NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

When are non-sterile gloves needed?

  1. AWhen contact with blood, body fluids or broken skin is expected
  2. BOnly when the patient is known to have an infection
  3. COnly when handling medicines
  4. DFor every patient contact, including taking a pulse or blood pressure
2.Hemşirelik esaslarıZor

A urine culture reports a mixed growth of several organisms. What is the most likely explanation?

  1. AThe patient is resistant to all antibiotics
  2. BThe patient has several serious infections at once
  3. CThe laboratory used the wrong test
  4. DThe sample was contaminated during collection
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

How are neuromuscular blocking drugs, such as vecuronium, safely stored?

  1. AMixed in the same bin as other high-use drugs
  2. BNext to common IV antibiotics so they are easy to find
  3. CSeparate from other drugs, with a warning that they cause paralysis
  4. DIn the general stock cupboard with the other IV drugs and no special labels
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Steril bir santral hat pansumanı değiştirilirken bir meslektaş, hemşireye bir bant rulosu uzatmak için açık steril alanın üzerinden uzanıyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AAlanı kontamine kabul edip yenisini kurmalıdır
  2. BAlanı steril bir havluyla örtüp üzerinde devam etmelidir
  3. CYalnızca kolun üzerinden geçtiği yere en yakın malzemeleri çıkarmalıdır
  4. DMeslektaş hiçbir steril malzemeye dokunmadığı için devam etmelidir
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A nurse teaches a patient about storing insulin at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will keep unopened insulin in the fridge.”
  2. B“I will check the expiry date on the label before I use the vial.”
  3. C“I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”
  4. D“I will not leave my insulin in a hot car.”
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Acil servise aynı anda dört hasta geliyor. Kim önce görülmelidir?

  1. AKolunda kesik olan ve kanaması kontrol altında olan bir genç
  2. BDeforme ayak bileği olan ve ayağında nabzı normal olan bir yetişkin
  3. CMigreni olan ve kan basıncı 150/90 mmHg olan bir yetişkin
  4. DSalya akıtan, öne eğilerek oturan ve stridoru olan 2 yaşında bir çocuk
7.Klinik hemşirelikOrta

Which adverse effects should be monitored for in a patient receiving IV gentamicin?

  1. AHyperglycaemia and tremor
  2. BKidney damage and hearing loss
  3. CConstipation and urinary retention
  4. DHair loss and weight gain
8.Klinik hemşirelikZor

A nurse teaches a patient with diabetes about foot care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will walk barefoot at home to toughen my feet."
  2. B"I will check my feet every day for cuts or blisters."
  3. C"I will see the podiatrist about hard skin."
  4. D"I will wear well-fitting shoes."
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A woman who is 30 weeks pregnant has a new blood pressure of 152/98 mm Hg. Which urine finding would most support preeclampsia?

  1. ANitrites in the urine
  2. BKetones in the urine
  3. CProtein in the urine
  4. DGlucose in the urine
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with thalassemia major has received regular red cell transfusions for years. The ferritin is now very high. What does this most likely show, and what treatment is used?

  1. ALiver failure, treated with a liver transplant at once
  2. BIron deficiency, treated with IV iron supplements
  3. CIron overload, treated with iron chelation therapy
  4. DAcute infection, treated with broad-spectrum antibiotics
11.FarmakolojiOrta

Henle kulpunun kalın çıkan kolunda hangi diüretik türü etki eder?

  1. APotasyum tutucu diüretikler
  2. BOzmotik diüretikler
  3. CFurosemid gibi kıvrım (loop) diüretikleri
  4. DTiyazid diüretikleri
12.FarmakolojiZor

Bazı reseptörler agonist olmadan da etkinlik gösterir. Böyle reseptörlerde ters agonist nötr antagonistten nasıl ayrılır?

  1. ATek başına verildiğinde hiçbir etkisi yoktur
  2. BEtkinliği başlangıç düzeyinin üzerine çıkarır
  3. CEtkinliği başlangıç düzeyinin altına düşürür
  4. DReseptörü kalıcı olarak yok eder
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Why must intravenous potassium chloride never be given as a rapid push or undiluted?

  1. AA sudden high potassium level can cause cardiac arrest
  2. BIt immediately lowers the blood glucose to dangerous levels
  3. CIt works only when given by mouth
  4. DIt turns into solid crystals inside the vein and blocks it
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

After a car crash, a patient is severely breathless with absent breath sounds on the right, a deviated trachea, distended neck veins and BP 76/40 mmHg. What is the immediate management?

  1. AInsertion of a urinary catheter to monitor output
  2. BA chest X-ray to confirm the diagnosis before any treatment
  3. CLying the patient flat with the legs raised
  4. DUrgent needle or finger decompression of the right chest
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

Which group of problems is typical of primary hyperparathyroidism?

  1. AMuscle cramps, tingling lips and seizures
  2. BHeat intolerance, tremor, weight loss and diarrhoea
  3. CKidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood
  4. DHair loss, weight gain and feeling cold
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

A patient with acute glomerulonephritis has a BP of 190/115 mmHg, a severe headache and blurred vision. Which is the priority?

  1. ARecheck the BP at the next routine round
  2. BEncourage a walk to relieve the headache
  3. CGive extra oral fluids to correct the low urine output
  4. DUrgent escalation for BP control and close neuro checks
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Endoskopiden önce üst GİS kanamasında riski değerlendirmek için hangi skor kullanılır?

  1. AGlasgow Koma Skalası
  2. BWaterlow bası yarası risk skoru
  3. CDVT için Wells skoru
  4. DGlasgow-Blatchford skoru
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A nurse teaches a patient after a colonoscopy with polyp removal. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll report heavy bleeding from my bottom."
  2. B"Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."
  3. C"I should report a fever or a swollen, painful abdomen."
  4. D"Some wind and bloating today is expected."
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

A woman is prescribed low molecular weight heparin after a caesarean. Which teaching is correct?

  1. AIt is injected under the skin; report unusual bleeding
  2. BIt must be stopped if she chooses to breastfeed her baby
  3. CIt is a tablet taken with meals
  4. DIt is given into the muscle of the thigh
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Ağır postpartum kanaması olan bir kadın uterotoniklerle tedavi ediliyor. Erken verildiğinde kanamaya bağlı ölümü azaltabilen ek ilaç hangisidir?

  1. AHeparin
  2. BMagnezyum sülfat
  3. CAspirin
  4. DTraneksamik asit
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A 16-year-old starts an SSRI antidepressant. What is especially important to monitor in the first weeks?

  1. AWeight gain of more than 10 kg in the first month
  2. BA drop in the platelet count
  3. CWorsening mood or new suicidal thoughts
  4. DA sudden rise in blood glucose
22.Pediatri hemşireliğiZor

A toddler with sickle cell disease suddenly becomes pale and lethargic, with a fast heart rate and an enlarging left upper abdomen. What should the nurse suspect?

  1. AA simple viral infection with mild anaemia
  2. BSplenic sequestration crisis, an emergency
  3. CA pain crisis in the abdominal muscles
  4. DConstipation causing abdominal swelling and discomfort
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Which nurse statement is most consistent with motivational interviewing?

  1. A"If you don't stop drinking now, you'll die."
  2. B"What would be different for you if you drank less?"
  3. C"I've decided that you need to stop drinking completely."
  4. D"You're an alcoholic, and you need to admit it."
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Haftalardır ağır depresif olan bir hasta aniden neşeli ve sakin hâle geliyor ve saatini başka bir hastaya veriyor. En uygun eylem nedir?

  1. ACömertliği için onu övmek ve başka bir şey söylememek
  2. BDuygudurumunun belirgin biçimde düzeldiğini not etmek ve gözlem düzeyini azaltmak
  3. COna doğrudan intihar düşünceleri ve planları hakkında sormak ve ekibi bilgilendirmek
  4. DTaburculuğunu yarın için planlamak
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
0,37139 mL? mLşuna yuvarla 0,01 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Küçük bir enjeksiyon için doz hesaplaması 0,37139 mL veriyor. Bu alıştırmadaki kural şudur: 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın mL’nin yüzde birine yuvarlanır. Hangi değeri x kaydedersiniz?

0,37139 mL
x = mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
½ tbsp · 3/gün · 10 d? mL1 tbsp = 15 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 10 gün boyunca 8 saatte bir oral süspansiyondan ½ tbsp yazıyor. 1 tbsp = 15 mL kullanarak tüm kür için kaç mL V gerekir?

½ tbsp8 saatte bir10 gün1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

15 kg ağırlığındaki bir çocuğa 5 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 25 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

15 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 5300 ünitedir; ilaç 10000 ünite/mL olarak gelir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

5300 units10000 units/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1500 mL10 gtt/mL8 h? gtt/min

10 damla/mL'lik bir setle 1500 mL'yi 8 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1500 mL8 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
200 mL20 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Bir serum 20 damla/mL'lik setten 28 damla/dk hızla akıyor. Torbada 200 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

28 gtt/min20 gtt/mL200 mL
t = h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
heparin 1 000 birim/mL70 birim/kg · 101 kg → V = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma protokolü, 101 kg ağırlığındaki bir hasta için 70 ünite/kg heparin bolusu öngörüyor. Flakon 1 000 ünite/mL içeriyor. Hangi hacmi V çekersiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

70 birim/kg101 kg1 000 birim/mL
V = mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
500 mg250 mLdobutamine? mL/h65 kg5 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de dobutamine 500 mg var. Order, 65 kg ağırlığındaki bir hasta için 5 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mg/250 mL5 mcg/kg/min65 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyajöle100 mLsu200 mLsüt240 mLbuz parçaları100 mLIV infüzyon50 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar175 mLidrar250 mLyara dreni30 mLkusmuk150 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 73 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

73 kg12 hidrar: 175 mLidrar: 250 mLyara dreni: 30 mLkusmuk: 150 mL
U = mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
500 mL→ 60 mL/hbaşlangıç 18:00ttoplam​ = ? h80 mL/h × 4 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 500 mL’lik bir infüzyon saat 18:00’de 80 mL/h hızla başlıyor. 4 saat sonra hız 60 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

500 mL80 mL/h · 4 h60 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 25/dk, SpO₂ %97 ek oksijen altında, kan basıncı 150/90 mmHg, nabız 82/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 34,8 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 25SpO₂ 97%O₂SBP 150HR 82AT 34,8 °C
NEWS2 =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 1 dakika sonra alıştırma yenidoğanında pembe gövde ile mavi eller ve ayaklar, 75/dk kalp hızı, uyarana yanıt yok, kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon ve zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 8 mmol/L ile metabolik asidoz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini (aralığın merkezi), mmHg cinsinden bulmak için Winter formülünü kullanın.

HCO₃⁻ 8 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arter kan gazı yorumlamaZor

Deniz seviyesinde, %30 oksijende alınan bir alıştırma gazı PaO₂ 87 mmHg (11,6 kPa) ve PaCO₂ 39 mmHg (5,2 kPa) gösteriyor. A–a gradyanı değerini bulmak için PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 kullanın.

FiO₂ 30%PaO₂ 87 mmHg (11,6 kPa)PaCO₂ 39 mmHg (5,2 kPa)
A–a gradyanı = mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVsinüs aritmisisinüs bradikardisinormal sinüs ritmisinüs arrestli sinüs ritmi

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1sinüs aritmisi
  2. 2sinüs bradikardisi
  3. 3normal sinüs ritmi
  4. 4sinüs arrestli sinüs ritmi
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVüçüncü derece (tam) AV blokbirinci derece AV blokikinci derece AV blok tip IIikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)

Bu DII şeridi atriyumlar ile ventriküller arasında bir iletim sorunu gösteriyor. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1üçüncü derece (tam) AV blok
  2. 2birinci derece AV blok
  3. 3ikinci derece AV blok tip II
  4. 4ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · When contact with blood, body fluids or broken skin is expected

Cevap neden bu

Under standard precautions, gloves are worn when exposure to blood or body fluids is likely. Wearing them for all contact gives false security and can spread germs if not changed.

Cevap

A · When contact with blood, body fluids or broken skin is expected
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · The sample was contaminated during collection

Cevap neden bu

A mixed growth usually means skin or perineal bacteria contaminated the sample. A clean-catch midstream sample, or a sample from the catheter sampling port, gives a more reliable result.

Cevap

D · The sample was contaminated during collection
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Separate from other drugs, with a warning that they cause paralysis

Cevap neden bu

Neuromuscular blockers stop breathing. They are stored apart from other drugs, often in sealed or colored containers with warnings such as “Paralyzing agent: causes respiratory arrest”.

Cevap

C · Separate from other drugs, with a warning that they cause paralysis
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Alanı kontamine kabul edip yenisini kurmalıdır

Cevap neden bu

Steril olmayan kollarla veya malzemelerle steril alanın üzerinden uzanmak, dokunulmasa bile alanı kontamine eder. Alan yenilenir ve steril olmayan malzemeler alanın üzerinden değil, çevresinden uzatılır. Sterilite şüpheliyse alan kontamine kabul edilir.

Cevap

A · Alanı kontamine kabul edip yenisini kurmalıdır
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · “I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”

Cevap neden bu

Freezing damages insulin, and frozen insulin should not be used. Unopened insulin is kept in the fridge, and heat and expired products are avoided.

Cevap

C · “I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Salya akıtan, öne eğilerek oturan ve stridoru olan 2 yaşında bir çocuk

Cevap neden bu

Salya akıtma, öne eğik (tripod) pozisyon ve stridor, hızla tam hâle gelebilen epiglottit gibi ağır bir üst hava yolu tıkanıklığını düşündürür. Çocuk sakin tutulmalı ve hava yolu uzmanları gelene kadar boğaz muayene edilmemelidir.

Cevap

D · Salya akıtan, öne eğilerek oturan ve stridoru olan 2 yaşında bir çocuk
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Kidney damage and hearing loss

Cevap neden bu

Gentamicin is nephrotoxic and ototoxic. Blood levels and renal function are monitored, and any tinnitus, dizziness or hearing change is reported.

Cevap

B · Kidney damage and hearing loss
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · "I will walk barefoot at home to toughen my feet."

Cevap neden bu

Diabetic neuropathy and poor circulation mean small injuries can become ulcers. Patients should avoid walking barefoot, inspect their feet daily and get professional foot care.

Cevap

A · "I will walk barefoot at home to toughen my feet."
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Protein in the urine

Cevap neden bu

Preeclampsia is new hypertension after 20 weeks of pregnancy with proteinuria or other signs of organ involvement, such as low platelets, raised liver enzymes or rising creatinine. Proteinuria reflects damage to the glomerular filter.Kontrol edilen kaynak: Preeclampsia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

C · Protein in the urine
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Iron overload, treated with iron chelation therapy

Cevap neden bu

The body has no active way to excrete iron, so repeated transfusions cause iron overload, which can damage the heart, liver and endocrine glands. A very high ferritin reflects this, and iron chelators are used to remove the excess.Kontrol edilen kaynak: Thalassemia · MedlinePlus (NIH) (2026); Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · Iron overload, treated with iron chelation therapy
11.Farmakoloji

Cevap: C · Furosemid gibi kıvrım (loop) diüretikleri

Cevap neden bu

Kıvrım diüretikleri kalın çıkan koldaki Na⁺/K⁺/2Cl⁻ ortak taşıyıcısını bloke eder ve en güçlü diüretiklerdir.

Cevap

C · Furosemid gibi kıvrım (loop) diüretikleri
12.Farmakoloji

Cevap: C · Etkinliği başlangıç düzeyinin altına düşürür

Cevap neden bu

Nötr antagonist yalnızca agonistleri bloke eder ve başlangıç etkinliğini değiştirmez. Ters agonist reseptörün inaktif durumunu stabilize eder; böylece yapısal etkinlik başlangıç düzeyinin altına düşer.

Cevap

C · Etkinliği başlangıç düzeyinin altına düşürür
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · A sudden high potassium level can cause cardiac arrest

Cevap neden bu

Rapid or concentrated IV potassium can cause cardiac arrest. It is given diluted, by infusion, at controlled rates (often with a pump and ECG monitoring for higher rates). Concentrated ampoules are tightly controlled in hospitals because of fatal errors.

Cevap

A · A sudden high potassium level can cause cardiac arrest
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: D · Urgent needle or finger decompression of the right chest

Cevap neden bu

These signs indicate a tension pneumothorax, which causes obstructive shock. It is decompressed immediately (needle or finger thoracostomy) without waiting for an X-ray, followed by a chest drain. The nurse gives high-flow oxygen and calls for senior help.

Cevap

D · Urgent needle or finger decompression of the right chest
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: C · Kidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood

Cevap neden bu

High PTH raises calcium, which can cause kidney stones, bone loss and pain, constipation and abdominal pain, and low mood or confusion ("stones, bones, groans and moans"). Many cases are found on routine blood tests.

Cevap

C · Kidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Urgent escalation for BP control and close neuro checks

Cevap neden bu

Severe hypertension with headache and visual change suggests hypertensive encephalopathy. This needs urgent medical treatment and neurological monitoring. Seizures can occur.

Cevap

D · Urgent escalation for BP control and close neuro checks
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Glasgow-Blatchford skoru

Cevap neden bu

Glasgow-Blatchford skoru, müdahale gerektiren hastaları belirlemek için üreyi, hemoglobini, sistolik kan basıncını, nabzı, melenayı, senkopu, karaciğer hastalığını ve kalp yetmezliğini kullanır. Tam Rockall skoru endoskopiden sonra kullanılır.

Cevap

D · Glasgow-Blatchford skoru
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · "Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."

Cevap neden bu

Mild bloating and cramps from the air used are expected. Severe or worsening pain, fever, a distended abdomen or heavy rectal bleeding can mean perforation or haemorrhage and must be reported straight away.

Cevap

B · "Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · It is injected under the skin; report unusual bleeding

Cevap neden bu

Low molecular weight heparin is given subcutaneously and is compatible with breastfeeding. She should rotate sites, not rub them, and report bleeding or unusual bruising.

Cevap

A · It is injected under the skin; report unusual bleeding
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Traneksamik asit

Cevap neden bu

Traneksamik asit bir antifibrinolitiktir. Erken, ideal olarak doğumdan sonraki 3 saat içinde verildiğinde postpartum kanamaya bağlı ölümleri azaltır. Heparin ve aspirin kanamayı artırır.

Cevap

D · Traneksamik asit
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: C · Worsening mood or new suicidal thoughts

Cevap neden bu

Antidepressants may be linked to increased suicidal thinking in some young people, especially early in treatment or after dose changes. Close follow-up, safety planning and involving the family are advised.

Cevap

C · Worsening mood or new suicidal thoughts
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Splenic sequestration crisis, an emergency

Cevap neden bu

In splenic sequestration, sickled cells are trapped in the spleen, which enlarges quickly while haemoglobin falls sharply, leading to shock. It needs urgent fluids and transfusion; parents are taught to feel the spleen and seek help.

Cevap

B · Splenic sequestration crisis, an emergency
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · "What would be different for you if you drank less?"

Cevap neden bu

Motivational interviewing uses open questions that invite the person to explore their own reasons for change. Labelling, threats and directives tend to increase resistance.

Cevap

B · "What would be different for you if you drank less?"
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Ona doğrudan intihar düşünceleri ve planları hakkında sormak ve ekibi bilgilendirmek

Cevap neden bu

Ani sakinlik ve eşyaları verme, hastanın yaşamına son vermeye karar verdiği anlamına gelebilir. Hemşire intihar niyetini, planlarını ve araçları doğrudan sorar, güvenliği sürdürür ve ekibi bilgilendirir.

Cevap

C · Ona doğrudan intihar düşünceleri ve planları hakkında sormak ve ekibi bilgilendirmek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: x = 0,37 mL

Yuvarlama: yuvarladığınız basamaktan hemen sonraki rakama bakın: 5 ve üzeri yukarı yuvarlar, 4 ve altı rakamı olduğu gibi bırakır. Yalnızca nihai cevabı yuvarlayın, adımları asla. Tipik sınav kuralları: 1 mL ve üzeri hacimler en yakın ondalığa, 1 mL’nin altındaki hacimler en yakın yüzdeliğe, damla hızları tam damlaya ve ağırlıklar bir ondalık basamağa; her zaman sorunun belirttiği kuralı izleyin.

yüzdebirler basamağındaki rakam

0,37139 → 7

Yalnızca sonraki rakam belirler

0,37139 → 1
1, 4 veya daha küçük; bu yüzden 7 aynı kalır.
Sonraki rakamlar (39) dikkate alınmaz: bir kez yuvarlayın, adım adım değil.

Yuvarlayın

x = 0,37 mL

Cevap

x = 0,37 mL
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 225 mL

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Doz başına hacim

½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL

Tüm tedavi

V = 7,5 mL × 3/gün × 10 = 225 mL

Cevap

V = 225 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 3 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 5·15 = 75 mg

Hacim

V = 75/25 = 3 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 3 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,53 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Hacim

V = 5300/10000 = 0,53 mL

Şırıngada

Bu 1 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,01 mL’dir.

Cevap

V = 0,53 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 31 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

8·60 = 480 min

Damla hızı

R = 1500·10/480 = 31,25 ≈ 31 gtt/min

Cevap

R = 31 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 31 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 2,4 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

28·60/20 = 84 mL/h

Kalan süre

t = 200/84 = 2,381 ≈ 2,4 h

Cevap

t = 2,4 h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: V = 7,1 mL

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Gereken adet

70·101 = 7 070 birim

Hacim

V = 7070/1000 = 7,07 ≈ 7,1 mL

Cevap

V = 7,1 mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 9,8 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

5·65 = 325 mcg/min
325·60 = 19500 mcg/h

Pompa hızı

R = 19500/2000 = 9,75 ≈ 9,8 mL/h

Cevap

R = 9,8 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 0,49 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

175 + 250 = 425 mL

Kilogram başına saatlik

U = 425/(73·12) = 0,4852 ≈ 0,49 mL/kg/h

Cevap

U = 0,49 mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 7 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

80·4 = 320 mL
500 − 320 = 180 mL kalan

İkinci kısım

180/60 = 3 h

Toplam süre

t = 4 + 3 = 7 h

Cevap

t = 7 h

Bu yaklaşık 7 h 00 min eder, yani torba yaklaşık saat 01:00 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 8

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 25/min → 3
SpO₂ 97% → 0
oksijen altında → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 82/min → 0
uyanık (A) → 0
T 34,8 °C → 3

Toplayın

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 3 = 8

Cevap

NEWS2 = 8
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta düzeyde anormal

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: pembe gövde ile mavi eller ve ayaklar → 1
Nabız: 75/min → 1
Refleks tepkisi: uyarana yanıt yok → 0
Etkinlik: kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon → 1
Solunum: zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum → 1

Toplayın

APGAR = 1 + 1 + 0 + 1 + 1 = 4

Yorum

4 → orta düzeyde anormal

Cevap

orta düzeyde anormal
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: PaCO₂ = 20 mmHg

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Winter formülü

PaCO₂ = 1,5·8 + 8 = 20 mmHg
menzil: 18–22 mmHg

Cevap

PaCO₂ = 20 mmHg
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: A–a gradyanı = 78,15 mmHg

Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.

Alveoler oksijen

PAO₂ = 0,3·713 − 39/0,8 = 213,9 − 48,75 = 165,2 mmHg

Gradyan

A–a = 165,2 − 87 = 78,15 mmHg

Cevap

A–a gradyanı = 78,15 mmHg
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: sinüs arrestli sinüs ritmi

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır. Dar kompleksli taşikardi ve duraklamalar: supraventriküler taşikardi (SVT), dakikada yaklaşık 150–250 hızında, dar QRS komplekslerine sahip düzenli bir taşikardidir; P dalgaları genellikle QRS kompleksinin veya T dalgasının içinde gizlendiği için görünmez. İstirahatteki bir yetişkinde sinüs taşikardisi genellikle dakikada yaklaşık 150’nin altındadır ve her QRS’den önce görünür bir P dalgası vardır; 2:1 iletili atriyal flutter çoğunlukla dakikada yaklaşık 150 hızındadır ve testere dişi dalgaları gösterir. Sinüs arrestinde sinüs düğümü bir an için ateşlemeyi bırakır: P dalgası ve QRS olmayan, süresi P–P döngülerinin tam katı olmayan bir duraklama oluşur (tam iki veya üç döngülük bir duraklama bunun yerine sinüs çıkış blokunu düşündürür).

Beş adım

1. Hız: 6 sn’de 6 QRS kompleksi, × 10 = dakikada 60.
2. Ritim: düzenli (R–R 0,80 sn), yalnızca 2,00 sn’lik bir duraklama dışında; bu süre P–P döngülerinin tam katı değil.
3. P dalgaları: dik, her QRS’den önce bir tane; duraklama sırasında hiç P dalgası yok.
4. PR aralığı: 0,14 sn, sabit, 0,12–0,20 sn aralığında.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

sinüs arrestli sinüs ritmi

Cevap

sinüs arrestli sinüs ritmi
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)

AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.

Beş adım

1. Hız: 6 sn’de 4 QRS kompleksi, × 10 = dakikada 40.
2. Ritim: düzenli düzensiz, QRS kompleksleri bir duraklamayla ayrılan gruplar halinde geliyor (grup atımları).
3. P dalgaları: pozitif ve düzenli (P–P 0,96 sn, dakikada 63); her 4 P dalgasından birini QRS izlemiyor.
4. PR aralığı: 0,16 → 0,28 → 0,34 sn uzuyor, sonra bir P dalgası iletilmiyor.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)

Cevap

ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions