NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Kayıtlı bir hemşire bir görevi bir sağlık bakım yardımcısına devrediyor. Devretme kararından kim sorumludur?

  1. AYalnızca sağlık bakım yardımcısı
  2. BHasta
  3. CGörev devredildikten sonra hiç kimse
  4. DKayıtlı hemşire
2.Hemşirelik esaslarıZor

Dört hasta aynı anda size ihtiyaç duyuyor. Önce kimi görmelisiniz?

  1. ARutin ağızdan ilacı gelmiş hastayı
  2. BGürültülü, tiz bir solunum (stridor) geliştiren hastayı
  3. CTaburculuk saatini soran hastayı
  4. D20 dakika önce ağızdan analjezi verilmiş, ağrısı 6/10 olan hastayı
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Why are some patients screened with a nasal swab for MRSA on admission?

  1. ATo check whether the patient is allergic to penicillin before surgery
  2. BTo diagnose a sinus infection
  3. CTo find carriers so precautions or decolonization can be used
  4. DTo measure the patient’s immunity to MRSA
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient refuses to wear an identification wristband. What should the nurse do?

  1. AExplain why it is needed, use other ID methods per policy and document
  2. BAccept the refusal and identify the patient by room number and bed space instead
  3. CForce the band onto the patient’s wrist
  4. DStop giving the patient any care until they agree to wear the band
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A patient reports pain of 8/10. Before giving the prescribed as-needed analgesic, what does the nurse do first?

  1. AAssess the location, character and onset of the pain and the vital signs
  2. BTell the patient to wait until the next scheduled dose is due in two hours
  3. CGive the strongest analgesic on the chart straight away
  4. DAsk the nursing assistant to reposition the patient
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient has peripheral arterial disease with a non-healing ulcer on the toe. Which advice about leg position is correct?

  1. AWrap the legs tightly with compression bandages
  2. BKeep the legs raised above the heart as much as possible
  3. CSit with the legs crossed to improve blood flow
  4. DKeep the legs level or slightly lowered, not raised
7.Klinik hemşirelikOrta

Which side effect is common when a patient starts taking metformin?

  1. ARapid weight gain
  2. BNausea, abdominal discomfort or diarrhoea
  3. CHypoglycaemia in most patients who take it
  4. DSevere headache
8.Klinik hemşirelikZor

During CPR for asystole, when should adrenaline (epinephrine) be given according to standard adult guidelines?

  1. AOnly after three shocks have been delivered by the defibrillator
  2. BAs soon as IV or IO access is obtained, then every 3–5 minutes
  3. COnly once the patient has a pulse again
  4. DNever, because asystole is not treated with drugs
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

How often is the INR usually checked when warfarin is first started?

  1. AEvery hour, during the first week
  2. BOnce a year, at a routine visit
  3. COnly if bleeding occurs at home
  4. DEvery few days, until it is stable
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Trombosit sayısı 35 × 10³/µL olan bir hastaya kas içi enjeksiyon reçete edilmiştir. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AReçeteyi yazan kişiye başka bir yolun kullanılıp kullanılamayacağını sormalıdır
  2. BEnjeksiyonu daha uzun bir iğneyle yapmalıdır
  3. CEnjeksiyonu yapıp sıcak paket uygulamalıdır
  4. DEnjeksiyonu reçete edildiği gibi yapmalı ve bölgeye sıkıca masaj yapmalıdır
11.FarmakolojiOrta

A patient is starting olanzapine. Which monitoring is most important over the following months?

  1. APeak expiratory flow
  2. BHearing tests and vision tests every month
  3. CINR and platelet count
  4. DWeight, blood glucose and blood lipids
12.FarmakolojiZor

A patient with myasthenia gravis took extra pyridostigmine doses. She now has increasing weakness, heavy salivation, sweating, small pupils and diarrhoea. What is the most likely cause?

  1. AA stroke unrelated to the medication
  2. BMyasthenic crisis from too little anticholinesterase drug
  3. CAn allergic reaction to pyridostigmine
  4. DCholinergic crisis from too much anticholinesterase drug
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Which ECG change is classically linked with hyperkalaemia?

  1. AA sawtooth baseline
  2. BProminent U waves
  3. CTall, peaked T waves
  4. DDelta waves before the QRS
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient being treated for pulmonary TB repeatedly misses doses and stops when they feel better. Which strategy is most effective?

  1. ADirectly observed therapy with support for barriers to adherence
  2. BDoubling the dose on the days the patient remembers to take it
  3. CStopping treatment, as it is clearly not working for this patient
  4. DSwitching to a single drug to make it easier
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

SIADH'li bir hastanın sodyumu 126 mmol/L'dir ve hafif belirtileri vardır. Genellikle birinci basamak tedavi hangisidir?

  1. AEk oral su
  2. BIV %5 glukoz infüzyonu
  3. CDesmopressin
  4. DSıvı kısıtlaması
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Four patients had a minor head injury with no loss of consciousness and a GCS of 15. Which one most needs a CT scan of the head?

  1. AA 25-year-old with a small scalp graze after a fall
  2. BA 78-year-old who takes warfarin for atrial fibrillation
  3. CA 30-year-old who bumped their head on a cupboard door
  4. DA 40-year-old with a mild headache that is improving
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Why are patients with large burns at risk of hypothermia?

  1. ABurns always cause a low thyroid hormone level in the blood
  2. BLoss of skin reduces their ability to keep in heat
  3. CThe fluids given are always chilled
  4. DTheir metabolism stops after the injury
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

On day 3 after admission, a patient with alcohol dependence becomes confused, with hallucinations, sweating, tremor, fever and tachycardia. What is the most likely cause?

  1. ANormal anxiety about being in hospital
  2. BDelirium tremens from alcohol withdrawal
  3. CAn allergic reaction to hospital food
  4. DHepatitis A caught on the ward
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Hangi seçenek biyofizik profilin bileşenlerini sıralar?

  1. AFundus yüksekliği, fetal duruş, istasyon, silinme ve açıklık
  2. BApgar skoru, kordon kan gazları, doğum ağırlığı, boy ve baş çevresi
  3. CNon-stres test, fetal solunum, fetal hareketler, fetal tonus ve amniyon sıvısı hacmi
  4. DFetal kalp hızı paterni, maternal kan basıncı, kan glikozu, kilo ve idrar proteini
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

A woman at 12 weeks has light bleeding and mild cramping. The cervix is closed and fetal heart activity is seen on ultrasound. How is this classified?

  1. AMissed miscarriage
  2. BThreatened miscarriage
  3. CIncomplete miscarriage
  4. DInevitable miscarriage
21.Pediatri hemşireliğiOrta

Epiglottit şüphesi olan bir çocuk salya akıtıyor ve öne eğilerek oturuyor. Hangi eylemden kaçınılmalıdır?

  1. ABoğazı dil basacağıyla muayene etmek
  2. BÇocuğun seçtiği pozisyonda oturmasına izin vermek
  3. CHava yolu yönetiminde yetkin bir ekip çağırmak
  4. DÇocuğu ebeveyniyle birlikte tutmak
22.Pediatri hemşireliğiZor

An 18-month-old with gastroenteritis has a heart rate of 170/min, a capillary refill time of 4 seconds and cool hands and feet. Her blood pressure is normal. What does this indicate?

  1. ANormal findings in a toddler who is upset
  2. BCompensated shock that needs urgent treatment
  3. CMild dehydration that only needs a drink
  4. DShock is unlikely while the blood pressure is normal
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Fiziksel kısıtlama kullanımı için hangi ilke geçerlidir?

  1. ABelgelenip ekip tarafından sonradan gözden geçirilmesi koşuluyla, yoğun bir vardiyada personel kolaylığı için kullanılabilir
  2. BBelgelenmesine gerek yoktur
  3. CKural ihlali için ceza olarak kullanılabilir
  4. DDaha az kısıtlayıcı önlemler başarısız olduğunda son çaredir; yakın izlemle uygulanır ve güvenli olur olmaz sonlandırılır
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

A patient with PTSD is having a nightmare and thrashing in bed. What is the safest way for the nurse to wake him?

  1. ATurn on all the lights and shout loudly so that he wakes up quickly
  2. BStand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is
  3. CHold his arms down firmly so that he cannot hit anyone or hurt himself while he is still asleep
  4. DShake him firmly by the shoulders until he is fully awake
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
12345678910111210:45?12:45 AM9:45 AM10:45 PM10:45 AM

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir doz 10:45 saatinde kaydedilmiş (24 saatlik saat). Hangi giriş 12 saatlik saatte aynı zamandır? Tıklayın.

10:45
  1. 112:45 AM
  2. 29:45 AM
  3. 310:45 PM
  4. 410:45 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
8 fl oz? mL3 su bardağı? mL1 tbsp? mLΣ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir vardiya boyunca bir hasta 8 fl oz / meyve suyu, 3 su bardağı / çay, 1 tbsp / sıvı takviye alıyor. Verilen eşdeğerleri kullanarak toplam oral alımı V mL cinsinden bulun.

1 fl oz = 30 mL1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

38 kg ağırlığındaki bir çocuğa 2 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 10 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

38 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
250 mg/5 mLV = ? mL

10 kg ağırlığındaki bir çocuğa, 5 mL’de 250 mg içeren oral süspansiyondan doz başına 12,5 mg/kg istenmiştir. Hangi hacmi V verirsiniz?

10 kg12,5 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
V = ?20 gtt/mL25 gtt/min4 h

Bir damla infüzyonu 20 gtt/mL’lik bir setle 25 gtt/min hızla akıyor. Hasta 4 saatte kaç mililitre V alır?

25 gtt/min20 gtt/mL4 h
V = mL
30.IV infüzyon hızlarıZor
1 g500 mL? mL/h0,5 mg/min

Bir torba 500 mL içinde 1 g ilaç içeriyor. İstem dakikada 0,5 mg. Pompayı hangi hıza R (mL/h) ayarlarsınız?

1 g/500 mL0,5 mg/min
R = mL/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
heparin 1 000 birim/mL70 birim/kg · 92 kg → V = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma protokolü, 92 kg ağırlığındaki bir hasta için 70 ünite/kg heparin bolusu öngörüyor. Flakon 1 000 ünite/mL içeriyor. Hangi hacmi V çekersiniz? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

70 birim/kg92 kg1 000 birim/mL
V = mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h64 kg12 mcg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 64 kg ağırlığındaki bir hastaya 12 mcg/min hızında norepinephrine order edilmiş. Torbada 250 mL’de 4 mg var. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

4 mg/250 mL12 mcg/min64 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyaçay200 mLmeyve suyu100 mLsüt240 mLbuz parçaları100 mLIV infüzyon80 mL/h × 8 hIV antibiyotik2 × 100 mLidrar175 mLidrar200 mLyara dreni80 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir). Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

çay: 200 mLmeyve suyu: 100 mLsüt: 240 mLbuz parçaları: 100 mLIV infüzyon: 80 mL/h × 8 hIV antibiyotik: 2 × 100 mLidrar: 175 mLidrar: 200 mLyara dreni: 80 mL
B = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL→ 80 mL/hbaşlangıç 09:00ttoplam​ = ? h120 mL/h × 3 h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir infüzyon saat 09:00’de 120 mL/h hızla başlıyor. 3 saat sonra hız 80 mL/h’ye değiştiriliyor ve bir daha değiştirilmiyor. Başlangıçtan kaç saat t sonra torba boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

1000 mL120 mL/h · 3 h80 mL/h
t = h
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: zayıf; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
düşük riskorta riskyüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.

  1. 1düşük risk
  2. 2orta risk
  3. 3yüksek risk
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı PaCO₂ 78 mmHg (10,4 kPa) gösteriyor. HCO₃⁻ için 24 mmol/L başlangıç değerinden yola çıkın ve şu kuralı kullanın: akut solunumsal asidozda PaCO₂, 40’ın üstündeki her 10 mmHg için HCO₃⁻ değeri 1 mmol/L artar. Beklenen HCO₃⁻ değerini bulun.

PaCO₂ 78 mmHg (10,4 kPa)başlangıç değeri: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,33PaCO₂mmHg354533HCO₃⁻mmol/L222617ek normal açıklı asidozsaf yüksek açıklı asidozek metabolik alkaloz

Bir alıştırma gazı pH 7,33, PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa) ve HCO₃⁻ 17 mmol/L gösteriyor; Na⁺ 140 ve Cl⁻ 102 mmol/L. Anyon açığını ve delta oranını kullanarak en iyi yorumu seçip tıklayın.

pH 7,33PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/LNa⁺ 140 mmol/LCl⁻ 102 mmol/L
  1. 1ek normal açıklı asidoz
  2. 2saf yüksek açıklı asidoz
  3. 3ek metabolik alkaloz
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridi, bir duraklamalı sinüs ritmini gösteriyor. Duraklama boyunca R–R aralığı olan duraklama değerini saniye cinsinden ölçün.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
duraklama = s
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVtorsades de pointesatriyal flutter, 2:1 iletisupraventriküler taşikardi (SVT)idioventriküler ritim

Bu DII şeridindeki ritmi belirleyin. Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1torsades de pointes
  2. 2atriyal flutter, 2:1 ileti
  3. 3supraventriküler taşikardi (SVT)
  4. 4idioventriküler ritim

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Kayıtlı hemşire

Cevap neden bu

Hemşire, görevi uygun şekilde, yetkin birine ve gerektiğinde gözetimle devretmekten sorumludur. Görevi kabul eden kişi onu doğru yürütmekten sorumludur.

Cevap

D · Kayıtlı hemşire
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Gürültülü, tiz bir solunum (stridor) geliştiren hastayı

Cevap neden bu

Stridor, hızla hayatı tehdit edebilecek kısmen tıkanmış bir üst hava yoluna işaret eder. Hava yolu sorunları solunum, dolaşım ve diğer ihtiyaçlardan önce gelir.

Cevap

B · Gürültülü, tiz bir solunum (stridor) geliştiren hastayı
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · To find carriers so precautions or decolonization can be used

Cevap neden bu

Screening identifies people who are colonized with MRSA, often in the nose. Precautions and, in some cases, decolonization reduce spread and the risk of the patient’s own infection after surgery.

Cevap

C · To find carriers so precautions or decolonization can be used
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Explain why it is needed, use other ID methods per policy and document

Cevap neden bu

The nurse explains how the band prevents errors. If the patient still refuses, the nurse follows policy for alternative identification using two identifiers, informs the team and documents it.

Cevap

A · Explain why it is needed, use other ID methods per policy and document
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Assess the location, character and onset of the pain and the vital signs

Cevap neden bu

Assessment comes first, because severe pain may be a sign of a new complication such as bleeding or a heart attack. The assessment also guides which analgesic is appropriate.

Cevap

A · Assess the location, character and onset of the pain and the vital signs
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Keep the legs level or slightly lowered, not raised

Cevap neden bu

In arterial disease, gravity helps blood reach the feet, so legs are not elevated. Elevation and compression suit venous disease, and crossing the legs reduces flow further.

Cevap

D · Keep the legs level or slightly lowered, not raised
7.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Nausea, abdominal discomfort or diarrhoea

Cevap neden bu

Gastrointestinal upset is common at the start, so metformin is started at a low dose with food and increased gradually. It rarely causes hypoglycaemia when used alone.

Cevap

B · Nausea, abdominal discomfort or diarrhoea
8.Klinik hemşirelik

Cevap: B · As soon as IV or IO access is obtained, then every 3–5 minutes

Cevap neden bu

In non-shockable rhythms, adrenaline is given as soon as possible and repeated every 3–5 minutes while CPR continues. In shockable rhythms it is given after the third shock in UK/European guidelines (after the second shock in AHA guidelines).

Cevap

B · As soon as IV or IO access is obtained, then every 3–5 minutes
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Every few days, until it is stable

Cevap neden bu

When warfarin is started or its dose changes, the INR is checked frequently (often every few days) until it is stable in the target range. After that, the interval can be extended, often up to every 4 weeks or longer if very stable.

Cevap

D · Every few days, until it is stable
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Reçeteyi yazan kişiye başka bir yolun kullanılıp kullanılamayacağını sormalıdır

Cevap neden bu

Trombositler düşükken kas içi enjeksiyonlar kasa kanamaya yol açabilir. Hemşire oral veya IV gibi başka bir yol ister. Enjeksiyon kaçınılmazsa sonrasında masaj yapmadan sıkı bası uygulanır.Kontrol edilen kaynak: Bleeding and Bruising (Thrombocytopenia) and Cancer Treatment · National Cancer Institute (NIH) (2022)

Cevap

A · Reçeteyi yazan kişiye başka bir yolun kullanılıp kullanılamayacağını sormalıdır
11.Farmakoloji

Cevap: D · Weight, blood glucose and blood lipids

Cevap neden bu

Olanzapine and several other atypical antipsychotics cause weight gain, insulin resistance and dyslipidaemia. Weight, waist size, glucose and lipids are checked regularly.

Cevap

D · Weight, blood glucose and blood lipids
12.Farmakoloji

Cevap: D · Cholinergic crisis from too much anticholinesterase drug

Cevap neden bu

Excess acetylcholine causes muscarinic signs (salivation, sweating, miosis, diarrhoea) and depolarising weakness. In myasthenic crisis, weakness occurs without these cholinergic signs; both can cause respiratory failure.

Cevap

D · Cholinergic crisis from too much anticholinesterase drug
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · Tall, peaked T waves

Cevap neden bu

Rising potassium causes tall, tented T waves, then a flattened P wave, a prolonged PR interval and a widening QRS that can progress to ventricular fibrillation or asystole. U waves suggest hypokalaemia; a sawtooth baseline is atrial flutter.

Cevap

C · Tall, peaked T waves
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Directly observed therapy with support for barriers to adherence

Cevap neden bu

Directly observed therapy, where a health worker watches each dose, plus help with practical and social barriers, improves completion and reduces multidrug-resistant TB. Single-drug therapy or interrupted treatment breeds resistance.

Cevap

A · Directly observed therapy with support for barriers to adherence
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · Sıvı kısıtlaması

Cevap neden bu

SIADH'de vücut su tutar. Hafif ve orta olgularda birinci basamak tedavi, nedenin tedavisiyle birlikte sıvı kısıtlamasıdır. Hipotonik sıvılar ve desmopressin sodyumu daha da düşürür. Ağır belirtiler (nöbetler, bilinç azalması) izlem altında hipertonik serum gerektirir.

Cevap

D · Sıvı kısıtlaması
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · A 78-year-old who takes warfarin for atrial fibrillation

Cevap neden bu

Anticoagulation greatly increases the risk of an intracranial bleed after even a minor head injury, and older age adds to the risk. These patients have a low threshold for a CT scan, even when they appear well.

Cevap

B · A 78-year-old who takes warfarin for atrial fibrillation
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Loss of skin reduces their ability to keep in heat

Cevap neden bu

Burned skin loses heat and water through evaporation. Cooling the burn is limited to the wound, the rest of the patient is kept warm, and fluids and the environment are warmed.

Cevap

B · Loss of skin reduces their ability to keep in heat
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: B · Delirium tremens from alcohol withdrawal

Cevap neden bu

Delirium tremens usually develops 2–3 days after stopping alcohol and is a medical emergency. It is treated with benzodiazepines, fluids, thiamine and close monitoring, ideally prevented by a withdrawal protocol.

Cevap

B · Delirium tremens from alcohol withdrawal
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Non-stres test, fetal solunum, fetal hareketler, fetal tonus ve amniyon sıvısı hacmi

Cevap neden bu

Beş bileşenin her biri 0 veya 2 puan alır. Toplam 8–10 güven vericidir; daha düşük puanlar ek değerlendirme veya doğum planlaması gerektirir.

Cevap

C · Non-stres test, fetal solunum, fetal hareketler, fetal tonus ve amniyon sıvısı hacmi
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Threatened miscarriage

Cevap neden bu

Bleeding with a closed cervix and a viable pregnancy is a threatened miscarriage; many continue normally. An open cervix means an inevitable or incomplete miscarriage, and a missed miscarriage has no fetal heart activity.

Cevap

B · Threatened miscarriage
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Boğazı dil basacağıyla muayene etmek

Cevap neden bu

Boğazı muayene etmek, çocuğu yatırmak veya sıkıntıya sokmak tam hava yolu tıkanıklığını tetikleyebilir. Çocuğu sakin ve dik tutun ve uzman hava yolu yardımı çağırın.

Cevap

A · Boğazı dil basacağıyla muayene etmek
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Compensated shock that needs urgent treatment

Cevap neden bu

Tachycardia, prolonged capillary refill and cool peripheries with a normal blood pressure suggest compensated shock. Children can maintain blood pressure until they suddenly decompensate, so urgent medical review and fluid resuscitation are needed.

Cevap

B · Compensated shock that needs urgent treatment
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Daha az kısıtlayıcı önlemler başarısız olduğunda son çaredir; yakın izlemle uygulanır ve güvenli olur olmaz sonlandırılır

Cevap neden bu

Kısıtlama yalnızca yakın zararı önlemek için, yatıştırma başarısız olduktan sonra, yasa ve politikaya uygun olarak kullanılır. Hastanın solunumu, dolaşımı ve esenliği sürekli izlenir ve her şey belgelenir.

Cevap

D · Daha az kısıtlayıcı önlemler başarısız olduğunda son çaredir; yakın izlemle uygulanır ve güvenli olur olmaz sonlandırılır
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: B · Stand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is

Cevap neden bu

A person waking from a trauma nightmare may react defensively. Staying out of reach, using the person's name and orienting him to time and place keeps both the patient and staff safe.

Cevap

B · Stand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: 10:45 AM

24 saatlik saat: öğleden sonra 1’den itibaren saate 12 ekleyin (3:45 ÖS = 15:45). Gece yarısından öğleden önce 12:59’a kadar 00:00–00:59 olur ve öğleden sonra 12:00–12:59 olduğu gibi kalır. Geri dönerken 13–23 saatlerinden 12 çıkarın ve ÖS ekleyin; 00 saati 12 ÖÖ olur. Gece yarısını geçen süreyi iki parçada sayın: 24:00’e (00:00) kadar, sonra 00:00’dan itibaren.

Saati dönüştürün

10 → 10 AM

Cevap

10:45 AM

Cevap

10:45 AM
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: V = 975 mL

Evsel ölçüler ve ağırlık: hemşirelik sınavları yuvarlatılmış eşdeğerleri kullanır: 1 çay kaşığı (tsp) = 5 mL, 1 yemek kaşığı (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 sıvı ons (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp ve 1 su bardağı = 8 fl oz = 240 mL. Ağırlık için 1 kg = 2,2 lb ve 1 lb = 16 oz; uzunluk için 1 inç = 2,54 cm. Dönüşümü, istemediğiniz birim sadeleşecek biçimde kurun.

Mililitre cinsinden her kalem

8 fl oz = 8·30 = 240 mL
3 su bardağı = 3·240 = 720 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Toplayın

V = 240 + 720 + 15 = 975 mL

Cevap

V = 975 mL
27.Doz hesapları

Cevap: V = 7,6 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 2·38 = 76 mg

Hacim

V = 76/10 = 7,6 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 7,6 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 2,5 mL

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Ağırlığa göre doz

12,5·10 = 125 mg

Hacim

V = (125/250)·5 = 2,5 mL

Cevap

V = 2,5 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: V = 300 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

mL/h cinsinden hız

25·60/20 = 75 mL/h

Hacim

V = 75·4 = 300 mL

Cevap

V = 300 mL
30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 15 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

1000 mg/500 mL = 2 mg/mL

Saatlik doz

0,5·60 = 30 mg/h

Pompa hızı

R = 30/2 = 15 mL/h

Cevap

R = 15 mL/h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: V = 6,4 mL

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Gereken adet

70·92 = 6 440 birim

Hacim

V = 6440/1000 = 6,44 ≈ 6,4 mL

Cevap

V = 6,4 mL
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 45 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

4 000/250 = 16 mcg/mL

Saatlik doz

Order hastanın tamamı için dakika başınadır, bu yüzden ağırlık gerekmez.

12·60 = 720 mcg/h

Pompa hızı

R = 720/16 = 45 mL/h

Cevap

R = 45 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 975 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 200 + 100 + 240 = 540 mL
buz parçaları: 100/2 = 50 mL
IV infüzyon: 80·8 = 640 mL
IV antibiyotik: 2·100 = 200 mL
toplam alınan = 1430 mL

Toplam çıkarılan

175 + 200 + 80 = 455 mL

Denge

B = 1430 − 455 = 975 mL

Cevap

B = 975 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: t = 11 h

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Birinci kısım

120·3 = 360 mL
1000 − 360 = 640 mL kalan

İkinci kısım

640/80 = 8 h

Toplam süre

t = 3 + 8 = 11 h

Cevap

t = 11 h

Bu yaklaşık 11 h 00 min eder, yani torba yaklaşık saat 20:00 civarında biter.

35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 100

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor → 30
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: zayıf → 10
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 0 + 30 + 20 + 10 + 15 = 100

Cevap

MFS = 100
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük risk

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç → 15
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye → 0
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 15

Risk düzeyi

15 → düşük risk

Cevap

düşük risk
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: HCO₃⁻ = 27,8 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

PaCO₂ değişimi

|78 − 40| = 38 mmHg → 3,8 × 10 mmHg

Beklenen HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·3,8 = 27,8 mmol/L

Cevap

HCO₃⁻ = 27,8 mmol/L
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: saf yüksek açıklı asidoz

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 140 − (102 + 17) = 21

Delta oranı

(21 − 12)/(24 − 17) = 1,286
saf yüksek açıklı asidoz

Cevap

saf yüksek açıklı asidoz
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: duraklama = 2,2 s

Dar kompleksli taşikardi ve duraklamalar: supraventriküler taşikardi (SVT), dakikada yaklaşık 150–250 hızında, dar QRS komplekslerine sahip düzenli bir taşikardidir; P dalgaları genellikle QRS kompleksinin veya T dalgasının içinde gizlendiği için görünmez. İstirahatteki bir yetişkinde sinüs taşikardisi genellikle dakikada yaklaşık 150’nin altındadır ve her QRS’den önce görünür bir P dalgası vardır; 2:1 iletili atriyal flutter çoğunlukla dakikada yaklaşık 150 hızındadır ve testere dişi dalgaları gösterir. Sinüs arrestinde sinüs düğümü bir an için ateşlemeyi bırakır: P dalgası ve QRS olmayan, süresi P–P döngülerinin tam katı olmayan bir duraklama oluşur (tam iki veya üç döngülük bir duraklama bunun yerine sinüs çıkış blokunu düşündürür).

Ölçün

Duraklama boyunca R’den R’ye 55 küçük kare

Dönüştür

duraklama = 55 × 0,04 s = 2,2 s

P–P ile karşılaştırın

2,20 ÷ 0,88 ≈ 2,5 P–P döngüsü, tam sayı değil

Cevap

duraklama = 2,2 s

Duraklamada P dalgası görünmüyor ve duraklama P–P döngülerinin tam katı değil: sinüs arresti. Tam iki veya üç döngülük bir duraklama sinüs çıkış blokunu düşündürürdü.

40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: torsades de pointes

Diğer ventriküler ritimler: torsades de pointes, genellikle dakikada 150–250 hızında polimorfik bir ventriküler taşikardidir; geniş kompleksler yükseklik değiştirir ve izoelektrik hat çevresinde dönerek birkaç atım yukarı, sonra aşağı bakar. Ders kitapları bunu uzamış QT aralığına bağlar ve resüsitasyon kılavuzlarının bunun için andığı ilaç magnezyum sülfattır. İdioventriküler ritim bir ventriküler kaçış ritmidir: düzenli, geniş QRS (0,12 sn veya daha fazla), P dalgası yok, dakikada 20–40 (hızlanmış idioventriküler ritim dakikada 40–100 hızındadır). Monomorfik VT, dakikada 100’ün üzerinde aynı geniş komplekslere sahiptir. VF kaotiktir, tekrarlayan bir kompleks içermez.

Beş adım

1. Hız: çok hızlı, kompleksler yaklaşık 6 küçük kare arayla (dakikada yaklaşık 250).
2. Ritim: hızlı ve yaklaşık düzenli, ancak komplekslerin yüksekliği ve yönü tekrarlayan bir iğ (mekik) örüntüsüyle değişiyor.
3. P dalgaları: tanımlanabilir değil.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: geniş ve polimorfik; kompleksler izoelektrik hat çevresinde dönüyor, birkaç atım yukarı, sonra aşağı bakıyor.

Yorum

torsades de pointes

Cevap

torsades de pointes

Torsades de pointes, uzamış QT aralığına bağlı polimorfik bir VT’dir. Bu yalnızca tanıma alıştırmasıdır.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions