden bu

Hallucinations, tremor, sweating and tachycardia two to three days after the last drink suggest severe withdrawal and possible delirium tremens, which can be fatal. This patient needs prompt assessment and treatment.

Cevap

B · Last drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · The injury does not fit the infant’s development, so possible abuse must be reported

Cevap neden bu

Most 2-month-olds cannot roll, and a spiral fracture in a non-mobile infant suggests a twisting force. Nurses must report suspected abuse according to law and policy.

Cevap

B · The injury does not fit the infant’s development, so possible abuse must be reported
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · On or soon after admission

Cevap neden bu

Discharge planning starts early so that needs such as equipment, care packages, medicines and follow-up are ready when the patient is fit to leave.

Cevap

A · On or soon after admission
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Intramuscular injection into the anterolateral thigh

Cevap neden bu

IM adrenaline into the outer thigh is absorbed quickly and is the first-line route. IV adrenaline is reserved for experienced specialists with full monitoring because of the risk of arrhythmias.

Cevap

B · Intramuscular injection into the anterolateral thigh
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · It is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push

Cevap neden bu

Concentrated potassium chloride given as an IV push can cause fatal cardiac arrest, so it is never pushed. It is diluted, mixed well and given by infusion pump at a rate set by protocol, often with cardiac monitoring at higher rates.

Cevap

D · It is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · "I'll check my temperature rectally to be accurate"

Cevap neden bu

Rectal temperatures, suppositories and enemas are avoided in neutropenia, because injury to the rectal mucosa can let bacteria into the blood. Prompt reporting of fever, hand hygiene and avoiding sick contacts are correct.

Cevap

B · "I'll check my temperature rectally to be accurate"
11.Farmakoloji

Cevap: C · Respiratory rate and level of sedation

Cevap neden bu

Opioids can cause respiratory depression, which is usually preceded by increasing sedation. Both are checked before and after each dose.

Cevap

C · Respiratory rate and level of sedation
12.Farmakoloji

Cevap: B · Symptomatic low blood pressure and fainting

Cevap neden bu

Alpha blockers and PDE5 inhibitors both cause vasodilation, so together they can cause marked hypotension. Patients should be stable on the alpha blocker, and the PDE5 inhibitor is started at a low dose.

Cevap

B · Symptomatic low blood pressure and fainting
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Kısa süreli kızarma veya göğüste sıkışma ve birkaç saniyelik bir duraklama

Cevap neden bu

Adenozin hızlı IV bolus olarak verilir ve ardından serum fizyolojik ile yıkanır; sürekli EKG izlemi yapılır. AV nod iletimini kısa süreli bloke eder, çoğu zaman birkaç saniyelik asistoli, kızarma, göğüs rahatsızlığı, nefes darlığı veya yaklaşan ölüm hissine yol açar. Etkiler yalnızca saniyeler sürer.

Cevap

B · Kısa süreli kızarma veya göğüste sıkışma ve birkaç saniyelik bir duraklama
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · MI sonrası (Dressler) sendromu

Cevap neden bu

Dressler sendromu, MI'dan haftalar sonra ortaya çıkan, ateş, öne oturunca azalan plöretik ağrı ve sürtünme sesiyle seyreden immün aracılı bir perikarditdir. Reperfüzyon çağında artık nadirdir. Yeni bir enfarktüs, postürle değişmeyen iskemik ağrıya yol açar; diseksiyon sırta yayılan yırtılıcı ağrıya yol açar.

Cevap

D · MI sonrası (Dressler) sendromu
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Chronic subdural haematoma

Cevap neden bu

Older people have brain atrophy that stretches the bridging veins, and anticoagulants increase bleeding. A slow venous bleed can cause gradual confusion, headache or weakness over weeks. A CT scan is needed.

Cevap

C · Chronic subdural haematoma
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · To reduce the risk of hypos, falls and confusion

Cevap neden bu

In frail older adults, tight control brings little long-term benefit and a high risk of hypoglycaemia, which can cause falls, fractures and confusion. Targets are individualised to balance safety and quality of life.

Cevap

C · To reduce the risk of hypos, falls and confusion
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · A sudden large volume of fresh red blood

Cevap neden bu

A sudden increase in bright red drainage suggests active haemorrhage. The nurse checks vital signs and informs the surgical team urgently. Gradually decreasing serosanguinous drainage is expected.

Cevap

C · A sudden large volume of fresh red blood
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Yanıta göre yönlendirilen, hedefe yönelik dengeli kristaloid

Cevap neden bu

Pankreatit dokulara sıvı kaybına yol açar, bu nedenle erken IV sıvı önemlidir. Güncel kılavuzlar, kalp hızına, kan basıncına ve idrar çıkışına göre ayarlanan, Hartmann veya laktatlı Ringer gibi dengeli kristaloidlerle ılımlı, hedefe yönelik resüsitasyonu tercih eder; çünkü çok agresif sıvılar yarar sağlamadan sıvı yüklenmesini artırır.

Cevap

B · Yanıta göre yönlendirilen, hedefe yönelik dengeli kristaloid
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Suboptimal intake jaundice

Cevap neden bu

Early jaundice with poor intake is linked to insufficient milk, which slows stooling and increases reabsorption of bilirubin. Support with frequent effective feeds is the main treatment.

Cevap

B · Suboptimal intake jaundice
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Transient tachypnoea of the newborn

Cevap neden bu

Transient tachypnoea is common after caesarean birth without labour. Supportive care is usually enough, but infection must be considered if the baby becomes unwell or fails to improve.

Cevap

B · Transient tachypnoea of the newborn
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Before meals, or well after eating

Cevap neden bu

Airway clearance is done regularly, usually once or twice a day, and timed before meals or at least an hour after eating to avoid vomiting. It is part of daily care, not only when the child is unwell.

Cevap

C · Before meals, or well after eating
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Usually not; the child was most infectious before the rash appeared

Cevap neden bu

In fifth disease the child is most infectious during the mild illness before the rash. By the time the rash appears, the child is usually no longer infectious and does not need to be kept off school.

Cevap

D · Usually not; the child was most infectious before the rash appeared
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · A controlled response is a common reaction in the acute phase after assault

Cevap neden bu

In the acute phase of rape trauma syndrome, survivors may show an expressive reaction, such as crying or anger, or a controlled one, appearing calm or numb. Both are normal responses and need the same support.

Cevap

D · A controlled response is a common reaction in the acute phase after assault
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Answer briefly or decline politely, then return the focus to the patient

Cevap neden bu

Patients often ask personal questions out of curiosity or to make the relationship more equal. A brief answer or a polite refusal, followed by redirecting to the patient's concerns, maintains boundaries without rejecting the patient.

Cevap

C · Answer briefly or decline politely, then return the focus to the patient
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 0,46 mL

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

yüzdebirler basamağındaki rakam

0,46126 → 6

Yalnızca sonraki rakam belirler

0,46126 → 1
1, 4 veya daha küçük; bu yüzden 6 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (26) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 0,46 mL

Cevap

x = 0,46 mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 100 mL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Doz başına hacim

½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL

Tüm tedavi

V = 2,5 mL × 4/gün × 10 = 100 mL

Cevap

V = 100 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 6,4 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 2·32 = 64 mg

Hacim

V = 64/10 = 6,4 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 6,4 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,87 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 870/1000 = 0,87 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,87 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 10 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Dakikadaki mililitre

40/60 = 0,6667 mL/min

Damla hızı

R = 0,6667·15 = 10 gtt/min

Cevap

R = 10 gtt/min
30.IV infüzyon hızları

Cevap: Δ = 22,67 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1500/8 = 187,5 mL/h

Yeni hız

R = 690/3 = 230 mL/h

Yüzde değişim

Δ = (230 − 187,5)/187,5·100% = 22,67%

Cevap

Δ = 22,67%

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: V = 1,1 mL

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Gereken adet

70·79 = 5 530 birim

Hacim

V = 5530/5000 = 1,106 ≈ 1,1 mL

Cevap

V = 1,1 mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 30 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

8 000/250 = 32 mcg/mL

Saatlik doz

Order hastanın tamamı için dakika başınadır, bu yüzden ağırlık gerekmez.

16·60 = 960 mcg/h

Pompa hızı

R = 960/32 = 30 mL/h

Cevap

R = 30 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = −210 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 120 + 100 + 150 = 370 mL
IV infüzyon: 60·12 = 720 mL
IV antibiyotik: 2·100 = 200 mL
toplam alınan = 1290 mL

Toplam çıkarılan

500 + 300 + 300 + 300 + 100 = 1500 mL

Denge

B = 1290 − 1500 = −210 mL

Cevap

B = −210 mL

Negatif: hasta aldığından daha fazla sıvı kaybetti.

34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 3,2 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 100 = 400 mL

Süre

t = 400/125 = 3,2 h

Cevap

t = 3,2 h

Bu yaklaşık 3 h 12 min eder, yani torba yaklaşık saat 09:42 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 10

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 9/min → 1
SpO₂ 93% → 2
oksijen altında → 2
SBP 78 mmHg → 3
HR 126/min → 2
uyanık (A) → 0
T 36,8 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 1 + 2 + 2 + 3 + 2 + 0 + 0 = 10

Cevap

NEWS2 = 10
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: güven verici

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: her yerde pembe cilt → 2
Nabız: 150/min → 2
Refleks tepkisi: uyarıldığında yüz buruşturma → 1
Etkinlik: kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon → 1
Solunum: güçlü ağlamayla iyi solunum → 2

Toplayın

APGAR = 2 + 2 + 1 + 1 + 2 = 8

Yorum

8 → güven verici

Cevap

güven verici
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kompanse olmamış

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,05: asidemi (7,35’in altı)
PaCO₂ 41 mmHg: normal (35–45)
HCO₃⁻ 11 mmol/L: düşük (22–26)

Kompansasyon

Klinik olarak beklenen kompansasyonu da kontrol edin: Winter formülüne göre beklenen PaCO₂ 22,5–26,5 mmHg’dir; dolayısıyla ölçülen 41 mmHg ek bir solunumsal asidoz olduğunu gösterir (karışık bozukluk). Yukarıdaki cevap ROME sınav sınıflandırmasıdır.

kompanse olmamış

Cevap

kompanse olmamış
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: ek normal açıklı asidoz

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 136 − (107 + 10) = 19

Delta oranı

(19 − 12)/(24 − 10) = 0,5
ek normal açıklı asidoz

Cevap

ek normal açıklı asidoz
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QTc = 0,424 s

QT ve QTc: QT aralığı QRS kompleksinin başından T dalgasının sonuna kadar uzanır. Kalp hızı arttıkça kısalır; bu nedenle saniye cinsinden R–R aralığı kullanılarak hıza göre düzeltilir: Bazett QTc = QT/√RR ve Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett çoğu ders kitabında kullanılan formüldür; hızlı hızlarda fazla düzeltir, bu durumlarda Fridericia tercih edilir. Sınırlar kaynaklara göre değişir: erkeklerde yaklaşık 0,45 sn, kadınlarda 0,46 sn üzerindeki QTc genellikle uzamış, 0,50 sn üzeri ise belirgin uzamış olarak adlandırılır.

Ölçün

QT = 9 × 0,04 = 0,36 s
RR = 18 × 0,04 = 0,72 s

Bazett formülü

QTc = 0,36/√0,72 = 0,36/0,8485 = 0,424 s

Cevap

QTc = 0,424 s

Olağan sınırlar içinde (erkekler için yaklaşık 0,45 sn, kadınlar için 0,46 sn). (424 ms)

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ritim

Her şerit için beş adım: 1. hız (300 ya da 1500 yöntemi, düzensizse 6 saniye yöntemi); 2. ritim: R–R aralıkları eşit mi; 3. P dalgaları: var mı, DII’de pozitif mi, her QRS’in öncesinde bir tane mi ve hepsi birbirine benzer mi; 4. PR aralığı: 0,12–0,20 sn ve sabit; 5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altında. Ritmi ancak beş adımdan sonra adlandırın. Normal sinüs ritmi beşini de geçer: 60–100/dk, düzenli, her QRS’in öncesinde pozitif P, PR 0,12–0,20 sn, QRS 0,12 sn’nin altında.

Beş adım

1. Hız: 6 sn’de 7 QRS kompleksi, × 10 = dakikada 70.
2. Ritim: düzensiz düzensiz, R–R 0,66 ile 0,92 sn arasında, belirli bir örüntü yok.
3. P dalgaları: yok; temel çizgide küçük düzensiz fibrilasyon dalgaları var.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

İlk anormal adım

ritim → atriyal fibrilasyon

Cevap

ritim

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions