Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.
Önceliklendirme ve yetki devri
Yöntem
Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.
Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Yöntem
Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.
Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum
Yöntem
Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.
Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek
Yöntem
Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.
Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji
Yöntem
Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.
Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği
Yöntem
Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.
Pediatri hemşireliği
Yöntem
Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.
Ruh sağlığı hemşireliği
Yöntem
Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.
Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri
Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.
EKG ritim şeridi yorumlama
Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)
Yöntem
Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.
2Alıştırma soruları
1.Hemşirelik esaslarıOrta
How should a nurse speak to a patient with hearing loss?
AFace the patient and speak clearly at a normal pace
BShout loudly from behind the patient so they can hear every word
CSpeak very fast to keep the message short
DCover the mouth to stop background noise
2.Hemşirelik esaslarıZor
A runner collapses on a hot day with a temperature of 40,5 °C and confusion. Why will paracetamol (acetaminophen) not help much?
AParacetamol needs a temperature below 37 °C to work
BParacetamol makes the body produce more heat
CParacetamol only lowers temperature in children, not in adults
DThe heat comes from failed heat loss, not a raised set point
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta
Bir insülin kalemi, yeni iğneyle bile olsa neden birden fazla hastada asla kullanılmamalıdır?
AKan kartuşa geri akabilir ve enfeksiyon yayabilir
BHer kalem yalnızca tek doz insülin içerir
CKalemdeki insülin paylaşıldığında daha hızlı son kullanma tarihine ulaşır
DKalemin paylaşılması verilen dozu değiştirir
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor
A patient with dementia is often found at the exit doors trying to leave the unit. Which measure is most appropriate?
AUse an electronic wander alert, supervise closely and offer meaningful activity
BLock the patient alone in a single room so that they cannot reach the exit doors
CGive a sedative each time the patient goes to the door
DKeep the patient in a chair with a vest restraint
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta
START triyajı sırasında yürüyemeyen bir erişkin dakikada 22 kez soluyor, radiyal nabzı var ve basit komutları yerine getiriyor, ancak belirgin bir bacak kırığı var. Kurbana hangi kategori verilir?
AKırmızı (acil)
BSiyah (beklenen ölüm)
CYeşil (hafif)
DSarı (ertelenebilir)
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor
During birth, the baby’s head delivers but the shoulders do not follow. What should the nurse do first?
AAsk the mother to stop pushing and wait an hour
BHelp with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
CPull hard on the baby’s head and neck to free the trapped shoulders quickly
DPush firmly on the top of the uterus (fundal pressure)
7.Klinik hemşirelikOrta
Karaciğer sirozu olan bir hasta konfüze ve uykulu hâle geliyor, ellerde çırpma tremoru var. Hangi komplikasyon olasıdır?
AYalnızca alkol zehirlenmesi
Bİnme
Cİnsüline bağlı hipoglisemi
DHepatik ensefalopati
8.Klinik hemşirelikZor
A patient has a full-thickness burn all the way round the forearm. Which complication must be watched for closely?
AHypoglycaemia caused by the body using glucose to heal the burn
BLoss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin
CExcessive bleeding from the burn surface needing an urgent blood transfusion
DDelayed hair growth on the arm
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta
A patient is scheduled for a liver biopsy. Which laboratory results should the nurse check before the procedure?
AHbA1c and lipid panel
BSerum sodium and chloride
CTSH and free T4
DPlatelet count and PT/INR
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor
A patient has fever, chills, flank pain and costovertebral angle tenderness. Urinalysis shows many white cells and white cell casts. Which condition is most likely?
AGlomerulonephritis
BAcute pyelonephritis
CSimple cystitis
DNephrotic syndrome
11.FarmakolojiOrta
A patient wants to stop paroxetine suddenly. What should the nurse explain?
AIt can be stopped at any time, as antidepressants cause no withdrawal effects
BStopping suddenly causes the drug to work better for a while
CIt can cause dizziness, "electric shock" feelings and irritability
A patient who has taken lorazepam daily for many months stops it suddenly. Which serious complication may follow?
ASevere bradycardia
BPinpoint pupils and coma
CWithdrawal seizures
DProfound respiratory depression
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta
Which energy-conservation advice is most useful for a patient with severe COPD?
ADo all the household tasks quickly in the morning to get them done
BSit down for tasks such as washing and dressing, and pace activities
CHold the breath while lifting heavy objects
DAvoid any activity at all, staying in a chair to save their energy
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor
A patient with both COPD and heart disease is more breathless, with bilateral basal crackles, raised JVP, ankle swelling and a markedly raised NT-proBNP. Which problem is most likely driving this episode?
ADecompensated heart failure
BHyperventilation from anxiety
CA primary spontaneous pneumothorax
DAn asthma attack
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta
Why should antiepileptic drugs not be stopped suddenly?
AThe drugs build up in the body and become toxic after stopping
BStopping them suddenly causes a dangerous rise in blood pressure
CSudden withdrawal can trigger seizures, including status epilepticus
DStopping them suddenly causes permanent damage to the liver and kidneys
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor
A patient with motor neurone disease reports morning headaches, poor sleep and sleepiness during the day. What do these symptoms suggest?
AA side effect of riluzole, which should be stopped straight away by the nurse
BLow mood, which should be treated with an antidepressant first
CNormal tiredness that needs no specific action
DWeak breathing at night, so a review for ventilation support
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta
Which technique is correct when giving a prefilled low molecular weight heparin injection?
AExpel the air bubble first and inject into the deltoid muscle
BLeave the air bubble in and inject into a skin fold
CInject into a vein in the back of the hand
DRub the site firmly afterwards to help absorption
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor
70 kg ağırlığında bir erişkinde toplam vücut yüzey alanının %40'ı yanıktır. Parkland formülüyle ilk 24 saatlik kristaloid genellikle nasıl bölünür?
AHastaneye varıştan itibaren sayılan 24 saat boyunca saatlik eşit miktarlar
BDörtte biri varıştan sonraki ilk 8 saatte, geri kalanı 16 saatte
CYarısı yanık anından itibaren ilk 8 saatte, yarısı sonraki 16 saatte
DHepsi ilk saatte, sonra günün geri kalanında yalnızca oral sıvılar
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta
Hangi bulgu magnezyum sülfat toksisitesini düşündürür?
ASolunum sayısı 18/dk
Bİdrar çıkışı 60 mL/saat
CKlonusla birlikte canlı refleksler
DDerin tendon reflekslerinin kaybolması
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor
A pregnant woman involved in a car crash asks how to wear a seat belt. Which instruction is correct?
AWear only the shoulder part of the belt
BPut the lap belt across the top of the bump, above the uterus
CLap belt under the bump, shoulder belt between the breasts
DDo not wear a seat belt in pregnancy
21.Pediatri hemşireliğiOrta
Which presentation is typical of coeliac disease in a toddler some months after cereals are introduced?
ASudden projectile vomiting with a palpable olive-shaped mass
BEpisodes of crying with red-currant jelly stools
CChronic diarrhoea, a swollen abdomen, irritability and poor weight gain
DHigh fever with a stiff neck and a purple rash
22.Pediatri hemşireliğiZor
9 aylık bir bebekte hangi bulgu en hızlı gelişimsel takip gerektirir?
ABebek henüz yürüyemiyor
BBebek yalnızca bir elini kullanıyor ve diğerini yok sayıyor
CBebek yabancılardan çekiniyor
DBebek henüz anlaşılır sözcükler söyleyemiyor
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta
Borderline kişilik bozukluğu olan bir hasta bir hemşireyi "beni anlayan tek kişi" diye övüyor ve diğerlerine işe yaramaz diyor. En iyi ekip yanıtı nedir?
AHastaya diğer hemşirelerin de işe yaramaz olduğunu söylemek
BBu hastayla ilgili tüm kararları tercih edilen hemşirenin vermesine izin vermek
CHastadan kaçınmak
DTüm ekip genelinde tutarlı kurallar ve yanıtlar üzerinde anlaşmak
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor
A patient with OCD asks the nurse many times an hour, "Are you sure the door is locked?" What is the most helpful approach in his care plan?
AReassure him every time he asks, as often as he needs
BLock and unlock the door in front of him each time he asks
CTell him firmly that if he asks about the door again, he will lose his privileges on the ward for the day
DAnswer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir damla hızı hesaplaması 167,607 gtt/dk veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: damla hızları en yakın tam damlaya yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?
167,607 gtt/min
x = gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 25 mcg/dk veriyor. Bu doz hızını D mg/sa cinsinden ifade edin.
25 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Doz hesaplarıOrta
Bir adrenalin (epinefrin) ampulünün etiketinde 1:1000 (1 mg/mL) yazıyor. Anafilaksi için istem 0,3 mg IM. Hangi hacmi V çekersiniz?
1:10000,3 mg
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
Bir hasta 110 lb ağırlığında. İstem tek doz olarak 10 mg/kg ve stok 1 mL’de 100 mg içeriyor. 1 kg = 2,2 lb kullanarak hangi hacmi V verirsiniz?
110 lb10 mg/kg100 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
Bir infüzyon 30 mL/h olarak istenmiş, ancak pompa yok. 20 gtt/mL’lik bir infüzyon setiyle yerçekimiyle veriliyor. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.
30 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
Bir torba 250 mL'de 1000 mg ilaç içeriyor ve 15 mL/h hızla akıyor. Hasta saatte kaç miligram D alır?
1000 mg/250 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma protokolü, 72 kg ağırlığındaki bir hasta için 70 ünite/kg heparin bolusu öngörüyor. Flakon 1 000 ünite/mL içeriyor. Hangi hacmi V çekersiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.
70 birim/kg72 kg1 000 birim/mL
V = mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de dobutamine 500 mg var. Order, 64 kg ağırlığındaki bir hasta için 7,5 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.
500 mg/250 mL7,5 mcg/kg/min64 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir).
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba saat 11:15’de başlatıldı ve pompayla 150 mL/h hızla gidiyor. Saat 13:15’te torbada kaç mL V kalmıştır?
500 mL150 mL/h11:15 → 13:15
V = mL
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 7/dk, SpO₂ %88 ek oksijen altında, kan basıncı 78/46 mmHg, nabız 40/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 38,1 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?
RR 7SpO₂ 88%O₂SBP 78HR 40AT 38,1 °C
NEWS2 =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 5 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde mavi ya da soluk cilt, kalp atımı yok, uyarana yanıt yok, kas tonusu olmayan gevşek ekstremiteler ve solunum yok var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.
1güven verici
2orta düzeyde anormal
3düşük
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta
Bir alıştırma gazı PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa) gösteriyor. HCO₃⁻ için 24 mmol/L başlangıç değerinden yola çıkın ve şu kuralı kullanın: akut solunumsal asidozda PaCO₂, 40’ın üstündeki her 10 mmHg için HCO₃⁻ değeri 1 mmol/L artar. Beklenen HCO₃⁻ değerini bulun.
Bu DII şeridi, bir duraklamalı sinüs ritmini gösteriyor. Duraklama boyunca R–R aralığı olan duraklama değerini saniye cinsinden ölçün.
DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
duraklama = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
Bu DII şeridindeki ritmi belirleyin. Cevabınıza tıklayın.
DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
1ventriküler fibrilasyon
2idioventriküler ritim
3atriyal flutter, 2:1 ileti
4torsades de pointes
3Çözeltiler
1.Hemşirelik esasları
Cevap: A · Face the patient and speak clearly at a normal pace
Cevap neden bu
Facing the patient in good light, reducing background noise and speaking clearly, without shouting, helps understanding. Hearing aids should be in and working.
Cevap
A · Face the patient and speak clearly at a normal pace
2.Hemşirelik esasları
Cevap: D · The heat comes from failed heat loss, not a raised set point
Cevap neden bu
In fever the hypothalamus raises the set point, and antipyretics lower it. In heatstroke the set point is normal but heat cannot be lost, so active cooling is needed.
Cevap
D · The heat comes from failed heat loss, not a raised set point
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Cevap: A · Kan kartuşa geri akabilir ve enfeksiyon yayabilir
Cevap neden bu
Kan ve deri hücreleri kartuşa geri çekilebilir; bu nedenle kalemin paylaşılması kanla bulaşan enfeksiyonları geçirebilir. Her kalem tek bir hasta için etiketlenir.
Cevap
A · Kan kartuşa geri akabilir ve enfeksiyon yayabilir
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Cevap: A · Use an electronic wander alert, supervise closely and offer meaningful activity
Cevap neden bu
Wander alert systems, close supervision, orientation and activity reduce the risk of elopement without restricting the patient. Seclusion, restraints and sedation used for convenience are not appropriate.
Cevap
A · Use an electronic wander alert, supervise closely and offer meaningful activity
5.Önceliklendirme ve yetki devri
Cevap: D · Sarı (ertelenebilir)
Cevap neden bu
Yürüyemeyen, ancak solunum, perfüzyon ve zihinsel durum kontrollerini geçen bir kurban ertelenebilir (sarı) kategorisindedir. Ciddi bir yaralanma tek başına kurbanı acil yapmaz.
Cevap
D · Sarı (ertelenebilir)
6.Önceliklendirme ve yetki devri
Cevap: B · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
Cevap neden bu
In shoulder dystocia, the McRoberts maneuver (flexing the mother’s thighs onto her abdomen) and suprapubic pressure help free the shoulder. Fundal pressure and pulling on the head can worsen the injury.
Cevap
B · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
7.Klinik hemşirelik
Cevap: D · Hepatik ensefalopati
Cevap neden bu
Hepatik ensefalopati konfüzyona ve asteriksise neden olur. Amonyak emilimini azaltmak için genellikle laktuloz kullanılır ve enfeksiyon veya kanama gibi tetikleyiciler tedavi edilir.
Cevap
D · Hepatik ensefalopati
8.Klinik hemşirelik
Cevap: B · Loss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin
Cevap neden bu
Circumferential full-thickness burns form a tight eschar that acts like a tourniquet as oedema develops. Neurovascular checks are needed, and escharotomy may be required.
Cevap
B · Loss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Cevap: D · Platelet count and PT/INR
Cevap neden bu
Liver biopsy carries a risk of bleeding, and liver disease often lowers platelets and clotting factors. Platelets and PT/INR are checked beforehand, and abnormal results are reported so they can be corrected or the procedure postponed.Kontrol edilen kaynak:Liver biopsy · MedlinePlus (NIH) (2025)
Cevap
D · Platelet count and PT/INR
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Cevap: B · Acute pyelonephritis
Cevap neden bu
White cell casts show that the inflammation is in the kidney itself, not just the bladder. With fever and flank pain this indicates pyelonephritis. Glomerulonephritis typically causes red cell casts, and nephrotic syndrome causes heavy protein loss.Kontrol edilen kaynak:Urinary casts · MedlinePlus (NIH) (2025); Glomerulonephritis · MedlinePlus (NIH) (2025)
Cevap
B · Acute pyelonephritis
11.Farmakoloji
Cevap: C · It can cause dizziness, "electric shock" feelings and irritability
Cevap neden bu
Antidepressant discontinuation syndrome is common with short half-life drugs such as paroxetine and venlafaxine. The dose is tapered gradually under supervision.
Cevap
C · It can cause dizziness, "electric shock" feelings and irritability
12.Farmakoloji
Cevap: C · Withdrawal seizures
Cevap neden bu
Abrupt withdrawal after long-term benzodiazepine use causes anxiety, insomnia, tremor and sometimes seizures. Long-term users should have the dose tapered gradually.
Cevap
C · Withdrawal seizures
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum
Cevap: B · Sit down for tasks such as washing and dressing, and pace activities
Cevap neden bu
Planning and pacing, sitting for tasks, keeping frequently used items within reach and breathing out during effort reduce breathlessness. Complete inactivity worsens deconditioning, so activity is encouraged within limits.
Cevap
B · Sit down for tasks such as washing and dressing, and pace activities
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum
Cevap: A · Decompensated heart failure
Cevap neden bu
Basal crackles, raised JVP, oedema and a high natriuretic peptide point to heart failure rather than a COPD exacerbation alone. Distinguishing them matters, because treatment (diuretics and HF drugs versus bronchodilators and steroids) is different. Both may occur together.
Cevap
A · Decompensated heart failure
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek
Cevap: C · Sudden withdrawal can trigger seizures, including status epilepticus
Cevap neden bu
Stopping antiepileptics abruptly can cause rebound seizures, which may be prolonged. Changes are made gradually under medical supervision, and missed doses should be avoided.
Cevap
C · Sudden withdrawal can trigger seizures, including status epilepticus
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek
Cevap: D · Weak breathing at night, so a review for ventilation support
Cevap neden bu
Weak respiratory muscles cause nocturnal hypoventilation and a rise in CO2, leading to morning headaches, disturbed sleep and daytime drowsiness. Non-invasive ventilation can improve symptoms and survival, in line with the patient's wishes.
Cevap
D · Weak breathing at night, so a review for ventilation support
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji
Cevap: B · Leave the air bubble in and inject into a skin fold
Cevap neden bu
LMWH is injected into a pinched skin fold, often on the abdomen, away from the umbilicus. The air bubble in prefilled syringes is left in, and the site is not rubbed, to reduce bruising.
Cevap
B · Leave the air bubble in and inject into a skin fold
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji
Cevap: C · Yarısı yanık anından itibaren ilk 8 saatte, yarısı sonraki 16 saatte
Cevap neden bu
Parkland 24 saatte 4 × 70 × 40 = 11 200 mL verir. Yarısı (5600 mL) varıştan değil yanık anından itibaren sayılan ilk 8 saatte, geri kalanı 16 saatte verilir. Hız sonra idrar çıkışına göre ayarlanır.
Cevap
C · Yarısı yanık anından itibaren ilk 8 saatte, yarısı sonraki 16 saatte
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği
Cevap: D · Derin tendon reflekslerinin kaybolması
Cevap neden bu
Patellar refleksin kaybolması toksisitenin erken bir belirtisidir; ardından solunum depresyonu ve bilinç azalması gelir. Klonusla birlikte canlı refleksler magnezyum toksisitesini değil, kötüleşen preeklampsiyi düşündürür.
Cevap
D · Derin tendon reflekslerinin kaybolması
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği
Cevap: C · Lap belt under the bump, shoulder belt between the breasts
Cevap neden bu
The lap belt should sit low under the abdomen across the hips and thighs, with the shoulder belt across the chest and to the side of the bump. Wearing a seat belt greatly reduces maternal and fetal injury.
Cevap
C · Lap belt under the bump, shoulder belt between the breasts
21.Pediatri hemşireliği
Cevap: C · Chronic diarrhoea, a swollen abdomen, irritability and poor weight gain
Cevap neden bu
Gluten damages the small bowel lining in coeliac disease, causing malabsorption with chronic diarrhoea, bulky stools, abdominal distension, irritability and faltering growth. Diagnosis uses blood antibody tests and often a bowel biopsy while still eating gluten.
Cevap
C · Chronic diarrhoea, a swollen abdomen, irritability and poor weight gain
22.Pediatri hemşireliği
Cevap: B · Bebek yalnızca bir elini kullanıyor ve diğerini yok sayıyor
Cevap neden bu
Yaklaşık 18 aydan önce belirgin bir el tercihi, örneğin serebral palside olduğu gibi, diğer tarafta güçsüzlüğü gösterebilir. Yürüyememe, yabancı çekingenliği ve anlaşılır sözcüklerin olmaması 9 aylıkken tipiktir.
Cevap
B · Bebek yalnızca bir elini kullanıyor ve diğerini yok sayıyor
23.Ruh sağlığı hemşireliği
Cevap: D · Tüm ekip genelinde tutarlı kurallar ve yanıtlar üzerinde anlaşmak
Cevap neden bu
Bölme, personeli "tümüyle iyi" ve "tümüyle kötü" olarak ayırır. Tutarlı bir ekip yaklaşımı, net sınırlar ve personel arasında iyi iletişim, ekibin manipüle edilmesini önler ve hastaya yardımcı olur.
Cevap
D · Tüm ekip genelinde tutarlı kurallar ve yanıtlar üzerinde anlaşmak
24.Ruh sağlığı hemşireliği
Cevap: D · Answer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance
Cevap neden bu
Seeking reassurance relieves anxiety only briefly and keeps the OCD cycle going. In line with exposure and response prevention, the team agrees to limit reassurance and support the patient to tolerate the anxiety.
Cevap
D · Answer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri
Cevap: x = 168 gtt/min
Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.
birler basamağındaki rakam
167.607 → 7
Yalnızca sonraki rakam belirler
167.607 → 6
6, 5 veya daha büyük; bu yüzden 7 yukarı yuvarlanır.
Sonraki rakamlar (07) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.
Yuvarlayın
x = 168 gtt/min
Cevap
x = 168 gtt/min
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri
Cevap: D = 1,5 mg/h
Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.
Zinciri kurun
D = 25 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)
Hesaplayın
D = 25·60/1000 = 1,5 mg/h
Cevap
D = 1,5 mg/h
27.Doz hesapları
Cevap: V = 0,3 mL
Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.
Konsantrasyon
1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL
Hacim
V = 0,3/1 = 0,3 mL
Cevap
V = 0,3 mL
ABD etiketlerinde artık mg/mL yazıyor (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). 1 mg/mL adrenalini asla IV puşe vermeyin.
28.Doz hesapları
Cevap: V = 5 mL
Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.
kg cinsinden ağırlık
110/2,2 = 50 kg
Doz
10·50 = 500 mg
Hacim
V = (500/100)·1 = 5 mL
Cevap
V = 5 mL
29.IV infüzyon hızları
Cevap: R = 10 gtt/min
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Dakikadaki mililitre
30/60 = 0,5 mL/min
Damla hızı
R = 0,5·20 = 10 gtt/min
Cevap
R = 10 gtt/min
30.IV infüzyon hızları
Cevap: D = 60 mg/h
İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.
Konsantrasyon
1000/250 = 4 mg/mL
Doz hızı
D = 4·15 = 60 mg/h
Cevap
D = 60 mg/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları
Cevap: V = 5 mL
Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Gereken adet
70·72 = 5 040 birim
Hacim
V = 5040/1000 = 5,04 ≈ 5 mL
Cevap
V = 5 mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları
Cevap: R = 14,4 mL/h
Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Konsantrasyon
500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL
Dakikalık ve saatlik doz
7,5·64 = 480 mcg/min
480·60 = 28800 mcg/h
Pompa hızı
R = 28800/2000 = 14,4 mL/h
Cevap
R = 14,4 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi
Cevap: B = −325 mL
Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Toplam alınan
oral: 150 + 150 + 150 = 450 mL
IV infüzyon: 75·8 = 600 mL
IV antibiyotik: 1·50 = 50 mL
toplam alınan = 1100 mL
Toplam çıkarılan
400 + 250 + 300 + 275 + 50 + 150 = 1425 mL
Denge
B = 1100 − 1425 = −325 mL
Cevap
B = −325 mL
Negatif: hasta aldığından daha fazla sıvı kaybetti.
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi
Cevap: V = 200 mL
İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Geçen süre
11:15 → 13:15 = 2 h
Verilen hacim
150·2 = 300 mL
Kalan hacim
V = 500 − 300 = 200 mL
Cevap
V = 200 mL
35.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: NEWS2 = 15
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.
Her parametreyi puanlayın
RR 7/min → 3
SpO₂ 88% → 3
oksijen altında → 2
SBP 78 mmHg → 3
HR 40/min → 3
uyanık (A) → 0
T 38,1 °C → 1
Toplayın
NEWS2 = 3 + 3 + 2 + 3 + 3 + 0 + 1 = 15
Cevap
NEWS2 = 15
36.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: düşük
APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.
Her bulguyu puanlayın
Görünüm: her yerde mavi ya da soluk cilt → 0
Nabız: 0 → 0
Refleks tepkisi: uyarana yanıt yok → 0
Etkinlik: kas tonusu olmayan gevşek ekstremiteler → 0
Solunum: solunum yok → 0
Toplayın
APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Yorum
0 → düşük
Cevap
düşük
5. dakikada 7’nin altındaysa skor genellikle 20. dakikaya kadar her 5 dakikada bir tekrarlanır.
37.Arter kan gazı yorumlama
Cevap: HCO₃⁻ = 25,9 mmol/L
Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.
PaCO₂ değişimi
|59 − 40| = 19 mmHg → 1,9 × 10 mmHg
Beklenen HCO₃⁻
HCO₃⁻ = 24 + 1·1,9 = 25,9 mmol/L
Cevap
HCO₃⁻ = 25,9 mmol/L
38.Arter kan gazı yorumlama
Cevap: uygun kompansasyon
Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.
Beklenen PaCO₂
1,5·16 + 8 = 32 → 30–34 mmHg
Karşılaştırın
ölçülen: 32 mmHg → uygun kompansasyon
Cevap
uygun kompansasyon
39.EKG ritim şeridi yorumlama
Cevap: duraklama = 1,8 s
Dar kompleksli taşikardi ve duraklamalar: supraventriküler taşikardi (SVT), dakikada yaklaşık 150–250 hızında, dar QRS komplekslerine sahip düzenli bir taşikardidir; P dalgaları genellikle QRS kompleksinin veya T dalgasının içinde gizlendiği için görünmez. İstirahatteki bir yetişkinde sinüs taşikardisi genellikle dakikada yaklaşık 150’nin altındadır ve her QRS’den önce görünür bir P dalgası vardır; 2:1 iletili atriyal flutter çoğunlukla dakikada yaklaşık 150 hızındadır ve testere dişi dalgaları gösterir. Sinüs arrestinde sinüs düğümü bir an için ateşlemeyi bırakır: P dalgası ve QRS olmayan, süresi P–P döngülerinin tam katı olmayan bir duraklama oluşur (tam iki veya üç döngülük bir duraklama bunun yerine sinüs çıkış blokunu düşündürür).
Ölçün
Duraklama boyunca R’den R’ye 45 küçük kare
Dönüştür
duraklama = 45 × 0,04 s = 1,8 s
P–P ile karşılaştırın
1,80 ÷ 0,76 ≈ 2,4 P–P döngüsü, tam sayı değil
Cevap
duraklama = 1,8 s
Duraklamada P dalgası görünmüyor ve duraklama P–P döngülerinin tam katı değil: sinüs arresti. Tam iki veya üç döngülük bir duraklama sinüs çıkış blokunu düşündürürdü.
40.EKG ritim şeridi yorumlama
Cevap: torsades de pointes
Diğer ventriküler ritimler: torsades de pointes, genellikle dakikada 150–250 hızında polimorfik bir ventriküler taşikardidir; geniş kompleksler yükseklik değiştirir ve izoelektrik hat çevresinde dönerek birkaç atım yukarı, sonra aşağı bakar. Ders kitapları bunu uzamış QT aralığına bağlar ve resüsitasyon kılavuzlarının bunun için andığı ilaç magnezyum sülfattır. İdioventriküler ritim bir ventriküler kaçış ritmidir: düzenli, geniş QRS (0,12 sn veya daha fazla), P dalgası yok, dakikada 20–40 (hızlanmış idioventriküler ritim dakikada 40–100 hızındadır). Monomorfik VT, dakikada 100’ün üzerinde aynı geniş komplekslere sahiptir. VF kaotiktir, tekrarlayan bir kompleks içermez.
Beş adım
1. Hız: çok hızlı, kompleksler yaklaşık 6 küçük kare arayla (dakikada yaklaşık 250).
2. Ritim: hızlı ve yaklaşık düzenli, ancak komplekslerin yüksekliği ve yönü tekrarlayan bir iğ (mekik) örüntüsüyle değişiyor.
3. P dalgaları: tanımlanabilir değil.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: geniş ve polimorfik; kompleksler izoelektrik hat çevresinde dönüyor, birkaç atım yukarı, sonra aşağı bakıyor.
Yorum
torsades de pointes
Cevap
torsades de pointes
Torsades de pointes, uzamış QT aralığına bağlı polimorfik bir VT’dir. Bu yalnızca tanıma alıştırmasıdır.
Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.