NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A patient with expressive aphasia after a stroke understands speech but struggles to find words. Which approach helps most?

  1. ATalk to the family instead of the patient
  2. BFinish their sentences quickly for them to save them frustration
  3. CAsk simple yes/no questions and allow plenty of time
  4. DSpeak louder and more slowly than usual
2.Hemşirelik esaslarıZor

A colleague suggests giving a patient who "asks for pain relief too often" a saline injection to check whether the pain is real. What is correct?

  1. AIt is a good way to test whether the patient's pain is real
  2. BIt is acceptable if the doctor agrees
  3. CIt is deceptive; the pain should be assessed and treated
  4. DIt is acceptable, provided the patient is not told about it
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Where should the drainage bag of an indwelling urinary catheter be kept?

  1. ABelow the level of the bladder and off the floor
  2. BOn the bed next to the patient’s hip
  3. CHung on the IV pole above the patient
  4. DOn the floor under the bed, where it is out of the way
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Patients contaminated with radioactive dust arrive at the hospital. Which step removes most of the external contamination?

  1. AGiving the patient potassium iodide
  2. BWrapping the patient in a blanket
  3. CRemoving the patient’s clothing
  4. DScrubbing the skin until it is red
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Stabil bir erişkinde karın ağrısı ve normal yaşam bulguları var. Kan testlerine ve BT taramasına ihtiyacı olacak. Hangi ESI seviyesi uygundur?

  1. ASeviye 3
  2. BSeviye 1
  3. CSeviye 5
  4. DSeviye 4
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Bir LPN/LVN, stabil bir hastada yeni göğüs ağrısı olduğunu bildiriyor. RN ne yapmalıdır?

  1. AHemşire yardımcısından EKG çekmesini istemeli ve sonucu beklemelidir
  2. BLPN/LVN’ye değerlendirme yapmadan gerektiğinde verilecek nitrogliserini vermesini söylemelidir
  3. CHastayı bizzat değerlendirmeli ve sonraki adımlara karar vermelidir
  4. DLPN/LVN’den bunu halletmesini ve vardiya sonunda bildirmesini istemelidir
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient with pneumonia is breathless and coughing up thick sputum. Which nursing measure helps most with breathing?

  1. ADiscouraging coughing to save energy
  2. BRestricting all oral fluids
  3. CSitting the patient upright and supporting them to clear secretions
  4. DLying the patient flat so that they can rest and conserve energy
8.Klinik hemşirelikZor

A drowsy patient in recovery is making snoring sounds and the SpO2 is falling. What is the first action?

  1. ALie the patient face down
  2. BGive sips of oral fluid to clear the throat and wake them
  3. COpen the airway with a head tilt–chin lift or jaw thrust
  4. DWait for the patient to wake up fully
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Kan glikozu 54 mg/dL (3,0 mmol/L) olan bilinci açık bir hasta 15 g hızlı etkili karbonhidrat aldı. Glikoz ne zaman yeniden kontrol edilmelidir?

  1. AYaklaşık 2 saat sonra
  2. BBir sonraki öğünde
  3. CYaklaşık 15 dakika sonra
  4. DErtesi sabah
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

An older adult has bone pain, fatigue and frequent infections. Results show anemia, a calcium of 12,4 mg/dL (3,1 mmol/L), a raised total protein and a rising creatinine. Which condition should be suspected?

  1. AAcute viral hepatitis
  2. BMultiple myeloma
  3. CPrimary hypothyroidism
  4. DIron-deficiency anemia
11.FarmakolojiOrta

Eski MAO inhibitörlerini kullanan hastalar tiraminden zengin besinler konusunda uyarılır. Ne olabilir?

  1. AAni böbrek yetmezliği
  2. BAlerjik döküntü
  3. CAğır hipoglisemi
  4. DHipertansif kriz
12.FarmakolojiZor

Aspirin doz aşımında idrar sodyum bikarbonatla alkalileştirilebilir. Bu neden salisilat atılımını artırır?

  1. ABikarbonat salisilata bağlanarak onu etkisiz kılar
  2. BTübülde daha fazla salisilat iyonlaşır, bu yüzden daha azı geri emilir
  3. CAlkali idrar glomerüler filtrasyonu artırır
  4. DBikarbonat salisilatın karaciğerde inaktif formlara metabolizmasını hızlandırır
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient has just started an ACE inhibitor. Which blood tests are usually checked within the first one to two weeks?

  1. AINR and platelet count
  2. BLiver enzymes and amylase
  3. CPotassium and creatinine
  4. DTroponin and creatine kinase
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Bilinen periferik arter hastalığı olan bir hastanın ayağı birdenbire soğuk, beyaz ve ağrılı hale geliyor; nabız yok ve ayak parmakları uyuşuk. Öncelik nedir?

  1. AKollateral dolaşımı açmak için yürümeyi teşvik etmek
  2. BDolaşımı iyileştirmek için kompresyon bandajı uygulamak
  3. CHemen acil olarak üst basamağa bildirmek; bacağı düz tutmak, ısı uygulamamak
  4. DBacağı yastıklarla yükseltmek ve ayağı sıcak su torbasıyla ısıtmak
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

DKA için IV insülin verilirken potasyum neden yakından izlenmelidir?

  1. Aİnsülin potasyumu hücrelere sokar, bu nedenle düzey hızla düşebilir
  2. Bİnsülin kan dolaşımındaki potasyumu parçalar
  3. Cİnsülinin DKA'da potasyum üzerinde etkisi yoktur
  4. Dİnsülin böbreklerin potasyum tutmasına yol açar, bu nedenle düzey yükselir
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with untreated end-stage kidney disease has chest pain that is worse lying flat and better sitting forward. A rub is heard over the heart. What is most likely?

  1. AUraemic pericarditis, which usually needs urgent dialysis
  2. BA stable angina attack, which needs only a nitrate spray and rest
  3. CIndigestion from phosphate binders
  4. DA rib fracture from coughing
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

A dying patient can no longer drink. Which mouth care is most appropriate?

  1. ANo mouth care, to avoid disturbing the patient
  2. BLemon and glycerine swabs every hour to stimulate saliva
  3. CFrequent, gentle moistening of the mouth and lips
  4. DBrushing hard with a stiff toothbrush twice a day
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

An immobile patient on opioids drinks very little. Which laxative choice is least appropriate?

  1. AAn osmotic laxative such as a macrogol
  2. BA stool softener with a stimulant laxative
  3. CA stimulant laxative taken regularly
  4. DA bulk-forming laxative used on its own
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Which finding is a contraindication to a fetal scalp electrode?

  1. AMembranes that have ruptured
  2. BA cephalic presentation
  3. CCervical dilation of 4 cm
  4. DMaternal HIV infection
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

33 haftalık, parlak kırmızı vajinal kanaması olan bir kadın yatırılıyor ve plasenta previadan şüpheleniliyor. Hemşire hangi istemi sorgulamalıdır?

  1. AAçıklığı değerlendirmek için parmakla servikal muayene yapmak
  2. BGeniş çaplı IV kanül takmak ve grup ve tarama (kan grubu ve çapraz karşılaştırma örneği) göndermek
  3. CPlasentanın yerini belirlemek için ultrason ayarlamak
  4. DSürekli fetal kalp izlemi başlatmak
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Gastroenteritli bir bebekte sıvı durumunu izlemenin en doğru yolu hangisidir?

  1. ASaç dokusunu kontrol etmek
  2. BBaş çevresini ölçmek
  3. CAynı tartıda günlük tartı ve ıslak bez sayımı
  4. DHer gün ebeveyne çocuğun susamış veya yorgun görünüp görünmediğini sormak
22.Pediatri hemşireliğiZor

The nurse has taught a parent about treating head lice. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll use a fine-toothed comb on wet hair to find lice."
  2. B"Lice can spread when children's heads touch."
  3. C"I'll check everyone else in the family for lice as well."
  4. D"After one treatment, I won't need to check her hair again."
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

A patient with PTSD begins to dissociate during a conversation. Which grounding technique can the nurse use?

  1. AAsk her to name things she can see, hear and touch in the room right now
  2. BAsk her to close her eyes and think back to the worst moment of the trauma
  3. CLeave her alone until the episode has passed on its own
  4. DAsk her to describe the traumatic event in as much detail as she can
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Bir SSRI'a başladıktan iki hafta sonra hasta, "Bu işe yaramıyor. Almayı bırakacağım" diyor. En iyi yanıt nedir?

  1. AAntidepresanların asla işe yaramadığını söylemek
  2. Bİki hafta sonra yardımcı olmayan bir antidepresanın hiçbir zaman işe yaramayacağı olasılığı yüksek olduğundan, hemen bırakması gerektiğini kabul etmek
  3. CTam etki göstermesinin çoğunlukla birkaç hafta sürdüğünü açıklamak, devam etmesini teşvik etmek ve duygudurumunu ve güvenliğini izlemek
  4. DDozu iki katına çıkarmasını söylemek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
1,9342 mL? mLşuna yuvarla 0,1 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir enjeksiyon için doz hesaplaması 1,9342 mL veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın mL’nin onda birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

1,9342 mL
x = mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1½ tbsp? mL2½ tsp? mL1½ su bardağı? mL4 fl oz? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 1½ tbsp / sıvı takviye, 2½ tsp / öksürük şurubu, 1½ su bardağı / çay, 4 fl oz / meyve suyu alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
50 kgBSA = 1,32 m²375 mg/m²D = ? mg

50 kg ağırlığındaki bir hastanın vücut yüzey alanı 1,32 m². İstem 375 mg/m². Dozu D mg cinsinden bulun.

50 kgBSA = 1,32 m²375 mg/m²
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 3050 ünitedir; ilaç 5000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

3050 units5000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?60 gtt/mL100 gtt/min4 h

Bir damla infüzyonu 60 gtt/mL’lik bir setle 100 gtt/min hızla akıyor. Hasta 4 saatte kaç mililitre V alır?

100 gtt/min60 gtt/mL4 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
1000 mg500 mL60 gtt/mL40 mg/h? gtt/min

1000 mg ilaç 500 mL içinde seyreltiliyor ve 60 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 40 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

1000 mg/500 mL40 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
12 500 birim250 mLheparin? mL/h50 kg12 birim/kg/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de 12 500 ünite heparin var. Order, 50 kg ağırlığındaki bir hasta için 12 ünite/kg/h. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

12 500 birim/250 mL12 birim/kg/h50 kg
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
400 mg250 mLdopamine? mL/h52 kg10 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de dopamine 400 mg var. Order, 52 kg ağırlığındaki bir hasta için 10 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

400 mg/250 mL10 mcg/kg/min52 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçorba180 mLmeyve suyu100 mLIV infüzyon50 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar275 mLidrar500 mLidrar350 mLidrar225 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun.

çorba: 180 mLmeyve suyu: 100 mLIV infüzyon: 50 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 50 mL
I = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL250 mL verilen60 mL/h15:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 60 mL/h hızla gidiyor. Saat 15:00’de 250 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL250 mL verilen60 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: tamamen kısıtlı; nemlilik: sürekli nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: kısıtlılık yok; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 16/dk, SpO₂ %99 oda havasında, kan basıncı 90/54 mmHg, nabız 82/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 38,0 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 16SpO₂ 99%havaSBP 90HR 82AT 38,0 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı PaCO₂ 67 mmHg (8,9 kPa) gösteriyor. HCO₃⁻ için 24 mmol/L başlangıç değerinden yola çıkın ve şu kuralı kullanın: kronik solunumsal asidozda PaCO₂, 40’ın üstündeki her 10 mmHg için HCO₃⁻ değeri 3,5 mmol/L artar. Beklenen HCO₃⁻ değerini bulun.

PaCO₂ 67 mmHg (8,9 kPa)başlangıç değeri: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,23PaCO₂mmHg354581HCO₃⁻mmol/L222633akutkronikkronik üzerine akut

Bir alıştırma gazı solunumsal asidoz gösteriyor: pH 7,23, PaCO₂ 81 mmHg (10,8 kPa), HCO₃⁻ 33 mmol/L. Sınıflandırmak için ‘HCO₃⁻ her 10 mmHg için 1 mmol/L artar (akut) ya da 3,5 mmol/L artar (kronik)’ kurallarını kullanın. Cevabınıza tıklayın.

pH 7,23PaCO₂ 81 mmHg (10,8 kPa)HCO₃⁻ 33 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3kronik üzerine akut
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVsinüs aritmisiatriyal flutter, 2:1 iletiatriyal fibrilasyonPVK’lı sinüs ritmi

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1sinüs aritmisi
  2. 2atriyal flutter, 2:1 ileti
  3. 3atriyal fibrilasyon
  4. 4PVK’lı sinüs ritmi
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVüçüncü derece (tam) AV blokikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)atriyal fibrilasyonbirinci derece AV blok

Bu DII şeridi atriyumlar ile ventriküller arasında bir iletim sorunu gösteriyor. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1üçüncü derece (tam) AV blok
  2. 2ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)
  3. 3atriyal fibrilasyon
  4. 4birinci derece AV blok

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time

Cevap neden bu

Short questions that can be answered with yes, no or a gesture, picture boards and patience let the patient communicate. Hearing is not the problem, so shouting does not help.

Cevap

C · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · It is deceptive; the pain should be assessed and treated

Cevap neden bu

Using a placebo without consent deceives the patient and damages trust. Response to a placebo does not prove the pain is not real. The patient's report should be believed and reassessed.

Cevap

C · It is deceptive; the pain should be assessed and treated
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Below the level of the bladder and off the floor

Cevap neden bu

Keeping the bag below the bladder prevents backflow of urine into the bladder, and keeping it off the floor prevents contamination. Both reduce the risk of catheter-associated urinary tract infection.

Cevap

A · Below the level of the bladder and off the floor
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Removing the patient’s clothing

Cevap neden bu

Removing clothing, then gently washing the skin, gets rid of most external radioactive contamination. Hard scrubbing damages the skin, and potassium iodide only protects the thyroid from radioactive iodine.

Cevap

C · Removing the patient’s clothing
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Seviye 3

Cevap neden bu

Kan testleri (bir kaynak) artı BT taraması (ikinci bir kaynak) iki kaynak eder; yaşam bulguları kabul edilebilirse bu ESI seviye 3’tür.

Cevap

A · Seviye 3
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Hastayı bizzat değerlendirmeli ve sonraki adımlara karar vermelidir

Cevap neden bu

Stabil bir hastada yeni bir sorun geliştiğinde RN, hasta artık kararsız olabileceği için onu değerlendirir. Ardından RN, EKG ve reçete edilen nitrogliserin gibi olabilecek müdahalelere ve üst basamağa bildirmeye karar verir.

Cevap

C · Hastayı bizzat değerlendirmeli ve sonraki adımlara karar vermelidir
7.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Sitting the patient upright and supporting them to clear secretions

Cevap neden bu

An upright position improves lung expansion, and adequate fluids, deep breathing and coughing help clear sputum. Oxygen is given to target saturations if needed.

Cevap

C · Sitting the patient upright and supporting them to clear secretions
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Open the airway with a head tilt–chin lift or jaw thrust

Cevap neden bu

In a drowsy patient the tongue can fall back and obstruct the airway, causing snoring. Simple airway manoeuvres, oxygen and, if needed, an airway adjunct are used while help is called.

Cevap

C · Open the airway with a head tilt–chin lift or jaw thrust
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Yaklaşık 15 dakika sonra

Cevap neden bu

15 kuralı, 15 g hızlı etkili karbonhidrat, 15 dakika sonra yeniden kontrol ve glikoz hâlâ 70 mg/dL'nin (3,9 mmol/L) altındaysa tekrardır. Ardından bir atıştırmalık veya öğün nüksü önlemeye yardımcı olur.Kontrol edilen kaynak: Low blood sugar - self-care · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

C · Yaklaşık 15 dakika sonra
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Multiple myeloma

Cevap neden bu

Multiple myeloma typically causes high calcium from bone destruction, kidney damage, anemia and bone lesions, plus a raised protein from a monoclonal antibody. Recurrent infections reflect poor production of normal antibodies.Kontrol edilen kaynak: Multiple Myeloma · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Cevap

B · Multiple myeloma
11.Farmakoloji

Cevap: D · Hipertansif kriz

Cevap neden bu

Bağırsaktaki MAO normalde besinlerle alınan tiramini parçalar. MAO inhibe edildiğinde, olgun peynir gibi besinlerden gelen tiramin dolaşıma ulaşır ve noradrenalin salarak kan basıncında tehlikeli bir yükselmeye yol açar.

Cevap

D · Hipertansif kriz
12.Farmakoloji

Cevap: B · Tübülde daha fazla salisilat iyonlaşır, bu yüzden daha azı geri emilir

Cevap neden bu

Salisilat zayıf bir asittir. Alkali idrarda daha büyük kısmı iyonlaşmış formdadır; bu form tübülde "tuzağa düşer" ve atılır. Buna iyon tuzaklama denir.

Cevap

B · Tübülde daha fazla salisilat iyonlaşır, bu yüzden daha azı geri emilir
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Potassium and creatinine

Cevap neden bu

ACE inhibitors lower aldosterone, so potassium can rise, and they reduce glomerular filtration pressure, so creatinine can rise, especially with renal artery stenosis or dehydration. Baseline and early follow-up urea, electrolytes and creatinine are standard.

Cevap

C · Potassium and creatinine
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Hemen acil olarak üst basamağa bildirmek; bacağı düz tutmak, ısı uygulamamak

Cevap neden bu

Ağrı (pain), solukluk (pallor), nabızsızlık (pulselessness), parestezi (paraesthesia), paralizi (paralysis) ve buz gibi soğuk ekstremite (perishingly cold) akut ekstremite iskemisini gösterir; genellikle emboli veya trombozdan kaynaklanır. Ekstremiteyi kurtarmak için saatler içinde revaskülarizasyon gerekir. Isı metabolik gereksinimi artırır ve yakabilir, yükseltme arteriyel akımı azaltır ve kompresyon zararlıdır.

Cevap

C · Hemen acil olarak üst basamağa bildirmek; bacağı düz tutmak, ısı uygulamamak
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · İnsülin potasyumu hücrelere sokar, bu nedenle düzey hızla düşebilir

Cevap neden bu

DKA'daki hastalarda serum potasyumu başlangıçta normal veya yüksek olsa bile toplam vücut potasyum açığı büyüktür. İnsülin potasyumu hücrelere kaydırır ve bu tehlikeli hipokalemiye yol açabilir. Potasyum sık kontrol edilir ve reçete edildiği şekilde sıvılara eklenir; çok düşükse replasman başlayana kadar insülin geciktirilebilir.

Cevap

A · İnsülin potasyumu hücrelere sokar, bu nedenle düzey hızla düşebilir
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Uraemic pericarditis, which usually needs urgent dialysis

Cevap neden bu

Uraemic toxins can cause pericarditis, with positional chest pain and a friction rub. It is an indication for urgent dialysis and can lead to a pericardial effusion and tamponade.

Cevap

A · Uraemic pericarditis, which usually needs urgent dialysis
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Frequent, gentle moistening of the mouth and lips

Cevap neden bu

Regular gentle mouth care with water or saliva substitutes and lip balm relieves dryness and discomfort. Lemon and glycerine swabs can dry the mouth further. Families can be involved if they wish.

Cevap

C · Frequent, gentle moistening of the mouth and lips
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · A bulk-forming laxative used on its own

Cevap neden bu

Bulk-forming laxatives need good fluid intake and mobility and can worsen constipation or cause obstruction without them. They do not counter the effect of opioids on gut movement, so stimulant or osmotic laxatives are preferred.

Cevap

D · A bulk-forming laxative used on its own
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Maternal HIV infection

Cevap neden bu

A scalp electrode punctures fetal skin and could transmit blood-borne infections such as HIV, hepatitis B or C and herpes. It needs ruptured membranes, some dilation and an identifiable presenting part.

Cevap

D · Maternal HIV infection
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Açıklığı değerlendirmek için parmakla servikal muayene yapmak

Cevap neden bu

Plasenta previa ultrasonla dışlanana kadar parmakla vajinal muayeneden kaçınılır, çünkü ağır kanamayı tetikleyebilir. Diğer istemler uygundur.

Cevap

A · Açıklığı değerlendirmek için parmakla servikal muayene yapmak
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Aynı tartıda günlük tartı ve ıslak bez sayımı

Cevap neden bu

Aynı tartıda aynı saatte günlük tartı, alım ve çıkış (bezlerin tartılması dahil) ve mukoz membranlar ile kapiller dolum gibi klinik belirtiler hidrasyonu en iyi izler.

Cevap

C · Aynı tartıda günlük tartı ve ıslak bez sayımı
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · "After one treatment, I won't need to check her hair again."

Cevap neden bu

Many treatments do not kill all eggs, so a second application or repeated wet combing over about two weeks is usually needed, with checks afterwards. Checking family members and wet combing are correct.

Cevap

D · "After one treatment, I won't need to check her hair again."
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Ask her to name things she can see, hear and touch in the room right now

Cevap neden bu

Grounding techniques use the senses to bring the person back to the here and now. Asking for details of the trauma during dissociation can deepen distress.

Cevap

A · Ask her to name things she can see, hear and touch in the room right now
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Tam etki göstermesinin çoğunlukla birkaç hafta sürdüğünü açıklamak, devam etmesini teşvik etmek ve duygudurumunu ve güvenliğini izlemek

Cevap neden bu

Antidepresanların tam etki göstermesi için birkaç haftaya ihtiyaç vardır. Aniden bırakmak kesilme belirtilerine yol açabilir. Hemşire ilaca uyumu teşvik eder, intihar düşüncesini izler ve endişeleri reçeteyi yazan kişiye iletir.

Cevap

C · Tam etki göstermesinin çoğunlukla birkaç hafta sürdüğünü açıklamak, devam etmesini teşvik etmek ve duygudurumunu ve güvenliğini izlemek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 1,9 mL

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

ondabirler basamağındaki rakam

1.9342 → 9

Yalnızca sonraki rakam belirler

1,9342 → 3
3, 4 veya daha küçük; bu yüzden 9 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (42) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 1,9 mL

Cevap

x = 1,9 mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 515 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL
2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL
1½ su bardağı = 1,5·240 = 360 mL
4 fl oz = 4·30 = 120 mL

Toplayın

V = 22,5 + 12,5 + 360 + 120 = 515 mL

Cevap

V = 515 mL
27.Doz hesapları

Cevap: D = 495 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Doz

D = 375·1,32 = 495 mg

Cevap

D = 495 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,61 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 3050/5000 = 0,61 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,61 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 400 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

100·60/60 = 100 mL/h

Hacim

V = 100·4 = 400 mL

Cevap

V = 400 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 20 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

1000/500 = 2 mg/mL

Saatlik hacim

40/2 = 20 mL/h

Damla hızı

R = 20·60/60 = 20 gtt/min

Cevap

R = 20 gtt/min
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 12 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Saatlik ünite

12·50 = 600 birim/h

Konsantrasyon

12 500/250 = 50 birim/mL

Pompa hızı

R = 600/50 = 12 mL/h

Cevap

R = 12 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 19,5 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

10·52 = 520 mcg/min
520·60 = 31200 mcg/h

Pompa hızı

R = 31200/1600 = 19,5 mL/h

Cevap

R = 19,5 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 980 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 180 + 100 = 280 mL
IV infüzyon: 50·12 = 600 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
I = 980 mL

Cevap

I = 980 mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 4,2 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 250 = 250 mL

Süre

t = 250/60 = 4,167 ≈ 4,2 h

Cevap

t = 4,2 h

Bu yaklaşık 4 h 10 min eder, yani torba yaklaşık saat 19:10 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 12

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: tamamen kısıtlı → 1
nemlilik: sürekli nemli → 1
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: kısıtlılık yok → 4
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 1 + 1 + 2 + 4 + 1 + 3 = 12

Cevap

B = 12
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük–orta

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 16/min → 0
SpO₂ 99% → 0
oda havasında → 0
SBP 90 mmHg → 3
HR 82/min → 0
uyanık (A) → 0
T 38,0 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

düşük–orta

Cevap

düşük–orta

Toplam düşük olsa bile tek bir 3 puan acil değerlendirme gerektirir.

37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: HCO₃⁻ = 33,45 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

PaCO₂ değişimi

|67 − 40| = 27 mmHg → 2,7 × 10 mmHg

Beklenen HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·2,7 = 33,45 mmol/L

Cevap

HCO₃⁻ = 33,45 mmol/L
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kronik üzerine akut

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen HCO₃⁻

akut: 24 + 1·4,1 = 28,1 mmol/L
kronik: 24 + 3,5·4,1 = 38,35 mmol/L

Karşılaştırın

ölçülen: 33 mmol/L → kronik üzerine akut

Cevap

kronik üzerine akut
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: atriyal fibrilasyon

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: 6 sn’de 7 QRS kompleksi, × 10 = dakikada 70.
2. Ritim: düzensiz düzensiz, R–R 0,56 ile 1,04 sn arasında, belirli bir örüntü yok.
3. P dalgaları: yok; temel çizgide küçük düzensiz fibrilasyon dalgaları var.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,06 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

atriyal fibrilasyon

Cevap

atriyal fibrilasyon
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)

AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.

Beş adım

1. Hız: 6 sn’de 5 QRS kompleksi, × 10 = dakikada 50.
2. Ritim: düzenli düzensiz, QRS kompleksleri bir duraklamayla ayrılan gruplar halinde geliyor (grup atımları).
3. P dalgaları: pozitif ve düzenli (P–P 0,96 sn, dakikada 63); her 4 P dalgasından birini QRS izlemiyor.
4. PR aralığı: 0,16 → 0,30 → 0,38 sn uzuyor, sonra bir P dalgası iletilmiyor.
5. QRS: 0,06 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)

Cevap

ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions