NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

At what angle is a subcutaneous injection usually given?

  1. AAlways exactly 15 degrees, with the skin stretched flat
  2. B45 to 90 degrees, depending on the amount of fat
  3. CAlways parallel to the skin
  4. D90 degrees after stretching the skin flat
2.Hemşirelik esaslarıZor

A collapsed patient is unresponsive and making only occasional slow gasps. What should the nurse do?

  1. AWait to see whether the gasps become regular
  2. BTreat it as not breathing normally, call for help and start CPR
  3. CGive a sip of water to clear the throat
  4. DPlace the patient in the recovery position and keep observing them
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

How should a nurse handle soiled bed linen?

  1. AShake it out first to check for lost items
  2. BCarry it bundled against the body to the soiled utility room down the hall
  3. CHold it away from the uniform and place it straight into a linen bag
  4. DPut it on the floor until the bed is made
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient on long-term high-dose corticosteroids asks for the nasal spray influenza vaccine. What should the nurse explain?

  1. AThe nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
  2. BThe nasal spray is the best choice for people on steroids, because it is not injected
  3. CEither type is fine, as long as it is given in the morning
  4. DPeople on steroids should never have any influenza vaccine
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Hangi bulgu beklenmedik bir bulgudur ve hızlı takip gerektirir?

  1. ALaparoskopik safra kesesi ameliyatından bir gün sonra sağ omuz ağrısı olan hasta
  2. BBilinen sirozu olan bir hastada değişmemiş sarı cilt
  3. CUzun süredir KOAH’ı olan hastada fıçı göğüs
  4. DHeparin infüzyonundaki bir hastada yeni siyah, katran gibi dışkı
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A nurse returns to the station to find four messages. Which one is answered first?

  1. AThe pharmacy asks when the next delivery should be scheduled
  2. BThe laboratory is calling with a critical potassium result of 2,6 mEq/L
  3. CA family member wants an update on their father’s progress
  4. DA colleague asks to swap shifts with them next week because of a family wedding
7.Klinik hemşirelikOrta

Why can a very low serum albumin contribute to oedema?

  1. AIt increases the number of red cells
  2. BIt lowers the oncotic pressure that holds fluid in the blood vessels
  3. CIt makes the kidneys retain potassium
  4. DIt raises the blood pressure in the capillaries and pushes fluid out
8.Klinik hemşirelikZor

Büyük ameliyat sonrası bir hastada kan basıncı düşüyor, kalp hızı artıyor ve karın şiş ve gergin; ancak yara pansumanı kuru. Neden şüphelenmelisiniz?

  1. Aİç kanama
  2. BEndişe gerektirmeyen normal postoperatif şişlik
  3. CKabızlık
  4. Dİdrar yolu enfeksiyonu
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Atriyal fibrilasyon nedeniyle varfarin kullanan bir hastanın INR'si 1,4'tür. Bu ne anlama gelir?

  1. AAntikoagülasyon hedefin altındadır; bu yüzden pıhtı ve inme olasılığı daha yüksektir
  2. BDoz tam olarak doğrudur ve değişiklik gerektirmez
  3. CHasta yüksek kanama riski altındadır ve hemen K vitaminine ihtiyacı vardır
  4. DHastanın artık varfarin almasına gerek yoktur
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A middle-aged man has fatigue, joint pain, a raised ALT and new diabetes. His ferritin is very high and his transferrin saturation is above 60%. Which condition is most likely?

  1. AAcute viral hepatitis A
  2. BIron-deficiency anemia
  3. CAnemia of chronic disease
  4. DHereditary hemochromatosis
11.FarmakolojiOrta

Özellikle gençlerde metoklopramid için hangi advers etki tipiktir?

  1. AAkut distoni gibi ekstrapiramidal hareket bozuklukları
  2. BKuru öksürük
  3. CDüşük kan şekeri
  4. DAğır kabızlık
12.FarmakolojiZor

Yarışmasız (geri dönüşsüz) bir antagonist doz-yanıt eğrisini nasıl değiştirir?

  1. AEğriyi aynı en yüksek değerle sağa kaydırarak
  2. BEn yüksek yanıtı düşürerek
  3. CEğriyi sola kaydırarak
  4. DBaşka değişiklik olmadan eğriyi dikleştirerek
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient with a mechanical heart valve asks to switch from warfarin to apixaban. What is the correct response?

  1. AAny anticoagulant works equally well once the valve is in place
  2. BAspirin alone can replace warfarin once the valve has healed
  3. CDirect oral anticoagulants are not used for mechanical valves
  4. DMechanical valves do not need anticoagulation after the first month
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Which task for a stable patient with heart failure can the registered nurse most appropriately delegate to a healthcare assistant (unlicensed assistive personnel)?

  1. ATeaching the patient about a low-salt diet
  2. BMeasuring and recording the morning weight
  3. CAssessing lung sounds for new crackles
  4. DDeciding whether to give the furosemide dose
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

ABH'li bir hastanın üriner kateteri hiçbir şey drene etmiyor. Hangi hızlı yatak başı kontrolü postrenal nedeni dışlamaya yardımcı olur?

  1. AHastayı iki litre su içmeye teşvik etmek
  2. BKültür için idrar örneği gönderip laboratuvar sonucunu beklemek
  3. CKateterde bükülme veya tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmek ve mesane taraması yapmak
  4. DHemen büyük bir IV sıvı bolusu vermek
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A nurse teaches a woman with recurrent UTIs. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will hold my urine for as long as I can."
  2. B"I will pass urine soon after sex."
  3. C"I will wipe from front to back."
  4. D"I will drink enough fluids during the day."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

A routine wound swab grows bacteria, but the wound shows no signs of infection. What does this usually mean?

  1. AThe wound is colonised; antibiotics are not usually needed
  2. BThe swab result means the wound is infected
  3. CThe wound must be closed with sutures again
  4. DThe patient needs IV antibiotics straight away, whatever the wound looks like
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

On the morning of elective hip surgery, a patient says she took her usual warfarin last night despite being told to stop. What should the nurse do?

  1. ATell her the surgery must be cancelled for a month
  2. BProceed with the usual checklist and say nothing
  3. CGive a double dose of vitamin K by mouth without waiting for a prescription
  4. DInform the surgical and anaesthetic teams, who will check the INR
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Which set of findings is consistent with hypovolaemia after a postpartum haemorrhage?

  1. ASlow breathing and a rising blood pressure
  2. BRising pulse, falling blood pressure, low urine output
  3. CSlow heart rate, high blood pressure and warm, dry skin
  4. DIncreased urine output and flushed skin
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A newborn's bilirubin is rising quickly at 30 hours despite phototherapy, and the baby is lethargic with an arched back and high-pitched cry. What does this suggest?

  1. AMild breast milk jaundice
  2. BA normal reaction to phototherapy
  3. CAcute bilirubin encephalopathy
  4. DNormal newborn reflexes
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Why are elbow splints often used after cleft lip repair?

  1. ATo make the baby sleep for longer
  2. BTo stop the baby touching or rubbing the suture line
  3. CTo keep the baby's arms warm and still after surgery and anaesthesia
  4. DTo keep the IV cannula from being needed
22.Pediatri hemşireliğiZor

Hemşire vardiya başında hangi çocuğu önce değerlendirmelidir?

  1. ABacağında alçı olan ve kaşındığını söyleyen 10 yaşındaki çocuk
  2. BOral rehidrasyon solüsyonu içen gastroenteritli 4 yaşındaki çocuk
  3. CApendektomi sonrası, ağrısı 10 üzerinden 4 olan 6 yaşındaki çocuk
  4. DBronşiyolitli 2 yaşındaki çocuk: solunum sayısı 68/dk ve belirgin göğüs çekilmeleri
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Which psychological treatment is most effective for obsessive-compulsive disorder?

  1. AEncouraging the patient to perform the rituals more often
  2. BExposure and response prevention, a form of CBT
  3. CPsychoanalysis focused on early childhood memories
  4. DHypnosis to remove the obsessive thoughts permanently in a single session
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

For which patient is electroconvulsive therapy (ECT) most likely to be considered?

  1. AA patient with severe psychotic depression who has stopped eating and drinking
  2. BA patient with a first episode of mild depression who has not yet tried any other treatment
  3. CA patient with mild anxiety before exams
  4. DA patient with a personality disorder who self-harms when stressed
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
1234567891011129:10 PM?21:1020:1009:1022:10

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 9:10 PM saatinde kaydedilmiş. Hangi giriş 24 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

9:10 PM
  1. 121:10
  2. 220:10
  3. 309:10
  4. 422:10
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1 tbsp · 3/gün · 7 d? × 50 mL1 tbsp = 15 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 7 gün boyunca günde üç kez oral süspansiyondan 1 tbsp yazıyor. Süspansiyon 50 mL’lik şişelerde geliyor. 1 tbsp = 15 mL kullanarak kürün tamamlanması için kaç tam şişe N verilmelidir?

1 tbspgünde üç kez7 gün50 mL1 tbsp = 15 mL
N =
27.Doz hesaplarıOrta
70 kgBSA = 1,62 m²100 mg/m²D = ? mg

70 kg ağırlığındaki bir hastanın vücut yüzey alanı 1,62 m². İstem 100 mg/m². Dozu D mg cinsinden bulun.

70 kgBSA = 1,62 m²100 mg/m²
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
40 mg/1 mLV = ? mL

Bir hasta 118,8 lb ağırlığında. İstem tek doz olarak 1 mg/kg ve stok 1 mL’de 40 mg içeriyor. 1 kg = 2,2 lb kullanarak hangi hacmi V verirsiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

118,8 lb1 mg/kg40 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?60 gtt/mL75 gtt/min6 h

Bir damla infüzyonu 60 gtt/mL’lik bir setle 75 gtt/min hızla akıyor. Hasta 6 saatte kaç mililitre V alır?

75 gtt/min60 gtt/mL6 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
900 mL20 gtt/mL30 gtt/mint = ? h

Bir serum 20 damla/mL'lik setten 30 damla/dk hızla akıyor. Torbada 900 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır?

30 gtt/min20 gtt/mL900 mL
t = h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
heparin 1 000 birim/mL60 birim/kg · 56 kg → V = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma protokolü, 56 kg ağırlığındaki bir hasta için 60 ünite/kg heparin bolusu öngörüyor. Flakon 1 000 ünite/mL içeriyor. Hangi hacmi V çekersiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

60 birim/kg56 kg1 000 birim/mL
V = mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
400 mg250 mLdopamine? mL/h62 kg2 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de dopamine 400 mg var. Order, 62 kg ağırlığındaki bir hasta için 2 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

400 mg/250 mL2 mcg/kg/min62 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçay240 mLjöle120 mLçorba150 mLIV infüzyon125 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar275 mLidrar250 mLidrar450 mLyara dreni80 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).

çay: 240 mLjöle: 120 mLçorba: 150 mLIV infüzyon: 125 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 2 × 50 mLidrar: 275 mLidrar: 250 mLidrar: 450 mLyara dreni: 80 mL
B = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL75 mL/hbaşlangıç 13:3017:30: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba saat 13:30’de başlatıldı ve pompayla 75 mL/h hızla gidiyor. Saat 17:30’te torbada kaç mL V kalmıştır?

500 mL75 mL/h13:30 → 17:30
V = mL
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 16/dk, SpO₂ %95 oda havasında, kan basıncı 110/66 mmHg, nabız 82/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,2 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 16SpO₂ 95%havaSBP 110HR 82AT 36,2 °C
NEWS2 =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 23/dk, SpO₂ %94 ek oksijen altında, kan basıncı 78/46 mmHg, nabız 92/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 35,0 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 23SpO₂ 94%O₂SBP 78HR 92AT 35,0 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı PaCO₂ 75 mmHg (10,0 kPa) gösteriyor. HCO₃⁻ için 24 mmol/L başlangıç değerinden yola çıkın ve şu kuralı kullanın: akut solunumsal asidozda PaCO₂, 40’ın üstündeki her 10 mmHg için HCO₃⁻ değeri 1 mmol/L artar. Beklenen HCO₃⁻ değerini bulun.

PaCO₂ 75 mmHg (10,0 kPa)başlangıç değeri: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Deniz seviyesinde, %24 oksijende alınan bir alıştırma gazı PaO₂ 90 mmHg (12,0 kPa) ve PaCO₂ 49 mmHg (6,5 kPa) gösteriyor. A–a gradyanı değerini bulmak için PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 kullanın.

FiO₂ 24%PaO₂ 90 mmHg (12,0 kPa)PaCO₂ 49 mmHg (6,5 kPa)
A–a gradyanı = mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVnormal sinüs ritmijunctional ritimsinüs bradikardisibirinci derece AV blok

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1normal sinüs ritmi
  2. 2junctional ritim
  3. 3sinüs bradikardisi
  4. 4birinci derece AV blok
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVventriküler taşikardiatriyal flutter, 4:1 iletitorsades de pointesventriküler fibrilasyon

Bu DII şeridindeki ritmi belirleyin. Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1ventriküler taşikardi
  2. 2atriyal flutter, 4:1 ileti
  3. 3torsades de pointes
  4. 4ventriküler fibrilasyon

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · 45 to 90 degrees, depending on the amount of fat

Cevap neden bu

The angle depends on needle length and body fat. A short needle at 90 degrees suits most adults; in thin patients a pinch of skin or a 45-degree angle avoids reaching muscle.

Cevap

B · 45 to 90 degrees, depending on the amount of fat
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Treat it as not breathing normally, call for help and start CPR

Cevap neden bu

Agonal gasps are common in the first minutes after cardiac arrest. They must not be mistaken for breathing; CPR is started and an AED fetched straight away.

Cevap

B · Treat it as not breathing normally, call for help and start CPR
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Hold it away from the uniform and place it straight into a linen bag

Cevap neden bu

Soiled linen is rolled up, held away from the uniform and placed directly into a laundry bag at the bedside. Shaking linen spreads organisms into the air, and the floor is a contaminated surface.

Cevap

C · Hold it away from the uniform and place it straight into a linen bag
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · The nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead

Cevap neden bu

The nasal spray influenza vaccine contains live, weakened virus and is avoided in immunosuppressed people. The inactivated injectable vaccine is safe and recommended for them.

Cevap

A · The nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Heparin infüzyonundaki bir hastada yeni siyah, katran gibi dışkı

Cevap neden bu

Siyah, katran gibi dışkı (melena) üst sindirim sisteminden kanamayı düşündürür; antikoagülasyonun tehlikeli bir komplikasyonudur. Laparoskopiden sonra kullanılan gaz nedeniyle omuz ağrısı yaygındır; KOAH’ta fıçı göğüs ve sirozda stabil sarılık ise beklenen bulgulardır.

Cevap

D · Heparin infüzyonundaki bir hastada yeni siyah, katran gibi dışkı
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · The laboratory is calling with a critical potassium result of 2,6 mEq/L

Cevap neden bu

A critical potassium of 2,6 mEq/L can cause life-threatening arrhythmias, so it is acted on first: the nurse assesses the patient and informs the provider. The other calls can wait.

Cevap

B · The laboratory is calling with a critical potassium result of 2,6 mEq/L
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · It lowers the oncotic pressure that holds fluid in the blood vessels

Cevap neden bu

Albumin creates oncotic pressure, drawing fluid into the capillaries. When it is low, as in liver disease, nephrotic syndrome or malnutrition, fluid leaks into the tissues.

Cevap

B · It lowers the oncotic pressure that holds fluid in the blood vessels
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · İç kanama

Cevap neden bu

Karın distansiyonuyla birlikte şokun hemodinamik belirtileri, görünür kan kaybı olmasa bile karın içi kanamayı düşündürür. Acil cerrahi değerlendirme gerekir.

Cevap

A · İç kanama
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Antikoagülasyon hedefin altındadır; bu yüzden pıhtı ve inme olasılığı daha yüksektir

Cevap neden bu

Hedef aralığın altındaki INR, kanın bu endikasyon için çok kolay pıhtılaştığı anlamına gelir. Reçeteyi yazan kişi bilgilendirilir; doz ve unutulan dozlar veya etkileşimler gibi olası nedenler gözden geçirilir.Kontrol edilen kaynak: Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

A · Antikoagülasyon hedefin altındadır; bu yüzden pıhtı ve inme olasılığı daha yüksektir
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Hereditary hemochromatosis

Cevap neden bu

Hemochromatosis is an inherited disorder of increased iron absorption. Iron is deposited in the liver, pancreas, joints, heart and skin. A high transferrin saturation with a high ferritin suggests the diagnosis, and treatment is regular venesection (phlebotomy).Kontrol edilen kaynak: Hemochromatosis · MedlinePlus (NIH) (2026); Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

D · Hereditary hemochromatosis
11.Farmakoloji

Cevap: A · Akut distoni gibi ekstrapiramidal hareket bozuklukları

Cevap neden bu

Metoklopramid bir dopamin D2 antagonistidir. Bazal ganglionlarda dopaminin bloke edilmesi, genç erişkinlerde daha sık olmak üzere, distoni ve diğer ekstrapiramidal etkilere neden olabilir.

Cevap

A · Akut distoni gibi ekstrapiramidal hareket bozuklukları
12.Farmakoloji

Cevap: B · En yüksek yanıtı düşürerek

Cevap neden bu

Yarışmalı antagonist eğriyi sağa kaydırır ama daha yüksek agonist dozları aynı en yüksek değere ulaşır. Yarışmasız antagonist en yüksek yanıtı düşürür.

Cevap

B · En yüksek yanıtı düşürerek
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Direct oral anticoagulants are not used for mechanical valves

Cevap neden bu

Mechanical valves need lifelong anticoagulation with a vitamin K antagonist such as warfarin. Direct oral anticoagulants caused more clots and bleeding in mechanical valve patients and are contraindicated. Biological valves usually need only short-term anticoagulation.

Cevap

C · Direct oral anticoagulants are not used for mechanical valves
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Measuring and recording the morning weight

Cevap neden bu

Weighing a stable patient is a routine, measurable task that can be delegated, with the result reported to the nurse. Assessment, patient teaching and clinical decisions about medicines require the registered nurse's judgement and cannot be delegated.

Cevap

B · Measuring and recording the morning weight
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Kateterde bükülme veya tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmek ve mesane taraması yapmak

Cevap neden bu

Tıkanmış veya bükülmüş bir kateter ya da distandü mesane anüriye yol açabilir veya onu taklit edebilir. Hortumu kontrol etmek, izin verildiği ölçüde kateteri yıkamak veya değiştirmek ve mesane taraması yapmak tıkanıklığı hızla belirler. Böbreklerin ultrasonografisi hidronefroz gibi daha yukarıdaki tıkanıklığı araştırır.

Cevap

C · Kateterde bükülme veya tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmek ve mesane taraması yapmak
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · "I will hold my urine for as long as I can."

Cevap neden bu

Holding urine allows bacteria to multiply. Regular voiding, good fluid intake, passing urine after intercourse and wiping front to back help reduce recurrence.

Cevap

A · "I will hold my urine for as long as I can."
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · The wound is colonised; antibiotics are not usually needed

Cevap neden bu

Bacteria on the surface without clinical signs of infection is colonisation. Antibiotics are guided by clinical signs such as spreading redness, pain, heat, pus or systemic illness, not by a swab alone.

Cevap

A · The wound is colonised; antibiotics are not usually needed
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Inform the surgical and anaesthetic teams, who will check the INR

Cevap neden bu

Recent warfarin may leave the INR too high for safe surgery or a spinal anaesthetic. The team needs to know at once; they check the INR and decide whether to delay or reverse.

Cevap

D · Inform the surgical and anaesthetic teams, who will check the INR
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Rising pulse, falling blood pressure, low urine output

Cevap neden bu

Tachycardia is often the earliest sign, then narrowing pulse pressure, falling blood pressure, pale clammy skin, restlessness and oliguria. Blood pressure may stay normal until a large loss has occurred.

Cevap

B · Rising pulse, falling blood pressure, low urine output
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Acute bilirubin encephalopathy

Cevap neden bu

Lethargy, poor feeding, hypertonia with arching and a high-pitched cry are signs of acute bilirubin encephalopathy. An urgent exchange transfusion may be needed to prevent permanent kernicterus.

Cevap

C · Acute bilirubin encephalopathy
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · To stop the baby touching or rubbing the suture line

Cevap neden bu

Soft elbow splints keep the baby's hands away from the face and protect the repair while still allowing arm movement. They are removed regularly, one at a time and under supervision, for skin checks and exercise.

Cevap

B · To stop the baby touching or rubbing the suture line
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Bronşiyolitli 2 yaşındaki çocuk: solunum sayısı 68/dk ve belirgin göğüs çekilmeleri

Cevap neden bu

Taşipnesi ve çekilmeleri olan çocuğun bir solunum sorunu vardır ve hızla kötüleşebilir. Diğerlerinin ihtiyaçları önemlidir, ancak hava yolunu, solunumu veya dolaşımı tehdit etmemektedir.

Cevap

D · Bronşiyolitli 2 yaşındaki çocuk: solunum sayısı 68/dk ve belirgin göğüs çekilmeleri
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Exposure and response prevention, a form of CBT

Cevap neden bu

In exposure and response prevention, the patient is gradually exposed to the anxiety-provoking trigger and resists the compulsion. Anxiety falls over time without the ritual, weakening the cycle. SSRIs are the main medicines used.

Cevap

B · Exposure and response prevention, a form of CBT
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · A patient with severe psychotic depression who has stopped eating and drinking

Cevap neden bu

ECT is effective for severe depression, especially with psychotic features, high suicide risk or refusal of food and fluids, when a rapid response is needed. It is not a first choice for mild conditions.

Cevap

A · A patient with severe psychotic depression who has stopped eating and drinking
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 21:10

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

9 PM → 9 + 12 = 21

Cevap

21:10

Cevap

21:10
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: N = 7

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Toplam hacim

15 mL × 3 × 7 = 315 mL

Şişeler

315/50 = 6,3 → N = 7

Cevap

N = 7
27.Doz hesapları

Cevap: D = 162 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Doz

D = 100·1,62 = 162 mg

Cevap

D = 162 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 1,4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

kg cinsinden ağırlık

118,8/2,2 = 54 kg

Doz

1·54 = 54 mg

Hacim

V = (54/40)·1 = 1,35 ≈ 1,4 mL

Cevap

V = 1,4 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 450 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

75·60/60 = 75 mL/h

Hacim

V = 75·6 = 450 mL

Cevap

V = 450 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 10 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

30·60/20 = 90 mL/h

Kalan süre

t = 900/90 = 10 h

Cevap

t = 10 h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: V = 3,4 mL

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Gereken adet

60·56 = 3 360 birim

Hacim

V = 3360/1000 = 3,36 ≈ 3,4 mL

Cevap

V = 3,4 mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 4,7 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

2·62 = 124 mcg/min
124·60 = 7440 mcg/h

Pompa hızı

R = 7440/1600 = 4,65 ≈ 4,7 mL/h

Cevap

R = 4,7 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 555 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 240 + 120 + 150 = 510 mL
IV infüzyon: 125·8 = 1000 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
toplam alınan = 1610 mL

Toplam çıkarılan

275 + 250 + 450 + 80 = 1055 mL

Denge

B = 1610 − 1055 = 555 mL

Cevap

B = 555 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 200 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

13:30 → 17:30 = 4 h

Verilen hacim

75·4 = 300 mL

Kalan hacim

V = 500 − 300 = 200 mL

Cevap

V = 200 mL
35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 16/min → 0
SpO₂ 95% → 1
oda havasında → 0
SBP 110 mmHg → 1
HR 82/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,2 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 1 + 0 + 0 + 0 = 2

Cevap

NEWS2 = 2
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: yüksek

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 23/min → 2
SpO₂ 94% → 1
oksijen altında → 2
SBP 78 mmHg → 3
HR 92/min → 1
uyanık (A) → 0
T 35,0 °C → 3

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 2 + 1 + 2 + 3 + 1 + 0 + 3 = 12
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

yüksek

Cevap

yüksek

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: HCO₃⁻ = 27,5 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

PaCO₂ değişimi

|75 − 40| = 35 mmHg → 3,5 × 10 mmHg

Beklenen HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·3,5 = 27,5 mmol/L

Cevap

HCO₃⁻ = 27,5 mmol/L
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: A–a gradyanı = 19,87 mmHg

Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.

Alveoler oksijen

PAO₂ = 0,24·713 − 49/0,8 = 171,1 − 61,25 = 109,9 mmHg

Gradyan

A–a = 109,9 − 90 = 19,87 mmHg

Cevap

A–a gradyanı = 19,87 mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: birinci derece AV blok

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: R–R = 24 küçük kare, 1500 ÷ 24 ≈ dakikada 63.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,96 sn.
3. P dalgaları: pozitif, her QRS’in öncesinde bir tane, hepsi birbirine benzer.
4. PR aralığı: 0,30 sn, sabit, 0,20 sn’den uzun.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

birinci derece AV blok

Cevap

birinci derece AV blok
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ventriküler fibrilasyon

Ventriküler ritimler: ventriküler taşikardi, 100/dk’nın üzerinde, genellikle 150–250/dk hızında, düzenli, ilişkili P dalgası olmayan, art arda üç ya da daha fazla geniş (0,12 sn ve üzeri) kompleks dizisidir. Ventriküler fibrilasyon, tanımlanabilir P dalgası, QRS kompleksi ya da T dalgası ve sayılabilir hızı olmayan kaotik, düzensiz bir dalga biçimidir. Asistoli, ventriküler aktivitenin olmadığı neredeyse düz bir çizgidir; düz çizgi her zaman hastanın, elektrotların ve kazancın kontrol edilmesi ve ikinci bir derivasyon ile doğrulanır. Resüsitasyon kılavuzlarında VF ve nabızsız VT şok verilebilir ritimlerdir, asistoli değildir.

Beş adım

1. Hız: sayılabilir ventrikül hızı yok.
2. Ritim: kaotik, tekrar eden bir örüntü yok.
3. P dalgaları: tanımlanabilir değil.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: QRS kompleksi yok.

Yorum

ventriküler fibrilasyon

Cevap

ventriküler fibrilasyon

Resüsitasyon kılavuzlarında VF ve nabızsız VT şok verilebilir ritimlerdir. Bu yalnızca tanıma alıştırmasıdır.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions