NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A patient with capacity wants to leave hospital against medical advice. What should the nurse do?

  1. AExplain the risks, inform the doctor and document the discussion
  2. BLock the ward door to keep the patient in until the doctor arrives
  3. CLet them go without telling anyone
  4. DHide the patient's clothes so they cannot leave
2.Hemşirelik esaslarıZor

Diyabetli bir hasta çok düşük kan şekeriyle yanıtsız bulunuyor ve yutamıyor. Doğru yaklaşım nedir?

  1. AHastanın ağzına şekerli meyve suyu dökmek
  2. BYardım çağırmak ve protokole göre IV glukoz veya IM glukagon gibi başka bir yolla glukoz vermek
  3. CHastanın olağan insülin dozunu vermek
  4. DHastanın uyanmasını bekleyip sonra yemek vermek
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A confused patient keeps pulling at an IV line. Which is a less restrictive option to consider before wrist restraints?

  1. ACovering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
  2. BGiving a sedative every few hours
  3. CUsing a vest restraint in the chair so that the patient’s hands stay down
  4. DTying both arms to the bed frame
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient on a general ward for two days is found to have smear-positive pulmonary TB. What should the nurse do besides moving the patient to an airborne isolation room?

  1. AInform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up
  2. BClose the ward to all new admissions for a full year
  3. CTell all the exposed patients to start TB drugs at once, before any testing
  4. DNothing more, because the patient has now been isolated
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient taking lisinopril develops swelling of the lips and tongue. What should the nurse do first?

  1. ATell the patient this is a common, harmless effect
  2. BApply a cold pack and recheck in an hour
  3. CGive the next dose of lisinopril with water
  4. DAssess the airway and call for urgent help
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Pnömonili yaşlı bir hasta yeni konfüze oldu. Hangi eylem önce gelir?

  1. AHastanın IV hattını çekiştirmesini engellemek için bilek kısıtlayıcıları uygulamak
  2. BBunun hasta için normal olup olmadığını aileye sormak
  3. COksijen satürasyonunu ve diğer yaşam bulgularını kontrol etmek
  4. DGerektiğinde verilmesi reçete edilen bir sedatif vermek
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient with pneumonia is breathless and coughing up thick sputum. Which nursing measure helps most with breathing?

  1. ADiscouraging coughing to save energy
  2. BLying the patient flat so that they can rest and conserve energy
  3. CRestricting all oral fluids
  4. DSitting the patient upright and supporting them to clear secretions
8.Klinik hemşirelikZor

An adult with capacity refuses a blood transfusion for religious reasons, even though it may save their life. What should the nurse do?

  1. AAsk a family member to consent instead
  2. BSedate the patient so the transfusion can be given
  3. CRespect the refusal, check it is informed and document it, and inform the team
  4. DGive the transfusion while the patient is asleep, as it is in their best interests
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient had a total gastrectomy. Which long-term therapy is needed to prevent anemia?

  1. AWeekly doses of oral vitamin K tablets
  2. BLifelong vitamin B12 replacement
  3. CMonthly transfusions of red blood cells
  4. DLifelong oral folic acid tablets only
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient without diabetes in the ICU with sepsis has a glucose of 260 mg/dL (14,4 mmol/L) and an HbA1c of 5,2%. What is the best interpretation?

  1. AA meter error, because HbA1c is normal
  2. BType 1 diabetes from autoimmune damage
  3. CLong-standing undiagnosed type 2 diabetes
  4. DStress hyperglycemia from acute illness
11.FarmakolojiOrta

Which assessment is most important before giving a dose of IV morphine?

  1. APupil size and hearing
  2. BRespiratory rate and level of sedation
  3. CBlood glucose and temperature, checked before each dose
  4. DBowel sounds and urine colour
12.FarmakolojiZor

Tüberküloz için izoniazidle birlikte neden çoğu zaman piridoksin (B6 vitamini) verilir?

  1. APeriferik nöropatiyi önlemek için
  2. Bİzoniazidin emilimini artırmak için
  3. CBakteriyel direnci azaltmak için
  4. Dİzoniazide bağlı karaciğer hasarını önlemek için
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Why is active tuberculosis treated with several drugs for at least six months?

  1. ATo reduce the number of side effects compared with one drug
  2. BBecause the bacteria are resistant to all drugs at first
  3. CBecause each drug works on a different organ only
  4. DTo kill slow-growing bacteria and prevent drug resistance
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient with both COPD and heart disease is more breathless, with bilateral basal crackles, raised JVP, ankle swelling and a markedly raised NT-proBNP. Which problem is most likely driving this episode?

  1. ADecompensated heart failure
  2. BA primary spontaneous pneumothorax
  3. CAn asthma attack
  4. DHyperventilation from anxiety
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

SIADH'li bir hastanın sodyumu 126 mmol/L'dir ve hafif belirtileri vardır. Genellikle birinci basamak tedavi hangisidir?

  1. ASıvı kısıtlaması
  2. BEk oral su
  3. CDesmopressin
  4. DIV %5 glukoz infüzyonu
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

An 89-year-old with stage 5 CKD and severe heart failure, who has capacity, decides not to start dialysis. What is the nurse's best response?

  1. ATell the patient they must start dialysis by law
  2. BRespect the decision and support symptom-focused care
  3. CStop all care, because nothing more can be done
  4. DAsk the family to change the patient's mind
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Which complication is more typical of Crohn's disease than of ulcerative colitis?

  1. ADisease that is cured by removing the colon
  2. BBleeding only from the rectum
  3. CInflammation limited to the rectal lining
  4. DFistulas between the bowel and other organs
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A patient with bone metastases is starting regular zoledronic acid. Which advice is important?

  1. ATake extra calcium only on the day of infusion
  2. BAvoid all physical activity for six months
  3. CHave a dental check and report jaw pain or loose teeth
  4. DStop drinking all fluids on the day of each infusion
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Doğum sırasında bebeğin başı doğmuş, ancak omuzlar sıkışmıştır. Standart ilk manevra hangisidir?

  1. Aİlk adım olarak başı vajinaya geri itmek
  2. BFundusa güçlü basınç uygulamak
  3. CSuprapubik basıyla McRoberts manevrası
  4. DBebeğin başını sertçe çekmek
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Bir kadına 26. haftada gestasyonel diyabet tanısı konuldu. Yönetimde olağan ilk adım nedir?

  1. AKan glikozu değerleri ne gösterirse göstersin her kadında hemen insülin veya oral sülfonilüre başlamak
  2. BTüm karbonhidratları yemeyi bırakmak
  3. CDoğuma kadar takibe gerek yoktur
  4. DBeslenme önerileri, fiziksel aktivite ve kan glikozu izlemi; hedeflere ulaşılamazsa ilaç
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A 15-year-old seems very low in mood. Is it safe for the nurse to ask directly about suicidal thoughts?

  1. ANo; only a psychiatrist is allowed to ask this question
  2. BOnly if the parents give written permission first
  3. CYes; asking directly does not increase the risk and helps find those who need help
  4. DNo; asking about suicide may put the idea into the young person's head and raise the risk
22.Pediatri hemşireliğiZor

A 25 kg child needs maintenance IV fluids. Using the 100–50–20 rule, what is the hourly rate?

  1. AAbout 104 mL per hour
  2. BAbout 67 mL per hour
  3. CAbout 50 mL per hour
  4. DAbout 25 mL per hour
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Shortly after a sexual assault, a woman in the emergency department is calm, quiet and answers questions in a flat voice. How should the nurse interpret this?

  1. AShe is probably exaggerating the seriousness of what happened, because she does not seem upset
  2. BShe is not distressed and does not need any support
  3. CHer calmness shows that the assault did not happen
  4. DA controlled response is a common reaction in the acute phase after assault
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

The parents of a 15-year-old with anorexia nervosa ask what treatment is usually recommended first. Which answer is most accurate?

  1. ALong-term treatment in an inpatient unit far away from her family, so that the parents cannot interfere
  2. BFamily-based treatment, in which the parents take an active role in restoring the child's eating
  3. CLeaving the young person to decide on her own when to start eating more
  4. DMedicine alone, because therapy is not effective in adolescents
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
0,20351 mL? mLşuna yuvarla 0,01 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Küçük bir enjeksiyon için doz hesaplaması 0,20351 mL veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın mL’nin yüzde birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

0,20351 mL
x = mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
40 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 40 mcg/dk veriyor. Bu doz hızını D mg/sa cinsinden ifade edin.

40 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Doz hesaplarıOrta
18 kg7,5 mg/kg/gün3× günlükD = ? mg

Bir hasta 18 kg. Order edilen doz günde 7,5 mg/kg, 3 eşit dozda veriliyor. Doz başına kaç miligram D verilir?

18 kg7,5 mg/kg/gün3× günlük
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
40 mg/1 mLV = ? mL

16 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 1 mL’de 40 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 5 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

16 kg5 mg/kg40 mg/1 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
680 mLkalan? mL/h3 h kalan

8 saatte 1500 mL istenmişti. 5 saat sonra torbada hâlâ 680 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Pompa hangi hıza R (mL/h) yeniden ayarlanmalıdır?

1500 mL / 8 hsonra 5 h: 680 mL
R = mL/h
30.IV infüzyon hızlarıZor
390 mLkalan? mL/h6 h kalan

10 saatte 500 mL istenmişti. 4 saat sonra torbada hâlâ 390 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Başlangıçtaki pompa hızı yüzde kaç Δ artırılmalıdır?

500 mL / 10 hsonra 4 h: 390 mL
Δ = %
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
heparin 1 000 birim/mL60 birim/kg · 58 kg → V = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma protokolü, 58 kg ağırlığındaki bir hasta için 60 ünite/kg heparin bolusu öngörüyor. Flakon 1 000 ünite/mL içeriyor. Hangi hacmi V çekersiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

60 birim/kg58 kg1 000 birim/mL
V = mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
800 mg500 mLdopamine? mL/h84 kg4 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 500 mL’de dopamine 800 mg var. Order, 84 kg ağırlığındaki bir hasta için 4 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

800 mg/500 mL4 mcg/kg/min84 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyasu350 mLjöle100 mLbuz parçaları100 mLIV infüzyon60 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar225 mLidrar450 mLidrar350 mLidrar200 mLkusmuk200 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Toplam alınan I değerini mL cinsinden bulun. Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

su: 350 mLjöle: 100 mLbuz parçaları: 100 mLIV infüzyon: 60 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 1 × 100 mL
I = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL150 mL verilen60 mL/h14:00t = ? h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir torba pompayla 60 mL/h hızla gidiyor. Saat 14:00’de 150 mL zaten verilmiş. Torba kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL150 mL verilen60 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 12/dk, SpO₂ %88 oda havasında, kan basıncı 88/52 mmHg, nabız 64/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 38,1 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 12SpO₂ 88%havaSBP 88HR 64AT 38,1 °C
NEWS2 =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 5 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde mavi ya da soluk cilt, kalp atımı yok, uyarana yanıt yok, kas tonusu olmayan gevşek ekstremiteler ve solunum yok var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,18PaCO₂mmHg354522HCO₃⁻mmol/L22268kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,18, PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa) ve HCO₃⁻ 8 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk metabolik asidoz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,18PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa)HCO₃⁻ 8 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
38.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,29PaCO₂mmHg354526HCO₃⁻mmol/L222612uygun kompansasyonek solunumsal asidozek solunumsal alkaloz

Bir alıştırma gazı metabolik asidoz gösteriyor: pH 7,29, PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa), HCO₃⁻ 12 mmol/L. Ölçülen PaCO₂ değerini Winter formülüyle karşılaştırın. Yorumunuza tıklayın.

pH 7,29PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa)HCO₃⁻ 12 mmol/L
  1. 1uygun kompansasyon
  2. 2ek solunumsal asidoz
  3. 3ek solunumsal alkaloz
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridi, bir duraklamalı sinüs ritmini gösteriyor. Duraklama boyunca R–R aralığı olan duraklama değerini saniye cinsinden ölçün.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
duraklama = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)ikinci derece AV blok tip IIsinüs bradikardisiüçüncü derece (tam) AV blok

Bu DII şeridi atriyumlar ile ventriküller arasında bir iletim sorunu gösteriyor. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)
  2. 2ikinci derece AV blok tip II
  3. 3sinüs bradikardisi
  4. 4üçüncü derece (tam) AV blok

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Explain the risks, inform the doctor and document the discussion

Cevap neden bu

An adult with capacity can discharge themselves. The nurse explains the risks, involves the doctor, offers follow-up and documents the decision; detaining them would be unlawful.

Cevap

A · Explain the risks, inform the doctor and document the discussion
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Yardım çağırmak ve protokole göre IV glukoz veya IM glukagon gibi başka bir yolla glukoz vermek

Cevap neden bu

Hasta yutamıyorsa ağızdan glukoz aspirasyon riski taşır. Yerel protokole göre hemşire yardım çağırır, hava yolunu korur ve IV glukoz veya IM glukagon verir, ardından glukozu yeniden ölçer.

Cevap

B · Yardım çağırmak ve protokole göre IV glukoz veya IM glukagon gibi başka bir yolla glukoz vermek
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision

Cevap neden bu

Covering the line, keeping it out of view and using mitts while observing the patient can stop pulling without fully restricting movement. Restraints and sedation are used only if these fail.

Cevap

A · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Inform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up

Cevap neden bu

Infection prevention and public health carry out a contact investigation to identify and screen people exposed while the patient was not isolated. Treatment of contacts depends on their test results.

Cevap

A · Inform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Assess the airway and call for urgent help

Cevap neden bu

Angioedema is a rare but dangerous effect of ACE inhibitors. The airway comes first: the nurse assesses breathing, calls for urgent help and holds the drug.

Cevap

D · Assess the airway and call for urgent help
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Oksijen satürasyonunu ve diğer yaşam bulgularını kontrol etmek

Cevap neden bu

Yeni konfüzyona hipoksi, sepsis veya düşük kan glikozu neden olabilir. Önce oksijenlenmeyi ve yaşam bulgularını değerlendirmek gelir. Kısıtlayıcılar ve sedatifler nedeni değil, davranışı tedavi eder ve deliryumu kötüleştirebilir.

Cevap

C · Oksijen satürasyonunu ve diğer yaşam bulgularını kontrol etmek
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Sitting the patient upright and supporting them to clear secretions

Cevap neden bu

An upright position improves lung expansion, and adequate fluids, deep breathing and coughing help clear sputum. Oxygen is given to target saturations if needed.

Cevap

D · Sitting the patient upright and supporting them to clear secretions
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Respect the refusal, check it is informed and document it, and inform the team

Cevap neden bu

An adult with capacity has the right to refuse treatment, even life-saving treatment. The team should make sure the patient understands the consequences, discuss alternatives such as cell salvage and record the decision.

Cevap

C · Respect the refusal, check it is informed and document it, and inform the team
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Lifelong vitamin B12 replacement

Cevap neden bu

Intrinsic factor from the stomach is needed to absorb vitamin B12 in the ileum. After a total gastrectomy, B12 must be replaced for life, usually by injection, to prevent macrocytic anemia and nerve damage.Kontrol edilen kaynak: Vitamin B12 or folate deficiency anaemia - Causes · NHS (2023); Vitamin B12 deficiency anemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

B · Lifelong vitamin B12 replacement
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Stress hyperglycemia from acute illness

Cevap neden bu

Stress hormones and inflammation raise glucose in acute illness, even without diabetes. A normal HbA1c shows that glucose was normal over the previous months. Stress hyperglycemia is still treated, usually with insulin, because it worsens outcomes.Kontrol edilen kaynak: Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

D · Stress hyperglycemia from acute illness
11.Farmakoloji

Cevap: B · Respiratory rate and level of sedation

Cevap neden bu

Opioids can cause respiratory depression, which is usually preceded by increasing sedation. Both are checked before and after each dose.

Cevap

B · Respiratory rate and level of sedation
12.Farmakoloji

Cevap: A · Periferik nöropatiyi önlemek için

Cevap neden bu

İzoniazid piridoksin eksikliğine neden olur ve bu periferik nöropatiye yol açabilir. Risk yavaş asetilleyicilerde, malnütrisyonlu hastalarda ve diyabeti veya alkol bağımlılığı olanlarda daha yüksektir.

Cevap

A · Periferik nöropatiyi önlemek için
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · To kill slow-growing bacteria and prevent drug resistance

Cevap neden bu

Mycobacterium tuberculosis grows slowly and has resistant mutants in any large population. A combination (for example rifampicin, isoniazid, pyrazinamide and ethambutol at first) kills susceptible and resistant bacteria and prevents resistance. Stopping early risks relapse and multidrug-resistant TB.

Cevap

D · To kill slow-growing bacteria and prevent drug resistance
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Decompensated heart failure

Cevap neden bu

Basal crackles, raised JVP, oedema and a high natriuretic peptide point to heart failure rather than a COPD exacerbation alone. Distinguishing them matters, because treatment (diuretics and HF drugs versus bronchodilators and steroids) is different. Both may occur together.

Cevap

A · Decompensated heart failure
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Sıvı kısıtlaması

Cevap neden bu

SIADH'de vücut su tutar. Hafif ve orta olgularda birinci basamak tedavi, nedenin tedavisiyle birlikte sıvı kısıtlamasıdır. Hipotonik sıvılar ve desmopressin sodyumu daha da düşürür. Ağır belirtiler (nöbetler, bilinç azalması) izlem altında hipertonik serum gerektirir.

Cevap

A · Sıvı kısıtlaması
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Respect the decision and support symptom-focused care

Cevap neden bu

A competent patient can refuse dialysis. The nurse makes sure the choice is informed, respects it and supports conservative kidney management, with symptom control, advance care planning and palliative care input.

Cevap

B · Respect the decision and support symptom-focused care
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Fistulas between the bowel and other organs

Cevap neden bu

Transmural inflammation in Crohn's disease can create fistulas, abscesses and strictures. Ulcerative colitis is mucosal, and removing the colon and rectum is curative.

Cevap

D · Fistulas between the bowel and other organs
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Have a dental check and report jaw pain or loose teeth

Cevap neden bu

Bisphosphonates can cause osteonecrosis of the jaw, especially after dental extractions. A dental check before starting, good oral hygiene and reporting jaw symptoms are advised. Kidney function and calcium are also monitored.

Cevap

C · Have a dental check and report jaw pain or loose teeth
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Suprapubik basıyla McRoberts manevrası

Cevap neden bu

Omuz distosisinde yardım çağırın, kadının uyluklarını karnına doğru keskin biçimde bükün (McRoberts) ve fundusa değil, suprapubik bölgeye basınç uygulayın. Fundal basınç ve başa güçlü traksiyon sıkışmayı kötüleştirebilir ve bebeği yaralayabilir.

Cevap

C · Suprapubik basıyla McRoberts manevrası
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Beslenme önerileri, fiziksel aktivite ve kan glikozu izlemi; hedeflere ulaşılamazsa ilaç

Cevap neden bu

Birinci basamak yönetim tıbbi beslenme tedavisi, aktivite ve glikozun kendi kendine izlenmesidir. Hedeflere ulaşılamazsa insülin gibi bir ilaç eklenir. Tip 2 diyabet riski arttığı için doğumdan sonra glikoz yeniden test edilir.

Cevap

D · Beslenme önerileri, fiziksel aktivite ve kan glikozu izlemi; hedeflere ulaşılamazsa ilaç
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Yes; asking directly does not increase the risk and helps find those who need help

Cevap neden bu

Asking clearly and calmly about suicidal thoughts does not increase risk and often brings relief. It allows the nurse to assess risk, keep the young person safe and refer for mental health support.

Cevap

C · Yes; asking directly does not increase the risk and helps find those who need help
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · About 67 mL per hour

Cevap neden bu

First 10 kg: 1000 mL; next 10 kg: 500 mL; remaining 5 kg: 5 × 20 = 100 mL. Total = 1600 mL per day, and 1600 ÷ 24 ≈ 67 mL per hour.

Cevap

B · About 67 mL per hour
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · A controlled response is a common reaction in the acute phase after assault

Cevap neden bu

In the acute phase of rape trauma syndrome, survivors may show an expressive reaction, such as crying or anger, or a controlled one, appearing calm or numb. Both are normal responses and need the same support.

Cevap

D · A controlled response is a common reaction in the acute phase after assault
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Family-based treatment, in which the parents take an active role in restoring the child's eating

Cevap neden bu

Family-based treatment, which developed from the Maudsley approach, is a first-line treatment for adolescents with anorexia nervosa. Parents are supported to take charge of meals at first, before control is gradually handed back.

Cevap

B · Family-based treatment, in which the parents take an active role in restoring the child's eating
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 0,2 mL

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

yüzdebirler basamağındaki rakam

0,20351 → 0

Yalnızca sonraki rakam belirler

0,20351 → 3
3, 4 veya daha küçük; bu yüzden 0 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (51) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 0,2 mL

Cevap

x = 0,2 mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: D = 2,4 mg/h

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Zinciri kurun

D = 40 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hesaplayın

D = 40·60/1000 = 2,4 mg/h

Cevap

D = 2,4 mg/h
27.Doz hesapları

Cevap: D = 45 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Günlük toplam

7,5·18 = 135 mg

Doz başına

D = 135/3 = 45 mg

Cevap

D = 45 mg
28.Doz hesapları

Cevap: V = 2 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

5·16 = 80 mg

Hacim

V = (80/40)·1 = 2 mL

Cevap

V = 2 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 226,7 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1500/8 = 187,5 mL/h

Yeni hız

R = 680/3 = 226,7 mL/h

Cevap

R = 226,7 mL/h

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: Δ = 30 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

500/10 = 50 mL/h

Yeni hız

R = 390/6 = 65 mL/h

Yüzde değişim

Δ = (65 − 50)/50·100% = 30%

Cevap

Δ = 30%

Bu %25’ten fazla bir artıştır: çoğu hastane açığı kapatmak yerine istemi yazan hekimle iletişime geçmenizi ve hastayı sıvı yüklenmesi açısından değerlendirmenizi ister.

31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: V = 3,5 mL

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Gereken adet

60·58 = 3 480 birim

Hacim

V = 3480/1000 = 3,48 ≈ 3,5 mL

Cevap

V = 3,5 mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 12,6 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

4·84 = 336 mcg/min
336·60 = 20160 mcg/h

Pompa hızı

R = 20160/1600 = 12,6 mL/h

Cevap

R = 12,6 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: I = 1080 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Alınanları toplayın

oral: 350 + 100 = 450 mL
buz parçaları: 100/2 = 50 mL
IV infüzyon: 60·8 = 480 mL
IV antibiyotik: 1·100 = 100 mL
I = 1080 mL

Cevap

I = 1080 mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 5,8 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Kalan hacim

500 − 150 = 350 mL

Süre

t = 350/60 = 5,833 ≈ 5,8 h

Cevap

t = 5,8 h

Bu yaklaşık 5 h 50 min eder, yani torba yaklaşık saat 19:50 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 7

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 12/min → 0
SpO₂ 88% → 3
oda havasında → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 64/min → 0
uyanık (A) → 0
T 38,1 °C → 1

Toplayın

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 3 + 0 + 0 + 1 = 7

Cevap

NEWS2 = 7
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: her yerde mavi ya da soluk cilt → 0
Nabız: 0 → 0
Refleks tepkisi: uyarana yanıt yok → 0
Etkinlik: kas tonusu olmayan gevşek ekstremiteler → 0
Solunum: solunum yok → 0

Toplayın

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Yorum

0 → düşük

Cevap

düşük

5. dakikada 7’nin altındaysa skor genellikle 20. dakikaya kadar her 5 dakikada bir tekrarlanır.

37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kısmen kompanse

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,18: asidemi (7,35’in altı)
PaCO₂ 22 mmHg: düşük (35–45)
HCO₃⁻ 8 mmol/L: düşük (22–26)

Kompansasyon

kısmen kompanse

Cevap

kısmen kompanse
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: uygun kompansasyon

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen PaCO₂

1,5·12 + 8 = 26 → 24–28 mmHg

Karşılaştırın

ölçülen: 26 mmHg → uygun kompansasyon

Cevap

uygun kompansasyon
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: duraklama = 1,96 s

Dar kompleksli taşikardi ve duraklamalar: supraventriküler taşikardi (SVT), dakikada yaklaşık 150–250 hızında, dar QRS komplekslerine sahip düzenli bir taşikardidir; P dalgaları genellikle QRS kompleksinin veya T dalgasının içinde gizlendiği için görünmez. İstirahatteki bir yetişkinde sinüs taşikardisi genellikle dakikada yaklaşık 150’nin altındadır ve her QRS’den önce görünür bir P dalgası vardır; 2:1 iletili atriyal flutter çoğunlukla dakikada yaklaşık 150 hızındadır ve testere dişi dalgaları gösterir. Sinüs arrestinde sinüs düğümü bir an için ateşlemeyi bırakır: P dalgası ve QRS olmayan, süresi P–P döngülerinin tam katı olmayan bir duraklama oluşur (tam iki veya üç döngülük bir duraklama bunun yerine sinüs çıkış blokunu düşündürür).

Ölçün

Duraklama boyunca R’den R’ye 49 küçük kare

Dönüştür

duraklama = 49 × 0,04 s = 1,96 s

P–P ile karşılaştırın

1,96 ÷ 0,80 ≈ 2,4 P–P döngüsü, tam sayı değil

Cevap

duraklama = 1,96 s

Duraklamada P dalgası görünmüyor ve duraklama P–P döngülerinin tam katı değil: sinüs arresti. Tam iki veya üç döngülük bir duraklama sinüs çıkış blokunu düşündürürdü.

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ikinci derece AV blok tip II

AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.

Beş adım

1. Hız: 6 sn’de 5 QRS kompleksi, × 10 = dakikada 50.
2. Ritim: P dalgaları düzenli; QRS’in eksik olduğu uzun bir duraklama dışında R–R düzenli.
3. P dalgaları: pozitif ve düzenli (P–P 0,96 sn, dakikada 63); her 4 P dalgasından birini QRS izlemiyor.
4. PR aralığı: iletilen atımlarda 0,20 sn ile sabit.
5. QRS: 0,12 sn, geniş (0,12 sn ve üzeri).

Yorum

ikinci derece AV blok tip II

Cevap

ikinci derece AV blok tip II

Tip II ve üçüncü derece bloklar ansızın ilerleyebilenlerdir; bu nedenle ders kitapları onları tip I’den daha ciddi olarak sıralar.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions