NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

According to Erikson, what is the main developmental task of older adulthood?

  1. ATrust versus mistrust
  2. BIdentity versus role confusion
  3. CIndustry versus inferiority
  4. DIntegrity versus despair
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient wants to keep taking St John's wort, a herbal remedy, while in hospital. Why should the nurse tell the prescriber?

  1. AIt has no effects, so it is a waste of time
  2. BIt must be swapped for a prescribed antidepressant at once
  3. CIt interacts with many medicines and can reduce their effect
  4. DHerbal remedies are always banned in hospital
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Sputum specimens are ordered to look for acid-fast bacilli (TB). How are they usually collected?

  1. AThree deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning
  2. BOne specimen of sputum collected straight after the evening meal, when coughing is easiest
  3. COne saliva sample collected at any convenient time of day
  4. DThree specimens collected after an antiseptic mouthwash
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse teaches new parents how to cope with an infant’s crying. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“If I get frustrated, I will put him safely in the crib and take a short break.”
  2. B“If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
  3. C“I will check whether he is hungry, wet or too warm.”
  4. D“I can call a friend or family member to help when I am tired.”
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient receiving an aminoglycoside antibiotic, such as gentamicin, reports ringing in the ears. What should the nurse do?

  1. AReassure the patient that it is a normal effect
  2. BGive the next dose early to finish the course
  3. CAdvise the patient to use ear drops
  4. DHold the next dose and report it promptly
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Bir hemşire yardımcısı, bir hastanın ilk morfin dozundan 15 dakika sonra yaşam bulgularını ölçtü. Solunum sayısının 10/dk olduğunu ve hastanın zor uyandığını bildiriyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. ABulguları belgelemek ve sağlık profesyoneline bir sonraki planlı turda söylemek
  2. BHemen gitmek, hastayı uyandırmak, solunumu desteklemek ve istem uyarınca naloksonu hazırlamak
  3. CHastayı görmeden önce istem almak için sağlık profesyonelini aramak
  4. DYardımcıdan solunum sayısını 15 dakika sonra yeniden kontrol etmesini ve bildirmesini istemek
7.Klinik hemşirelikOrta

Why does a patient with a suspected TIA need urgent specialist assessment?

  1. AThe risk of a full stroke is highest in the days after a TIA
  2. BThe symptoms will come back permanently within an hour
  3. CThe patient needs urgent surgery on the brain
  4. DA TIA always turns into a brain tumour unless it is treated
8.Klinik hemşirelikZor

A patient who speaks little English needs to give consent for a procedure. Their 14-year-old child offers to interpret. What is the best action?

  1. ALet the child interpret to save time
  2. BArrange a professional interpreter
  3. CAsk the patient to sign the form without explanation
  4. DUse gestures and proceed
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient with hyponatremia from SIADH starts tolvaptan. Why is the serum sodium checked frequently in the first day?

  1. AThe drug lowers blood glucose sharply
  2. BThe drug causes severe hyperkalemia
  3. CThe sodium always falls further
  4. DThe sodium can rise too quickly
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with acute kidney injury has a potassium of 6,8 mEq/L despite medical treatment, a pH of 7,12 and pulmonary edema not responding to diuretics. Which treatment is most likely needed?

  1. AAn IV magnesium dose
  2. BUrgent dialysis
  3. CMore oral fluid
  4. DA potassium supplement
11.FarmakolojiOrta

A man takes finasteride. What should be explained about handling the tablets?

  1. AAnyone can handle the tablets, as they contain no active drug
  2. BThe tablets must be stored in the fridge
  3. CThe tablets must be crushed before swallowing
  4. DPregnant women should not handle crushed or broken tablets
12.FarmakolojiZor

A ventilated ICU patient receives vecuronium, a neuromuscular blocker. Why must sedation and pain relief also be given?

  1. AVecuronium causes severe pain at the injection site
  2. BNeuromuscular blockers paralyse muscles but do not cause sedation or analgesia
  3. CVecuronium stops working unless a sedative is also given
  4. DSedatives are needed to prevent vecuronium from causing seizures and agitation
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Ejeksiyon fraksiyonu nedir?

  1. AKalbin her dakika pompaladığı kan hacmi
  2. BDiyastolik dolum sonunda sol ventrikül basıncı
  3. CHer atımda ventrikülden fırlatılan kanın yüzdesi
  4. DHer kalp atımında pompalanan kan hacmi
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A nurse finds a patient collapsed in bed and unresponsive. What should the nurse do first?

  1. ALeave the patient to fetch a defibrillator before calling anyone
  2. BShout for help, open the airway and check breathing for up to 10 seconds
  3. CTake a full set of observations, including temperature and blood glucose
  4. DGive two rescue breaths, then check the blood glucose before calling anyone
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Glarjin gibi uzun etkili bazal insülinle ilgili hangi ifade doğrudur?

  1. AAynı enjektörde hızlı etkili insülinle karıştırılır
  2. BKarbonhidratı karşılamak için yalnızca büyük öğünlerden sonra verilir
  3. CTip 1 diyabette hasta yemek yemese de sürdürülür
  4. DEnjeksiyondan yaklaşık 30 dakika sonra keskin bir etki zirvesi yapar
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Six weeks after a kidney transplant, a patient has a fever, tenderness over the graft, less urine and a rising creatinine. What is most likely?

  1. AA normal finding as the kidney settles in
  2. BDehydration that needs only more oral fluids and rest
  3. CAcute rejection, needing urgent transplant team review
  4. DA side effect of sun exposure
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

What is a Curling's ulcer?

  1. AA pressure ulcer under a splint that has been left on too long
  2. BA burn on the sole of the foot
  3. CA leg ulcer caused by venous disease after long bed rest
  4. DA stress ulcer of the stomach or duodenum after a major burn
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A competent adult who is a Jehovah's Witness refuses blood transfusion before major surgery. What should the nurse do?

  1. APlan to transfuse secretly during the operation if it becomes needed
  2. BRespect the decision, document it and inform the team
  3. CCancel the surgery without discussing it
  4. DAsk the family to override the decision
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Hangi patern uterin taşisistoliyi tanımlar?

  1. A60 saniye süren kasılmalar
  2. B10 dakikada 2'den fazla kasılma
  3. C30 dakika boyunca ortalaması alınan, 10 dakikada 5'ten fazla kasılma
  4. DErken doğum eyleminde her biri 60 saniye süren, 5 dakikada bir kasılmalar
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman with gestational diabetes asks if she will have diabetes after the baby is born. Which reply is accurate?

  1. AIt never returns, so no further glucose testing is needed after birth
  2. BIt usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher
  3. CIt always becomes type 1 diabetes after birth
  4. DIt will continue unless she stops breastfeeding
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A 12-year-old with type 1 diabetes will play a long football match. What should the nurse advise?

  1. ACheck glucose before playing and keep fast-acting carbohydrate at hand
  2. BSkip the meal before the match to avoid high glucose
  3. CAvoid sport, because exercise is unsafe with diabetes
  4. DInject an extra dose of insulin into the thigh just before he starts running
22.Pediatri hemşireliğiZor

Diyabetik ketoasidoz tedavisi sırasında 9 yaşındaki bir çocuk huzursuz oluyor, baş ağrısından yakınıyor ve ardından uykulu hâle geliyor. Hemşire neyden şüphelenmelidir?

  1. ASıvıların neden olduğu hipoglisemi
  2. BÇocuk açtır
  3. CSerebral ödem, bir acil durum
  4. DTedaviden sonraki normal yorgunluk
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient says, "I feel like I'm dying inside." Which nurse response best uses the technique of exploring?

  1. A"Tell me more about what that feeling is like for you."
  2. B"Everyone feels that way sometimes."
  3. C"You shouldn't say things like that."
  4. D"Let's talk about something more cheerful."
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Bir hastanın lityum düzeyi 1,8 mmol/L'dir. Hafif bulantı dışında kendini iyi hissettiğini söylüyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. ANüksü önlemek için dozu artırmak
  2. BTesti 1 ay sonra tekrarlamak
  3. Cİyi hissettiği için bir sonraki dozu vermek
  4. DBir sonraki dozu tutmak ve reçeteyi yazan kişiyi hemen bilgilendirmek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C? °F35,2 °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 35,2 °C. °F = °C × 9/5 + 32 formülüyle T değerini Fahrenheit dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

35,2 °C
T = °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
00:0023:4502:05t = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 23:45 saatinde başlıyor ve ertesi sabah 02:05 saatinde bitiyor (24 saatlik saat). t kaç dakika sürdü?

23:4502:05
t = min
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

18 kg ağırlığındaki bir çocuğa 10 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 25 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

18 kg10 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 670 mikrogramdır. Ampul 1 mg/mL içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

670 mcg1 mg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
500 mL20 gtt/mL12 h? gtt/min

20 damla/mL'lik bir setle 500 mL'yi 12 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

500 mL12 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
450 mL15 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Bir serum 15 damla/mL'lik setten 50 damla/dk hızla akıyor. Torbada 450 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

50 gtt/min15 gtt/mL450 mL
t = h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
12 500 birim250 mLheparin? mL/h95 kg16 birim/kg/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de 12 500 ünite heparin var. Order, 95 kg ağırlığındaki bir hasta için 16 ünite/kg/h. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

12 500 birim/250 mL16 birim/kg/h95 kg
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
25 mg250 mLnitroglycerin? mL/h77 kg5 mcg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 77 kg ağırlığındaki bir hastaya 5 mcg/min hızında nitroglycerin order edilmiş. Torbada 250 mL’de 25 mg var. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

25 mg/250 mL5 mcg/min77 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyasüt100 mLjöle100 mLmeyve suyu120 mLbuz parçaları120 mLIV infüzyon75 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar500 mLidrar275 mLyara dreni60 mLkusmuk100 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun. Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

süt: 100 mLjöle: 100 mLmeyve suyu: 120 mLbuz parçaları: 120 mLIV infüzyon: 75 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 50 mL
I = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL→ 100 mL/hbaşlangıç 19:30ttoplam​ = ? h125 mL/h × 2 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir infüzyon saat 19:30’de 125 mL/h hızla başlıyor. 2 saat sonra hız 100 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL125 mL/h · 2 h100 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: bozukluk yok; nemlilik: çok nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: kısıtlılık yok; beslenme: muhtemelen yetersiz; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: evet; yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Alıştırma değerleri: Na⁺ 144 mmol/L, glukoz 21,1 mmol/L ve üre 23 mmol/L. Serum ozmolalitesini, Osm = 2·Na⁺ + glukoz + üre, en yakın tam sayıya yuvarlayarak hesaplayın.

Na⁺ 144 mmol/Lglukoz 21,1 mmol/Lüre 23 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Alıştırma değerleri: Na⁺ 142, Cl⁻ 107, HCO₃⁻ 17 mmol/L ve albümin 25 g/L. Albümine göre düzeltilmiş anyon açığını, AGc = AG + 0,25·(40 − albümin), bulun.

Na⁺ 142 mmol/LCl⁻ 107 mmol/LHCO₃⁻ 17 mmol/Lalbümin 25 g/L
AGc = mmol/L
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridinde QT aralığı değerini saniye cinsinden ölçün.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QT = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVidioventriküler ritimasistolisinüs bradikardisiventriküler taşikardi

Bu DII şeridindeki ritmi belirleyin. Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1idioventriküler ritim
  2. 2asistoli
  3. 3sinüs bradikardisi
  4. 4ventriküler taşikardi

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Integrity versus despair

Cevap neden bu

In late adulthood people review their lives. A sense of meaning brings integrity, while regret can lead to despair. Reminiscence can support this stage.

Cevap

D · Integrity versus despair
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · It interacts with many medicines and can reduce their effect

Cevap neden bu

St John's wort induces liver enzymes and can lower levels of drugs such as warfarin and the contraceptive pill. All herbal and over-the-counter products are recorded and reviewed.

Cevap

C · It interacts with many medicines and can reduce their effect
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Three deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning

Cevap neden bu

Several deep-cough sputum samples improve the chance of finding acid-fast bacilli, and early-morning samples contain the most secretions. Saliva is not sputum, and antiseptic mouthwash can affect the result.

Cevap

A · Three deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”

Cevap neden bu

Shaking an infant can cause bleeding in the brain, permanent disability or death. Parents are taught to put the baby down safely and step away if they feel overwhelmed, and to ask for help.

Cevap

B · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Hold the next dose and report it promptly

Cevap neden bu

Aminoglycosides can cause ototoxicity, which may be permanent. Tinnitus or hearing loss is reported promptly, and drug levels and kidney function are checked.

Cevap

D · Hold the next dose and report it promptly
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Hemen gitmek, hastayı uyandırmak, solunumu desteklemek ve istem uyarınca naloksonu hazırlamak

Cevap neden bu

Yavaş solunum ve zor uyandırma opioide bağlı solunum depresyonunu düşündürür. Hemşire hastayı hemen değerlendirir, uyarır, solunumu destekler, istem uyarınca nalokson verir ve üst basamağa bildirir. Beklemek veya hastayı görmeden aramak kritik dakikaları boşa harcar.

Cevap

B · Hemen gitmek, hastayı uyandırmak, solunumu desteklemek ve istem uyarınca naloksonu hazırlamak
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · The risk of a full stroke is highest in the days after a TIA

Cevap neden bu

The risk of stroke is highest soon after a TIA. Rapid assessment and treatment, such as antiplatelets, statins and carotid imaging, reduce this risk.

Cevap

A · The risk of a full stroke is highest in the days after a TIA
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Arrange a professional interpreter

Cevap neden bu

Professional interpreters provide accurate, impartial translation and protect confidentiality. Children and family members should not be used for important clinical discussions such as consent.

Cevap

B · Arrange a professional interpreter
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · The sodium can rise too quickly

Cevap neden bu

Tolvaptan blocks ADH receptors in the kidney, causing free water loss. Sodium can rise too fast, risking osmotic demyelination, so treatment is started in hospital with frequent sodium checks. Fluid restriction is usually avoided at the start.

Cevap

D · The sodium can rise too quickly
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Urgent dialysis

Cevap neden bu

Indications for urgent dialysis in AKI include refractory hyperkalemia, severe metabolic acidosis, fluid overload not responding to diuretics, uremic complications and some poisonings. This patient has three of them.Kontrol edilen kaynak: Acute tubular necrosis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

B · Urgent dialysis
11.Farmakoloji

Cevap: D · Pregnant women should not handle crushed or broken tablets

Cevap neden bu

Finasteride can be absorbed through the skin and may affect genital development of a male fetus. Women who are or may become pregnant should avoid contact with crushed or broken tablets.

Cevap

D · Pregnant women should not handle crushed or broken tablets
12.Farmakoloji

Cevap: B · Neuromuscular blockers paralyse muscles but do not cause sedation or analgesia

Cevap neden bu

Neuromuscular blockers cause paralysis but leave awareness and pain sensation intact. Without sedation and analgesia, the patient could be awake and in pain while unable to move.

Cevap

B · Neuromuscular blockers paralyse muscles but do not cause sedation or analgesia
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Her atımda ventrikülden fırlatılan kanın yüzdesi

Cevap neden bu

Ejeksiyon fraksiyonu = atım hacmi ÷ diyastol sonu hacim; normalde yaklaşık %50–70'tir. Azalmış ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliği genellikle %40 veya altı olarak tanımlanır. Kalp debisi dakikadaki hacimdir, atım hacmi ise atım başına hacimdir.

Cevap

C · Her atımda ventrikülden fırlatılan kanın yüzdesi
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Shout for help, open the airway and check breathing for up to 10 seconds

Cevap neden bu

In hospital, the nurse shouts for help, opens the airway and looks for normal breathing (and a pulse if trained) for up to 10 seconds. If the patient is not breathing normally, the arrest team is called and CPR started, with a defibrillator brought as soon as possible.

Cevap

B · Shout for help, open the airway and check breathing for up to 10 seconds
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Tip 1 diyabette hasta yemek yemese de sürdürülür

Cevap neden bu

Bazal insülin arka plan gereksinimlerini karşılar ve düz bir profile sahiptir. Tip 1 diyabette DKA'yı önlemek için hastalık veya açlık sırasında da sürdürülmelidir (doz ayarlanabilir). Glarjin diğer insülinlerle karıştırılmamalıdır.

Cevap

C · Tip 1 diyabette hasta yemek yemese de sürdürülür
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Acute rejection, needing urgent transplant team review

Cevap neden bu

Fever, graft tenderness, falling urine output and rising creatinine suggest acute rejection, although infection must also be ruled out. Early treatment, often with high-dose steroids, can save the graft, so the transplant team is contacted urgently.

Cevap

C · Acute rejection, needing urgent transplant team review
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · A stress ulcer of the stomach or duodenum after a major burn

Cevap neden bu

Curling's ulcer is an acute peptic ulcer after severe burns, linked with reduced gut blood flow. Early enteral feeding and acid suppression help prevent it, and GI bleeding is watched for.

Cevap

D · A stress ulcer of the stomach or duodenum after a major burn
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Respect the decision, document it and inform the team

Cevap neden bu

An informed refusal by a competent adult must be respected. The team discusses which products and alternatives (such as cell salvage or iron) the patient accepts, documents the decision and plans to reduce blood loss.

Cevap

B · Respect the decision, document it and inform the team
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · 30 dakika boyunca ortalaması alınan, 10 dakikada 5'ten fazla kasılma

Cevap neden bu

Taşisistoli, 30 dakika boyunca ortalaması alınan, 10 dakikada beşten fazla kasılmadır. Oksitosin verilirken, özellikle fetal kalp hızı etkileniyorsa, infüzyonu azaltarak veya durdurarak yönetilir.

Cevap

C · 30 dakika boyunca ortalaması alınan, 10 dakikada 5'ten fazla kasılma
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · It usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher

Cevap neden bu

Gestational diabetes usually resolves after birth, but the risk of later type 2 diabetes is much higher. She should have a glucose test after birth and regular screening, and keep up a healthy weight and activity.

Cevap

B · It usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Check glucose before playing and keep fast-acting carbohydrate at hand

Cevap neden bu

Exercise increases glucose uptake by muscles, so hypoglycaemia can occur during or after sport, even overnight. Checking glucose, having extra carbohydrate and adjusting insulin as advised make sport safe and beneficial.

Cevap

A · Check glucose before playing and keep fast-acting carbohydrate at hand
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Serebral ödem, bir acil durum

Cevap neden bu

DKA tedavisi sırasında baş ağrısı, davranış veya bilinç değişiklikleri ve yavaşlayan kalp hızı serebral ödemi düşündürür. Acil tıbbi değerlendirme ve tedavi gerektirir.

Cevap

C · Serebral ödem, bir acil durum
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · "Tell me more about what that feeling is like for you."

Cevap neden bu

Exploring asks the patient to describe an experience in more detail. Generalising, disapproving and changing the subject block the patient from talking.

Cevap

A · "Tell me more about what that feeling is like for you."
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Bir sonraki dozu tutmak ve reçeteyi yazan kişiyi hemen bilgilendirmek

Cevap neden bu

1,8 mmol/L düzeyi terapötik aralığın üzerindedir ve toksisite hızla kötüleşebilir. Hemşire dozu tutar, toksisite belirtilerini arar ve reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirir.

Cevap

D · Bir sonraki dozu tutmak ve reçeteyi yazan kişiyi hemen bilgilendirmek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 95,4 °F

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

9/5 ile çarpın

35,2·9/5 = 63,36

32 ekleyin

T = 63,36 + 32 = 95,36 ≈ 95,4 °F

Cevap

T = 95,4 °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: t = 140 min

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Gece yarısından önce

23:45 → 24:00 = 15 min

Gece yarısından sonra

00:00 → 02:05 = 125 min

Toplam

t = 15 + 125 = 140 min

Cevap

t = 140 min
27.Doz hesapları

Cevap: V = 7,2 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 10·18 = 180 mg

Hacim

V = 180/25 = 7,2 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 7,2 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,67 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Aynı birimler

1 mg/mL = 1000 mcg/mL

Hacim

V = 670/1000 = 0,67 mL

Cevap

V = 0,67 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 14 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

12·60 = 720 min

Damla hızı

R = 500·20/720 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Cevap

R = 14 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 14 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 2,3 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

50·60/15 = 200 mL/h

Kalan süre

t = 450/200 = 2,25 ≈ 2,3 h

Cevap

t = 2,3 h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 30,4 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Saatlik ünite

16·95 = 1 520 birim/h

Konsantrasyon

12 500/250 = 50 birim/mL

Pompa hızı

R = 1520/50 = 30,4 mL/h

Cevap

R = 30,4 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 3 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

25 000/250 = 100 mcg/mL

Saatlik doz

Order hastanın tamamı için dakika başınadır, bu yüzden ağırlık gerekmez.

5·60 = 300 mcg/h

Pompa hızı

R = 300/100 = 3 mL/h

Cevap

R = 3 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1380 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 100 + 100 + 120 = 320 mL
buz parçaları: 120/2 = 60 mL
IV infüzyon: 75·12 = 900 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
I = 1380 mL

Cevap

I = 1380 mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 9,5 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

125·2 = 250 mL
1000 − 250 = 750 mL kalan

İkinci kısım

750/100 = 7,5 h

Toplam süre

t = 2 + 7,5 = 9,5 h

Cevap

t = 9,5 h

Bu yaklaşık 9 h 30 min eder, yani torba yaklaşık saat 05:00 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 17

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: bozukluk yok → 4
nemlilik: çok nemli → 2
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: kısıtlılık yok → 4
beslenme: muhtemelen yetersiz → 2
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 4 + 2 + 2 + 4 + 2 + 3 = 17

Cevap

B = 17
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: yüksek risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: evet → 15
yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç → 15
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 15 + 15 + 20 + 0 + 0 = 50

Risk düzeyi

50 → yüksek risk

Cevap

yüksek risk
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: Osm = 332 mOsm/kg

Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.

Hesaplanan ozmolalite

Osm = 2·144 + 21,1 + 23 = 332,1 ≈ 332 mOsm/kg

Cevap

Osm = 332 mOsm/kg
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: AGc = 21,75 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 142 − (107 + 17) = 18

Albümin düzeltmesi

18 + 0,25·(40 − 25) = 21,75 mmol/L

Cevap

AGc = 21,75 mmol/L

Düzeltmeden sonra yaklaşık 12’nin üstünde: yüksek anyon açığı.

39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QT = 0,48 s

QT ve QTc: QT aralığı QRS kompleksinin başından T dalgasının sonuna kadar uzanır. Kalp hızı arttıkça kısalır; bu nedenle saniye cinsinden R–R aralığı kullanılarak hıza göre düzeltilir: Bazett QTc = QT/√RR ve Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett çoğu ders kitabında kullanılan formüldür; hızlı hızlarda fazla düzeltir, bu durumlarda Fridericia tercih edilir. Sınırlar kaynaklara göre değişir: erkeklerde yaklaşık 0,45 sn, kadınlarda 0,46 sn üzerindeki QTc genellikle uzamış, 0,50 sn üzeri ise belirgin uzamış olarak adlandırılır.

Ölçün

QRS’in başından T dalgasının sonuna kadar 12 küçük kare

Dönüştür

QT = 12 × 0,04 s = 0,48 s

Cevap

QT = 0,48 s

Kaba bir kural: normal hızlarda QT, R–R aralığının yarısından kısa olmalıdır (burada R–R = 0,92 sn).

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: idioventriküler ritim

Diğer ventriküler ritimler: torsades de pointes, genellikle dakikada 150–250 hızında polimorfik bir ventriküler taşikardidir; geniş kompleksler yükseklik değiştirir ve izoelektrik hat çevresinde dönerek birkaç atım yukarı, sonra aşağı bakar. Ders kitapları bunu uzamış QT aralığına bağlar ve resüsitasyon kılavuzlarının bunun için andığı ilaç magnezyum sülfattır. İdioventriküler ritim bir ventriküler kaçış ritmidir: düzenli, geniş QRS (0,12 sn veya daha fazla), P dalgası yok, dakikada 20–40 (hızlanmış idioventriküler ritim dakikada 40–100 hızındadır). Monomorfik VT, dakikada 100’ün üzerinde aynı geniş komplekslere sahiptir. VF kaotiktir, tekrarlayan bir kompleks içermez.

Beş adım

1. Hız: R–R = 39 küçük kare, 1500 ÷ 39 ≈ dakikada 38.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,56 sn.
3. P dalgaları: tanımlanabilir değil.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,20 sn, geniş (0,12 sn veya daha fazla) ve bozuk biçimli, T dalgası ters yönde.

Yorum

idioventriküler ritim

Cevap

idioventriküler ritim

İdioventriküler ritim bir kaçış ritmidir: üstlerindeki uyarı merkezleri yetersiz kaldığı için ventriküller görevi devralır.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions